Kuta (Lombok): droomstranden, surfen en chille vibes (alle info + tips)

Kuta, Lombok bezocht ik voor het eerst in 2017 en wat is er sindsdien een hoop veranderd in het hippe surfdorp. Eerlijk gezegd twijfelde ik of ik er weer naartoe wilde, aangezien ik het er destijds niet persé heel boeiend vond en de kustplaats de laatste jaren alleen maar bekender is geworden. Ik was daarom een tikkeltje huiverig, zou het tot een soort tweede Canggu zijn uitgegroeid?

Toen ik de knoop doorhakte om vanuit de regio Tetebatu toch te gaan, was ik blij deze keuze gemaakt te hebben. Want hey, wat is Kuta een ontzettend vette plek zeg! Zeker gezien de redelijk basale omstandigheden het noorden van Lombok is de comfort die je in Kuta hebt extra fijn.

Leuk vind ik de combinatie van zowel Westerse als lokale plekken. Wil je authentiek Indonesisch eten voor omgerekend 1 euro, dan heb je zat mogelijkheden. Aan de andere kant is er evenmin een gebrek aan trendy zaken met duidelijk buitenlandse invloeden.

Het barst er van de coole restaurants, goede koffiebars, yogascholen, gyms en surfshops. En natuurlijk… stranden! Die zijn ongekend mooi en langgerekt, en écht klassen beter dan op Bali. En ook dan die op de Gili-eilanden durf ik wel te stellen.

Surfen is hier helemaal het ding, zowel beginners als gevorderden komen in Kuta volledig aan hun trekken. Maar ook indien je niet met de plank het water op wilt zal je je er uitermate goed vermaken.

De wegen in Kuta zijn bijvoorbeeld een feest om op te rijden, en hebben de allure van een rijke Zuid-Europese regio. Breed, geen scheuren, putten en hobbels. Ongekend luxe voor Indonesische-begrippen. Je hebt er bovendien niet het vreselijke verkeer zoals op Bali. Sterker nog, roadtrippen op de scooter is lekker relaxed en files vind je er eigenlijk niet of nauwelijks.

Verder is Kuta beroemd om het Mandalika International Street Circuit waar internationale motorraces worden georganiseerd, inclusief het fameuze MotoGP-kampioenschap.

Een ander typerend iets wat me te binnenschiet zijn de lieve koeien die je altijd wel ergens ziet grazen. Langs de weg, bij de parkeerplaats op het strand of -zoals in mijn geval- bij m’n homestay. Soms paraderen ze in een relaxed tempo over het strand, wat voor gave plaatjes zorgt.

De mindere kant? De bedelende kinderen die met armbandjes op je af komen gestormd, en aan je blijven plakken voor geld. Ze vormen een regelrechte plaag voor nogal wat toeristen. Deze kids waren er al in 2017 en ik kwam ze wederom continu tegen. Ken je echter de achterliggende situatie -ze zijn straatarm- en maak je een praatje met ze, dan valt het irritante ook allemaal wel mee moet ik eerlijk zeggen.

Yep, ik kan je alleen maar aanmoedigen om dé hotspot in het zuiden van Lombok te bezoeken en maximaal te gaan genieten. Om je te helpen heb ik deze gids geschreven. Ik vertel je wat er te doen is in Kuta inclusief de mooiste stranden, welke zaakjes aanraders zijn qua eten en drinken en deel leuke slaapplekken met je. Verder eveneens een aantal praktische tips, bijvoorbeeld hoe je er komt en welke opties je qua vervoer hebt.

Over Kuta

IJsjes verkopen met de scooter op het strand? Welkom in Indonesië 😀 !

Kuta, niet te verwarren met Kuta op Bali trouwens, is van oudsher een vissersplaats in het zuiden van Lombok en een geliefde bestemming onder digital nomads, backpackers en mensen die komen voor een chille strandvakantie.

De laatste jaren is er hard gewerkt aan het upgraden van de badplaats. Luxe hotels, nieuwe wegen, een fraaie boulevard bij Kuta Beach en de komst van het Mandalika International Street Circuit zijn daar enkele voorbeelden van. Bali kan er qua infrastructuur nog een hoop van leren.

Kuta is net zoals het overgrote deel van Lombok islamitisch, hou er dus rekening mee dat je ’s ochtends om vijf uur (of half vijf!) een moskee zult horen. Echter, vergeleken met bijvoorbeeld in Tetebatu en de streek daar is het in Kuta vele malen rustiger. Al vind je buiten het centrum in de zijstraten wel degelijk een boel moskeeën. Bijvoorbeeld nabij het motorcircuit. Zit je daar in een homestay, ben dan niet verbaasd wanneer het geluid dwars door je ramen naar binnen knalt. Ach, na een poosje ben je er aan gewend. Ik spreek uit ervaring 🙂 .

Locals spreken vaak ook over ‘Mandalika’ als ze het over Kuta hebben. De eigenaar van de homestay waar ik verbleef legde me uit dat Mandalika de regio is waarvan Kuta onderdeel uitmaakt.

Een keerzijde van het groeiend aantal toeristen zijn de vele jonge kids van maximaal een jaar of tien die je telkens aanspreken of je een armbandje van ze wilt kopen. Nee zeggen is meestal niet voldoende, ze blijven volharden. Daarna volgt meestal de vraag of je een ijsje voor ze wilt kopen haha.

Een jochie dat armbandjes verkoopt op Kuta Beach

Bij Kuta Beach lopen bovendien vrouwen die maar blijven aandringen of je een sarong van ze wilt kopen. Nee sorry, ik probeer mijn backpack zo licht mogelijk te houden en koop liever geen spullen die ik toch niet gebruik. Deze gedachte is alleen knap lastig aan ze uit te leggen.

Reken er verder op veel aangesproken te worden als je langs shops, scooterverhuurders en travel agencies loopt. Het “Hey bro” was zo nu en dan om gek van te worden.

Voor het lokale gevoel moet je het buiten het centrum zoeken. Persoonlijk vind ik die afwisseling juist fijn, toeristisch versus authentiek. Op Lombok vind je het allemaal.

Jalan Raya Kuta, de lange hoofdstraat van Kuta
Jalan Selong Belanak – Kuta is een gezellig zijstraatje in het centrum

De echt grote partijen hebben desondanks nog niet toegeslagen in Kuta. In mijn artikel uit 2017 schreef ik het volgende:

“Nee, ketens als Starbucks, McDonald’s en Pizza Hut vind je er niet. Maar over een jaar of vijf kan dit zomaar zo zijn.”

Nu, in 2024, zijn die er dus nog steeds niet. Een goed teken!

Het bruisende Kuta is gewoonweg een heerlijke bestemming om enkele dagen (of langer) te blijven plakken. Qua stranden, surfspots, roadtrippen en eettentjes kun je je eigenlijk niets beters wensen.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Kuta en omgeving

Kijken naar voorbij wandelende koeien en buffels is een bezienswaardigheid op zich in Kuta 🙂

Nu je een algemeen beeld van Kuta hebt, is het tijd om het met je te gaan hebben over wat er allemaal te doen is.

Hieronder vertel ik je er alles over.

 

Spring op de scooter en rijd naar de mooiste stranden

De stranden in Kuta en omstreken, wat zijn ze prachtig! Echt, veel beter kan je het gewoon niet krijgen. En met de glooiende landschappen die de boel omsingelen en de grazende koeien, heb je soms het idee ergens in Nieuw-Zeeland rond te lopen.

Let erop dat je in de meeste gevallen 10.000 IDR moet betalen om je scooter te parkeren. Bij de meer verlaten baaitjes is dit overigens niet het geval. En gelukkig maar. Het haalt voor mij namelijk het vrije gevoel een beetje weg wanneer je steeds moet dokken. Aan de andere kant help je de locals er natuurlijk wel mee en gaat het telkens om een schijntje, het is namelijk iets van 60 eurocent.

Wat zijn nu de bekendere en mooiste stranden om te bezoeken wanneer je in Kuta bent? Lees verder voor mijn favorieten en geniet van de foto’s 🙂 .

 

Kuta Beach

Kuta Beach is denk ik het minst mooie strand in Kuta (oftewel, dan weet je dus hoe mooi het nog wordt)

Het hoofdstrand waar je vanuit het centrum heenloopt is Pantai Kuta -oftewel Kuta Beach- en is vooral een gezellige spot door de aanliggende promenade, de vele winkels en eettentjes. Met name in de weekenden zie je hier veel lokale bewoners op kleedjes zitten om van hun vrije dag te genieten. Aan de westkant zie je nogal eens vissers in het water staan die een lijntje uitgooien.

Overigens kom je er relatief veel verkopers tegen, de al besproken kinderen en vrouwen met sarongs die je (te) vaak aanspreken. Je mag gerust van belagen spreken soms 😉 .

In 2017 was dit strand behoorlijk vervuild door de hoeveelheid plastic die er rondslingerde. Bij mijn nieuwe bezoek zag het er daarentegen goed uit, de komst van de boulevard heeft bovendien voor een leuke sfeer gezorgd.

 

Tanjung Aan

Paradijselijke sferen op Tanjung Aan

Tanjung Aan is een uitgestrekt wit zandstrand, en door Bukit Antara in tweeën gesplitst. Ze ligt op ongeveer zes kilometer ten oosten van Kuta-centrum. De weg erheen is een heerlijke om af te leggen, met de brede wegen en de bergen om je heen. Je komt amper andere scooters en auto’s tegen.

Nadat ik aankwam, de scooter parkeerde en de wachtende man 10.000 roepia betaalde, deed het witte zand serieus pijn aan mijn ogen. Wat een juweeltje is dit! Verder kan het zomaar zo zijn dat je er een bruine koe ziet die in alle rust voor de branding wandelt.

Ik raad je aan om de Antara-rots op te klimmen. Er is een trap aangelegd die het een fluitje van een cent maakt. Het uitzicht over de oceaan, de bergen en de witte zandbanken aan beide kanten is schilderachtig.

Uitkijken op Tanjung Aan vanaf Bukit Antara

In tegenstelling tot wat ik veel las viel het qua drukte heel erg mee tijdens mijn bezoek. De gehele westzijde was zelfs zowat helemaal leeg. Daar ben ik na de rots heengegaan om een lekkere plons in het heldere water te nemen.

 

Mawun Beach

Mawun Beach, wat moet ik nog meer zeggen?

Waar Tanjung Aan ten oosten van Kuta ligt, is Mawun Beach juist helemaal aan de andere kant te vinden. Je rijdt er in een minuut of twintig naartoe en het water heeft een uitnodigende groene kleur. Mijn conclusie is duidelijk: Mawun Beach is net als Tanjung Aan werkelijk van wereldklasse.

Zoals de meeste stranden in Kuta is ook Mawun Beach enorm. De boogvorm van het strand, begrenzing door bergen en frisse waterkleur zorgen voor een perfecte mix. Ik besloot m’n schoenen uit te doen en die bij de scooter te leggen. Eenmaal op het zand zakte m’n voeten tientallen centimeters in het zand. Het leek wel drijfzand.

Aan de meer verlaten linkerkant zag ik locals in het ondiepe water vissen naar inktvis, mosselen, garnalen en andere eetbare diertjes uit de zee. Lachen om te zien.

Op de linkerkant van Mawun was geen mens te bekken (oké, eentje dan 😉 )

Aangezien ik lichte trek kreeg kocht ik verse ananas bij een langslopende fruitverkoper. Geserveerd op een stokje, waardoor het oogde als een ijsje. De smaak? Verrukkelijk.

Vrij rap daarna kwam er een stel kids op me afgerend met -hoe kan het ook anders- armbandjes om te verkopen. Ik heb eventjes met ze gepraat en een kokosnoot met ze gedeeld. Daarna vroeg aan een van de jongetjes of hij deze job eigenlijk wel leuk vond. Hij beweerde van wel…

Er zijn trouwens best wat toeristen te vinden op Mawun Beach, maar omdat het strand zó groot is, heb je dit idee helemaal niet. Zoek een plek voor jezelf en geniet van de ruige golven die tegen de rotsen slaan, ga liggen op een bedje of neem een verfrissende duik en geniet van de perfecte stranddag.

 

Pantai Tampah

Een vader met z’n zoontje aan het vissen op Pantai Tampah (zie je ze?)

Wil je een plek hebben waar nagenoeg niemand te vinden is? Niet ver van Mawun Beach heb je Pantai Tampah. Wederom immens en schitterend. Het grootste verschil met Mawun Beach is dus dat ik er nauwelijks mensen zag. Plus je hoeft er niet te betalen om je scooter te parkeren. Ik in elk geval niet, al zat er wel een mannetje te wachten 😉 .

Net toen ik weg wilde rijden kwam er een jochie naar me toe die wat vragen stelde. Eindelijk een keer niet om iets te verkopen. We kwamen tot een klein gesprek en hij bleek in de basic-hut te wonen die naast ons stond. We sloten af met een boks en een lach.

 

Mawi Beach

Mawi Beach is omgeven door grassige heuvels

Ten slotte is er het surfstrand Mawi Beach. Hiervoor zal je een stuk verder moeten rijden dan Mawun Beach, het is namelijk zo’n 20 kilometer en het duurt krap 1 uur om er te komen vanuit Kuta. Vooral het laatste deel van enkele kilometers is qua wegomstandigheden dramatisch, het is net alsof je op een dirt-bike-circuit rijdt. Al maakt het omringende landschap een hoop goed.

You have to pay 10.000 roepia,” bulderde een ietwat gezette jongen die naar me toe sprintte. “Why” grapte ik naar hem, “Because the roads are so good?” Hij moest er gelukkig wel om lachen.

Bereid je voor op hobbels, kuilen, steentjes en opstuivend zand

Na het afleggen van de lange slingerweg en het passeren van meerdere stoeten koeien, was ik eindelijk bij het strand van Mawi. Net als in 2017 was er een warung met zitjes en nu eveneens ligbedden om te chillen. Mijn indruk was niet meteen wow, al had dit zeker te maken met de bizar mooie stranden die ik in de dagen ervoor al bezocht had.

Op de kaart zag ik echter dat Mawun uit twee secties bestaat, en ik vroeg me af hoe bij het andere deel te komen. Tussen beide ligt namelijk een joekel van een rotspartij die tot diep in het water loopt.

Wat bleek? Je kunt op de rots klimmen en zo via een paadje richting de andere kant van Mawi Beach wandelen. En het strand wat ik vanaf boven aan de andere kant zag liggen is alweer zo’n plaatje hè! Het goudgele zand, de groene glooiende heuvels en het heldere water brachten me gevoelsmatig ergens in Nieuw-Zeeland.

Als ik een favoriet op moet noemen is het deze. Wat een schoonheid!

Een van de delen van Mawi Beach, vanaf de rots gezien

Via een niet al te duidelijk pad ben ik afgedaald en na het laatste stuk over de stenen geklauterd te hebben, trok ik direct mijn kleren uit om het golvende water in te duiken. Over golven gesproken, die zijn hier niet mals. Je ziet er zodoende volop gevorderde surfers. Ik raakte aan de praat met een Spaanse surfer die lyrisch was over zowel de setting als de surfmogelijkheden.

Nadien ben ik terug de heuvel opgeklommen en kocht ik voor 20.000 roepia een gekoelde kokosnoot bij de strandbar. Ze verkopen er verder fruit, nasi goreng en ander eten voor opvallend zachte prijsjes.

Genieten van het leven 🙂

Rustig sippend genoot ik van de klotsende golven en het uitzicht op de rotseilandjes, en maakte ik me op voor de weg terug naar Kuta.

 

Welke stranden zijn er nog meer rond Kuta?

Er zijn nog zoveel meer stranden om een kijkje te nemen, al heb je met de bovenstaande plekken je portie waarschijnlijk wel gehad. Wil je toch nog meer ontdekken, check dan de tips hieronder.

Vanaf Mawi Beach kun je verder richting het westen karren en kom je nog heel wat fraaie stranden tegen. Eigenlijk is alles mooi, maar een aanrader is Pantai Tomang-Omang. Eerder al kom je langs het schitterende Pantai Lancing, opgedeeld in twee secties.

Wil je leren surfen dan is Selong Belanak Beach waar je moet zijn. Wel wordt het er doorgaans behoorlijk druk, het is namelijk zo’n beetje de populairste surfspot van Kuta. De meer gevorderde surfer gaat beter naar het eerdergenoemde Mawi Beach.

Aan de oostkant van Kuta heb je trouwens ook nog enkele prachtstranden liggen. Een daarvan is Seger Beach, wat pal naast Tanjung Aan te vinden is en een heuse favoriet onder surfers is.

Verder weg, op zo’n 2,5 uur van Kuta, ligt Pink Beach. Alleen, om nou te zeggen dat ze daadwerkelijk roze is? Nee. Geloof in elk geval niet de plaatsjes die op Insta voorbijkomen. Vanwege de uitstekende stranden in Kuta zelf, zou ik er de lange weg niet voor rijden. Al is die keuze natuurlijk helemaal aan jou.

 

Ga surfen

Surfplanken te huur op Tanjung Aan

Surfen, het mag natuurlijk niet op dit lijstje ontbreken. Ik heb het er hierboven al eventjes over gehad, maar de uitdagende watersport verdient een apart kopje. Of je nu over een pak ervaring beschikt of niet, in Kuta heb je voor ieder niveau voldoende mogelijkheden.

Zo zijn de golven in Tanjung Aan perfect om te leren surfen, en op het strand vind je dan ook diverse plekken om een les te boeken.

Als beginneling is Selong Belanak eveneens een goede stek om voor te kiezen. Het is wel een uurtje rijden vooraleer je er bent, maar de fijne vibe en de grote hoeveelheid andere surfers die je er treft maken dat het allemaal waard.

Ben je juist al behoorlijk ervaren of zelfs een gevorderde surfer? Dan zijn Mawun Beach, Mawi Beach en Gerupuk Bay uitstekende keuzes. Mawi Beach is hierbij echt voor de meer ervaren lui.

Je kunt anders ook altijd eventjes een surfschool in Kuta binnenlopen om informatie in te winnen of bijvoorbeeld om je aan te melden voor een surfkamp. Goed bekend staat de Heartbeach Lombok Surf Academy.

Een surfles van 2,5 tot 3 uur kost rond de 500.000 IDR. Voor het huren van een surfplank ben je slechts 50.000 IDR per dag kwijt.

 

Geniet van de zonsondergang vanaf een van de vele viewpoints

Behalve lange wandelingen of ontspannen op het strand stikt het in Kuta van de viewpoints om de ondergaande zon te bewonderen.

De bekendste daarvan is Bukit Merese nabij Tanjung Aan. Net als daarzo betaal je 10.000 IDR om je scooter te parkeren. Het panoramische uitzicht op het strand en de aangrenzende heuvels en zee is fenomenaal, al is de kans klein dat je er alleen bent. Tijdig je plekje bemachtigen is daarom aan te raden.

Bukit Antara op Tanjung Aan is evengoed een uitstekende zonsondergangs-spot. Oké, misschien een tikkie minder indrukwekkend dan Bukit Merese, maar wel een stuk rustiger. Plus je hoeft niet extra te betalen, aangezien de rots op Tanjung Aan ligt.

Tot slot is Prabu Hills Sunset Point een aanrader en ideaal wanneer je uit westelijke richting gereden komt, bijvoorbeeld vanuit Mawi of Mawun Beach. Voordeel: het uitkijkpunt is helemaal gratis en druk zal het er normaal gesproken niet worden.

 

Ga snorkelen en bescherm haaien

Toen ik door de hoofdstraat slenterde viel mijn oog op een klein zaakje met als slogan: “We save sharks” op de ramen. Het trok m’n aandacht en ik maakte een praatje met twee vrijwilligers die er werkten. Ik wist onmiddellijk: dit is een interessant iets om aan te bevelen.

De shop heet Project Hiu -‘hiu’ betekent ‘haai’ in het Indonesisch- en ze vertelden me dat haaienvinnen het grooste exportproduct van Lombok zijn. Nooit geweten! De Australiër Madison Stewart is dit initiatief gestart om haaienvissers door toerisme een alternatieve manier van inkomen te geven, en om het steeds verder uitsterven van haaien tegen te gaan.

De vissers gaan met toeristen zoals jij en ik in hun bootje op pad, en in plaats van naar haaien te vissen ga je eilandhoppen en snorkelen bij enkele idyllische eilandjes voor de kust van Oost-Lombok.

Zo worden zowel de haaien als de vissers beschermd. Je doet dus echt iets voor een goed doel. En je hebt nog een vette dag ook.

 

Sport in prachtige gyms en chill naderhand in sauna’s en ijsbaden

XENO FIT heeft alles wat je nodig hebt

Je zou het op Lombok misschien niet zo snel verwachten, maar Kuta telt een aantal fitnesscentrums die niets onder doen voor die in Bali of thuis. Behalve sporten heb je er eveneens de mogelijkheid om een sauna, stoom- of ijsbad te pakken, om zo maximaal te herstellen van je workout.

De twee hippere gyms van Kuta zijn XENO FIT en Loka Gym. Veel toeristen spreken lovend over Loka, al vond ik XENO FIT juist erg tof. Het golvende dak van bamboe en de open setting geven een coole sfeer.

Goedkoop is het absoluut niet, bij XENO FIT betaal je bijvoorbeeld 220.000 IDR per dag en 1,65 miljoen IDR per maand. En da’s enkel voor de fitness, dus niet voor het herstel-gedeelte met sauna’s.

Train je liever in een meer basic-sportschool, dan is Bumblebee Gym een spot die beter bij je past.

 

Begin je dag met yoga

Op een ochtend toen ik aan mijn blog zat te werken bij Jelajah Coffee (aanrader voor koffiefreaks!) sprak ik een meisje aan en ze bleek uit El Salvador te komen. We kletsen over hoe lekker de koffie er was, de mooie stranden van Kuta en over de ashtanga-yoga die ze net had gedaan.

Het Ashtari Yoga Retreat was de plek waar het om ging, gelegen op een heuvel eventjes buiten het centrum. Ik zag de passie in haar ogen, ze was er laaiend enthousiast over. En dan met name over de docent uit Costa Rica die op een authentieke manier de lessen geeft, iets wat bij veel yogascholen niet zo is. Tijdens de sessies heb je tevens een gaaf uitzicht op de vallei.

Behalve diverse yoga-varianten -zoals vinyasa en ashtanga- is er een restaurant met voedzaam en goed smakend eten.

Later die ochtend reed ik richting Mawi Beach en zag ik plots de yogaretraite aan mijn linkerkant, bovenop de berg. Toeval of niet?

In Kuta heb je trouwens nog zat andere yogastudio’s om een lesje mee te pakken. Maar Ashtari wilde ik in het bijzonder genoemd hebben.

 

Struin over de ochtendmarkt

De ochtendmarkt in het weekend is een leuke lokale belevenis

Deze tip heb ik van de eigenaren van mijn homestay in Kuta gekregen. Ze namen me op zondag mee naar de bruisende ochtendmarkt, je komt daar in het lokale leven van Lombok terecht en kunt er goedkoop groenten, fruit en ander spul inslaan. Al hebben de verkopers wel de neiging om hogere prijzen aan de (weinige) toeristen te vragen. Vraag daarom eventueel of een local je wil helpen, dan krijg je de eerlijke prijs.

Uiteraard ontbreken ook de vissen en stukken kip met vliegen niet, zoals een Aziatische markt betaamt 😀 .

De markt is op zondag en woensdag tussen 05.00 uur en 15.00 uur. De locatie is hier.

 

Voel je zo vrij als een vogel en ga skydiven

Dan nu iets totaal anders: skydiven. De heuvelachtige omgeving van Kuta leent zich er perfect voor. Dus, indien je de lucht in wilt en iets supervets wilt ervaren is dit je kans.

Eenmaal zwevend in de lucht ontvouwt zich een spectaculair decor gevormd door het circuit van Mandalika, diverse goud gekleurde stranden, de eindeloze blauwe zee en de beukende golven. Je bent letterlijk zo vrij als een vogel, iets wat je enkel en alleen in de lucht kunt ervaren.

Heb je hoogtevrees? Ik ken het! Maar, je hoeft je serieus geen zorgen te maken. De instructeurs barsten van de ervaring en doen er alles aan om je zo veilig mogelijk te laten voelen.

Je hebt diverse operators die dit avontuur faciliteren, Sky Lombok Paragliding en Sky Mandalika Paragliding staan als uitstekend te boek. Prijzen liggen zo rond de 75 USD per sessie.

 

Pak een technofeestje mee op het strand

Zin om te raven? Noteer dan de Turtle Rave gauw op je to-do-lijstje.

Iedere woensdag tussen zonsondergang en -opgang is het feest op Tanjung Aan bij de Turtle Warung & Bar. En het is een gezellige bende, want er komen zomaar vierhonderd man op af.

De techno zou je als rauw en duister kunnen omschrijven, al gaat het er in de vroegere uurtjes (het begin in dit geval) vrij melodieus aan toe. Hoe later het wordt, hoe psychedelischer de deuntjes worden.

Je betaalt 100.000 IDR en daar zit een drankje bij.

Voor meer feestjes in andere events in Kuta raad ik je aan om Lombok.live te checken.

 

Maak een dagtrip naar de Secret Gili’s

Gili Bidara, een van de Secret Gili’s bij Oost-Lombok

Stranden genoeg in Kuta, da’s inmiddels wel duidelijk dacht ik zo. Maar wil je het échte paradijselijke eilandleven ervaren, de zeebodem afspeuren naar moois en niet de geijkte Gili-eilanden bezoeken? Boek dan een dagtrip naar de Secret Gili’s, oftewel de Geheime Gili-eilanden.

Je hebt hierin twee keuzes: ofwel de Gili’s in het zuidwesten ofwel die in het noordoosten.

In het zuidwesten gaat het om Gili Nanggu, Gili Tangkong, Gili Sudak en het piepkleine Gili Kedis. Maar heel eerlijk: echt secret zijn deze eilanden niet meer, aangezien ze de voorbije jaren steeds meer bekendheid hebben gekregen. Dit is onder andere te zien aan het groeiende aanbod van touroperators die Gili Nanggu en Co in hun pakket hebben zitten. Niettemin is het er heel chill en rustig, vergeleken met bijvoorbeeld Gili Trawangan en Gili Air.

Verder weg, voor de noordoostelijke kust van Lombok, liggen daarentegen eilandjes die toeristen nog niet ontdekt hebben. Deze Gili’s mogen dus oprecht geheim worden genoemd. Enkel de lokale bevolking lijkt ervan af te weten, waardoor het in de weekenden vrij druk kan worden. Anyway, ik doel hier op Gili Petagan, Gili Kapal, Gili Bidara en Gili Kondo. Ikzelf bezocht de eilandcluster vanuit de regio Tetebatu en koos voor het ultieme avontuur: geen dagtrip maar kamperen op Gili Kondo. En serieus, wat een aanrader! Heb je de tijd, dan zou ik absoluut een nachtje blijven. Tentje opzetten, je eigen eten maken en slapen op zo’n onbewoond eiland zonder ruis is bijzonder, je voelt je weer echt mens. De volgende ochtend snorkelen vanaf het strand, veel beter wordt het niet. Zulke meerdaagse tochten heb ik in Kuta overigens niet gezien.

De Gili-eilanden in het zuidwesten bereik je via de Tawun-haven in Sekotong, op 2 uur rijden van Kuta. Om bij de Gili’s in het noordoosten te komen, ben je 3 uur onderweg naar de haven. Je begrijpt: voor een daguitstapje is twee keer 3 uur reistijd plus eilandhoppen in een bootje best intens.

 

Waar boek je tours en activiteiten in Kuta?

De meeste uitstapjes doe je gemakkelijk op eigen houtje. Denk bijvoorbeeld aan het rijden naar de stranden.

Mocht je een tour naar bijvoorbeeld de Secret Gili’s of Pink Beach willen doen, dan boek je die of in Kuta zelf of online via Get Your Guide. Hieronder zie je een overzicht van de populairste tours en activiteiten in Kuta aangeboden door Get Your Guide:

Powered by GetYourGuide

 

Welke eet- en drinktentjes in Kuta zijn aanraders?

Bij het coole Tribe Surf City kun je zowel eten als skaten

Ik heb de wat mij betreft betere eetzaken in Kuta voor je geselecteerd. Lees verder voor mijn tips qua warungs, restaurants en koffie plus ontbijt.

 

Local food (warungs)

Lekkere local food bij Warung Jawa 1

Uiteraard is het merendeel van de restaurants voor Nederlandse begrippen spotgoedkoop. Maar als je al een tijd op reis bent, weet je dat 15.000 IDR voor ‘nasi goreng’ of ‘gado-gado’ de lokale prijs is. In Kuta betaal je op veel plekken desondanks al snel 45.000 IDR voor het meest eenvoudige rijstgerecht.

Bij Warung Jawa 1 is dit gelukkig niet het geval. Bovendien kunnen ze er goed koken. Op de foto hierboven zie je de gegrilde tempé die ik bij er bestelde, superlekker en slechts 20.000 IDR. De gegrilde kip is er ook een aanrader. De warung zit trouwens op een sfeervol pleintje met een boel andere eettentjes, onderdeel van Bazaar Mandalika. Een leuke spot om ’s avonds een hapje te eten tussen de locals. Andere tips hier zijn Boom Burger voor hamburgers, Bombay Bangkok Curry Hut mocht je trek hebben in Indiaas, ShawarMe voor sappige kebab met friet en Masakan Padang Salero Bundo om je rendang-cravings te stillen.

Neo Kitchen en Warung Asa Jawa zijn twee andere lokale aanraders voor een pittige nasi goreng, ‘lalapan’ of wat je ook maar wilt.

Over local food gesproken, ga verder zeker ‘nasi campur’ eten bij Warung Dapur Kita MOSQUE. Je kiest hierbij verschillende kleine gerechtjes die men al heeft gekookt, en in de vitrine staan uitgestald. Ik kwam hier steevast ’s ochtends voor m’n ontbijt. Erg goed, en het kost je slechts 15.000 IDR tot 20.000 IDR. Nope, mooi ziet het er van binnen niet uit, maar da’s vaak een goed teken kan ik je zeggen 🙂 .

Een populaire warung onder toeristen maar gericht op de Indonesische keuken is Warung Bu De. Met name de nasi campur is hier in trek. Bij Warung Sonya vond ik de nasi campur evengoed superlekker, al is hun daadwerkelijke specialiteit verse vis van de barbecue. De eigenaresse vond ik maar een chagrijnige tante trouwens. Zij en een bozige vriendin van d’r vonden het volgens mij niet leuk dat ik de lokale prijzen wist. Dat wil zeggen: 10.000 IDR tot 15.000 IDR voor nasi campur. Laat je niet wijsmaken 25.000 IDR of iets dergelijks te moeten dokken. Locals rekenen steevast 10.000 IDR af voor kip, groenten, tempé, mie, sambal en rijst. Waarom zou jij het dubbele betalen? Eitje erbij? Kost je 5.000 IDR, zoals in iedere (simpele) warung. Zo, weet je dat ook weer 😉 .

Wil je bij een net wat meer restaurant-achtig tentje eten waar het nog altijd redelijk goedkoop (en smullen) is? Dan is Warung Flora mijn aanrader.

Een toppertje qua buffet is UD Mandiri. Hier hebben ze in tegenstelling tot veel andere (lokale) eetzaken een heleboel groenten.

Tot slot vind je op de hoofdstraat Jalan Raya Kuta diverse stalletjes die voor een prikkie kokosnoten verkopen. Je betaalt slechts 10.000 IDR per kokosnoot, althans da’s de prijs die je zou moeten betalen 😉 . Vraag er een glas ijs bij en genieten zal je 🙂 . Rij hier met de bocht mee en je ziet ze vanzelf aan je linkerkant, vlakbij de ochtendmarkt die ik hierboven heb genoemd.

De ‘kokosnoot-warung’ waar ik een maand lang haast iedere dag kwam voor het heerlijke drankje

 

Restaurants

Voor wat luxere hap is The Hut Restaurant Kuta echt een must om iets te gaan eten. Ze hebben er van alles, denk aan luxe salade’s, fruitsappen en zelfgemaakte worteltaartjes. Maar bijvoorbeeld ook pita met falafel, lavacake en kip-kerrie.

Een ronduit schitterend Japans restaurant op de weg naar Mawun Beach is Milky Wave Restaurant Lombok. Het design is net een kunstwerk en datzelfde is waar voor de gerechten die ze er serveren.

Zin in een goede steak, baklava of bijvoorbeeld verse vis? Bij El Bazar Cafe & Restaurant heb je enorm veel keuzemogelijkheden en qua kwaliteit zijn ze top.

Malse vis met een wijntje erbij raad ik je aan bij SeaSalt. Vaak gekozen zijn hier de fish platter en de tonijnsalade.

 

Koffie en ontbijt

Een single origin Long Black bij Jelajah Coffee

Als je nog een fijn koffietentje zoekt, check dan het Kenza Cafe & Restaurant. Ook het industriële Bush Radio, Milk Espresso en Gratitude zijn aanraders voor een lekker bakkie trouwens.

De beste koffie vind je wat mij betreft echter bij de knusse koffiebar Jelajah Coffee Kuta. Met stip mijn favoriet. De smaak is ontzettend rijkelijk, ga het zelf maar proeven.

Pal ernaast zit Crepes Station, mocht je trek hebben in een overheerlijk zoet pannenkoekje. Nutella is volop aanwezig, voor de liefhebber 😉 .

Wat ook nog wel een leuke is om te noemen is Tribe Surf City, een skatepark en restaurant ineen. Binnen staat bovendien een iconische Volkswagen Transporter-surfbus. Je kunt er lekkere ontbijtjes scoren en tegelijkertijd kijken naar de skate-kunsten van anderen. Of zelf een poging wagen natuurlijk 😉 .

Voor vegans en mensen die een gezonde hap of een sapje willen is Terra er een om te onthouden. Mijn favoriet hier is het bananenbrood. Ik ben er zo dol op dat ik steevast het hele brood in plaats van een bescheiden sneetje koop haha (en die heb ik dan vervolgens op voor ik ’t weet). De koffie vond ik er oké, bij het eerdergenoemde Jelajah absoluut beter. Boven hebben ze nog een chill zitgedeelte, zowel binnen met airco als in de open lucht. Mocht je willen werken op je laptop, zit je er ook goed.

Hou je van zoetigheid of heb je simpelweg lekkere trek? Brownies, sublieme taartjes en andere bakkersproducten haal je bij de Enjoy Bakery.

 

Dessert

Martabak manis van Terang bulan Nakama 🤤

Mocht je na het avondeten zin hebben in iets zoets, ga dan voor ‘martabak manis’, ook ’terang bulan’ genoemd. Dit is een fluffy pannenkoek met toppings naar keuze, en een ware favoriet onder Indonesiërs.

Een kraampje in het centrum waar je deze lekkernij haalt is Terang Bulan Nakama. Zelf kies ik altijd voor pinda’s met hagelslag. Je kunt ‘m ook een nachtje in de koelkast leggen, dan heb je de volgende ochtend een verrukkelijk ontbijtje. Ik waarschuw je wel: het is verslavend lekker 😉 .

 

Waar in Kuta raad ik je aan om te overnachten?

De zonsondergang vanaf m’n balkon bij Ilham Homestay

In Kuta vind je tal van hostels, homestays, eenvoudige hotels en luxere plekken om te verblijven. Ieder type reiziger kan er daarom prima terecht. Wel is het er vergeleken met de rest van Lombok relatief duur, al is er vanwege het ruime aanbod gelukkig genoeg mogelijk voor low-budget-backpackers.

Laat ik beginnen met een aantal toffe hostels voor je te noemen. Het beruchte party-hostel Mad Monkey is nooit saai, hier ga je sowieso andere mensen leren kennen. Een andere topper is het Botchan Hostel, bruisend maar tegelijkertijd rustig. Verder is het Pipes Hostel een van de betere opties om voor te gaan. Tot slot mag het Kaniu Capsule Hostel niet ontbreken.

Qua homestays is Yuli’s Homestay een leuke stek om een kamer te boeken. Cewin’s Homestay is een andere tip die ik voor je heb. Zoek je iets goedkoops maar toch een prima kamer, en vind je het prima om buiten het centrum te verblijven in een lokale omgeving? Check dan Ilham Homestay. Ik ben er maandenlang verbleven, eigenaren Sainun en Eden zijn echt schatten van mensen. Ze hebben vier kamers, en de grootste op de bovenverdieping is het chillst. Kippen en honden lopen door straat, soms komt er een groepje koeien langs en mensen verwelkomen je met een glimlach. Voor ik het vergeet: de moskee is dichtbij. Je zit op een 5 minuten rijden van Kuta-centrum en net ietsje langer van Tanjung Aan.

Dit dus 😀

Fijne en comfortabele bungalows in traditionele Sasak-stijl heb je bij Majango Bungalows.

Liever een kleinschalig resort? Het Jivana Resort heeft comfortabele kamers en een schilderachtige, tropische tuin. Centraal gelegen, desondanks een oase van rust. Kortom: de ultieme vakantieplek.

Een superfijn hotel op 400 meter van het strand is het Sikara Lombok Hotel. Liever een boetiekhotel? In dat geval is het El Tropico Boutique Hotel wat je zoekt. Of ga voor het extreem goed beoordeelde Rascals Hotel.

Ben je, ten slotte, een luxepaardje of wil je gewoonweg een keer in heerlijke luxe vertoeven? Pullman Lombok nabij Kuta Beach is dan een uitstekende keuze. Of huur een villa met eigen zwembad via Neptune Studios.

PS. Zoals ik al zei, Kuta is islamitisch dus bij het boeken van je accommodatie kun je even checken of er een moskee in de buurt ligt. Zo word je in de vroege ochtend niet gewekt. Ben extra alert tijdens de ramadan, bedank me later 😉 .

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Kuta te blijven?

Chillen to the max op Mawun Beach 🏖️

Ik adviseer om tenminste 3 volle dagen uit te trekken voor je bezoek aan Kuta. In principe kun je alle stranden die ik genoemd heb in 1 dag zien, al is het leuker om wat ruimer de tijd te hebben als je het mij vraagt.

Je kunt bijvoorbeeld een dag naar Kuta Beach, het centrum en Tanjung aan gaan, een andere dag naar de stranden in het westen en nog een dag reserveren om iets anders te doen.

Kuta is verder een plek waar veel mensen langer blijven plakken, bijvoorbeeld om er een aantal maanden te wonen. Een beetje wat je op Bali ook veel ziet. Het kan goed zijn dat ik er daar een van word, je hoort het wel 🙂 . Update maart 2025: intussen heb ik in totaal 4 maanden in Kuta gewoond en het is met supergoed bevallen!

 

Hoe zit het met transport in Kuta?

Heerlijke wegen, dwars door de natuur

Het huren van een scooter is een must om de omgeving te verkennen. Er is verder geen openbaar vervoer. Je enige andere optie is om met een chauffeur per auto of scooter te rijden.

Een scooter heb je vanaf 80.000 IDR per dag. Huur je hem meerdere dagen, dan is iets van korting meestal wel mogelijk. Bij minimaal een week sowieso. Benzine kost je 10.000 IDR per liter in het tankstation, en 12.000 IDR voor een 0,75 liter-fles langs de weg.

Scooters zijn overigens nagenoeg overal te huur. Zelf heb ik er een via m’n homestay geregeld.

Ben je er wel van bewust dat je volgens de Nederlandse wet strikt genomen een motorrijbewijs nodig hebt, en je in het geval van een ongeluk zonder dit rijbewijs niet verzekerd bent voor schade aan derden. Meer daarover lees je in deze gids.

Jammer genoeg zijn Grab en Gojek niet beschikbaar in Kuta, dit om de lokale community te ‘beschermen’. Via deze apps kun je in Indonesië goedkoop een scooter-taxi boeken, ideaal wanneer je zelf geen scooter wilt rijden. Je ziet er zelfs geen officiële Bluebird-taxi’s. Gevalletje taxi-maffia zoals op Bali?

 

Wat is de beste reistijd voor Kuta?

De koeien in Kuta komen maar al te graag naar je toe 😀

Het klimaat in Kuta is vergelijkbaar met dat op Bali, het regenseizoen hoeft zodoende lang niet altijd slecht weer te betekenen.

De droge periode loopt van april tot en met september-oktober, waarbij juli en augustus het absolute hoogseizoen vormen. Ik was er onlangs in augustus, je merkt dan dat veel (goedkopere) accommodaties snel volgeboekt zitten en nogal wat homestays en hotels hun prijzen verhogen. Reis je low-budget, dan kun je beter in bijvoorbeeld april, mei, juni of september gaan. Aan de andere kant kun je met een beetje goed zoeken meestal wel ergens pitten voor een tientje per nacht.

Het regenseizoen valt in eind-oktober tot en met maart. Gemiddeld genomen valt er dan inderdaad meer regen dan in de droge tijd, al gaat het doorgaans om een fikse hoosbui per dag. Niets om je druk over te maken.

Normaal gesproken dan…

Want ik ervaarde iets volstrekt anders. Ik was namelijk van half-november 2024 tot en met halverwege maart 2025 in Kuta, en heb voornamelijk in december en januari ontzettend k*t-weer gehad. Het begon nog lekker met zonnige dagen, maar (haast) heel december en januari kwam het met BAKKEN uit de hemel. Vanaf halverwege februari heb ik daarentegen nagenoeg uitsluitend zon gezien.

Wat ik je maar wil zeggen: het kan dus wel degelijk dramatisch voor je uitpakken.

Hou verder rekening met eventuele motorrace-wedstrijden die plaatsvinden. De gehele week rond het evenement zullen accommodaties dan namelijk minimaal drie keer zo duur zijn (en vol zitten).

 

Hoe kom je in Kuta?

Nog een keer dan, omdat ze zo mooi is: Mawi Beach 💙

Kuta is op verschillende manieren te bereiken. Allereerst is vliegen op Lombok International Airport een optie die je hebt. Je kunt daarheen reizen via diverse steden in Indonesië, maar bijvoorbeeld ook vanuit Kuala Lumpur. Iets wat ik al eens heb gedaan. Toen ik vanuit de Maleisische hoofdstad aankwam op de luchthaven van Lombok, dacht ik gebruik te kunnen maken van Grab of Gojek om goedkoop naar Kuta te kunnen komen. Zoals ik hierboven al aangaf, zijn Grab en Gojek helaas niet beschikbaar in Kuta.

Dus, om vanaf het vliegveld naar het centrum van Kuta te reizen zal je een taxi moeten pakken. Die kost 150.000 IDR en de rit duurt om en nabij de 20 minuten.

Kom je met de speedboot vanuit Padangbai op Bali (of de Gili’s of de Nusa-eilanden) gereisd, dan arriveer je in de haven van Bangsal. Daarvandaan is het ongeveer 2 uur rijden, en zal je of een taxi moeten nemen of je kunt ter plekke een scooter huren. De taxi zou niet meer dan 500.000 IDR moeten kosten laat je dus niks wijsmaken. En anders kun je een Grab of Gojek boeken, in Bangsal zijn die namelijk wel beschikbaar.

Zelf ben ik laatst in Tetebatu vertrokken met iemand die me per scooter wilde droppen voor 150.000 IDR. Die rit duurt zo’n 2 uur. Met de taxi hetzelfde.

Reis je vanuit Senaru bij de Rinjani-vulkaan? In dat geval is 3,5 uur reistijd waar je aan moet denken.

 

Heb je een leuke route voor Lombok nodig?

Vraag je jezelf af welke plekken op Lombok nog meer de moeite waard zijn? Een paar kan ik er al verklappen: Tetebatu, Senaru en Pergasingan Hill.

Om reizigers een handje te helpen met de planning van hun reis door Indonesië, heb ik Backpackgids Indonesië geschreven. Hierin vind je de leukere bestemmingen, hidden gems, insider-tips en een boel veelzijdige routes, waaronder voor Lombok. Een echte aanrader, volgens mezelf (:D ) en talrijke kopers.

 

Meer lezen over Lombok

Ben je nieuwsgierig geworden naar de rest van Lombok en lees je graag lekker door? Bekijk de Lombok-pagina, daar vind je veel inspirerende info en meer van mijn ervaringen.

 

Vragen? Of tips voor Kuta, Lombok ? Laat het in de reacties weten 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw