Sidemen: een groene oase op Bali (alle info + tips)

Toen ik de groene regio binnen kwam rijden over de slingerende weg, wist ik meteen dat ik op een bijzondere plek was aanbeland. Een vallei gevuld met rijstterrassen, prachtig uitzichten op de iconische Mount Agung, locals die oprecht blij zijn om je te zien, geen opdringerige taxi-chauffeurs en vooral weinig toeristen. Dit authentieke plaatsje is slechts een dik uur rijden vanuit Ubud, maar je komt terecht in een totaal andere wereld.

Ik heb het over Sidemen, door Balinezen meestal ‘Sideman’ genoemd. Ze staat voor mij gelijk aan het echte Bali. Ik kan wel zeggen dat ze samen met Munduk en Pemuteran tot mijn favoriete bestemmingen van het eiland behoort. De mensen zijn er puur, de heuvelachtige landschappen geweldig mooi en het is er simpelweg lekker rustig. Hier een paar dagen doorbrengen zal aanvoelen als een verademing, helemaal wanneer je ervoor een hectische bestemming hebt bezocht. En die heb je op Bali nogal wat.

Sidemen bezocht ik voor het eerst in 2019 en onlangs ben ik weer teruggekeerd, samen met mijn vader die me op Bali bezocht. We zijn er vanuit het hectische Ubud op de scooter naartoe gereden. En waar de meeste plekken in een paar jaar snel veranderen, was in Sidemen eigenlijk alles hetzelfde gebleven. Het gaf me een goed gevoel.

In dit artikel geef ik je vijf redenen waarom Sidemen -wat mij betreft- zo’n aanrader is. Verder zal ik je vertellen wat er te doen is en welke bezienswaardigheden de moeite waard zijn. Tenslotte deel ik nog een aantal afsluitende tips, denk aan leuke eettentjes, slaapplekken en hoe je er komt.

Over Sidemen

Groen in overvloed in Sidemen

Sidemen is een dorp en regio in het oosten van Bali. Het gebied is omgeven door rijstvelden, -terrassen en valleien. Op de achtergrond is Mount Agung nadrukkelijk aanwezig en de Telaga Waja River doorkruist het landschap, de twee zorgen samen met het groene landschap voor fotogenieke plaatjes.

Je bezoekt Sidemen als je een indruk wilt krijgen van het authentieke plattelandsleven op Bali en wanneer je van rust houdt. Hier ontsnap je aan herrie van scooters en trucks, dronken toeristen en pusherige taxichauffeurs. Ook hoef je er geen trendy koffieshops en dergelijke te verwachten.

Je spreekt Sidemen trouwens niet op z’n Engels uit. Iets wat ik in eerste instantie wél deed, waarna ik vol onbegrip werd aangestaard door mensen aan wie ik de weg vroeg.

 

5 redenen waarom je Sidemen niet wilt missen

Waarom je Sidemen niet gemist wilt hebben tijdens je bezoek aan Bali? Ik vertel het je hieronder.

 

1. Je kunt er slapen (en relaxen) op de mooiste plekjes

Allereerst wil ik je zeggen dat er in Sidemen grofweg twee keuzes zijn om te overnachten: in het dorpje Tabola of een ‘verdieping’ lager in de rijstvelden en bij de rivier. Zelf heb ik voor de tweede optie gekozen, aangezien ik het persoonlijk supervet vind om middenin de natuur te slapen.

Bovendien is het zo dat veel van de locals in Tabola wonen, en de meeste van deze Balinezen hebben doorgaans hanen rondlopen. En laat ik nou juist in Ubud best wel last van deze kraaiende beesten gehad hebben, ze beginnen in Indonesië namelijk vrolijk om 2 uur ’s nachts herrie te maken. Non-stop. Daar had ik dus even geen trek meer in.

Goed, nu verder naar de plek waar ik heb geslapen, het Darmada Eco Resort. Ik kan wel zeggen een van de mooiste accommodaties uit mijn reisleven. Deze groene oase ligt aan de Unda-rivier en is een fantastische spot om helemaal tot rust te komen. De eigenaren hebben koloniale huisjes voor de gasten gebouwd, in de gigantische tuin vol met bloemen en bomen vind je zithoeken én een zwembad om te relaxen, en er is een artistiek gedeelte om te genieten van een ontspannende massage.

Weet trouwens wel dat de accommodaties in Sidemen gemiddeld wat prijziger zijn dan je in de toeristische gebieden van Bali gewend bent. De goedkoopste kamers beginnen rond de 200.000 tot 225.000 IDR (zo’n 14 euro) per nacht.

 

2. Hiken door de rijstvelden is een waar avontuur

Je kunt ervoor kiezen om met een gids op pad te gaan, iets wat veel van de toeristen doen. Ikzelf ben echter in m’n uppie een weggetje ingeslagen, die op de kaart ’trekking route’ genoemd werd. En dat is een aanrader.

Op een gegeven moment stopte het pad bij een huis waar -uiteraard- een hond wild begon te blaffen. Daar ben ik tegenwoordig alleen niet echt meer van onder de indruk. Sterker nog, ik blaf gewoon terug. Toen ik een vrouw zag vroeg ik “Permisi, bisa jalan jalan?” wat neerkomt op of ik verder kon gaan. Met enige tegenzin wees ze naar achteren, maar het bleek dus mogelijk.

Een pad lag er echter niet meer, en ik liep nu letterlijk over de rijstvelden, op de smalle modderranden. Wat je dan hoopt is dat je voet niet nat wordt, al bleek deze hoop al snel tevergeefs. Maps.me toonde verder totaal geen pad of weg en ik was dan ook lichtelijk lost geraakt.

Toch kwam ik na een tijdje omhoog te hebben gelopen uit bij een waterstroming, met daaromheen stenen randen om op te lopen. Een stukje verderop zag ik twee locals, waarvan er een in de top van een zeker 6 meter hoge kokospalm hing. Het blijft altijd fascinerend om te zien hoe de lokale mensen als aapjes naar boven klimmen, waarbij dit ogenschijnlijk geen enkele moeite lijkt te kosten.

Via de meanderende waterstroming en een zijweg langs een van de vele rijstvelden, belandde ik uiteindelijk weer op de verharde weg.

Dit blijven toch de leukste avonturen, ergens aan beginnen zonder weten waar uit te komen.

Wil je behalve wandelen door de rijstvelden nog een andere hike doen? Dan kun je de piek oplopen richting Pura Bukit Tageh, een lokale tempel. Een schitterend uitzicht is de beloning.

 

3. De uitzichten zijn ronduit geweldig

Dé manier om de Sidemen-regio te verkennen, is met de scooter. Je kunt door de vallei rijden en bij allerlei mooie uitkijkpunten stoppen. Zowel links, rechts als voor je zul je rijstvelden- en terrassen zien liggen die tot de meest indrukwekkende op Bali behoren. En in de velden zie je soms locals met de typerende punthoeden aan het werk.

Behalve de schilderachtige natuur, rijd je tevens door verschillende kleine dorpjes waar je veel bekijks van de locals zult hebben. Toeristen zien ze er immers maar nauwelijks. Over de locals vertel ik je meer in het volgende puntje.

 

4. Sidemen is authentiek

In en rond Sidemen kom je continu mensen tegen die je met een glimlach zullen begroeten. Bijvoorbeeld kinderen in schooluniform. Sommige van deze kids kijken verlegen weg, maar andere van hen komen gedurfder uit de hoek en zullen “Hey mister” roepen en naar je zwaaien. Verder kan het zomaar gebeuren dat je in een lokale ‘warung’, de rijstvelden of op de ochtendmarkt vol verbazing en met een brede glimlach wordt aangestaard door de nieuwsgierige bewoners.

Men is er simpelweg totaal niet gewend aan toeristen, iets wat je op Bali niet zo snel ziet. De locals zijn er oprecht blij om je als toerist te ontvangen in hun dorpje. Daarom is het allemaal extra bijzonder om in Sidemen te verblijven.

De omgeving verkennen doe je dus niet alleen vanwege het mooie, golvende landschap, maar zeker ook vanwege het authentieke gevoel wat je eraan over zult houden.

Het is niet voor niets dat men Sidemen gekscherend wel eens ‘het Ubud van 30 jaar geleden’ noemt. Het heeft de indrukwekkende natuur van Ubud, alleen dan zonder alle gekte eromheen.

Ik zei het al even: dit is het échte Bali. Nog wel in ieder geval.

 

5. Het is een perfecte bestemming om energie bij te tanken

Sidemen is een logisch uitstapje als je in Ubud bivakkeert. En laat Ubud, het centrum dan, nou verre van rustgevend zijn. Er is een continue stroom van verkeer, loop 10 minuten en je wordt ongeveer net zo vaak aangesproken met “Taxi?” en werkelijk overal zie je mensen en (toeristische) zaakjes.

In Sidemen is alles anders. Je gaat erheen om van de rust te genieten, pure natuur te zien en te voelen en om eventuele stress gedag te zeggen. Het is daarmee een ideale bestemming als je net op een drukke bestemming bent geweest of een vermoeiende reis op de planning hebt staan.

En geloof me, wanneer je Sidemen na een dag of drie weer verlaat, zal je je al snel realiseren dat je op een zeer bijzondere plek bent geweest.

Mocht je nou toch op zoek zijn naar actie, dan is het beklimmen van de 3.142 meter hoge Gunung Agung misschien iets voor jou. Je loopt in zo’n 4 uur naar de top, waar je vervolgens de zon ziet opkomen. Een andere mogelijkheid is om te gaan raften op de Telaga Waja-rivier.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Sidemen

Nu ik je heb verteld waarom Sidemen een bezoekje meer dan waard is, ben je vast benieuwd welke specifieke bezienswaardigheden en activiteiten er zijn. Ik heb natuurlijk al het een en ander verklapt, maar ik vertel ik je er alles over in dit gedeelte.

 

Hike de Sidemen Trekking door de rijstvelden en -terrassen

De Sidemen Trekking is een oase van rust

Haha ik moest zo lachen toen ik het bordje ‘Sidemen Tracking’ zag staan. Het is weer typisch Indonesisch om zoiets op die manier te schrijven, ik vind zulke ‘foutjes’ altijd schattig.

Anyway, dé activiteit in Sidemen is zonder twijfel de schitterende wandeling die je er door de rijstvelden en -terrassen kunt doen. Het is er weelderig groen, hier en daar zie je boeren aan het werk en voor de rest is het simpelweg genieten van de sereniteit die er heerst.

Toen ik er eind maart met m’n pa was zag ik nauwelijks rijstvelden, dit terwijl we de Sidemen Trekking deden. In plaats daarvan liepen we door peperplantages en velden met allerlei andere gewassen. Hoe kon dit?

Een local vertelde ons dat de rijstvelden door het jaar heen eveneens gebruikt worden om groenten en fruit te verbouwen, zo blijft de grond extreem gevarieerd en daarmee zeer vruchtbaar. Zoiets is dan weer leuk om te weten te komen.

Als je via de officiële toegang (hier) aan de wandeling begint betaal je 25.000 IDR per persoon. In 2019 was dit niet het geval trouwens, al met al toch een klein teken van commercialisering. Je kunt echter ook op korte afstand een pad de rijstvelden inlopen, daar betaal je niets. Daar kan je bovendien je scooter parkeren, mocht je die bij je hebben. Op Maps.me zijn beide paadjes duidelijk uitgestippeld, op Google Maps niet. De locatie op Google Maps is ongeveer hier.

Tijdens de wandeltocht kom je veelvuldig wegwijzerbordjes tegen, waardoor verdwalen vrijwel onmogelijk is. En mocht je nu toch verdwalen, dan kun je nooit heel erg ver weg raken, het is wat mij in 2019 overkwam zoals ik hierboven beschreef. De hike duurt afhankelijk van je keuzes 1 tot 2 uur.

 

Ontdek Sidemen per scooter

Het schilderachtige uitzicht bij Warung Sri Uma

Langs de rijstterrassen rijden met een scooter is een ander leuk iets om te doen als je in Sidemen bent. De verharde weg die door de groene omgeving loopt is heerlijk om doorheen te snijden, en onderweg kom je langs tal van fraaie uitkijkpunten en warungs met uitzichten om van te dromen.

Wat denk je bijvoorbeeld van het bovenstaande plaatje?

 

Maak sieraden bij een traditionele zilversmid

Net als in Ubud is ook de Sidemen bekend om de vele zilversmeden. Indien het je gaaf lijkt om zelf zilveren sieraden te leren maken, is het zeker een aanrader om een workshop te doen bij zo’n smid. Zo kun je eigenhandig een zilveren ring creëren, zoiets is een toffe souvenir om aan iemand thuis te geven of natuurlijk om zelf om je vinger te doen.

Drie goed bekendstaande plekken zijn Sidemem Silver Class, Agung Silver en Silver Studio Sidemen. Bij alle studio’s zal het team je ondersteunen en helpen in het creatieve proces. Een andere optie is om deze populaire silver class via Get Your Guide te boeken.

 

Volg een yogalesje in de natuur

Waar kun je nou beter aan yoga doen dan in de meditatieve omgeving die Sidemen je te bieden heeft? Een betere locatie is inderdaad nauwelijks voor te stellen.

Het is in die zin weinig verbazend dat er in de Sideman Valley een aantal yogascholen zitten om een lesje te volgen. Mijn persoonlijke tip is Sidemen Laksmi Yoga. De leraar Laksmi is een ervaren yogi en ze zal je deskundig begeleiden. Ze biedt lessen voor zowel beginners als doorgewinterde yogi’s.

 

Bezoek de levendige ochtendmarkt

Iedere dag wordt er in het dorp van Sidemen een ochtendmarkt gehouden, bekend onder de naam ‘Pasar Pagi’. Je zult hiervoor wel redelijk vroeg uit de veren moeten, aangezien deze markt iedere dag om 09.00 uur alweer afgelopen is. Verwacht verder niet iets heel bijzonders of zo, al is het interessant om te zien hoe de mensen er aan hun dag beginnen en uiteraard kun je er zelf meteen wat inkopen doen.

Drink vers kokoswater, probeer lokaal fruit en houd er verder rekening mee dat je verschijning niet onopgemerkt zal blijven. Ik was er in ieder geval de enige toerist en de mensen leken het maar nauwelijks te kunnen geloven.

Leuk is trouwens dat je op de markt en in het dorp oude vrouwtjes met manden en spullen op hun hoofd ziet rondlopen. Dit gaf het voor mij een extra authentiek tintje.

 

Doe een kookcursus en flans de lekkerste traditionele Balinese gerechten in elkaar

Houd je ook zo van de Indonesische keuken? Da’s mooi, want een ander hoogtepunt in Sidemen is het volgen van een kookcursus.

Een aanrader is om bij PADAMARA Sidemen Cooking class and Eatery aan te kloppen, zij verzorgen namelijk hele goede lessen zonder al teveel poespas. Je leert zodoende daadwerkelijk wat bij, in plaats van dat het allemaal lastig te onthouden valt. Wel zo fijn, want zo kun je de mensen thuis er ook mee verrassen (en verwennen!).

Je maakt zes gerechten en bent 2 uur druk aan het kokkerellen. Een van de lekkere hoofdingrediënten die je gebruikt is boemboe, het kruidige spul uit Bali dat bijna overal goed bij smaakt. Tijdens het koken komen de kruidige geuren je neus binnen en begint het water je langzaam in de mond te lopen. Vervolgens is het smullen geblazen.

Naderhand zal je versteld staan dat er zo’n goede kok in je schuilging, wedden 😉 ?

Handig: de gemaakte recepten krijg je na afloop netjes via Whatsapp gestuurd.

Overigens vind je in Sidemen nog genoeg andere eetzaken om een kookworshop te volgen. Green Kitchen Bali en Anandinii Organic Garden & Kitchen zijn twee andere leuke plekken om dit te doen. Bij de laatstgenoemde gaat het om veganistisch koken, waarbij je de ingrediënten uit eigen tuin plukt. Verser en gezonder kan niet.

 

Ga raften op de Telaga Waja River

Je zou het misschien niet zo snel verwachten bij het rustige Sidemen, maar een wilde activiteit als raften behoort er tot de mogelijkheden. Want waar rivieren stromen is er bijna altijd wel wateractie te beleven. Zo ook op de Telaga Waja River, de beste een gaafste plek om te raften op Bali.

Tijdens de ruige boottocht vol stroomversnellingen ga je dwars door de natuur en peddel je langs bamboebruggen, rotsblokken die de weg versperren, een waterval en maak je een sprong in het diepe van de 4 meter hoge Bajing-dam. Er zullen nog een aantal andere spannende uitdagingen volgen.

Het avontuur duurt om en nabij de 2,5 uur en is geschikt voor beginners.

 

Verkoel bij de Gembleng Waterfall en Air Terjun Jagasatru

Het mooie uitzicht boven bij de Gembleng Waterfall

Het kan snikheet worden in Sidemen, een fles water bijhebben is zodoende geen overbodige luxe. En wanneer je na een ochtend of middag hiken lekker wilt verkoelen in een natuurlijke setting, kun je een uitstapje maken naar de Gembleng Waterfall. Dit is dan ook wat mijn vader en ik deden, zo rond de klok van vier.

Desondanks moet ik je bekennen dat ik het gehoopte spektakel behoorlijk vond tegenvallen. Niet zozeer vanwege de natuur, want die heeft iets betoverends. De boel werd echter nogal verstoord door Instagrammers die continu aan het poseren waren en de verschillende rotspoelen bezet hielden voor hun ‘perfecte’ kliekje. Het was een bijna onrealistische situatie, met poses die tegen het pornografische aanzaten.

Een poel hoger verkeerden twee bezopen toeristen in een soort trance, waarin ze genoten van knalharde muziek – dreunend uit een speaker die ze hadden meegenomen. Niet bepaald wat je verwacht op zo’n spot, ergens afgelegen in de natuur.

Mocht jij naar de Gembleng Waterfall gaan, raad ik je aan om dit vroeg in de ochtend te doen. Zo ben je er vooraleer de grammers hun plekken innemen. Of je moet getuige willen zijn van deze taferelen natuurlijk 😉 .

De waterval is zo’n 20 minuten rijden vanuit Sidemen en om toegang te krijgen betaal je een donatie die je zelf bepaalt. Wij betaalden 20.000 IDR voor twee personen.

Een andere waterval in de regio is Air Terjun Jagasatru, die verscholen in de jungle ligt. Dit is een hoge, lange watersliert die op de grond klettert, terwijl de Gembleng Waterfall eerder verschillende cascades van rotszwembaden zijn.

 

Maak een uitstapje naar de Moedertempel Pura Besakih

Pura Besakih en haar lange trap

Yep, het spirituele middelpunt van Bali wil je hoe dan ook gezien hebben.

Zoals je misschien wel weet is Pura Besakih de grootste en meest heilige tempel van Bali. Ze wordt dan ook ‘de Moedertempel’ genoemd. Dit hindoeïstische hoogtepunt ligt op de Agung-vulkaan in Karangasem, op minder dan 20 kilometer ten noorden van Sidemen.

Het complex telt meer dan 200 bouwwerken en vanwege de ligging op de berg is het een hele klim om er te komen. Laat je bij aankomst overigens niet scammen door de lui die beweren dat je sowieso een gids nodig hebt. Dit is namelijk kolder. Uiteraard kun je wel met een gids op pad, indien je meer wilt weten over de Besakih-tempel en haar boeiende geschiedenis.

De weg ernaartoe van Sidemen is trouwens een erg mooie om te rijden. Je komt veelal langs groene landschappen en lokale dorpjes, en zult onderweg telkens de dominerende Gunung Agung zien liggen.

 

Welke eettentjes in Sidemen zijn aanraders?

Boven op de hoofdstraat en op de weg die naar de rijstvelden leidt -Jalan Sidemen- vind je tal van warungs om te eten, vaak idyllisch in de natuur gelegen. Tirta Unda en Warung Makan Dwijayanthi zijn twee aanraders, beiden omgeven door groene landschappen.

In het dorp heb ik nog een paar keer heerlijke ‘nasi goreng’ op. Ik heb de eigenaresse (Kadek) gevraagd naar de naam van haar zaak, maar die bleek er grappig genoeg niet te zijn. Vraag bij Toko Eka Jaya naar ‘Warung Kadek’ en ik denk dat ze je dan wel verder kunnen helpen. Overigens, kijk er niet van op als er hier een hond in het keukentje rond komt snuffelen, dit hoort bij de lokale belevenis 😉 .

Dit is bij Warung Kadek

Als je met de scooter op pad bent kom je vanzelf wel een keer langs Warung Nyoman, een eettent die in eerste instantie weinig indruk maakt tot je er gegeten hebt. Het fraaie uitzicht op de rijstvelden krijg je er gratis bij.

Wat een andere prachtige stek is om een hapje en een drankje te doen is Warung Sri Uma Sidemen dat helemaal beneden in de vallei ligt. Er staan slechts vier tafeltjes in deze familie-warung, waardoor een gemoedelijk sfeertje ontstaat. Het hoogtepunt is de locatie, je zit namelijk direct aan de rijstvelden en nadat je de trap op bent gelopen zie je misschien wel de mooiste terrassen van Sidemen.

Kipsaté met een view bij Warung Sri Uma

Het lijkt net of je in Jatiluwih bent, schitterend! Het eten vind ik er verder oké, niet super of zo. Zo was de nasi goreng nogal saai en leek het net of ze de rijst niet gebakken maar enkel gestoomd hadden. De kipsaté die m’n pa bestelde smaakte daarentegen super.

Liever iets eten in een veganistisch restaurant? In dat geval is het reeds besproken Anandinii Organic Garden & Kitchen een must om naartoe te gaan. De al genoemde kookles die ze er geven is ook helemaal top.

Heb je tot slot zin in een bakje koffie en iets zoets erbij? 09.00am Coffee and Eatery is dan zeker een bezoekje waard. Naast de verschillende koffievarianten hebben ze er overheerlijke koekjes.

Let erop dat het in Sidemen vrij gebruikelijk is dat je een menukaart speciaal voor toeristen aangeboden krijgt, waardoor je meer betaalt dan de locals. Toevallig viel mij dit op, aangezien ik de prijzen in Indonesië inmiddels wel ken. Alleen ja, kun je het ze kwalijk nemen?

PS. Wist jij deze dingen al over eten op Bali?

 

Waar in Sidemen raad ik je aan om te overnachten?

Het uitzicht op de rivier vanuit je kamer bij het Darmada Eco Resort

In Sidemen heb je qua overnachten grofweg twee keuzes: of een (eco)resort middenin de natuur of een meer eenvoudige homestay. Hostels vind je er niet.

Mijn absolute aanrader is het Darmada Eco Resort, de prachtige accommodatie pal aan de rivier die ik in het begin van deze gids al noemde. Je hebt er verschillende kamers en zelfs compleet ingerichte studio’s met keuken. Het uitzicht vanaf je privé-terras behoort tot de betere op Bali, je ziet het hierboven op de foto.

Darmada is zoals je ziet een iets luxere, bijna sprookjesachtige plek om te verblijven. Daarvan heb je er in Sidemen wel meer, denk bijvoorbeeld aan Samanvaya en Wapa di Ume.

Indien je liever in een homestay slaapt en meer op je budget wilt letten, kun je terecht bij het goed beoordeelde Ume Dukuh Home, Abian View House, Jana’s Homestay en Sri Sedana Homestay. Let erop dat Jana’s Homestay en in Tebola ligt en niet in de vallei. Dit is dan ook de reden waarom je er relatief weinig betaalt per overnachting. Het eveneens goedkope Sri Sedana vind je net nadat je vanuit Tebola de afslag naar de vallei hebt genomen.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Sidemen te blijven?

Sidemen is prima als dagtrip vanuit Ubud te bezoeken. Al moet ik zeggen dat twee keer die afstand rijden voor mij wat veel van het goede was.

Heb je langer de tijd, dan raad ik je aan om 2 volle dagen te blijven zodat je de omgeving in alle rust kunt verkennen, lekker een boekje kan lezen aan de rivier, tijd vrijmaakt om te mediteren of een van de hierboven besproken activiteiten.

 

Hoe zit het met transport in Sidemen?

Goed om te weten is dat er in Sidemen zelf helemaal geen taxi’s zijn. Privé-vervoer regel je daarom via je accommodatie.

Een motorbike (125cc) is meestal wel te regelen bij je accommodatie. Dit kost doorgaans 70.000 IDR per dag. Echter, het is denk ik toffer om zelf naar Sidemen te rijden. Vanuit Ubud is het best een leuke rit, vooral als je Sidemen nadert. Het scheelt je bovendien een hoop geld, want een taxi zal je veel meer kosten.

Mocht je meer willen weten over het rijden van een scooter op Bali, lees dan dit artikel even door.

 

Kan je pinnen in Sidemen?

Let erop dat pinnen in Sidemen een lastig verhaal kan zijn. Je vindt er namelijk slechts twee pinautomaten, waarvan enkel de BRI internationaal is.

Alles over pinnen op Bali lees je hier.

 

Wat is de beste reistijd voor Sidemen?

Sidemen in september

Eigenlijk is Sidemen het hele jaar door prima te bezoeken, afhankelijk van wat je precies zoekt.

Zo is het in de droge periode die van september tot en met april loopt prachtig weer, en kun je volop genieten van het wandelen door de rijstvelden.

Van oktober tot en met maart, naar wat op Bali als natte periode geldt, is het allemaal een stuk groener aangezien er gemiddeld genomen meer neerslag valt. De paden kunnen zodoende een stuk modderiger zijn, al zal het over het algemeen wel meevallen. Wees niet bang dat het in het regenseizoen continu regent trouwens, daarover vertel ik je alles in dit artikel.

Ik raad je in elk geval aan om voor het oogstseizoen te komen, aangezien de velden dan niet groen maar minder aantrekkelijk geel en bruin kleuren. In maart-april en september-december zullen de kleuren normaal gesproken het indrukwekkendst zijn. Zelf ben ik er eind maart en begin september geweest.

 

Hoe kom je in Sidemen?

Sidemen ligt zo’n 35 kilometer ten noordoosten van Ubud en is ongeveer 1,5 uur rijden. Wij deden er met de scooter liefst 2 uur over, door immense verkeersdrukte zoals je die op Bali gewend bent. Zeker op ’t moment waarop je Sidemen binnenrijdt is het genieten geblazen, al was het grote stuk daarvoor heel erg intens om af te leggen. Je moet namelijk de hele tijd alert zijn en blijven, wat een hoop energie kost.

Het kan natuurlijk goed zijn dat het in jouw geval allemaal een stukje soepeler verloopt. Toen ik Sidemen in 2019 bezocht was het bijvoorbeeld een stuk rustiger op de weg.

Een andere plek die niet al te ver van Sidemen ligt is Padangbai, de beruchte havenplaats vanwaar flink wat boten van Lombok en de Gili-eilanden arriveren. Indien je de Gili’s een groene en rustige omgeving zoekt, is Sidemen een perfecte keuze. De afstand is 25 kilometer en zo’n 3 kwartier rijden.

Als je vanuit Amed (1,5 uur reistijd) gereden komt, heb je op de route twee fraaie bezienswaardigheden liggen: Tirtagangga en Bukit Cinta. Eventueel kun je ook nog een uitstap maken naar Taman Ujung. Over die plekken vertel ik je meer in de complete gids voor Amed.

Wil je per taxi richting Sidemen afreizen? Kijk dan op 12Go Asia voor de mogelijkheden en de beste prijzen. Shuttle-bussen van bijvoorbeeld Perama en Kura Kura rijden helaas niet die kant op.

 

Op zoek naar een leuke route voor Bali?

Ik kan me voorstellen dat je Sidemen maar al te graag in je reis over Bali wilt opnemen. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitstippelen van een voor jou passende route?

Speciaal daarvoor heb ik Backpackgids Bali ontwikkeld, een digitale reisgids boordevol routes, insider-info en unieke tips. Voor heel Indonesië is er bovendien de onder backpackers geliefde Indonesië-reisgids.

 

Meer lezen over Bali

Wanneer je graag doorleest over andere mooie plekjes op Bali of simpelweg naar specifieke info erover zoekt, kijk dan gerust even op de Bali-pagina van mijn blog. Daar vind je een heleboel tips die ik op basis van m’n leven op dit heerlijke eiland met je deel.

 

Vind jij Sidemen ook zo leuk?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw