Backpacken in Cambodja: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Zit jij eraan te denken om door Cambodja te gaan reizen? Grote kans dat je dan niet de enige bent, aangezien dit prachtige land bij veel backpackers hoog op het verlanglijstje staat.

Ikzelf ben er inmiddels meerdere keren geweest, en in een eerder artikel heb ik je al verteld dat Cambodja ook voor mij een van de favoriete landen is om te reizen. Dit komt met name door de geweldige mensen.  Cambodjanen behoren wat mij betreft toch wel tot de meest aardige, gastvrije, pure en oprechte mensen die ik in Zuidoost-Azië heb gezien.

Ondanks dat Cambodja een van de armste landen in Zuidoost-Azië is, er veel corruptie voorkomt en de infrastructuur niet al te best is, is het zo’n typisch land waar je gedurende je reis van gaat houden. Dit houden van werd in mijn geval versterkt door de trieste geschiedenis van de Rode Khmer. Het is gewoon te bizar voor woorden wat de mensen hier hebben moeten doorstaan.

In dit artikel kom je meer te weten over Cambodja en waarom het zo’n bijzonder land is. Hopelijk ga jij het binnenkort ook zelf ervaren. Ik vertel je van alles over de kosten, bespreek indrukwekkende bezienswaardigheden en deel handige tips voor de voorbereiding van je reis.

 

De thema’s van dit artikel zijn…

Kosten backpacken Cambodja
Bezienswaardigheden Cambodja
Voorbereiding backpacken Cambodja

 

Backpacken in Cambodja: de kosten

Welke prijzen kun je verwachten als je gaat backpacken in Cambodja? Het is goed om te weten dat Cambodja de laatste jaren een stukje duurder is geworden. Met name het eten is niet zo goedkoop als bijvoorbeeld in het naastgelegen Thailand. Echter, als je een beetje goed zoekt, kun je nog altijd zeer low-budget het land bereizen.

Belangrijk: in dit artikel zijn de bedragen in Cambodjaanse Riel. De wisselkoers die je aan kunt houden is 4.500 Riel = €1. Ik noem ook steeds de prijs in Dollars, aangezien je op veel plekken in Cambodja met deze munteenheid betaalt. Voor de duidelijkheid: 4.000 Riel = $1. Voor de actuele wisselkoers Riel-Dollar, bekijk xe.com.

 

Accommodatie

Als je alleen reist en wilt besparen op accommodatie, is het slapen in een dorm (slaapzaaltje) een logische keuze. De gemiddelde prijzen van zo’n dorm liggen gemiddeld zo tussen de 15.000 en 30.000 Riel (maximaal $7,5). Ik heb in Siem Reap zelfs geslapen voor $1 (doorgaans betaal je in Dollars), wat ongeveer €0,80 is. Echter, dit was alweer in 2012. Zulke bedragen zijn verleden tijd, al heb je nog altijd dorms voor $2 tot $3.

Als je met iemand anders reist, is de keuze voor een eigen kamer logischer. Sterker nog: per persoon is dit vaak zelfs goedkoper dan een slaapzaaltje. Voor een private room met ventilator kun je in een guesthouse denken aan prijzen tussen de 25.000 en 80.000 Riel ($6,25 tot $20). Het hangt er heel erg af vanaf waar je verblijft. In Kampot heb je bijvoorbeeld uitstekende kamers voor $7, in Siem Reap voor $9, terwijl je in Sihanoukville of op Koh Rong (Samloem) al snel $20 kwijt zult zijn. Ook is Phnom Penh qua accommodatie een stukje prijziger dan Siem Reap.

De typische backpackershutjes met een ventilator en een tweepersoonsbed, zullen doorgaans minimaal rond de 40.000 Riel ($10) bedragen. Niet slecht, helemaal als je de kosten kunt delen.

 

Eten en drinken

Het zal je niet verbazen dat het eten in Cambodja goedkoop is, al kan het ook behoorlijk prijzig (lees: $5 of meer) zijn. Zeker vergeleken met Thailand, waar je voor omgerekend €1 vaak al een heerlijk gerecht hebt. Verder zeg ik erbij dat ik het eten in bijvoorbeeld Thailand en Maleisië beter (lees: kruidiger) vind, maar dit is natuurlijk persoonlijk.

Zeker als je eet waar de locals eten, dan ben je weinig geld kwijt. Indien je voor streetfood kiest, dan betaal je gemiddeld zo’n 6.000 tot 8.000 Riel ($1,50 tot $2). In een lokaal restaurantje kun je uitgaan van prijzen tussen de 8.000 en 20.000 Riel ($2 tot $5), waarbij Westerse gerechten ongeveer twee keer zo duur zijn (maximaal 40.000 Riel, $10). ‘Lok Lak’ en ‘Amok Curry’ zijn aanraders.

Wat ik als zeer duur heb ervaren, is een simpel ontbijtje bestaande uit muesli, fruit en yoghurt. Je bent hier al snel $3,50 of $4 voor kwijt. Het gaat het hier om importproducten, maar toch. Ter vergelijk: in Bangkok kan ik dit voor 40 baht (€1) krijgen.

Ook kokosollie is prijzig. Het is spul dat ik dagelijks gebruik. Gek genoeg is dit in Cambodja een stuk hoger geprijsd dan in Nederland. Ik betaalde $8,50 voor 250 ml.

Houd er verder rekening mee, dat wanneer je naar toeristische trekpleisters zoals Angkor Wat gaat, de prijzen een stukje hoger liggen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je eigen eten en drinken mee te nemen, als je deze tempels gaat bezoeken. Ook op Saracan Bay (Koh Rong Samloem) betaal je al snel $5 of meer voor een basis rijstgerecht.

Wat mij nog meer opgevallen is, zijn de lage kosten voor een biertje. Op de meeste plekjes, betaal je voor een pilsje van de tap 2.000 tot 4.000 Riel (maximaal $1). Een grote fles (64 cl.) Angkor Beer kost 5.000 Riel ($1,25), een blikje (33 cl.) 2.500 Riel (iets meer dan $0,60).

Een kokosnoot kost in de toeristische gebieden doorgaans 4.000 Riel ($1). Bij een lokaal tentje is dit meestal 2.000 Riel of 2.500 Riel (maximaal ongeveer $0,60). Op een eiland betaal je echter al snel $1,5 of zelfs $2. Maar dat is in ieder omringend land eigenlijk wel het geval op de eilanden, is mijn ervaring.

Tot slot: de prijs voor een fles water (1,5 liter) is in de meeste winkeltjes 2.000 Riel ($0,50). Wil je een fles wijn kopen, reken dan op 32.500 Riel (ruim $8) in de supermarkt. Voor een pakje Marlboro betaal je gemiddeld 5.000 Riel ($1,25), lokale sigaretten heb je soms al voor 1.000 Riel ($0,25) per pak.

 

Transport

Net als de omringende landen, heeft Cambodja haar eigen kenmerkende transportmiddelen. Hieronder een overzichtje van de kosten per vervoerstype:

Motorbike-tuktuks, oftewel ‘Remorques’, zie je met name in de steden. Ze worden gebruikt voor korte ritjes, bijvoorbeeld als je in een stad van A naar B moet komen. Dergelijke tripjes kosten je minimaal 4.000 Riel ($1). Na afdingen uiteraard! In Siem Reap hebben ze er een handje van om minimaal $2 te vragen, zelfs voor een ritje van enkele minuten.

Behalve de tuktuk, zie je ook regelmatig motorbike-taxi’s: vaak locals die je voor (maximaal) 4.500 Riel (ruim $1) naar je bestemming willen brengen. Je kunt tevens vragen of ze je een hele dag willen rondrijden, bijvoorbeeld om een stad te verkennen. De kosten hiervoor variëren van 30.000 tot 70.000 Riel ($7,5 tot $17,5), afhankelijk van waar je heengaat en natuurlijk van jouw onderhandel-skills 🙂 .

Het voordelige taxibedrijf Grab heb ik nergens in Cambodja gezien. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Indonesië, Thailand en Maleisië.

Binnen de stad, bijvoorbeeld in Siem Reap, kun je trouwens ook een fiets huren. Per dag kost dit 40.000 tot 80.000 Riel ($1 tot $2) voor een normale stadsfiets. Een mountainbike kost je hier al snel $7. Dit heb ik gedaan om naar Angkor Wat te komen. En scooters? Liefst $12 in Siem Reap, maar bijvoorbeeld $5 tot $6 in Sihanoukville en Kampot.

Voor landelijk transport zal je doorgaans gebruikmaken van bussen. Ze hebben meestal airco en soms zelfs Wifi (in het geval van Giant Ibis). De prijzen liggen tussen de 20.000 en 60.000 Riel (maximaal $15), afhankelijk van de afstand, maatschappij en of je een dag- of nachtbus neemt.

Zo kost een rit met de sleeper bus van Siem Reap naar Phnom Penh 60.000 Riel ($15) met touroperator Giant Ibis. Dit is inclusief een matras, je hoeft dus niet zittend te slapen op een stoel. Echter, als je kiest voor een (overvolle) dagbus zonder luxe, kun je al voor 25.000 Riel ($6,25) deze tocht (6 tot 7 uur) maken.

Indien je naar bijvoorbeeld eilanden als Koh Rong of Koh Rong Samloem wilt, maak je gebruik van de boot. Je kunt zowel kiezen voor de slow boat ($7  voor een enkeltje, 3 uur) als de speedboat. In het laatste geval is Speed Ferry Cambodia ($20 voor een retourtje, 45 minuten) aan te raden.

Overigens kun je ook de populaire trip tussen Siem Reap en Phnom Penh met de ferry afleggen. Supergaaf, helemaal als je op het dek gaat zitten en onderweg geniet van het mooie landschap. Met prijzen tussen de 120.000 ($30) en 140.000 ($35) Riel is dit een relatief dure optie, maar wel een ervaring die je altijd bij zal blijven. Deze tocht duurt, afhankelijk van het weer en de zee, 4 tot 8 uur.

Tot slot is het vliegtuig een optie. Persoonlijk heb ik dit nog nooit gedaan in Cambodja, aangezien dit vergeleken met de alternatieven vrij prijzig is, en bestemmingen als bijvoorbeeld Kampot en Ban Lung geen luchthaven hebben. Enkel de steden Siem Reap, Phnom Penh en Sihanoukville zijn met het vliegtuig te bereiken. Wil je van Siem Reap naar Phnom Penh vliegen, dan kost je dit minimaal €55 via Skyscanner.

Wil je alvast een vervoersticket online regelen, dan kun je dit eenvoudig doen via 12Go Asia.

 

Tours en activiteiten

Net als in ieder ander land, heb je in Cambodja zowel dure als goedkope activiteiten om te ondernemen. Duur is in dit geval relatief, aangezien bijvoorbeeld 80.000 Riel ($20) gemiddeld genomen het maximumbedrag is dat je uit zult geven.

Typische activiteiten zijn de Killing Fields ($3), een willekeurig museum in Phnom Penh ($2), een dagticket voor Angkor Wat ($37) of een (meerdaags) jungletrekking ($20 tot $50).

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten in Cambodja zelf te boeken, om op die manier de lokale bevolking te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Cambodja

Wat geef ik per dag uit in Cambodja? Zonder activiteiten en uitgaan, is dit zo’n  80.000 Riel ($20). Ik ga dan uit van een eigen kamer ($7 tot $10), drie keer per dag lokaal eten ($2 tot $3), een koffie ($1) maar ook spullen als water, fruit en zo nu en dan een lekkere snack. Zoals je ziet, zit je dan al snel aan $20.

Om dit budget realistisch te houden, zal je op sommige plaatsen overigens wel in dorms moeten overnachten. Het prijsverschil met een privékamer is soms gewoon simpelweg te groot. Dit geldt met name op de eilanden Koh Rong en Koh Rong Samloem. Maar ook in Sihanoukville.

Zoals je wellicht al weet, ben ik een budgetreiziger en trek ik er ook regelmatig zelf op uit om gratis of zeer goedkope activiteiten te ondernemen. Zo ben ik bijvoorbeeld naar Boeng Yeak Lom geweest in Bang Lung, de kosten hiervoor bedroegen slechts $1 (inmiddels is dit het dubbele). Het huren van een mountainbike kostte ook $1, oftewel een dagactiviteit van $2. En mijn avontuur in het Kep National Park kostte me ook enkel $1 entree. Angkort Wat, daarentegen, is vandaag de dag al minimaal $37.

Als je minder een budgetreiziger bent en vrij veel het nachtleven induikt, calculeer dan $25 tot $30 per dag in. Als jij meer uitgeeft in Cambodja, dan weet ik niet waar jij je geld allemaal aan besteed, tenzij je in hotels verblijft natuurlijk.

Backpacken in Cambodja: bestemmingen en bezienswaardigheden

De vraag is: waar ga je naar toe in Cambodja? Er is namelijk behoorlijk wat te zien en doen in dit land. Al heb je aan een maand echt ruim voldoende. In het komende deel bespreek ik mijn favoriete to-do’s en bezienswaardigheden, op basis van de verschillende keren die ik in Cambodja ben geweest. De volgorde is willekeurig.

 

1. Bezoek de Killing Fields bij Phnom Penh

De hoofdstad van Cambodja bestaat met name uit culturele en historische bezienswaardigheden. Phnom Penh zelf vind ik weinig aan eerlijk gezegd. Het is er sfeerloos, de tuk-tuk-drivers weten niet van ophouden en het wemelt er van de go-go-bars.

Maar goed…

De Jet’s Container Night Market is in ieder geval wel de moeite om een kijkje te nemen. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat deze markt volledig uit vrachtcontainers. Een bijzondere ervaring en bovendien kun je er lekker eten.

Maar de van de meest bezochte plekken rond Phnom Penh, is zonder twijfel de Killing Fields. De plek waar ten tijde van de Khmer Rouge tussen 1975 en 1979 meer dan 20.000 mensen op brute wijze om het leven zijn gekomen.

Bizar: wist je dat er in Cambodja meer dan 300 Killing Fields zijn en hier in totaal tussen de twee en drie miljoen(!!) mensen zijn vermoord? En dat op een bevolking van zeven miljoen mensen.

Mensen zijn hier letterlijk doodgeslagen met stokken en werktuigen of de keel werd doorgesneden met een suikerpalm. Verder werden baby’s met hun hoofdjes tegen een boom aan geslingerd tot ze doodgingen.

Een zeer triest stukje van Cambodja, maar wel eentje waar je je ogen niet voor mag sluiten.

Tip: als je geïnteresseerd bent in meer geschiedenis, bekijk dan ook het Tuol Sieng Museum. Verder wil ik je aanraden om het boek First They Killed My Father geschreven door Loung Ung te lezen. Een zéér indrukwekkend en verhelderend verhaal. Ik las dit deels in Laos en gedeeltelijk in Ban Lung, de tranen schieten je in de ogen.

Behalve de droevige kant, heb je in Phnom Penh diverse leuke marktjes om te bezoeken. Aanraders zijn de Central Market, de Russian Market en de gezellige Phnom Penh’s Night Market.

Wat verder erg bijzonder is om te zien, is het Daughters of Cambodia Visitor Centre. Een initiatief dat is opgezet om jonge jongens en meisjes uit de seksindustrie te halen en ze eerlijke kansen in de maatschappij te bieden. Eén ding is zeker: je geld is hier goed besteed is. Je kunt je er trouwens ook laten masseren, kleding kopen of wat eten en drinken.

Neem ook een kijkje bij mooie bouwwerken als het Koninklijk Paleis, Wat Phnom, het Independence Monument, Wat Langka en Wat Ounalom.

Buiten Phnom Penh, op zo’n 2 tot 3 uur rijden, ligt trouwens het mooie Kirirom National Park. Een natuurreservaat waar je kunt hiken, mountainbiken, kajakken en zelfs paardrijden. Bezoek een van de drie watervallen, kijk uit op de imposante Cardamom-bergen of ga lekker picknicken.

 

2. Reis af naar Siem Reap en Angkor Wat

Genietend van het uitzicht in Angkor Wat

Siem Reap is een stad met ongeveer 140.000 inwoners. Echter, als je er bent, heb je eerder het idee in een groot dorp te zijn beland. Echter, de echte sfeer zoals in bijvoorbeeld Kampot, ontbreekt wat mij betreft. Wel is er een aantal leuke dingen te doen in de (nabije) omgeving. Hieronder een overzicht:

De belangrijkste trekpleister van de stad, is natuurlijk Angkor Wat dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Sterker nog, dit reusachtige tempelcomplex is voor veel mensen dé reden om naar Cambodja te gaan.

Bekijk ook zeker de minder bekende tempeltjes, ben getuige van de zonsondergang en het opkomen van de zon in de vroege ochtend. Neem verder een kijkje bij de tempel waar Tomb Raider bekend om staat: Ta Prohm.

Een prachtig en vooral veel minder toeristisch alternatief voor Angkor Wat is Banteay Chhmar, op zo’n 2 uur rijden van Siem Reap. Verblijf in een homestay en dwaal uren langs de vele tempelruïnes. Grote kans dat jij hier de enige toerist bent.

Wat ik verder heel leuk vind aan Siem Reap, is de Pub Street waar je terechtkunt voor een gezellig avondje uit. Ze wordt ook wel de Khao San Road van Cambodja genoemd, al vind ik dit persoonlijk wat overdreven. Zo afgeladen vol als op Khao San Road heb ik het nog nergens gezien.

Rondom deze levendige straat vind je talloze eetgelegenheden of kraampjes die de lekkerste banana pancakes (met Nutella) verkopen. Over eten gesproken: durf jij het aan om de lokale lekkernij -gefrituurde tarantula met knoflook- te proberen?

De nabijgelegen Night Market vind ik overigens helemaal niets aan. In januari 2018 was ik er nog en werd ik continu aangesproken door op happy-ending-uitzijnde massagefiguren en obscure drugsverkopers die maar door bleven vragen.

Wil je wat anders dan een plek die overladen wordt met toeristen? Bezoek dan een van de drie floating villages in de buurt van Siem Reap. Kompong Phluk is een aanrader, maar de meest authentieke is Kompong Khleang. Chong Kneas, gelegen in het Tonle Sap Meer, is de meest bekende en ligt op ongeveer een half uur vanaf het centrum. Echter, dit is tegenwoordig niet veel meer dan een tourist trap geworden. Skippen dus.

 

3. Zoek het avontuur in de jungle van Ban Lung

Jungletrek ban lung
Ik sliep in de jungle, ook iets voor jou 😉 ?

Toen ik vanuit Laos naar Cambodja reisde, was Ban Lung in Ratanakiri de eerste bestemming waar ik terechtkwam. Geen stad, maar wilde jungle, locals en (veel) loslopende honden.

Ik ging hierheen aangezien ik behoefte had aan een jungletrek door de wildernis. Dit is dan ook iets dat ik je voor de volle 100% kan aanraden om in Bang Lung te doen.

Lees mijn verhaal over de driedaagse trekking: ik heb in een hangmat geslapen tussen twee bomen, vogelspinnen gezien en rijstwijn met locals gedronken. Echt een onvergetelijke ervaring!

Tip: wil je dezelfde trekking doen als ik deed, dan is reisbureau en tourorganisator Lucky Tours een aanrader. Tommy (de gids) is super behulpzaam, weet alles over de jungle, neemt je mee naar de meest unieke plekjes en brengt je in contact met locals die in de natuur leven.

Als je toch in Bang Lung bent, huur dan -net als ik deed- een fiets en ga naar het bijzondere Yeak Laom Volcanic Lake. Een prachtig stukje natuur waar veel Cambodjanen komen om te relaxen. Je kunt er picknicken, zwemmen en door de omringende jungle lopen. Vergeet verder niet te genieten van het rustgevende uitzicht over het meer vanaf de steiger. Zeker wanneer de zon ondergaat, kun je hier erg mooie foto’s maken. De entree is $2.

Een alternatief voor Ban Lung is Mondulkiri, waar je behalve een meerdaagse jungletocht ook met geredde olifanten in contact komt. Dit is echt een fantastische ervaring.

 

4. Trek naar Kep en Kampot om te ontspannen én voor avontuur

Roadtrip Bokor National Park
Op de scooter door het Bokor National Park

Als je aan de kust wilt zitten, maar geen zin hebt in het toeristische Sihanoukville, dan is het dorp Kep de moeite waard om te bezoeken. Het is een heerlijk plaatsje om een paar dagen te relaxen op het strand en vooral niet te veel te doen.

De Crab Market is een leuke spot om te eten. Krab is overigens hetgeen waar Kep (en deze markt) bekend om staat, maar je hebt er ook zat andere opties. Wil je toch een beetje avontuur? Ga dan naar het Kep National Park voor een stevige hike.

Waar Kep beroemd is vanwege de krab, is Kampot dat op het gebied van peperproductie. Bezoek een van de peper farms in de regio. Je krijgt zo op een leuke manier te zien hoe de productie van de lokale peper precies gaat.

Tot slot wil ik je adviseren om een scooter te huren en de omgeving van Kep en Kampot te verkennen. Onderweg kom je langs mooie rijstvelden en leuke landweggetjes om overheen te rijden.

Rijd in Kampot zeker naar het Bokor National Park, een heerlijke tour om zelf te doen. Je kunt naar de top van Mount Bokor rijden en genieten van een prachtig uitzicht over de Golf van Thailand. Vergeet verder geen stop te maken bij het verlaten casino en de voormalige Franse kerk.

Tip: vanuit Kep kun je naar het nabijgelegen Rabbit Island gaan. Al zeg ik er wel bij dat het eiland helaas vol ligt met rotzooi. Maar chillen in een hangmat is hier zeker geen straf.

 

5. Party en relax op Koh Rong en bezoek bounty-stranden op Koh Rong Samloem

Clearwater Bay Koh Rong Samloem
Clearwater Bay: mijn favoriete strand op Koh Rong Samloem

Koh Rong, een bounty-, maar tegenwoordig vooral party-eiland met een aantal prachtige strandjes. Lokaal staat ze ook wel bekend als Monkey Island. Je vindt er liefst 43 kilometer aan strand. Deze plek ligt trouwens vlakbij de kust, op slechts 26 kilometer van het later te bespreken Sihanoukville.

Internet-hot-spots (dus geen Wi-Fi) is tegenwoordig op nagenoeg het hele eiland te vinden. Datzelfde geldt voor 24-uurs elektriciteit. Om zeker te zijn van snel internet, raad ik je aan om zelf een Smart-simkaart te kopen. Rond Long Beach kan het bereik overigens tegenvallen.

Een aanrader is om de de locals te leren kennen en de ‘Khmer’ met ze te dansen. Ga verder boeken lezen in een hangmat, sporten op het strand en -natuurlijk- snorkelen in het kristalheldere water.

Aan te raden stranden om te ontspannen, zijn de volgende: Long Beach (ook bekend als 7 Kilometer Beach), Coconut Beach en Nature Beach. Voor ‘zon-zuipen-strand’ moet je richting Koh Touch en Police Beach gaan, de meest toeristische sectie van het eiland.

Tot slot: er zijn geen pinautomaten op Koh Rong, breng dus voldoende geld mee. Een andere optie is je creditcard waarmee je op sommige plekken geld kunt krijgen tegen een commissie van +/- 10%.

Koh Rong Samloem (ook ‘Koh Rong Sanloem’ genoemd) is het bravere zusje van Koh Rong. Je moet hier niet zijn om uit te gaan, al zijn er wel wat barretjes waar je gezellig wat kunt drinken. Ook wordt er nogal veel wiet gerookt is me opgevallen. Aan jou de keuze.

Waarvoor kom je hoofdzakelijk naar dit eiland?

Om te snorkelen, de mooie stranden en simpelweg om uit te rusten.

In het dorp M’Pai Bay is het trouwens relatief druk, maar vanuit daar kun je in een uur naar het werkelijk idyllische Clearwater Bay lopen. Of ga kajakken naar Sunset Beach, een redelijk uitputtende tocht kan ik je vertellen 😉 . Maar als je eenmaal aankomt, dan weet je dat het niet voor niets was.

Via Sunset Beach kun je vervolgens naar Saracan Bay wandelen. Een van de witste stranden die ik ooit heb gezien, al vraag ik me wel af in hoeverre dit zand er van nature al lag. Hike tot slot via Saracan Bay naar het verlaten Lazy Beach.

Wi-Fi heb je er overigens niet. Voor internet maken sommige guesthouses en bars gebruik van 4G-hotspots. Vaak is de verbinding nogal traag, aangezien vele mensen er gebruik van maken. Heb je internet nodig, schaf dan zelf een simkaart aan. De provider Smart heeft een goede dekking op het eiland.

Wel is er tegenwoordig 24 uur elektriciteit aanwezig, met uitzondering van het Driftwood Hostel op Clearwater Bay. Daar kun je trouwens een hangmat of tent huren om in te slapen. Vet toch?

 

6. Ga back-2-basics op Koh Ta Kiev

Een schattig kindje op Koh Ta Kiev

Waar je Koh Rong Samloem voor de meest mooie stranden bezoekt, is Koh Ta Kiev een eiland voor het typische Robinson-gevoel. De stranden zijn misschien niet zo mooi als op Samloem en het water net wat minder helder, maar het is een buitengewoon fijne plek om tot jezelf te komen.

Hier vind je geen WiFi of 4G-hotspots. Mocht je internet willen, dan zal je dus zelf een simkaart mee moeten brengen. Maar eerlijk gezegd is dit juist hét eiland om daar eens even afstand van te nemen. Zet je telefoon uit, lees een goed boek, slaap in een hangmat, mediteer en douche jezelf onder een emmer water. Ga een week back-to-basics en je zult jezelf als herboren voelen.

 

7. Maak een daguitstapje naar Bamboo Island (Koh Russei)

Net als Koh Rong, kun je ook Bamboo Island (lokaal Koh Russei genoemd) eenvoudig per boot bereiken vanuit Sihanoukville. Het is de ultieme plek als je toerisme zat bent en de échte locals wilt leren kennen.

Dit eilandje is erg klein en daarom ideaal voor een dagtripje. Als je van sport houdt, ga dan volleyballen met de lokale vissers. Een andere aanrader is om in de avond samen met Cambodjanen te eten en meer over hun cultuur te weten te komen.

Je kunt er trouwens ook blijven slapen, voor $7 heb je jouw eigen strandhutje. Om je een beeld te geven van de grootte: je loopt in ongeveer 10 minuten van de ene naar de andere kant.

 

8. Geniet van de rust en de bezienswaardigheden in Battambang

Een local aan het werk in een van de rijstvelden in Battambang | Credits: ronan crowley, Flickr

Ondanks dat Battambang na Phnom Penh de grootste stad van Cambodja, vind je er bijna geen toeristen. Het is er over het algemeen sowieso een stukje rustiger dan in de bekendere gebieden zoals Phnom Penh en Siem Reap. Dus: als je massatoerisme wilt ontwijken, dan is Battambang een fijne bestemming om naar af te reizen.

In deze authentieke stad, vind je diverse Franse gebouwen uit het koloniale verleden. Daarnaast zijn er meerdere tempels (onder andere Wat Banan, Wat Dhum Rey Sor, Wat Ek Phnom) en de Chinese Tempel), twee bamboetreinen, rijstvelden en grotten (bijvoorbeeld de Bat Caves met tienduizenden vleermuizen) om te bezoeken. Maar ook de tragische killing caves van Phnom Sampeau ten tijde van de Khmer Rouge.

Over de bamboetreinen gesproken: je hebt de oude en de nieuwe. Uiteraard is de oude het meest authentiek, maar die rijdt tegenwoordig slechts 5 minuten. Zodoende adviseer ik je om naar de nieuwe te gaan, deze rit duurt ongeveer 40 minuten.

Het is overigens een leuke ervaring om met de boot van Battambang naar Siem Reap te gaan, of andersom.

 

9. Spot de unieke Irrawaddy-dolfijn bij Kratie

Toegegeven, Kratie zelf is niet erg speciaal, maar de ligging aan de Mekongrivier maakt het een leuke bestemming om een paar dagen heen te gaan. Met name omdat in deze rivier de unieke Irrawaddy-dolfijnen voorkomen, zoetwaterdolfijnen met een opvallend stompe snuit en kleine vinnen.

Om dit bijzondere beestje te kunnen zien, kun je het beste naar Kampi gaan waar je talloze locals met een bootje ziet. Spreek er eentje aan om daarna een tochtje over de Mekong te gaan maken. Een andere optie is om een kajak te huren en en met een tourgroep op pad te gaan.

Helaas wordt de Irrawaddy-dolfijn met uitsterven bedreigd en leven er nog slechts tientallen. Wel kwam in 2018 in het nieuws dat er voor het eerst sinds 1997 weer een groei van deze dolfijnen is waargenomen.

 

10. Ga van de gebaande paden af en ontdek de regio rond Koh Kong

Tatai-Waterfall
Ik en een reisgenootje bij de Tatai Waterfall

Zelf ben naar Koh Kong geweest om over land terug naar Thailand te gaan. Helaas heb ik hier niet alles uitgehaald, zeker als ik verschillende reviews over Koh Kong lees en als ik verhalen van andere backpackers moet geloven.

Wat ik bijvoorbeeld niet heb gedaan, is Koh Kong Island bezoeken. Iets waar ik achteraf spijt van heb, aangezien deze plek bekendstaat als een van de betere strandspots in Zuidoost-Azië. Maar goed, dit haal ik in mijn komende reis wel in. Je kunt er overnachten in het Koh Kong Island Resort, maar een dagtripje is ook eenvoudig te boeken.

Wél ben ik samen met een reisgenootje en een lokale tuktuk-driver naar de Tatai Waterfall geweest, een zeer bijzondere plek waar je in het zuiverende water kunt zwemmen.

Het mooie is: ik heb hier verder niemand anders gezien, op twee locals na dan. Pas wel goed op waar je loopt, want de stenen zijn hier nogal glad. Het is verder een behoorlijke tocht om er te komen, maar het is ’t allemaal waard.

Een andere toffe activiteit om in deze regio te doen, is een trekking in de Cardamom Mountains. Althans, als je avontuurlijk bent ingesteld.

Als je in Koh Kong bent, wil ik je wel aanraden om erop uit te gaan. Enkel door het stadje lopen, is in ieder geval niet heel bijzonder. Wat bovendien een erg leuke en rustgevende plaats is om te verblijven, is de Tatai-rivier, die op slechts 5 kilometer van de gelijknamige waterval ligt.

 

En Sihanoukville dan?

In Sihanoukville is vandaag de dag eigenlijk alleen Otres nog de moeite waard om naartoe te gaan. Serendipity Beach, Ochheuteal Beach en Victory Beach zijn grotendeels overgenomen door Chinezen en daarmee sterk in prijs gestegen. Ook is van de kenmerkende backpackers-sfeer die voorheen op deze plekken te vinden was, totaal geen sprake meer.

Enkele dagen op Otres Beach 1 of 2 is zeker leuk. Reis daarna door naar Koh Rong, Koh Rong Samloem of Koh Ta Kiev. Verder is een daguitstapje naar Bamboo Island de moeite waard.

 

Voorbereiding backpacken Cambodja: wat je moet weten

In dit afsluitende gedeelte geef ik je nog wat tips die handig zijn voordat je naar Cambodja afreist. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering.

 

1. Beste reistijd Cambodja

De minste regen valt in de maanden november tot en met april. Goed om te weten is dat binnen deze periode november tot en met februari het meest aangenaam is met 25°C tot 30°C. In de maanden maart en april wordt het al snel 35°C. Dit is erg warm als je bijvoorbeeld naar Angkor Wat wilt gaan, maar voor bijvoorbeeld een verblijf op het strand prima te doen (wat mij betreft dan he 😉 ).

In de maanden mei tot en met oktober is het officiële regenseizoen. Het is dan een stuk natter, maar de temperatuur daalt nauwelijks. Een belangrijke reden hiervoor is de relatief hoge luchtvochtigheid. Zeker in de maanden juni tot en met augustus kan het hierdoor erg benauwd worden.

 

2. Visum Cambodja

Het visum voor Cambodja kost $35 (dit was $30 en ervoor zelfs $20) en is geldig voor 30 dagen. Bij aankomst over land, kun je de benodigde stempel bij de grens regelen. Ik heb dit gedaan bij de grensovergang met Laos bij Veun Kham en Dom Kralor. Als je met het vliegtuig komt, kun je bij aankomst een visa on arrival krijgen. Dit kan bij de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap. In 2018 ben ik met de bus van Bangkok naar Siem Reap gegaan en heb ik het visum laten regelen door de busmaatschappij. Dit kostte me 1.400 Baht, zo’n $45.

Let wel op dat je, indien je het zelf regelt, niet meer dan $35 betaalt, het komt nogal eens voor dat er vreemde ‘additionele kosten’ worden gerekend. Dit geld verdwijnt vervolgens in de zakken van corrupte mensen. Echter, soms ontkom je er niet aan. Dit is bijvoorbeeld zo op de grens bij Poipet (waar ik was in het bovenstaande voorbeeld). Je zult hier eerder $40 dan $35 kwijt zijn. Voor die paar dollar extra, liet ik het daarom liever door een agent doen.

Cambodja heeft geen Nederlands consulaat waar je terechtkunt. Wel kun je het visum aanvragen via een commerciële partij. Je betaalt in dit geval meer, maar je hebt dan niet het mogelijke ‘gedoe’ aan de grens. Dit ‘gedoe’ heb ik zelf nog niet ervaren trouwens. Wel heb ik erg lang -meer dan twee uur- moeten wachten voor de bus vertrok bij de grens met Laos, maar dit staat natuurlijk los van het visum.

Mijn advies: ik zou voor de meest eenvoudige -en tevens goedkoopste- optie kiezen: haal je visum aan de grens of bij binnenkomst op een luchthaven.

 

3. Geld Cambodja

De valuta in Cambodja is de Riel, maar in de toeristische gebieden is het gebruikelijker om met Amerikaanse Dollars te betalen. Vaak zal je dan ook zien dat de prijzen niet in Riel zijn maar in USD. 4.500 Riel staat ongeveer gelijk aan €1 en 4.000 Riel aan $1. Overigens kun je bij de grens met Thailand, bijvoorbeeld in Koh Kong, ook in Thaise Baht betalen.

Hoe zit het met pinnen in Cambodja? Allereerst is het goed om te weten dat dit niet mogelijk is op de eilanden die ik in dit artikel heb beschreven. De dichtstbijzijnde bank is in Sihanoukville.

Wel kun je bij een aantal bars in Koh Rong geld ‘lenen’ in ruil voor je paspoort. Degene van wie je het geld krijgt, is tevens werkzaam voor de ferry-operator. Het geleende geld kun je vervolgens in Sihanoukville terugbetalen, waarna jij je paspoort weer terugkrijgt. Je snapt het al: zorg gewoon dat je voldoende geld bij je hebt.

Verder kun je in de steden geld pinnen, al is dit niet zo vanzelfsprekend als in bijvoorbeeld Thailand. Weet wel dat in het in gebieden als Battambang en Bang Lung niet uitpuilt van de pinautomaten, al zijn ze er wel. Houd er verder rekening mee dat je telkens minimaal $4 betaalt, plus de kosten die je eigen bank rekent.visu

 

4. Vaccinaties en inentingen Cambodja

Reizen in Cambodja betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan Cambodja in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en ook BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in Cambodja blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

In vrijwel heel Cambodja komt Malaria voor, maar niet in bijvoorbeeld Phnom Penh en Siem Reap. Ikzelf gebruik geen tabletten, maar smeer me altijd in met goede insectencrème en zorg dat ik bij schemering een jeans en lange mouwen aantrek. De keuze is helemaal aan jou, aangezien ik geen medisch expert ben. Mocht je twijfelen, volg dan het advies van je huisarts op.

 

5. Reisverzekering Cambodja

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

 

6. Vliegticket Cambodja

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

 

Heel veel plezier in Cambodja! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust 🙂

Haal het maximale uit je reis door Cambodja

Ga jij backpacken in Cambodja? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Cambodja halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Cambodja en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
14 Antwoorden
 1. Noël

  Hoi Robbert,

  Ik wil graag 2 maanden gaan reizen door Cambodja en Laos. Door mijn darmziekte moet ik (wat meer dan andere) op hygiëne letten en kan ik ook niet alles eten.
  Een aantal dingen waarop ik moet letten is de hoeveelheid koolhydraten per dag (rijst/pastas) vers (zonder conserveermiddelen/toegevoegde suiker) en hoe pittig het is. Dus dit word denk ik nog wel een uitdaging, maar ik wil me er ook niet door laten beperken en het gewoon proberen. Ik wil namelijk heel graag de natuur en tempels daar zien.

  Ik vroeg me af of er in de meeste hostels opties zijn om zelf te koken, of dat dit bijna niet voorkomt en er goed naar moet zoeken? En of ik dan moet denken aan laag,midden,hoog budget?
  Voor accommodatie wil ik het namelijk beetje gaan afwisselen tussen laag en midden (Daar laat ik de keuze afhangen of mijn lichaam wat meer rust nodig heeft of niet, dus meer kiezen tussen een dorm of prive kamer)

  Ik hoop dat je me hier wat meer inzicht in kan geven!
  Ik heb op internet nog niet veel tips gevonden over het backpacken met een dieet. dus mocht jij of iemand anders die dit leest iets weten, alle tips zijn welkom!

  Groeten, Noël

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Noëll,

   Dank voor je berichtje!

   Euhm, eerlijk gezegd ben ik in Cambodja niet in hostels verbleven waar je zelf kon koken. Nu heb ik dit in Zuidoost-Azië sowieso weinig gezien, wel in Kota Kinabalu trouwens.

   Maar goed, nu heb ik niet het idee gehad dat men in Cambodja, Thailand etc. veel met conserveringsmiddelen kookt, doorgaans zijn het juist verse producten. Ik denk dan ook dat dit best wel goed moet komen. Geef bijvoorbeeld aan dat je niet te veel noodles wilt, rijst wordt vaak los geserveerd zodat je de hoeveelheid zelf kunt bepalen. Voor wat betreft suiker: zeg gewoon “no sugar”, dit doe ik ook altijd bij fruitshakes waar men graag nog een dot suiker bijgooit.

   Qua budget voor accommodatie: een eigen kamer is vaak ook supergoed betaalbaar. Als je ‘m met iemand deelt, kan het zelfs goedkoper zijn dan een dorm.

   Kun je hier wat mee?

   1. Noël

    Super, bedankt!!
    en Qua pittig eten kan je dit denk ik ook aangeven, maar is niet pittig/mild dan voor Nederlandse begrippen dan nog steeds pittig ? haha

 2. Jany

  Hey Robbert,
  Ik heb al super veel goede/handige tips van je site gehaald. Bedankt daarvoor 🙂
  Nu ga ik van janauri t/m maart backpack door Zuid Oost Azie. In deze blog heb je het over Koh Kong, ik ga dit zeker op mijn lijstje erbij zetten. Maar je geeft aan dat je er niet alles uitgehaald hebt. Wat kan je nog meer aanbevelen? Of waar kan ik goede info vinden hierover.
  Bedankt alvast!
  Groetjes,
  Jany

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Jany,

   Graag gedaan 🙂 .

   Koh Kong… Zelf vond ik het best wel tegenvallen omdat ik er met het idee naartoe ging lekker naar het strand te gaan. Ondanks dat het een kustplaats is, was er geen bountystrand. Maar wat dus wel kan, is een dagtripje maken naar Koh Kong Island. Dit heb ik zelf dus niet gedaan… Verder zijn de watervallen waar ik ben geweest zeker de moeite waard!

   Groet,

   Robbert

 3. Melany

  Hi Robert,

  Ik heb al super veel op je site gelezen en ben nu al razend enthousiast! Ik ga in juni 6 weken weg, heb een vlucht geboekt naar Vietnam en de terugvlucht gaat vanuit Cambodja. Hoeveel weken denk je dat ik om van het noorden naar het zuiden van Vietnam te reizen. Wat zou jij mij adviseren als vervoer van Vietnam naar Cambodja? Alvast bedankt voor je hulp! Groetjes Melany

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Melany,

   Sorry voor de late reactie hoor, maar ik zit op Koh Rong Samloem waar nauwelijks internet is.

   Van Noord- naar Zuid-Vietnam raad ik minimaal 4 weken aan. Als je de ‘geijkte’ hoogtepunten wilt zien, is dit voldoende. Zelf ben ik er langer geweest en ben ook naar enkele bekende plekken gegaan.

   Je kunt vanaf Phu Quoc een boot nemen naar Cambodja of vanuit Ho Chi Minh City de bus pakken 🙂 .

   Groet,

   Robbert

 4. Roos

  Hey Robbert,

  Dankjewel voor het delen van je reisverhalen en tips! Een vriendin en ik zijn net geslaagd, we gaan samen backpacken door Azië. Na het lezen van de verhalen over Cambodja en Vietnam zijn we enorm enthousiast geworden. We willen waarschijnlijk drie maanden reizen en drie maanden vrijwilligerswerk doen. Als je nog een leuk en betrouwbaar adres hebt voor vrijwilligerswerk zouden we die graag willen weten. Vele instanties zijn namelijk corrupt/onbetrouwbaar. Alvast bedankt voor de hulp en veel plezier op je verdere reizen!

  Groet, Maria en Roos

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey M & R,

   Neem eens contact op met Projects Abroad. 6 jaar geleden heb ik diverse projecten van hen gezien (onder andere lesgeven aan kinderen uit minority villages) en dit was echt super!

   Groet, Robbert

 5. Mariëlle

  Hoi Robbert,

  Wat een toffe reis heb je gemaakt in Cambodja. Een voorbeeldreis voor ons 🙂 Zoals je hier typt, is dit de volgorde van jouw reis? Of heb jij lijstje hoe je precies gereisd hebt? Hoelang heb je over bovenstaande reis gedaan?

  Hoor het graag!

  Groetjes Mariëlle

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Mariëlle,

   Dank voor je berichtje!

   Ik heb meerdere reizen door Cambodja gemaakt… Het is daarom een combinatie van verschillende routes.

   Een week of 3 is prima!

 6. Roos

  Hoi Robbert,

  Ik heb net je Aziëroutes bekeken maar kom er niet helemaal uit.
  Vertrek 1/2 naar Phnom Penh met het idee Cambodja 3 weken tot 23/2 , Laos 2 weken tot 11/3, dan een maand Thailand tot 8/4 of 13/4 ivm Songkran . 3 weken Vietnam tot 5/5 mei. 2 maanden China tot 5/7 en dan 3 maanden Indonesie tot en met eind september. Behalve 1/2 zijn alle data ongeveer.

  De eerste maanden Cambodja, Laos heb ik gekeken naar beste reistijd en kwam toen uit op eerst Cambodja en dan Laos. In Thailand moet ik op 16/3 in Bangkok zijn.
  *Mijn vraag is wat is de beste route om de combinatie te doen beginnen met Cambodja, dan Laos en dan Thailand?
  *Hoe kan ik het beste visa regelen?
  *En ik heb net gebeld met de luchtvaartmaatschappij , met een enkeltje alleen kom ik niet verder dan Schiphol en zal een ticket moeten kopen waaruit blijkt dat ik Cambodja weer verlaat. Dus waar kan ik het beste Cambodja verlaten om mijn reis naar Laos te beginnen?
  *Hetzelfde geldt denk ik dan ook voor Thailand: als ik vlieg zal ik op de airport aan moeten kunnen tonen dat ik Thailand weer verlaat. Waar zal ik Laos uitgaan?

  Ben heel benieuwd naar je bericht,

  Hoor het graag en alvast bedankt,

  Groeten,
  Roos

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Roos,

   Over welke Azië-route heb je het?

   Leuk plan heb je in ieder geval!

   – Een beste route is er nooit, dit hangt helemaal af van wat jij zelf precies wilt. Via Luang Prabang (Laos) kun je in ieder geval met de boot richting het noorden van Thailand en naar Chiang Mai gaan.
   – Visums voor Cambodja en Laos kun je eenvoudig aan de grens regelen.
   – Je kunt vanuit Siem Reap of bijvoorbeeld Ban Lung een bus naar Pakse (Laos) pakken.
   – Voor Thailand hoef je vrijwel nooit een uitreisticket te laten zien (enkel als je bv. vanuit Nederland met bv. Qatar Airways vliegt is de kans groot dat het wel wordt gevraagd), zeker als je vanuit Azië binnenkomt zal dit nooit worden gevraagd.

   Hopelijk heb je hier wat aan 🙂 .

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw