Een epische roadtrip op Bali: van Ubud naar Pemuteran

Intussen woon ik alweer bijna 5 maanden in Ubud, de tijd vliegt. Enkele weken terug merkte ik onwijze zin te hebben in een avontuur. Een avontuur met de scooter en slechts een zekerheid: Pemuteran zou erin voorkomen. Dit relatief onbekende vissersplaatsje stond op een of andere manier hoog op mijn lijstje. Het is zo’n plek die aan me trok, een waarvan ik heel sterk voelde erheen te willen. De ongereptheid en het onbekende leken me wel wat.

Het dagelijkse reilen en zeilen met mijn ingebouwde routines werd me iets te voorspelbaar, de tijd was duidelijk daar om uit mijn comfortzone te breken. Soms moet je zo’n stap gewoon zetten, om jezelf weer wakker te schudden. Om te beleven wat écht leven is. Onverwachtse dingen meemaken, dingen die je raken.

En dus kwam ik met het idee om een roadtrip te gaan maken en me volledig over te geven aan het avontuur. Aan tijd geen gebrek, ik kon het volledig naar wens invullen. Gevoelsmatig dacht ik in elk geval aan 2 tot 3 weken.

Op een zonnige maandagmorgen stapte ik op de Honda-scooter en liet ik vertrouwde Ubud achter me. Opgewonden van wat zou gaan komen en met een fijne, lichte spanning in me. Het vuurtje in me werd weer aangewakkerd. Lekker rondrijden en het voor de rest allemaal op me af laten komen. De ultieme ingrediënten voor een roadtrip.

En jeetje, waar moet ik beginnen? Het werd een geweldig avontuur met talrijke onvergetelijke momenten. De natuur, mensen, dieren, unieke landschappen en… de vrijheid. Heerlijk! Uiteindelijk ben ik 16 dagen op pad geweest en heb ik prachtige delen van Bali leren kennen die ik nog niet eerder gezien had.

Tekenend voor hoe ik in m’n vel zat was mijn vader die op enig moment zei: “Ik kan het zien aan je, je straalt helemaal,” toen ik met hem belde vanuit Pemuteran. Als ik er nu aan terugdenk kan ik ook alleen maar blijheid voelen.

Ben jij ook wel in voor een scooter-avontuur op Bali en wil je graag het relatief onontdekte noorden ontdekken vanuit Ubud? Lees en geniet dan, want de route die ik heb afgelegd inclusief vele mooie ervaringen zal ik in dit artikel met je delen.

Enjoy the ride 🙂 .

Route roadtrip Bali: van Ubud naar Pemuteran

Hieronder lees je alles over de route die ik heb afgelegd tijdens mijn roadtrip in het noorden van Bali. Ik heb er telkens de afstand en reistijd bij vermeld, inclusief het aantal nachten dat ik op de plekken heb geslapen.

De route in het kort: Ubud > Jatiluwih > Munduk > Lovina > Pemuteran > Munduk > Ubud.

Het bijbehorende routekaartje is als volgt:

 

1. Van Ubud naar de Jatiluwih-rijstterrassen (40 kilometer, 2 nachten)

Jatiluwih zal je verbazen

De eerste plek die ik op de routekaart had gemarkeerd was Jatiluwih, bekend om de schitterende rijstterrassen en het lokale boerenleven. Volgens velen de mooiste rijstvelden en -terrassen van heel het eiland, en gek genoeg was ik hier de laatste jaren nog niet geweest.

Na een tijdje onderweg te zijn sla je linksaf en kom je uit op een slingerende weg die aan weerszijden overwoekerd is met een weerwar aan jungle-planten. Bovendien is het ineens veel minder druk, omdat je de hoofdweg verlaten hebt. Momenten later is de wildgroei verdwenen en verschijnen rijstterras-panorama’s voor je, al zigzaggend zak je af en beland je in het dorpje Jatiluwih. Het is een genot om hier te rijden.

Jatiluwih was als gezegd mijn eerste stop tijdens de roadtrip door het noorden van Bali. Zonder een accommodatie geboekt te hebben, nam ik een kijkje bij het aan de rand van de rijstvelden gelegen Anish Homestay. Ik ontmoette hier Desi en haar familie, en kreeg dat échte homestay-gevoel waar je op hoopt wanneer je in een homestay verblijft. We kookten samen Balinees, ze nam me mee naar haar fruitplantage en vertelde me over het werken in de rijstvelden. Ik werd voor even onderdeel van de familie. Heel bijzonder om mee te maken.

Het serene Jatiluwih is pittoresk en ik beaam voor de volle honderd procent dat je hier de mooiste rijstvelden van Bali vindt. Je kunt er wandelingen door de terrassen maken, eten met adembenemende uitzichten op het groen en jezelf onderdompelen in het authentieke Bali. De zonsopkomst meemaken is een andere aanrader.

Calculeer zo’n 1,5 tot 2 uur rijden in om van Ubud naar Jatiluwih te komen. 2 nachten is wat mij betreft voldoende. 1 nacht kan ook, al had ik zelf totaal geen behoefte om te haasten.

 

2. Van de Jatiluwih-rijstterrassen naar Munduk (40 kilometer, 4 nachten)

Oog in oog met de Labuhan Kebo Waterfalls

’s Middags zo rond een uur of twaalf stapte ik op de scooter om koers te zetten richting het noorden, met Munduk als bestemming voor de dagen die komen gingen.

Munduk was de enige plek uit de route die ik al eens eerder bezocht had. En aangezien ik er destijds zo positief door was verrast plus het feit dat het bergdorp op de route naar het noorden ligt, vond ik het een prima keuze om een paar dagen neer te strijken. Bovendien had ik er destijds lang niet alle hoogtepunten gezien, genoeg te ontdekken nog dus!

En ontdekken zou ik zeker gaan doen. Zo liep ik de prachtige trail die langs maar liefst vier knallers van watervallen voert. De Labuhan Kebo Waterfalls zijn ongelofelijk mooi, serieus alsof je in een sprookje bent. De lange afdaling langs de verbluffende tuin naar de Melanting Waterfall, vlak voor het stortende water op een rotsblok zitten en naderhand een kokosnoot drinken met uitzicht op het glooiende regenwoud-landschap, was ook indrukwekkend om mee te maken.

In de buurt liggen met de Banyumala Waterfall en de Banyu Amertha Waterfall en de nog een aantal andere fraaie spots. Vooral de laatstgenoemde zal je mond zo nu en dan doen openvallen van schoonheid.

Behalve het watergeweld zijn de Dayang-rijstterrassen absoluut een bezoekje waard. Toeristen kom je hier niet tegen en al wandelend is het met de oase aan groen genieten geblazen.

Yep, Munduk is een waar watervalparadijs en een niet te missen plek als je van rust en natuur houdt.

Iets typisch Balinees dat ik nog zag was een vrouw gehuld in prachtige ceremoniële kleding, ze liep langs m’n guesthouse met een flink gevulde mand op haar hoofd. Ondertussen lachte ze naar me en wierp ik haar een bewonderende blik toe. Je komt het wel vaker tegen op Bali. Ronduit knap om te zien hoe ze de mand (of een ander voorwerp) in evenwicht weten te houden en hellingen op- en aflopen.

Vanuit Jatiluwih naar Munduk is het 1,5 tot 2 uur rijden. Ik ben er 4 nachten gebleven, en heb daarbij ook een dag helemaal geen activiteit ondernomen. Gewoon lekker een dagje met de laptop erbij, een beetje schrijven enzo 🙂 .

Op de weg kom je langs een van Bali’s bekendste tempels: Pura Ulun Danu Bratan. Een andere trekpleister vlak voor Munduk is het Twin Lake Viewpoint, vanwaar je de kratermeren Tamblingan en Buyan ziet liggen.

 

3. Van Munduk naar Lovina (26 kilometer, 3 nachten)

Brahmavihara-Arama ligt even buiten Lovina

De volgende stop die op de planning stond was Lovina, de streek in het verre noorden van Bali bekend om de donkere, vulkanische stranden en natuurlijk de dolfijnen die zich voor de kust vertonen. Voor het eerst sinds lange tijd zou ik weer eens de zee zien, een fijn vooruitzicht.

Ergens langs de meanderende bergweg zag ik een man in een soort schuur zitten met een bak vol durians naast zich. Het perfecte moment voor een break en een lekkere lunch. Ik hou ervan! Omdat hij niet genoeg wisselgeld had, stuurde hij z’n dochter naar haar moeder om een briefje van 10.000 roepia te halen. Ze kwam, zeker 10 minuten later, terug met een biljet van 5.000 roepia. Schattig!

Qua sfeer viel Lovina me een beetje tegen. Een echte dorpskern is er niet en er ligt een onaantrekkelijke drukke weg langs. Lawaaierige trucks en scooters razen langs je heen, het is duidelijk even schakelen vergeleken met Munduk. Het is strand is bovendien een rotzooitje en de troep in het water nodigt niet bepaald uit om een duik te nemen.

De omgeving is desondanks zeer boeiend, met rijstvelden, lieflijke dorpjes en uiteraard de Banjar Hot Spring. Het absolute hoogtepunt kwam voor mij uit onverwachtse hoek: het boeddhistische klooster Brahmavihara-Arama. Wat een magische spot zeg!

Zwemmen met dolfijnen is een ander iets om gedaan te hebben, al wil ik je wel vragen om je excursie te boeken bij een ethische touroperator. Je wilt niet het gevoel hebben op klopjacht te zijn en deze lieve dieren stress te bezorgen, iets wat helaas nog altijd gebeurt.

Om Lovina te bereiken vanuit Munduk ben je 1 uur en 26 kilometer onderweg. Je hebt hiervoor diverse routes, al raad ik je die via Tirtasari aan. Je rijdt dan veelal door de natuur, passeert authentieke dorpjes waar mensen je vol verbazing aanstaren en eventjes voor Banjar (en Lovina) kom je langs erg gave uitkijkpunten.

 

4. Van Lovina naar Pemuteran (47 kilometer, 5 nachten)

Pemuteran, wat ben je mooi!

Van Lovina trok ik naar de laatste bestemming in het noorden: Pemuteran. Het afgelegen vissersplaatsje waar ik zo benieuwd naar was. En hoewel ik bij aankomst niet direct overweldigd was, zou ik er een heerlijke tijd hebben.

Dit is inderdaad het lokale Bali zoals je dat in het zuiden niet meer tegenkomt. Hier lopen de koeien, varkens, geiten en kippen over onverharde paden en slaap je in kwalitatieve guesthouses voor minder dan tien piek.

Iets schattigs: een meisje verstopte zich achter het struikgewas, en gluurde met haar grote donkere ogen naar me terwijl ik een hap nam van mijn gebarbecuede vis. Vervolgens liep ze een keer of vijf verlegen langs om, op het moment waarop ze bijna voorbij was, snel “hey” te roepen. Zulke moment maken mij altijd zo blij hè!

Duikers komen naar Pemuteran om zich onder water uit te leven rond Menjangan Island, tevens een aanrader wanneer je een ochtendje wilt gaan snorkelen trouwens. Al ben ik ook eerlijk als ik zeg dat het door al het drijvende plastic niet helemaal de ervaring werd die ik hoopte.

Hiken doe je op de Kursi Hill of in het Bali Barat National Park, relaxen kan in de warmwaterbron van Banyuwedang en de ‘ikan bakar’ behoort hier tot de betere van Bali. De kenners weten waar ik het over heb: gegrilde vis. Voor de rest is het vooral de laiback-sfeer die je er simpelweg zelf moet proeven.

De weg die van Lovina naar Pemuteran loopt is verder niet zo spannend, aangezien je over de hoofdweg Jl. Singaraja-Gilimanuk rijdt. Reken op 1 tot 1,5 uur rijden, de afstand is tegen de 50 kilometer.

 

5. Van Pemuteran naar Munduk (56 kilometer, 1 nacht)

Op de weg terug vanuit Pemuteran

Om weer terug naar Ubud te rijden besloot ik om een nacht in Munduk te blijven. De afstand van Pemuteran naar Munduk is met bijna 120 kilometer namelijk iets teveel van het goede, ik had in elk geval geen zin om 4 uur (of langer) op de scooter te zitten en helemaal kapot in Ubud aan te komen.

Bovendien had ik geen haast en is Munduk een plek waar ik me supergoed voel. Dus ja, waarom ook niet 😉 .

Ik heb er verder geen activiteiten meer gedaan trouwens, aangezien ik een dikke week eerder al genoeg dingen had gezien. Gewoon even lekker chillen, durian eten en een workout doen in mijn oh zo fijne kamer van Munduk Sena.

De afstand van Pemuteran naar Munduk is 56 kilometer, reken op 1,5 tot 2 uur reistijd.

 

6. Van Munduk naar Ubud (63 kilometer)

De laatste rit ging van Munduk naar Ubud, toch nog pak ‘m beet 63 kilometer. Ik deed er iets meer dan 2 uur over, inclusief twee tussenstops.

De beslissing om een nacht in Munduk te blijven tukken kan ik ook jou aanraden trouwens, want de trip van Munduk richting Ubud was lang zat. Je bent continu alert op alles om je heen, waardoor het behoorlijk intensief is.

 

Handige tips voor je roadtrip op Bali

  • Een scooter regel je in Ubud of online via Bikago. Huur je voor een maand, dan krijg je een fikse korting.
  • Rijd bij voorkeur met een kleine tas, die kan je namelijk tussen je benen neerzetten. Scheelt een hoop gewicht voor je rug. Van Ubud naar Jatiluwih had ik de tas op mijn rug, en kwam ik behoorlijk stijf aan. Naderhand bleek ik ‘m dus gewoon tussen mijn benen te kunnen plaatsen.
  • Let op je houding tijdens het rijden, en vooral dat je je rug rechthoudt.
  • Rijd zoveel mogelijk links zodat mensen achter je je makkelijk langs rechts kunnen inhalen.
  • Houd je ogen op de weg, hier en daar kom je oneffenheden en putten tegen die je liever wilt vermijden.
  • Verkijk je niet op de afstanden. 40 kilometer kan zomaar 2 uur duren als het druk is. Bali heeft geen snelwegen.
  • Stop zo nu en dan bij om iets te eten en te drinken, zo blijft het rijden leuk en voorkom je moeheid en sleur.
  • Tanken doe je het best bij een Pertamina-tankstation. Pertalite, de goedkoopste benzine, kost 10.000 IDR per liter. Geen tankstations in de buurt? Locals verkopen glazen flessen (0,75 liter) met benzine langs de weg.
  • Boek je slaapplek via Booking.com.

 

Handige artikelen voor je roadtrip op Bali

Alle andere Bali-artikelen vind je op de Bali-pagina.

 

Check mijn Backpackgids voor Bali

Speciaal voor Bali heb ik een toffe reisgids geschreven met tothepoint info, insider-tips en veelzijdige routes om af te leggen. Behalve Bali is ook gedacht aan omringende eilanden als Nusa Lembongan, Nusa Penida en de bij Lombok gelegen Gili’s.

Schaf je de gids aan, dan zal je behalve een hoop voorpret hebben mij tevens een handje steunen, iets wat ik natuurlijk erg waardeer 🙂 .

Verder is Backpackgids Indonesië een aanrader indien je behalve the Island of Gods nog meer van Indonesië wilt zien tijdens je reis.

 

Laat me zeker weten of jij deze gave trip ook gaat maken!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw