8 leuke dingen om te doen op Phu Quoc

Het zuidelijk gelegen Phu Quoc is met haar 50 bij 25 kilometer het grootste eiland van Vietnam. Het landschap is er bezaaid met uitgestrekte zandstranden, palmbomen en dichte jungle, maar helaas zie je er tegenwoordig ook steeds meer hoogbouw verschijnen.

Want wat ooit een slaperige vissersgemeenschap was die bekendstond om haar peperkwekerijen en vissauzen, moet op termijn Vietnams populairste vakantiebestemming worden. Dat is althans wat de Vietnamese overheid ervan wil maken. Hierdoor komen er steeds meer buitenlandse investeerders op Phu Quoc terecht en worden er luxueuze hotels en resorts in rap tempo uit de grond gestampt. Al moeten we natuurlijk niet hypocriet doen, want we zien dit op zoveel plekken in de wereld gebeuren.

En, begrijp me niet verkeerd, Phu Quoc is nog altijd een erg gaaf eiland om te vertoeven. Als je van levendigheid houdt, zal je je er prima vermaken. Bovendien is het eiland 574 km² groot, waardoor er nog zat plekken zijn waar je helemaal een kan worden met de natuur.

In deze gids deel ik 8 leuke dingen die je op Phu Quoc kunt doen. Ik sluit af met handige en leuke tips voor onder andere transport en accommodaties.

 

1. Begin je reis in het dorpje Duong Dong

Vers binnengebrachte vis in de haven van Duong Dong

Wanneer je aangekomen bent op Phu Quoc, raad ik je aan om je accommodatie in Duong Dong te boeken. Dit is wat mij betreft het leukste dorpje om als backpacker te verblijven, in ieder geval in het begin. Hier vind je gezellige hostels, barretjes en allerlei winkeltjes.

Wil je nou toch een beetje het lokale gevoel ervaren terwijl je in het toeristische Duong Dong bent? Iedere dag wordt er de Duong Dong Market gehouden, waar je vers gevangen seafood kunt krijgen, denk bijvoorbeeld aan garnalen, sint-jakobsschelpen en roggen. En uiteraard de meer standaarddingen zoals groenten en fruit. In de avond is er bovendien de bruisende Dinh Cau Night Market, waar je heerlijk kunt eten.

Tof is verder om een kijkje te nemen bij Dinh Cau Rock, die soms ook de ‘Cau Temple’ wordt genoemd. In deze kleurrijke tempel met uitzicht op de oceaan kan je bovendien genieten van een schilderachtige zonsondergang.

 

2. Ontdek de mooiste (en leukste) stranden

Bijna overal op Phu Quoc zijn mooie stranden te vinden. De zee is meestal kalm tot redelijk wild, afhankelijk van de de kant van het eiland waar je bent. Als je met de scooter aan het rondrijden bent kom je vanzelf bij een aantal mooie baaien uit. Hoeveel er precies zijn durf ik je niet te zeggen, al beweert Vietnam zelf dat Phu Quoc de bestemming is met de meeste stranden van het land. Laten we dat dan maar geloven 🙂 .

Het meest bekende strand is Long Beach, wat vlakbij Duong Dong ligt. Een minpuntje is alleen dat het er behoorlijk volgebouwd is met hotels en resorts, tenzij je daarvan houdt natuurlijk. Ik moet dit bovendien enigszins relativeren, want Long Beach is liefst 20 kilometer lang en het is vooral in het zuiden waar je de hoogbouw tegenkomt. Bij Duong Dong vind je meer backpackers-hutjes, gezellige strandbars en barbecues waar ’s avonds de vangst van de dag op wordt gegrild. Tegelijkertijd kan je er dan genieten van een prachtige zonsondergang, iets waar Long Beach zo bekend om staat.

Long Beach, het bekendste -en langste- strand van Phu Quoc

Sao Beach is een ander gezellig strand om heen te gaan en staat ook bekend als ‘Star Beach’. Hier worden veel toeristen gedropt die een dagtour hebben geboekt, om te chillen in een strandbar zoals Rory’s Beach Bar. Het nadeel daarvan is helaas wel dat er nogal eens wat rotzooi te vinden is. Desalniettemin is het absoluut een mooie spot.  Het zand is er lekker zacht, het water mooi helder en de wuivende palmbomen maken het plaatje helemaal af. Vlakbij Sao Beach ligt trouwens de Phu Quoc Prison, die ik verderop bespreek.

Een ander populair strand is Sao Beach

Verder zijn er op Phu Quoc ook nog zat strandjes die je quasi voor jezelf kunt hebben. Zo’n strand is bijvoorbeeld Ganh Dau Beach, dat je in het gelijknamige dorpje vindt. Nadat je in Ganh Dau bent rijd je over een onverharde weg, waar je vervolgens de scooter kunt parkeren. Al wandelend kom je daarna uit bij een schitterend zandstrand vol met kokospalmen, grenzend aan helderblauw water.

Tot slot tip ik het 3 kilometer lange Cua Can Beach, misschien wel het meest onontgonnen strand van heel Phu Quoc. De reden hiervoor is dat het niet heel eenvoudig is om er te komen. Cua Can Beach is uniek omdat ze aan de ene kant de zee en aan de andere kant aan een rivier grenst. Verder is ze omzoomd met casuarina-bomen en zie je op de achtergrond glooiende, groene heuvels.

 

3. Neem een kijkje in de Phu Quoc-gevangenis

Ondanks dat Phu Quoc tegenwoordig vooral bekendstaat als tropisch paradijs, was het vroeger een plek met een zwart randje. Hetzelfde wat voor de Con Dao Islands geldt, waarover ik eerder een artikel schreef.

In het dorpje An Thoi kun je de Phu Quoc-gevangenis -ook bekend onder de naam ‘Coconut Tree Jail’- bekijken, waar ten tijde van de Vietnamoorlog (1950-1975) mensen werden vastgezet, gemarteld en uitgehongerd. Het waren met name soldaten, andersdenkenden en revolutionairen. En niet zomaar een paar mensen; meer dan 40.000! Dit was het grootste gevangenenkamp van Zuid-Vietnam.

Er is tevens een klein museum waar je meer te weten komt over de brute geschiedenis van de gevangenis. Zo worden er martelinstrumenten tentoongesteld en kan je diverse foto’s bekijken. Alleen het meest bijzondere is misschien nog wel dat men er levensgrote poppen heeft neergezet, die allemaal wrede martelgangen naspelen.

Nee, leuke plek is het niet, maar ze hoort nou eenmaal bij de geschiedenis van Phu Quoc en Vietnam. Zeker bekijken dus wat mij betreft.

 

4. Bezoek de Ho Quoc Pagoda, de grootste tempel van Phu Quoc

Het schouwspel bij de Ho Quoc Pagoda is vooral tijdens de zonsondergang geweldig

De Ho Quoc Pagoda, tevens bekend als het ‘Truc Lam Ho Quoc Zen Monastery’, is de grootste tempel van Phu Quoc en zelfs de gehele Mekong Delta. De fraaie ligging tussen het heuvelachtige oerbos en de zee én het indrukwekkende witte Boeddha-beeld maken dit boeddhistische klooster tot een must-see wanneer je op het eiland bent.

Ondanks dat je zou verwachten dat een bezienswaardigheid als deze erg druk is, is het tegenovergestelde meestal waar. Je ervaart er juist rust en kan je op die manier openstellen om de spirituele kracht van de tempel écht te voelen. Als je naar boven gelopen bent over de vele traptreden heb je een weergaloos uitzicht op de zee. Op heel het complex staan interessante beelden, waar de al genoemde witte Boeddha de grootste trekpleister is.

 

5. Ga snorkelen of duiken in de An Thoi-archipel

Phu Quoc bezoek je waarschijnlijk ook omdat je de onderwaterwereld van Vietnam wilt ontdekken. Rond Long Beach vind je tig operators waar je zowel snorkel- als duiktourtjes kunt boeken.

Boek je zo’n snorkeltour, dan zal je naar de verbluffende An Thoi-eilanden te varen. Deze archipel bestaat uit 15 kleine eilandjes en je zal er het echte paradise-gevoel aan overhouden. Vooral May Rut island is een mooie plek waar je nog een hoop intact gebleven koralen hebt.

Duiken in de An Thoi-archipel is trouwens ook de moeite waard, al zijn er elders in Zuidoost-Azië zeker betere plekken aan te wijzen. Een goede organisatie om mee op pad te gaan is Rainbow Divers.

 

6. Hike in het Phu Quoc National Park

Het ruige Phu Quoc National Park beslaat ongeveer de helft van het eiland en is een leuke plek indien je van wandelen door de natuur houdt. De kans is vrij groot dat je dieren als eekhoorns, slangen, tropische vogels en apen tegenkomt. Verder kom je langs beekjes, verlaten stranden, watervallen en heuvellandschappen.

De paden door het regenwoud en het geluid van de vogels, apen en ritselende bladeren geven je een prettig gevoel van rust. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld de drukte van Duong Dong wilt ontvluchten. Doe wel een lange broek en lange mouwen aan, want het wemelt er van de muggen.

 

7. Maak een ritje in de Hon Thom Cable Car

Het uitzicht vanuit de cable car

In 2018 bouwde men de 8 kilometer lange Hon Thom Cable Car op Phu Quoc, ’s werelds langste nonstop-kabelbaan. Het vliegen over de groene eilanden is echt supervet om mee te maken.

De indrukwekkende rit van 15 minuten brengt je via Phu Quoc naar Hon Thom, dat tevens bekendstaat als ‘Pineapple Island’. Onderweg heb je een 360-graden-uitzicht over de An Thoi-archipel, kleurrijke koraalriffen, turquoise wateren en schattige vissersbootjes.

Op Hon Thom is een waterpark gebouwd, wat wat mij betreft jammer is. Het geeft een wat onnatuurlijk gevoel. Je doet deze activiteit dus echt voor de rit in de kabelbaan. En niet zozeer voor de bestemming waar je terechtkomt. Als je het mij vraagt tenminste.

 

8. Ga naar de Phu Quoc Bee Farm

Als je nog een toffe eco-activiteit zoekt, dan is een bezoekje aan de Phu Quoc Bee Farm leuk om te doen. Op deze manier kom je meer te weten over het behoud van bijen en hoe de locals honing maken. Een goed Engelssprekende gids loopt met je mee en vertelt van alles en nog wat.

Er is bovendien een café waar je lekkere snacks en mocktails met deze overheerlijke honing kunt proberen. Mijn tip? Kurkuma-thee met honing 🙂 .

Enne, er groeit tevens een hoop fruit. Waaronder de beruchte durian. Je weet wel, die stinkvrucht uit Azië. Ik vind ‘m heerlijk, wellicht ga jij ‘m ook eens proberen?

Je kunt de bijenboerderij combineren met een stop bij de Phu Quoc Pepper Farm.

 

Phu Quoc of Con Dao?

Phu Quoc of de Con Dao Islands? Het is een vraag die veel backpackers zichzelf stellen.

Het antwoord is echter niet direct te geven, aangezien het ervan afhangt waar je precies naar op zoek bent.

Indien je sec voor stranden gaat, wint Con Dao het wat mij betreft nipt. Bovendien zijn snorkelen en duiken hier meer de moeite waard als je het mij vraagt.

Phu Quoc, daarentegen, is een stuk levendiger en toeristischer, zeker rond Long Beach. Dus als je voor gezellige avondjes uit komt en graag andere backpackers ontmoet, dan zou ik eerder naar Phu Quoc gaan. Ook kun je vanaf Phu Quoc vrij gemakkelijk in Cambodja komen.

Je zou Phu Quoc een ontwikkeld eiland met de faciliteiten die je in de stad vindt kunnen noemen, terwijl Con Dao eerder een onontwikkelde bestemming is waar je juist voor je rust komt en verder weinig nodig hebt.

 

Hoe kom je op Phu Quoc?

Allereerst heb je de mogelijkheid om in Rach Gia de fast ferry naar Phu Quoc nemen. De oversteek duurt ongeveer 2,5 uur. Hetzelfde is mogelijk vanuit Ha Tien, je bent dan 1,5 uur onderweg. Ik raad je trouwens aan om oordopjes in te doen, de takkeherrie op de boot kan namelijk behoorlijk heftig zijn.

Verder is het goed om te weten dat er een luchthaven op Phu Quoc is. Zo kun je er vanuit Hanoi, Ho Chi Minh City, Da Nang naartoe vliegen.

Zit je op Koh Ta Kiev, Koh Rong of Koh Rong Samloem in Cambodja? Dan kan je de boot naar Sihanoukville pakken en daarna een minibus richting Kampot (2,5 uur). Daar spring je op een andere minibus naar Ha Tien (1,5 tot 2 uur), waar je tenslotte de boot pakt (1,5 uur).

 

Wat is de beste reistijd voor Phu Quoc?

November tot en met maart wordt over het algemeen als de beste reisperiode om Phu Quoc te bezoeken gezien, aangezien dit het droge seizoen is.

Van mei tot en met begin oktober is officieel het regenseizoen, al valt de meeste regen doorgaans in juli, augustus en september. Weet wel dat het ook in april tot en met juni doorgaans prima weer is op Phu Quoc, maar dat er vaak een hevige plensbui aan het eind van de middag valt. Echter, snorkel- en duiktours kan je in die periode niet boeken. Daar staat tegenover dat accommodaties gemiddeld genomen goedkoper zijn in deze maanden.

 

Hoe zit het met transport op Phu Quoc?

Net zoals voor zoveel plekken in Vietnam geldt ook op Phu Quoc dat het leuk is om met de scooter rond te rijden en zo bij de mooiere spots van het eiland uit te komen.

Andere vervoersopties die je hebt zijn taxi’s, motorbike-taxi’s en voor kortere uitstapjes kan je tevens een huis-tuin-en-keuken-fiets te huren. Houd je van avontuur en een beetje inspanning? Ga dan voor een mountainbike bij Green Bike Phu Quoc.

 

Waar kan je tours en activiteiten boeken?

De meeste uitstapjes kan je in Duong Hong of op Long Beach regelen. Een andere optie is om je tours of activiteiten online via Get Your Guide te boeken.

 

Waar op Phu Quoc raad ik je aan om te overnachten?

Het feit dat Phu Quoc de laatste jaren een behoorlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt, heeft er onder meer voor gezorgd dat er heel wat accommodaties zijn om uit te kiezen. Van gezellige hostels en authentieke homestays tot hippe boetiekhotels en luxueuze resorts.

Een leuke homestay om te verblijven is Purple Place Homestay Phu Quoc. Zoek je wat afgelegeners maar tegelijkertijd sfeervol en gezellig? Dan is Ben Guesthouse Phu Quoc een aanrader. Beide homestays zou je trouwens net zo goed een hostel kunnen noemen, aangezien je er overnacht in een stapelbed in een slaapzaaltje, al heb je bij Ben Guesthouse Phu Quoc ook privékamers.

Twee hostels waar je veel andere backpackers zult tegenkomen zijn Phu House en Fine9 Hostel.

Op Phu Quoc heb je ook genoeg betaalbare hotels met prima kamers. Een paar voorbeelden daarvan zijn het Golden Topaz Phu Quoc Resort, Le Forest Resort en Đồi Sao Phú Quốc. Een andere gave optie is het Naomi Resort waar je in pittoreske houten huisjes kunt verblijven die op palen in de zee gebouwd zijn.

Ben je in voor luxe en comfort? Dan kan je terecht in het moderne Crowne Plaza Phu Quoc Starbay. Ocean Bay Phu Quoc Resort and Spa is een andere en meer sfeervolle optie.

Haal het maximale uit je reis door Vietnam

Ga jij backpacken in Vietnam? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Vietnam halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Vietnam en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw