Pemuteran: een onontdekt stukje Bali (alle info + tips)

Terwijl ik achterop de scooter-taxi zit die me van Bali Airport naar Sanur brengt, vraag ik aan de bestuurder of hij van originele Balinees is. De jongen, met een baardgroei die nog zwakker is dan de mijne, knikt bevestigend en zegt in het noordwesten van het eiland te wonen. Om precies te zijn in het plaatsje Pemuteran. “You have to visit it, one day” zegt hij enthousiast en met een twinkeling in z’n ogen. Hij vervolgt: “It’s different than the other parts of Bali.”

Na een tijdje komen we aan bij mijn guesthouse in Sanur en nemen we afscheid van elkaar. Hij geeft me tot slot z’n Whatsapp-nummer, zodat ik hem kan appen als ik die kant opga. Vervolgens start hij de motor van de vrij oude Honda Vario met hier en daar een roestplek, en sjeest ervandoor in een smal steegje.

Vandaag is de dag dat ik het met je ga hebben over dit niet al te bekende vissersdorp. Pemuteran dus. Het is de perfecte bestemming wanneer je op zoek bent naar een relaxte plek, die bovendien relatief rustig is. Laidback is het juiste woord om er de sfeer te beschrijven, zoals eigenlijk overal in het noorden van Bali het geval is.

Loop je van de hoofdweg dan rennen de kippen over de onverharde zandpaden. En voor het eerst zag ik niet-aangelijnde koeien op Bali, die dus vrijuit konden bewegen in het gras. Qua dieren kan het niet op, ook spotte ik een varken met haar biggetjes onder de struiken.

Of je stapt een warung binnen om een hapje te eten, en er komt een stel geiten op je af gehuppeld om je vervolgens met een onnozele blik aan te kijken. Zo van: wat kom jij doen? Vooral dit zorgde bij mij voor een lach op m’n gezicht. Ik bedoel, waar maak je zoiets mee?

In Pemuteran spelen kinderen vreugdevol met fietsbanden in plaats van zielloos naar telefoonschermen te staren. Of ze verschuilen zich achter een boom om stiekem naar je te kijken. Ook word je vanuit auto’s regelmatig bewonderd. De mensen zijn hier nog zo ontzettend puur.

Vlakbij ligt Menjangan, een eiland dat qua duiken en snorkelen tot de top van Bali behoort. Verder rijd je vanuit Pemuteran in ongeveer 3 kwartier naar Gilimanuk, de toegangspoort tot Java.

Pemuteran was de laatste stop van mijn roadtrip door het ongerepte noorden van Bali. Vanuit Ubud reisde ik naar Jatiluwih, Munduk en Lovina, waarna ik neerstreek in het gemoedelijke dorp. En inderdaad, de jongen die me afzette in Sanur had volkomen gelijk. Pemuteran is anders en liet me het authentieke Bali zien. Ik heb er een onvergetelijke tijd gehad.

Heb jij Pemuteran al op je lijstje gezet voor je rondreis op Bali? In deze gids lees je wat er te doen is, vertel ik je meer over goede eettentjes en fijne accommodaties. Daarnaast heb ik nog een boel andere tips voor je. Ik hoop je al met al enthousiast te maken om naar dit bijzondere plaatsje te gaan.

Over Pemuteran

Pemuteran is alsof je terug in de tijd stapt

Pemuteran ligt in het noordwesten van Bali, op zo’n 50 kilometer ten westen van het veel bekendere Lovina. De kustplaats is met name geliefd onder duikers, dit omdat Menjangan Island in de buurt ligt. Volgens velen is deze trekpleister de beste duik- en snorkelspot van Bali. Je zult bij aankomst dan ook merken dat er vrij veel duikshops en -scholen te vinden zijn. Mijn ervaringen met het snorkelen rond Menjangan vertel ik je verderop.

Desondanks hoef je je absoluut niet te vervelen indien je geen duiker of snorkelaar bent. De heuvelachtige omgeving nodigt je uit voor een aantal prachtige wandelingen, hiken in het Bali Barat National Park is net zo min een straf en op een half uurtje rijden ligt een warmwaterbron. Vlak voor de kust ligt bovendien een wereldberoemde koraaltuin die door lokale bewoners is opgezet om het onderwaterleven te stimuleren.

Niks hoeft, alles mag 🙂

Maar bovenal zal je er totaal ontstressen. Voor je het weet ben je aan het fijne, ongedwongen leven gewend. Deze ervaring is compleet tegenovergesteld met de hectiek die je in bijvoorbeeld Canggu en Ubud vindt. En juist die volstrekt andere vibe is wat Pemuteran voor mij zo ontzettend leuk maakt.

Het dorp is qua opzet vergelijkbaar met Lovina: dwars erdoorheen loopt de hoofdweg met aan beide kanten een kleine verzameling restaurants, shops en duikcenters. In elk geval niet te vergelijken met een bestemming als Ubud, die bekendstaat om het shoppen, yogacentra, de vele koffieshops en ontelbare eetzaken om uit te kiezen. Bij aankomst denk je wellicht: oh, is dit het? Eenmaal gesetteld zal je de charme voelen.

Net als in Lovina hebben de stranden hier de zwartgrijze kleur, het kenmerkende vulkanische zand uit de streek. Niet persé paradijselijk, al past het harmonieus in het omringende boomrijke en groene heuvellandschap. Het is ongerept, zoals het hoort te zijn.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Pemuteran

Wat is er te doen in Pemuteran en omgeving? In de buurt kun je onder andere uitstekend duiken en snorkelen of door de mangroves varen.

Hieronder lees je mijn beste tips.

 

Loop over Pemuteran Beach en check de bijzondere projecten

Het donkere en ruige Pemuteran Beach

Pemuteran Beach is een vrij schoon en rustig strand met het voor Noord-Bali zo kenmerkende donkere, vulkanische zand. Je kunt er vrij goed snorkelen (de mooiste plek is het hieronder te noemen Biorock Pemuteran), al is een uitstapje naar Menjangan daarvoor de beste optie. Het strand is opmerkelijk genoeg niet overal even donker van kleur, aangezien het slechts deels uit vulkanisch zand bestaat. Sowieso is Lovina Beach een stuk donkerder.

Langs het strand heb je diverse tentjes om wat te eten en te drinken. Verder zie je er een boel duikscholen, net als in de naastgelegen hoofdstraat Jalan Arjuna. Een pluspuntje zijn de bomen die schaduw bieden om in te liggen.

Aan het eind van de middag is de zonsondergang vaak schilderachtig mooi. Haal een kokosnoot in een plaatselijke warung en geniet daarna van het spektakel.

Wat trouwens goed is om te weten is dat er in Pemuteran een project is gestart voor het behoud van de koralen: Biorock Pemuteran. Zo heeft men meerdere koraaltuinen in het water gepland met als doel om het vernietigde rif nieuw leven in te blazen. Inmiddels groeit er alweer nieuw koraal en zwemmen er verschillende tropische vissen rond. Het geeft altijd een fijn gevoel als er zulke initiatieven worden ontplooid. Doe je snorkelmasker op en zwem naar het drijvende huis dat vlak voor de kust ligt. Vanuit dit opmerkelijke huis worden de ijzeren structuren van stroom voorzien, die de daaraan vastgemaakte stukjes koraal sneller laten groeien.

Een fraai stuk koraal bij Biorock Pemuteran

Wat je ook niet wilt missen is het Turtle Hatchery Project, een kleinschalige opvangplaats voor schildpadden. Ze worden met liefde behandeld en langzaam klaargestoomd om weer terug te keren in de oceaan. Je kunt zien hoe ze eieren leggen en tegen een kleine vergoeding mag je er tevens eentje vrijlaten. Toen ik er was bleek er helaas geen mogelijkheid om zo’n beestje los te laten, aangezien ze minimaal 2 maanden op de opvang moeten blijven en de meeste van hen er pas zaten. Je betaalt 45.000 IDR om rond te kijken.

En voor ik het vergeet: wil je de handen uit de mouwen steken en helpen om het strand zo schoon mogelijk te houden? Iedere woensdag om 17.00 uur kun je je melden bij Trash Hero Pemuteran om (aangespoelde) troep op te ruimen. Check hiervoor hun Insta @trashheropemuteran.

 

Ga duiken of snorkelen rond Menjangan Island

Menjangan Island is dé trekpleister in de buurt van Pemuteran en een walhalla voor snorkelaars en duikers

Menjangan-eiland wordt door velen beschouwd als de beste snorkel- en duiklocatie van Bali. Je komt er aan de lopende band allerlei soorten vissen tegen en de kans is bovendien groot dat er zo nu en dan een schildpad langs zwemt. Tijdens mijn snorkel-expeditie heb ik er liefs vier gezien, eentje pal voor m’n neus. Je ziet hem op de foto hierboven.

En hoe is het met de staat van het koraal rond Menjangan? Helaas is dit veelal verbleekt, met felgele harde en dansende rode zachte koralen als uitzondering. Zo was mijn ervaring tenminste. Ik wil het niet mooier maken dan het is.

De bleekheid zie je tegenwoordig helaas op heel veel plekken. Toch vind je er nog bepaalde stukken waar het koraal nagenoeg intact is gebleven, vraag je touroperator naar de specifieke locaties. Je komt zowel langs harde als zachte koralen.

Ik voeg hieraan toe dat ik het bizar vond hoeveel plastic troep er in de zee dreef. Flesjes, verpakkingen, zakken; eigenlijk kwam alles wel voorbij. Op een zeker moment zag ik een vis van een groene plastic zak eten, veel droeviger kon het niet.

Nu was het slecht weer op Java geweest (ik was er trouwens in het Balinese regenseizoen), wat er blijkbaar voor zorgde dat al het afval door de zee werd meegenomen. Normaal gesproken heb je hier dus niet mee te maken, zo vertelde onze gids Kadek.

Mocht je plannen hebben om te duiken zet dan het Anker Wreck op je todo-list. Dit is een mysterieus scheepswrak waarvan niemand eigenlijk precies weet hoe het er is gekomen. Andere bekende duikspots zijn hier de Wall, Rock Garden, Coral Garden, Gede’s Reef, Deep Reef, Napoleon Reef en Pulaki Reef.

De vaak gefotografeerde zandbank van Menjangan Island

In de homestay waar ik verbleef sprak ik een Spaans stel dat laaiend enthousiast was over de duikervaringen nabij Menjangan Island, op enkele dagen vol plastic na dan. De reviews op Google en Tripadvisor zijn net zo goed lovend, je moet het als onderwatersportliefhebber dus echt gaan beleven.

Zoek je nog een goede duikschool, zowel voor het snorkelen als het duiken? Of wil je misschien je PADI halen? Een aanrader is Bali Ocean Reef. Met hen ben ik op snorkel-tour geweest en zij beheren bovendien de hierboven besproken Biorock Pemuteran. Ook Bali Diving Academy is een topper trouwens, en niet enkel vanwege de trips die ze aanbieden. Ze laten zien daadwerkelijk om de natuur te geven, door vijf keer per jaar samen met Balinese studenten plastic rommel van het strand te rapen. Zo betrekken ze de locals in het schoon houden van het strand en het belang daarvan.

Op het vrij kleine eiland zelf is overigens weinig te beleven. Het is ook geen paradijsje of zo, daarvoor is er te weinig zandstrand en ligt er teveel aangespoelde rotzooi. Wel heb je er de indrukwekkende witte hindoetempel Pura Menjangan, met een groot Ganesha-beeld als blikvanger. Die moet je even gezien hebben, wij spotten het heiligdom op de terugweg vanuit de boot.

Ten slotte lopen er herten rond, iets wat je niet zo snel zou verwachten op Bali of wel dan? En al helemaal niet op een eiland ergens midden op zee. Toch is het zo. Vandaar de naam Deer Island, wat de letterlijke vertaling van ‘Menjangan Island’ is. Verwacht echter niet dat je er tientalen zult spotten, ze houden zich namelijk schuil indien het eiland overlopen wordt. Ikzelf heb er welgeteld een gezien, maar beter dan niets natuurlijk.

 

Ga op avontuur in het verwilderde Bali Barat National Park

Het hiervoor besproken Menjangan Island is onderdeel van het Nationaal Park West-Bali, lokaal bekend als Taman Nasional Bali Barat of Bali Barat National Park in het Engels. Dit is een uitgestrekt natuurpark van 770 km² bestaande uit stranden, tropisch regenwoud en koralen.

Behalve snorkelen of duiken is het de moeite om er door de natuur te wandelen en naar de hogergelegen viewpoints te gaan. Een andere hike die ik je aanraad is die naar Prapat Agung Beach. Onderweg zal je waarschijnlijk apen tegenkomen, die tamelijk wild uit de hoek kunnen komen. Een gids is voor zulke situaties wel zo fijn. Of ga met een kajak het water op en peddel langs de fraaie omgeving.

Daarnaast is het tof om een tochtje door de mangrovebossen bij Gilimanuk te maken. Terwijl je in een traditionele houten vissersboot door de rustgevende omgeving vaart spot je onder meer makaken en blauwe ijsvogels. Een organisatie die zulke tripjes verzorgt is West Bali Explorer en de tour duurt 2,5 tot 3 uur. Ze halen je op in Pemuteran en zetten je aan het eind van de middag ook weer netjes daar af.

Nog iets gaafs om hier te doen is met een 4WD door de wildernis te rijden, eventueel met een lokale gids erbij die je wilde dieren laat zien. Al zijn de wegen verre van goed, wees daar dus op voorbereid. Met een scooter hoef je dit niet te proberen, het is er namelijk extreem hobbelig en de ‘wegen’ blijken vaak niets meer dan lange zandvlaktes.

Vlak na de ingang heb je trouwens het Bali Starling Breeding Centre​, een broedplaats voor de zeldzame ‘Bali starling’. Een interessante plek om eens even te bekijken.

Verder heb je in het beschermde natuurgebied The Menjangan Resort, een prachtig boetiekhotel om in stijl te overnachten en te ontsnappen aan de drukte. Daarover meer in het gedeelte over accommodaties.

Ik adviseer je om water en snacks mee te brengen, de enige opties om ergens te eten en te drinken is bij de paar dure resorts en hun bijbehorende restaurants. 100.000 IDR voor een ‘nasi goreng’ is de norm, terwijl deze maaltijd je bij een lokale warung een vijfde daarvan kost.

Om toegang te krijgen betaal je 200.000 IDR toegang op weekdagen en liefst 300.000 IDR in het weekend. Dit is wat mij betreft totaal uit verhouding, zeker als je je beseft dat locals respectievelijk 10.000 IDR en 15.000 IDR kwijt zijn. Je zou na het snorkelen, je bent tussen een en twee uur ’s middags weer terug, nog kunnen gaan wandelen in het nationale park om je toegangsticket zo optimaal te benutten. Waarschijnlijk zal je daar echter geen puf meer voor hebben en wil je lekker relaxen, zo is mijn ervaring.

Voor het merendeel van de activiteiten heb je een gids nodig. Extra kosten moet je zodoende incalculeren, denk aan 200.000 IDR voor een gids en een 2 uur durende wandeling. Niettemin mag je het nationale park zonder gids betreden, zo kun je in 1,5 uur naar Prapat Agung Beach lopen. Gezien de apen en wildernis zou ik desondanks, met name als je in je uppie gaat, wél een gids in de hand nemen.

 

Relax in de Banyuwedang Hot Spring

Op ongeveer 11 kilometer van Pemuteran vind je de Banyuwedang Hot Spring, die in een mooie natuurlijke setting ligt. Al is de warmwaterbron zelf eigenlijk gewoon een verkapt zwembad, en daarmee qua uitstraling niet te vergelijken met de Banjar Hot Spring nabij Lovina. Bij aankomst was ik daarom ietwat teleurgesteld wat ik aantrof.

Na een dagje rondrijden, snorkelen of duiken is het desondanks een prima spot om te relaxen en jezelf onder te dompelen in het warme, schone water.

De warmwaterbron grenst aan een mangrovebos, de kans is daarom vrij groot dat je apen zult tegenkomen. Al heb ik ze niet gezien.

Overdag is het door de brandende zon voor de meeste lui té warm om er een bad te nemen. Daarom is ’s avonds het beste moment om te gaan. Naderhand is het leuk om aan het strand te eten bij Sunset Beach of ga voor de local experience bij Dapoer Chandra.

Ben je onderweg vanuit Pemuteran en heb je trek gekregen? Ik kan je Depot Sari Mina Sumberkima van harte aanbevelen. De nasi goreng smaakte er super en dat voor een habbekrats.

De entree tot de bron is 45.000 IDR en je kunt er tot 20.00 uur baden.

 

Hike door de Teletubbie-bergen van Batu Kursi

Batu Kursi, een heel ander gezicht van Bali

Ik heb het al meerder keren aangehaald, Pemuteran is omgeven door groene heuvels en het is er dan ook een walhalla voor wandelaars.

Een zo’n heuvel, of eigenlijk heuvelgebied, is Batu Kursi. Je waant je hier net in Nieuw-Zeeland of ergens in de Schotse hooglanden. Of in Teletubbie-land. Het grassige en bergachtige landschap doet je in elk geval niet aan Bali denken. Het is een totaal andere vegetatie vergeleken met de voornamelijk jungle die je op het eiland ziet. Dit bijna onwerkelijke verschil maakt het zo speciaal om er rond te lopen.

Bovenop staat Pura Batu Kursi, een geliefde tempel onder de lokale bevolking. Je bereik deze heilige plek nadat je in een minuut of twintig naar de top bent gewandeld. Dit is via een stenen pad te doen, maar tevens via diverse slingerende zandpaden die je op Maps.me kunt vinden. De tempel an sich is overigens weinig bijzonder, zo zeg ik je vast. Desalniettemin heeft het altijd iets magisch wanneer je ergens in de middle of nowhere zo’n hindoe-bouwwerk tegenkomt.

Ga je op een zonnige dag, dan is ’s ochtends het beste moment om de hike te doen in verband met de hitte. Ook tijdens regenachtige dagen zal je je hier niet vervelen, het is er dan namelijk extra mooi groen.

Die middag toen ik de berg trotseerde heb ik slechts een andere toerist gespot, een Belg die me over een opvangplaats voor apen in Bandung op Java vertelde. Voor de rest was het een oase van rust, met schitterende uitzichten op de baai van Pemuteran en de zee die Java van Bali scheidt.

In de droge maanden is het hier trouwens niet groen maar geel, een volstrekt ander aanzicht dus.

 

Bezoek Pura Pemuteran, Pura Melanting, Pura Pulaki en Pura Pabean

De sierlijke Pura Melanting

Over tempels gesproken, Pura Pemuteran, Pura Melanting, Pura Pulaki en Pura Pabean zijn een aantal andere die ik genoemd wil hebben.

De hoofdtempel van Pemuteran is Pura Pemuteran, een coole plek met vier bronnen gezuiverd water. Verder een hoop sculpturen, altaren en andere boeiende details. Daarachter start trouwens de wandeling naar de eerdergenoemde Pura Batu Kursi.

In tegenstelling tot veel tempels op Bali straalt de Melanting-tempel enorme rust uit. Je vindt er namelijk nauwelijks andere toeristen. Het is leuk om hier de hoge trap op te lopen waar je mensen offertjes ziet brengen, wat op zondagen gebeurt.

Vlakbij ligt de Pulaki-tempel al is die minder bijzonder. De aanwezige en vaak agressieve apen kunnen voor een onaangename sfeer zorgen. Vallen ze je lastig, loop dan naar de overkant en bewonder Pura Pabean. Overigens, het kan tijdens jouw bezoek best voorkomen dat de apen zich juist niet laten zien. Je zult het ter plekke wel merken.

 

Kom meer te weten over de Balinese zoutproductie

Pemuteran staat bekend om de grote hoeveelheid zout die er gewonnen wordt, grotendeels voor de export. Mocht je hier meer over willen weten, bezoek dan het zaakje Bali Artisanal Salt. Ze verkopen er biologisch zeezout uit de streek en je kunt een kijkje nemen in hun fabriek, die op een paar honderd meter van de winkel ligt.

 

Pak de boot naar Java via Gilimanuk

Beklim Mount Ijen als je aankomt in Banyuwangi

Nog een stukje meer naar het westen ligt Gilimanuk, hier kun je de ferry naar Banyuwangi op Java pakken. De oversteek duurt ongeveer een uurtje en ferry’s gaan de hele dag.

In Banyuwangi moet je absoluut Kawah Ijen bezoeken, een indrukwekkende vulkaan waar je een fascinerend fenomeen kunt bekijken: blauw vuur.

 

Wat zijn leuke eettentjes in Pemuteran?

De tempe bakar bij Warung Muslim Pak Haji – zeker proberen

In Pemuteran heb je een boel goede warungs om een hapje te eten. Het is me daarbij wel opgevallen dat het veelal zaken zijn die zich sec op toeristen richten, locals zie je er niet. De hoge prijs van 55.000 IDR voor nasi goreng had ik nooit eerder gezien in een warung, ik schrok er eerlijk gezegd een beetje van.

Na een paar dagen rond te hebben gespeurd ben ik gelukkig toch twee écht lokale tentjes tegengekomen.

De specialiteit van de regio? Gegrilde vis, bijvoorbeeld ‘mahi mahi’. Gegrilde vis is bekend als ‘ikan bakar’. Het barst dan ook van de ikan bakar-restaurants.

Een typisch authentiek eettentje is Warung Muslim Pak Haji. Het is de absolute favoriet onder locals, daar kwam ik later achter. Je kunt er zelf de vis van de dag uitkiezen, ze zullen ‘m daarna vers voor je bereiden met een dressing van honing en nog een aantal -naar hun eigen zeggen ‘geheime’- ingrediënten. Tip: vraag of ze er minder suiker indoen, anders is het allemaal wel erg zoet. Behalve de vis is een simpel iets als nasi goreng er ook een aanrader. En tot slot: probeer zeker de ’tempe bakar’, oftewel gegrilde tempe met diezelfde verrukkelijke dressing.

Pal ertegenover vind je Warung Putra Makasar, een eetzaak die wordt gerund door een vrouw uit Makassar, Sulawesi. En jeetje wat heb ik hier gelachen zeg. Dit is de warung met geiten, waarover ik in het begin sprak. Er waren twee jonge geitjes bij met reuze-oren die net op tapijten leken. Echt mega-schattig haha. Verder lopen er kippen, eenden en katten rond. De eigenaresse kan vrijwel ieder Indonesisch gerecht voor je koken, als zijn de ‘soto makssar’ en de ‘nasi campur’ haar specialiteiten.

Haha check die oren van de rechter, echt geweldig

Een door locals geroemd visrestaurant aan het water is Warung Pencar Buleleng Barat, wat een eindje van het centrum afligt in de richting van Lovina. Ze serveren er bovendien gezonde rode rijst, iets wat je vrijwel nergens ziet. Een aanrader is de tonijnsteak die vers van de barbecue komt.

Dan de warungs die zich richten op toeristen, je betaalt er daarom twee tot drie keer zoveel. Al is het in euro’s nog steeds verre van schokkend of zo 🙂 .

Bij Santai Warung maken ze heerlijk Indonesisch eten. Qua groenten is hier de ‘cah kangkung’ erg goed, dit is een soort gebakken waterspinazie. En voor de meat lovers: ze hebben er spareribs die je zullen verbazen 🙂 . Behalve dat je er heel wat lekkers kunt eten, spelen er soms mensen gitaar. Het zorgt voor een typische lokale ervaring.

Een andere aanrader is Warung Kadek Merry. De rendang en de nasi campur zijn er subliem. Daarnaast vond ik de gegrilde mahi mahi-vis ondergedompeld in een sausje van knoflook en pepertjes er heerlijk smaken.

Verder is Warung Setia een topzaakje om heen te gaan. Mocht je van curry’s houden, probeer dan de groene curry eens. En wat te denken van tonijn-sashimi? Superlekker!

Ook het Nyusu Cafe is een plek die je bezocht wilt hebben wanneer je in Pemuteran verblijft. Ze hebben er verrassend goede espresso, verse sapjes en een heleboel Indonesisch eten waar je blij van wordt. Over espresso gesproken, die raad ik je absoluut niet aan bij Bali Balance Café Bistro. Ik vond de koffie er erg zuur en bovendien prijzig, 55.000 IDR voor een dubbele espresso. Ongekend.

Het is overigens een behoorlijke opgave om een meer Westers getint café te vinden in Pemuteran, al zit je bij het Eco Taste Cafe helemaal goed. Zowel voor ontbijt, lekkere koffie en dingen als hamburgers kun je er terecht.

En tot slot: loop gewoon eens een rondje en wandel spontaan ergens binnen 🙂 . Check ook deze tips voor eten op Bali.

 

Waar in Pemuteran raad ik je aan om te overnachten?

Taman Sari is het bekendste resort van Pemuteran

Pemuteran heeft heel wat goedkope en tegelijkertijd kwalitatief uitstekende homestays om te overnachten. De prijzen per nacht voor de kwaliteit -vaak een 9 of hoger- die je krijgt zullen je in positieve zin doen verbazen 🙂 .

Hostels vind je er (nog) niet, dan weet je dat vast.

Een topper in alle opzichten is Dija. Wat heb ik hier een fijne dagen en nachten gehad zeg! Chill is bovendien dat er een kleine keuken is met koelkast en gaspit. De buitendouche en de mooie tuin met frangipani-bloemen maakte het plaatje helemaal compleet. En dit alles voor omgerekend een euro of zeven, ik kon het amper geloven haha. En jawel, inclusief Balinees ontbijt! Let wel op, want ertegenover bevindt zich een boerderij met hanen, die in de vroege ochtend tekeer kunnen gaan. Maar eerlijk, ik heb er geen last van gehad. En aangezien ik tegenwoordig vroeg slaap, kon ik het zelfs wel waarderen om er ’s ochtends mee wakker te worden. Behalve kippen en hanen lopen er ook koeien en varkens met schattige biggetjes rond.

Verder heb je bij Magus Homestay voor weinig geld een zeer behoorlijke kamer. Datzelfde is het geval bij het Molleh Guest House en het Pande Guest House.

Heb je ietsje meer te besteden, kijk dan eens bij Mango Tree Inn, Pondok Shindu en Mango Moon.

Luxere plekjes waar het je aan niets ontbreekt zijn het Sumberkima Resort, Taman Sari Bali Resort and Spa en Amertha Bali Villas. Indien je geen budget hebt voor deze resorts maar toch graag een relaxed dagje wilt, kun je overdag voor een kleine bijdrage chillen bij het heerlijke zwembad van het Taman Sari Bali Resort and Spa. Dit resort ligt direct aan het strand en straalt klasse en enige allure uit.

Het Sumberkima Resort ligt overigens even buiten Pemuteran in de Sumberkima Hills. Mocht je zin hebben in een lekker ontbijtje -bijvoorbeeld een smoothie bowl– en tegelijkertijd willen genieten van een prachtig uitzicht op de glooiende heuvels, dan moet je er zeker even gaan kijken. Je hoeft er niet persé te verblijven, en kunt er tevens los van de kaart iets bestellen. De zonsondergang hier bekijken is een andere tip die ik voor je heb.

Wil je echt even wat anders en jezelf onderdompelen in pure luxe omgeven door groen? Kies in dat geval voor The Menjangan Resort wat in het West Bali National Park ligt. Dit is een aanrader als je middenin de natuur wilt verblijven, en -uiteraard- wanneer je een wat hoger budget hebt.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Pemuteran te blijven?

Dit soort planten ❤️

Om een goede indruk van het plaatsje te krijgen en de relaxte vibe echt te beleven, adviseer ik je om in elk geval 3 volle dagen te blijven. Zelf ben ik er 5 dagen geweest.

De weg naar Pemuteran is bovendien lang, overhaast jezelf dus niet. Dit zou zonde zijn.

 

Kun je pinnen in Pemuteran?

Pinnen is in Pemuteran geen enkel probleem. In en rond het centrum heb je met BNI, BCA en BRI drie pinautomaten waar je terechtkunt.

Tips over pinnen op Bali lees je hier.

 

Hoe zit het met transport in Pemuteran?

Een scooter is wel zo handig als je in Pemuteran bent

Blijf je sec in Pemuteran en kom je alleen om te duiken en/of te snorkelen, dan zal je geen vervoer nodig hebben. Wil je echter de omgeving verkennen en de bezienswaardigheden in de omgeving zien die ik hierboven heb besproken, dan heb je absoluut een scooter nodig.

Als je zelf naar Pemuteran bent gereden hoef je er uiteraard geen meer te huren. Wanneer je op een andere manier in het badplaatsje bent beland, huur je er ter plaatse eentje voor 70.000 IDR per dag. Regel je je scooter liever alvast online? Bikago is een gerenommeerde verhuurder met een breed aanbod.

Wél wil ik je wijzen op de risico’s die kleven aan het huren van een scooter op Bali.

De apps Gojek en Grab, waarmee je goedkoop een scooter-taxi boekt, werken in Pemuteran niet. Of je moet net geluk hebben dat er toevallig een chauffeur in de buurt is, die bijvoorbeeld iemand vanuit Lovina heeft afgezet.

 

Hoe kom je in Pemuteran?

Tijdens een ochtendwandeling vanuit mijn homestay 🙂

De geïsoleerde ligging maakt het niet heel eenvoudig om in Pemuteran te komen. Vanuit Ubud ben je bijvoorbeeld zo’n 3 tot 4 uur onderweg. Door de lange reistijd betaal je daarom al snel 900.000 IDR om je er door een taxi te laten afzetten.

Goedkoper, leuker en bovendien avontuurlijker is om zelf met de scooter te gaan. Zelf ben ik vanuit Lovina erheen gereden, je doet daar maximaal 1,5 uur over als je ook nog ergens stopt om iets te eten of te drinken. Het huren van een scooter is ter plekke mogelijk of via het al genoemde Bikago. Nogmaals, wees je bewust van de risico’s van het rijden op een scooter op Bali.

Kom je inderdaad vanuit Ubud gereden, dan rijd je door prachtige berglandschappen en wegen omzoomd met jungle. Deze rit is een bezienswaardigheid op zich. Je kunt de Instagrammable Gate of Heaven -de Lempuyang Temple- meepakken indien je langs Amed reist, al is die tempel volledig verwoest door toerisme als je het mij vraagt.

Dichterbij dan Ubud liggen Lovina (1 uur en 15 minuten reistijd) en Munduk (1,5 uur reistijd).

De minibussen van Perama rijden tot Lovina en kunnen je zodoende niet in Pemuteran afzetten. Van Lovina naar Pemuteran betaal je voor de taxi om en nabij de 300.000 IDR. Meer is echt niet nodig.

 

Leuke routes voor Bali

Ben je op zoek naar een leuke route om af te leggen op Bali, waarbij je ook het noorden van Bali inclusief Pemuteran bezoekt? Speciaal voor Bali-lovers heb ik Backpackgids Bali geschreven, een gids vol met toffe routes, insider-tips en meer handige info.

De gids is een aanrader als je die kant opgaat en wel wat hulp (en inspiratie!) kunt gebruiken met de planning van je reis.

 

Meer lezen over Bali?

Al mijn avonturen op Bali en de bijbehorende tips heb ik uitgebreid beschreven op deze website.

Dus, als je zin hebt om meer te lezen over dit prachtige eiland in Indonesië, bekijk dan al mijn andere Bali-artikelen op deze pagina.

 

Heb je vragen over Pemuteran? Laat het me weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw