Backpacken in Myanmar: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Toen ik eind 2011 voor het eerst ging backpacken in Myanmar waren er in dit land nog geen pinautomaten. In ieder geval niet voor toeristen. Daarom moesten we onze eigen dollars meenemen en bij de bank of op straat ruilen tegen de lokale munteenheid: de kyat. En op de dollarbiljetten mocht geen enkel krasje, vlekje of wat dan ook zitten.

Behalve een hoop gedoe met geld, waren de internetverbindingen -als deze er al waren- tergend traag. Maar goed, dit wisten we van te voor.

Sinds 2011 zijn de tijden in Birma veranderd, het is allemaal een stuk toegankelijker geworden voor reizigers. Toch hoop ik dat dit bijzondere land nog voor heel even uit de handen blijft van massatoerisme. Want dat ze steeds populairder wordt, staat wel vast.

Inmiddels heb ik meerdere reizen door Myanmar gemaakt. En wat me vooral heel erg is bijgebleven, zijn de intens aardige mensen, mooie stukken natuur en de schitterende tempels. Ook zal ik die bijzondere busstop, waarbij locals met geiten de bus in kwamen om eten en drinken aan de passagiers te verkopen, nooit vergeten.

Mindere kanten? Ja die zijn er ook. Het kan enorm droog en stoffig zijn, de lokale keuken is niet altijd fantastisch, de afstanden zijn vaak enorm en de smog en vervuiling in de steden maken rondwandelen niet bepaald tot een feest. 

In dit artikel kom je meer te weten waarom Myanmar zo geliefd is onder backpackers. Ik geef je een inzage in de kosten, de verschillende bezienswaardigheden & activiteiten en tips waar je tijdens je voorbereiding aan moet denken. Gebruik deze guide voor de planning van je trip door dit grote en vooral unieke land.

 

De thema’s van dit artikel zijn…

Kosten backpacken Myanmar
Bezienswaardigheden Myanmar
Voorbereiding backpacken Myanmar

 

 

Backpacken in Myanmar: de kosten

De prijzen die ik noem, zijn in Birmese kyat en in euro. De wisselkoers die ik hierbij aanhoud is 1.700 kyat = 1 euro.

Wel zeg ik er meteen bij dat de kyat niet bepaald stabiel is. Zo kreeg je in april 2015 nog 1.100 kyat voor 1 euro. De meest actuele koers kun je op deze website checken.

 

Accommodatie

Allereerst is het goed om te weten dat je in Myanmar qua hostels veel minder keuze hebt dan in bijvoorbeeld het buurland Thailand, vrij logisch aangezien ‘het Land van de Glimlach’ van oudsher hét backpackland in Azië is. Onder meer dit lagere aanbod, zorgt ervoor dat de accommodatieprijzen in Birma gemiddeld wat hoger liggen dan je misschien gewend bent in andere Zuidoost-Aziatische landen. Je kunt meestal in zowel kyat als dollar betalen, al raad ik je aan om online te boeken via Agoda of Booking.com. Met name Agoda heeft nogal eens scherpe prijzen, beter dan wat de accommodaties zelf aanbieden.

Het aanbod in dorms (slaapzalen) is niet megagroot, maar stijgt de laatste jaren behoorlijk. Zeker in toeristische bestemmingen als Yangon, Bagan en Inle Lake zal je altijd wel een hostel vinden.

Als je in een dorm gaat slapen, reken dan op gemiddeld zo’n 8.500 tot 17.000 kyat (5 tot 10 euro) per bed. De doorsnee kamer met eigen badkamer, kost je minimaal 20.000 tot 34.000 kyat (12 tot 20 euro). Ik heb het in dit geval over eenvoudige accommodaties, zoals guesthouses.

Wil je in een hotel slapen, dan zal een kamer je omgerekend 25 euro of meer kosten, al is de ene plaats weer duurder dan de andere. Bagan heb ik qua accommodatie bijvoorbeeld als relatief goedkoop ervaren, terwijl in Yangon de prijzen wat hoger lagen.

Goed om te weten is dat in Myanmar ontbijt vaak is inbegrepen.

 

Eten en drinken

Het eten in Myanmar vind ik persoonlijk een stuk minder dan in landen als Indonesië, Maleisië en Thailand. Echte smaak ontbreekt vaak. De prijzen zijn echter vergelijkbaar.

Zo kun je doorgaans voor 500 tot 1.000 kyat verschillende soorten streetfood kopen, dit is minder dan een dollar. Snacks zijn zelfs al te koop voor 200 kyat (0,10 euro). Voor een standaard rijstgericht ben je tussen de 1.500 tot 4.500 kyat (0,90 tot 2,65 euro) kwijt. Groenten, zonder rijst, zullen meestal tussen de 1.500 en 2.000 kyat (1,15 euro) geprijsd zijn.

In een supermarktje of wegrestaurant kost de gemiddelde fles water (1,5 liter) 300 tot 1.000 kyat (maximaal 0,60 euro), een blikje frisdrank 700 kyat (0,40 euro). Voor een pakje Marlboro betaal je zo’n 2.500 kyat (1,45 euro) en voor lokale sigaretten de helft van dit bedrag.

Qua fruit is me opgevallen dat locals vaak zakjes met zure mango en wat pittige poeder verkopen. Zoiets kost 500 kyat (0,30 euro). Een guave koop je voor 1.000 kyat (0,60 euro) en een kilo bananen voor 2.000 kyat (1,20 euro).

Ben je een koffieliefhebber? Een ijskoffie met twee shots espresso zal gemiddeld genomen zo’n 2.000 kyat (1,20 euro) kosten.

Verwacht qua nachtleven niet te veel van Myanmar. In ieder geval geen discotheken of flitsende barretjes. Wel heb je beer stations waar je voor 1.000 kyat (0,60 euro) een getapt biertje kunt bestellen. Voor een flesje bier (0,33 liter), kun je op op bedragen rekenen tussen de 1.500 kyat (0,90 euro) en 2.500 kyat (1,45 euro). In de lokale zaakjes kost een flesje wijn gemiddeld zo’n 14.400 kyat (8,45 euro).

Ook worden vaak tafeltjes en stoelen buiten gezet, waar locals en backpackers bijeenkomen om wat te drinken. Dit is lang niet altijd alcohol, maar vaak ook een kopje thee. Over thee gesproken, bij het eten krijg je vaak gratis Chinese of groene thee aangeboden. Erg lekker!

 

Transport

Het vervoer in Myanmar is goedkoop te noemen, al liggen de prijzen voor landelijk transport een stukje hoger dan in extreem goedkope landen als Cambodja en de Filipijnen. Hieronder een overzichtje van de opties die je in Birma hebt:

Binnen de stad maak je voor langere afstanden gebruik van de taxi. Zo betaal je in Yangon vanaf de luchthaven naar het centrum 8.000 tot 10.000 kyat. Omgerekend is dit maximaal 6 euro. In de steden kun je de app Grab gebruiken om een taxi te reserveren. Je ziet zo direct wat het kost en hoeft niet meer te onderhandelen, weet alleen wel dat de prijs doorgaans 20% hoger ligt dan het gangbare bedrag van een reguliere taxi.

Behalve de taxi, heb je tevens kleine pick-up-trucks waar je achterin kunt zitten, al zie je eigenlijk alleen locals dit doen. Net als in een Jeepney zit je hier tegenover andere mensen. De kosten zijn ongeveer 200 tot 800 kyat per ritje (maximaal 0,50 euro).

Natuurlijk zijn er ook de reguliere stadsbussen. Weet wel dat deze vaak overvol zitten en heel vaak stoppen. De kosten zijn gemiddeld 200 tot 600 kyat (maximaal 0,35 euro).

Wat je verder veel ziet, zijn trishaws, oftewel tricycles. De kosten per ritje liggen tussen de 500 en 1.000 Kyat (maximaal 0,60 euro).

Tuktuks bestaan ook in Myanmar, al zie je zie niet zoveel als bijvoorbeeld in Thailand. De prijzen zijn net wat hoger dan die van een trishaw.

Tot slot kun je binnen de kleinere gebieden gebruikmaken van paard en wagen al ben ik hier zelf niet zo’n voorstander van. Overigens zie je ze ook in Bagan en Pyin U Lwin. De kosten zijn vergelijkbaar met die van een taxi. Je kunt ze ook voor een dag huren, dit kost je minimaal 24.000 kyat (14,10 euro).

Voor landelijk transport maak je doorgaans gebruik van langeafstandsbussen. Ze zijn onder te verdelen in lokale en VIP-bussen. De gemiddelde kosten van enkele busritten liggen tussen de 6.000 en 25.000 kyat (3,50 tot 14,70 euro). Je kunt een ticket voor een kleine meerprijs in je guesthouse of hotel boeken, maar ook bij het busstation zelf.

Zo betaal je van Yangon naar Hpa An (6 uur) tussen de 6.000 en 16.000 kyat (3,55 tot 9,40 euro ), afhankelijk of je met een normale of sleeper bus reist. Van Yangon naar Bagan (10 uur) kun je op prijzen tussen de 13.000 en 29.000 kyat rekenen (tussen de 7,65 en 17,05 euro).

De bekendste busmaatschappij (VIP) is overigens JJ Express. Via hen kun je je ticket tevens online kopen.

De trein is qua prijs vergelijkbaar met de bus, het duurt echter een stuk langer om van A naar B te komen. Je hebt slaapcabines in verschillende klassen maar ook simpelweg houten bankjes. De laagste klasse is vaak overigens belachelijk goedkoop, maar ook oncomfortabel.

Denk aan 5.000 tot 37.000 kyat (maximaal 21,75 euro) voor Yangon-Mandalay (14 uur). De prijzen variëren afhankelijk van of je kiest voor een normale stoel (zeer oncomfortabel), upper class seat of bed.

Tip: als je moet kiezen tussen bus en trein, adviseer ik je de bus. De treinreizen duren vaak langer en zijn doorgaans minder comfortabel.

Tot slot is, gezien de lange afstanden in Myanmar, het vliegtuig een logische keuze. Helaas is vliegen behoorlijk prijzig, zeker als je dit vergelijkt met de trein of bus. Binnenlandse vluchten van een uurtje zijn meestal geprijsd tussen de 80 en 100 euro.

Je kunt je tickets voor transport binnen Myanmar trouwens ook online regelen. Dit kan via 12Go Asia.

 

Tours en activiteiten

Voor de tempels in Bagan betaal je 25.000 kyat (14,70 euro) entree.

Ga je naar de Shwedagon Pagoda in Yangon, dan kost je dit 10.000 kyat (5,90 euro). Entree tot de nabijgelegen Sule Pagoda bedraagt 4.000 kyat (2,35 euro). De toegang tot de Kyaiktiyo Pagoda is 10.000 kyat (5,90 euro).

Een tripje over het Inle Lake kost je 15.000 tot 20.000 kyat (maximaal 11,75 euro). Tevens betaal je 15.000 kyat (8,80 euro) om het gebied binnen te kunnen komen.

Wil je een gids huren, reken dan op 10.000 kyat (zo’n 6 euro) per dag. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om je door Bagan te leiden en meer te weten te komen over de verschillende tempels.

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten lokaal te regelen als je in Myanmar bent, om op die manier de lokale tourbedrijfjes in het land te ondersteunen. Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Myanmar

De kosten zullen in Myanmar wellicht wat hoger liggen dan je in andere Zuidoost-Aziatische landen gewend bent. Reken als budgetreiziger op 34.000 tot 51.000 kyat (20 tot 30 euro) per dag. Dit komt met name door de accommodatie, waar je al snel 15 euro aan kwijt bent, even los gezien van de hostels.

Indien je met iemand samen reist, dan kun je uiteraard de kosten delen en dus goedkoper uitkomen.

Als je meer comfort zoekt en vaker in hotels dan guesthouses en hostels slaapt, dan zullen je dagelijkse kosten rond de 75.000 kyat (44 euro) per dag liggen.

Als ik naar m’n eigen Myanmar-trip in 2019 kijk, heb ik vrij low-budget gereisd, al had ik wel telkens een eigen kamer. In totaal was ik in 22 dagen 785.900 kyat kwijt, omgerekend om en nabij de 462 euro. Per dag komt dit neer op 21 euro.

 

 

Backpacken in Myanmar: bestemmingen en bezienswaardigheden

Er is een hoop te zien in het nog altijd redelijk onbekende Myanmar. Hieronder noem ik 10 van leukste plekken die je in het land kunt gaan bezoeken.

 

1. Yangon

De Shwedagon Pagoda, kan het mooier?

Yangon (ook bekend als Rangoon) zelf vond ik niet zo bijzonder. Het is vooral een drukke, met auto’s overladen stad. Mensen keken mij hier trouwens aan alsof ik een filmster was. Dit is niet zo vreemd, want toen ik hier een paar jaar geleden verbleef, waren er nog nauwelijks toeristen in Myanmar. Daarbij is blond natuurlijk niet bepaald een gangbare haarkleur in Azië. Maar ook vandaag de dag zal je zo nu en dan flink worden aangestaard.

Wat je in ieder geval niet moet vergeten als je in deze stad bent, is een uitstapje maken naar de prachtige Shwedagon Pagoda. De meest heilige tempel uit Myanmar die uit liefst 50.000 kilo(!) puur bladgoud bestaat. Er zijn hier nog veel andere tempeltjes, Boeddhabeelden en verder veel locals die je graag meer vertellen over de heiligdommen.

In Yangon heb je trouwens nog veel meer mooie tempels om te bezoeken. Aanraders zijn de Sule Pagoda, Chaukhtatgyi Paya, de Botahtaung Pagoda en de Maha Wizaya Pagoda.

Wat ik verder leuk vond om overheen te lopen, was de Bogyoke Aung San Market. Een overdekte markt waar je van alles kunt kopen. Vooral de mooie kunstwerken en de vele kleuren vallen hier op. Bovendien zijn de verkopers hier niet opdringerig, zoals je in Thailand nogal eens meemaakt.

Tot slot wil ik je nog een tip geven: maak een dagtrip naar de Kyaiktiyo Pagoda, een fascinerende rotstempel die ook bekend is als de Gouden Rots. Een groot gouden blok balanceert er op de Kyaiktoberg, iets wat er nogal onwerkelijk uitziet.  Ze ligt op ruim 200 kilometer van Yangon en is een ideale tussenstop als je op weg bent naar Hpa An. 

 

2. Bagan

De zonsondergang in Bagan

Het prachtige Bagan (ook wel Pagan genoemd) heeft een hoop moois te bieden. Maar een ding waar het hier om draait, zijn de vele tempels die je door de stad vindt. Dacht je in Angkor Wat je portie wel gehad te hebben, dan heb je het goed mis.

Wel is het zo, dat juist door al dit moois, Bagan behoorlijk toeristisch is. Het is dan ook niet perse het ‘pure’ Myanmar wat je hier te zien krijgt, ondanks de vele historische en culturele bezienswaardigheden.

In de stad staan in totaal meer dan 4.400(!) verschillende tempeltjes. Je zult daarom een keuze moeten maken welke van deze Boeddhistische bouwwerken je gaat bezoeken. Ik doe hieronder een aantal suggesties:

De Sulamani Guphaya Temple is fabelachtig mooi om te zien. Ze ligt in een prachtige groene, beboste omgeving en binnenin vind je diverse schilderingen, doorkijkjes naar buiten en Boeddhabeelden. Als je geïnteresseerd bent in meer muurschilderingen, ga dan ook naar Upali Thein.

Een andere blikvanger is de Ananda Temple. Wat hier opvalt, zijn de vier reusachtige gouden Boeddhabeelden. Ieder beeld staat voor een aparte windrichting. Dit is trouwens een van de meest bezochte tempels in Bagan, bereid je dus voor op véél toeristen. Goed om te weten is dat hier ieder jaar het Ananda Temple Festival wordt gehouden.

Als je een mooie zonsondergang (of -opkomst voor de vroege vogels) vanaf boven wilt bekijken, ga dan naar het sprookjesachtige Bulethi. Een andere goede plek hiervoor is de Shwesandaw Pagoda, al wordt deze tempel een stuk drukker bezocht. Tot slot is ook Shwe-Gyu-Gyi buitengewoon indrukwekkend. Vanaf alle drie de tempels word je beloond met prachtige uitzichten.

Goed om te weten per 1 maart 2016 is het (helaas) niet meer toegestaan om de verschillende tempels van Bagan te beklimmen. Laten we hopen dat dit besluit ergens in de toekomst wordt teruggedraaid.

Tip 1: huur een elektrische scooter om het gebied te verkennen. Dit kost 5.000 kyat (zo’n 3 euro) voor een dag.

Tip 2: als je van sightseeing houdt, doe dan een riviercruise van Bagan naar Mandalay.

Tip 3: indien je echt wat unieks wilt doen, bekijk dan de zonsopkomst vanuit een luchtballon.

Zoek je een minder bekend alternatief voor Bagan. Reis dan af naar het mysterieuze Mrauk U. Oké, het kost wat moeite om er te komen, maar dan heb je ook wat 🙂 .

 

3. Ngwe Saung Beach

Ngwe-Saung-Beach
Het uitgestrekte Ngwe Saung Beach

Als jij aan Myanmar denkt, denk je dan aan stranden? Ik had dit persoonlijk niet zo, en ik moet je zeggen dat landen als Filipijnen en Indonesië op dit vlak ook zeker hoger scoren.

Maar…

Er zijn zeker een paar mooie plekjes te vinden waar je lekker kunt relaxen. Ideaal na een lange busreis of als je het gehad hebt met cultuur snuiven.

Ngwe Saung Beach is hier een voorbeeld van.

Het is eigenlijk puur toeval dat ik en mijn reisgenootjes er belandden, aangezien we op de bonnefooi een avondbus pakten vanuit Yangon (6 uur reizen).

Maar wat een heerlijk strand is dit zeg. Toen wij hier waren, was hier werkelijk niemand te bekennen. We hadden een gigantische zandvlakte helemaal voor ons alleen.

Ga ook naar het zuidelijke deel van het strand waar je een klein eilandje vindt. Als het eb is, kun je ernaartoe lopen over de zandstrook. Bij het begin vind je een wat apart beeld van een zeemeermin. Aan de zijkant van het eiland, tussen de rotsen, ben ik drie locals tegengekomen die elkaar aan het tatoeëren waren. Zij vertelden ons dat er slangen zitten tussen de rotsen. Of dit zo is, is voor mij nog altijd een raadsel.

In de avond is hier trouwens niets te doen. Met andere backpackers een spelletje spelen bij je strandhuisje, een drankje doen of een boekje lezen en niet al te laat gaan slapen om vroeg wakker te worden voor een heerlijke stranddag. Dat is Ngwe Saung Beach.

Ik kan je alleen maar aanraden om naar unieke stukje natuur te gaan. Zeker als je bijvoorbeeld de drukte van Yangon of Bagan wilt verruilen voor een rustige, vredige plek en van de gebaande paden wilt afwijken. Leuk is ook dat hier in het weekend veel locals komen. Oh voordat ik het vergeet: de zonsondergang is hier érg mooi.

 

4. Inle Lake

Inle-Lake-visser
Een visser in het Inlemeer

Het Inle Lake dat ligt tussen verschillende bergen, is samen met Bagan een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Myanmar.

Behalve de vele vissers, heb je hier diverse dorpjes (floating villages) die op palen zijn gebouwd. Bij de huisjes vind je drijvende tuinen waarin allerlei verschillende groenten worden verbouwd. Onderweg word je hoogstwaarschijnlijk toegezwaaid door schattige, enthousiaste kindjes die in de drijvende dorpen wonen.

Het Inlemeer is liefst 20 kilometer lang en maximaal 5 kilometer breed.

Als je dit meer wilt bezoeken, dan raad ik je aan te verblijven in het plaatsje Nyaung Shwe dat er vlakbij ligt. Behalve een boottocht, kun je hier ook prima de omgeving verkennen met een fiets. Onder andere de Nyaungshwe Temple is het bezoeken waard.

Tip: doe een driedaagse trekking van Kalaw naar Inle Lake.

 

5. Kengtung Hill Tribes

Het zuidoosten van Myanmar is zonder twijfel een van de meest authentieke gedeeltes van het land. Net als Ngwe Saung Beach, is een bezoekje aan de bergvolkeren rondom Kengtung niet een bepaald toeristische activiteit om te doen. Heerlijk toch?

De mensen in de dorpjes zijn allemaal erg vriendelijk, ze vinden het te gek om met je op de foto te gaan. Laat wel even het resultaat aan ze zien, dit vinden ze fantastisch.

Onderweg kom je lang verschillende Akha- en Ann-dorpen die middenin de bergen liggen. De Ann (soms ook geschreven als ‘Enn’) behoren tot de meest traditionele etnische minderheden van Myanmar. Je ziet ze aan de lopende band kauwen op iets dat je wel vaker ziet in Myanmar: de betel nut. In combinatie met het spugen niet bepaald een fris gezicht, maar alles went 😉 .

De vrouwen uit deze groepering hebben trouwens zwarte tanden, en niet omdat ze hun gebit laten verloederen. Het is iets dat ze bewust doen met ‘charcoal’, geactiveerde kool . Dit is een teken dat ze getrouwd zijn, een blijk van schoonheid en het spul -charcoal- beschermt de tanden. De Ann worden ook wel de gelukkigste mensen van Myanmar genoemd, dit omdat ze altijd een grote smile op hun gezicht hebben.

Ook de Akha zijn een minderheidsgroepering die je veel aantreft in de bergen bij Kengtung. Zij leven tevens in Thailand, Laos, Vietnam en China.

Tijdens de trekking, kun je in een aantal dorpjes lokale handgemaakte producten kopen zoals sieraden. Indrukwekkend om te zien hoe dankbaar deze mensen zijn als je iets aanschaft.

Tip: zorg dat je wat lekkers meeneemt voor de zeer arme locals.

6. Mandalay

In Mandalay heb je geweldige tempels om te bezoeken

Je zou bijna vergeten dat Mandalay de op een na grootste stad van Myanmar is. Toch is het zo. De grootste stad van het land is overigens Yangon. Echt leuk is het er echter niet, al heb je er best wat mooie plekjes om te bezoeken.

Het mooiste bouwwerk dat je hier vindt, is wat mij betreft de Mahamuni Pagoda. Binnenin de tempel staat een fonkelend gouden Boeddhabeeld. (Gelovige) mannen mogen bij het beeld komen om het met bladgoud te beplakken. Hierdoor wordt de Boeddha groter en groter. Vanwege religieuze redenen is dit niet toegestaan voor vrouwen.

Tip: koop een klein stukje bladgoud voor 1.000 kyat (0,60 euro) en plak deze op de het Boeddhabeeld.

Het is trouwens een van de belangrijkste Boeddhistische heiligdommen van het land. Goed om te weten is dat toeristen hier in de minderheid zijn: het wemelt hier van de monniken.

Een andere must-see is de Hsinbyume Pagoda. Een prachtige witte tempel, die vanwege haar kleur enorm afwijkt van de tempels die je in de omgeving ziet.

Voor een mooi uitzicht, raad ik je aan om naar Mandalay Hill te gaan. Ga wel te voet omhoog, onderweg kom je namelijk langs een aantal interessante uitkijkpunten waar je kunt stoppen om een foto te maken. Je begint de klim van 230 meter bij twee reusachtige leeuwenbeelden. Helaas is Mandalay Hill erg druk bezocht, zeker tijdens het ondergaan van de zon. Vroeg in de ochtend is hier echter bijna geen toerist te bekennen.

Door de hele stad vind je overigens nog vele indrukwekkende gebouwen die een bezoekje waard zijn. Enkele aanraders zijn de Nat Temple, het Mandalay Fort, de Minguin Temple en het Koninklijk Paleis.

Tot slot wil ik je adviseren om een fiets te huren (1.500 kyat, $1,25), zo kun je de stad en haar prachtige bezienswaardigheden zelfstandig verkennen.

 

7. Hsipaw

Hsipaw, ook wel Thibaw genoemd, is een bergdorpje in het oosten van Myanmar. Dit is een steeds populairder wordende plek voor reizigers die een (meerdaagse) trekking willen doen.

Het is een plaats waar je naartoe kunt gaan als je even wilt ontsnappen aan de drukte in de grote steden. Zo is Hsipaw een logische stop nadat je in Mandalay bent geweest. Deze tocht duurt zes uurtjes met de bus en kost gemiddeld 6.000 Kyat ($5).

De omgeving van dit plaatsje is indrukwekkend. Zo is de wandeling naar de waterval een aanrader, onderweg kom je langs zeer mooie plekjes. In de bergen heb je bovendien de mogelijkheid om een homestay te doen bij de locals. Huur hiervoor een gids in de stad, aangezien het merendeel van de bergbewoners geen Engels spreekt. Deze gids kan ervoor zorgen dat je bij de lokale bewoners kunt verblijven.

Wil je een trekking doen? Neem dan een pick-up-truck naar Namshan, deze rit duurt zes uur en kost +/- 5.000 kyat (ongeveer 3 euro). In Namshan kun je de bergen ingaan of ervoor kiezen om de hike naar Hsipaw te doen. Onderweg kom je langs de meest indrukwekkende en afgelegen gebieden van Myanmar, een echte aanrader. Deze wandeling (80 kilometer, twee tot drie dagen) staat bekend als een van de mooiste in Birma.

Tip: als je vanuit Hsipaw naar Lake Inle wilt gaan, maak dan de mooie treinreis van Hsipaw naar Pyin Oo Lin. Stop hier voor een dagje om de Anisakan Falls te bekijken. Vanuit Pyin Oo Lin kun je vervolgens verdergaan naar Lake Inle.

8. Ngapali Beach

Het is hier een stuk toeristischer dan bij bijvoorbeeld Ngwe Saung Beach, al moet je dit met een korreltje zout nemen. Als je Ngapali Beach vergelijkt met bijvoorbeeld Maya Bay op het super-drukke Koh Phi Phi, is het er uitermate rustig.

Leuk om te weten: er wordt beweerd dat de naam van dit strand door een Italiaanse reiziger is vernoemd naar de stad Napoli. Dit omdat hij veel gelijkenissen zag met Ngapali Beach.

Als je alleen reist door Myanmar, op zoek bent naar andere backpackers en een redelijk ruim budget hebt, is dit een plek die ik je kan aanraden. Zeker in het hoogseizoen, dat van november tot en met februari loopt.

Echter, mocht je juist op zoek zijn naar een lokaler strand waar minder toeristen op afkomen, dan zijn Chaung Ta Beach of Ngwe Saung betere opties om heen te gaan.

Tip: doe een boottochtje naar Pearl Island om te snorkelen. Een andere aanrader is om het idyllische Pirate Beach te bezoeken.

Er is trouwens meer dan alleen strand in het plaatsje. Zo kun je bijvoorbeeld een fiets huren en naar Zalat Htone rijden, een eilandje dat met de fiets te bereiken is en ook wel bekendstaat als Black Sand Island. Een andere leuke activiteit is om naar de nabijgelegen vissersdorpjes trekken waar je in de vroege morgen locals met hun zee-vangsten ziet lopen. Je kunt tevens iets verder rijden naar het leuke dorpje Thandwe (7 kilometer).

 

9. Kalaw

Van-Kalaw-naar-Inle-Lake-uitzicht
De omgeving tussen Kalaw en Inle Lake doet bijna aan een woestijn denken

Kalaw is echt een heerlijk bergdorpje om een paar dagen tot rust te komen. Ik ben er vanuit Hpa An naartoe gegaan en heb er een paar dagen gerelaxt voordat ik met de mountainbike doorging naar Inle Lake.

Je hebt er mooie natuur, spectaculaire viewpoints, de temperatuur is aangenaam en er is ook een toffe grot-tempel om te bezoeken. Dit is de Myin Ma Hti. Tenslotte wil je je nog zeggen dat er verrassend goede restaurants zijn. Indiaas, Italiaans en lekker sterke lokale espresso; je hebt het er allemaal. 

Dé reden waarom de meeste toeristen naar Kalaw gaan, is overigens om de bekende meerdaagse trekking naar Inle Lake te maken. Maar nogmaals, wat mij betreft heeft Kalaw meer te bieden dan alleen dat.

 

10. Hpa An

Mount-Zwegabin-zonsondergang
De zonsondergang vanaf Mount Zwegabin

Last but not least: Hpa An, een stad in het zuiden van Myanmar waar je nog maar weinig toeristen vindt. Dit komt met name omdat Hpa An niet op de ‘logische’ route ligt.

Dé reden waarom reizigers naar dit stadje trekken, is de prachtige omgeving. In de stad zelf is namelijk niet bijster veel te doen, behalve de ochtendmarkt, een kijkje nemen bij de Shweyinhmyaw Pagoda en kennismaken met de super vriendelijke locals die hier leven.

Terugkomend op de omgeving: ga sowieso naar de Kyauk Ka Lat Pagoda. Dit is een speciale rotsformatie middenin een meer met een gouden stupa op de top. Er loopt een brug naartoe, zorg wel dat je je schoenen en sokken uitdoet anders heb je geen toegang tot de rots.

Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht en zie je trouwens Mount Zwegabin liggen. Als je wilt, kun je deze berg beklimmen. Ga jij de ruim 3.800 treden oplopen om naar de top te komen en beloond te worden met een unieke view?

Tot slot zijn er voor de avonturiers nog diverse grotten om te ontdekken. Welke moet je gezien hebben? In ieder geval de Kawgun Cave en de Bayin Nyi Caves. Binnenin vind je veel schilderingen, houtsnijwerk, Boeddhabeelden en prachtige reliëfs. Zeker bij Bayin Nyi heb je soms bijna het idee in een sprookje beland te zijn.

 

Voorbereiding backpacken in Myanmar: wat je moet weten

Tot slot van deze gids geef ik je nog wat tips voor de voorbereiding van je reis. Denk aan de beste reistijd, visum- en geldzaken en vaccinaties die worden aangeraden.

 

1. Beste reistijd Myanmar

De droge periode in Myanmar loopt van eind oktober tot en met maart. Er valt dan nauwelijks regen. Weet wel dat het vanaf halverwege februari een stuk warmer wordt, prima voor op het strand maar niet prettig voor in de steden. De ideale reistijd is wat mij betreft november tot en met medio februari.

Ook in de regenperiode (mei tot en met oktober) kun je Myanmar bezoeken, al moet je dan wel rekening houden met iedere dag een fikse bui van 1 tot 2 uur. Als je wilt genieten van de groene natuur én behoefte hebt aan strand, bezoek het land dan eind oktober. Je zit dan precies in de overgang van het regen- naar het droge seizoen.

 

2. Visum Myanmar

Om in Myanmar te kunnen backpacken, heb je een visum nodig. Dit visum is voor 28 dagen geldig.

Je kunt een eVisa aanvragen bij de overheid van Myanmar, dit kost $50. Ook dien je een pasfoto te uploaden. Binnen enkele dagen ontvang je een PDFje waarmee je bij aankomst in Myanmar de benodigde stempel in je paspoort krijgt. Weet wel dat je binnen 90 dagen na de aanvraag het visum dient te gebruiken.

Wat je ook kunt doen, is net als ik het visum aanvragen bij de ambassade van Myanmar in Bangkok. Helaas zijn de prijzen hiervan wel omhoog gegaan. De kosten zijn sinds 1 december 2016 minimaal 1.600 Baht en het duurt één tot enkele werkdagen voordat je ’t visum hebt. Het kan zelfs nog dezelfde dag worden geregeld, als je bereid bent om 2.290 Baht te betalen.

Myanmar heeft overigens geen consulaat in Nederland waar je terechtkunt. Wel kun je een Nederlandse partij inschakelen om het te regelen, maar aangezien je het eenvoudig zelf online kunt regelen, is dit eigenlijk onnodig.

 

3. Geld Myanmar

Tot voor kort was je nog verplicht om ongekreukte Dollars mee te nemen die je op de straat of bij de bank kon inwisselen tegen de lokale valuta, de kyat. Pinnen was voor toeristen namelijk niet mogelijk. Vandaag de dag zijn de tijden wat dat betreft (gelukkig) veranderd.

Tegenwoordig heb je in iedere stad namelijk meerdere pinautomaten waar je terechtkunt. Het maximumbedrag dat je kunt pinnen, is overigens 300.000 kyat. Omgerekend komt dit overeen met 176 euro. Weet dat je per transactie 6.500 kyat (3,80 euro) commissie betaalt.

 

4. Vaccinaties en inentingen Myanmar

Backpacken in Myanmar betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan Myanmar in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en ook voor BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in Myanmar blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

In bepaalde gebieden lager dan 1.000 meter komt Malaria voor. Ikzelf gebruik geen tabletten, maar smeer me altijd in met goede insectencrème en zorg dat ik bij schemering een jeans en lange mouwen aantrek. De keuze is helemaal aan jou, aangezien ik geen medisch expert ben. Mocht je twijfelen, volg dan het advies van je huisarts op. In Myanmar heb ik trouwens veel minder last gehad van muggen dan in bijvoorbeeld Thailand of Laos.

 

5. Reisverzekering Myanmar

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

 

6. Vliegticket Myanmar

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

Haal het maximale uit je reis door Myanmar

Ga jij backpacken in Myanmar? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Myanmar halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Myanmar en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
15 Antwoorden
 1. Wow! Wat een super uitgebreid en nuttig blog is dit zeg! En helemaal up-to-date qua info in zo’n snel veranderend land. Petje af! Zou graag eens teruggaan naar Myanmar, om de plekken te bezoeken waar we vorige keer niet aan toe gekomen zijn (Inle Lake bv). Ben alleen bang dat het al erg veranderd is en ik een ideaalbeeld in mijn hoofd heb van het land 🙂

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Yvonne, dank je voor het enthousiasme 🙂 .

   Wanneer ben je er voor het laatst geweest? Dat het aan het veranderen is, klopt ja. Het wordt toeristischer maar is lang niet te vergelijken met bijvoorbeeld Thailand of zo. Als (blonde) toerist word je nog altijd als filmster gezien (ik in ieder geval wel 😉 ) en bovendien kent Myanmar heel erg veel plekjes waar geen toeristen komen…

 2. Jorn

  He Robbert,

  Kleine opmerking. De hoofdstad is sinds 2005 Naypyidaw. Ook hebben wij ons visum in Bangkok geregeld voor ‘slechts’ 800 baht per persoon! Dit scheelt dus echt veel met het eVisum.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Jorn, dank voor je toelichting, ik heb het meteen even aangepast! Voor wat betreft het visum: heb je dit gewoon bij de Birmese ambassade in Bangkok gedaan? Ik namelijk wel maar niet zo goedkoop 🙂

 3. Michelle

  Hoi hoi,

  wat een fijn blog om te lezen en fijne tips!
  ik vroeg me af wat je aanraad, wij vliegen 1 september naar Yangon vanuit Bangkok en weer 22 september terug, we hebben dus 3 weken. Welke reisroute raad je aan? en hoelang is het aan te raden om ergens te blijven ongeveer ;-)?

  Groetjes!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Michelle,

   Fijn dat je er wat aan hebt!

   De route hang natuurlijk een beetje af van wat je wilt. Heb je behoefte aan trekkings? Wil je stranden zien? Houd je van tempels? Alleen op basis daarvan kan ik een goed advies geven 🙂 .

   Je kunt bijvoorbeeld vanuit Yangon naar Midden-Myanmar te gaan, met als begin een uitstapje naar Ngwe Saung Beach. Als je behoefte hebt aan een ontoeristisch strand, is dit echt een heerlijke plek!

   Indien je van trekkings houdt, dan kan je Hpa-An in het Zuidoosten meepakken maar ook Hsipaw heeft wat dat betreft zeer goede mogelijkheden. Het ligt er echt een beetje aan wat je wilt…

   Als Mandalay het eindpunt van de reis is, kun je vanuit daar terugvliegen naar Yangon om weer richting Bangkok te gaan.

   In mijn e-book ‘Fantastische Routes Door Azië’ heb ik trouwens meerdere gedetailleerde routes voor Myanmar staan inclusief suggesties hoe lang op iedere plek te blijven, wellicht dat je daar wat aan hebt?

   Groet, Robbert

 4. Hi Robbert, thanks voor het delen van je info! Ik vroeg me af wat de beste richting is om te reizen in Myanmar. Is dat Yangon-Bagan-Mandalay-Inle Lake-Yangon of deze route andersom? Is iets handiger qua vervoer? Wat doen de meeste reizigers?
  Alvast dank!
  Groetjes, Linda

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Linda,

   Graag gedaan!

   Beide opties kunnen en maken qua vervoer weinig uit, er rijden sowieso bussen (of treinen) op de trajecten die je noemt. Wel is het naar Inle Lake iets langer rijden dan naar Bagan (vanuit Yangon).

   Wat de meeste reizigers doen weet ik eerlijk gezegd niet. Ik denk dat het niet erg veel verschilt 🙂 .

   Fijne reis!

 5. Ferdinand Gorseman

  Hi Robbert,

  Bedankt voor alle tips, en je producten zijn top voor beginnende backpackers! Op 10 september begin ik mijn reis in Azië. Ik begin in Bangkok waarna ik richting het noorden van Thailand trek en zo wil overstappen naar Myanmar. Vanuit Myanmar wil ik richting Laos, Vietnam, Combodja om dan via Thailand weer terug naar Nederland te vliegen.

  Ik vraag me echter af wat jij zou adviseren. Vanuit Bangkok naar het noorden (Chiang Mai, Pai) en dan weer terug naar Bangkok om daar de vlucht te nemen naar Yangon of om vanuit Chiang Mai te vliegen naar Yangon, zit wel een prijsverschil in van +/- 100 euro.

  Ik hoor graag van je!

  Ferdinand

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Ferdinand,

   Dat is fijn om te horen!

   Hmm… Als het je om geld te doen is, kun je ook via Mae Sot de grens over steken om vanuit daar verder te gaan met de bus.

   Hoe kom je aan het prijsverschil van 100 euro? Als ik de vluchten van Chiang Mai naar Yangon in september check, zijn deze er al voor 38 euro…

   1. Ferdinand Gorseman

    Dank voor je antwoord. Dan ga ik waarschijnlijk via Mae Sot de grens over, bedankt voor de tip.

    Wat betreft de kosten voor de vliegtickets, deze heb ik bekeken via cheaptickets en wtc. Wanneer de prijzen rond de 38€ liggen, kies ik toch voor zo’n vlucht. Welke site heb jij gebruikt?

 6. carla

  Ha Robbert,

  Ik heb de enorme mazzel gehad om vorig jaar Myanmar te mogen bezoeken. Hoewel de Junta doet alsof iedereen welkom is kun je nergens heen. En als je dan toch naar Bagan mag/kan is het alleen vliegend. de Nederlandse overheid geeft code rood. Alles wat je schrijft over Myanmar is waar. De lieve mensen, de prachtige natuur, maar het is er nu gevaarlijk, verdrietig en sinds 2 weken worden alle jonge mannen verplicht in het leger te gaan. met gevolg: vluchtelingen. Dus laat mensen ajb weten niet naar Myanmar te gaan op dit moment.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw