Fraser Island: het grootste zandeiland ter wereld

Fraser Island is een van de wereldwonderen die je in Australië vindt; ze staat dan ook vermeld op de prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst. Zeker als je een liefhebber bent van rijden in een stoere 4X4 en wel van een avontuurtje houdt, is deze bijzondere plek er eentje  die je beter niet kunt overslaan.

Het reusachtige eiland gelegen aan de zuidkust van Queensland is 123 kilometer lang en  bijna 25 kilometer breed. Met deze afmetingen is ze het grootste zandeiland wereldwijd. Het speciale is dat je er niet alleen zandkorrels vindt, maar dat er tevens een flink regenwoud groeit. Dit maakt Fraser Island tot een uniek stukje natuur. Ze behoort dan ook tot een nationaal park, namelijk het Great Sandy National Park.

 

Wat je in dit artikel gaat vinden

Ga het avontuur aan met een 4X4
Bezienswaardigheden en activiteiten op Fraser Island
Extra tips voor Fraser Island

 

Ga het avontuur aan met een 4X4

Fraser Island 4WD
Huur een 4WD en ga kamperen | Credits: Nils Wedding, Flickr

Wees voorbereid op smalle zandweggetjes en hobbelachtige, onverharde wegen. Een 4WD is dan ook een must. Je kunt ze bijna overal huren, inclusief tenten, kookspullen en slaapzakken. Gelukkig maar, want Fraser Island biedt té gekke mogelijkheden om op avontuur te gaan en (wild) te kamperen.

Goed om te weten: enkel het huren van een 4WD kost je zo’n $150 (€95) per dag. Dit kun je zowel doen bij Hervey Bay als op het eiland zelf. Wel is het op Fraser Island ongeveer $50 (€32). duurder om een terreinwagen te huren. Echter, als je het voertuig op het eiland huurt, hoef je weer minder voor de ferry te betalen. Uiteindelijk ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je de auto op Fraser Island regelt. Kopen is natuurlijk ook nog een optie.

Zo kun je kamperen op het strand of in de duinen, wat je het gevoel zal geven dat je in de middle of nowhere bent aanbeland. Het zicht op de sterrenhemel is hierbij iets dat je niet snel meer zult vergeten. Zorg wel dat je al je afval goed opruimt, anders zou je ’s-nachts nog wel eens gezelschap kunnen krijgen van dingo’s die op zoek zijn naar eten.

Wel zeg ik er meteen bij dat deze honden op Fraser Island een stukje tammer zijn dan bijvoorbeeld in de Outback. Maar alsnog heb je te maken met wilde honden, houd er dus rekening mee.

Kamperen is overigens niet overal toegestaan, maar je vindt altijd wel een plekje waar je de tent kunt opzetten. Het gros van de campings staat op de kaart aangegeven die je bij binnenkomst krijgt.

Zoals ik al zei, kent het eiland geen verharde wegen. Hierdoor kan het nogal eens voorkomen dat je vast komt te zitten in het zand. Wat je dan moet doen? Uitstappen en met z’n allen het voertuig uit de diepte proberen te duwen. Mocht dit niet lukken, dan is er altijd wel iemand in de buurt om je te helpen. Fraser Island is namelijk een drukbezochte plek. Zowel door locals als toeristen.

Als je het niet ziet zitten om zelf te rijden, kun je er altijd voor kiezen om een tour te doen. Dit is meteen een goede mogelijkheid om eventuele reisgenoten te leren kennen. Denk hierbij aan prijzen van $200 (€127) voor een dagtrip. Deze tripjes kun je boeken bij Hervey Bay of Rainbow Beach, de plekken die als vertrekpunt dienen om op Fraser Island te komen.

Tip: op Rainbow Beach kan ik je Dingo’s Backpacker Resort aanbevelen. Via hen kun je voor $469 (€299) mee op een driedaagse tocht. Je hebt hier tevens dorms voor $24 (€15) per nacht. Ook kun je boekingen doen op Fraser Island zelf, een aanrader is Dropbear Adventures. Online reserveren kan natuurlijk ook gewoon.

 

Welke bezienswaardigheden en activiteiten zijn er zoal op Fraser Island?

Op zo’n groot en mooi eiland zijn natuurlijk heel veel avontuurlijke en memorabele activiteiten die je kunt ondernemen. Denk alleen al aan zwemmen in Lake McKenzie en het wandelen door de ongerepte jungle. Hieronder bespreek ik er een aantal voor je in willekeurige volgorde:

 

1. Lake McKenzie

Lake Mckenzie
Het heldere water van Lake McKenzie | Credits: Clare Fisher, Flickr

Dit is wellicht het meest speciale meer dat je op het eiland vindt. Ik zeg wellicht, omdat er meer dan 100 verschillende meertjes aanwezig zijn, waarvan 40 zoetwater.

Het mooie aan Lake McKenzie is dat ze omringd wordt door bebossing. Dit in combinatie met het helderblauwe water en het parelwitte strand, maakt het tot een bijzondere plek. Als je in het water staat, kun je letterlijk tot aan je tenen het water inkijken, zo helder is het! Je kunt er heerlijk zwemmen en prima bijkomen van avonturen die je misschien wat (te) veel energie hebben gekost.

De rit naar het meer is namelijk behoorlijk hobbelig en een activiteit op zich. Maar goed, een stukje avontuur daar houd je waarschijnlijk wel van als je op Fraser Island bent. Overigens ligt Lake McKenzie ongeveer in het midden van het eiland.

Tip 1: als je de grootste drukte wilt vermijden, ga dan niet tussen 10.30 uur en 15.00 uur. Dit zijn de drukbezochtste uren.

Tip 2: neem alleen water mee uit de auto. Er komen hier namelijk vrij veel dingo’s voor. Veiligheid boven alles!

2. Eli Creek

Eli Creek is een kraakheldere rivier waarin onder meer kleine schildpadden leven. Het water mondt uit in de zee; per uur stroomt hier tot wel vier miljoen(!) liter water naartoe. Ze ligt aan de oostzijde van Fraser Island en is meteen ook de grootste rivier in dit gebied.

Behalve dat dit een goede spot is om te zwemmen en picknicken, heb je hier tevens een wandelparcours dat je over de rivier kunt afleggen: de boardwalk. Kijk onderweg goed om je heen: je spot dan wellicht schildpadden en diverse kikker- en vissoorten, waaronder paling.

Aan het eind van de boardwalk kun je het water ingaan om te tuben over de rivier. Er staat een lichte stroming waardoor je lekker rond kunt drijven. Gecombineerd met de mooie omgeving, zorgt dit voor een onvergetelijke ervaring. Dus: neem je opblaasbare band mee.

 

3. 75 Miles Beach

75 Miles Beach | Credits: Clare Fisher, Flickr

Dit reusachtige strand ligt vlakbij Eli Creek aan het oosten van Fraser Island. Ondanks dat het strand erg groot is, vormt ze helaas niet de beste plek om te zwemmen. Verre van zelfs, aangezien hier veel haaien en gevaarlijke stromingen voorkomen.

Maar wees niet getreurd, er is hier wel degelijk een plek waar je het water kunt ingaan. Dit is mogelijk bij de Champagne Pools. Deze attractie ligt aan de noordkant van het eiland en wordt ook wel ‘de natuurlijke jacuzzi’ van Fraser Island genoemd.

Je vindt hier een ware verzameling van natuurlijke waterbronnen die gevormd zijn door vulkanische rotsen. Goed om te weten is dat dit de enige plek op het eiland is waar je in zoutwater kunt zwemmen. Het water van de zee klotst letterlijk over de rotsen in de pools, wat voor heerlijke verfrissing en het opschuimende champagne-effect zorgt. Kijk wel uit met het zitten en lopen op deze rotsen, ze kunnen namelijk behoorlijk scherp en glad zijn.

Wat 75 Miles (ja het strand is echt 75 mijl lang, zo’n 121 kilometer) zo uniek maakt, is dat de zandvlakte als snelweg wordt gebruikt. Je kunt hier dan ook met je terreinwagen overheen cruisen. Ook vind je er een landingsbaan voor kleinere vliegtuigjes. Let dus altijd goed op waar je rijdt.

Op 75 Miles Beach ligt trouwens ook het Maheno Shipwreck, een absolute must-see als je naar Fraser Island trekt. Dit schip werd gebruikt voor het testen van bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1935 werd ze voor de sloop verkocht aan Japan maar kwam daar nooit aan.

Het ‘Maheno wreck’, oftewel het Maheno scheepswrak – een bezienswaardigheid op Fraser Island

Tijdens een cycloon spoelde -wat ooit het grootste schip ter wereld was- aan op 75 Miles Beach. Sindsdien is ze letterlijk vastgeroest in het strand: ze ligt bijna voor de helft onder zand. Het roodbruine wrak vormt prachtig fotomateriaal.

Tip: rijd nog één kilometer in noordelijke richting naar ‘the Pinnacles’. Stop hier voor een kwartiertje (of langer) om de prachtig roodgekleurde zandkliffen te zien. Ze zijn ontstaan door duizenden jaren erosie. Ga wat vroeger in de ochtend; de kleuren zijn dan het mooist.

Tot slot vind je op 75 Miles Beach het walhalla voor mensen die van fotografie houden: Indian Head. Ze dankt haar naam overigens aan Captain Cook, die de plek zo noemde. Eeuwen geleden betekende ‘Indian’ ‘inboorling’, wat voor een verklaring van de naamgeving zorgt.

Je moet ongeveer 10 minuten lopen om naar de top te komen, maar het panoramische uitzicht over het strand en de zee is werkelijk fantastisch. Met een beetje geluk zie je zelfs dolfijnen in de zee spelen en haaien of walvissen zwemmen.

Het is niet zonder reden dat ik dit strand al eerder noemde in m’n artikel over de 28 mooiste stranden in Australië. Met al haar schoonheden is ze een zeer bijzondere plek.

 

4. Central Station Rainforest

Ga hiernaartoe als je één wilt worden met de natuur en wilt verdwalen in de groene bebossing van het tropisch regenwoud op Fraser Island. Goede wandelschoenen zijn wel aan te raden, zeker als je een beetje off-the-beaten-track wilt gaan. Ze ligt ten zuiden van Lake Mckenzie.

Je kunt hier prachtige hikes maken, onder meer langs Wanggoolba Creek (de ‘Wanggoolba Creek boardwalk’) met haar glasheldere water. Je hebt hier tevens goede mogelijkheden om te rusten, verkoeling te zoeken en te genieten van een picknick. Breng wel je eigen eten mee, er zijn namelijk geen faciliteiten om iets te kopen in het regenwoud.

Verder kom je ook langs twee prachtige meren: het Basin Lake en Lake Birrabeen. Beide meertjes zijn ideaal als je op zoek bent naar heldere, frisse waterbronnen waar nauwelijks toeristen komen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lake McKenzie, dat drukbezocht wordt.

Tot slot loop je langs de heerlijk ruikende dennenbomen bij Pile Valley. Het fijne is dat je hier bijna geen andere mensen vindt, je hebt daarom het gevoel het hele bos voor jezelf te hebben.

Het Central Station Rainforest is trouwens ook dé plek als je op zoek bent naar avontuurlijk kamperen en daarbij wilt genieten van allerlei flora en fauna om je heen. En natuurlijk de prachtige sterrenhemel. Je hebt hier diverse kampeergelegenheden, écht een aanrader om eens te doen. Vooraf boeken is wel vereist overigens.

Tip: mocht je meer achtergrondinformatie willen over de aanwezige flora en fauna op het eiland, ga dan naar het Information Center dat in dit gebied aanwezig is. Zo vind je onder meer de zeldzame King Fern op het eiland, een reuzenvaren. Deze komt voor bij het eerder genoemde Wanggoolba Creek.

 

5. Lake Wabby

Lake Wabby
Lake Wabby: het diepste meer op Fraser Island | Credits: Simon Morris, Flickr

Het ‘Wabbymeer’ is een prachtig klein groengekleurd meertje dat aan de oostkant van het eiland ligt. Leuk om te weten is dat ze met 11,4 meter diepste meer op heel Fraser Island is. Tevens is dit het enige stuwmeer op het eiland en het meertje waarin je de meeste vissoorten vindt. Lake Wabby wordt begrensd door zowel regenwoud als een gigantisch grote witgekleurde zandduin.

De wandeling ernaartoe kan, zeker midden op de dag, aardig zwaar zijn, maar aangekomen bij het meer waan je je bijna in een oase. Bereid je vanaf de kust voor op een -lichtelijk uitputtende- tocht van ongeveer tweeënhalve kilometer door los zand. Even doorzetten; het uitzicht vanaf de lookout is prachtig en na te hebben gezwommen, voel je je als herboren!

Tip 1: doe goede wandelschoenen aan, het zand kan zéér heet worden.

Tip 2: duik niet in het water, het begin is behoorlijk ondiep.

Goed om te weten is dat Lake Wabby in de toekomst zal verdwijnen. Niet door toedoen van de mens overigens. De imposante zandduin zal zich op termijn meer en meer in het water gaan verplaatsen waardoor er steeds minder van Lake Wabby over zal blijven. De snelheid waarmee dit gaat is ongeveer één meter per jaar; geschat wordt dat in ongeveer 100 jaar het hele meer droog zal staan.

Backpacken op Fraser Island: extra tips

Beste reistijd Fraser Island. De minste regen valt van juni tot en met november. De meest aangename maanden in deze periode zijn september tot en met november. De meren zijn dan warm genoeg om in te zwemmen en de prachtige bloemen staan in bloei. In de zomer, december tot en met februari, wordt het behoorlijk broeierig.

Bereikbaarheid Fraser Island. Je kunt op Fraser Island komen via Hervey Bay, River Heads of Rainbow Beach. Er zijn twee soorten ferries: eentje die 4WD ’s vervoert en eentje die enkel mensen meeneemt. Vanaf bijvoorbeeld Rainbow Beach duurt het slechts 10 minuten en betaal je $120 voor een retourtje inclusief transport van je 4WD.

Accommodatie Fraser Island. Aan te raden campings zijn Cathedrals Camp, Ocean Lake en Sany Cape. Allen met primaire voorzieningen. Op zoek naar iets meer hardcore? Ga dan kamperen bij Woralie Creek of Wyuna Creek. Beide campings zijn zonder enige voorziening. Zorg wel dat je een ‘camping permit’ en een ‘vehicle acces permit’ aan hebt gevraagd. Dit kan via deze website.

Wil je niet kamperen? Er zijn geen hostels op Fraser Island. Slapen kan bijvoorbeeld bij Hervey Bay YHA (Hervey Bay) en bij Frasers on Rainbow Beach (Rainbow Beach).

Als je op het strand gaat rijden, volg dan de reguliere Australische wegregels. Dat wil zeggen: rijd links en gebruik je knipperlichten.

Neem eigen drinken en eten mee om kosten te besparen én om voor het maximale avontuur te gaan. Als je zelf rijdt: zorg dan voor extra benzine aangezien dit op Fraser Island een stuk duurder is.

Doe een scenic flight via Air Fraser Island. De kosten zijn $75.

Reizen en werken combineren? Op Fraser Island heb je goede mogelijkheden om aan een baantje te komen, bijvoorbeeld op een van de campings. Voor vacatures, zie bijvoorbeeld backpackerjobboard.com.au.

Volgende bestemming. Veel backpackers trekken na Fraser Island verder noordelijk langs de oostkust en gaan eilandhoppen bij de Whitsundays. Ook kun je zuidwaarts trekken richting de Gold Coast.

Mocht je nog geen idee hebben wat te doen in Australië? Trek dan naar de oostkust en ga voor het ultieme avontuur op Fraser Island. Je zult er geen spijt van krijgen 😉 .

 

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Ga jij binnenkort naar dit geweldige eiland? Of ben je er wellicht al eens geweest?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Jeroen

    Prachtig zeg! Doet me terug mijmeren naar mijn vakantie destijds ‘down under’; Echter vandaag de dag heb ik een mooi subtropisch zwembad ontdekt dat een soortgelijke ‘laid back’ ambiance heeft als ik toentertijd meemaakte. Soms hoef je niet 10.000 km ver te reizen om het goed te treffen, ha!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw