Ayutthaya: een mystieke tempelstad in Thailand

Ayutthaya, alleen de naam al heeft iets magisch, vind je niet?

Dit is hét tempelparadijs van Thailand en een must om te bezoeken als je gaat backpacken in het Land van de Glimlach. Ze is bovendien de voormalige Thaise hoofdstad en ligt op ongeveer 80 kilometer vanaf de huidige hoofdstad Bangkok. Je zou deze tempelbestemming een beetje kunnen vergelijken met Bagan in Myanmar.

En, geloof het of niet, ooit was Ayutthaya met meer dan 1 miljoen inwoners de grootste stad ter wereld. Vandaag de dag wonen er nog ‘slechts’ 70.000 mensen en voelt ze eerder aan als een slaperig dorp.

Je kunt er een dagtrip naar maken of deze mythische stad als tussenstop gebruiken wanneer je van Bangkok naar Chiang Mai reist. Ik zou voor de laatste optie kiezen, zodat je rustig de tijd kunt nemen om op ontdekkingstocht te gaan.

Indien je binnenkort naar Ayutthaya wilt afreizen, lees deze gids dan even door. Ik vertel je namelijk alles over de hoogtepunten, plekken die je beter kunt mijden en geef handige tips, bijvoorbeeld voor accommodaties.

Ben je juist tempelmoe? Dan kan je beter een andere keer naar Ayutthaya afreizen 🙂 . Veel meer dan dat is er namelijk niet te doen.

Tempelparadijs: de tempels van Ayutthaya

Zoals ik hierboven al even zei, was Ayutthaya vroeger de hoofdstad van Thailand, toentertijd ‘Siam’ genoemd. En dat voor ruim 400 jaar, in de periode van 1351 tot 1767. Op het eind van die periode -in 1767- kwam daar een abrupt einde aan, omdat Birmezen Siam binnenvielen en veel van de tempels in de toenmalige hoofdstad vernielden.

Maar wees niet bang, want ondanks al die vernielingen is er nog genoeg te zien. Zowel ruïnes als vrijwel intact gebleven tempels en paleizen. 67 daarvan vind je in het Ayutthaya Historical Park, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst vermeld staat.

Welke tempels mag je absoluut niet missen? Allereerst wil ik je het volgende meegeven: ga gewoon lekker op avontuur zonder te veel met must-sees bezig te zijn. Dit maakt je veel vrijer in je hoofd en zal je een leukere ervaring opleveren. Tuurlijk, je kan best een aantal tempels op je lijstje zetten, maar overdrijf het niet. Hieronder bespreek een paar van m’n favorieten.

 

Wat Phra Mahathat

Wat Phra Mahathat en de mystieke Boeddha die verstrengeld is tussen de wortels van de bodhiboom

Wat Phra Mahathat is de populairste tempel van Ayutthaya en ook meteen een van de mooiere. Het is overigens niet een tempel maar een vrij groot complex met meerdere bouwwerken.

De eyecatcher is een wit Boeddhahoofd dat ingeklemd ligt tussen de wortels van een stokoude wurgvijg, waarvan niemand precies weet hoe het beeld er ooit terecht is gekomen. Dit geeft het allemaal extra mysterieus tintje.

 

Wat Yai Chai Mongkhon

Wanneer je met de trein naar Ayutthaya komt, dan is Wat Yai Chai Mongkhon een tempel die je als eerste kunt bezoeken. Kenmerkend zijn de grote stoepa, de in geel en oranje gehulde Boeddha’s en een grote liggende Boeddha die wordt omringd door een muur van bakstenen.

Om het complex heen ligt verder nog een fraaie tuin met een grote vijver, waarin lotusbloemen drijven en heilige schildpadden leven. Je kunt bovendien naar de top van Wat Yai Chai Mongkhon klauteren, om daar van een magistraal uitzicht te genieten.

 

Wat Ratburana

De kogelvormige toren van Wat Ratburana is bezaaid met fraaie details

Wat Ratburana is wat onbekender, maar wel een van de tempels die vrijwel volledig onaangetast is. Iets wat je niet veel ziet in Ayutthaya. Je hebt hier een kogelvormige toren met veel mooie details om je aan te vergapen.

In een ver verleden werden in deze tempel twee broers van koning Borom Rachathirat II gecremeerd. Ze stierven beide in een machtsstrijd om hun vader als koning op te volgen.

 

Wat Lokayasutharam

De imposante liggende Buddha bij Wat Lokayasutharam

Hier vind je een gigantische liggende Boeddha met een lengte van 37 meter, soms gehuld in een oranje gewaad. Het zal je daarom niet verbazen dat de Engelse benaming de Temple of the Reclining Buddha is. De kleurverschillen op het beeld maken het aanzicht extra speciaal.

Achter de Boeddha kan je de restanten van de tempel nog bekijken, al zijn die niet zo bijzonder. Verder zie je locals offers maken, wat voor een fijne, authentieke sfeer zorgt. Als het er niet te druk is met toeristen tenminste.

 

Wat Na Phra Mane

Net als Wat Ratburana lukte het ook deze tempel om aan de woedeaanvallen van de Birmezen te ontsnappen. Dit had echter een belangrijke reden, ze diende namelijk als wapenopslagplaats voor het Birmese leger. Binnenin vind je onder andere een bronzen Boeddha gehuld in koninklijke kleding.

Leuk feitje: ik vertelde je over het fascinerende Boeddhabeeld dat ingeklemd zit tussen de wortels van de bodhiboom bij Wat Phra Mahathat toch? Ook hier vind je zo’n beeld, maar dan zonder hordes mensen om je heen.

 

Wat Phra Si Sanphet

Supervet hè?

Deze koninklijke tempel was een van de belangrijkere tempels van heel Ayutthaya, en is bekend vanwege haar karakteristieke kegelvormige stoepa’s en de imposante roodbruine overgebleven ruïnes. Leuk is om de stoepa’s te beklimmen om het complex van een ander perspectief te bekijken.

Jammergenoeg is het 16 meter hoge en met 340 kilo beklede Boeddhabeeld dat men er in 1500 plaatste totaal verwoest, en daarmee helemaal verdwenen.

 

Wat Phu Khao Thong

Als voorlaatste noem ik een tempel die helemaal anders is dan de plekken die ik hierboven noemde. Wat Phu Khao Thong is namelijk opnieuw geverfd en kleurt maagdelijk wit. Erg indrukwekkend. Al zijn er net zo goed mensen die dit juist helemaal niks vinden, omdat op die manier de charme van het bouwwerk verloren zou zijn gegaan. Ach ja, ieder z’n mening.

Tof is om over de steile trappen naar boven te lopen en te genieten van de zonsondergang. En wanneer je een vroege vogel bent, is tevens de zonsopkomst een optie. In het laatste geval sta je in het begin buiten de toegangspoort, aangezien de tempel om 07.00 uur opengaat.

Goed om te weten is dat deze tempel even buiten het centrum, tussen de rijstvelden ligt.

 

Wat Chai Watthanaram

Wat Chai Watthanaram is ook overdag een bezoekje waard, al is er weinig schaduw dus weet dat het warm wordt 🙂

Aan de westelijke kant van de Chao Phraya-rivier ligt de indrukwekkende Wat Chai Watthanaram. Deze tempel bezoek je bij voorkeur tijdens de zonsondergang. Wanneer het blauwe uur -zo’n 20 minuten na de zonsondergang- begint, ontstaat er een schitterend schouwspel. De beste plek om dit allemaal te zien is bij de muur die langs de rivier loopt.

 

Andere bezienswaardigheden en activiteiten in Ayutthaya

Ayutthaya heeft meer te bieden dan alleen tempels. Hieronder heb ik nog wat leuke tips voor je verzameld.

 

Bang Pa-In Royal Palace

Naast tempels herbergt Ayutthaya ook diverse Paleizen uit de tijd van het Koninkrijk Siam. Het bekendste paleis is het Bang Pa-In Royal Palace, tevens bekend als het ‘Zomerpaleis’. Ze diende in de 17e eeuw als een soort van vakantiehuis voor de Thaise leden van het koningshuis, en werd vaak gebruikt om de extreme hitte van Bangkok te ontvluchten. De ligging pal aan de Chao Phraya-rivier was (en is) daar ideaal voor.

Bang Pa-In Royal Palace ligt even ten zuiden van Ayutthaya, en is leuk om in je reis op te nemen als je een paar dagen in de stad verblijft.

 

Fietsen, met de scooter of een tuk-tuk?

Je hebt verschillende mogelijkheden om Ayutthaya te verkennen, bijvoorbeeld met de fiets (50 baht per dag). Het is echter wel goed om te weten dat sommige tempels 5 tot 10 kilometer fietsen zijn en het doorgaans behoorlijk heet wordt, waardoor het wellicht een beter idee is om de scooter (200 baht per dag) te pakken.

Ben je meerdere dagen in de stad, dan is de fiets natuurlijk prima. Zelfs lopen is dan goed te doen. Voor de verder gelegen tempels kan je in dat geval een tuk-tuk pakken, voorbeelden hiervan zijn Wat Yai Chai Mongkhon, Wat Chai Watthanaram en Wat Phutthai Sawan

Zelf gebruik ik trouwens altijd de app Maps.me om te navigeren, alle tempels staan erop vermeld en je hebt er geen internet voor nodig. Helemaal super dus.

Wanneer je geen trek hebt om zelf te rijden, kan je er ook voor kiezen om met een tuk-tuk driver op pad te gaan. Dit kost meestal 200 baht per uur.

 

Roti Sai Mai eten

Een van de eerste dingen die opvalt als je aankomt in Ayutthaya zijn de vele kraampjes waar je Roti Sai Mai kunt eten. Het is een lokaal toetje dat bestaat uit een soort wrap gevuld met een of ander gekleurd zoet spul, wat een beetje aan een suikerspin doet denken. Niet twijfelen, gewoon proberen 🙂 .

 

De Bang Lan Night Market

Als ik het dan toch over eten heb: ’s avonds is het leuk om wat te eten op de Bang Lan Night Market, die iedere dag geopend is tussen 16.00 uur en 21.00 uur.

Kies je voor de standaard inktvis-spiesjes, ‘pad thai’, pittige seafood-soep en ‘sticky rice’, of ga je buiten je comfortzone en kies je voor een salade met verse kippenvoeten? Een lekker toetje is de kokosnootpudding die geserveerd wordt op een bananenblad. Er is van alles te krijgen in ieder geval 🙂 .

 

No-go: Ayothaya Floating Market

De drijvende markt van Ayutthaya is niets meer dan een tourist trap waar je ver weg van moet blijven. Als buitenlander betaal je 200 baht voor een nietszeggend boottochtje in een vervuilde vijver. De trip duurt een minuut of tien en het zijn eerder commerciële shops dan een authentieke drijvende markt waar je langskomt.

Bovendien bieden ze olifantenritten aan, laten ze apen allerlei kunstjes uitvoeren en drogeren ze er tijgers, zodat toeristen er de ‘perfecte’ foto mee kunnen maken. Blegh.

 

Terug naar Bangkok over water

Wist je dat je een dagtrip vanuit Bangkok kan doen en vervolgens terug kunt varen over de Chao Phraya-rivier? Onderweg droom je weg met het uitzicht op het sprookjesachtige tempellandschap.

Een andere optie is om gewoon een riviercruise in Ayutthaya zelf te doen. Je stapt aan boord van een traditionele teakhouten-boot en drijft langzaam over de Chao Phraya-rivier. Een organisatie die zulke trips verzorgt is Ayutthaya Boat and Travel. Of nog gaver: huur een kajak en ga zelf de rivier op.

 

Waar kun je tours boeken?

In principe is het niet nodig om een tour te boeken in Ayutthaya. Je kunt namelijk prima de boel zelf verkennen.

Indien je echter meer achtergrondinformatie per tempel wilt, kan het wel de moeite zijn om een gids in te huren. Dit kan je ter plaatse regelen, maar bijvoorbeeld ook via Get Your Guide.

Wil je meer weten over de roemrijke geschiedenis Ayutthaya? Dan is het leuk om naar het Ayutthaya Historical Study Centre te lopen, waar je meer over de tempels en de bijbehorende verhalen te weten komt. Verder is er het Chao Sam Phraya National Museum, beroemd vanwege haar opgegraven schatten.

 

Waar in Ayutthaya raad ik je aan om te overnachten?

Zoals je van Thailand gewend bent, heb je ook in Ayutthaya zat gezellige hostels om te verblijven. De tips die ik voor je heb zijn het Room Story Hostel, het Hello Hostel Ayutthaya en het Plus Hostel Ayutthaya.

Slaap je liever in een kleinschalige accommodatie waar je je eigen kamer hebt? Dan ga je het bij Baan Luang Harn, Phuttal Residence en Baan Thai House sowieso naar je zin hebben.

Ben je op zoek naar een luxer boetiekhotel, dan is Baan Pomphet een echte aanrader om heen te gaan.

 

Hoe kom je in Ayutthaya?

Vanuit Bangkok met je zowel met de bus (vertek vanaf de Mo Chit Bus Terminal) als trein (vertrek vanaf het Hualamphong Station) ongeveer 1,5 tot 2 uur onderweg om in Ayutthaya te komen. Wil je na Bangkok Chiang Mai bezoeken, dan is Ayutthaya een leuke plek om aan je route door Thailand toe te voegen. Op het station van Ayutthaya kan je je spullen tegen een kleine vergoeding veilig achterlaten, mocht je diezelfde avond nog door willen reizen.

Je kan Ayutthaya tevens vanuit Kanchanaburi bereiken. Je pakt in dit geval een bus of minibus en je bent zo’n 2 uur onderweg. Ideaal als je via Bangkok in Kanchanaburi terecht bent gekomen.

Tickets voor de bus of trein koop je bij een travel agency, je accommodatie of online via 12Go Asia.

 

Extra tips voor Ayutthaya

Om deze gids helemaal compleet te maken, sluit ik af met een aantal extra tips.

  • Voor veel tempels betaal je 50 baht toegang. Er is tevens een ‘6 temple pass’ voor 220 baht beschikbaar. Daarmee kan je dus zes betaalde tempels bezoeken.
  • Onthoud dat er kledingvoorschriften gelden als je de tempels betreedt; zorg dat je schouders en knieën bedekt zijn. Ook adviseer ik je om op slippers te gaan, je gaat namelijk met blote voeten naar binnen. En telkens je schoenen uitdoen is niet zo chil.
  • De meeste tempels in het Ayutthaya Historical Park zijn pas vanaf 08.00 uur geopend, maar je kan wel gewoon het terrein op. Goede spots voor de zonsopkomst zijn nabij Wat Phu Khao Thong, Wat Mahathat en Wat Phra Ram. De tempels buiten het historische centrum hebben doorgaans geen openingstijden en zijn dus altijd te bezoeken.
  • Om snel van het Ayutthaya Railway Station naar het historische centrum te komen, kan je de nabijgelegen ferry bij de Ayutthaya Train Station Pier pakken. De kosten bedragen 5 baht en je bent ongeveer 3 minuten onderweg.
  • Als je een fiets of scooter huurt, doe dit dan aan de westkant van de rivier. Daar betaal je doorgaans minder.
  • In Ayutthaya heb je flink wat goede koffiezaakjes zitten. Drie aanraders zijn JIM’s Cafe, Sanoh at Ayutthaya en Wang Chan Cook & Coff.

 

Heb jij nog vragen over Ayutthaya? Of wil je jouw ervaringen delen? Laat het weten in de comments.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw