Angkor Wat: alles over hét tempelparadijs van Cambodja

Angkor Wat is zo’n typische plek die je normaal alleen in films ziet, waarvan je in eerste instantie misschien denkt dat het door grafisch ontwerpers is gemaakt. Je weet wel, dat surrealistische gevoel wat je ook hebt als je films als Lord of the Rings of The Hobbit kijkt. Toch ligt er in Cambodja aan de rand van het backpackstadje Siem Reap daadwerkelijk zo’n droomplek.

Begin 2012 was ik voor het eerst bij dit wereldwonder en heb ik echt mijn ogen uitgekeken. Van de ene verbazing val je letterlijk in de andere, zo mooi is het er. En nee, daar is geen woord van overdreven.

Het is gewoon ongelofelijk om te bedenken dat men de tempels met al hun fascinerende details eeuwen geleden met de hand gebouwd heeft. Al je je zoiets realiseert, dan zijn wij mensen eigenijk best bijzondere wezens toch?

De reusachtige boomwortels die sommige tempels compleet hebben overgenomen en de verkleuringen die in al die jaren hebben plaatsgevonden zorgen bovendien een geheimzinnige sfeer, die op sommige momenten zelfs spookachtig is.

Toch wil ik ook eerlijk met je zijn en niet alleen maar in de superlatieven praten over Angkor Wat. Het is er namelijk bizar druk, wanneer je ook gaat. Touringcars zetten de hele dag dagjesmensen af waardoor er zomaar duizenden mensen rondslenteren, met wachtrijen tot gevolg. Logisch natuurlijk, het is simpelweg een van ’s werelds beroemdste bezienswaardigheden, maar dat neemt niet weg dat het de uiteindelijke ervaring minder indrukwekkend maakt dan hij had kunnen zijn. In de vroege ochtend tijdens de zonsopkomst moet je bijvoorbeeld echt op je plek blijven staan, anders raak je ‘m binnen luttele seconden kwijt.

Dat gezegd hebbende, ben jij van plan om Angkor Wat te bezoeken en kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan deze gids door, waarin ik mijn ervaringen met je deel en de laatste actuele info voor je heb toegevoegd. Daarnaast vertel ik tegen welke dingen ik ben aangelopen. Ik hoop daarbij dat je niet dezelfde fout maakt als ik. Over die fout vertel ik je meer verderop in dit verhaal.

De geschiedenis van Angkor Wat

Dit is een van de torens van de Bayon-tempel

Angkor was lang geleden de hoofdstad van het Khmer-rijk. Zij domineerden van 800 tot 1432 het overgrote deel van Zuidoost-Azië. Vroeger stonden er meer dan 100 tempels in het gebied. De meest belangrijke tempel in het park is en was, zoals je wellicht al weet, Angkor Wat.

Helaas is het park vroeger regelmatig geplunderd door het Ayutthaya Koninkrijk uit Thailand, waardoor vele bouwwerken (grotendeels) verwoest werden of verloren gingen. Gelukkig zijn door de jaren heen de verschillende tempels gerestaureerd en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld.

Uiteindelijk na de verovering door het Ayutthaya Koninkrijk in 1431, besloot de koning van het Khmer-rijk -Ponhea Yat- om Angkor Wat in datzelfde jaar te verlaten. Men trok naar Phnom Penh, dat direct als nieuwe hoofdstad benoemd zou worden. Angkor raakte zo een beetje in de vergetelheid. De natuur nam Angkor Wat over en uiteindelijk raakte het hele gebied bebost.

Tot aan de 20e eeuw wist de rest van de wereld overigens niet eens dat Angkor Wat bestond. Hier kwam een eind aan toen Fransman Henri Mouhout het tempelcomplex als het ware herontdekte. Het inmiddels dichtbeboste park was op dat moment eerder een soort wilde jungle. Voor de rest van de wereld was dit dus eigenlijk dé ontdekking van Angkor Wat.

Tijdens de bezetting door de Fransen tussen 1863 en 1948, werd het gros van de bebossing verwijderd en een begin gemaakt met het herstellen van de tempels. Enkel in de periode toen de Rode Khmer aan de macht was, zijn de herstelwerkzaamheden stopgezet.

Het reusachtige bouwwerk Angkor Wat is vandaag de dag nog altijd het visitekaartje van Cambodja. De naam ‘Angkor Wat’ wordt trouwens gebruikt voor de aanduiding van het gehele complex. Letterlijk vertaald betekent het ‘Heilige Stad’. Sinds 1992 heeft ze een beschermde status gekregen en staat het tempelparadijs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En terecht!

 

Mijn kennismaking met Angkor Wat

Even mijn momentje pakken…

In mijn geval was het zo dat ik vanuit Laos naar Cambodja ben gereisd. Mijn reis in Cambodja begon in Ban Lung waar ik m’n tijd voornamelijk in de wildernis door heb gebracht. Vervolgens ben ik met de bus verder getrokken naar Siem Reap, daar waar één van de zeven wereldwonderen staat: het gigantische tempelcomplex Angkor Wat. Onderweg heb ik ook meteen even het inspirerende boek Into The Wild uitgelezen.

Ik was alleen aangekomen in Siem Reap, maar had de volgende dag afgesproken met een vriend die ik kende vanuit m’n studie. We maakten plannen om de dag daarna richting de tempels van Angkor te gaan en besloten om dit op de fiets te doen. In Siem Reap heb je namelijk vrij veel mogelijkheden om er eentje te huren: van mountainbikes tot normale stadsfietsen met de handige baskets vooraan het stuur.

Fietsen leek ons sowieso een beter idee dan bijvoorbeeld een georganiseerde tour waar je aan vaste vertrektijden gebonden bent, in een grote groep zit en bovendien een hele dag door het park wordt gegidst. Wij trokken liever ons eigen plan. Zodoende reden we de dag erop met de fiets naar en door Angkor Wat.

De fout de we hierbij hebben gemaakt, is om te laat in de ochtend te vertrekken. We deden dit op ons gemakje, zo rond een uur of 10 aangezien we niet bepaald zin hadden om midden in de nacht op te moeten staan. Hierdoor hebben we helaas wel één van de hoogtepunten gemist: de zonsopgang. Deze zorgt voor een prachtig gekleurde lucht en maakt van Angkor Wat een soort silhouet. Eén van de mooiere plaatjes die je jezelf kunt voorstellen.

Ik wil je adviseren om een keer door de zure appel heen te bijten en om 04.30 uur op te staan zodat je de opgang van de zon wél kunt bijwonen. Je kunt deze zien vanaf het grasveld dat voor de hoofdtempel van Angkor Wat ligt.

 

Small Circuit versus Big Circuit

De tours in Angkor Wat bieden vrijwel allemaal twee routes aan: het Small Circuit (17 kilometer in totaal) en het Big Circuit (26 kilometer in totaal). Laat je echter niet misleiden door de naam, want beide routes duren zo’n beetje even lang en je bezoekt een vergelijkbaar aantal tempels.

Dan rest de vraag natuurlijk welke van deze routes de leukste is. Een kort antwoord daarop geven is vrij lastig, aangezien het van je eigen voorkeuren afhangt.

Het Small Circuit start tijdens de zonsopkomst en brengt je daarna langs de populairste tempels van Angkor Wat. Denk aan Angkor Wat zelf, de Bayon Temple en Ta Prohm, die bekendheid kreeg door Tom Raider. Het is daarmee een perfecte route om af te leggen wanneer je het archeologische park 1 dag bezoekt en de geijkte dingen gezien wilt hebben. In het volgende kopje bespreek ik een groot gedeelte van het Small Circuit.

Het Big Circuit -ook ‘Grand Circuit’ genoemd- brengt je daarentegen vooral bij de minder bekende tempels van het complex. Je zult hierbij de grote hordes toeristen ontlopen, wat natuurlijk lekker is. Een aantal van de tempels uit deze route noem ik in het gedeelte ‘Nog meer tempels’.

 

Een Angkor Wat-route inclusief de belangrijkste tempels

Angkor Wat, het is weer eens wat anders dan eilandhoppen in Thailand of Indonesië 🙂 . In plaats van stranden ga je de mooiste bouwwerken zien met ieder hun eigen historische verhaal. Ik heb de onderstaande route voor je opgedeeld in drie verschillende delen: de zonsondergang, zonsopkomst en tot slot het verkennen van de diverse tempels.

Om je een overzicht van het park te geven, heb ik een plattegrond van Angkor Wat voor je bijgevoegd die je hier vindt.

Hieronder het reisschema dat je kunt volgen, zowel mogelijk in 1 dag als meerdere dagen:

 

1. Check de zonsondergang

Indien je een ticket voor één dag hebt gekocht, raad ik je aan om te beginnen om 16.00 uur in de middag. Dat wil zeggen dat je het bezoek aan Angkor Wat kunt starten met de zonsondergang, die je vanaf het hoger gelegen Phnom Bakheng kunt bekijken. De dag erop kun je met hetzelfde toegangsbewijs nog heel de dag naar binnen.

Phnom Bakheng
Phnom Bakheng: de trap

Ik wil je adviseren om de drukte voor te zijn en zo vroeg mogelijk de tocht naar boven te maken. Doe dit direct vanaf 16.00 uur als je het park in mag.

Je moet vervolgens nog een behoorlijk stukje klimmen, houd rekening met honderden toeristen die hun plekje proberen te bemachtigen. Echter, eenmaal bovengekomen is het uitzicht gewoonweg prachtig. Onderweg kun je nog bij enkele mooie viewpoints stoppen om foto’s te maken.

Als je deze klim niet wilt doen, kun je voor $20 met een olifant naar boven gaan. Ik vind dit persoonlijk mishandeling van de dieren en zou je dit niet willen aanraden.

Wil je vroeger boven zijn? Dan kun je er ook voor kiezen om de zonsondergang vanaf de volgende dag bij te wonen. Phnom Bakheng is in dat geval het eindpunt van je route door het park. Dit is trouwens de optie waar ik en mijn reisgenootje voor hebben gekozen. Ik raad je dit niet aan als je al een drukke dag hebt gehad. Immers, als je er al een redelijk zware dag op hebt zitten, is het niet ideaal om in de drukte richting Phnom Bakheng te lopen, dé plek voor de zonsondergang.

Indien je een ticket voor bijvoorbeeld drie dagen hebt, dan kun je Phnom Bakheng uiteraard wel aan het eind van één van je bezoekdagen inplannen.

 

2. Ben getuige van de zonsopkomst

Het silhouette van Angkor Wat tijdens de zonsopkomst

Oftewel, zorg dat je de volgende dag tussen 05.00 en 05.30 uur voor het tempelcomplex bent en je plaatsje kunt bemachtigen. De zon komt namelijk op tussen 05.30 en 06.00 uur. Zoals je zult begrijpen, zal het ook hier erg druk zijn.

Echter, de zonsopkomst bijwonen is iets om nooit te vergeten. Het vroege opstaan en de grote drukte zijn het meer dan waard. Wat ik van andere backpackers heb vernomen, is het één van de mooiste dingen die ze tijdens hun reis hebben gezien.

Maak dus niet deze ‘fout’ die ik heb gemaakt door te laat op het park aan te komen en de zonsondergang te missen 🙂 . Bijkomend voordeel is dat je de tempels in de vroege morgen kunt gaan verkennen, zo ben je grote groepen Chinezen enigszins voor.

 

3. Verken de bekendste tempels

Dit is uiteindelijk waar Angkor Wat je om te doen is: het binnengaan en ontdekken van de vele tempels die het park rijk is. Je kunt je trip beginnen bij de meest belangrijke tempel van het complex: Angkor Wat. Ze is liefst 200 meter breed en heeft een oppervlakte van om en nabij de één vierkante kilometer. Je herkent de tempel aan de vijf hoge torens, die bij de zonsopgang volledig zwart kleuren. Binnengekomen word je beloond met onder meer het beeld van de Hindoegod Vishnu, prachtige details op de muur en de Echokamer.

De iconische torens van Angkor Wat, de hoofdtempel op het complex

Nadat je bent uitgekeken (en geloof me, dat kan uren duren), ga je verder richting Angkor Thom. Dit is de oude hoofdstad van Angkor waar in de 12e eeuw ongeveer één miljoen(!) mensen leefde. Vandaag de dag zijn enkel de tempels overgebleven. De houten huisjes waarin de mensen leefden, zijn allen verwoest. De drie belangrijkste tempels in de ‘stad’ zijn: Bayon, Baphuon en de Terrace of the Elephants.

De Bayon Tempel, is de eerste bezienswaardigheid waar je in dit reisschema naartoe gaat als je in Angkor Thom bent. Het is een imposant bouwwerk, ooit bestaande uit 54 torens met elk vier gezichten. Er gaan overigens ook verhalen dat er niet 54 maar 49 torens waren. Vandaag de dag zijn er nog 37 van over.

Bayon, een tempel met vele gezichten

Over deze aanzichten gaan overigens verschillende verhalen rond. Ze zouden de gezichten van Boeddha zijn, die van Jayavarman de 7e of de gezichten van Brahma. De laatste is een Hindoeïstische god die, hoe kan het ook anders, vier gezichten heeft. In het verleden waren de torens zelfs bedekt met bladgoud, iets dat het aanzicht helemaal indrukwekkend maakte.

PS. Vermijd de tempel van Bayon om 09.00 uur. Op dit tijdstip komen er veel bussen met Chinezen aan waardoor het nogal overbevolkt wordt bij het populaire heiligdom.

Je vervolgt de tocht naar het volgende hoogtepunt: Baphuon. Een prachtig complex dat in de 20e eeuw helaas voor een groot gedeelte is ingestort. In 1996 werd het bouwwerk voor de laatste keer gerestaureerd, zodat de oorspronkelijke staat weer redelijk nagebootst is. Doe de klim naar de top en geniet van een geweldig uitzicht over het park. Deze tempel is trouwens erg mooi om rond het middaguur nog eens te bezoeken, het licht schijnt dan erg mooi op het imposante gesteente.

Een aap bij de Baphuon Temple

De laatste highlight die je in de voormalige hoofdstad bezoekt, is de Terrace of the Elephants dat tegenover de tempel van Bayon ligt. In onze taal noemen we ze ook wel het ‘olifantenterras’. Een prachtig grasveld van 350 meter lang en 14 meter breed, dat omringd is door muren en bouwsels waarop olifanten, leeuwen en vogels staan afgebeeld. Leuk om te weten: In het verleden werden hier toespraken gehouden door de koning.

Behalve de bovenstaande hoogtepunten, is er ook nog die ene tempel die letterlijk begroeid is met gigantische bomen: Ta Prohm. Je kent ‘m misschien wel uit de film waarin Angeline Jolie een hoofdrol heeft: Tomb Raider. Dit was voor mij persoonlijk de meest speciale tempel die ik op deze dag heb gezien.

Het ruige en tegelijkertijd griezelige Ta Prohm

Helaas geldt dat niet alleen voor mij. Wat dan ook betekent dat het er behoorlijk druk kan worden. Gelukkig zijn er voldoende bomen beschikbaar rondom deze tempel. Het zal dus altijd wel lukken om een goede foto te maken.

Als je nog puf hebt, kun je vervolgens nog een stop maken bij Ta Keo en Banteay Kdei. Ta Keo is een onafgebouwde tempel die om en nabij het jaar 1000 werd gebouwd, bestaat uit vijf etages en is 22 meter hoog. Dit fascinerende bouwwerk ligt net als de voorgenoemde drie in de stad Angkor Thom. Indien je de steile klim naar de top doet, word je beloond met een memorabel uitzicht.

Vanuit Ta Keo kun je doorgaan naar Banteay Kdei. Het fijne is trouwens dat dit één van de minder bezochte tempels van het park is. Al met al is dit de ideale plek om een drukke, lange dag te eindigen. Het relatief kleine bouwwerk ligt middenin een soort jungle, wat een heel speciaal gevoel geeft.

Banteay Kdei is een en al mysterie

Mocht je nou nog even bij het water willen zitten, dan raad ik je aan om je dag te eindigen bij Srah Srang. Het is een rustgevend meertje waar je vanuit Banteay Kdei zo naartoe kunt lopen. Een aangename plek om in alle stilte te genieten van de ondergaande zon en je dag in stijl af te sluiten. Hier en daar zie je waarschijnlijk locals verkoeling zoeken in het water.

Voor optimaal genieten kun je beter nog vol energie zitten. Als je al enigszins uitgeput bent, liggen kleine irritaties op de loer. Zeker bij erge drukte.

Je kunt de route natuurlijk ook eerder afbreken, verdelen over meerdere dagen en langer in de tempels doorbrengen. Laat ik het zo zeggen: als je begint met gapen en er een zekere ‘tempelmoeheid’ ontstaat of je even genoeg hebt van de drukte, neem dan even een pauze en ga aan het water zitten of ga weer naar huis toe.

Ik merkte bij mezelf dat ik liever een meerdaagse pas had gekocht dan het ticket voor 1 dag. We hadden teveel in een dag gepropt, waardoor het allemaal een beetje te veel werd. Tien tempels, de hitte in de middag en het bijwonen van de zonsondergang, is niet aan te raden.

Je kunt beter tussendoor wat meer rust pakken dan in een moordend tempo van tempel naar tempel te hoppen. Een ervaringsdeskundige heeft gesproken 😉 .

 

Nog een aantal tempels

Behalve de bovenstaande bezienswaardigheden in Angkor Wat, heb ik in dit gedeelte nog een aantal indrukwekkende highlights van het park voor je. Handig als je bijvoorbeeld drie of zeven dagen naar het tempelcomplex wilt gaan.

Terrace of the Leper King. Oftewel: het terras van de Leprakoning. Genoemd naar koning Yasovarman die regeerde in de periode 899-910 en overleed aan de gevolgen van Lepra. Dit is tevens de man die Angkor oprichtte. De tempel ligt op korte loopafstand van Bayon en is een fijne rustgevende plek.

East Mebon. Dit complex bestaat uit in totaal zes torens en vele olifantenbeelden. Vroeger lag er om de tempel een meer, waardoor mensen enkel per boot bij het bouwwerk konden komen. Het is de moeite om naar de top te lopen en het mooie uitzicht tot je te nemen. Dit is wederom een vrij rustige spot, die lang niet bij alle tours is inbegrepen.

Preah Kan. Deze tempel ligt ver van de geijkte wegen. Het is één van de meest authentieke bouwwerken die je in het park vindt. Dit omdat de tempel er nog altijd uitziet zoals ze ontdekt werd, in een soort wurggreep gehouden door bomen en planten. Met 800 bij 700 meter is ze tevens één van de grotere bouwwerken van heel Angkor Wat. Leuk om te weten is dat deze tempel vroeger als universiteit voor Boeddhisten diende.

Pre Rup. Vooral populair onder reizigers die een mooie zonsondergang willen zien. Rond dit tijdstip wordt het (helaas) wel redelijk druk. Behalve het zien van het ondergaan van de zon vanaf de top, zijn ook de ruïnes aan de achterkant van de tempel het bekijken waard.

Preah Ko. In drie woorden: klein, rustig en bijzonder. Ze behoort tot de ‘Roluos Groep’, de eerste tempels die gebouwd werden in Angkor en bestaat uit zes indrukwekkende torens. Niet zozeer indrukwekkend vanwege de grootte, maar vanwege de prachtige details op iedere toren.

Baksei Chamkrong. Deze ‘piramide’ ligt op de weg tussen Angkor Wat en Angkor Thom, vrij gemakkelijk te bereiken dus. Gek genoeg maken niet veel bezoekers hier een stop. Het is een ideale plek als je net uit de drukte van Angkor Wat komt en zoekend bent naar rust. Bovendien biedt Baksei Chamkrong een prachtig uitzicht nadat je via de trap omhoog bent geklommen.

 

Hoe duur is de entree voor Angkor Wat?

Wat kost Angkor Wat? Het is een veelgestelde vraag, en gezien de nogal eens veranderende prijzen helemaal te begrijpen. Je hebt de keuze uit drie verschillende tickets, met ieder hun eigen prijs. Hieronder heb ik ze voor je op een rijtje gezet:

  • Een ticket voor 1 dag, de kosten zijn 37 USD.
  • Een ticket voor 3 dagen, de prijs hiervan is 62 USD.
  • Een ticket voor 7 dagen, de kosten bedragen 72 USD.

Je koopt je entreebewijs bij de ingang of online.

Nog wat info en tips die ik voor je heb:

  • Koop je eendaagse ticket om 17.00 uur. Je hebt dan diezelfde dag gratis toegang tot het park inclusief de gehele volgende dag. Op deze manier kun je ‘gratis’ de zonsondergang bijwonen.
  • Het ticket voor 1 is geldig voor 3 dagen na de aankoop, dat van 3 dagen voor 7 dagen. Koop je een pas voor 7 dagen, dan kun je een hele maand naar binnen. Je hoeft dus niet op opeenvolgende dagen te gaan, wat in het verleden wel zo was.
  • Als je 7 dagen gaat, vermijd dan de hete middaguren. Kies in dat geval voor de ochtenden en/of bezoekjes tussen 15.00 en 18.00 uur.

 

Is Angkor Wat een wereldwonder?

Het antwoord op deze vraag heb ik in het begin al verklapt en is ‘ja’.

Angkor Wat behoort samen met onder andere de Taj Mahal in India, de Borobudur in Indonesië en de duizenden tempels van Bagan in Myanmar tot de zeven wereldwonderen.

 

Wat zijn de openingstijden van Angkor Wat?

Deze brutale vlegel stal mijn flesje water 😀

De openingstijden van Angkor Wat zijn van 05.00 uur tot 17.30 uur en het park is 365 dagen per jaar geopend.

Houd je ticket verder altijd bij je, bij de meeste tempels wordt namelijk gevraagd om deze te tonen voordat je naar binnen mag. Koop je je kaartje online, dan heb je ‘m op je telefoon staan.

Eenmaal binnengekomen, zal je soms aapjes tegenkomen. Let goed op, want ze zijn vrij brutaal. In mijn geval pakte er eentje m’n waterfles die ik voor me had gezet 🙂 . Verder raad ik je af om een zonnebril op te zetten op plekken waar de aapjes lopen en uit te kijken met camera’s en telefoons in je hand.

 

Hoe groot is Angkor Wat?

Het Angkor Archaeological Park is met een oppervlakte van zo’n 400 km² inclusief de bijbehorende jungle een reusachtige religieuze site.

Wees echter niet bang dat je dit gehele gebied hoeft te verkennen, zo is het Small Circuit in totaal 17 kilometer en het Big Circuit 26 kilometer.

 

Hoeveel tempels zijn er in Angkor Wat?

Het Angkor Archeological Park telt 72 tempels. Verder vind je in het gebied honderden ruïnes van gebouwen en kleinere tempels.

 

Hoeveel dagen ga je naar Angkor Wat?

Monniken in hun traditionele oranje gewaad

Wil je het hele complex verkennen en tenminste de mooiste bezienswaardigheden zien, dan is 2 tot 3 dagen wat mij betreft ideaal. Echte tempel-junks zullen na 7 dagen nog niet uitgekeken zijn, al zal dit voor de meesten tot de al even genoemde tempelmoeheid leiden. Iets wat je juist niet wilt als je zo’n bijzondere plek bezoekt.

Kies je voor 1 dag, dan raad ik je sowieso aan om een tour te boeken waarbij je wordt rondgereden en zo in korte tijd een heleboel sites te zien krijgt. Over de tours vertel ik je verderop meer.

Voorkom alleen wel téveel te willen zien in een enkele dag. Na verloop van tijd lijkt iedere tempel hetzelfde en treedt verzadiging op. Vervolgens beland je in de gaapmodus waar je niet meer uitkomt.

 

Is een gids nodig?

Zelf ben ik zonder gids gegaan, maar als ik het overdeed zou ik 100% een gids nemen. Bij de tempels staan bijvoorbeeld geen informatieborden zoals je in musea gewend bent. Dus, wil je meer achtergrondinformatie en een goed beeld krijgen van de fascinerende historie van Angkor Wat, dan is het hebben van een gids absoluut een must.

Indien je geen gids neemt, zorg dan dat je voor je bezoek al enige info over de tempels leest of een folder meeneemt. Dit maakt het bezoek waardevoller.

 

Waar boek je een tour?

In Siem Reap barst het van de tuk-tuk-drivers die je willen rondleiden. Het is alleen niet altijd even eenvoudig om de juiste persoon te vinden.

Daarom kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van Get Your Guide en je tour online te boeken. Ze bieden enorm veel tours aan -inclusief privé-tours- en werken samen met lokale organisaties. Een aantal vaak geboekte excursies zijn de zonsopgang-tour, de 2-daagse tour met een kleine groep en de begeleide fietstocht. Het complete aanbod vind je hier.

Een andere optie is om het via je accommodatie te regelen.

 

Hoe verplaats je je in Angkor Wat?

Een tuk-tuk met gids is een populair vervoersmiddel om Angkor Wat te verkennen

Gezien de omvang van het park is lopen niet aan te raden. De afstanden tussen de tempels zijn simpelweg te groot om te voet te behappen.

Daarom is het hebben van een fiets erg handig, te huur vanaf 3 USD in Siem Reap. Al zijn de afstanden ook dan nog steeds vrij groot, de route langs de geijkte hoogtepunten via het Small Circuit is namelijk zo’n 17 kilometer. Plak je daar nog wat tempels aan vast, dan zit je zo aan de 25 of meer. Samen met de hitte hoef ik je niet te vertellen dat dit slopend kan zijn.

Een andere manier om je op het terrein te verplaatsen is met een tuk-tuk, waarin maximaal vier personen kunnen zitten. Dit kost 25 USD tot 30 USD per dag. Het inhuren van een driver is trouwens goedkoper in Siem Reap dan in Angkor Wat zelf.

Tot slot rijden er minibusjes rond, die horen bij de compleet verzorgde tours waarover ik in het vorige kopje sprak.

Nu denk je misschien: en Angkor Wat met de scooter verkennen? Nope, dit is officieel niet toegestaan voor buitenlanders. Sinds corona doen echter steeds meer mensen het zonder problemen. De keuze laat ik aan jou 🙂 . Een scooter huur je in Siem Reap voor 13 USD per dag.

 

Wat breng je mee?

Een man met z’n koeien bij Angkor Thom

De paklijst voor Angkor Wat is gelukkig vrij eenvoudig.

Ik zeg je wel alvast: je gaat het warm krijgen. Heel warm. Zorg daarom voor voldoende water, in elk geval 2 liter.

Daarnaast loop je het grootste deel van de dag, doe daarom goede schoenen aan. Voor mij volstaan hardloopschoenen altijd, al kan het ook op normale sneakers zoals Vans. Eerlijk: ik deed het gewoon op slippers 🙂 .

Verder kan je denken aan zaken zoals zonnebrand, een zonnebril en eventueel een petje.

En natuurlijk je camera of telefoon voor de foto’s, maar dat hoefde ik je niet te vertellen denk ik 😉 .

Tot slot is het qua kleding goed om je te beseffen dat je op een religieuze plek bent. Bedek daarom je schouders en knieën en ga niet met een tanktop de tempels binnen. Dit is zelfs niet toegestaan. Overigens liep ik er destijds wel mee over het terrein, maar zou ik dat nu niet meer doen.

In het park heb je overigens veel kraampjes die vers fruit, sinaasappelsap en water verkopen. Er is tevens een restaurant vlakbij Angkor Wat.

 

Waar rond Angkor Wat raad ik je aan om te overnachten?

De uitvalsbasis om Angkor Wat te bezoeken is het nabijgelegen Siem Reap. Je hebt daar leuke hostels, homestays en luxere hotels om te slapen.

Qua hostels zijn Onederz Siem Reap, The Twizt – Lifestyle Hostel en Lub d Cambodia Siem Reap aanraders.

Indien je het lokale leven wilt ervaren bij mensen thuis, check dan Yi family The permaculture Homestay en Homestay Villa Dani.

Een guesthouse met erg chille kamers én een gratis pickup van de airport of het busstation is Uncle Sam Villa.

Slaap je liever in een hotel? Fijne en betaalbare kamers heb je bij het Tanei Angkor Resort and Spa. Een gaaf boetiekhotel is Angkor Land Urban Boutique.

Pure luxe en comfort vind je ten slotte bij de vijfsterren-accommodaties Primefold Hotel, Jaya House River Park en Sala Lodges.

 

Wat is de beste reistijd voor Angkor Wat?

Yep, zulke taferelen kun je verwachten

De beste tijd om het tempelcomplex te bezoeken is van november tot en met maart. Begin april is het een stuk warmer, zeg maar gerust stikheet.

Je kunt tevens voor de nattere maanden midden-april tot en met oktober gaan, om zo voor een relatief rustige omgeving te kiezen, een omgeving die bovendien mooi groen is door de regen.

Een periode die je qua drukte absoluut wilt vermijden is het Chinees Nieuwjaar, dat ieder jaar in januari of februari valt. Er reizen dan namelijk de meeste toeristen naar Angkor Wat.

Om je een indruk te geven van de drukte: jaarlijks komen er meer dan 2 miljoen mensen op het archeologische wonder af.

 

Hoe kom je van Siem Reap naar Angkor Wat?

Ta Prohm -de Tomb Raider-tempel- is letterlijk één met de natuur geworden

Je hebt verschillende mogelijkheden om vanuit het centrum van Siem Reap naar Angkor Wat te komen, de afstand is een kilometer of zes. Je kunt zelfstandig gaan maar ook met een tour. Hieronder bespreek ik de mogelijkheden.

Een aanrader is om net als wij te fietsen vanuit Siem Reap. Een standaardfiets huur je vanaf 3 USD per dag, terwijl je voor een mountainbike 6 USD tot 12 USD kwijt bent. Daarnaast zijn er tegenwoordig e-bikes, te huur vanaf 6 USD.

Een andere optie is je af te laten zetten door een tuk-tuk, wat rond de 6 USD hoort te kosten. Behalve je alleen te laten droppen kun je de chauffeur ook voor een dag inhuren, zoals ik besprak in het het gedeelte over vervoer in Angkor Wat. De prijs hiervoor ligt tegenwoordig tussen de 25 USD en de 30 USD. Met tuk-tuk-drivers zal je echter steevast moeten onderhandelen. Om dit te voorkomen adviseer ik je om de app Grab te downloaden en via dat platform een tuk-tuk te boeken voor een vaststaande prijs.

Kom je vanaf Siem Reap Airport, de dichtstbijzijnde luchthaven van Angkor Wat? Dan pak je ofwel een taxi (42.000 KHR) ofwel een tuk-tuk (34.000 KHR). Het ritje duurt een klein kwartier.

Wanneer je een tuk-tuk of scootertaxi vanuit Siem Reap neemt om de zonskomst bij Angkor Wat te zien, maak dan duidelijke afspraken waar je chauffeur op je wacht. Je zult niet de eerste zijn die langer dan een half uur naar zijn of haar chauffeur op zoek is. De tijd die verloren gaat met zoeken, is kostbaar aangezien het in de ochtend nog lekker koel is.

 

Heb je vragen over Angkor Wat? Stel ze in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw