Handige tips voor een bezoek aan Koh Rong

Eerder vertelde ik je al waarom Cambodja tot mijn favoriete backpackbestemmingen behoort. Een van de redenen is het eiland Koh Rong, dat ook wel ‘Monkey Island’ genoemd. Met 23 stranden, prachtige koralen en trekking-mogelijkheden door de ongerepte jungle, is ze de ultieme plek om te relaxen maar ook voor avontuur.

Als jij naar Cambodja gaat, dan wil ik je -zeker als je een strand- en natuurliefhebber bent- aanraden om een kijkje te nemen op het prachtige eilandje Koh Rong. Ook als je op de spreekwoordelijke kleintjes moet letten, is dit een plek waar je voldoende mogelijkheden hebt om je verblijf onvergetelijk te maken.

In dit artikel vertel ik je meer over de typische kosten, de leefomstandigheden en hoe je er kunt komen. Bovendien geef ik je tips op het gebied van accommodaties en het bruisende avond- en nachtleven.

 

Koh Rong als budgetbackpacker?

Koh Rong

Iets dat je vaak hoort, is dat:

 

Eilanden relatief duur zijn en weinig gericht zijn op budgetbackpackers”.

 

Met deze uitspraak ben ik het sowieso oneens, omdat op nagenoeg ieder eiland waar ik ben geweest, ook verschillende budgetopties aanwezig zijn. Ze liggen misschien niet voor het oprapen of staan niet in de Lonely Planet beschreven, maar even goed rondzoeken, doet vaak wonderen.

Goed om te weten: de meeste backpackers verblijven rond Koh Touch Beach (ook bekend als Koh Tui) aangezien hier het merendeel van de barretjes en eetgelegenheden zijn. Voor meer rust raad ik je aan om in zo’n 45 minuten door de jungle naar het idyllische Long Beach te lopen.

Anyway, hoe zit het met de kosten voor accommodatie op Koh Rong? Kun jij hier als budgetreiziger terecht? Jazeker, je vindt op het eiland al slaapzaaltjes voor $4. Soms zelfs goedkoper: bij Thien Arn heb je al een bed voor $3 per nacht.

Een andere aanrader is White Rose Guesthouse op Koh Touch, dat wordt gerund door locals. In dit hostel heb je trouwens super-lekkere ontbijtjes, zoals vers fruit met yoghurt en pannenkoeken.

En wat te denken van het ultieme kampeergevoel in een tot boomhut gebouwde tent voor twee personen? Dit kan bij het mooie Nature Beach voor minder dan $6. Niet bepaald duur toch? Bovendien de ideale plek als je back-2-basics wilt gaan.

Coconutbeach Bungalows is ook super als je van kamperen houdt. Je kunt er voor $15 kunt overnachten in een tentje midden op het gelijknamige strand waar je overdag maximaal 10 mensen zal zien liggen. Het is een prettige spot om te ontspannen en te genieten van de schitterende omgeving. Weet wel dat hier geen goedwerkende Wi-Fi is, je bent dus echt even helemaal afgezonderd 😉 .

Als je op zoek bent naar een bungalow, loop dan over het strand (Long Beach of Koh Touch) en je ziet vanzelf diverse opties waar je terechtkunt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eigen bungalow aan het strand voor niet meer dan $15-$20. Als je met twee of drie personen bent, is dit wat mij betreft een prima prijsje.

Wil je vooral feesten? Dan kan ik je Island Boys op Koh Touch Beach aanbevelen, het is tevens een goede plek om andere backpackers te ontmoeten. Je betaalt hier $8 voor een dorm met tussen 18.00 en 19.00 gratis bier. Een ander party-hostel is Bunna’s Place.

Tip: het is voor de meeste hostels niet nodig om voorafgaand te boeken. Wandel bij aankomst vanaf het eind van de pier (aanlegsteiger) naar links waar je veel goedkope en nog niet-volgeboekte accommodaties vindt.

Ook qua eten en drinken ben je op Koh Rong goedkoop uit. Voor ongeveer $4 heb je een Westers menu. Probeer eens een overheerlijke pizza bij Treehouse Bungalows en La Mami. De lokale gerechten zijn goedkoper, met zo’n $2 tot $3,50. Een blikje bier of frisdrank kost je $1 en een cocktail niet meer dan $3,50.

Verder hebben veel guesthouses happy hour, vaak tussen 6 en 9 in de avond. Zo krijg je bij Monkey Island op Koh Touch Beach twee cocktails voor de prijs van één. Bij Vagabonds maken ze het nog bonter met de ‘free beer happy hour’ 🙂 . Niet slecht he?!

Kijk er trouwens niet van op als je andere backpackers en locals wiet ziet roken of andere drugs ziet gebruiken. Zo kun je bij het eerder genoemde Vagabonds ‘happy cookies’ kopen. Dit past helemaal bij het chillende karakter dat het eiland heeft. Of je dit zelf ook doet, is natuurlijk aan jou.

Tip: let wel op wat je eet en drinkt. Veel backpackers lopen op Koh Rong een voedselvergiftiging op. Ga verder niet zwemmen vlakbij de pier of voor de restaurants. Al het afval, ook van de toiletten, wordt namelijk zonder pardon in de zee gegooid.

Hoe zit het met elektriciteit? En welke activiteiten zijn er zoal?

Ja, wij als verwende Westerse mensen (en flashpackers 😉 ) schijnen er tegenwoordig niet meer zonder te kunnen. Ik heb het over smartphones, laptops, tablets enzovoort. Op Koh Rong zal je er toch echt aan moeten geloven, gezien de beperkte aanwezigheid van elektriciteit op het eiland.

Nu moeten we dit ook niet overdrijven, want door zonne-energie en generatoren is het alsnog mogelijk om vanaf 18.00 uur tot 23.00 uur gebruik te maken van stroom. Overdag heb je deze mogelijkheid niet, en zal je jezelf op een andere manier moeten zien te vermaken. En zoals je zult begrijpen: geen airco of fan in de nacht, tenzij jouw hostel eigen generatoren heeft.

Recent heeft Koh Rong internet en steeds meer accommodaties gratis Wi-Fi, al verschilt dit per gebied en is de verbinding vrij traag. Een goed alternatief is mobiel internet door gebruik te maken van een lokale Metphone-simkaart.

Tip: ga voor goede Wi-Fi naar Bamboo Barbecue.

Is dit alles erg?

Wat mij betreft niet. Eerder lekker, even verlost zijn van alle elektronische apparatuur. Genieten van een goed boek of mediteren in je hangmat -deze vind je op veel plekken op het eiland- kan ook prettig zijn, ja echt 🙂 . Ga de zee in, ontmoet andere backpackers, ga hardlopen. Opties te over. Leef met andere woorden zoals de locals doen.

Tip 1: wil je een trekking doen? Via Gil’s Adventure Tours kun je een 4 of 6 uur durende tocht doen voor $10 tot $20. Dit kun je regelen via Paradise Bungalows op Koh Touch Beach.

Tip 2: nog meer avontuur? Dan is het High Point Rope Park leuk om te bezoeken. Je kunt hier met een 160-meter lange kabelbaan door de jungle zweven. Ook heb je er mogelijkheden diverse beklimmingen te doen. De entree is $25 in het laag- en $35 in het hoogseizoen.

Snorkelen, zwemmen, tijd doorbrengen in je hangmat en in de avond op stap gaan; dat zijn toch wel de grootste activiteiten die je backpackers op Koh Rong ziet doen. En geloof me, na de drukte en cultuur in Phnom Penh of bijvoorbeeld Angkor Wat, is dat best eventjes lekker. Eigenlijk geldt net als Pai in Thailand dat niets speciaals doen op Koh Rong simpelweg nooit saai is.

Relaxen op Koh Rong | Credits: Sergi Hill, Flickr

Tip: als je wilt gaan snorkelen, dan raad ik je aan om naar Treehouse Bungalows bij Koh Touch te gaan. Een andere suggestie is het strand bij Broken Hearts Guesthouse waar je vlakbij de rotsen heel veel mooie vissen vindt.

Duiken kan via het Koh Rong Dive Center, al heb je bij Koh Rong Samloem en de verder gelegen eilandjes Koh Tang en Koh Prins betere mogelijkheden. Je PADI halen op Koh Rong kost $380 voor drie dagen of $430 voor een dagje langer.

Hoe kun je er komen? 

Koh Rong is eenvoudig te bereiken vanuit zowel Siem Reap, Phnom Penh als Sihanoukville. Je reist wel altijd via Sihanoukville. Alle drie de opties bespreek ik hieronder voor je.

Vanuit Siem Reap kun je de nacht- of dagbus nemen naar Sihanoukville. Deze trip duurt ongeveer negen uur. Als je een nachtbus neemt, boek dan een ‘hotel bus’. Deze heeft een echt bed, dit in tegenstelling tot de reguliere ‘VIP bus’ . Zo kom je redelijk uitgeslapen aan in Sihanoukville, in plaats van zittend in een stoel 🙂 . Wat kost deze fancy bus? $18.

Reis je vanuit Phnom Penh, dan kun je een minibus richting Sihanoukville pakken voor ongeveer $8. Deze trip duurt zo’n 5,5 tot zes uurtjes.

Ben je aangekomen in Sihanoukville of was je al in deze havenstad? Spreek dan een tuk-tuk-driver aan met de vraag of hij je naar de ‘Serendipity Pier’ in Sihanoukville te brengen. Dit zou in totaal niet meer dan $7 moeten kosten.

Vanaf de haven kun je een boot naar Koh Rong pakken, zowel een speedboot (20 minuten, $25 voor een retourtje met een open terugreis-datum), privéboot (twee uur, $125 per boot) als een slowboot (twee tot drie uur, $15 voor een retourtje). Persoonlijk heeft de speedboot mijn voorkeur. De tickets kun je bij de pier zelf boeken.

Als je geld teveel hebt, dan kun je zelfs kiezen om per helikopter naar Koh Rong te vliegen. Dit kan vanuit zowel Siem Reap als Phnom Penh. Reken wel op minimaal $4.500. Niet heel realistisch denk ik, maar ik wilde deze optie toch even genoemd hebben.

Tip: over geld gesproken, neem voldoende cash mee want Koh Rong kent geen pinautomaten. Ook met je creditcard betalen is niet mogelijk, al kan je op een beperkt aantal plekken tegen een commissie van +/- 10% Dollars afhalen met je creditcard. Ook kun je geld wisselen of lenen in ruil voor je paspoort. Dit raad ik je echter af, je moet wat mij betreft je paspoort altijd bij je zien te houden.

Trouwens, als je vanuit Kampot komt, kun je het beste met de bus naar Sihanoukville gaan. Dit ritje van +/- twee uur kost $6. Vervolgens ga je vanuit Sihanoukville met de boot verder.

Tip: ik raad je af om een pakket-reis te boeken. In dat geval ben je bijna altijd duurder uit. Haal je boot-ticket bij voorkeur gewoon bij de haven van Serendipity.

Koh Rong: go or no go?

Om een lang verhaal kort te maken: Koh Rong is zeker een plek waar jij als backpacker niet omheen kunt als je in Cambodja bent. Helemaal als je even afstand wilt nemen van de luxe die je normaal hebt. Ook als budgetbackpacker kun je, in tegenstelling wat velen vertellen, goed terecht op dit eiland.

Ben je van plan om eens een andere kant van Cambodja te ontdekken? Heb je behoefte aan rust maar wil je tegelijkertijd op een plek zijn waar veel andere backpackers komen om te feesten? Houd je van eenvoud en zou je wel weer eens willen kamperen? Of heb je gewoon zin om heerlijk aan het strand liggen met een goed boek en zo nu en dan het water in te gaan om te snorkelen?

Zet Koh Rong dan op je to-do 🙂 .

Tip: altijd al vrijwilligerswerk willen doen? Dan is Friends of Koh Rong een organisatie waar je terechtkunt. Denk aan Engels geven in een van de vier dorpjes op het eiland (Koh Tuich Village, Prek Svay, Doeum D’keuw en Sok San Village), het meehelpen schoonhouden van de stranden, medische hulp geven enzovoort.

Heb jij een specialisatie, laat het dan weten en ze zullen voor je kijken of er een passend. project beschikbaar is of kan worden opgezet. Op deze website vind je meer informatie en is onder meer te lezen dat een minimumverblijf van twee maanden als voorwaarde wordt gesteld.

Oh nog iets: vanaf Koh Rong kun je met de ferry naar het rustigere bounty-paradijsje Koh Rong Samloem gaan. Dit kost zo’n $5 en duurt +/- 15 minuutjes. Ook is het mogelijk om een boot nemen vanaf Sihanoukville ($15, 45 minuten). Toch op zoek naar een feestje op Samloem? Check dan in bij het Mad Monkey Hostel.

Voordat ik het vergeet: laat de vertrekdatum open en pin je van te voor niet vast op de volgende bestemming. Je zou hier namelijk wel eens (veel) langer kunnen blijven dan gepland 🙂 .

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids Azië De goede bestemmingen weten is één, maar hoe verbind je deze met elkaar? Hoe maak je met andere woorden een compleet reisschema om je reis door de Cambodja en Azië tot een succes te maken?

Daarvoor heb ik -samen met een aantal andere experts- Backpackgids Azië ontwikkeld. Een 6-delig reispakket waarbij vraagstukken die komen kijken bij de invulling van je reis volledig worden opgelost.

Denk bijvoorbeeld aan:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? Meer dan 70 routes!
Hoe kan ik kosten besparen zonder dat mijn reis aan kwaliteit inlevert?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Ben jij al wel eens op Koh Rong geweest? Heb jij suggesties voor dit mooie eiland?

 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
 1. Linda

  Hoi Robbert,
  Wij zijn in oktober ook in Cambodja geweest en uiteraard hebben we Koh Rong niet overgeslagen. Prachtig eiland! Wij hebben de klim over de berg gedaan om bij Long Beach te komen. Ons werd verteld dat dit een pad was…. dus wij op de slippers het “pad” gevolgd. Nou die slippers waren achteraf dus geen goed idee 🙂 we waren blij dat we nog (bijna) helemaal intact waren toen we aan de andere kant aankwamen . We moesten door water, modder en over metershoge rotsen klimmen. Op dat moment echt heel gevaarlijk zonder gids en geen bereik met je telefoon. Gidsen waren er overigens sowieso niet..
  Onderweg kwamen we nog een groep apen tegen die absoluut niet blij waren met onze aanwezigheid. Een hoop apengeschreeuw om ons weg te jagen haha. Gelukkig waren we gevolgd door een “locale” hond die het voor ons opnam en de apen op afstand hield. Ook nam de hond van daar uit de leiding door voorop te gaan lopen en ons de weg te wijzen… erg handig! Na onze overlevingstocht kwamen we dan eindelijk aan op Long Beach. Op een afstand was het prachtig om te zien. Een wit strand met een helder blauwe zee! Toen we dichterbij kwamen schrokken we een beetje van al het plastic op het strand. Er lag zo enorm veel! Op blote voeten lopen was er helaas niet bij want er lagen zelfs spuiten met de naalden er nog aan. Dit strand vonden wij dus wel een kleine domper, juist omdat we alleen maar goede verhalen hadden gehoord. Verder is Koh Rong absoluut een aanrader als je in Cambodja bent.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Linda,

   Tja, die rotzooi hè. Op welk Aziatisch strand zie je dit niet 😉 . Ik kom het bijna overal wel tegen, maar gelukkig vaak ook alleen maar in het begin.

   Hoe zit het trouwens met de elektriciteit op Koh Rong? Is dit nog altijd beperkt? Ik verwacht er binnenkort weer naartoe te gaan.

   Groet,

   Robbert

   1. Ward

    Hoi Robert ,wij gaan volgende maand naar Cambodja en ook naar koh rong ,ik lees de grootste horrorverhalen over de veerboten ,gevaarlijk,verkeerde stranden afzetten enz . Kan je eventueel te voet naar Coconut beach stappen vanaf ko toch . Gr Ward

    1. Avatar foto
     Robbert

     Hoi Ward,

     Laat je niet te gek maken door horrorverhalen. Ik ben ook gewoon gegaan, en ondanks dat we zeiknat werden, voelde het wel gewoon veilig. Ik zou het gewoon doen.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw