Een complete minigids voor backpacken in Brisbane

Brisbane -door Australiërs nogal eens ‘Brissie’ en ‘Brisvegas’ genoemd- is de hoofdstad van Queensland, en een ideale tussenstop wanneer je backpackt langs de oostkust en daarbij richting Cairns aan het reizen bent. Deze op twee na grootste stad van Australië staat bekend om haar goede nachtleven, hippe restaurants, levendige koffie-scene, leuke buurten, parken, markten en -niet minder belangrijk- het bijna altijd goede weer.

Vergeleken met Melbourne en Sydney is er qua bezienswaardigheden misschien niet heel veel te zien, maar je kunt je hier makkelijk een dag of vier vermaken. De bergen in de omgeving bieden je bovendien de mogelijkheid om de natuur in te trekken voor een hike of avontuurlijke mountainbiketocht. Daarnaast ligt de Moreton Bay met liefst 360 eilanden -waaronder het prachtige Moreton Island- in de buurt.

Ik raad je aan om deze gids te lezen als je van plan bent om te gaan backpacken in Brisbane. Want ik wil je graag helpen om het maximale uit je tijd in Brissie te halen. De gids staat vol met tips, inclusief de bezienswaardigheden, dingen die je niet wilt missen, tentjes om te eten, een dagplanning en accommodaties.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rondom Brisbane

Wat is er te doen in Brisbane? Op die vraag geef ik je in dit gedeelte een antwoord.

Er komt in ieder geval van alles voorbij: van kajakken en hiken tot aan slenteren op markten en dagtrips naar Moreton Island en Gold Coast.

 

1. Leer Brisbane kennen via een Free Walking Tour

De Brisbane River die dwars door de stad snijdt

Gratis, daar hou je vast van hè? De verschillende Free Walking Tours die worden aangeboden zijn een perfecte manier om Brisbane te leren kennen en tegelijkertijd andere backpackers te ontmoeten. Brisbane Greeters en Strawberry Tours organiseren leuke wandelingen.

Doe zo’n tour direct wanneer je aankomt, zo beleef je de stad als een local, kom je bij verborgen plekjes en krijg je allerlei handige tips die je de rest van je verblijf in Brisbane kunt gebruiken.

 

2. Bezoek South Bank, het kloppende hart van Brisbane

Een strand middenin de stad, waar zie je zoiets?

Dé place to be in Brisbane is zonder twijfel South Bank, tevens bekend als de ‘South Bank Parklands’. Dit is de wijk waar het allemaal gebeurt, met winkels, eetzaken, bars, pubs, de iconische Brisbane River en zelfs een strand genaamd ‘Streets Beach’. Maar ook culturele bezienswaardigheden zoals de Gallery of Modern Art, dat een van de meest geliefde musea in Australië is op het gebied van moderne kunsten.

South Bank ligt op 15 minuten lopen van het centrum en is een leuk gebied om je accommodatie te boeken, al zijn er nog een boel andere bruisende wijken. Hierover vertel ik je verderop meer.

 

3. Ga kajakken op de Brisbane River

De Brisbane River, ik noemde ‘m al even. Het is een icoon van de stad en de bijnaam -ja, alweer een!- ‘River City’ is daarom weinig verwonderlijk. En wanneer je eens wat anders wilt dan door de stad slenteren is kajakken op de rivier een vette activiteit om te doen.

In ongeveer 1,5 uur peddel je langs bezienswaardigheden als South Bank en de Story Bridge, en zal een gids je inspireren met allerlei boeiende verhalen over de stad.

Mocht je geen trek hebben in gepeddel, kan je ook altijd een normale boottocht boeken. Get Your Guide biedt verschillende gave tours aan, zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds.

 

4. Loop naar de Mount Coot-tha Summit Lookout

Het uitkijkplatform bovenop Mount Coot-tha

Vanaf de bijna 300 meter hoge Mount Coot-tha heb je een panoramisch uitzicht op Brisbane en de omliggende gedeeltes, zoals Moreton Bay en de Gold Coast. Deze heuvel is een goede spot om de zonsondergang of -opkomst te bekijken. Neem spullen mee om te picknicken of bestel wat bij het café op de top.

Op zoek naar meer avontuur? Leef je dan uit op een mountainbike op het 23,5 kilometer lange aangelegde parcours, waarbij je door een inheems bos crost langs beekjes en rotsen. Het is zowel voor beginnende als meer gevorderde fietsers.

 

5. Klim op de Story Bridge

De Story Bridge is een van de eyecatchers van Brisbane en net als de Sydney Harbour Bridge kan je ook deze trekpleister beklimmen. Men noemt dit de ‘The Story Bridge Adventure Climb Experience’. De klim is goed te doen en onderweg zijn er genoeg pauzes om bij te komen. Heb je hoogtevrees, dan zal je zeker even bibberen, maar weet dat de gidsen je supergoed in de gaten houden en zullen helpen.

Een aanrader is de Twilight Climb, tijdens de expeditie krijg je een uniek beeld van Brisbane terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt.

 

6. Spot koala’s (en andere dieren) in het Lone Pine Koala Sanctuary

Zo schattig 🙂

Wat je sowieso niet gemist wilt hebben in Brisbane is het zien van de allerliefste koala’s in het Lone Pine Koala Sanctuary. Dit is ’s werelds eerste opvangplaats voor deze schattige dieren en tevens de grootste. Je mag er koala’s vasthouden, voeden en er zijn daarnaast nog een heleboel andere indrukwekkende dieren. Denk aan kangoeroes, wallaby’s, krokodillen en vogelbekdieren.

De sanctuary is een van de drukste attracties van Brisbane, ga daarom bij voorkeur vroeg in de ochtend.

 

7. Vermaak je op de markten

Brisbane barst van de gezellige markten, waarvan ik er hieronder een aantal voor je benoem.

De Boundary Street Markets worden iedere zaterdag en zondag gehouden in West End, en er is van alles en nog wat te krijgen. Denk aan handgemaakte spulletjes, kleding en verse producten. Verder kan je wat lekkers eten bij een van de streetfood-kraampjes.

’s Avonds is het een aanrader om de Eat Street Northshore in Hamilton te bezoeken. Hier heb je gekleurde containers waar men streetfood uit heel de wereld verkoopt en er treden muzikanten op.

Ben je op zoek naar verse producten van lokale boeren? Dan is de Jan Powers Farmers Markets in New Farm waar je moet zijn.

Tot slot is de Valley Laneway Markets in Fortitude Valley een levendige wekelijkse markt met streetfood, kleding, verzorgingsproducten enzovoorts.

 

8. Relax in de parken

In Brisbane heb je een aantal mooie parken. Een daarvan is het populaire New Farm Park gelegen aan de oevers van de Brisbane River. Het is een van Brisbane’s oudste en grootste parken. Locals komen hier vooral naartoe om met elkaar te picknicken.

Pal naast de rivier liggen de City Botanic Gardens, een groene oase middenin de stad om lekker te wandelen of bij te komen van de drukte. Of werk jezelf in het zweet en ga hardlopen. Behalve het gebruikelijke groen is er een mangrove en leven er dieren, zoals eenden, leguanen en bijzondere vogels.

Ook het subtropische Roma Street Parkland met haar felle bloemen en goed onderhouden tuinen is een aanrader. Er worden bovendien regelmatig events gehouden en bij The Garden Room kan je een lekkere koffie pakken.

Als laatst raad ik je het Kangaroo Point Cliffs Park even buiten het centrum langs de rivier aan. Ga ’s ochtends vroeg of tijdens de zonsondergang de kliffen op, om te genieten van zonsopkomst en/of de zonsondergang.

 

9. Struin over de eigenzinnige Winn Lane

Winn Lane in Fortitude Valley is een eigenzinnige straat voor creatievelingen. Het is zo’n typische hidden gem die alleen locals kennen. Je vindt er lokale modeontwerpers, kappers, boetiekshops, koffiezaakjes en leuke hipstertentjes om wat te eten. Kijk bijvoorbeeld eens bij No.5 Cafe en bij Ben’s Burgers.

 

10. Chill op het strand in de Gold Coast

Miami Beach – een van de vele stranden in de Gold Coast

Tuurlijk, Brisbane heeft haar eigen (artificiële) strand, al kan ik me voorstellen dat je na al die gebouwen om je heen zin krijgt in een echte strandbestemming. Ga dan naar de Gold Coast met ruim 70 kilometer aan kustlijn, wat op slechts een half uurtje reizen ligt. Naast luieren op stranden als Broadbeach, Miami Beach en Greenmount Beach is ook surfen hier erg in trek, bijvoorbeeld bij Surfers Paradise.

Wel raad ik je aan om buiten de weekenden om te gaan, want Gold Coast is een zeer geliefde stad onder locals die er op zaterdag en zondag lekker een dagje komen om te relaxen.

 

11. Maak een uitstapje naar Moreton Island

De Tangalooma-scheepswrakken voor de kust van Moreton Island

Brisbane is de toegangspoort tot het subtropische paradijs Moreton Island, met de ferry duurt het zo’n 75 minuten om er te komen. Ideaal indien je de stad voor één of enkele dagen wilt ontvluchten.

Het eiland staat bekend om de goede duik- en snorkelmogelijkheden -bijvoorbeeld bij de Tangalooma-wrakken-, Mount Tempest, de fascinerende Harper’s Rock, sandboarden en je kunt er bovendien -ethisch- dolfijnen voeren. Wat verder gaaf is, is om de omgeving met een 4WD te verkennen.

Je stapt op in de Manly Boat Harbour, wat trouwens een leuk gebied is om rond te struinen, met eetzaakjes, cafés en winkels. Nadeel? Het is er vrij prijzig. Maar wandelen kost niks natuurlijk 😉 .

Mocht je voor een dagtrip kiezen, dan is deze excursie een aanrader om te doen.

Twee alternatieven voor Moreton Island zijn tripjes naar North Stradbroke Island en Stradbroke Island. De eilanden staan naast zoetwatermeren en stranden bekend om de vele koala’s en kangoeroes die er in het wild leven. Je kunt trouwens ook kiezen voor een driedaagse tour, waarbij je drie eilanden Stradbroke Island, Moreton Island en Sint-Helena van de Moreton Bay bezoekt. Heb je de tijd dan raad ik je dit zeker aan.

 

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Brisbane?

Vanwege het subtropische klimaat kun je Brisbane het hele jaar door bezoeken, het is er vrijwel altijd warm en zonnig. Toch zijn er verschillen tussen de jaargetijden, die ik hieronder voor je bespreek.

  • Zomer (december tot en met februari): temperaturen schommelen tussen 24°C en 29°C en de zomer wordt als beste surfperiode gezien. Vooral in januari wordt het druk, wat hoge prijzen tot gevolg heeft. Overigens is de zomer tevens de natste tijd van het jaar in Brisbane.
  • Herfst (maart tot en met mei): de temperaturen liggen zo tussen de 16°C en 21°C en het is minder benauwd dan in de zomer. Fijn is bovendien dat dit geen hoogseizoen is, waardoor de prijzen voor accommodaties lagen zullen zijn.
  • Winter (juni tot en met augustus): over het algemeen koelere nachten en heldere dagen, met temperaturen tussen 10°C en 21°C. Goed om te weten: het bultruggenseizoen start in deze maanden, langs de zuidelijke kust van Queensland.
  • Lente (september tot en met november): het wordt alweer een stukje warmer en (ietsje) benauwder, met temperaturen die uiteenlopen van 16°C en 25°C. Samen met de herfst is dit een ideale tijd om naar Brisbane af te reizen.

 

Hoe zit het met transport in Brisbane?

Brisbane heeft een uitstekend openbaar vervoer bestaande uit bussen, treinen en ferry’s.

Voor de bus adviseer ik je om een een Go-Card aan te schaffen, omdat je op die manier tegen een gereduceerd tarief kunt reizen. Daarnaast is er een Go Explore Card waarmee je een hele dag onbeperkt de bus kan pakken.

De trein gebruik je om naar de omringende wijken of gebieden rond Brisbane gebieden te gaan, denk bijvoorbeeld aan Gold Coast. In Brisbane CBD heb je twee grotere stations: Central Station en Roma Street Station. Ook hier is de Go-Card een aanrader.

De rivier die dwars door de stad snijdt maakt de ferry een ander populair vervoersmiddel in Brisbane. Met de CityCat vaar je gratis vanuit het centrum naar diverse wijken.

Verder is de fiets een leuke manier om de stad te ontdekken. Er zijn deelfietsen beschikbaar die je voor een klein bedrag huurt.

Tot slot heb je natuurlijk de taxi, al wil je die vanwege de hoge kosten -5 AUD startarief plus 2,20 AUD per kilometer- zoveel mogelijk links laten liggen.

 

Hoe kom je van Brisbane Airport in het centrum?

Je hebt, behalve de taxi, twee opties om vanaf de luchthaven naar het centrum van Brisbane te komen: met de bus of trein. De afstand is ongeveer 17 kilometer.

Reis je met de bus, dan pak je een Con-X-ion shuttle-bus of de reguliere -en goedkopere- bus 590. In beide gevallen ben je ongeveer een half uur onderweg.

Ten slotte kun je met de trein in 20 minuten van de airport naar het centrum reizen. Airtrain verzorgt deze ritjes.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Een local op Stradbroke Island 😉

Je kunt bijna alles in Brisbane op eigen houtje ondernemen. Bepaalde activiteiten, zoals kajakken of een dagtrip naar Moreton Island zal je echter wel met een tour moeten doen. Ik raad je aan om deze te boeken via Get Your Guide.

 

Waar in Brisbane komen backpackers?

Backpackers in Brisbane
  • Brisbane-centrum (CBD): het zakelijke gedeelte van Brisbane met wolkenkrabbers, drukke straten en winkels. Maar ook parken, koffiezaken, eettentjes en op loopafstand van South Bank.
  • Fortitude Valley: in dit stadsdeel vind je een hoop bars, clubs, pubs en hostels. Daarnaast is Chinatown hier gevestigd.
  • West End: een wat alternatiever stuk van Brisbane met gezellige bars, cafés, koffiehuisjes en livemuziek.
  • Paddington: gelegen in de heuvels met kleurrijke huisjes, restaurants en cafés. Locals komen hier na hun werk een drankje doen of in het weekend om te shoppen in de boetiekwinkels.
  • South Bank: South Bank is het culturele hart van Brisbane, gelegen aan de Brisbane River. Je hebt er meerdere parken, Streets Beach, goede restaurants en het hele jaar door evenementen.

 

Waar in Brisbane kan je lekker eten en drinken?

Leuke eetzaakjes, hippe koffietentjes en bars om uit te gaan in Brisbane; hieronder vertel ik je er alles over.

 

Eten en drinken

Laat ik beginnen met een aantal geweldige koffiebars die heerlijke espresso’s, lattes, cappuccino’s en wat je maar wilt voor je maken. Coffee Anthology (CBD) is een must en de gebakjes zijn er ook super trouwens. Edward Specialty Coffee (CBD) is een andere topper waar eigenaar Edwin je laat ervaren hoe échte koffie hoort te smaken. Tot slot is QAG Cafe (South Bank) met haar prachtige tuin een aanrader voor een bakkie. Maar eerlijk gezegd zit je qua koffie eigenlijk overal wel goed in Brisbane, Australië is natuurlijk een koffieland bij uitstek, waar talloze barista’s de kneepjes van het vak leren.

Een leuke plek om een hapje te eten is Winn Lane (Fortitude Valley). Dit is een schattig straatje enkele eetgelegenheden -Ben’s Burgers- en eigenzinnige shops, dat ik ook al heb besproken in het gedeelte over de bezienswaardigheden in Brisbane.

In de avonds is Howard Smith Wharves (Fortitude Valley) een aanrader om wat te gaan eten. Je hebt er tevens een wijds uitzicht op de Story Bridge.

Twee van de betere Aziaten in Brisbane zijn Biang Biang Fresh Noodle (Fortitude Valley) en Donna Chang (CBD). Ben je specifiek op zoek naar de Indiase keuken? Check dan It’s Mirchi Healthy Indian (Paddington).

Een tip qua vegetarisch en veganistisch eten is Vegeme (South Bank). En proef verder zeker de heerlijke gerechten bij het Yavanna Plant-based Restaurant (Paddington).

 

Nachtleven

Qua stappen is de beste tip die ik voor je heb om aan reisgenoten in je hostel te vragen waar de feestjes worden gehouden. In hostels zelf worden ook regelmatig avondjes georganiseerd, bijvoorbeeld bij Bunk Brisbane.

Het district dat bekendstaat om de goede uitgangsmogelijkheden is Fortitude Valley. Dunder is hier een typische bar die backpackers aantrekt. Hetzelfde geldt voor Birdees, een vrij wilde nachtclub waar je helemaal lost kunt gaan.

 

Waar in Brisbane raad ik je aan om te overnachten?

Prima hostels in Brisbane zijn City Backpackers HQ (CBD), Brisbane City YHA (CBD), Brisbane Quarters (Spring Hill) en Somewhere To Stay Backpackers (West End).

Als je met z’n tweeën bent is het huren van een betaalbare studio leuk om te doen. Bekijk de City Studio of check het aanbod op Airbnb.

Luxere hotels die goed bekendstaan zijn Capri by Fraser Brisbane (CBD), Royal On The Park (CBD) en Emporium Hotel South Bank (South Bank).

 

Dagplanning voor 3 dagen Brisbane

De iconische Story Bridge in het centrum van Brisbane

Stel je bent van plan om 3 volle dagen naar Brisbane te gaan, wat kan je dan zoal doen? Om je daarbij te helpen heb ik een leuke route door Brisbane voor je uitgestippeld.

  • Dag 1: doe ’s ochtends een Free Walking Tour. Daarna ga je South Bank ontdekken. Tijdens de zonsondergang spring je in een kajak om Brisbane over water te verkennen.
  • Dag 2: begin je dag in een van de parken met een ontbijtje. Vervolgens spot je koala’s in het Lone Pine Koala Sanctuary. In de avond bezoek je Winn Lane en daarna ontdek je het nachtleven van Fortitude Valley.
  • Dag 3: Loop naar de Mount Coot-tha Summit Lookout, doe een drankje op de top en erna relax je in de Mount Coot-tha Botanic Gardens. Tot slot ga je naar de toffe wijk West End om rond te struinen. Of vul je dag helemaal anders in en maak een dagtrip naar Moreton Island.

 

Hoe kom je in Brisbane?

Met Brisbane Airport is de stad eenvoudig en vanuit allerlei plekken te bereiken. Vanuit bijvoorbeeld Sydney (1,5 uur reistijd), Melbourne, Perth (4 uur en 20 minuten reistijd), Adelaide (2 uur en 20 minuten reistijd), Hobart, Tasmanië (2 uur en 40 minuten reistijd), Hamilton Island, Whitsundays (1 uur en 40 minuten reistijd) en Fraser Island (55 minuten reistijd).

Vanuit Gold Coast reis je met de trein in een half uur naar Brisbane en met de bus ben je ongeveer 1 uur onderweg. Vertrek je in Noosa Heads? Reken dan op 2 uur en 20 minuten reizen met de bus, de trein doet er iets minder dan 2 uurtjes over. Vanuit de Sunshine Coast duurt het 3 uur met de bus.

Of rijd de Legendary Pacific Coast Drive, een epische roadtrip van Sydney naar Brisbane van om en nabij de 900 kilometer.

Tickets voor je vervoer koop je eenvoudig online via Bookaway.

 

Heb jij vragen over Brisbane? Laat het weten in de comments 🙂

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw