Deze tips voor de (geheime) Gili-eilanden wil je niet missen

De Gili-eilanden, ook wel ‘de Gili’s’ genoemd, zijn samen met Bali misschien wel de meest populaire backpackbestemming van IndonesiĂ«. Deze eilandengroep ligt vlakbij de kust van Lombok en bestaat uit Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. Als je op zoek bent naar bounty-stranden, tussen schildpadden wilt zwemmen en van duiken of snorkelen houdt, dan zijn het voor jou de gedroomde bestemmingen.

Maar er is meer…

Want behalve de bekende Gili’s zijn er tevens de zogenaamde secret Gili’s. Oftewel de Gili-eilanden waar nog niet al teveel mensen van hebben gehoord. Al zeg ik er wel bij dat ze de laatste jaren een stukje bekender geworden zijn. Maar nog altijd gaat er slechts een handjevol mensen heen. Perfect dus wanneer je behoefte hebt aan minder ontdekte paradijsjes.

Ik begin dit artikel met bezienswaardigheden, dingen om te doen en accommodaties voor de bekende drie Gili-eilanden: Gili Trawangan, Gili Air en tot slot Gili Meno. Daarna noem ik de ‘geheime’ Gili’s. De volgorde is van (heel) druk naar (heel) rustig đŸ™‚ .

Gili Trawangan

Toen ik van Gili Trawangan terug naar Bali ging maakte ik deze foto

Het meest populaire eiland van de drie is zonder twijfel Gili Trawangan, nogal eens ‘Gili T’ genoemd. Behalve de grote populariteit is ze bovendien het grootst. Als je van een bruisend nachtleven houdt en behoefte hebt om andere reizigers te ontmoeten, dan is dit de plek waar je het best naartoe kunt gaan.

De meeste bars vind je aan de lange boulevard. Verder zijn er vele restaurantjes, winkeltjes, duikscholen en hostels om te verblijven. Ik zeg het je alvast: het is hier behoorlijk druk. Maar goed, als je dit iets te veel van het goede vindt, kun je altijd nog doorgaan naar de nabijgelegen eilandjes Gili Air of Meno. Simpel zat dus đŸ™‚ .

 

Goede eettentjes

Of je nu een Instagrammable smoothie bowl, lekkere ‘nasi goreng’ of iets als pizza zoekt, op Gili Trawangan heb je qua eten alle mogelijkheden om uit te kiezen.

Laat ik beginnen met Ă©cht Indonesisch eten. Hiervoor heb ik vier warungs geselecteerd die je in mijn optiek niet gemist wilt hebben. Het gaat om Oh Warung Gili, Wajan Sister Cafe, Warung Sasak en Nasi Campur Spesial Sambal Terong. Bij de laatstgenoemde hebben ze ‘nasi campur’. Mocht je dit nog niet eerder geprobeerd hebben, dan heb ik slechts Ă©Ă©n advies: doen.

Sappige hamburgers vind je bij The Roast House terwijl je voor lekkere pizza’s bij Francesco’s Pizza terechtkunt. Heerlijke friet maken ze bij Bonny’s Kitchen.

Voor een goed ontbijt kan ik je Coffee and Thyme aanbevelen. Ze hebben er intense espresso en kleurrijke, voedzame bowls met noten, zaden, pitten en zulk soort dingen. Een ander fijn plekje is het Pituq Café. Probeer hier eens de ijskoffie met dadel en kokos, verrassend lekker!

 

Leuke bars

Wat zijn aanraders om als backpacker heen te gaan qua barretjes?

100% de Sama Sama Reggae Bar en de enige Ierse pub van het eiland: Tir Na Nog. Hier worden regelmatig leuke feestjes gehouden, met name op woensdagavond. Aan het eind van de middag is de Paradise Sunset Bar heerlijk om te zitten en te genieten van de zonsondergang. Ten slotte is de Jungle Bar een geliefde plek onder backpackers.

 

Snorkelen en duiken

Schildpadden, de Gili’s zijn er beroemd om geworden – je komt ze zelfs tegen als je vanaf het strand het water ingaat

Behalve een drankje doen of stappen, kun je gelukkig ook tig andere dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan duiken, snorkelen, hiken of gewoon lekker op het strand liggen. Neem het hiken trouwens niet te serieus, want alle drie de eilandjes zijn vlak en vrij eenvoudig te belopen. Gili Trawangan loop je in een paar uur helemaal rond.

Heb je interesse om te duiken, dan zijn Blue Marlin Dive en het Manta Dive Resort twee duikscholen die ik je aanbeveel. De kosten voor het halen van je PADI zijn ongeveer €330.

Tip: wil je graag manta’s (manta rays) spotten? Dan is duiken bij Nusa Lembongan een betere optie. Een duikschool die ik je hier aanraad is World Diving Lembongan.

Goed om te weten: de prijzen voor een duikbrevet zijn op alle drie de eilandjes nagenoeg hetzelfde. Bespaar je dus de moeite om diepgaand vergelijkend onderzoek te doen đŸ™‚ .

Voor wat betreft snorkelen adviseer ik je om een tour te boeken (deze is leuk), aangezien het koraal vanaf het hoofdstrand vrijwel helemaal vertrapt is. Echter, aan de noordoostkant van het eiland is dit minder het geval. Ga maar eens naar Mango Dive & Bungalow en loop daar de zee in. De kans op het spotten van schildpadden is hier trouwens heel erg groot.

In het zuidwesten kun je overigens surfen, al moet ik er eerlijk bijzeggen dat je hiervoor beter naar Bali of Lombok kunt gaan.

 

Andere dingen om te doen

Wil je van een spectaculair uitzicht genieten, dan raad ik je aan om naar de Gili Trawangan Viewpoint te wandelen waar je Mount Rinjani (Lombok) en Mount Agung (Bali) kunt zien liggen. Dit is bovendien een goede spot om de zonsondergang te bekijken. Je kunt hiervoor ook naar de eerder genoemde Paradise Sunset Bar gaan.

Verder is een bezoek aan de Gili Trawangan Night Market de moeite waard als je zin hebt om lekkere verse seafood of bijvoorbeeld een kipsateetje te eten. Je zit gezellig tussen locals en andere backpackers aan een lange tafel. En het mooie is: voor een maaltijd plus wat drinken ben je nog geen €4 kwijt.

Tot slot, ik hoor steeds meer dat reizigers een tatoeage laten zetten tijdens hun trip. Dit kan ook op Gili Trawangan, een aanrader is Bamboo Tattoo by Dewa.

 

Accommodaties

Welke accommodaties op Gili Trawangan zijn fijn om te slapen? Een van de absolute toppers op het eiland is Belukar. Je hebt er modern ingerichte kamers en een mooi zwembad om te chillen. Ook Mantri Gili is een plek om lekker tot rust te komen. Of huur deze luxe villa voor een paar daagjes en ga voor de ultieme vakantie.

Zoek je iets goedkopers maar wil je toch je eigen kamer en een zwembad hebben? Check dan Villa Pine Tree. Of kies voor de traditionele Sasak-huisjes bij Gili Flush Harmony. En bij het goed beoordeelde Lima Bintang vind je eenvoudige bungalows voor nog geen tientje!

Tot slot heb je zat hostels om uit te kiezen. De betere plekjes zijn The House Hostel, het Gili Beach Bum Hotel en Gili Pirates.

 

Hoe zit het met drugs op Gili Trawangan?

Met name op Gili Trawangan is het vrij eenvoudig om aan drugs te komen, denk aan de in Zuidoost-Azië bekende mushroom pizzas maar ook bijvoorbeeld marihuana kan geregeld worden. Deze paddo’s lijken bijna legaal om te eten, aangezien ze op menuborden en -kaarten zonder blikken of blozen worden aangeraden.

En wat blijkt: ze groeien op het eiland. Diverse websites geven aan dat het daarom legaal zou zijn om ze te eten. Of dit daadwerkelijk zo is? Ik heb geen idee.

Maar zoals ik al zei: er is meer te verkrijgen dan alleen deze paddenstoelen. En ik heb het je al eerder gezegd in het artikel over Pai in Thailand: drugs is en blijft ten strengste verboden. Proberen is dan ook op eigen risico. Wil je dit toch doen, vraag dan altijd even aan andere mensen waar het ‘veilig’ is.

Enne nog iets: de laatste jaren zijn er op het eiland toeristen ernstig ziek geworden of zelfs overleden door methanol-vergiftiging, bijvoorbeeld nog in 2022. Deze voor mensen zeer giftige substantie werd (en wordt?) toegevoegd aan drankjes om het zo goedkoop mogelijk te maken. Wees daarom op je hoede voor lokale mixjes.

 

Gili Air

Een idyllische maar gebroken schommel vlak voor het strand van Gili Air

Het eiland dat het dichtstbij de kust van Lombok ligt is Gili Air en tevens het kleinst van de archipel. Beeld je een plek in vol met strandbarretjes waar je lekker kunt relaxen. Gezellig hoor, alleen eerlijk gezegd heeft Gili Air wat mij betreft haar echte glans verloren. Al is dit ook maar mijn persoonlijke ervaring hè, van de meeste reizigers hoor ik namelijk dat ze Gili Air een superleuke bestemming vinden. Ga het dus zeker zelf ontdekken om je eigen indruk te krijgen.

Je hebt hier overigens niet het drukke uitgaansleven van Trawangan, maar wel degelijk mogelijkheden om een drankje te doen, al gaat het niet tot diep in de nacht door. Het is op Gili Air allemaal wat gemoedelijker.

 

Goede eettentjes

Low-budget en behoefte aan Indisch? Dan is Warung Parida waar je moet zijn. Ikzelf vind hier de nasi campur geweldig. Twee andere tips die ik voor je heb zijn Warung Kampung en Warung Sunny.

Op zoek naar een tentje om te ontbijten? Loop dan eens binnen bij het Pachamama Organic Cafe om een granola bowl te proberen. Bestel hier ook meteen even een verkoelende ijskoffie. Twee andere aanraders zijn Gili Bliss Gili Air en Aura Bowls.

Verse vis aan het strand eten doe je bij de Chill Out Bungalows & Bar. Je kunt er trouwens ook goed snorkelen, dus vergeet niet het water in te lopen.

Misschien heb je trek gekregen in sushi? Bij de Camilla Beach Club maken ze hele goede.

 

Leuke bars

Een leuke plek om tijdens een hapje en een drankje van muziek te genieten is de Legend Bar. Een andere icoon op Gili Air is Mowie’s.

Soms worden er strandfeesten gehouden op het eiland, hiervoor kun je het beste even navraag doen bij een local of in je ho(s)tel.

 

Snorkelen en duiken

Net als bij Gili Trawangan kun je ook bij Gili Air snorkelen tussen de zeeschildpadden. Met name aan de zuidoostkant van het eiland heb je een grote kans om deze indrukwekkende dieren te spotten. En natuurlijk vele voorbij zwemmende vissen.

Lukt dit nou niet, dan raad ik je aan om een snorkeltour (bijvoorbeeld deze) te boeken, waarbij je de mooiste plekken in de omgeving bezoekt. Maar bijvoorbeeld ook de fascinerende onderwater-sculpturen bij Gili Meno. Check wel even met hoeveel mensen je zo’n tour doet, want als je met 30 personen naar een schildpad gaat kijken, heeft dat weinig charme. Een alternatief is om een privé-tour te boeken. Dit is de moeite als je met een paar man bent.

Ga je liever duiken? Gili Air Divers en Gili Island Diving Center behoren tot de betere duikscholen van het eiland.

 

Andere dingen om te doen

Mocht je ’s avonds een film willen kijken, dan kan dit bij een van de openluchtbioscopen die je op het eiland vindt. Bij diverse strandbars heeft men een scherm neergezet, en kun je op een zitzak neerploffen om zo een lekker avondje te relaxen. Dit is bovendien een aanrader als je andere reizigers wilt ontmoeten. Overigens vind je deze ‘theaters’ ook op Gili Trawangan.

Verder kun je meehelpen om de stranden op te ruimen. Er worden namelijk regelmatig beach cleanups georganiseerd.

Tot slot, ben jij een liefhebber van yoga en meditatie Ă©n wil je graag een les volgen? Ga dan naar het H20 Yoga and Meditation Centre. De echte die hards kunnen hier zelfs langdurige retraites volgen. Ik zou zeggen: geef je over en word helemaal zen đŸ™‚ .

 

Accommodaties op Gili Air

Het traditionele huisje waarin ik verbleef

Allereerst is het Melbao Homestay een aanrader. Deze accommodatie wordt gerund door superaardige mensen die iedere ochtend een heerlijk ontbijtje voor je deur afleveren. Je mag bovendien gratis gebruikmaken van de aanwezige fietsen om de omgeving te verkennen.

Ben je juist op zoek naar een hostel? Begadang Backpackers waar je onder andere in bamboehut kunt slapen is echt een toffe plek. Dit is trouwens ook een topper wanneer je nieuwe mensen wilt leren kennen, bij de gemeenschappelijke ruimte komen altijd veel backpackers bij elkaar. Vanuit het hostel loop je overigens zo de zee in. Neem je snorkelmasker mee, want je ziet hier de mooiste vissen zwemmen.

Goedkope maar tegelijkertijd erg goede kamers heb je bij de Beranda Ecolodge.

Als je net ietsje meer te besteden hebt, dan is mijn absolute aanrader Ing’s Garden. Je slaapt in een prachtige traditionele Sasak-bungalow, oftewel een authentieke woning uit Lombok.

En luxere accommodaties? Het barst ervan op Gili Air. Tips die ik voor je heb zijn Villa Kayu, Apalagi Villas en Kaien Villas Gili Air.

Houd er trouwens rekening mee dat je bij veel accommodaties het geluid van de moskee zult horen. Overdag wat mij betreft niet zo erg, in de vroege ochtend echter nogal heftig als je het mij vraagt. Maar ja, alles went hè đŸ˜‰ ?

 

Gili Meno

Het strand aan de zuidwestkant van Gili Meno

Het minst ontwikkelde eiland van de drie is Gili Meno dat tussen Gili Air en Gili Trawangan ligt. Dit is de ideale bestemming als je vrijwel niets nodig hebt en tevreden bent met het lezen van een boekje op een bounty-strand.

Maar ik zeg je alvast: qua bezienswaardigheden is het er schaars en op vertier hoef je niet of nauwelijks te rekenen. Vergeleken met de andere Gili’s hangt er hier nog een echt authentieke vibe, ik vond het in ieder geval heerlijk om er een paar dagen te verblijven. En trouwens, het vaak geschetste beeld dat het slechts een honeymoon-eiland is, is wat mij betreft onzin.

 

Goede eettentjes

Deze ‘ikan bakar’ -gegrilde vis- at ik bij The Warung dat helaas failliet is gegaan tijdens corona

Vier warungs met heerlijk Indonesisch eten zijn Ya Ya Warung, Warung Baru, Warung Licung Bamboo en Tip of the Tongue.

En weet je waar je mij altijd voor wakker mag maken? Een malse tonijnsteak. Bij het Diana Cafe is het een van de specialiteiten. Samen met friet superlekker đŸ™‚ .

De fancy-ontbijtzaakjes zoals je die op Gili Trawangan en Gili Air veel ziet, kom je op Gili Meno (nog) niet tegen. Voor smoothie bowls en dergelijke zit je hier dus minder goed. Aan de andere kant zou je het positief kunnen zien: toerisme heeft hier de boel nog niet (te erg) aangetast.

 

Leuke bars

Een cocktail drinken aan het strand terwijl er een band optreedt, lijkt dit je wat? Ga dan naar het gezellige Sasak Cafe waar regelmatig live-muziek wordt gespeeld.

 

Snorkelen en duiken

Behalve relaxen, zijn duiken en snorkelen hier populaire activiteiten. De bekendste duikschool op Gili Meno is Blue Marlin.

Voor snorkelen tussen de zeeschildpadden raad ik je aan om naar het strand voor Yaya Bungalows te gaan. Je kunt ook met een boot iets van de kust afvaren voor het beste koraal te spotten.

 

Andere dingen om te doen

Behalve het zien van schildpadden kun je nog iets bijzonders bekijken als je aan het snorkelen bent. Aan de westkant heb je namelijk allerlei mysterieuze standbeelden in het water staan, bekend als ‘nest sculptures’ of de ‘Gili Meno statues’.

Wat verder leuk is om mee te maken is een bezoekje brengen aan de Gili Meno Turtle Sanctuary, om te zien hoe men jonge schildpadjes opvangt. Heel spannend is het allemaal niet, maar het is mooi om te zien hoe goed men het er met de lieve beestjes voorheeft.

Wil jij zien hoe locals creatief met afval omgaan? Ga dan naar Brother Hood waar twee broers hun reggae-zaak hebben ingericht met plastic zooi, bierflesjes enzovoorts.

Over locals gesproken, in de avond wordt op het strand regelmatig een kampvuur gemaakt en gitaar gespeeld door de eilandbewoners. Schuif aan of bouw je eigen vuurtje en maak de Robinson Crusoe in je los .

 

Accommodaties op Gili Meno

Gili Meno, het is al met al de ideale bestemming als je net op het drukke even levendige Gili Trawangan bent geweest en even helemaal tot rust wilt komen.

Een absolute topper om te overnachten, is Fantastic Cottages dat bovendien vlakbij een fraai strand ligt. Mijn andere tips zijn Gili Meno Escape en United Colors of Gili.

Ik kan begrijpen als de bovengenoemde slaapplekken buiten je budget vallen en je liever in een hostel pit. Check in dat geval The Rabbit Tree. Of boek een privékamer in een homestay bij Meno Turtle Bungalows of Run Gilis.

 

Kun je zwemmen tussen de Gili-eilanden?

Het uitnodigende water rond Gili Trawangan

Je zit op het strand van Gili Trawangan en ziet Gili Meno ogenschijnlijk vlakbij liggen. Leuk om naartoe te zwemmen, is wat je misschien denkt. En met jou vele anderen. Ik wil je echter waarschuwen om deze fout niet te maken, want de stroming is zeer gevaarlijk – zelfs voor de gevorderde zwemmer. Helaas weten de meeste mensen dit niet en wagen sommigen van hen zich eraan. Met de dood tot gevolg.

Eind 2022 raakte er op deze manier nog een Franse vrouw vermist. Ze bezocht haar dochter die rondreisde in Indonesië. Ruim 2 weken later spoelde haar ontzielde lichaam aan op het eiland Sumbawa. Vreselijk om op die manier je moeder te moeten verliezen. Wees dus gewaarschuwd.

 

Hoe kom je op de Gili-eilanden?

Boten zijn er genoeg zoals je ziet đŸ˜‰

Er zijn verschillende manieren om de Gili’s te bereiken. Ik noem diverse opties voor je vanaf Bali en Lombok.

Op Bali kun je vanuit Sanur (2,5 uur reistijd), Serangan (2 uur reistijd), Padangbai (1,5 uur reistijd) en Amed (45 minuten reistijd) direct naar de Gili-eilanden varen met een fast boat. Je kunt ook nog kiezen voor een public boat vanaf Padangbai, al duurt deze trip een stuk langer, namelijk 5 uur. Het voordeel is dat het veel goedkoper is dan de speedboot. De genoemde reistijden gelden overigens voor Gili Trawangan, het eiland dat het meest dichtbij Bali ligt.

Indien je je ticket bij een agency of op de haven koopt, onderhandel dan altijd even over de prijs. Een retourtje zou je tussen de 500.000 en 600.000 IDR moeten kosten, een enkeltje zo’n 250.000 tot 350.000 IDR. Een andere optie is om je ticket online te regelen via 12Go Asia.

Als je in Ubud (Bali) bent, dan kun je via Padangbai naar bijvoorbeeld Gili Trawangan reizen. Mocht je je plekje op de boot alvast willen vastleggen, dan kun je dat hier doen.

Ook vanaf Nusa Lembongan (2 uur en 15 minuten reistijd) en Nusa Penida (1,5 uur reistijd) vetrekken speedboten naar de Gili-eilanden. Tickets regel je hier.

Ben je op Lombok, dan kun je vanuit Teluk Nara, zo’n 25 minuten rijden vanaf Senggigi, een speedboot nemen. Dit tochtje duurt ongeveer 15 minuutjes naar Gili Trawangan. Online reserveren kan hier.

Een andere optie is de ferry vanuit de Bangsal Harbour op Lombok, dit duurt 25 minuten naar Gili Trawangan en net wat korter naar de andere eilandjes. De kosten zijn voor alle eilanden rond de 25.000 IDR. Gili Air ligt overigens het dichtstbij vanaf Lombok.

 

De geheime Gili’s ten zuidwesten van Lombok

Dan nu de andere Gili-eilanden, de Gili’s waar je waarschijnlijk nog niet eerder van hebt gehoord. Ik heb het over Gili Nanggu, Gili Sudak en Gili Kedis die vlakbij het zuidwesten van Lombok liggen.

Ze worden ook wel de ‘secret Gilis’ genoemd en dat is niet zonder reden. Er komen hier namelijk vrijwel geen toeristen en de eilandjes zijn grotendeels onbewoond.

Als je aan de locals op Lombok vraagt naar deze eilanden, wordt vaak beweerd dat er niet zoveel te beleven valt. Dit zegt men denk ik om de paradijsjes te beschermen tegen massatoerisme, want wat mij betreft is het er verre van saai. Echter, als je op zoek bent naar plek vol activiteiten en entertainment, dan is een uitstapje naar deze eilandjes niets voor jou. Je zal jezelf hier moeten vermaken, al is dat niet zo lastig als je het mij vraagt.

De enige plek om te overnachten op Gili Nanggu is bij Gili Nanggu Cottages & Bungalows. Weet wel dat dit niet zo goedkoop kan als op bijvoorbeeld Gili Trawangan, je betaalt zo’n €35 voor een basic-hutje aan het strand voor twee personen.

Gili Nanggu gezien vanaf boven

Snorkelen kan direct vanaf het strand, al moet je geen felgekleurde koralen verwachten. Maar ik wil het je zeker aanraden, want er zwemmen veel prachtig gekleurde vissen. Verder is een wandeling maken over het eiland de moeite waard. In slechts een uurtje ben je helemaal rondgelopen. Tot slot is er nog een schildpadden-opvangcentrum, erg leuk om eens te bezoeken.

Naast Nanggu is ook Gili Sudak een lekker eiland om naartoe te gaan. Vraag een lokale visser of hij een vers-gevangen vis voor je wil grillen op het strand. Beter dan dit ga je het niet krijgen đŸ™‚ .

Vanaf Gili Sudak kun je verdergaan naar het kleine verlaten paradijsje Gili Kedis met parelwit zand en turquoise water. Ik zeg ‘verlaten’ omdat het zomaar kan zijn dat je aan het eind van de middag de enige bezoeker bent op het eiland.

Tja, wat kan ik nog meer zeggen over de secret Gili’s? Als je op zoek bent naar ultieme rust (ja, het is hier zelfs rustiger dan op Gili Meno) en plekken waar je uitermate goed kunt ontspannen, dan zijn de onaangetaste ‘geheime’ Gili’s drie eilandjes die ik je absoluut kan aanbevelen.

 

De geheime Gili’s ten noordoosten van Lombok

Nog minder bekend dan Gili Nanggu, Gili Sudak en Gili Kedis zijn Gili Kondo, Gili Lampu, het piepkleine Gili Kapal en Gili Bidara.

Deze pareltjes vind je ten noordoosten van Lombok, en laat nou juist deze zijde van het eiland weinig tot niet bezocht worden door toeristen. Enkel in het weekend zal met name Gili Kondo -het meest populaire eiland- wat drukker zijn, al blijken het dan voornamelijk locals die je er zult zien. Als je wilt kun je er zelfs kamperen. Gaaf hè? Er is tevens een shop aanwezig om wat snacks te kopen, dit in tegenstelling tot op de andere, meer verlaten, eilandjes.

Gili Lampu is doorgaans de spot die tijdens de tour als eerste wordt bezocht. Zo kun je er goed snorkelen en heb je er mooie koralen. Veel strand vind je er niet, aangezien het er voornamelijk uit mangroves bestaat. Een andere naam voor Gili Lampu is trouwens Gili Petagan.

Het allerkleinste eilandje waar je terecht zult komen is Gili Kapal. Eigenlijk is het niets meer dan een hagelwitte zandstrook die boven het water uitkomt. Soms, wanneer het hoogtij is, verdwijnt dit ‘eiland’ zelfs volledig. Het toffe is dat je vanaf Gili Kapal het surfparadijs Sumbawa kunt zien liggen.

De mooiste koralen vind je misschien wel in het azuurblauwe water rond Gili Bidara, je hebt hier namelijk schitterende koralen liggen. Wandel door het zachte zand dat op sommige plekken zelfs roze kleurt. Leuk feitje: locals verbouwen er zoete aardappels. Minder leuk is de hoeveelheid afval die je er waarschijnlijk zult tegenkomen.

 

Hoe kom je op de geheime Gili’s?

In Lembar en West Sekotong kun je een boot nemen naar Gili Nanggu of de andere eilandjes. Vertrek je in Lembar dan ben je zo’n 40 minuten onderweg, vanuit West Sekotong 15 tot 20 minuutjes. Je kunt in Senggigi een taxi nemen naar de ferry, dit duurt minder dan 1 uur. Overigens kun je ook voor een dagtripje kiezen.

Om het nog mooier te maken: het blijft niet bij deze drie verborgen paradijsjes. Er zijn namelijk nog meer Gili’s in de buurt, onder andere Gili Poh, Gili Genting, Gili Gede, Gili Ringgit en Gili Asahan. Genoeg om te ontdekken dus đŸ™‚ .

Gili Kondo, Gili Lampu, Gili Bidara en Gili Kapal zijn vanuit de Port Office Labuhan Lombok of via de Sambelia Transat Coast te bereiken. Daar kun je een meerdaagse of dagtrip naar alle vier de eilandjes boeken. Gaaf is om hier zelf met de scooter heen te rijden, dwars door het authentieke Lombok. Een andere mogelijkheid is om een auto met chauffeur te regelen in bijvoorbeeld Kuta (2 uur) of Senggigi (2,5 uur) of om vooraf een touroperator te benaderen die deze trips organiseert.

 

Kun je pinnen op de Gili-eilanden?

Alleen op de Gili Trawangan, Air en Meno heb je de mogelijkheid om te pinnen. Op Gili Meno is echter slechts Ă©Ă©n pinautomaat aanwezig. Aangezien er maar Ă©Ă©n is en het risico op een defect bestaat, is het wel zo handig om wat contant geld mee te nemen.

 

Hoe zit het met transport op de Gili-eilanden?

Op de Gili’s rijden geen motorvoertuigen (auto’s, scooters enzovoort). Dit zorgt voor een heerlijke rust. Om van A naar B te komen, maakt men gebruik van de fiets, paard-en-wagen of wordt er gekozen om te wandelen.

Wat ik wel erg zielig vond waren de paarden die aan hun lot leken te worden overgelaten, zelfs tot schuimbekken aan toe.

 

Is er malaria op de Gili-eilanden?

Er komt geen malaria voor op de Gili-eilanden, het is daarom niet nodig om tabletten te slikken. Wél adviseer ik je om je goed in te smeren met muggencrème of -spray, voor het begint te schemeren.

 

Wat is de beste reistijd voor de Gili-eilanden?

Met de boot op pad om te gaan duiken đŸ™‚

De beste reistijd is voor iedereen anders, het is maar net wat je zoekt. Van mei tot en met augustus is het hoogseizoen, waarbij juli en augustus het drukst zijn. September tot en met november kan ook, het is dan zeker op Gili Trawangan een stukje rustiger dan in de maanden juli en augustus.

Het regenseizoen, november tot en met april- is niet per definitie een don’t, aangezien het doorgaans om een fikse bui per dag gaat. En de kans is net zo groot dat er helemaal geen regen valt.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

DĂ© gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door AziĂ« te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
38 Antwoorden
  1. Robin

    Hi Robert,

    Als ik vanaf Bali Airport in het begin van de avond terug vlieg naar Nederland, heb ik dan voldoende reistijd als ik diezelfde dag vanaf 1 van de Gili eilanden vertrek? Of is het verstandiger om de avond van tevoren wat dichter bij het vliegveld te overnachten?
    Ook willen wij er in juli zijn. Kunnen we dan beter de hostels van tevoren boeken zodat we niet tegen volgeboekte hostels of hoge tarieven aanlopen?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Robin,

      Dat kan makkelijk. Je kunt, zoals hierboven aangegeven, met de fast-boot in 1,5 uur bij bijvoorbeeld Padang Bai komen. Ook kun je voor Sanur (2,5 uur) kiezen, dat een stukje dichterbij de luchthaven ligt.

      Van te voor boeken is niet nodig. Als er al sprake is van hogere tarieven, zal je deze ook online tegenkomen.

      Fijne reis!

  2. Tessa

    Hoi Robbert,

    Ik ga in mei drie weken naar Bali en Lombok. Mijn plan was om in mijn reis zowel Nusa Lembongan als de Gili eilanden te betrekken. Denk je dat dit nodig is? Ik twijfel of Nusa Lembongan een meerwaarde heeft ten opzichte van bijvoorbeeld Gili air (qua natuurschoon en dergelijke).

    Als ik Nusa Lembongan links laat liggen heb ik nog een aantal dagen extra tijd op Lombok of eventueel nog iets verder oostwaarts.

    Wat is jouw tip?

    Alvast bedankt!

    Groeten,

    Tessa

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Tessa,

      Als je mantaroggen (manta rays), dan zou ik zeker naar Nusa Lembongan gaan. Bovendien is het snorkelen daar sowieso super. Verder is het gaaf om naar Devil’s Tears en Dreamland Beach te gaan (scooter huren). Een tochtje door de mangrove is ook aan te raden.

      Wat je ook kunt doen, is wat meer de tijd nemen voor Lombok en het eiland per scooter verkennen. Het is bijvoorbeeld ook de moeite om Kuta daar te bezoeken.

      Het ligt er een beetje aan wat je wilt… Maar aangezien Nusa Lembongan vlakbij Bali ligt en er mooie dingen te zien zijn, zou ik er zeker even naartoe gaan đŸ™‚ .

      Groet, Robbert

  3. Annick

    Hoi Robbert,

    In augustus/september gaan wij naar Bali! En we zouden graag naar Gili Meno willen, maar overal lees ik dat je eerst naar Gili Trawangan moet (er is maar 1 aanbieder dit rechtstreeks naar Gili Meno gaat?). Heb jij ervaring of weet jij hoe vaak een boot van Gili Trawangan naar Gili Meno gaat?

    Groet, Annick

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Annick,

      Van Gili Trawangan naar Gili Meno heb je genoeg boten die gaan. Vanaf Bali zijn er voor zover ik weet 3 touroperators die direct naar Gili Meno varen:

      – Sea Marlin Cruise vanuit Padangbai
      – Blue Beach Express vanuit Padangbai
      – Kuda Hitam vanuit Amed

      Hopelijk kun je hier wat mee đŸ™‚ .

      Groet, Robbert

  4. Danisha

    Hi Hi,
    Bedankt voor de tips. Vertrekken er ook boten vanaf gili air weer terug naar bali-padangbai? Heenreis willen we vanaf Bali padangbai naar gili trawangan. Is het handig om op Bali zelf voor de heenreis een ticket te kopen en voor de terugreis op gili air een ticket weer terug kopen? Of beide gelijk op Bali regelen?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Danisha,

      Ja, er zijn boten van Gili Air terug naar Padangbai.

      Ik zou het gewoon op Gili Air regelen, tenzij je al 100% zeker weet wanneer je teruggaat.

      Groet, Robbert

  5. Joanne

    Hoi Robbert,

    Wat een superleuke blog heb je! In mei ga ik 3 weken naar Bali, dat wil ik combineren met Nusa Lembongan en een Gili-eiland. Weet jij of je makkelijk door kunt reizen van Nusa naar Gili? En welk van de Gili-eilanden is volgens jou de beste aanvulling op Nusa Lembongan?

    Geniet van je reizen!

    Groet, Joanne

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Joanne,

      Dankjewel!

      Je kunt vanuit Nusa Lembongan zeker direct door naar de Gili-eilanden. Wat de beste aanvulling is, ligt er een beetje aan wat je precies zoekt… Party, rust of een combinatie van beide?

      Nusa Lembongan is een rustige plek, dus misschien dat je daarna juist behoefte hebt aan meer levendigheid? Dan is Gili Trawangan een aanrader. Gili Air kan ook, dit eilandje zit qua drukte een beetje tussen Gili Meno en Gili Trawangan in. Al moet ik zeggen dat Gili Air de laatste tijd steeds toeristischer aan het worden is.

      Een andere optie is om Nusa Penida te bezoeken, je kunt hier onder andere met manta rays (mantaroggen) zwemmen. En de vele uitkijkpunten met verborgen stranden zijn echt fantastisch!

      Groet, Robbert

  6. Mariska

    Hoi Robbert,

    Weet jij toevallig of Gili Nanggu ook te bereiken is vanaf Bali of Nusa Lembongan?
    Ik lees overal alleen de route vanaf Lombok.
    Alvast bedankt.

    Groeten,
    Mariska

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Mariska,

      Sorry voor mijn late reactie, maar de laatste dagen waren nogal vermoeiend (veel reizen, ben op dit moment op Sulawesi).

      Maar om op je vraag terug te komen: je zult echt vanaf Lombok moeten gaan: Sengiggi, Lembar of Tawun Harbour.

      Groet, Robbert

  7. Linda

    Hoi Robbert,

    Ik ga in mei naar bali en de laatste 3 dagen wil ik op 1 van de eilanden doorbrengen.
    Welk eiland raad jij mij aan? Ben alleen, vrouw van 30+ en wil vooral rustig relaxen op het strand.
    Zijn er rustige plekjes op Gili T of zou ik dan echt naar Air moeten gaan.
    En is het verstandig om ‘s morgens het eiland te verlaten om ‘s avonds weer terug te vliegen?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Linda,

      Eerlijk gezegd vond ik Gili Air behoorlijk tegenvallen. Hier lees je waarom: https://www.backpackblog.nl/waarom-ik-gili-air-tegen-vond-vallen. Ik zou zeker niet naar Gili Trawangan gaan als je op zoek bent naar rust. Voor rust raad ik je absoluut Gili Meno aan. Dit is overigens wel meteen de duurste van de drie. Je kunt ook kiezen voor de ‘geheime’ Gili’s die ik in dit artikel beschreven heb.

      ‘s-Morgens een van de eilanden verlaten om in de avond terug te vliegen moet gemakkelijk kunnen. Let er wel even op of de boten de afgelopen dagen gegaan zijn. In mijn geval gingen ze namelijk niet, enkel de public ferries.

      Groet, Robbert

  8. angela

    hi robbert,

    wat super leuk om te lezen wat je allemaal mee maakt en heel handig om voor ons in te lezen đŸ™‚ wij gaan zelf in juni naar bali ( jeee can’t wait )
    maar ik had nog een vraag die wij lastig terug kunnen vinden op internet en we eigenlijk wouden weten in verband met hotels boeken
    weet jij toevallig of er bepaalde tijden zijn dat de boten van bali naar gili trawangan varen of gaan ze een paar keer per dag ?

    ik hoop dat je ons kan helpen đŸ™‚

    en natuurlijk geniet van je tijd daar

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Angela,

      Er gaan meerdere speedboot-operators op verschillende momenten per dag. De bekende zijn Scoot Scruise en Blue Water Express. Verder is er de veel goedkopere ferry, maar die doet er dan ook veel langer (5 uur) over.

      Succes!

  9. Nicole`

    Hi!
    Wij gaan in augustus naar Bali! Waarvan 3/4 dagen ook naar de Gilis! Maaaar.. Is wel onze huwelijksreis. Ik lees dat Gili Trawangan echt mega druk is, heel veel jongeren! Maar waar kan ik het mee vergelijken?

    Wij zijn 25+ en vinden een cocktail aan het strand met wat muziek heel leuk! Discotheken en kroegen bom vol jongeren die op de bar staan te dansen slaan wij over.. Je snapt wat ik bedoel.. đŸ˜‰ Raad jij Gili T ons aan? Of liever Gili Air?
    Ik zit al paar dagen met deze twijfels, ik hoop dat jij mij kan overtuigen, haha!

    Groetjes!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Nicole,

      Gili Air is tegenwoordig net zo goed megadruk, al is het er niet op uitgaan gericht. Meer strandbars, lounge-tentjes enzo. Ik denk dus dat Air een veel betere optie is. Veel meer rust vind je overigens op Gili Meno, daar zal je echter weer de barretjes missen.

      Groet, Robbert

  10. Anna

    Hoi Robbert,

    Vraag, wij zijn nu op Bali en hebben in de planning naar Gili Air te gaan. Nu lees ik op de site van de aanbieders van de speedboot dat mensen met hart,-en rugklachten niet op deze boot mogen. Vermoed vanwege evt harde klappen op het water? Ik ben zelf aan mij rug geopereerd en een groot deel is vast gezet met ijzer. Ben dus niet zo schokdempend meer:-) Heb jij een idee in hoeverre ik hier rekening mee moet houden of valt de bootreis alles mee? Alvast bedankt en geniet van je reis!

    Groet, Anna

  11. Hallo Robbert,

    Allereerst, wat een leuke en fijne blog heb je! Veel handige informatie.
    Ik vertrek 28 Augustus naar Bali en ik verblijf in Legian. Heb je nog tips waar ik het beste de boot kan pakken naar de Gili eilanden? En het liefst, naar Gili Air. Weet jij of de boot rechtstreeks vaart naar Gili Air?

    De tip die je geeft over Gili Kolanta Indiah Bungalows lijkt me zeker wat. Het liefst zou ik hem nu al boeken. Het is alleen lastig dat ik niet weet waar en hoe ik de tickets voor de boottocht naar de Gili eilanden moet boeken. Wil ik van een plekje verzekerd zijn.

    Heb je nog tips?

    Alvast bedankt! Groet, Mandy

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Mandy,

      Thanks!

      Pak de boot vanaf Sanur of de Benoa-haven. Check even de websites van bijvoorbeeld Scoot en Patagonia Express. Je kunt dit online boeken, maar je kunt dit ook eenvoudig op Bali zelf regelen hoor.

      Ja Gili Kolanta Indah is echt een aanrader! Zeg even tegen ze dat je via mij komt, vinden ze vast leuk om te horen đŸ™‚ .

      PS. Misschien ook Nusa Penida overwegen?

      Groet, Robbert

      1. Mandy

        Hey Robert,

        Je gaf me de tip om Nusa Penida te overwegen en ik ben eigenlijk op zoek naar een gids die de omgeving kent en ons mee wilt nemen. Ik zie op internet namelijk veel samengestelde dagtrips staan waarin veel stranden worden bezocht.. maar ik wil ook klimmen en hoog op die berg staan! đŸ™‚ Nog tips?

        1. Avatar foto
          Robbert

          Hey Mandy,

          Ikzelf heb alles zonder gids gedaan. Met “hoog op die berg” doel je op Kelingking Beach denk ik hè? Daar kun je eenvoudig zelf naartoe rijden.

          Om te klimmen lijkt het me inderdaad wel verstandig om met een gids te gaan. Ik kan je wel de contactgegevens geven van een local die ik heb leren kennen bij de Tree House? Die kan je zeker verder helpen.

          Groet, Robbert

  12. Kim

    Hoi Robbert, ik ga in september naar Bali, Lombok en de gili’s. Wil graag van Lombok naar Gili T op een bepaalde datum. Raad jij aan om online al een ticket voor de boot te boeken of kan ik dat in Senggigi regelen? Ik wil echt verzekerd zijn van de boottocht! Kom een dag van tevoren in Senggigi aan en daarvoor ben ik een tijdje in Kuta Lombok.

    Groetjes Kim

        1. Avatar foto
          Robbert

          Ja alleen de vraag is waar je meer waarde aan hecht: pure zekerheid of iets meer betalen? Ik weet ook niet precies wat het prijsverschil is tussen online (direct bij de maatschappij) en lokaal. In principe zou je direct bij de maatschappij de beste prijs moeten krijgen, alleen is mijn ervaring dat dit online (in IndonesiĂ«) lang niet altijd zo is… Waarschijnlijk omdat locals daar weinig gebruik van maken en het vooral is toegespitst op toeristen. Je zou eens wat prijzen kunnen bekijken en ze aan me voorleggen, dan kan ik je vertellen of je te veel betaalt ja of nee.

          Maar goed, je moet daar ook makkelijk wat kunnen regelen hoor. Je kunt in Bangsal (de haven op Lombok) tevens de public ferry nemen, als je voor de goedkoopste optie wilt gaan. Als daarop geen plek is, heb je wel heel veel pech đŸ˜‰ .

    1. Kim

      Ze vragen online zo’n €12 voor enkele reis. Over de public ferry lees ik zoveel verschillende verhalen dat ik daar wat onzeker van word. Vaart de boot alleen op 2 tijden of de hele dag tot 16:00? En jij zegt dus dat op de public ferry altijd wel een plekje is? Dan weet ik mn keuze wel đŸ˜œ

      1. Avatar foto
        Robbert

        Ik kan je veel vertellen, maar de complete tijdschema’s die ken ik niet van buiten đŸ˜‰ . Check even Wikitravel daarvoor. 12 euro voor een enkeltje klinkt niet als bijzonder duur in ieder geval!

  13. Maame

    Hoi hoi,

    In November ga ik voor de 2e keer naar Bali maar dit keer met me vriend.
    We zijn van plan om 4 dagen te verblijven op Gili T, maar we zullen vetrekken vanuit Ubud. Is dit mogelijk? Kunnen we een speedboat nemen of juist ferry? En hoelang duurt het ongeveer, en wat zijn de kosten denk je? Alvast bedankt!

    p.s. leuk en goede tips đŸ˜‰

    Groetjes Maame

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Maame,

      Vanuit Ubud reis je naar Sanur of Padangbai. Daar kun je diverse boten nemen. Ferry kan, maar als je sneller wilt zijn kun je de fast boat pakken. Kosten kun je gewoon online checken bij de verschillende aanbieders die ik in het artikel heb genoemd.

      Succes!

  14. Joanne

    Hi Robert,

    Leuke blog! Ik had een vraagje over de mogelijkheden omtrent het reizen tussen de Gili Eilanden. Wij willen de eerste dag op Gili Trawangan de bloemetjes buiten zetten en daarna twee dagen bijkomen op Gili Air ;). Ik las dat er in de ochtend een ferry gaat, maar je ook een prive bootje kan huren. Is dit prijstechnisch te doen, en zo ja raad je dat aan? Of varen er later op de dag ook nog ferry’s? Ik hoor het graag! đŸ™‚

    Groetjes,
    Joanne

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Joanna,

      Als het goed is gaat er in de middag rond 16.00 uur ook nog een ferry (40.000 IDR per rit). Bovendien varen er tevens speedboten tussen de Gili-eilanden (100.000 IDR per rit). Zelf een boot huren is daarom onzin.

      Veel plezier!

  15. C

    Hoi Robbert,

    Wat leuk om te lezen!

    Heb je toevallig tips wat betreft de ideaalste volgorde?
    Ik wil sowieso vertrekken vanuit Sanur. Vanuit daar zou ik met een boot naar; nusa lembongan, gili t en lombok willen, maar in welke volgorde adviseer jij dit? En dan vanuit de laatste locatie van de door jou geadviseerde volgorde zou ik graag terug gaan/aankomen op ubud, is dit mogelijk? Verder zou ik Kuta(alleen voor aqua-world, geen overnachting) en Lovina (wel overnachten) ook daarna willen plannen. Zijn daar nog tips voor?

    Alvast dankjewel.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Chantal,

      De volgorde maakt niet echt uit, maar je kunt bijvoorbeeld Nusa Lembongan, Gili Trawangan en dan Lombok doen. Vanuit Lombok (Bangsal) kun je vervolgens een ticket naar Sanur boeken waarbij een transfer naar Ubud zit inbegrepen. Zelf heb ik dit al regelmatig gedaan.

      Voor accommodatietips in Kuta raad ik je aan om m’n artikel over Kuta te lezen. In Lovina heb je zat betaalbare en leuke homestays, zoals Gede Homestay. Je kunt ook terecht in het Family Hostel. En als je wat luxe zoekt raad ik je Kayu Manis Villa & Spa aan.

      Fijne reis alvast :).

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw