Bali in het regenseizoen: mijn eerlijke ervaringen

“Regent het nu veel daar op Bali?” is de vraag die iemand gisteren onder een artikel stelde. Het is immers regenseizoen hier op het eiland, een reden voor veel mensen om niet naar Bali te komen en in alle rust te wachten op de droge periode.

De vraag is echter: is dit eigenlijk wel nodig?

Op het moment van schrijven zit ik op het terras van mijn kamer in Ubud, en kijk ik uit op het zwembad en een houten zitschommel die fel verlicht wordt door de zon. Een stenen hindoegod giet vanuit een vaas vers water in het zwembad. Het ziet er totaal anders uit vergeleken met gisterenavond, toen ik met een paraplu het dorp inliep om gebakken rijst te halen bij mijn favoriete warung.

Lekker uitzicht 🙂

De geur van Balinese wierook komt langzaam mijn neus binnen en zorgt samen met het geluid van de waterstraal van het hindoebeeld voor een rustgevend gevoel. Een perfect moment om wat te schrijven dus 🙂 .

Ik ben hier intussen bijna 3 maanden en kan je daarom alles vertellen over mijn ervaringen in het regenseizoen op Bali. Daarnaast heb ik in voorgaande jaren vaak zat tijdens de nattere maanden op Bali vertoefd.

Mocht jij twijfelen om in het regenseizoen naar Bali te gaan of er gewoonweg meer over willen weten, lees dan sowieso dit artikel door. Je weet dan wat je kunt verwachten. Een ding zeg ik je alvast: laat je alsjeblieft niet bang maken door allerlei horrorverhalen.

Wanneer is het regenseizoen op Bali?

Vissen in Amed tijdens het regenseizoen

De ligging vlakbij de evenaar zorgt ervoor dat er slechts twee seizoenen zijn op Bali: nat en droog.

Het regenseizoen op Bali loopt officieel van eind oktober tot en met maart, waarbij sommige websites ook begin april daarin meenemen. Iedere dag zou er wel een (stevige) bui vallen en woorden als benauwdheid en hoge luchtvochtigheid komen veel langs. De temperatuur is gemiddeld zo’n 25°C tot 31°C, met gevoelstemperaturen die oplopen tot boven de 40°C.

Het droge seizoen, daarentegen, valt van april tot en met september/oktober. Precies wanneer het bij ons in Nederland zomervakantie is dus. Talloze Europeanen kiezen er zodoende voor om in juli of augustus naar the Island of Gods af te reizen. Het is er dan superdruk, niet persé een aanrader als je het mij vraagt. Maar hey, het zonnetje schijnt in ieder geval wel toch?

 

Hoeveel regen valt er per maand op Bali?

De meeste neerslag valt in januari en februari. Al zeg ik daar meteen bij dat dit niet per definitie betekent dat het vaker regent dan in andere maanden. De buien zijn doorgaans gewoon een stuk intenser, maar duren niet persé langer.

Dit is een overzicht van de hoeveelheid regen per maand en de bijbehorende temperatuur, gebaseerd op wat ik heb gevonden op diverse weer-websites:

Maand Hoeveelheid regen (millimeter) Gemiddelde temperatuur (°C)
Januari 255 27,5
Februari 245 28
Maart 165 28
April 100 28,5
Mei 93 28
Juni 53 26,5
Juli 55 26,5
Augustus 25 26,5
September 47 26,5
Oktober 110 27
November 165 27,5
December 198 27,5

Staar je niet blind op de cijfers hierboven, het gaat namelijk over gemiddelden door de jaren heen. Zoals aangegeven heb ik in de natste maanden januari en februari echt supergoed weer gehad.

 

Mijn ervaringen tijdens het regenseizoen op Bali

Nu ben ik in 2017, 2019 en 2020 tijdens deze natte maanden op Bali geweest, en zit ik er nu ik dit schrijf al sinds eind oktober. En in alle eerlijkheid: ik heb tot nu toe gewoonweg heerlijk weer gehad. Anders kan ik het niet zeggen.

Er is slechts één dag geweest waarbij het vanaf een uur of vier ’s middags begon te plenzen en het pas ergens diep in de nacht weer droog werd. Voor de rest zijn het sporadische buien, vaak tegen het eind van de middag, ’s avonds of ’s nachts. Lang niet iedere dag trouwens, zoals je op nogal wat plekken leest.

Deze (zonnige) foto maakte ik net

Ik zal het je nog sterker vertellen, de natste dagen op Bali heb ik in het droge seizoen beleefd. Zo stapten ik en een vriendin eind april op de scooter om een roadtrip van Ubud naar Munduk te maken, en vrijwel de gehele rit werden we getrakteerd op tropische hoosbuien. Eenmaal bij de beroemde tempel Pura Ulun Danu Bratan vonden we het welletjes geweest en besloten we te schuilen in een warung.

En tuurlijk, er zijn heus wel mindere dagen tijdens het regenseizoen. Zo heb ik absoluut dagen meegemaakt waarop de lucht een grote grauwe massa was. Of dat het in de ochtend blauw begint en later op de middag dichttrekt. Al is het fijne aan Bali dat het daarna vrij snel weer opklaart en het witte deken verandert in blauw. 2 dagen waarin het achter elkaar doorregent zal je niet of nauwelijks meemaken. Slechte dagen zijn al met al uitzonderlijk.

December, als wederom het zonnetje zich veelvuldig laat zien

Qua benauwdheid vind ik het persoonlijk ook heel erg meevallen. Nu ben ik iemand die vrij goed gedijt onder tropische omstandigheden, iets wat natuurlijk niet iedereen heeft. In de droge periode is de luchtvochtigheid normaal gesproken een stuk lager, waardoor het minder benauwend is.

In het regenseizoen kan de luchtvochtigheid oplopen tot 80%, niet mals dus. Vandaag is ‘ie 72%. Ik ben er desondanks al goed aan gewend. Maar wanneer ik een eind ga wandelen is mijn shirt net zo goed compleet doorweekt hoor 🙂 .

Op een website die bericht over het klimaat op Bali lees ik tot slot dat er in januari liefst 27 dagen regenval zouden zijn op het eiland. Ik ben er nu in januari en ervaar het helemaal anders. Al ligt het er wel aan waar je bent. Want, nu ik dit artikel update in februari, zit ik in Munduk en begint het nagenoeg iedere middag rond een uur of een flink te regenen, al trekt het daarna meestal weer open.

 

Wat te doen als het regent op Bali?

Een spaarzame natte middag in Ubud in januari

Nu kan je zowel in het droog- als in het regenseizoen te maken krijgen met natte dagen. En als het regent, is het vaak niet mals. Meestal is ook het spreekwoord ‘kort maar krachtig’ van toepassing. Wat kan je in die gevallen doen, behalve in je kamer gaan zitten YouTuben of Netflixen?

Nou, genoeg leuks.

Denk bijvoorbeeld aan het nemen van een lekkere massage. Bali barst van de massagesalons.

Qua wellness kun je tevens denken aan het pakken van een sauna, stoombad of dit combineren met een uurtje zweten in de fitness. Denk verder aan een yoga-retraîte of iets dergelijks.

Enne, wat dacht je van een kookcursus? Hierbij leer je traditionele Balinese en Indonesische gerechten te maken, denk aan ‘gado gado’, ‘nasi goreng’, ‘pepes tuna/ayam’, ‘sate ayam’, ‘nasi lawar’ en nog een hele hoop meer lekkers. Zelf sambal ‘bij elkaar hakken’ is ook zeker iets dat ik je aanraad.

Daarnaast is de koffie-scene van Bali het ontdekken waard. Rond Kintamani heb je talloze koffieplantages om alles over het proces te weten te komen. Simpelweg in een gezellige koffiezaak neerstrijken om te genieten van een lekker bakkie is net zo goed een aanrader. Indische koffie is alom geroemd en ieder eiland heeft zo z’n eigen specifieke smaak. De koffiezaken op Bali zijn vaak stijlvol ingericht en prima plekken om met andere reizigers in contact te komen of wat werk te verzetten op je laptop.

En vergeet niet te genieten van het overheerlijke tropische fruit op Bali. Wist je bijvoorbeeld het seizoen van de beruchte durian in deze periode valt? Dit is absoluut een van mijn favoriete fruitsoorten van het eiland, die in de droge maanden veel minder voorradig (en een stuk prijziger!) is.

Durian, you hate it or love it…

Ten slotte kun je ook altijd nog jezelf in een poncho hijsen en gaan wandelen door de rijstvelden in Ubud, Munduk of ergens anders in het noorden. Je zult waarschijnlijk de natuur helemaal voor jezelf hebben. Die paar druppels neem je dan op de koop toe, geloof me 🙂 . Behalve rijstvelden kun je denken aan watervallen, die aangevuld met de vele litters regenwater nog mooier zijn dan normaal. Zo herinner ik me de Banyu Wana Amertha Waterfall in Munduk die me in sprookjesachtige sferen bracht. Ik was er zelfs helemaal alleen. De wegen erheen zullen echter een stuk blubberiger zijn 😉 .

 

Bali bezoeken tijdens het regenseizoen: ja of nee?

Nusa Lembongan nabij Bali in februari, het was er heerlijk!

Op deze vraag kan ik niets anders dan volmondig JA antwoorden. Laat je niet wijsmaken dat het op Bali een natte boel is tijdens de regenperiode. Dit is simpelweg regelrechte onzin.

Uiteraard ben ik hier niet om je garanties te geven, ik deel slechts mijn persoonlijke ervaringen met je. En na al die jaren waarin ik Bali gedurende het regenseizoen heb bezocht, kan ik gewoon niet anders dan positief zijn. Die positiviteit breng ik graag op je over, zodat je niet onnodig je reis uitstelt vanwege de regentijd. Want serieus, dat zou zonde zijn. Veel mensen schrikken nou eenmaal als ze het woordje ‘regenseizoen’ horen, in het geval van Bali volstrekt niet nodig.

In plaats van het weer zou ik me eerder druk maken om het verkeer op het eiland. Want Jezus zeg, da’s oprecht een ramp te noemen. Voor de rest zou ik zeggen ga vooral genieten en boek je ticket naar Bali. Ja, ook in het regenseizoen.

Ik zei het net nog tegen een Canadees die aan het zwembad lag in de homestay waar ik verblijf: “Rainy season in Bali be like…

 

Routes voor Bali en Indonesië

Om mensen te helpen met de planning van hun reis op Bali heb ik Backpackgids Bali gemaakt. In deze reisgids vind je de mooiste bestemmingen, hidden gems en meerdere leuke routes over het eiland. Je krijgt er bovendien een extra gids boordevol insider-tips bij.

Voor heel Indonesië is er tevens Backpackgids Indonesië. Ideaal wanneer je behalve Bali ook nog andere eilanden van dit prachtige land wilt bezoeken.

 

Meer lezen over Bali

Als je graag meer leest over Bali check dan de speciale Bali-pagina. Daar vind je tig artikelen met mijn ervaringen, tips, de kosten en verrassende plekjes om te bezoeken.

 

Zo, ik ben een duik nemen en genieten van de zon 😉 . Ben jij al eens in het regenseizoen op Bali geweest?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Ferdi van Oorschot

    Hee Robert! Mooi verhaal en ik kan het alleen maar met je eens zijn. We zijn nu op Bali, in Legian, en we hebben echt maar een paar kleine buitjes gehad. Voor de rest gewoon perfect weer!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw