Een complete minigids voor backpacken in Melbourne - Backpackblog.nl

Een complete minigids voor backpacken in Melbourne

Ben je op zoek naar tips voor backpacken in Melbourne? Dan is dit artikel een aanrader om te lezen. Hierin geef ik je namelijk diverse adviezen op het gebied van eten en drinken, bezienswaardigheden, het bruisende nachtleven, accommodaties, events, transport en meer.

Heb je het wel gezien in de hoofdstad van Victoria? Ook daar heb ik in deze blog op gerekend. Zo bespreek ik diverse spots en andere bestemmingen die je vanuit Melbourne kunt bezoeken.

 

In dit artikel worden de volgende vragen beantwoord

Waarom zou je naar Melbourne gaan?
Welke bezienswaardigheden vind je in Melbourne?
Heeft Melbourne gratis to-do’s?
Welke stranden kent Melbourne?
Welk stadsdeel van Melbourne is leuk voor backpackers?
Wat zijn suggesties op het gebied van eten en drinken in Melbourne?
Welke accommodaties zijn aan te raden in Melbourne?
Hoe zit het met het transport in Melbourne?
Wat is de beste reistijd voor Melbourne?
What’s next?

 

Waarom zou je naar Melbourne gaan?

Street Art Melbourne
Street-art in Melbourne

Allereerst, je moet natuurlijk helemaal niks van mij. Maar het fijne aan deze megastad is dat er voor iedereen wel wat leuks te doen is, ongeacht of je een budgetbackpacker bent of wat je smaak is. Melbourne heeft het gewoon. Wat mij betreft dan ☺ .

Veel backpackers houden van Melbourne vanwege de levendigheid in de stad. Ondanks de grootte, is er overal en altijd wel wat te doen. Letterlijk op iedere hoek gebeurt er iets.

Behalve de fijne sfeer, de goede shop-, eet- & drinkmogelijkheden en kleurrijke street-art, is het een stad die qua oriëntatie vrij logisch in elkaar steekt. Melbourne staat daarnaast bekend als dé plek voor de beste koffie in heel Australië. Ik raad je aan om er eentje te drinken bij Cafe Bruce in St. Kilda.

In augustus 2015 werd Melbourne door The Economist overigens uitgeroepen tot de ‘most liveable city’. En dat voor de vijfde(!) keer op rij.

Tip: vlieg je direct op Melbourne en wil je bijvoorbeeld pindakaas, stroopwafels of iets anders typisch Nederlands meenemen, dan is dit geen probleem. Vuistregel: doe het in je koffer en niet in je handbagage. Zolang het om ‘processed food’ gaat, ben je veilig ☺ .

Welke bezienswaardigheden vind je in Melbourne?

Veel. Heel veel. Ik ga daarom niet 40 activiteiten opsommen, dit zou nog slechts een fractie zijn van alle mogelijkheden die Melbourne je te bieden heeft. Hieronder enkele van mijn favorieten:

Allereerst is de Eureka Tower een must-see als je in de stad bent. Het uitzicht vanaf het hoogste punt over Melbourne, is indrukwekkend. Heb je hoogtevrees? Wees dan voorbereid, je bevindt je namelijk op bijna 300 meter boven de begane grond 😉 .

Als je van shoppen houdt, dan adviseer ik je om naar Flinders Street, Little Collins Street, Bourke Street of Swanson Street te gaan. Neem ook zeker een bezoekje aan de Rose Street Markets in Fitzroy. Een relatief kleine markt maar wel erg gezellig. Bovendien kun je er heerlijke koffie krijgen. Als je in St. Kilda bent, dan heb je op zondagen diverse leuke marktjes om overheen te lopen.

Leuk om te doen

Wij Nederlanders (en Belgen ook een beetje 😉 ) houden van fietsen. In Melbourne kom je wat dat betreft niets te kort, met 670 kilometer aan fietspaden kun je de stad lekker op ’t fietsje verkennen. Een organisatie die leuke tours aanbiedt en losse fietsen verhuurt, is Baja Bikes.

Zij bieden voor Melbourne 2 tripjes aan:

1. Een trip van 3 uur die je langs de schitterende hoogtepunten van Melbourne brengt klik hier voor meer informatie.
2. Een 4 uur durende excursie met privégids klik hier voor meer informatie.

Verder kan ik natuurlijk de St. Kilda Pier Penguins niet vergeten. Je vindt deze prachtige beesten aan het eind van de lange en uitgestrekte pier van St. Kilda tussen de rotsen. Ik wil je wel aanraden om er voor de zonsondergang te zijn om drukte enigszins te kunnen ontwijken. Doorgaans komen ze ongeveer een half uur na het ondergaan van de zon uit het water gelopen.

Over dieren gesproken, ga naar het Rowville Recreation Reserve dat op zo’n 32 kilometer ten zuidoosten van het centrum ligt. Je kunt hier onder meer kangoeroes door het gras zien rennen tijdens het ondergaan van de zon. Dit levert prachtige uitzichten op, vergeet dus zeker geen foto’s te maken.

Mocht je een liefhebber zijn van cricket of Australian Football, woon dan een wedstrijd bij in hét stadion van Melbourne, het MCG. In dit reusachtige bouwwerk kunnen trouwens wel meer dan 100.000 bezoekers. Als je de Arena (Amsterdam) of Kuip (Rotterdam) al imposant vindt, dan weet je hier helemaal niet wat je meemaakt ☺ .

Qua festivals en events heeft Melbourne meerdere mogelijkheden voor je. Het gehele jaar door is er altijd wel een big event of iets dergelijks. Denk alleen al aan de Grand Prix of het Australian Open. In april kan ik je het Comedy Festival aanbevelen. Althans, als je van cabaret, comedy’s en dergelijke houdt. In februari kun je met andere backpackers de zomer vieren tijdens het St. Kilda Festival.

Tip: ben je meer van de dansscène? Houd je van techno, minimal, deephouse enzovoort? Het bekende Dekmantel Festival uit Nederland komt naar Melbourne. Op 20 februari 2016 (en het volgende jaar) kun je helemaal los ☺ .

Tot slot is de Hidden Secret Tour gaaf om eens te doen. Voor ongeveer $60 krijg je de betere gedeeltes van de stad te zien om het gebied van eten, drinken, kunst en architectuur. Ik adviseer je om dit aan het begin van je trip te doen, zo kun je al wat handige insider-informatie over Melbourne opdoen.

 

Heeft Melbourne gratis to-do’s?

Jazeker, hierboven noemde ik er al een aantal. Denk niet dat dat Melbourne je niks te bieden heeft als je geen bergen geld te besteden hebt. Inderdaad, de kosten in Australië zijn vrij hoog, maar iedere stad kent wel verschillende gratis activiteiten. Zo ook Melbourne. Je hebt onder meer de mogelijkheid om optredens bij te wonen bij Cherry Bar in Flinders Lane en het Esplanade Hotel bij St. Kilda.

Verder kun je gratis gebruikmaken van de City Circle Tram. Al rijdende word je van informatie voorzien voor wat betreft de belangrijkste bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Je kunt overigens in- en uitstappen waar je wilt. Een ideale manier om het centrale gedeelte van Melbourne beter te leren kennen!

Ook zijn veel van de eerder besproken festivals voor nop te bezoeken. Kijk hiervoor even op de website Thatsmelbourne.com. Dit geldt natuurlijk ook voor shoppingcentra en de lokale marktjes.

Tevens is Melbourne een stad bij uitstek om rond te struinen, te verdwalen en te genieten van de mooie artistieke straatjes. Enkele goede locaties zijn Union Lane, Hosier and Rutledge Lane en 21 Degraves Street. Je kunt ook kiezen voor een ‘free walking tour’ die tweemaal per dag wordt georganiseerd. De tocht duurt ongeveer drie uur en is, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal gratis.

Tot slot kun je gratis een bezoek brengen aan de Royal Botanic Gardens. Zeker als je de drukte uit de stad even zat bent, is dit een ideale spot om tot rust te komen. Via deze tuin kun je trouwens doorgaan richting het indrukwekkende Shrine of Remembrance. O ja, ook hiervoor hoef je geen entree te betalen ☺ .

 

Welke stranden kent Melbourne?

St-Kilda-Beach
Gekleurde huisjes op St. Kilda Beach in Melbourne

Behalve het bekende St. Kilda, heeft Melbourne nog een aantal lekkere strandjes waar je met een koffietje of lekker koud biertje jezelf even kunt onttrekken aan de hectiek van de stad. Al zeg ik er ook meteen bij dat je ‘stadsstranden’ niet moet verwarren met onbewoonde eilanden ☺ . Hieronder een aantal suggesties:

St. Kilda (zie foto boven), ik noemde ‘m al even, is het meest bekende strand van Melbourne. Je vindt hier dan ook de meeste backpackers. Het kan er wel erg druk worden, niet helemaal mijn ding. Als het wat rustiger is, is het een meer dan fijn strandje.

Ook Elwood Beach is het bezoeken meer dan waard. Helaas niet eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken, maar met de auto of taxi goed te doen.

Dan het strand dat ik al noemde in mijn artikel over de 28 mooiste stranden in Australië: Brighton Beach. Het strand met de 82 gekleurde strandhuisjes. Je kunt er makkelijk komen met de ‘Sandringham train’ vanuit het Sandringham Station.

Houd je van Fish & Chips? Ga dan naar Half Moon Bay waar je bij het The Cerberus Beach House jouw portie kunt bestellen. Geniet vervolgens van het mooie uitzicht over de zee.

Een relatief rustige plek is Sandringham Beach. Het strand is ongeveer 2.5 kilometer lang en is omgeven door heuvels/duinen. Wederom te bereiken met de Sandringham train.

Parkdale Beach, ondanks op ruim 20 kilometer vanuit het centrum gelegen, is ook het noemen waard. Zeker als je op zoek bent naar ontspanning en bijvoorbeeld het drukke St. Kilda wel gezien hebt, kan dit een welkome spot zijn om even te relaxen.

Zo kan ik nog wel even verder gaan, maar het moge duidelijk zijn dat je in en rondom Melbourne erg veel mogelijkheden hebt om even het gevoel te hebben dat je weg bent uit de stad. Maak hier gebruik van.

 

Welk stadsdeel van Melbourne is leuk voor backpackers?

Southbank-Melbourne
Southbank by night

Het hangt er natuurlijk erg vanaf waar je naar op zoek bent. Maar dat er voor iedereen wat leuks is, staat wat mij betreft vast. Eén ding dat ik je wil zeggen, is dat Melbourne een stad bij uitstek is die uit verschillende suburbs bestaat. Juist in deze omringende gebieden/wijken vind je het échte Melbourne. Mijd in ieder geval het Central Business District. Leuk om even gezien te hebben, maar meer niet wat mij betreft.

Voor een kort bezoek aan de stad, raad ik je aan om te verblijven in het centrale Southbank. Publiek transport is dichtbij en je zit middenin het levendige gedeelte van de stad. Het merendeel van de backpackers settelt zich trouwens in en rondom St. Kilda, met name omdat ze een fijne combi biedt van een gemoedelijke atmosfeer en levendigheid en natuurlijk vanwege St. Kilda Beach. Andere aanraders waar jij als backpacker terechtkunt, zijn wat mij betreft Fitzroy (veel hipsters, artistieke mensen en bandjes), Richmond, South Yarra (diverse leuke cafeetjes) en Lygon Street (goede Italiaanse restaurants).

 

Wat zijn suggesties op het gebied van eten en drinken in Melbourne?

Center Place Melbourne
Doe een drankje in het schilderachtige Center Place

Om de kosten niet uit de hand te laten lopen, kan ik je de verschillende ‘beer gardens’ aanbevelen. Op diverse zondagmiddagen bieden sommige van deze plekken namelijk gratis barbecues aan. Daarbij is het er erg gezellig, met name door de goede mix van locals en backpackers. Qua beer gardens zijn enkele aanraders: The Brunswick Green, The Standard, The Great Northern en College Lawn Hotel.

Verschillende suggesties om betaalbaar te kunnen eten, zijn wat mij betreft Lucky Coq, Bimbo (goedkope en lekkere pizza’s) Deluxe, Joomak (Koreaanse lekkernijen), Sugar Bun, Super Bowl, Don Dons, Anatolian Gozleme Kitchen en de Queen Victoria Market. Bij de laatste kun je verse oesters voor iets meer dan een Dollar krijgen! Tot slot, als je heimwee hebt naar Vietnam, proef dan de Vietnamese keuken bij Sapa Hills.

Behalve de beer gardens, heeft Melbourne nog meer toffe plekken waar je een drankje kunt doen. Enkele aanraders zijn: The Retreat, The Night Owl, The Velvet Underground, The Workshop, Rooftop Bar, Cookie, Victoria Hotel, U Bar en The Joint Bar. Als je zin hebt in een Belgisch speciaalbiertje, ga dan naar Melbourne’s Belgian Beer Cafe.

Als je geen idee hebt waar je moet zijn, maar zin hebt in een leuke avond, ga dan naar Chapel Street. Hier vind je talloze cafeetjes en diverse discotheken. Onder meer de Revolver Upstairs waar je tot in de late uurtjes door kunt gaan.

Heb je een zwaar weekend gehad of heb je gewoonweg zin in een chille zondag, dan is het misschien een goed idee om een ‘Sunday Session’ bij te wonen bij één van de verschillende barretjes waar je heerlijk kunt relaxen op de zondagmiddag. Enkele suggesties zijn: The Standard, Republica, het eerder besproken Belgian Beer Cafe en The Retreat.

 

Welke accommodaties zijn aan te raden in Melbourne?

Ik ga er even vanuit dat jij als backpacker op zoek bent naar plaatsen waar andere reizigers neerstrijken, die betaalbaar zijn en waar het gezellig is om te verblijven. In dat geval zijn Melbourne Central YHA, Habitat HQ, Back of Chapel Backpackers, United Backpackers, Space Hostel, The Ritz, Nomads City en Base Backpackers aan te raden.

Bij Base Backpackers zijn op maandagen en woensdagen trouwens gratis barbecues! Wat mij betreft één van de gaafste hostels uit Australië. Zonder overdrijven.

Tip: als je in de nacht aankomt, zorg dan dat je het desbetreffende hostel hierover informeert. Ze hebben namelijk niet allemaal in 24-uurs receptie.

Lees ook: mijn artikel over accommodaties in Australië.

Hoe zit het met het transport in Melbourne?

Als je per vliegtuig naar Melbourne gaat, dan is Sky Bus een goede optie om te overwegen. Via deze organisatie kom je eenvoudig naar het stadscentrum van de stad. Vanaf het Southern Cross Station kun je een trein pakken naar bijvoorbeeld St. Kilda, dé backpackbestemming in Melbourne.

Het nemen van een taxi raad ik, zeker als je alleen bent, af. De kosten vanaf de airport naar het centrum liggen namelijk rond de $50-$60.

Je kunt trouwens een ‘Myki card’ aanschaffen waarmee je toegang hebt tot het publieke transportsysteem van Melbourne: Metlink. Hieronder vallen bussen, trams en treinen. Zoals ik al aangaf, kun je in het centrum tevens gebruikmaken van de gratis City Circle Tram.

 

Wat is de beste reistijd voor Melbourne?

Het ‘leuke’ aan Melbourne is dat het klimaat vrij onvoorspelbaar is. Locals zeggen niet voor niets: “Als het weer je niet aanstaat, wacht dan vijf minuten”. Zelden is het té koud of té warm, maar de beste periodes om de stad te bezoeken, zijn:

• De herfst, in de maanden maart tot en met mei
• De lente, die loopt van september tot en met november

Althans, als de je meest aangename temperaturen zoekt en de extreme drukte wilt mijden. Indien je Melbourne in de zomer bezoekt (december, januari en februari), dan kan het soms wat warm zijn, al is de gemiddelde temperatuur prima met 25 graden Celsius.

Houd er verder rekening mee dat oktober de natste maand van het jaar is, al wijkt het aantal millimeters regen niet heel erg af van de droogste maand: januari. Laat ik zeggen dat Melbourne een fijn, gematigd klimaat kent zonder vreemde uitschieters.

Tip: als je voor surfen naar Melbourne en omgeving komt, dan zijn de maanden maart tot en met augustus de beste om te komen. Ga in dat geval naar Bells Beach in Torquay!

 

What’s next?

Wilson Promontory NP
Het ruige Wilsons Promontory National Park

Ben je toe aan een volgende bestemming? Op slechts een aantal uren ten zuiden van Melbourne begint één van de meest bekende roadtrips die Australië kent, namelijk de te gekke trip langs de Great Ocean Road.

En wat te denken van het Wilsons Promontory National Park. Een topbestemming waar je in de wildernis kunt kamperen en tevens het pittoreske Squeaky Beach vindt. ‘De Prom’ is krap drie uurtjes rijden vanuit Melbourne. De roadtrip ernaartoe is trouwens ook een leuke om te doen!

Phillip Island is een andere plek die je op om en nabij de 90 minuten rijden van Melbourne kunt bezoeken. Het eiland heeft meer te bieden dan enkel de bekende pinguïnparade, denk bijvoorbeeld aan het Koala Conservation Center en de Chocolate Factory. Of ga naar Smiths Beach om een dagje te ontspannen met een goed boek.

Als je wat sportiever bent en zin hebt in een paar stevige hikes, ga dan naar het Gramphians National Park. Je bent er in drie uur rijden vanuit Melbourne. De ideale plek om rotsen te beklimmen en te genieten van adembenemende uitzichten.

Lees ook: ken jij deze 28 natuurparken in Australië al?

Wil je eindelijk eens zo’n typische Australische town zien? Dan is Bright een te gek dorpje om naartoe te gaan. Op ruim vier uur rijden ten noordoosten van Melbourne vind je dit charmante plekje. Met sommige plekken heb je dat, dat je langer blijft dan gepland. Denk bijvoorbeeld aan Pai in Thailand, de Perhentians in Maleisië, Ubud op Bali of de Outback-town Coober Pedy. Dit geldt wat mij betreft ook voor Bright in Australië. De rivier, de gekleurde bomen, het bergachtige landschap en de rust zullen je dit doen beamen.

Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor tripjes naar de wineries van Yarra Valley of het prachtige dorpje Daylesford; deze town ligt ten noordoosten van Melbourne. Je kunt hier lekker eten en verder zijn de Wombat Hill Botanic Gardens en The Mill Markets de moeite waard om te bezoeken.

TIP voor Australië-backpackers

Banner Backpackgids Australië

Wil jij maximaal voorbereid op reis en wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan doordat je bijvoorbeeld in de knoop komt te zitten met je reisschema?

Heb je meer handige Australië tips nodig? Zoek je inspiratie?

Check dan onze Aussie-gidsen, maak gebruik van de aanbieding en laat je inspireren.

Hierin geven we je onder meer:

Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Heb jij toevoegingen? Laat het weten! Als je wat gehad hebt aan deze mini-guide, deel dit artikel dan 🙂

Robbert
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter