Scooter huren op Bali: alles wat je moet weten

Een scooter huren op Bali, het is iets dat veel backpackers doen als ze op het populairste eiland van Indonesië zijn. Logisch ook, want het is een ideale bestemming om lekker met de motorbike te verkennen en zo bij de meest onontgonnen plekjes uit te komen. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Jatiluwih-rijstvelden, de watervallen rond Munduk of de rustgevende omgeving van Sidemen. En wat te denken van de vele mooie tempeltjes waarmee Bali bezaaid is?

Echter, weet jij waar je allemaal aan moet denken bij het huren van een scooter? Ben je bijvoorbeeld verzekerd als je op een scooter over het eiland gaat rijden? Heb je een rijbewijs nodig? Zo ja, moet dit een internationale zijn? Kun je jouw motorbike op een ander punt afgeven dan waar je ‘m gehuurd hebt?

Op dit soort vragen ga ik je in deze blog een antwoord geven. Zo hoef je niet meer met de handen in het haar te zitten en weet je wat je kunt verwachten.

Goed om te weten: de prijzen die ik in dit artikel noem zijn telkens in Indonesische rupiah (IDR). 1 euro is over het algemeen gelijk aan 15.000 tot 17.000 IDR, de exacte dagkoers kan je hier bekijken.

 

Ik hoorde dat een scooter huren op Bali verboden wordt, hoe zit dat?

Ja, je hebt vast het bericht zien langskomen in maart 2023, waarbij gesteld wordt dat toeristen op Bali niet langer een scooter kunnen huren vanwege de vele ongelukken die er gebeuren. Onder andere Nu.nl schreef erover.

Als je het artikel echter leest en insiders op Bali spreekt, dan merk je al vrij snel dat je met een clickbait te maken hebt. Het is namelijk helemaal niet zo dat dit nu al het geval is, ze hebben het slechts als een idee opgeworpen.

Ik kan wel zeggen dat ik een redelijke kenner ben als het op Bali aankomt, ook vanwege de contacten die ik er heb. Een van die contacten is iemand die er al zo’n 10 jaar woont en precies weet hoe het allemaal werkt op het eiland. Hij zei het volgende:

“Tja, dit zijn van die wilde uitspraken die je hier wel vaker hoort. Net zoals er over een alcohol-ban werd gesproken. Geloof mij maar, ze gaan het nooit doorvoeren.”

Dus, laat je niet bang maken: een scooter huren is voorlopig gewoon mogelijk en de kans dat men dit daadwerkelijk verbiedt is -kijkend naar eerdere voorbeelden- erg klein.

Persoonlijk denk ik dat ze vooral een waarschuwing willen afgeven aan toeristen. Dronken rondrijden, met ontbloot bovenlijf, geen helm dragen; het zijn dingen waar de autoriteiten zich duidelijk aan storen. En terecht. Plus het feit dat er inderdaad tig ongelukken gebeuren, ook met dodelijke afloop, maakt het natuurlijk een hot topic.

 

Wat kost het huren van een scooter op Bali? En de benzine?

Bij de meeste verhuurbedrijven kun je kiezen uit verschillende opties. Wil je de brommer voor een dag, week of zelfs een maand huren? De logische regel is dat hoe langer je er eentje huurt, hoe goedkoper het wordt. Wel onderhandelen natuurlijk, en niet direct akkoord gaan met de voorgestelde tarieven.

Dit zijn de prijzen die gangbaar zijn en waar je op uit moet zien te komen:

 • Per dag: 60.000 tot 80.000 rupiah
 • Per week: 250.000 tot 300.000 rupiah
 • Per maand: 700.000 tot 900.000 rupiah

Goed om te weten: de huur is doorgaans inclusief een helm. Zorg dat je deze altijd ophebt als je aan het rijden bent. Doe je dit niet, dan staat hier een (fikse) boete op. Dit kan zomaar 200.000 rupiah of meer zijn. Los daarvan is het natuurlijk veiliger.

In de rustigere gebieden met weinig tot geen controle of tijdens korte afstandjes doe ik dit overigens lang niet altijd, maar het blijft natuurlijk verstandiger om het wel te doen 🙂 .

Dan is er nog de benzine. Het zal je niet verbazen dat ook de brandstof cheap as hell is. Op de straten worden literflessen verkocht voor 7.000 rupiah. Bij de tankstations betaal je ongeveer hetzelfde.

Ervan uitgaande dat 15.000 tot 17.000 rupiah ongeveer gelijkstaat aan 1 euro, weet je meteen hoe goedkoop het rijden op een scooter hier is.

De officiële tankstations op Bali heten trouwens ‘Pertamina’, maar er bestaat ook zoiets als ‘Pertamini’. Een Pertamini lijkt op een tankstation in miniatuurvorm en wordt vaak gerund door locals. Vaak staat er slechts een tank, vandaar de naam ‘mini’. Benzine is overigens het goedkoopste bij Pertamina’s, al scheelt het niet heel veel.

Goed om te weten: bij een Pertamina heb je de keuze om Pertalite of Pertamax te tanken. Pertalite is het goedkoopst en het meest gangbaar.

 

Welke modellen zijn gangbaar om te huren?

Eigenlijk zijn het met name twee modellen die verhuurders aanbieden: de Honda Scoopy (80cc-110cc) en de Honda Vario (125cc-150cc). Zelf vind ik de Honda Vario het fijnst, maar voor korte afstanden is de Honda Scoopy ook prima.

 

Waar kun je een scooter zoal huren?

Scooters te huur in de hoofdstraat van Kuta

Dit kan eenvoudig in ieder gebied waar toeristen komen. Met name in Kuta, Ubud, Canggu en Seminyak vind je talloze particuliere verhuurbedrijfjes. Ook in de niet-toeristische plekjes op Bali loop je altijd wel iemand tegen het lijf die “motorbike?” naar je zal roepen.

Een veiligere optie is om een motorbike via je hostel te huren of bijvoorbeeld via een organisatie als Bikago, ook bekend als Bali Bike Rental. Veiliger in de zin dat je weet dat je met een betrouwbare verhuurder te maken hebt. Weet wel dat je bij een gerenommeerde partij als Bikago meer betaalt dan bij een lokale verhuurder, maar daarvoor krijg je wel zekerheid terug. Denk aan de optie om je scooter te verzekeren tegen schade en diefstal. Bovendien hebben ze diverse vestigingen op Bali, en kun je de scooter op plek A huren en later op plek B afleveren, mocht je dat willen. Ook bieden ze een aflever- en ophaalservice en zijn de scooters bij hen in uitmuntende staat.

Maar eerlijk gezegd huur ik zelf mijn scooters gewoon altijd bij een lokale verhuurder en vind dit prima. Maar goed, dit is natuurlijk je persoonlijke keuze 🙂 .

Voordat ik het vergeet: mocht je de motorbike mee willen nemen naar een ander eiland, stem dit dan altijd af met de verhuurder. Niet alle bedrijfjes vinden dit namelijk een goed idee.

 

Welke checks raad ik je aan om te doen voor je de scooter huurt?

Voordat je de scooter meeneemt, raad ik je aan om een aantal checks te doen. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Verder is het een must dat je de basics van tevoren kent. Denk bijvoorbeeld aan het correct gebruik van je remmen, spiegels enzovoorts. Ik ben zelf ooit van een scooter afgeflikkerd in Griekenland, omdat ik alleen de voorrem gebruikte. Het wiel blokkeerde en vervolgens liep ik de hele vakantie in het gips. Niet echt een aanrader kan ik je zeggen 😉 .

Qua checks adviseer ik je de om volgende dingen te doen:

  • Check de spiegels goed. Ik heb regelmatig meegemaakt dat deze nogal loszitten, waardoor ze tijdens het rijden van positie veranderen. En dat is knap lastig kan ik je zeggen. Of soms ontbreekt er één (of zelfs twee).
  • Wat verder vaak voorkomt is dat de lichten en de kilometerteller niet werken. Ook dit kun je voor de huur checken.
  • Check goed of er bepaalde gebreken (zoals krassen of deukjes) zijn en maak hier eventueel foto’s van én spreek erover met de verhuurder. Zo kan er bij het terugbrengen van de scooter niet worden geclaimd dat jij de gebreken hebt veroorzaakt.
  • Verder is het ook aan te raden om een foto te nemen van de verhuurder met de scooter. Zo kun je aantonen hoe de motorbike eruitzag op het moment dat je ‘m meenam. Als de eigenaar dit niet wil doen, zou ik geen scooter via hem of haar huren.
  • Doe altijd een testritje om te kijken of de remmen goed werken. Het komt nogal eens voor dat de handremmen niet goed vastzitten en dat er speling op zit.

 

Is het nodig om je paspoort achter te laten?

Nee, in de meeste gevallen niet. Wordt dit wel van je gevraagd, dan raad ik je aan om bij een ander verhuurbedrijfje te kijken. Meestal voldoet een kopie van je paspoort, de naam van je hostel en de kamer waar je verblijft. Soms wordt ook om een borg gevraagd, maar zelf heb ik dit nog niet meegemaakt.

 

Heb je een rijbewijs nodig? Moet dit een internationaal rijbewijs zijn?

Dit is een van de vele uitkijkpunten in Amed, een regio waar het heerlijk is om met de scooter rond te rijden (en rustig 🙂 )

Ja je hebt een rijbewijs nodig in combinatie met een internationaal rijbewijs. Weet dat dit een motorrijbewijs moet zijn, categorie A dus. Niet zozeer om het voertuig mee te krijgen, dit is doorgaans een piece of cake. Vooral om niet in de problemen te komen bij ongelukken. Voertuigen met een cilinderinhoud groter dan 50cc worden namelijk als motor gezien. De plaatselijke verzekering kan bij schade moeilijk gaan doen als je alleen een autorijbewijs kunt overleggen

Indien je geen internationaal papiertje (€18,95 via de ANWB) hebt, dan kun je kiezen voor een lokaal motorrijbewijs. Dit rijbewijs kun je dezelfde dag halen op het politiebureau in Denpasar (Jl Gunung Sanghyang). De kosten hiervan bedragen doorgaans 300.000 tot 600.000 rupiah, afhankelijk van wie je treft en je onderhandel-skills.

Als je aangehouden wordt en geen internationaal of lokaal rijbewijs kunt overleggen, dan leidt dit in de meeste gevallen tot een boete. In dit geval volstaat een internationaal autorijbewijs meestal wel, als verschilt dit per situatie. Noem het een scam, noem het onzin, maar het is nou eenmaal zo. Je kunt hierbij denken aan boetes van 50.00 rupiah. Niet zo spannend dus, maar wel vervelend.

Eenmaal betaald, kun je de weg weer vervolgen. De boete dient overigens als smeergeld: ze verdwijnt in de zakken van de politiemannen. Blijf kalm als een politieagent je aanhoudt, reageer in ieder geval niet geïrriteerd. Dit maakt je onderhandelingspositie alleen maar zwakker.

Tip: sommige (corrupte) agenten zullen je vertellen dat je 500.000 tot 1 miljoen rupiah moet betalen. Het alternatief is meegaan naar het bureau. Trap hier niet in, zeg dat je geen portemonnee mee hebt genomen maar geef aan dat je alleen een briefje van 50.000 rupiah bij je hebt. Het merendeel van de agenten gaat hier uiteindelijk mee akkoord. Laat in ieder geval nooit blijken dat er meer te ‘verdienen’ valt.

Het aanhouden van toeristen gebeurt overigens met name in het toeristische zuiden van Bali. Hoe noordelijker je gaat, hoe minder dit het geval is.

 

Wat als je een ongeluk krijgt?

Het is zo dat je als buitenlander vaak aan het kortste eind trekt en als schuldig wordt gezien, hier kun je verder vrij weinig aan doen. De redenatie is dat als jij er niet was geweest, het ongeval niet was gebeurd. Inderdaad wat kortzichtig, maar je verandert er niets aan.

Als je schade veroorzaakt aan je eigen scooter, ben jij degene die hiervoor zal moeten betalen. De hoogte van het bedrag hangt af van de eerder verzekeringsovereenkomst met de verhurende partij én of jij aan de voorwaarden voldoet (in het geval van meer dan 50 cc: een internationaal motorrijbewijs + een Nederlands motorrijbewijs).

Erger nog: als jij materiële of immateriële schade hebt veroorzaakt bij een derde, dan is de kans groot dat jij hier (grotendeels) voor opdraait. Hierover vertel ik je meer in het antwoord op de volgende vraag.

Goed om te weten: houd er voor je veiligheid rekening mee dat men op Bali aan de linkerkant van de weg rijdt. Weet verder dat er buiten de toeristische gebieden niet veel bewegwijzering aanwezig is. Qua navigatie raad ik je daarom aan om een app te gebruiken, mijn favoriet is Maps.me.

Ben je verzekerd?

Aangezien ik hierover erg veel uiteenlopende dingen heb gehoord en gelezen, heb ik speciaal met de ANWB gebeld. De medewerker van het hoofdkantoor vertelde me letterlijk:

“Indien je op een voertuig rijdt waarvoor je geen rijbewijs hebt, ben je nooit verzekerd voor lichamelijk letsel dat je aan anderen toebrengt.”

Ook heb ik contact opgenomen met mijn zorgverzekeraar (Anderzorg), zij zeggen:

“Ook al rijd je in het buitenland rond zonder rijbewijs, voor wat betreft de zorg ben je gewoon verzekerd. Voor ons is het van belang of je een zorgverzekering hebt. Houd er wel rekening dat je in dit soort gevallen niet verzekerd bent voor de bergings- en reddingskosten. Tevens vergoeden we de juridische kosten, die gevolg zijn van het rijden zonder rijbewijs, niet.”

Op zich allemaal best logisch. Helaas maken veel backpackers een denkfout.

Het is namelijk zo dat veel scooters op Bali (en überhaupt in Zuidoost-Azië) een cilinderinhoud van minimaal 80cc hebben. In Nederland heb je voor voertuigen met meer dan 50cc officieel een motorrijbewijs nodig. In Indonesië is dit ook zo! Volgens de wet rijd je dus op een motor(scooter) in plaats van een brommer. Heb je geen motorrijbewijs, dan ben je wettelijk niet verzekerd.

Goed om te weten: diverse verzekeraars hebben me gezegd dat je altijd recht hebt op vergoeding van je persoonlijke zorgkosten, of je nou bevoegd was om te rijden of niet. Een zorgverzekering staat namelijk lost van het feit of je wel of niet verzekerd bent voor het rijden op een motor. Zo heb ik jaren geleden een scooterongeluk gehad in Griekenland. Ondanks dat ik niet bevoegd was om erop te rijden, heb ik de voorgeschoten kosten voor de hechtingen en het gips gewoon kunnen declareren.

Goed om te weten: je standaard-zorgverzekering vergoedt “de medisch noodzakelijke kosten in het buitenland tot maximaal het Nederlandse tarief.” Dit kan dus betekenen dat je moet bijbetalen omdat in sommige landen de gezondheidszorg duurder is dan in Nederland. De oplossing is een aanvullende of reisverzekering. In het laatste geval vink je de optie ‘dekking geneeskundige kosten’ aan.

Op Bali heb je voor schadeclaims door het rijden op een motor niets aan je motorverzekering uit Nederland of België. Ook niet aan je reisverzekering trouwens. Mijn reisverzekeraar zei hierover het volgende:

“Schade die je veroorzaakt bij anderen met een motor, kan je niet bij je reisverzekering verhalen. Deze schade valt onder de WA-verzekering van de motor. Indien er geen WA-verkering op de motor zit, dan kun je de kosten helemaal nergens claimen.”

Daarom sluit je bij de verhuurder een lokale motorverzekering af. Let goed op de kleine lettertjes. Hoe zit het bijvoorbeeld met de hoogte van het eigen risico? Wat zijn de kosten voor de mogelijke schades? Ben je verzekerd voor schade bij derden? Tot welke hoogte? Lees de huurovereenkomst daarom goed door.

De verhuurder Bikago zegt het volgende:

“Valid Driver’s License from your country or state of permanent residence is mandatory, in combination with an International license.”

En:

“Please do note that our insurance policy does not cover you if it turns out that the driver was drinking, underaged, or not in possession of a valid driving license”

Een geldig rijbewijs is dus vereist om eventuele schade aan het voertuig vergoed te krijgen. Moet dit een motorrijbewijs zijn? Onlangs mailde ik Bikago hierover en de Nederlandse eigenaar Bart zei het volgende:

“Met ‘valid driving license’ bedoelen we enig rijbewijs, auto/brommer/motor/etc. Maar helemaal geen rijbewijs accepteren we sowieso de rental niet.”

Het hoeft dus géén motorrijbewijs om schade aan het voertuig vergoed te krijgen.

Verder zegt deze zelfde verhuurder:

“We are not liable to damage, loss, injury, and death sustained by the hirers riding the motorbikes or their pillion riders and other people involved in accidents.”

Het komt er op neer dat je, als je aan de vereisten voldoet (internationaal motorrijbewijs + originele motorrijbewijs), je tot op zekere hoogte verzekerd bent voor schade aan het voertuig dat jij leent. Voor schade aan anderen ben je met deze lokale verzekering dus niet verzekerd. Zo simpel is het!

Even een extreem geval:

   • Je huurt een 80cc via de verhuurder Bikago
   • Je hebt via hen een lokale verzekering afgesloten
   • Je rijdt op Bali iemand invalide met het voertuig
   • Jij wordt als schuldige gezien

In deze situatie is er een reële kans dat jij de materiële en lichamelijke schade die je bij de andere partij hebt veroorzaakt, zal moeten vergoeden. Immers, deze wordt niet vergoed door de lokale verzekering. Met alle gevolgen van dien. Eigen schuld, dikke bult (helaas).

Tip: Heb je een motorrijbewijs en wil je op bijvoorbeeld een 80cc rijden? Probeer dan altijd een lokale aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zodat je niet voor eventuele hoge (medische) kosten van derden moet gaan opdraaien. In de praktijk blijkt dit helaas lastig. Het is dan ook niet zonder reden dan verzekeringen vanuit Nederland afraden om in het buitenland een scooter te huren.

Wat je verder kunt doen, is via je reisverzekering een rechtsbijstandsverzekering aanvragen. Zo word je juridisch geholpen in het geval je in het buitenland schuldig wordt bevonden aan een ongeluk.

Eerlijk gezegd wist ik ook niet dat dit de regels zijn voor wat betreft het rijden op een scooter in het buitenland, zeker omdat ik op forums allerlei verschillende uitspraken tegen ben gekomen. Dit is in ieder geval hoe het is, ik kan er niets anders van maken. Het gevaarlijkste punt is wat mij betreft dat je jezelf zou moeten verzekeren voor eventuele schade bij derden, maar dat dit vaak niet mogelijk is.

Zelf heb ik in ieder geval geen motorrijbewijs en huur ik eigenlijk zonder enige twijfel een scooter in het buitenland. Nu zal ik wel iets beter nadenken en checken hoeveel cc het voertuig heeft. Ook zal ik beter kijken naar de lokale verzekering: in hoeverre ben ik eigenlijk verzekerd?

 

Is het mogelijk om de motorbike op een andere locatie af te geven?

Een belangrijke vraag. Immers, het kan bijvoorbeeld zijn dat je route door Indonesië op een ander punt eindigt dan waar je bent begonnen. Hoe moet je dit dan oplossen?

Allereerst is het goed om te weten dat bij de kleine particuliere verhuurbedrijfjes doorgaans van je wordt verwacht dat je de scooter terugbrengt naar de plaats waar je ‘m hebt gehuurd. Uitzonderingen zijn mogelijk, als je dit afstemt met de verhuurder, al is dit niet gangbaar.

Wil je geen gezeik en 100% zeker weten dat je de motorbike op een ander punt kunt droppen, dan is het eerder genoemde Bikago een organisatie die ik je kan aanbevelen. Via hen kun je namelijk de brommer afgeven op een locatie naar keuze. Of zoals ze zelf zeggen:

“When your rental period is over, the scooter will get collected at the place where we dropped it off OR you can leave it at another place on Bali Island where you finish your tour. We will collect it for you!”

Zoals ik hierboven al aangaf, zijn de voertuigen bij hen wel een stukje duurder dan bij de massa-aanbieders, maar je geniet wel diverse voordelen. Buiten verschillende drop-on drop-off punten en de aflever- en ophaalservice, ben je namelijk ook verzekerd voor schade aan het voertuig. Dit in tegenstelling tot bij veel kleine verhuurbedrijfjes.

 

Hoe zit het met het verkeer op Bali?

Ik zeg je alvast een ding: de verkeerschaos op Bali is vaak niet te harden. En dan druk ik me nog zacht uit. Hieronder zie je bijvoorbeeld een foto van een kruispunt in Canggu:

Dit soort drukte kom je vooral tegen in toeristische bestemmingen, denk aan Canggu, Ubud, Kuta, Seminyak en Sanur. Ook rond Uluwatu kan het bizar druk zijn trouwens.

Zelf heb ik ervaren dat hoe meer je naar het noorden rijdt, hoe rustiger het wordt. Zo is het in Amed en omgeving heerlijk om lekker rond te rijden.

Laat je overigens niet afschrikken door de bovenstaande foto. Vaak is het simpelweg een kwestie van rustig blijven en de meute volgen als deze begint te rijden.

 

Is er een alternatief voor het huren van een scooter?

Jazeker, je kunt ook altijd een fiets huren als je op Bali gaat backpacken. Dit lijkt misschien niet logisch, aangezien het verkeer op dit eiland nogal chaotisch is. En inderdaad, dit is zo in de drukke gebieden bij bijvoorbeeld Kuta en Denpasar. Maar de binnenlanden zijn uitermate geschikt om met een mountainbike doorheen te rijden, zeker als je een beetje sportief bent aangelegd.

Met name Ubud, Kintamani, Pura Besakih en Lovina zijn de moeite waard om met de fiets te gaan verkennen. En wat te denken van mountainbiken bij Mt. Batur en Mt. Agung? Je kunt ook altijd een georganiseerde tour doen, mocht je zelfstandig fietsen niet zien zitten.

De kosten voor het huren van een normale fiets bedragen om en nabij de 25.000 rupiah per dag. Mountainbikes zijn ongeveer twee keer zo duur.

Wel moet ik erbij zeggen dat je bijna geen fietsverhuurders ziet op Bali. Het komt voor dat scooter-verhuurplekken wat fietsen hebben staan. Qua fietsen is het gebruikelijker om een tour -bijvoorbeeld een mountainbiketour- te boeken dan er een los te huren. Maar nogmaals: het is dus wel mogelijk.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
42 Antwoorden
 1. Tess

  Super informatief!
  Nou heb ik eigenlijk wel een vraagje, kan je makkelijk op bali rond touren met een scooter als je dat hier in Nederland normaal gesproken niet doet? Ik heb dus ook geen motorrijbewijs haha.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Dat kan zeker. Of het verstandig is, is natuurlijk de vraag. Met een autorijbewijs huur je eenvoudig een scooter, als je aangehouden wordt of in een ongeluk belandt, dan kunnen problemen ontstaan (zie het artikel)…

  2. manuelle

   Hee Tess,

   Thuis rijd ik ook geen scooter, nooit gedaan ook. In Indonesië ben ik begonnen op een rustige plek voor ik de complete chaos van de stad in ging… houd er wel rekening mee dat je links moet rijden hier!

   Greetz Manuelle

 2. Joao

  Beste Robbert.
  Bedankt voor de info. Erg goed om te weten.
  Maar nog een vraag: ik heb een rijbewijs B & AM (scooter tot 50cc). Wordt in Indonesië het onderscheid gemaakt tussen brommer en motor? Of heb je ook voor een 50cc-scooter een A-rijbewijs nodig?

  Groetjes

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Joao,

   Voor scooters met een cilinderinhoud groter dan 50cc geldt dat je officieel een motorrijbewijs nodig hebt, ook op Bali. Dit wil overigens niet zeggen dat je het voertuig niet meekrijgt, dit zal (doorgaans) zonder problemen lukken. Als je hiervoor kiest, kijk dan wel uit gezien de risico’s die ik hierboven heb genoemd.

   Heb ik je zo voldoende geholpen?

   Groet, Robbert

 3. Esmée

  Hee,

  Mijn vraag gaat niet over scooter huren, al hoewel dit echt super informatie is waar ik echt veel aan heb en waar ik ook naar zocht!

  Nu heb ik een vraagje want ik wil in mijn eentje in oktober 2/3 weken door Bali reizen.
  Nu had ik een vraagje zijn er veel mensen rond de leeftijd van 20 t/m 30 die ook alleen of met een groep backpacken. Want ik vind het altijd leuk om andere backpackers te ontmoeten en veel vrienden te maken!

  Groetjes!

 4. Annieck

  Ik ga volged jaar met mijn dochter naar nusa dua ze is net 18 en heeft dan een voorlopig rijbewijs voor de wagen kan zij alsnog dan een scooter huren voor haarzelf ?

 5. Lucien

  Leuke blog zeg! Ben nog nooit in Bali geweest maar mede door afkomst wil ik er super graag een keer naar toe. Enig idee hoe het zit met auto’s huren? Vind het toch altijd fijn om een auto tot mijn beschikking te hebben.

  Groet, Lucien

  1. SawadeeWim

   Auto huren is geen probleem, ik zou wel een bij een internationaal bekend bedrijf huren. Belangrijk te weten is dat het ontzettend druk is op de wegen, met name de duizenden scooters die om je heen rijden. Als je dat niet gewend bent, dan is dat wel angstig. Always keep calm 😉

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Naomi,

   Hoe bedoel je makkelijker?

   Een motorbike (of scooter) is inderdaad handig om Bali mee te verkennen. Echter, let wel op de punten die ik in dit verhaal heb genoemd.

   Groet, Robbert

 6. Laurie

  Hoi Robert,

  Ik ben eigenlijk best een angsthaas en rij liever geen scooter op Bali, dat doe ik in Nederland ook niet. Nu krijg ik het idee dat ik zonder scooter eigenlijk veel minder te zien krijg. Tips!?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Laurie,

   Met scooter ben je uiteraard erg vrij. Maar veel is ook op mountainbike te doen hoor… Zo heb ik de omgeving van Ubud bijvoorbeeld gedaan. Of je laat je ergens droppen (Go-Jek) en kiest voor een hike…

   In ieder geval niet gaan rijden als je angst hebt. Het is belangrijk dat je jezelf veilig voelt op zo’n ding.

   Groet, Robbert

 7. Ik vind het maar griezelig om zonder ervaring op een motor en zonder verzekering daar door het land te rijden. Ik ga over een paar weken naar Bali en denk dat ik maar gewoon op zijn Nederlands een fiets ga huren!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Is zeker leuk. Maar het is niet altijd makkelijk om goede fietsen (mountainbikes) te vinden, is me opgevallen…

   Ubud en omgeving heb ik trouwens ook met de fiets gedaan. Was super!

 8. Liam

  Hey Robbert,
  Als ik het goed begrijp kan iemand vanaf 16 een scooter huren zonder enig rijbewijs (ook niet voor de auto) voor te leggen? Buiten dan (in worst case scenario) een boete te betalen van 5EUR is er geen enkel andere sanctie?

 9. Lotte

  Hej Robbert,
  Moet je dan best een internationaal autorijbewijs aanvragen. Of is je Belgische autorijbewijs voldoende? Ik heb nemelijk geen scooter rijbewijs alleen voor de auto. Groetjes Lotte

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Lotte,

   Daar wordt bij de verhuur niet om gevraagd. Bovendien staat op de huidige rijbewijzen een Engelse vertaling. Ik weet niet of dit op de Belgische ook zo is?

   Even voor de duidelijkheid: officieel heb je een motorrijbewijs nodig, dus als de politie je aanhoudt kun je een boete krijgen. Het is mij nog nooit overkomen trouwens.

   Groet, Robbert

 10. Lieve

  Hey Robbert

  Wij gaan in juli naar Bali enig idee of je ook een quad kan huren ?
  Indien ja is dit aan te raden ? En welk rijbewijs moet je daarvoor op zak hebben ?
  Alvast bedankt

  groetjes Lieve

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Lieve,

   Er zijn wel ATV-tours om te doen, maar losse quads huren weet ik eerlijk gezegd niet. Je kunt dit vragen bij de tourbedrijven, maar ik acht de kans klein dat ze ‘m buiten de tours om verhuren.

   Zij beweren overigens dat je geen rijbewijs nodig hebt. Tijdens de tours zal dit inderdaad zo zijn, omdat je in een veilige omgeving rijdt. Maar ga je er zelf mee op pad, dan heb je officieel een motor- of autorijbewijs nodig.

   Succes!

 11. Yolanda

  Hi Robbert,

  Wel super jammer van de scooter. Dat risico wil ik niet lopen. Hoe ga je dan van A naar B? Met busjes? En ik ga met mijn vriend 3 weken deze zomer. Van 23 juli tm 13 augustus. Ik krijg de indruk dat op de bonnefooi niet mogelijk is omdat dan de meeste beter geprijsde slaapplaatsen dan geboekt zijn. Klopt dit?
  Want ik houd niet vanplannen, maar het moet denk ik toch gebeuren op Bali. Advies?
  Groetjes Yolanda

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Yolanda,

   Nee joh, accommodaties kun je makkelijk van dag tot dag boeken. Gebruik Booking.com of Agoda en je zult zien dat er altijd voldoende plekjes beschikbaar zijn.

   Zelf rijd ik trouwens wel gewoon scooter. Als ik iemand aanrijd heb ik inderdaad een probleem, maar ik rijd rustig en verantwoord. Ja, het kan misgaan, maar dit geldt voor meer dingen in het leven. Belangrijk is dat je je er veilig op voelt en dat je in ieder geval weet wat je doet.

   Op Bali kun je overigens voor veel bestemmingen ook busjes boeken, mocht je niet zelf willen rijden. Of je boekt een Grab of Gojek die je brengt waar je naartoe wilt.

   Veel plezier!

 12. Wiebke

  Hi Robbert,

  Dank voor al je leuke en handige blogs!
  Deze zomer gaan wij o.a. Naar Bali. We verblijven ook twee nachten in uluwatu en daar zijn de afstanden wat groter. Ivm bovenstaande en omdat we beide geen ervaring hebben met scooter rijden of een motor rijbewijs hebben willen we liever gen scooter rijden. Weet jij of je hier makkelijk een fiets kunt huren en zijn de afstanden daarmee te overbruggen? Dank alvast voor je tips!

  Groetjes,
  Wiebke

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Wiebke,

   Voor zover ik weet zit daar geen fietsverhuurder, al moet een fiets regelen altijd wel mogelijk zijn lijkt me. Een mountainbike is dan wel zo fijn. Je zou er ook een in Kuta kunnen huren en daarna naar Uluwatu fietsen. Het is een prachtige omgeving om doorheen te biken.

   Veel plezier!

 13. Randy

  Hi Robbert,
  Dank voor het delen van zoveel nuttige informatie. Op Bali rijden wel Honda C50’s rond met een cilinderinhoud van 50cc. Als ik je goed begrijp mag ik daar zonder motorrijbewijs op rijden. Ik heb een NL autorijbewijs en is dat voldoende? Nou hoor ik hier van andere toeristen dat je wel degelijk een motorrijbewijs nodig hebt omdat de verzekering dat vereist. Weet jij daar meer van? Alvast dank voor je reactie.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Randy,

   Die heb ik nog nooit gezien…

   Als die er zijn, dan mag je daar inderdaad zonder motorrijbewijs op rijden, zolang ‘ie maximaal 45 km/u rijdt en je minimaal een brommer-rijbewijs hebt. Enkel een autorijbewijs is in dit geval ook voldoende. In beide gevallen ben je dan dus verzekerd, aangezien je je aan de regels houdt.

   Groet, Robbert

 14. Liza

  Hi Randy,
  Ik ga volgende week naar Bali en wil graag een scooter van 50cc huren in de buurt van Ubud. Heb je een adres waar ik deze kan vinden?

  Alvast bedankt voor je reactie!

 15. Goede informatie over het huren van een scooter op Bali! Er zin inderdaad tal van dingen waar je rekening mee dient te houden en waar niet iedereen direct aan denkt. Zoals je zelf al aangaf is het ook enorm belangrijk om op de verzekering van de scooter te letten; bij de organisatie waar ik voor werk krijgen we vaak vragen van mensen die niet precies weten hoe dit zit.
  Groet Carla

 16. John.

  Hoi, heb net je verhaal gelezen scooter huren op Bali. Ik kom zelf al jaren op Bali en huur daar dan ook altijd een scooter, ben zelf motorrijder met jarenlange motorervaring. Een zeer goed verhaal, duidelijk en helemaal waar wat je daar schrijft. Ik ontmoet nogal eens buitenlanders op een scooter zonder helm/rijbewijs en die menen dan ook nog dat het wel los zal lopen! Huren bij Bali Bike rental (Bikago) is zeker iets duurder maar ze brengen/halen het voertuig op over het hele eiland (soms handig) en de keuze is ruim aan verschillende scooters die ook nog goed onderhouden zijn. Verder een leuke/goede en informatieve site!

 17. henryN

  Vreemd dat je een International driving Licence nodig hebt voor Indonesie. Dit land staat niet bij de : International Driving Licence under Geneva Convention A.D.1949.
  Ik woon In Thailand en bij het Dept. of Transport kreeg ik geen int. driving LIcence voor Indonesie omdat ze niet op de lijst staan!!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw