Gili Air: ik vertel je alles over dit paradijsje

Het is alweer tegen tweeën als we net zijn aangekomen op Gili Air en naar onze homestay wandelen. Plots duikt er een vrouw op uit de bosjes en ze fluistert: “Hey, I have mixed rooms.” Ik heb werkelijk geen benul waar ze het over heeft en kijk mijn vader en z’n vriendin met vragende ogen aan. 

In het Indonesisch geef ik aan dat we al een kamer geboekt hebben en daar nu naartoe lopen. Vervolgens komt de vrouw dichterbij en zegt op vragende toon: “Mushrooms?”

Ah, in een flits begrijp ik het… Het gaat om paddo’s! Ik herinner me inderdaad dat ze tijdens mijn eerste bezoek aan de Gili-eilanden in 2017 ook al werden aangeboden. 

Met een lach en een typisch ‘aha-momentje’ laat ik weten dat we nu geen behoefte hebben aan deze geestverruimers en we verder richting onze accommodatie gaan.

Gili Air is een van de drie Gili-eilanden voor de kust van Lombok. Ik was er al eens in 2017, destijds vond ik het bounty-eilandje om meerdere redenen best wel teleurstellend. Nu ik dit op een vroege maandagmorgen vanaf Gili Air schrijf is die mening eigenlijk totaal anders.

Want hey, wat een heerlijke plek is het zeg! Zeker na de vreselijke verkeerschaos op Bali is het een oase van rust. Mocht je het nog niet weten: op Gili Air rijdt geen gemotoriseerd vervoer rond. Je hebt daarom geen last van herrie, smerige uitlaatgassen en drukte. Mensen rijden hier op fietsen, elektrische scooters en verder zie je er de traditionele paard-en-wagens. Kleine kids sjezen er op kinderscooters die me vroeger jaloers zouden hebben gemaakt.

Op Gil Air ga je precies vinden waar je bij een bounty-eiland op hoopt. Turquoise water, witte zandstranden, zeeschildpadden om mee te snorkelen, rasta-bars en bovenal een ontzettende chille vibe. Tuurlijk, er vallen best een aantal mindere dingen op te noemen (en die zal ik ook zeker bespreken), maar waar is dit niet zo?

Als jij van plan bent om Gili Air te bezoeken lees deze gids dan door. Ik ben er namelijk 9 dagen geweest en ga je alles over dit paradijsje vertellen. Van de mooiste plekjes en tofste beach bars tot leuke accommodaties en goede eettentjes. Overigens heb ik ook een hoop locals gesproken om alle ins en outs te weten te komen. Om de intro af te sluiten, zeg ik: geniet van het komende verhaal.

Over Gili Air

Het piepkleine Gili Air vormt samen met Gili Trawangan en Gili Meno de inmiddels wereldberoemde Gili-eilanden. De ligging vlakbij Lombok maakt het tot een makkelijk bereikbare bestemming, vanuit de haven bij Bangsal ben je er namelijk al in een minuut of twintig.

Gili Air ligt het dichtstbij Lombok, gevolgd door Gili Meno en Gili Trawangan.

Hoe groot is Gili Air? Gili Air heeft een oppervlakte van 1.73 km² en een omtrek van zo’n 5 kilometer. Je loopt het gehele eiland in zo’n 1,5 uur helemaal rond.

Kijk dat water!

Zoals gezegd is er geen gemotoriseerd vervoer aanwezig, dit is zelfs verboden. Hét transportmiddel om goederen en toeristen naar hun accommodatie te vervoeren is de paard-en-wagen. Verder rijden locals rond op elektrische scooters en fietsen.

Op het eiland vind je deels verharde wegen, maar rondom zie je vrijwel uitsluitend harde en zachte zandpaden. Slippers uit en lopen dus 🙂 . De bruisende hoofdstraat is Jalan Mojo, je loopt er direct op als je aankomt in de haven.

Je leest nog wel eens over stroomuitval op de Gili-eilanden. Zoiets kan uiteraard voorvallen, ik heb het in de afgelopen week een keer meegemaakt. Het was echter van korte duur en eigenlijk het noemen niet waard.

De boel wordt weer eens in de hens gezet, mevrouw denkt er het hare van 😀

Gili Air is net als het nabijgelegen Lombok grotendeels islamitisch, de vrij grote moskee is daar tekenend voor. Per dag wordt er vijf keer gebeden, waarbij er een gebed rond de klok van half vijf ’s ochtends plaatsvindt. Door de aan de toren gemonteerde speakers is dit nagenoeg overal op het eiland goed te horen. Het is iets waarover je toeristen nogal eens hoort klagen, al hoort het natuurlijk bij de cultuur. En eerlijk? Het went.

Kokosnoot drinken, vind jij het ook zo lekker?

Hoe is Gili Air vergeleken met de andere twee Gili’s? Qua vertier zit Gili Air een beetje tussen Gili Trawangan (6 km²) en Gili Meno (2 km²) in. Gili Trawangan is de spot waar je moet zijn voor (wilde) feestjes en jonge backpackers, terwijl de vibe op Gili Air een stuk meer laidback is. Lekker neerploffen op een zitzak en met een drankje genieten van het uitzicht op zee, terwijl er reggae, UB40 of andere relaxte muziek te horen is. En Gili Meno is simpelweg een plek voor rustzoekers, daar hoef je verder geen feestjes of dergelijke te verwachten.

Eiland-vibes 🙂

Het barst er trouwens van de katten. Daarentegen zal je er geen honden spotten. Verrassend, zeker wanneer je de vergelijking met Bali trekt. Hoe zit dit dan precies? Een moslim in Kuala Lumpur vertelde me ooit dat in hun ogen honden evenals varkens als onrein zijn, ze mogen daarom enkel als waakdier gebruikt worden. Op Gili Air, en de andere Gili’s, zal die onreinheid ermee te maken hebben maar ook het tegengaan van overpopulatie.

Overigens zouden er volgens de verhalen toch drie honden op Gili Air leven, waarvan eentje bij de eetzaak Lockdown Kitchen. Grappig dingetje: de eigenaresse beweert dat het een kat is 😀 . Over waakdieren gesproken, het enige waakdier wat ik heb gezien was een speciale vogel in een kooi die op hol sloeg op het moment waarop je het betreffende guesthouse binnenliep.

Haha dit vond ik echt geweldig (tijdens het eten)

Ook qua geschiedenis is er wel het een en ander boeiends te zeggen over Gili Air en de Gili-eilanden in het algemeen. Zo werd de archipel tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door de Japanners, die er mensen gevangen hielden om als slaaf te werken. De bunker op Gili Trawangan is daar het nog altijd levende bewijs van. Jaren later, in 1984 ontdekte de eerste Westerse toerist Gili Air, waarna het een eiland werd voor avonturiers die van de gebaande paden wilden afgaan. Vervolgens groeide de cluster van eilandjes uit tot een populaire toeristentrekpleister.

De tsunami in 2018 behoort tot de meer recente geschiedenis van de Gili-eilanden. Complete delen werden weggevaagd en de schade is nog altijd duidelijk zichtbaar. Wanneer je een rondje over het eiland slentert zie je veel rommel en verlaten resorts die eruitzien als spookhuizen.

Een spookresort op in het noorden van Gili Air

Een andere reden voor die spookresorts is de schade die door corona is veroorzaakt, er zijn namelijk een boel plekken op de fles gegaan. Deze triestheid steekt schril af tegen de prachtige strandtenten en accommodaties die je op de rest van het eiland tegenkomt.

 

Gili Air: mijn bezoek toen versus nu

Ik liet het al even doorschemeren: in 2017 was ik voor het eerst op Gili Air en vond ik het behoorlijk tegenvallen. De belangrijkste redenen? Weinig authentiek, paarden die uitgedroogd aan het werk werden gezet, de moskee die me uit m’n slaap hield, amper solo-backpackers en het dode koraal op de stranden en in het water. Het waren simpelweg verkeerde verwachtingen waarmee ik naar het eiland was gekomen.

De schuimbekkende paarden die (soms) met zweepslagen mishandeld werden is iets dat ik niet meer zal vergeten. Vaak compleet uitgemergeld en pal in de zon staand. Nu ik terugkwam hoopte ik deze -in mijn ogen- vorm van dierenmishandeling niet weer te hoeven meemaken.

Paard-en-wagen op Gili Air

En als er dingen positief veranderen is het denk ik ook netjes om dit te zeggen. De paarden ogen vandaag de dag gezond, hun vacht glanst in plaats van dor te zijn. Daarnaast vertelde een local me dat ieder paard sinds 2021 nog maar 3 uur per dag mag werken. Wanneer ze rusten staan ze bovendien netjes in de schaduw. Als een eigenaar het dier niet goed behandelt, is er sociale controle om er wat van te zeggen. Er is in die zin veel meer bewustzijn gekomen. Da’s nou echt super!

Desondanks vind ik het persoonlijk nog altijd sneu om de paarden te zien werken, bijvoorbeeld kar vol toeristen te moeten trekken. Aangezien je slaapplek waarschijnlijk maximaal 1 kilometer wandelen is, moet je jezelf afvragen of je daaraan mee wil doen. Ook de ooglapjes waardoor ze niet opzij kunnen kijken lijken me niet bepaald diervriendelijk. En het soms opjuttende gedrag van de bestuurder om harder en harder te gaan met een tegensputterend paard als gevolg, ik kan het moeilijk aanzien.

Verder is Gili Air vooral geliefd onder stelletjes en families en zijn alleenreizenden in de minderheid. Die vind je vooral op Gili Trawangan. Wel is er een tendens gaande van solo-reizigers (zoals digital nomads) die Gili Air als bestemming kiezen om voor langere tijd te verblijven. Het eiland heeft namelijk alle faciliteiten die je je kunt wensen en is daarmee een fijne stek om te wonen.

Livemuziek aan het eind van de middag

Wat me in 2017 al opviel waren de vele strandbars, er was nauwelijks een stuk strand te vinden zonder ligstoelen, zitzakken, tafeltjes of vertier. Dit is logischerwijs niet minder geworden. Je hebt wel enkele rustigere gedeeltes hoor, al ben je daarvoor beter af op Gili Meno of het grotere Gili Trawangan.

Zitjes zie je bijna overal

De stukjes uitgestorven koraal in het water blijven trouwens een probleem. Je moet zodoende goed opletten wanneer je het water inloopt, je kunt je anders lelijk bezeren. Ook op grote delen van het strand ligt aangespoeld koraal. Op sommige plekken is echter geen koraal en kun je vrijuit lopen. Wel zo fijn 🙂 . Bij snorkelmasker-verhuurders kun je meestal ook waterschoentjes huren, mocht je die willen.

Tot slot is er de moskee die me in 2017 uit m’n slaap hield. Eenmaal terug wist ik wat ik kon verwachten, al was ik er tijdens de ramadan waardoor er vrijwel de hele nacht knalharde teksten uit de speaker te horen waren. Maar gek genoeg wende dat zelfs.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden op en rond Gili Air

Je zult je vast afvragen wat er zoal te doen is op en rondom Gili Air. Ik kan je zeggen: ondanks de kleine omvang best een heleboel. Daarover ga ik het hieronder met je hebben.

 

Wandel (of fiets) het eiland rond

Gewoonweg rond het eiland lopen en af en toe stoppen om een duik te nemen of om iets te eten is sowieso de moeite om te doen. Je krijgt op die manier een goed beeld van Gili Air en kunt zo je favoriete stuk uitkiezen. Om te loungen, een boekje te lezen om het water in te gaan.

Ultiem genieten in het zuidoosten van het eiland

De stranden zijn verder oké met mooi wit zand, al ligt er op behoorlijke wat plekken vrij veel aangespoeld koraal. Dit maakt het lopen op blote voeten niet altijd even prettig. Niettemin vind je er zat kleinere stukken strand met zacht zand en water om zonder problemen in te kunnen lopen. Ga hiervoor van het havengebied in het zuiden langs de oostkant naar het noorden, Pelangi Beach is bijvoorbeeld een fijne plek.

Een visser die ik tegen het lijf liep

Behalve eromheen wandelen kom je heel veel paadjes tegen die dwars over het eiland lopen. Sla zo nu en dan eens af en in plaats van de talrijke toeristische spots beland je ineens tussen de locals en zie je hoe primitief ze leven. Weer een heel andere belevenis.

Een lokale fruitverkoper met iconische puntmuts; je ziet ze ’s ochtends over het eiland lopen met hun vitaminenkarretje

Behalve de bamboehutten met daken van golfplaten doorkruis je groene grasvelden met palmbomen en grazende koeien. Ze laten zich graag door je aaien als je hun vertrouwen wint. Zo heb ik de onderstaande koe rustig benaderd en ze ging er zelfs bij zitten. Drie dagen later stond ze er weer, nu samen met haar kalfje. Ze liep naar me toe en ik heb haar rustig boven d’r neusje geaaid en ze genoot er zichtbaar van, zo schattig!

Deze lieverd kwam ik tegen

Zo nu en dan zal je ook geiten zien grazen. Kippen en hanen lopen vrijwel overal, ze hebben alle ruimte om te scharrelen en lijken veel minder angstig dan op bijvoorbeeld Bali. Al moet ik daarbij vertellen dat ik tevens hanen gevangen in korfjes heb gezien, net als op datzelfde Bali. Verder ligt er altijd wel ergens een kat te chillen, ze komen maar al te graag een knuffel bij je halen. Of een hapje met je mee-eten 😀 .

Even poseren 😀

Al wandelend over het eiland zie je ook een boel felle en geurende bloemen. De Balinese frangipani, maar ook hele andere tropische soorten.

Hier word je spontaan blij van
Alweer zoiets moois!

Tijdens een middagwandeling rond het eiland zag ik iets totaal onverwachts: een karakteristieke rode Engelse telefooncel, behorende bij de Cheeky Monkey Bar. Qua aankleding ziet bijna iedere bar aan de strandkant er sfeervol en gelikt uit, doen ze goed.

Yep, ook dit is Gili Air

Wat ik tot slot tof vond om mee te maken was een klein schooltje waar ik langskwam. De kinderen spraken me allemaal aan, en toen ik in het Indonesisch antwoordde werden ze helemaal gek van enthousiasme.

De leerlingen en hun juffrouw die ik tegenkwam

Ik maakte de bovenstaande foto van ze en ging met een grote lach richting het strand. Spontane ervaringen als deze maken reizen voor mij het mooist.

Naast al het positieve is er absoluut ook een mindere kant te noemen: de (plastic) rotzooi die je op behoorlijk veel plekken treft wanneer je van het strand wegloopt. Het blijft een problematisch ding, hopelijk vinden ze ooit een passende oplossing voor dit probleem. Nu blijft het grotendeels liggen of zet men de fik erin.

Wat een bende hè?

Op een ochtend heb ik overigens wel twee kleine vuilniswagens over het eiland zien rijden om alle rotzooi te verzamelen. Er wordt dus wel degelijk iets aan afvalverwerking gedaan, wat een goed gevoel geeft. Daarnaast worden er wekelijkse schoonmaakrondes georganiseerd door Trash Hero Gili Air. Dit is een organisatie die onder andere jonge scholieren in het project betrekt, zodat ze zich meer bewust worden van het belang van de boel schoon houden. Als bezoeker van het eiland kun je ook je steentje bijdragen.

Behalve wandelen springen er trouwens een hoop reizigers op de fiets om het eiland te verkennen. Ikzelf ben meer van het lopen, ook omdat er nogal wat stukken uit los zand bestaan en je zodoende relatief vaak zult moeten afstappen.

 

Ga snorkelen met zeeschildpadden of ga duiken

Snorkelen met schildpadden is een van de hoogtepunten als je op Gili Air bent

Stel je voor… Je zet je snorkelmasker op en loopt vanaf het strand het water in. Eenmaal kopje onder zie je binnen enkele minuten een prachtige zeeschildpad voorbij zwemmen.

Zal ik je eens iets zeggen?

Het bovenstaande is precies wat mij overkwam. Zo’n beest van dichtbij zien blijft zo speciaal hè, zeker als je zoiets direct van het strand meemaakt.

Met name langs de oostzijde vind je een hoop turtle points die duidelijk staan aangegeven. Ga niet alleen op de paar gemarkeerde locaties van Google af.

Is duiken iets voor jou?

Het koraal is verder veelal erg bleek van kleur. Verwacht daar dus niet teveel van, het zal je teleurstellen.

Je kunt trouwens ook een tour boeken, leuk is dat je dan tevens een bezoekje brengt aan Gili Meno om te lunchen. Geijkte stops zijn Garden Fish Gili Air, de Gili Meno Statues en Turtle Point op Gili Trawangan.

En duiken is hier niet te vergeten iets wat veel wordt gedaan, al heb ik enkele duikers gesproken die er niet bepaald lovend over waren. Zo’n 80% van de harde koralen is gestorven, wat de onderwaterbeleving een stuk minder intens maakt dan je vooraf misschien denkt.

 

Chill bij een strandbar

Gezelligheid bij Salabose Bar & Restaurant

Strandbars heb je genoeg op Gili Air, zo’n beetje rond heel het eiland. De een met gekleurde zitzakken, de ander met zitjes van bamboe. Een plek die ik erg gezellig vind is Salabose Bar & Restaurant

Op iedere avond zijn er bovendien gemoedelijke feestjes of speelt er een band livemuziek, telkens georganiseerd door verschillende strandtenten. Een zo’n tent is bijvoorbeeld Cheeky Monkey.

 

Zie de zon ondergaan achter Mount Agung

Schilderachtige taferelen tijdens de zonsondergang

De zonsondergang bijwonen, uiteraard mag dit niet ontbreken op je todo-lijstje wanneer je op een eiland vertoeft. Zorg dat je rond zes uur aan de westkant van Gili Air bent om de zon achter het heuvelachtige landschap van Bali te zien zakken. De contouren van onder meer de Agung-vulkaan zijn duidelijk zichtbaar, prachtige foto’s gegarandeerd.

Als je zin hebt om van een drankje te genieten is het kijken naar de zonsondergang vanaf een zitzak lekker om te doen. Ga hiervoor naar een willekeurige bar aan de westkust.

Voor de vroege vogels is de zonsopkomst trouwens net zo goed een aanrader. Die vind je logischerwijs aan de oostzijde, waar je tevens het silhouette van Lombok langzaam in weelderig groen ziet veranderen.

 

Relax met een filmavond in een buitenbioscoop

Als je ’s avonds na het eten wilt relaxen met een filmpje erbij, dan zit je op Gili Air helemaal goed. Een aantal resorts organiseren namelijk zogeheten movie nights, en dat in de buitenlucht. Ik heb ze dagelijks gezien bij The Tinjani Testaurant, Bar and Grill en bij Lagoon Beach Club & Resto.

De films beginnen om zeven uur en eindigen zo rond de klok van tien, afhankelijk van hoeveel je er kijkt.

 

Hou jezelf fit en ga sporten

De vette outdoor-gym van Radiant

Wat dacht je van sporten op het strand, bijvoorbeeld een crossfit-lesje volgen? En erna verkoelen in een ijsbad of stomen in een sauna? Het is allemaal mogelijk bij Radiant Healthy Restaurant & Beach Gym.

Ik kwam er min of meer per toeval langs en leerde de eigenaren Mick en Samantha kennen, die grappig genoeg ook Nederlands bleken te zijn. Ze hebben het hele gebeuren van grond af aan gebouwd en het is echt een coole spot geworden, inclusief bar met allemaal voedzame hapjes, shakes en andere drankjes. Het is zo’n spot waar je als gezondheidsfreak alleen maar van kan houden. Zelfs de dumbells hebben ze met de hand gemaakt, volledig van hout. Echt gaaf.

Indien je meer van de reguliere gyms bent heb je met The Gym Gili Air een uitstekende plek om je in het zweet te werken. Net als bij Radiant is hier eveneens alles splinternieuw, aangezien de fitnessruimte pas in maart 2024 geopend werd. Je hebt er alles wat je nodig hebt en er hangen liefst tien airco’s. Bereid je dus voor op een flink koele ruimte.

 

Daag jezelf uit in de Escape Room Gili Air

Een escaperoom? Ja echt, je leest het goed. Zoiets had ik nou nooit op een eiland als Gili Air verwacht. Toen ik er op een dag langsliep was ik dan ook totaal verbaasd.

Mocht je eens iets compleet anders willen doen terwijl je op het eiland bent, dan is de Escape Room Gili Air de perfecte activiteit.

De uitdaging zit hem erin dat je met teamwerk en creativiteit allerlei puzzels probeert op te lossen, zodat je ten slotte uit de kamer kunt ontsnappen.

Je zult versteld staan van de innovativiteit en de hersenkrakers waarmee je te maken krijgt. Gaat het jou lukken om de uitweg te vinden?

Het spel duurt 75 minuten en kost 250.000 IDR per persoon indien je voor minimaal vier personen boekt.

 

Werk en ontmoet digital nomads bij Working on Air

Op zoek naar een coworking-spot om wat werk te doen? Bij Working on Air op de hoofdstraat vind je alles wat je nodig hebt: goed internet, zitplekken en rust. Leuk is verder dat je er waarschijnlijk andere lui leert kennen die ook voor zichzelf werken. Je kunt er bovendien lekkere koffie bestellen.

 

Ga shoppen

In het sfeervolle Jalan Mojo heb je flink wat boetiekwinkels

Een van de dingen die me opviel op Gili Air waren de mooie kledingzaken die op het eiland te vinden zijn, vooral boetiekshops en juist amper de bekende stalletjes waar ze telkens hetzelfde spul verkopen.

Op Jalan Mojo kom je er gelijk al meerdere tegen. Maar ook als je het eiland rondwandelt zal je diverse hippe winkels tegenkomen.

Haha geweldig!

Wil je goedkoop shoppen? Dan kun je beter in Kuta of Ubud op de markten rondneuzen.

 

Volg een kookles

Indonesisch eten, ben jij ook zo’n liefhebber ervan? Mijn favorieten zijn ‘nasi goreng’, ‘lalapan’, ‘gado gado’, ‘nasi sela’ en ‘nasi campur’. Natuurlijk aangevuld met huisgemaakte sambal. En dan ben ik vast nog een rits gerechten vergeten.

Anyway, op Gili Air heb je diverse bedrijfjes om Indonesisch te leren koken. In de buurt van de haven zit bijvoorbeeld Gili Cooking Classes, een stukje verder ligt Waroeng Alam Damai en meer richting het noorden heb je Warung Kebon waar eigenaar Hero je de kneepjes van het vak leert.

 

Doe een yoga-retraite (of een les)

Yogascholen zitten er ook genoeg op Gili Air. Of je nu een beginner of meer gevorderde yogi bent, er zijn voor iedere doelgroep mogelijkheden om mee te doen. Yin, vinyasa, ashtanga, power-yoga en zelfs yoga gericht op je chakra’s, opties genoeg.

Je kunt altijd even binnenlopen voor een lesje of om je aan te melden voor een retraite. De bekendste yogaspot op het eiland is H2O Yoga and Meditation Center. Twee andere scholen die goed bekendstaan zijn Flowers and Fire Yoga Garden Gili Air en Salim Yoga at Salim Resort.

 

Neem een kijkje bij de moskee

Binnenin de moskee op Gili Air

De moskee van Gili Air, ik heb er al het een en ander over gezegd. Aangezien je het gebed bijna overal hoort vraag je je misschien af: waar is die moskee eigenlijk en hoe ziet ‘ie eruit?

Het is in ieder geval wel wat door mijn gedachten schoot, en dus ben ik op zoek gegaan. Het blijkt een vrij groot gebedshuis te zijn, zeker voor een kneuterig eilandje als Gili Air.

Op een avond rond zeven uur was er een sessie gaande en waren er veel locals in en rond de moskee. Van een vriendelijke man kregen we koffie aangeboden en we maakten een praatje met hem. Onder andere vroegen m’n vader en ik of hetgeen uit de speakers komt live is of een bandje. Zo ontstond een boeiend gesprek en kwamen we meer te weten over hoe men hier hun religie beleeft.

De moskee van buiten gezien

Weer een andere avond liep ik er met een vriendinnetje en kwam er een man op ons afgelopen. Ik vroeg hem naar zijn gevoel bij de moskee die tijdens de ramadan de hele nacht te horen is. Momenten later stak ‘ie een relaas af dat God nooit kinderen heeft gehad en Jezus dus niet de zoon van God kon zijn. Mijn reactie: “Maar hey, ik vroeg je naar je gevoel, niet naar jouw visie op het christendom…” Die gesprekken kunnen eindeloos doorgaan, en aangezien m’n vriendin al vertrokken was na de ontkenning van Jezus nam ik kort erop ook vriendelijk afscheid van de man, die zonder mijn interruptie maar al te graag had willen doorrazen.

Opmerkelijk vond ik dat de vrouwen achterin de moskee zaten, gescheiden met een gordijn van de voorin zittende mannen. Ongelijkheid tussen man en vrouw is dan wat in me opkomt, al is het goed om in zulke situaties niet meteen je oordeel te vellen en vragen te stellen. Je leert ervan.

Rond de moskee staan tig lokale huisjes en krijg je een goed beeld van het authentieke leven op het eiland. De bewoners vinden het doorgaans leuk om even een praatje met je te maken.

Kids aan het spelen met een elektrische bike

En kleine kinderen zijn stiekem vuurtjes aan het stoken met lucifers of steken knalvuurwerk af. Zien ze je, dan roepen ze dolenthousiast “Helloooo” en “Byeee” naar je, je wordt er helemaal gelukkig van.

 

Pak de boot naar Gili Trawangan of Gili Meno

Dit blijft een van mijn gaafste foto’s (Gili Meno)

Tussen alledrie de Gili-eilanden vaart een publieke plus een speedboot, waardoor je binnen een mum van tijd op Gili Meno of Gili Trawangan staat. Zeker als je een poosje langer blijft is het de moeite om daar ook eens een kijkje te nemen, afhankelijk van je behoeften.

Om per publieke boot naar Gili Meno te komen betaal je 40.000 IDR en voor Gili Trawangan 45.000 IDR. Met de speedboot kost het je 85.000 IDR.

 

Andere dingen om te doen op Gili Air

  • Verwen jezelf en pak een massage. Drie aanraders om dit te doen zijn Lovely Spa, Spa Bonita Gili Air en 7SEAS Spa. Denk aan prijzen van 200.000 IDR voor een Balinese massage van 1 uur.
  • Ga met een local mee om te vissen. Je kunt bijzondere exemplaren als makreel, mahi-mahi, koraalforel, snapper en tandbaars vangen.
  • Paardrijden op het strand behoort tot de mogelijkheden. Wel adviseer ik je om te allen tijde de toestand van het paard te checken en niet mee te werken aan eventuele dierenmishandeling.
  • Help mee het strand en de rest van het eiland schoon te houden. Wekelijks worden schoonmaakrondes gehouden door het al genoemde Trash Hero Gili Air.

 

Een aantal dingen die je moet weten over Gili Air

❤️

Er is als gezegd een moskee op het eiland en vijf keer per dag zal het gebed luid uit de speakers dreunen. Een van die vijf keren is in de vroege ochtend, ergens tussen half vijf en vijf.

Let erop dat indien je Gili Air gedurende de ramadan bezoekt de moskee veel vaker te horen is dan normaal. Met name ’s nachts kun je daar nogal wat last van ondervinden, aangezien het dan de hele tijd doorgaat. Ik spreek uit ervaring 🙂 .

Heb respect naar de lokale bevolking toe en ga niet in bikini of zonder shirt door de hoofdstraat of de kleine dorpjes waar ze wonen slenteren. Deze ‘regel’ staat niet voor niets meermaals aangegeven, toch zie je het gebeuren. Laat ook niet je ongenoegen blijken over de luidheid van de moskee terwijl je rondloopt, dit kunnen de bewoners als schofferend ervaren. Respectvol (en niet oordelend) met ze erover praten kan wel, ze waarderen het wanneer je interesse toont.

Een local in Jalan Mojo

De paden op het eiland zijn vrij smal en je moet regelmatig opzij gaan voor de voorbij razende paard-en-wagens. Na loop van tijd kan dit gerace door de straten best irritant worden, al is het niet anders.

Nogmaals: wees op je hoede voor dode stukken koraal, zowel op het strand als in de zee. Het is bijna overal raak. Je zult niet de eerste zijn die zichzelf lelijk bezeert en pijn doet. Daarnaast moet je ook oppassen voor de stukken hout of staal die in het zand steken, waaraan de touwen van bootjes zitten vastgebonden. Ik zag er een over het hoofd en verwondde m’n grote teen. Pijnlijk!

Snorkelen rond het eiland is onvergetelijk, je moet echter wel oppassen op dood koraal zowel op het strand als in het water

Maak niet de fout te denken dat je naar Gili Meno kunt zwemmen. Optisch lijkt het dichtbij, het is echter is verder dan je denkt. De stromingen tussen de eilanden kunnen bovendien voor een hoop gevaar zorgen. Meerdere mensen zijn hier al verdronken, waaronder vorig jaar nog een Franse vrouw die haar dochter bezocht. Ze probeerde tevergeefs van Gili Trawangan naar Gili Meno te zwemmen. Haar ontzielde lichaam spoelde honderden kilometers verderop aan op Sumbawa, erg heftig.

Deze is meer van toepassing op Gili Trawangan, maar mocht je daar een keertje heengaan om te feesten let dan op wat je bestelt. Methanol in zelfgestookte alcohol heeft namelijk al meerdere mensen het leven gekost door vergiftiging. Google ‘Gili methanol deaths’ maar eens.

Mushrooms en dan met name de shakes zijn vooral erg populair op het naburige Gili Trawangan. Desondanks word je op Gili Air ook regelmatig aangesproken met de vraag “Hey, want somehting?” Ze bedoelen dan nagenoeg altijd paddo’s. Op Gili Trawangan staan ze zelfs op het menu, wat op Gili Air nergens zo is. Ik heb twee meisjes gesproken die de shakes hebben geprobeerd en ze waren er lyrisch over.

Bij zulke bordjes weet je vrijwel zeker dat ze ‘shrooms’ hebben

Verder stikt het van de muggen, ook overdag in de schaduwrijke gebieden. Smeer je liever niets chemisch op je, koop dan een natuurlijke spray op basis van bijvoorbeeld citronella. Ikzelf smeer me trouwens nooit in, ook niet met zonnebrand, maar da’s een persoonlijke keuze.

Indien je vape rookt, raad ik je aan om het rookspul zelf mee te nemen. Op Gili Air is het er wel (denk aan Gili Air Vape), maar het is er drie tot vier keer zo duur vergeleken met Bali en Lombok. Hetzelfde geldt voor een middeltje als zonnebrand: dit is flink duurder dan op het ‘vasteland’.

 

Wat zijn leuke koffie- en eettentjes op Gili Air?

Een heerlijke kom vol vitaminen bij JUJU

Laat ik beginnen met zeggen dat je op Gili Air qua eten en drinken uitmuntende opties hebt, zowel qua internationale als lokale keuken. Verder zijn er een aantal sfeerrijke koffiezaken om je dag perfect te beginnen.

Zo zit op Jalan Mojo Kopi Susu Gili Air, echt een hele vette koffiebar met oog voor detail. Het buitengedeelte met de overwoekerende klimplanten is fijn om te zitten. En de koffie? Die is er zeker goed.

Kopi Susu, een bruisende koffiebar

Een tweede aanrader qua koffie is Gili Coffee Roasters dat centraal op het eiland te vinden is, omgeven door groen. Het wifi-paswoord ‘forestvibes’ zegt genoeg. Ze hebben er huisgebrande bonen van Lomboks Rinjani-vulkaan -‘Rinjani Gold’- op het menu staan. Naast de rijkelijk smakende koffies kun je hier trouwens goed ontbijten. Denk aan smoothie bowls en zulk soort dingen. Probeer ook de carrot cake, die is helemaal geweldig. Tot slot is het een chille plek om op je laptop te werken. Ik zit er nu in de schitterende tuin, in de boomhut die ze gebouwd hebben 🙂 .

Uitstekende en gezonde ontbijtjes vind je tevens bij het JUJU Zero Waste Store & Vegan Cafe op Jalan Mojo en het Pituq Café in het noordoosten bij het strand. Op steenworpafstand daarvan laat ook Ra Healing Food menig vegan-hart sneller kloppen. Als laatste in de categorie ontbijt mag ook Barefoot Blondie niet ontbreken, boven heb je er een gezellig zitgedeelte.

Kleuren (en eten) om vrolijk van te worden bij Ra Healing Food

Meerdere avondjes verse vis op het strand eten behoort absoluut tot mijn culinaire hoogtepunten op Gili Air. En niet zonder reden. Bij Zipp Bar Restaurant & Bungalows heb ik de beste tonijnsteak ever op, bereid op de barbecue. Die is echt zo mals daar hè! En dat voor een euro of zes, ongelofelijk gewoon. Voor die prijs mag je bovendien zo vaak naar het buffet lopen om salades en zelfgemaakte sausjes op te scheppen. Ga zitten aan een tafeltje bij het water en je hebt een topavond. De pizza is er trouwens ook om te smullen, gebakken in een traditionele steenoven.

Op het gebied van pizza’s zijn Mama Pizza Gili Air en het Dolcemare Italian Restaurant twee andere plekken die je niet wilt missen.

Een leuke lokale eetzaak is Warung Farida (soms ook als ‘Parida’ geschreven). De nasi campur is hier erg goed en ze koken er de hele dag door. Je hoeft in die zin niet bang te zijn dat het niet vers is. In deze toko komen zowel locals als toeristen eten, waardoor een gezellig sfeertje ontstaat.

Nasi campur bij Warung Farida: een favoriet onder zowel locals als toeristen

Iets je verder vind je nog enkele typisch Indonesische warungs, waar enkel locals zitten. Warung Berkah is een tip indien je lalapan zoekt: gefrituurde kip of vis met rijst, sambal en rauwe groenten. Voor nasi goreng of ‘bakso’ raad ik je Restu Trisno aan. Bakso is een pittig soepje met een soort vleesballetjes, veelal van kip, maar dan anders.

Warung Berkah en met name deze lalapan is geliefd onder de locals

Voor een lekkere zoete Indonesische pannenkoek -’terang bulan’ of ‘martabak manis’- of de hartige, knapperige variant met groenten en ei -‘martabak telor’- ga je naar Gili Martabaksss. Tip: leg de terang bulan een nachtje in de koelkast en de volgende ochtend heb je een overheerlijk ontbijt met een bakje koffie of thee erbij 🙂 .

Heb je trek in een pokebowl die niet onderdoet voor de betere bowls die je thuis gewend bent? Twijfel dan niet en ga zitten in het vrolijk gekleurde PokeGiliAir Fresh & Healthy Food.

Wil je ten slotte fruit inslaan? Siti Shop is een kleine lokale markt met talloze soorten fruit, groenten en kokosnoten. De prijzen per kilo hangen aan de muur, je hoeft zodoende niet te onderhandelen of het gevoel te hebben opgelicht te worden.

 

Waar op Gili Air raad ik je aan om te overnachten?

PinkCoco is een echte aandachtstrekker

Op Gili Air vind je tal van leuke homestays, guesthouses, luxere resorts en villa’s met allure. Voor de solobackpacker die graag nieuwe mensen ontmoet zijn er bovendien enkele gezellige hostels.

Let erop dat je weet waar je accommodatie ten opzichte van de moskee ligt, helemaal indien je gevoelig bent voor geluiden.

Hieronder deel ik de betere slaapplekken van het eiland met je.

 

Hostels

De bekendste en betere hostels op Gili Air zijn Old Village Gili Air, Tipsea Turtle Gili Air, Captain Coconuts en Begadang.

Bij veel van deze backpackerswalhallas is een zwembad en zal je vrij gemakkelijk andere reizigers ontmoeten. Vooral het zwembad bij Begadang in de vorm van een paddenstoel is een (sociale) aandachtstrekker.

 

Homestays/guesthouses/bungalows

Abams is een aanrader als je een iets grotere kamer zoekt. Het bed is super en er staat een kleine bank met tafel om het huiselijk te maken. Fijn is dat er ook een keukentje is die je mag gebruiken, zo zette ik er iedere dag m’n koffie met de mokkapot. Minpuntje: de moskee hoor je er behoorlijk goed, al zal je merken dat het went. Vergelijkbaar qua prijs en comfort zijn Ananda B&B en Mirna Homestay.

Ietsje goedkoper is Beranda Ecolodge, al moet je daar wel de badkamer delen. Tot slot heb je met Aladdin Homestay en Tapada twee prima budgetopties om te tukken.

Follow Your Dreams Gili Air heeft ook comfortabele kamers voor redelijke prijzen. Ik heb hier een aantal boeiende gesprekken gehad met medewerker Aly, die van alles te vertellen heeft en graag een kokosnoot voor je openhakt. Je zult het wel merken 🙂 .

Aan het strand slapen voor een leuk prijsje? Check dan Unzipp Bungalows Gili Air en Gili Air Santay Bungalows. Het wat prijzigere Mowies is ook top.

Midden op het eiland is Casa Azzurra een mooie plek om te verblijven. Deze door Italianen gerunde B&B is kleinschalig, sereen en authentiek. De Sasak-huisjes met hun kenmerkende daken zorgen bovendien voor een leuk sfeertje.

 

Resorts

Een erg gaaf resort bij het strand is PinkCoco. Zoals de naam al zegt is het thema roze, en dat is goed te merk. Nagenoeg alles is hier in de uitbundige kleur gehuld. Je krijgt trouwens korting op je bestellingen als je in het roze gekleed komt, zelfs als je ondergoed roze is haha.

Hilarisch en origineel

Een aantal andere mooie resorts zijn het Dolcemare Resort en Hani Hideaway.

 

Villa’s

Villa’s met een privé-zwembad heb je in overvloed op Gili Air, en soms nog niet eens buitensporig duur. Bij A Villa Gili Air en Salt Villas verblijf je tegen aantrekkelijke prijsjes en de reviews zijn lovend.

De goed beoordeelde Villa Kayu en Kempas Villa Behoren tot het hogere segment en bieden je pure luxe en comfort.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om te blijven op Gili Air?

Een kleurrijke vissersboot zoals je ze rond Gili Air veel ziet

Ik adviseer je om in elk geval 2 nachten op Gili Air te blijven slapen. Zo heb je 2 volle dagen om het eiland te verkennen. 3 tot 4 dagen is wat mij betreft ideaal, indien je het allemaal ietsje rustiger aan wilt doen.

Langer kan uiteraard net zo goed. Kijken naar mezelf ben ik er nu al 8 dagen en het bevalt super. Maar ja, ik ben dan ook een slow-traveler 🙂 .

 

Kun je pinnen op Gili Air?

Yep! Zelf heb ik drie pinautomaten geteld, twee van Mandiri en eentje van CIMB Bank.

Alles weten over pinnen op Bali en omstreken? Check dan dit artikel even.

 

Hoe zit het met transport op Gili Air?

Een cidomo op Gili Air: paard-en-wagen

Qua transport heb je simpel gezegd drie opties op Gili Air: wandelen, de fiets of paard-en-wagen.

Zelf heb ik als gezegd alles gelopen, met een oppervlakte van nog geen 2 km² is alles makkelijk te voet te doen.

Het gros van de vakantiegangers kiest ervoor om een fiets te huren. Reken op 50.000 IDR per dag. Sommige plekken verhuren ze voor 35.000 IDR.

Voor een ritje in de paard-en-wagen (‘cidomo’) ben je tenminste 150.000 IDR kwijt, die zijn dus aan de prijzige kant. Sowieso zou ik je willen afraden om hier gebruik van maken, daarover heb ik je in het begin al verteld.

Overigens zie je af en toe toeristen op elektrische scooters rondrijden. Officieel, of laat ik zeggen officieus, is dit verboden en enkel toegestaan voor de locals. Toch verhuurt men ze soms, ze kunnen er namelijk een mooie prijs voor vangen. 250.000 IDR per dag is gangbaar.

 

Wat is de beste reistijd voor Gili Air?

Paradijs!

De beste reistijd voor de Gili-eilanden en meer specifiek Gili Air is half maart tot en met oktober. Het weer is dan overwegend zonnig met een strakblauwe lucht. Onlangs verbleef ik er van eind maart tot begin april en heb slechts een paar keer regen gehad. Daarna klaarde het vliegensvlug weer op.

Over die beste reisperiode gesproken: ik adviseer je om juli en augustus bij voorkeur te skippen, het is dan namelijk hoogseizoen en Gili Air is in die maanden een stuk drukker dan normaal. Bijkomend nadeel is de stijging van de accommodatieprijzen, twee keer zoveel als in maart-april is niet uitzonderlijk.

In november en december is het nog altijd goed weer, al begint het al ietsje meer te regenen.

Eind januari tot en met begin februari is officieel regenseizoen. Je moet rekenen op veel wind, regen en woeste golven. Het kan voorkomen dat de speedboten vanaf Bali geannuleerd worden, met name in februari. Zelf ben ik overigens juist in februari op Gili Meno geweest en heb er uitstekend weer gehad.

Verder ben ik er een keer in augustus -droogseizoen dus- geweest en toen werd ik juist op bakken vol regen getrakteerd. De boten terug naar Bali werden aan de lopende band gecanceld.

Het weer is al met al behoorlijk onvoorspelbaar op de Gili-eilanden. Ga niet af op de weersvoorspellingen die je op je telefoon ziet, die zijn meestal verre van accuraat. Op het moment van schrijven staat er bijvoorbeeld regen, terwijl de zon voluit schijnt.

 

Hoe kom je op Gili Air?

Het uitzicht als je aankomt in de haven

Gili Air is zowel vanaf Bali als Lombok te bereiken. Tevens vertrekken er boten vanaf Nusa Penida en Nusa Lembongan.

Op Lombok stap je op op de Bangsal Port, ook bekend onder de naam Teluk Kodek. Met de publieke ferry duurt de oversteek om en nabij de 25 minuten, per speedboot ben je slechts 10 minuten onderweg.

Vanaf Bali zijn Padangbai (2,5 uur reistijd per speedboot) en Serengan (3 uur reistijd per speedboot) bij Sanur de plekken om op te stappen. In Padangbai vertrekt bovendien een ferry, al doet die er liefst 4 tot 6 uur over en ga je eerst naar Lombok.

Tot slot gaan er, als gezegd, dagelijks meerdere speedboten van Nusa Penida (1 uur en 45 minuten reistijd) en Nusa Lembongan (1 uur en 45 minuten reistijd) richting Gili Air.

Let erop dat de bovenstaande reistijden schattingen zijn. Onze trip per speedboot duurde bijvoorbeeld 3,5 uur omdat we motorpech kregen, in plaats van de ‘beloofde’ 2 uur. De boottocht terug naar Padangbai duurder 2 uur en 45 minuten zonder enig oponthoud.

Tickets voor de speedboot koop je bij een travel agency of online via 12Go Asia, hieronder in het formulier kun je direct zoeken en boeken.

Powered by 12Go system

Ook nu geldt weer: pin je niet vast op de totale reistijd die staat aangegeven. Daar klopt vaak geen hout van.

Kaartjes voor de ferry kun je enkel ter plekke op de haven regelen.

Overigens, bij aankomst word je naar een loket geleid waar je 20.000 IDR entree moet betalen. Typisch Indonesië, maar dan weet je het vast. Deze toeslag geldt voor alle drie de Gili-eilanden, al kan het voorkomen dat het loket gesloten is en je zonder gedoe kunt doorlopen. Bij vertrek naar Bali moet je nog eens een bullshit-belasting van 20.000 IDR voor de haven dokken.

 

Zoek je een route inclusief Gili Air?

Heb ik je enthousiast gemaakt en ben je van plan om Gili Air te bezoeken tijdens je reis door Indonesië?

Om je verder te helpen heb ik Backpackgids Indonesië en Backpackgids Bali geschreven, twee inspirerende reisgidsen vol routes en insider-tips waarin de Gili-eilanden uitgebreid aan bod komen.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw