Ontdek de Sydney Harbour Bridge met deze tips

De iconische stalen boogbrug van Sydney, oftewel de Sydney Harbour Bridge, verbindt het zuiden van de stad met het noorden. Om precies te zijn het CBD met de North Shore. Het bouwwerk werd tussen 1923 en 1932 gebouwd, is bijna 1.200 meter lang en heeft een boogspan van 503 meter. Het hoogste punt ligt op liefst 134 meter boven zeeniveau. Op het 49 meter brede brugdek vind je een achtbaans-snelweg, spoorlijnen, fiets- en voetpaden.

Dit zegt je misschien allemaal niet zoveel, maar wat als ik je zeg dat dit een van de grootste boogbruggen ter wereld is?

Voor veel toeristen die naar Sydney komen is het een bezienswaardigheid die ze niet gemist willen hebben. En daarmee bedoel ik niet slechts ernaar kijken, maar daadwerkelijk eroverheen gaan.

Wandelend, fietsend of…

Klimmend!

Want behalve er simpelweg op wandelen of fietsen kun je de brug sinds 1998 beklimmen, en genieten van epische uitzichten vanaf de top. Je staat daar op een duizelingwekkende hoogte van 134 meter. Ben je zo moedig om dit avontuur aan te gaan, dan heb je er nadien een ervaring bij die je je leven lang niet zult vergeten.

Het verhaal achter het ontstaan van de beklimming is overigens best bijzonder. In 1989 trakteerde Paul Cave verschillende zakenmensen op een wel erg origineel uitje: het beklimmen van de boog, de eyecatcher van de brug. Dit viel zo in de smaak, dat diezelfde Paul met het idee kwam om dit ook mogelijk te maken voor iedere toerist in Sydney.

Hiervoor heeft hij, na uiteindelijke overeenkomst met de overheid en andere belangenpartijen, in 1998 de zogeheten Sydney Harbour BridgeClimb opgericht. Via dit initiatief kunnen bezoekers de brug op verschillende manieren beklimmen. Zo werd een droom werkelijkheid.

De bijnaam van deze trekpleister is overigens ‘The Coathanger’, oftewel ‘Klerenhanger’. Dit vanwege het bijzondere boog-achtige ontwerp.

Ga jij naar Sydney en wil je deze stadsicoon bewonderen of misschien zelfs beklimmen? In dit artikel ga ik je alles vertellen over de mogelijkheden die de Sydney Harbour Bridge te bieden heeft, zowel voor wandelaars, fietsers en de meer avontuurlijke klimmers.

Enkele interessante weetjes over de Sydney Harbour Bridge

  • Het is de grootste stalen boogbrug ter wereld.
  • De bogen kunnen van hoogte veranderen, afhankelijk van het weer. Er zit soms wel 18 centimeter verschil in!
  • In 1930 viel constructiewerker Vincent Kelly van de brug af het water in. Hij overleefde de val van 55 meter op miraculeuze wijze.
  • Gedurende de bouw die 8 jaar duurde overleden er 16 medewerkers.
  • De brug is vandaag de dag beklommen door meer dan 3 miljoen mensen.
  • Het is een populair uitje om je geliefde ten huwelijk te vragen: 4.000 stelletjes deden dit al.
  • Chris Muller is het oudste mens dat de klim deed. Deze vrouw was 100 jaar.
  • Er is een 89-jarige man genaamd Lloyd Poulton die de brug al 125 keer heeft beklommen. De beste meneer is nog altijd bezig met het uitbreiden van dit opmerkelijke record.
  • Je moet minimaal 10 jaar zijn om toegang te krijgen.
  • De Sydney Harbour Bridge Climb is 354 dagen per jaar 24 uur per dag geopend. De vroegste klim begint om 3.15 uur.

 

Wandelen over de Sydney Harbour Bridge

Het Sydney Opera House met erachter de boogbrug

Simpelweg wandelen over de brug van Sydney is de goedkoopste optie -het kost je namelijk geen cent- en tevens datgene waar de meeste toeristen voor kiezen.

Hieronder bespreek ik een aantal mogelijkheden waarop je de brug kunt bereiken.

De eerste manier om naar de brug te komen is via de Circular Quay-zijde van de haven via The Rocks Area. In George Street staat een bord waarop staat: ‘Sydney Harbour BridgeClimb’. Als je de wandeling hebt gedaan, kun je vanuit het Milsons Point Station een trein terugnemen naar het stadscentrum.

Een andere optie is om vanuit het Wynyard Station een trein te nemen naar het eerder genoemde Milsons Point Station dat aan de noordkant van de haven ligt. Dit station ligt trouwens direct tegenover de trap die naar de brug loopt. Wanneer je eenmaal de overkant hebt bereikt, kun je teruglopen naar The Rocks Area.

Tip: lopen vanaf de noordzijde levert je de mooiste uitzichten op. Je kijkt zo recht op de Opera House en Circular Quay.

Tot slot kun je, afhankelijk van aan welke kant je je bevindt, natuurlijk gewoon de brug overlopen en vervolgens weer terug naar waar je vandaan bent gekomen.

Eenmaal op de top, word je beloond met prachtige uitzichten over de haven het iconische Sydney Opera House.

Tip: voor de mooiste foto’s zijn de zonsopkomst en -ondergang de beste momenten op de dag. In de middag kan het behoorlijk fel zijn door de zon, waardoor de plaatjes minder spectaculair worden. Met name de zonsopgang is erg mooi, deze vindt plaats aan de kant van de Opera House en Circular Quay.

De Sydney Harbour Bridge met de fiets verkennen

Een te gek alternatief is om de Harbour Bridge met de fiets te verkennen, dit is zowel mogelijk op een reguliere fiets als een e-bike.

Een vaak geboekte e-bike-tour is deze die je behalve langs de boogbrug ook bij plekken zoals Darlinghurst, Woolloomooloo en Mrs Macquarie’s Point brengt.

Ga je liever op een normale fiets, dan is deze tour een must om te doen. Je start in het levendige Rocks-district om vervolgens over de beroemde brug te fietsen. Maar daar blijft het niet bij, want naderhand zal je Kirribilli, het Governor’s House, Luna Park en Lavender Bay verkennen. Ten slotte kom je weer terug bij de brug en geniet je van een welverdiende lunch.

 

De Sydney Harbour Bridge beklimmen

’s Avonds de brug verkennen, iets voor jou?

Dan de andere optie met de meest spectaculaire uitzichten: het beklimmen van de brug. Ik zei het je al eerder, dit is in 1998 mogelijk gemaakt door Paul Cave. Is dit iets dat op jouw bucketlist staat of komt te staan? Grote kans dat je nog niet eens wist dat de beklimming mogelijk was, vandaar dat ik je er in dit gedeelte wat meer over vertel.

Allereerst is het goed om te weten dat, in tegenstelling tot wandelen, een beklimming wél geld kost. En behoorlijk wat ook. De prijzen lopen grofweg uiteen van 294 AUD tot 424 AUD, afhankelijk van de klim die je gaat doen (het actuele prijsoverzicht, kun je op deze pagina terugvinden). Maar goed, ook al ben je een backpacker, af en toe een uitschieter moet kunnen toch?

Immers, wat is je meer waard: een ervaring die je voor je leven zal bijblijven of het feit dat je een paar 100 euro extra hebt overgehouden toen je weer thuis kwam. En wat is krap 300 AUD als je daarmee een droom kunt laten uitkomen of jezelf de ultieme uitdaging bezorgt? Precies 🙂 . Je daarnaast creatief denken: geef de week na de klim bijvoorbeeld minder uit aan alcohol, kook meer zelf, ga couchsurfen enzovoorts. Bekijk anders deze tips om geld te besparen eens.

De organisator die het klimmen op de Sydney-brug organiseert is BridgeClimb Sydney. Je gaat met een gids op pad die onderweg interessante verhalen vertelt over de geschiedenis van het bouwwerk.

Je hebt de keuze uit de volgende klimtochten:

  • De Summit Insider. Dit is met 1.002 treden en 2,5 uur (heen en terug) de snelste klim. Je maakt relatief weinig stops, enige fitheid is daarom aan te bevelen. Deze tocht is een aanrader wanneer je meer over de techniek en bouw wilt weten. Je krijgt de kleinste details van dichtbij te zien.
  • Summit (day, dawn, twilight of night). Hierbij ligt de nadruk voornamelijk op de uitzichten en niet zozeer op de details van de brug zoals bij de Summit Insider het geval is. Je beklimt in totaal 1.332 treden en bent in 3,5 uur op en neer. Je hebt vier opties: dawn (om 08.00 uur), day (tussen 09.00 uur en 17.00 uur), twilight (om 17.00 uur of 18.00 uur) of night (om 18.00 uur of 19.00 uur).
  • Ultimate. Bij deze variant ga je over liefst 1.621 treden en je bent in totaal zo’n 3,5 uur onderweg. Dit is tevens de meest avontuurlijke klim en daarmee niet voor angsthazen 😉 .
  • Burrawa Aboriginal Climb. Net als bij de Summit Climb zal je 1.332 treden moeten trotseren en gaat over hetzelfde gedeelte. De gehele klim duurt in totaal 3 uur. ‘Burrawa’ betekent trouwens iets als ‘boven’ in de taal van de Aboriginals. En vanwaar de link met Aborignals? Vanaf de top kijk je uit op typische Aboriginal-spots zoals Bennelong en Barangaroo.

Tip: een goedkoper alternatief is de klim naar de Pylon Lookout. Voor 24,95 AUD ga je over 200 treden en vertelt een gids je allerlei weetjes over de brug. En niet minder belangrijk: het uitzicht vanaf het viewpoint is geweldig.

Hoe zit het met hoogtevrees?

Tja, natuurlijk is dit een issue, dat kan ik moeilijk gaan ontkennen. Daag jezelf uit, maar doe het niet als je denkt te gaan verkrampen. Aan de andere kant: misschien is dit juist de manier om je hoogtevrees meer onder controle te krijgen?

Weet in ieder geval dat er nooit onstabiele ladders zijn en er altijd een leuning is waar jij je aan kunt vasthouden. Verder is het zo dat je vaak via de binnenkant van de brug op een trap omhoogloopt, waardoor het zicht naar beneden minder confronterend is.

De gidsen die meegaan zullen je bovendien continu op je gemakt stellen en helpen, mocht dit nodig zijn.

En zoals touroperator BridgeClimb zelf zegt: “Tig van de 4 miljoen dappere klimmers die je voorgingen meldden zich met zenuwen op ons kantoor, zonder te weten of ze de daadwerkelijke stap echt zouden zetten. Eén ding is zeker: je hoeft jezelf niet te onderschatten en bent tot meer in staat dan je denkt. Wij zijn er om je te helpen met al je vragen en zullen ook de angsten van je voorgangers aan je voorleggen, en je daarbij laten zien hoe zij ermee omgingen.”

Ten slotte wil ik je nog het volgende meegeven: hoe hoger je komt, hoe breder de traptreden worden. Je raakt daarom verder verwijderd van de reling, wat je een veiliger gevoel oplevert. Slechts aan het begin ben je echt bij machte om over de leuning te kijken.

 

Nog enkele dingen die goed zijn om te weten voor het beklimmen van de brug

  • De prijzen variëren naargelang het seizoen, dag van de week (doordeweeks of weekend) en het moment van de dag.
  • Voor aanvang van de klim leg je een blaastest af om het alcoholpromillage in je bloed te checken.
  • Voor bungeejumpers: springen van de brug is niet toegestaan.
  • Het meenemen van een camera of telefoon is (helaas) verboden. Dit in verband met je eigen veiligheid Al je belangrijke spullen worden opgeborgen in een kluis.
  • Een bril of zonnebril zijn wel toegestaan.
  • Je krijgt een soort overall die je over je kleding aan kunt doen en allerlei andere spullen, zoals veiligheidsriemen. Je hoeft zelf daarom niets speciaals mee te brengen.
  • Zorg wel voor degelijke schoenen, bijvoorbeeld hardloopschoenen. In elk geval geen hakken, slippers of sandalen.
  • Het duurt ongeveer 2 uur voor je bij de top bent.

 

Alternatieve tours in Sydney

Behalve de Sydney Harbour Bridge heeft Sydney natuurlijk nog een hoop meer moois te bieden. Hieronder zie je de populairste tours van Get Your Guide die je in een paar simpele klikken kunt boeken.

 

Waar in Sydney raad ik je aan om te overnachten?

Surfstrand Bondi Beach is een leuk deel van Sydney om te verblijven

Ieder stadsdeel heeft zowel hostels als comfortabele hotels om te verblijven. In de meeste hostels kan je trouwens ook gewoon je eigen kamer boeken, mocht je gesteld zijn op je privacy of simpelweg niet goed in dorms kunnen slapen.

Ik heb per stadsdeel een selectie van fijne adresjes voor je gemaakt:

 

Zoek je een leuke route voor Australië?

Ben jij van plan om te gaan backpacken of roadtrippen in Australië, of er een avontuurlijke rondreis te maken?

In Backpackgids Australië heb ik verschillende interessante routes voor je uitgestippeld waarmee je direct op pad kunt. Je hoeft zo zelf niets meer uit te zoeken, alleen maar een leuke route om te volgen. Easy peasy 🙂 .

 

Meer lezen over Sydney en Australië

Indien je op zoek bent naar meer tips en leuks over Sydney, bekijk dan deze uitgebreide gids voor Sydney. Hierin vind je bijvoorbeeld leuke eetspots, bezienswaardigheden, meer info over de verschillende wijken, transportinfo en nog veel meer.

Alle Australië-artikelen vind je terug op de uitgebreide Australië-pagina.

 

En, durf jij het aan om de Sydney Harbour Bridge te beklimmen? Of houd je het bij wandelen? Laat me iets weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw