Fraser Island (K’gari): het grootste zandeiland ter wereld

Fraser Island is een van de wereldwonderen in Australië, het is daarom weinig verbazend dat het eiland terug te vinden is op prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst. Het alom geroemde Lake McKenzie behoort zonder overdrijven tot de mooiste meren van het land, kamperen is er episch en rondrijden over de onverharde wegen in een stoere 4×4 is ook zeker iets om niet te missen. En dan heb ik de unieke dieren nog niet eens genoemd. Wat dacht je van walvissen, dolfijnen, inheemse dingo’s en bijzondere tropische vogels?

Het reusachtige K’gari -zoals Fraser Island sinds 2021 officieel heet- is een typische trekpleister voor de Australische oostkust en bestaat uit landschappen die vrijwel continu veranderen. Tropische wouden, drassige moerassen, meren, fascinerende rotspartijen en enorme stranden wisselen elkaar af. Die bijzondere variatie maakt het voor veel avonturiers tot de ultieme bestemming. Daarbij is het een spirituele plek met talloze boeiende Aboriginalverhalen die tot de verbeelding spreken.

De populariteit van Fraser Island zorgt er echter wel voor dat je voorbereid moet zijn vooraleer je erheen gaat. Anders is de kans groot dat de leukere tours vol zitten en je bovendien meer geld kwijt bent dan nodig. Zonde toch?

Met deze gids ga ik je een handje helpen en zal ik je alles over Fraser Island vertellen. Denk aan de bezienswaardigheden, leuke slaapplekken, tips voor restaurants en hoe je er komt. Maar ik begin met wat algemene info, zodat je een beter beeld van het eiland krijgt.

Over Fraser Island (K’gari)

K’Gari, de vernieuwde naam voor Fraser Island, ligt aan de zuidkust van Queensland en is 122 kilometer lang en bijna 25 kilometer breed. Met een oppervlakte van zo’n 1600 km² is ze het grootste zandeiland op onze aardbol.

Het speciale is dat je er niet alleen zandkorrels vindt, maar dat er tevens een flink regenwoud groeit en er moerassen liggen. Dit maakt Fraser Island tot een uniek natuurgebied. Ze behoort dan ook tot een nationaal park, namelijk het Great Sandy National Park.

Hoe zit het nou met die nieuwe naam K’gari? In 2021 heeft de overheid besloten om Fraser Islands naam te veranderen in K’Gari, de Aboriginalnaam die het eiland oorspronkelijk al had en letterlijk ‘paradijs’ betekent. Zo gaf men het inheemse Butchulla-volk op het eiland het respect terug dat ze verdienden.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten op Fraser Island

Wat is er te zien en doen op Fraser Island? Op zo’n groot en mooi eiland zijn natuurlijk heel veel avontuurlijke en memorabele activiteiten om te ondernemen. Denk alleen al aan zwemmen in Lake McKenzie en wandelen door de ongerepte jungle.

Hieronder lees je er alles over.

 

Lake McKenzie

Je zou zweren dat dit een plek aan de oceaan is toch? Niets is minder waar (Lake McKenzie)

Lake McKenzie is het bekendste meer op Fraser Island en wellicht ook de meest spectaculaire. Ik zeg wellicht, omdat er meer dan 100 verschillende meertjes aanwezig zijn, waarvan 40 zoetwater.

Het mooie aan Lake McKenzie is dat ze omringd wordt door bebossing. Dit in combinatie met het helderblauwe water en het witte strand  maakt het tot een plek die je niet snel ergens anders zult zien. Als je in het water staat, kun je letterlijk tot aan je tenen het water inkijken, zo helder is het! Je kunt er heerlijk zwemmen en prima bijkomen van avonturen die je misschien wat (te) veel energie hebben gekost.

De rit naar het meer is namelijk behoorlijk hobbelig en een activiteit op zich. Maar goed, van een klein avontuurtje ben je waarschijnlijk niet vies nu je op Fraser Island bent. Overigens ligt Lake McKenzie ongeveer in het midden van het eiland.

Tip 1: als je de grootste drukte wilt vermijden, ga dan niet tussen 10.30 uur en 15.00 uur. Dit zijn de drukbezochtste uren.

Tip 2: neem alleen water mee uit de auto. Er komen hier namelijk vrij veel dingo’s voor. Veiligheid boven alles!

Lake Birrabeen

Zoek je een rustiger alternatief voor het toeristische Lake McKenzie? In dat geval is Lake Birrabeen een goede keuze om naartoe te rijden. Dit elegante meer ligt tussen de duinen en heeft net als haar bekendere broertje een wit strand en net zulk helder water. Simpelweg minder mensen kennen het en de grote meerderheid van de dagtours slaan Lake Birrabeen over.

Let wel op dat ze vrij lastig te bereiken is, het laatste gedeelte is namelijk ronduit hobbelig.

 

Eli Creek

Eli Creek is een kraakheldere rivier waarin onder meer kleine schildpadden leven. Het water mondt uit in de zee; per uur stroomt hier tot wel vier miljoen(!) liter water naartoe. Ze ligt aan de oostzijde van Fraser Island en is meteen ook de grootste rivier in dit gebied.

Behalve de perfecte omstandigheden om te zwemmen en picknicken, heb je er tevens een een boardwalk die over de stroom loopt. Kijk onderweg goed om je heen: je spot dan wellicht schildpadden en diverse kikker- en vissoorten, waaronder paling.

Aan het eind van de boardwalk kun je het water ingaan om te tuben over de rivier. Er staat een lichte stroming waardoor je lekker rond kunt drijven. Gecombineerd met de mooie omgeving, zorgt dit voor een onvergetelijke ervaring. Dus: neem je opblaasbare band mee.

 

Wathumba Creek

Deze schilderachtige kreek in het noorden van Fraser Island is perfect om te kajakken. Na een tijdje gepeddeld te hebben kom je uit op een fraai strand, je kunt er kamperen op de Wathumba Camp Site. Met wat geluk kun je hier walvissen spotten en ook schildpadden en talloze roggen komen langs. Wanneer je besluit te zwemmen, wees dan op je hoede voor Irukandji-kwallen.

 

75 Mile Beach

Het ‘Maheno wreck’, oftewel het Maheno-scheepswrak – een bezienswaardigheid op 75 Mile Beach

Dit reusachtige strand ligt vlakbij Eli Creek aan de oostzijde van Fraser Island. Ondanks dat het strand erg groot is, is ze helaas niet de beste plek om te zwemmen. Verre van zelfs, aangezien er tig haaien en gevaarlijke stroomversnellingen voorkomen.

Maar wees niet getreurd, er is hier wel degelijk een plek om te verkoelen. Ga daarvoor naar de Champagne Pools. Deze attractie ligt aan de noordkant van het eiland en wordt ook wel ‘de natuurlijke jacuzzi’ van Fraser Island genoemd.

Je vindt er een ware verzameling van natuurlijke waterbronnen die gevormd zijn door vulkanische rotsen. Goed om te weten is dat dit de enige plek op het eiland is om in zoutwater te zwemmen. Het water van de zee klotst letterlijk over de rotsen in de poelen, wat voor heerlijke verfrissing en het opschuimende champagne-effect zorgt. Kijk wel uit met het zitten en lopen op deze rotsen, ze kunnen namelijk behoorlijk scherp en glad zijn.

Wat 75 Miles (ja het strand is echt 75 mijl lang, zo’n 121 kilometer) zo uniek maakt, is dat de zandvlakte als snelweg wordt gebruikt. Je kunt hier dan ook met je terreinwagen overheen cruisen. Daarnaast vind je er een landingsbaan voor kleinere vliegtuigjes. Let dus altijd goed op waar je rijdt.

Op 75 Mile Beach ligt trouwens ook het Maheno Shipwreck, een absolute must-see als je naar Fraser Island trekt. Dit schip werd gebruikt voor het testen van bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1935 werd ze voor de sloop verkocht aan Japan, al kwam ze daar nooit aan.

Tijdens een cycloon spoelde -wat ooit het grootste schip ter wereld was- aan op 75 Mile Beach. Sindsdien is ze letterlijk vastgeroest in het strand: ze ligt bijna voor de helft onder zand. Het roodbruine wrak vormt prachtig fotomateriaal.

Tip: rijd nog één kilometer in noordelijke richting naar The Pinnacles. Stop hier voor een kwartiertje (of langer) om de prachtig roodgekleurde zandkliffen te zien. Ze zijn ontstaan door duizenden jaren erosie. Ga wat vroeger in de ochtend; de kleuren zijn dan het mooist. Verderop behandel ik de Pinnacles nog wat uitgebreider, inclusief een spannend Aboriginalverhaal.

Het is niet zonder reden dat ik dit strand al eerder noemde in m’n artikel over de 28 mooiste stranden in Australië. Met al haar schoonheden is ze een zeer bijzondere plek.

 

Central Station

Ga hiernaartoe als je één wilt worden met de natuur en trek hebt om het tropisch regenwoud op Fraser Island in te trekken. Goede wandelschoenen zijn wel aan te raden, zeker als je een beetje off-the-beaten-track wilt gaan. Het woud ligt ten zuiden van Lake Mckenzie.

Je kunt er prachtige hikes maken, onder meer langs Wanggoolba Creek (de ‘Wanggoolba Creek boardwalk’) met haar glasheldere water. Je hebt hier tevens goede mogelijkheden om te rusten, verkoeling te zoeken en te genieten van een picknick. Breng wel je eigen eten mee, er zijn namelijk geen faciliteiten om iets te kopen in het regenwoud.

Verder kom je ook langs twee prachtige meren: het Basin Lake en het al genoemde Lake Birrabeen. Beide meertjes zijn ideaal als je op zoek bent naar heldere, frisse waterbronnen waar nauwelijks toeristen komen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lake McKenzie, dat drukbezocht wordt.

Tot slot loop je langs de heerlijk ruikende dennenbomen bij Pile Valley. Het fijne is dat je er niet tot nauwelijks andere mensen treft, je hebt daarom het gevoel het hele bos voor jezelf te hebben.

Het Central Station Rainforest is trouwens ook dé plek als je op zoek bent naar avontuurlijk kamperen en daarbij wilt genieten van allerlei flora en fauna om je heen. En natuurlijk de prachtige sterrenhemel. Je hebt hier diverse kampeergelegenheden, écht een aanrader om eens te doen. Vooraf boeken is wel vereist overigens.

Tip: mocht je meer achtergrondinformatie willen over de aanwezige flora en fauna op het eiland, ga dan naar het Information Center dat in dit gebied aanwezig is. Zo vind je onder meer de zeldzame King Fern op het eiland, een reuzenvaren. Deze komt voor bij het eerder genoemde Wanggoolba Creek.

Lake Wabby

Lake Wabby is een prachtig klein groen kleurig meer gelegen aan de oostkant van het eiland. Leuk om te weten is dat ze met 11,4 meter diepste meer op heel Fraser Island is. Tevens is dit het enige stuwmeer op het eiland en de waterplas waarin je de meeste vissoorten vindt. Lake Wabby wordt begrensd door zowel regenwoud als een gigantisch grote witte zandduin.

De wandeling ernaartoe kan, zeker midden op de dag, aardig zwaar zijn, maar aangekomen bij het meer waan je je bijna in een oase. Bereid je vanaf de kust voor op een -lichtelijk uitputtende- tocht van ongeveer tweeënhalve kilometer door los zand. Even doorzetten; het uitzicht vanaf de lookout is prachtig en na te hebben gezwommen, voel je je als herboren!

Tip 1: doe goede wandelschoenen aan, het zand kan zéér heet worden.

Tip 2: duik niet in het water, het begin is behoorlijk ondiep.

Goed om te weten is dat Lake Wabby in de toekomst zal verdwijnen. Niet door toedoen van de mens overigens. De imposante zandduin zal zich op termijn meer en meer in het water gaan verplaatsen waardoor er steeds minder van Lake Wabby over zal blijven. De snelheid waarmee dit gaat is ongeveer één meter per jaar; geschat wordt dat in ongeveer 100 jaar het hele meer droog zal staan.

 

De Indian Head Lookout

Indian Head, een van de mooie uitkijkpunten op het eiland

Op Fraser Island vind je tal van uitkijkpunten, de Indian Head Lookout aan het uiteinde van 75 Mile Beach behoort absoluut tot de betere. Lokaal staat het viewpoint bekend als ‘Tukkee Wurroo’.

Ze dankt haar naam overigens aan Captain Cook, die de plek zo noemde. Eeuwen geleden betekende ‘Indian’ ‘inboorling’, wat voor een verklaring van de naamgeving zorgt.

Je moet ongeveer 10 minuten lopen om naar de top te komen, maar het panoramische uitzicht over het strand en de zee is werkelijk fantastisch. Met een beetje geluk zie je zelfs dolfijnen in de zee spelen en haaien of walvissen zwemmen.

Vanaf de heuvel kijk je uit op de ruige kustlijn en de oceaan, zoals op bovenstaande foto te zien is. Met een beetje geluk zal je hier bovendien bijzondere dieren als dolfijnen, walvissen en zelfs witte haaien spotten.

Ben je hier tijdens de zonsondergang? Pitch dan je tent en ga voor een prachtige ervaring.

 

The Pinnacles

De Pinnacles, overigens niet te verwarren met de iconische Pinnacles in de buurt van Perth, liggen zo’n 3 kilometer van het Maheno-wrak en zijn meerdere geërodeerde zandduinen van meer dan 700.000 jaar oud in liefst 72 kleurtinten.

Het is echter vooral het achterliggende Aboriginalverhaal dat deze plek speciaal maakt. Wuru, een jonge vrouw, zou gaan trouwen met een oudere man Winyer. Ze werd echter onverhoopt verliefd op de regenboogslang Wiberigan. Wuru kreeg lucht van deze prille liefde en werd ronduit jaloers. Toen hij Wuru en Wiberigan op een dag op het strand zag gooide hij een boemerang naar Wuru. Wiberigan beschermde haar en ving de klap van de boemerang op. Daarna stierf hij en viel de regenboogslang in verschillende stukken uiteen op de aarde, met de Pinnacles tot gevolg. Wuru wist te ontsnappen en kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Dit spannende verhaal maakt de Pinnacles tot een heilige plaats voor de Butchulla-vrouwen.

 

Welke tours op Fraser Island zijn leuk en waar boek je ze?

De leukere tours op Fraser Island zijn te vinden op Get Your Guide. Dit zijn overigens bijna allemaal dagtrips vanuit Hervey Bay, Rainbow Beach of Noosa. Hieronder deel ik de best beoordeelde met je. Een andere plek om rond te neuzen voor leuke avonturen is Fraser Tours.

 

Tours vanuit Hervey Bay

Populair vanuit Hervey Bay is deze dagvulllende excursie per bus. Met een 4WD bezoek je onder andere de geijkte hoogtepunten 75 Mile Beach, Lake McKenzie en het Maheno-scheepswrak. Tijdens de boottocht naar Fraser Island is het met dolfijnen, doejongs en schildpadden trouwens ook genieten geblazen.

Een kortere dagtrip vanuit datzelfde Hervey Bay is deze. De activiteiten zijn naar keuze in te delen, met kajakken, wandelen en tubenals mogelijkheden. Dit alles inclusief een Australische barbecue tijdens de terugtocht.

Ook is er de tour waarbij de het afgelegen westen van Fraser Island zult ontdekken. Toffe dingen als snorkelen met schildpadden en kajakken naar Awinya of Bowarrady Creek staan op het programma.

Verder heb je de mogelijkheid om een driedaagse trip te boeken, een ongekend avontuur met overnachtingen in het Kingfisher Bay Resort en het K’gari Beach Resort.

 

Tours vanuit Rainbow Beach

Stap je in Rainbow Beach op de boot en wil je meerdere dagen op Fraser Island doorbrengen, boek dan dit tweedaagse avontuur. Hierbij bezoek je vrijwel alle bezienswaardigheden die ik in deze gids heb genoemd.

Een kortere dagtrip is deze met Central Station, Wanggoolba Creek, Lake McKenzie, 75 Mile Beach, het wrak van Maheno en de Pinnacles Coloured Sands als belangrijkste trekpleisters van de dag.

 

Tours vanuit Noosa

De gaafste dagtrip vanuit Noosa is zonder twijfel deze. Het hoogtepunt is kajakken terwijl je schildpadden, dolfijnen en pijlstaartroggen langs ziet zwemmen.

 

Working Holiday op Fraser Island

Wil je reizen en werken combineren? Op Fraser Island heb je goede mogelijkheden om aan een baantje te komen, bijvoorbeeld op een van de campings. Ideaal dus voor een working holiday.

Voor vacatures, zie bijvoorbeeld Backpacker Job Board.

 

Waar op Fraser Island raad ik je aan om te overnachten?

Kamperen op het strand of in de duinen en jezelf verbinden met de natuur is toch heerlijk? Het zicht op de sterrenhemel is hierbij iets wat je niet snel meer zult vergeten. Ruim wel je rotzooi op, anders zou je ’s nachts nog wel eens gezelschap kunnen krijgen van hongerige dingo’s.

Daar zeg ik er meteen bij dat deze honden op Fraser Island een stukje tammer zijn dan bijvoorbeeld in de Outback. Maar alsnog heb je te maken met wilde dieren, houd er dus rekening mee. Ga ze in elk geval niet aaien of zo.

Kamperen is overigens niet overal toegestaan, desondanks vind je altijd wel een plekje om de tent op te zetten. Het gros van de campings staat op de kaart aangegeven die je bij binnenkomst krijgt. Of natuurlijk gewoon op Google Maps.

Aan te raden campings zijn Cathedrals Camp, Ocean Lake en Sany Cape. Allen met primaire voorzieningen. Op zoek naar iets meer hardcore? Ga dan kamperen bij Woralie Creek of Wyuna Creek. Beide campings zijn zonder enige voorziening. Zorg wel dat je een ‘camping permit en een ‘vehicle acces permit’ aan hebt gevraagd. Dit kan via deze website. Daarnaast adviseer ik je om voor de dagen die je gaat zoveel mogelijk eten en drinken in je auto te stoppen, aangezien er op Fraser Island weinig voorzieningen zijn en het bovendien prijzig is.

Zoek je een accommodatie zoals een hotel of hostel? Er zijn helaas geen hostels op Fraser Island en de geringe pensions en hotels vragen behoorlijke bedragen voor een overnachting, denk aan omgerekend 125 euro of het dubbele per nacht. Ook dit is een reden waarom de meeste mensen voor een georganiseerde tour kiezen, waarbij alles zit inbegrepen.

Slapen kan bijvoorbeeld bij het Kingfisher Bay Resort, het K’gari Beach Resort en het Fraser Island Retreat. Fraser Island Beach Houses heeft leuke studio’s bij 75 Mile Beach.

Zoek je een plek om te tukken in Hervey Bay of Rainbow Beach, de voornaamste toegangspoorten tot Fraser Island?

Aanraders in Hervey Bay gericht op backpackers is het hostel Woolshed Eco Lodge. Heb je liever een eigen kamer in een B&B? Check dan Comfort Inn on Main en de comfortabele Shady Grove B&B.

In Rainbow Beach is Pippies Beachhouse Backpackers de plek voor backpackers. Ook het Freedom Hostel is chill. Voor wat meer luxe en comfort raad ik je Debbie’s Place aan.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om op Fraser Island te blijven?

Lake McKenzie, een juweel op Fraser Island

Om de mooiste plekken van het eiland te zien adviseer ik je om 3 volle dagen uit te trekken om op ontdekking te gaan.

 

Hoe zit het met transport op Fraser Island?

Wees voorbereid op smalle zandweggetjes en hobbelachtige, onverharde paden. Het feit dat 75 Mile Beach als hoofdweg wordt gezien zegt in die zin genoeg. Een 4WD is in elk geval een must. Je kunt ze bijna overal huren, inclusief tenten, kookspullen en slaapzakken. Gelukkig maar, want Fraser Island biedt gave mogelijkheden om op avontuur te gaan en (wild) te kamperen.

Goed om te weten: enkel het huren van een 4WD kost je al snel 250 AUD per dag in Hervey Bay of Rainbow Beach. Check altijd of het toegestaan is om de terreinwagen mee naar Fraser Island te nemen plus of je ermee over het strand kunt rijden. Overigens is het op Fraser Island duurder om een terreinwagen te huren. Echter, als je het voertuig op het eiland huurt, hoef je weer minder voor de ferry te betalen. Uiteindelijk ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je de auto op Fraser Island regelt. Bij het Kingfisher Bay Resort beginnen de prijzen op 350 AUD per dag voor een Suzuki Jimny. Kopen is natuurlijk ook nog een optie.

Zoals ik al zei kent het eiland geen verharde wegen. Hierdoor kan het nogal eens voorkomen dat je vast komt te zitten in het zand. Wat je dan moet doen? Uitstappen en met z’n allen het voertuig uit de diepte proberen te duwen. Mocht het niet lukken, dan is er altijd wel iemand in de buurt om je te helpen. Fraser Island is namelijk een drukbezochte plek. Zowel door locals als toeristen.

Een alternatief voor een jeep of pickup is de motor. Erg gaaf voor degenen die een ruig avontuur zoeken. Je hebt wel een dirt bike of iets dergelijks nodig, omdat je anders niet over het strand kunt crossen.

Wanneer je op het strand rijdt volg dan de reguliere Australische wegregels. Dat wil zeggen: rijd links en gebruik je knipperlichten.

Tip: ik zei het al eerder, maar neem eigen eten en drinken mee om kosten te besparen én om voor het maximale avontuur te gaan. Als je zelf rijdt: zorg dan voor extra benzine aangezien dit op Fraser Island een stuk duurder is. Om precies te zijn zijn er vijf plekken om te tanken op het eiland.

Als je het niet ziet zitten om zelf te rijden, kun je er altijd voor kiezen om een tour te doen. Dit is meteen een goede mogelijkheid om eventuele reisgenoten te leren kennen. Denk hierbij aan prijzen van omgerekend 170 tot 200 euro voor een dagtrip. Deze trips boek je in Hervey Bay of Rainbow Beach, de plekken die als vertrekpunt dienen om op Fraser Island te komen. Of online via een platform als Get Your Guide, daarover heb ik hierboven al meer verteld.

Ten slotte is het goed om te weten dat er geen openbaar vervoer is op Fraser Island. Daarvoor leent het landschap zich simpelweg niet. Wel kun je gebruikmaken van een 4×4-taxidienst, mocht je niet zelf rijden of geen tour hebben geboekt.

 

Heb je rijervaring nodig op Fraser Island?

Gezien het wilde en gevarieerde landschap en het feit dat er geen verharde wegen zijn, is het wel zo handig als je al eens in zulke omstandigheden gereden hebt.

Er zijn trouwens ook zogeheten tag-along tours. Hierbij krijg je van tevoren uitgebreide instructies en rijd je achter de hoofdauto aan. Zo rijd je zelfstandig, maar wel met een gids erbij. Ideaal wanneer je niet helemaal zeker bent om het in je uppie te doen.

 

Welke zaakjes op Fraser Island zijn aanraders qua eten en drinken?

Qua restaurants en koffiezaken is het op Fraser Island allemaal vrij beperkt en prijzig. Dan weet je dat vast.

Voor koffie, vers gebakken brood en andere bakkersproducten is de Eurong Bakery een aanrader. De Açaí bowl is er overigens weinig soeps.

Een leuke bar om met een drankje -bijvoorbeeld een lekkere cocktail- naar het ondergaan van de zon te kijken is de Sunset Bar. Velen zijn hier bovendien te spreken over de koffie.

Voor dingen als spareribs, burgers, pizza of een lekkere fish and chips is The Sand Bar de beste plek om heen te gaan.

Mocht je zelf eten en drinken hebben meegebracht maar nog iets nodig hebben, dan is er de Eurong General Store om inkopen te doen.

 

Hoe kom je op Fraser Island?

Je kunt op Fraser Island komen via Hervey Bay, River Heads of Rainbow Beach. Ga je met een tour, dan zal meld je je op het afgesproken punt of je wordt bij je hostel opgepikt.

Indien je op eigen houtje gaat en dus ook zelfstandig met een 4×4 het eiland zult verkennen, kun je in River Heads nabij Hervey Bay (30 tot 50 minuten reistijd) of Inskip Point in Rainbow Beach (10 minuten reistijd) vertrekken.

Neem je een 4WD mee, dan dien je voorafgaand een vergunning aan te vragen. Dit doe je hier.

De bootmaatschappij die de overtochten vanuit River Heads organiseert is SeaLink. Je betaalt 75 AUD voor een retourtje, zonder auto. Vanuit Inskip Point is Manta Ray Barges de bootmaatschappij waarmee je vaart, 65 AUD is bij hen de goedkoopste optie voor een retourtje.

 

Wat is de beste reistijd voor Fraser Island?

De Champagne Pools Boardwalk

Zoals je wellicht al wist is het klimaat aan de oostkust van Australië eigenlijk het hele jaar heerlijk te noemen. Desalniettemin zijn de zogeheten shoulder seasons -de lente en de herfst- het meest aan te raden, aangezien er dan minder toeristen op Fraser Island afkomen en het qua prijzen en weer aantrekkelijk is.

Hieronder bespreek ik ieder seizoen afzonderlijk.

De meest aangename maanden zijn september tot en met november, tijdens de lente dus. De gemiddelde temperatuur schommelt zo rond de 22°C en vanwege het feit dat de zomer eraan komt wordt het langzaamaan een beetje warmer. De meren zijn bovendien warm genoeg om in te zwemmen en de prachtige bloemen staan in bloei.

In de zomer, december tot en met februari, wordt het behoorlijk broeierig. Echter lang zo niet benauwd als in het hogere noorden van de oostkust. Bovendien is het dan hoogseizoen, waardoor het er relatief druk en prijzig is. Deze periode wordt als regenseizoen beschouwd, al valt het qua nattigheid allemaal wel mee.

Van maart tot en met mei valt de herfst, net als de lente een prachtige tijd om Fraser Island te bezoeken. Het is er nog altijd warm genoeg om een duik te nemen. Wees er wel op voorbereid dat het ’s avonds een stuk koeler wordt dan in de lente en er met name in het regenwoud vervelende vliegen voorkomen.

Met gemiddelde temperaturen van 18°C is de winter in juni tot en met augustus perfect voor hiken. Fijn is bovendien dat je er weinig andere toeristen zullen tegenkomen. Neem wel wat warme kleren mee, zodat je niet hoeft te koukleumen tijdens het kamperen. ’s Ochtends en ’s avonds heb je die echt wel nodig. Zwemmen in Lake McKenzie is waarschijnlijk teveel van het goede, tenzij je een bikkel bent 😉 .

 

Waarheen na Fraser Island?

Veel backpackers trekken na Fraser Island verder noordelijk langs de oostkust en gaan eilandhoppen bij de Whitsundays. Er vertrekken Greyhound-bussen vanuit zowel Rainbow Beach als Hervey Bay naar Airlie Beach, reken op 13 tot 15 uur reistijd.

Ook kun je afzakken naar het zuiden richting de Gold Coast en Brisbane. Vanuit Hervey Bay duurt dit respectievelijk 7 en 5 uur als je met Greyhound reist. Rijd je zelf? Dan zal het minder tijd in beslag nemen, afhankelijk van de stops die je maakt.

 

Ga jij binnenkort naar het ongerepte Fraser Island? Of ben je er wellicht al eens geweest?

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Jeroen

    Prachtig zeg! Doet me terug mijmeren naar mijn vakantie destijds ‘down under’; Echter vandaag de dag heb ik een mooi subtropisch zwembad ontdekt dat een soortgelijke ‘laid back’ ambiance heeft als ik toentertijd meemaakte. Soms hoef je niet 10.000 km ver te reizen om het goed te treffen, ha!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw