8 redenen waarom ik Cambodja een heerlijk land vind

Backpacken in Cambodja, het is zonder twijfel één van de eerste dingen die me te binnenschiet als ik ga reizen in Azië. In dit artikel ga ik acht van mijn voornaamste redenen geven waarom ik dit land nooit oversla. Daarbij geef ik je verschillende hotspots van Cambodja en hoop ik je een goede introductie tot dit immens populaire backpackland te geven.

Als je in (Zuidoost)-Azië gaat backpacken, hoor je met name over de landen Thailand en Indonesië. Tegenwoordig ook steeds meer over Myanmar overigens. Persoonlijk vind ik Cambodja zeker niet onderdoen voor de voorgenoemde trekpleisters. Waarom? Dat vertel ik je hieronder.

Dus, ben je op zoek naar inspiratie, motivatie en reistips Cambodja? Wil je weten waarnaartoe in Cambodja ik je adviseer te gaan? Ben je benieuwd naar de prijzen of kosten die komen kijken bij backpacken in Cambodja? Lees dan mijn artikel even door en je zult binnen de kortste keren nog op het vliegtuig stappen naar dit prachtige land 🙂 .

 

1. Cambodja is goedkoop

Ik hoor de meeste backpackers onder jullie meteen al denken:

 

“Is Cambodja goedkoop?”

 

Daar kan ik simpel en eenduidig over zijn: Ja, zonder twijfel. Sterker nog, Cambodja is voor mij persoonlijk één van de goedkopere landen die ik als backpacker heb bezocht.

Een voordeel van goedkoop backpacken, is dat je jezelf weinig zorgen hoeft te maken over je budget. Je kunt 100% kiezen om te reizen, zonder dat je daarbij hoeft te werken. Als je genoeg gespaard hebt, natuurlijk 😉 . Overigens kun je zowel in Dollars als in Riel (lokale munteenheid Cambodja) betalen. Hoe toeristischer het wordt, hoe gangbaarder het is om met Dollars te betalen. Wisselgeld is meestal wel in Riel.

Laat ik je een paar voorbeelden geven. Een biertje, veelal te verkrijgen voor $0,50. Daarvoor krijg je een heerlijk koud pilsje van de tap. Niet slecht toch?! een ‘banana pancake’ en diverse streetfood voor $1, en wat te denken van een overheerlijke steak voor $5?

Behalve eten en drinken, heb ik in Siem Reap de goedkoopste accommodatie ooit gehad, namelijk $1 per bed. Oké, eerlijkheid gebied te zeggen dat dit niet de meest comfortabele nachten heeft opgeleverd, maar het is maar om je een inschatting te geven. Een kamer met twee bedden inclusief ventilator voor $4 is geen uitzondering! Voor dorms ben je, als je even zoekt, vaak niet meer kwijt dan $3.

Tip: kies niet altijd voor het goedkoopste als je gaat reizen door Cambodja. Door iets meer te betalen, krijg je vaak veel meer slaapcomfort (verschil tussen prijs van een dorm en een eigen kamer is nihil), culinairder eten enzovoort. Je bent dan nog altijd supergoedkoop uit. Voor $25 per dag voel jij je de koning op aarde.

2. Cambodja is het ultieme land voor een jungletrek

Jungletrek ban lung
Voor wat betreft de mogelijkheden voor jungletrekkings, heb ik reeds eerder een artikel geschreven waarin ik mijn ervaringen over de jungle bij Ban Lung met je heb gedeeld.

Als je, net als ik, een trekking gaat doen bij Ban Lung, ga je onderweg niet of nauwelijks mensen tegenkomen. Sterker nog, wij zijn helemaal niemand tegengekomen. Slapen deden we in hangmatten, middenin de jungle bij een waterval. De tweede overnachting was bij locals, een gezin van drie dat in het oerwoud leefden. Echt te gek!

Dit is bijvoorbeeld een ander verhaal als je een trekking gaat doen in het noorden van Thailand. Het is daar simpelweg toeristischer omdat het aanbod er erg groot is.

Behalve Ban Lung, is Koh Kong ook een aanrader voor wat betreft trekkings. Koh Kong grenst aan Thailand. Ikzelf ben hier geweest toen ik vanuit Cambodja over land naar Thailand ben gereisd.

Om een lang verhaal kort te maken: Cambodja is hét geschikte land om jezelf George of the Jungle te wanen. Ga naar Ban Lung of Koh Kong en boek een meerdaagse trekking.

 

3. De mensen zijn er geweldig

Als ik voor mezelf mag spreken, kan ik wel zeggen dat de locals in Cambodja (de ‘Khmer’) -samen met die van Myanmar- voor mij de aardigste en meest gastvrije mensen zijn die ik in Azië heb meegemaakt.

Even voor de duidelijkheid, daarmee zeg ik niet dat de inwoners van Thailand, Indonesië, Laos enzovoort niet aardig zijn. Integendeel zelfs! Echter, als ik een keuze moet maken, ga ik voor Cambodja en Myanmar.

Met name het bezoek aan Siem Reap heeft een grote indruk op me gemaakt. Eén van de keren dat ik daar was, heb ik een kinderdorpje bezocht. Dit was tijdens die reis één van mijn mooiste ervaringen. Zo ontvankelijk en enthousiast als de ouders en de kinderen waren, heel speciaal. Ik zou bijna zeggen, als je therapie nodig hebt of depressief bent, ga daarheen en naderhand voel je jezelf als herboren.

Tevens heb ik op een lokaal schooltje meegeholpen om de kinderen in de pauzes te entertainen. Samen voetballen, tikkertje spelen enzovoort. Zowel de leraren als de kinderen waren zo blij en dankbaar, een pure oprechtheid die ik nog niet vaak had meegemaakt.

Dit alles zorgt voor een positieve vibe als je door Cambodja gaat reizen. Bij binnenkomst in het land pik je deze vibe op en je raakt ‘m niet meer kwijt.

 

4. Je hebt er Angkor Wat, hét tempelparadijs bij uitstek


Ik geef toe, dit is misschien een inkoppertje. Echter, ik zou wel gek zijn als ik Angkor Wat niet zou noemen. Dit is, ook voor mij, één van de voornaamste redenen om Cambodja te bezoeken toen ik voor de eerste keer ging backpacken.

Angkor Wat, het is een gigantisch tempelcomplex waar de meeste toeristen voor naar Cambodja komen. Je kunt het park voor één dag bezoeken, maar ook voor meerdere dagen. Persoonlijk vond ik één dag prima, maar schroom niet om een meerdaags ticket aan te schaffen. Je zal verbaasd staan hoe groot het park is, je kunt het je voorafgaand aan je bezoek nauwelijks voorstellen.

Twijfel je? Denk je bijvoorbeeld al genoeg tempels gezien te hebben in Azië? Niets is minder waar, Angkor Wat is uniek in z’n soort. Ga het zelf ervaren… Ze wordt niet voor niets het ‘nationale symbool’ van Cambodja genoemd.

Tip 1: zorg dat je vroeg uit de veren bent om de prachtige zonsopgang bij Angkor Wat bij te wonen.

Tip 2: meer tempels? Ga dan naar Wat Preah Prom Rath in Siem Reap. Een indrukwekkend bouwwerk van nog geen 500 jaar oud dat in gebruik is bij de Khmer Boeddhisten. Let met name op de prachtige tekeningen aan de binnenkant. Tekeningen van Boeddha’s leven.

5. Cambodja kent fantastische eilanden

Koh Rong
Als je aan Cambodja denkt, denk je wellicht niet zo snel aan een tropisch eiland. Dit is een klassieke denkfout onder backpackers. Cambodja heeft namelijk geweldige mogelijkheden op dit gebied. In dit gedeelte bespreek ik twee eilandjes, Koh Rong en Bamboo Island.

Allereerst Koh Rong. Eigenlijk vind je hier alles wat je verwacht als je denkt aan een tropisch eiland. Helaas, en dat zeg ik met mijn backpackhart, stijgt het aantal toeristen de laatste jaren sterk. Koh Rong staat in Cambodja ook wel bekend als Monkey Island en is enkel per boot vanuit Sihanoukville te bereiken.

Op Koh Rong is het mooiste strand wat mij betreft Long Beach. Een naam die meerdere stranden in Azië kennen overigens J . Je kunt dit strandje al wandelend bereiken, waarbij je deels door de jungle loopt. Dit duurt ongeveer 40 minuten. Behalve te voet, kun je ook met een longtailboot erheen varen.

Mijn advies: Ga zeker snorkelen of duiken als je op dit eiland bent, geniet van de zonsondergang vanaf het strand en word vooral helemaal zen.

Ook Bamboo Island, te bereiken vanuit Sihanoukville, is het bezoeken waard. Op dit kleine eilandje, waar je in zo’n tien minuten overheen loopt, vind je onder meer twee strandjes, geen internet, geen elektriciteit (enkel tussen 18u en 23u) en geen heet water. Je bent met andere woorden op jezelf aangewezen, relaxen ga je hier gegarandeerd. En geloof me, een aantal dagen op dit eiland zal je de ultieme rust geven.

Is rust en relaxen het enige dat Bamboo Island je te bieden heeft? Nee! Ga met de locals in gesprek en ben getuige van de lokale danscultuur, ‘Khmer dancing’.

Zorg voor beide eilanden dat je voldoende geld meeneemt, aangezien er geen pinautomaten aanwezig zijn.

Tip: als je in het wat saai ogende Koh Kong bent, bijvoorbeeld voor een oversteek naar Thailand, doe dan een dagtrip naar Koh Kong Island. Je vindt hier de prachtigste stranden van Azië. Helaas kun je er niet overnachten, dat is dan weer jammer 😉 .

6. De typische ‘slaperige’ dorpjes

Kampot
Heb je genoeg van de drukte en wil je even lekker tot rust komen? Dan bieden de sleepy towns Kampot en Kep uitkomst. Eenmaal aangekomen, vergeet je al je zorgen en waarschijnlijk zelfs de tijd.

Voor wat betreft Kampot is er, behalve het Bokor National Park niet zoveel noemenswaardigs te bespreken. Dit klinkt misschien wat negatief, maar dat is zeker niet m’n bedoeling. Het is zo’n typische plek waar je langer blijft dan je in eerste instantie verwacht. Waarom? Omdat je ‘besmet wordt’ met de relaxte vibe die in het dorpje hangt.

Kep, ongeveer 35 kilometer van Kampot, is eigenlijk de rustigere versie van Sihanoukville. Het verschil is dat je in Kep geen ‘last hebt’ van het partygedruis dat je rondom bijvoorbeeld Serendipity Beach in Sihanoukville vindt. Relax bij de zee, leg jezelf in een hangmat en geniet van de rust.

Tip 1: huur een scooter en verken de omgeving van Kep en Kampot. Je vindt hier onder meer prachtige rijstvelden en mooie landweggetjes.

Tip 2: vanuit Kep kun je naar het nabijgelegen Rabbit Island gaan. Meer dan een boek en hangmat moet je er echter niet verwachten.

7. De Pub Street in Siem Reap

Als je behoefte hebt aan barretjes, leuke restaurantjes, livemuziek en eventueel karaoke, ga dan zeker naar de Pub Street in Siem Reap. Als je denkt na een dagje Angkor Wat vermoeid te zijn, kan deze omgeving je een nieuwe dosis energie geven.

Ga zeker eens kijken bij de ‘Angkor What?! Bar’ of begin op één van de vele terrasjes met een $1 bier (of soms zelfs $0,50). En wat te denken van de bekende ‘Cambodian Cobra Whisky’? Ben jij er voor in?

Behalve alcoholische versnaperingen, raad ik je tevens aan om een bananenpannenkoek met Nutella te bestellen bij één van de mobiele straatkraampjes. Heerlijk!

Tip: als je qua eten buiten je comfortzone wilt treden, probeer dan eens de lokale lekkernij in Skuon. Dit is… Tarantula! Skuon wordt ook wel de ‘spider village’ genoemd en wordt tevens als stopplaats tussen Phnom Penh en Siem Reap gebruikt.

8. Je maakt kennis met trieste geschiedenis van Cambodja

Voordat je naar Cambodja gaat, heb je vast al kennisgemaakt of gehoord van het boek ‘First They Killed My Father’. Een heel heftig verhaal, waarbij de tranen letterlijk in je ogen springen.Geschiedenis Cambodja

Het is een waargebeurd verhaal, waarbij een familie wordt gevolgd die zich staande probeert te houden ten tijde van de Khmer Rouge (‘De Rode Khmer) onder leiding van Pol Pot. Naar verluid heeft dit bewind meer dan een kwart (zo’n 1,7 tot 2 miljoen mensen) van de Cambodjaanse bevolking het leven gekost. Dwang, slavernij, mishandeling en executie zijn de vier kernwoorden van deze vreselijke tijd.

Lees dit boek zeker als je jezelf wilt verdiepen in de tragische maar waargebeurde geschiedenis van Cambodja. Je wordt meegenomen in een aangrijpend verhaal door de ogen van Loung Ung, een kind van vijf dat gedurende deze periode de meest gruwelijke dingen meemaakt.

Bezoek de Killing Fields ten zuiden van Phnom Penh. Tijdens de voorgenoemde zwarte periode 1975-1979 zijn hier zo’n 20.000 mensen vermoord.

De tragiek van Cambodja is logischerwijs een mindere kant van het land, maar wel degelijk een zijde waar je niet omheen kunt. Sluit daarom niet je ogen, verdiep je wat in de recente historie en weet wat de locals hebben meegemaakt.

 

Zijn er ook mindere kanten aan backpacken in Cambodja?

Wat vind ik minder aan Cambodja? Als ik dan toch iets moet noemen, laat ik dan de tuk-tuk-drivers in Sihanoukville noemen. Waarom? Omdat ze iedere keer als ik langsliep “Cocaine” riepen. Ook als je al verschillende keren “No” hebt geroepen. Inderdaad, dit goedje verkopen ze daar. Althans, dat beweren ze. Wat het werkelijk is, weet ik niet. Ook is de (gedwongen?) prostitutie nabij Victory Beach iets waarover ik mijn twijfels heb.

De barre en vaak primitieve omstandigheden waarin de mensen leven, is ook iets dat me opgevallen is. Vergeet niet dat meer dan 20% van de lokale bevolking in Cambodja in armoede leeft (minder dan $0,95 per dag).

 

Ga jij backpacken Cambodja?

Dan heb je wel een visum nodig. Je kunt deze eenvoudig aan de grens verkrijgen of alvast in Nederland regelen. Dit visum kan je bijvoorbeeld aanvragen via Visumbuitenland.nl.

***

Tot slot, nog een handige tip voor wat betreft transport in Cambodja…

Als je op zoek bent naar een veilige en verantwoorde busmaatschappij om in nacht mee te rijden, dan kan ik je Giant Ibis aanraden. Je hebt zelfs Wi-Fi in de bus 🙂 .

 

Heb je wat gehad aan deze tips voor je rondreis door Cambodja? Laat het me weten, like en share 🙂 ! 

Haal het maximale uit je reis door Cambodja

Ga jij backpacken in Cambodja? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Cambodja halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Cambodja en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
26 Antwoorden
 1. Annelin

  Hallo,

  Wat een leuk verhaal! Ik wil ook graag Thailand met Cambodja combineren. Vlieg retour op Bangkok en wil dan bij Battambang de grens over en dan doorreizen via Siem Riep naar Phnom Penh, Kampot naar Sihanoukville. Vanuit hier moet ik weer terug richting Thailand. Hoe kan ik hier het best de grens over? En hoe kan ik dit het best regelen? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!

  Groetjes, Annelin

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Annelin,

   Sorry voor mijn ietwat late reactie, maar ik ben zelf aan het reizen en de laatste dagen heb ik nauwelijks achter m’n laptop gezeten.

   Maar nu dan toch, mijn antwoord op je vraag 🙂 .

   Het is eigenlijk heel erg eenvoudig. Vanuit Sihanoukville kun je over land naar Thailand via de grensplaats Koh Kong bij de Cham Yeam-gens. Er worden bijvoorbeeld reizen naar Koh Chang aangeboden. In dit geval krijg je wel slechts 15 dagen voor Thailand. Een andere optie is vliegen vanuit Sihanoukville naar Bangkok via Siem Reap. Kies je hiervoor, dan heb je recht op 30 dagen Thailand.

   Succes!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Robert,

   Dat heb ik zelf nog nooit gedaan en is ook niet echt gebruikelijk in Cambodja. Toch moet het wel mogelijk zijn lijkt me. Je zou er bijvoorbeeld een in Phnom Penh kunnen huren en een soort loop kunnen rijden. Of doe navraag of je het voertuig in een andere stad (bijvoorbeeld Sihanoukville) kunt afleveren. In Siem Reap is het huren van een scooter trouwens officieel verboden, al zijn ze er wel (voor 12 dollar, erg duur dus).

   Groet, Robbert

 2. Robert

  Hoi Robbert,

  Heb dit vorig jaar met een scooter 3,5 week in Thailand gedaan en was een super ervaring. Heb 2500 km door het noorden gecrost en je komt op plekken waar je anders niet snel komt. Slaapplekken zocht ik in het buiten gebied wat het extra goedkoop maakte. Mijn rugzak paste tussen mijn benen waardoor ik me helemaal vrij voelde.
  Kwam in een afgelegen gebied bijna zonder benzine te zitten, maar blijkbaar hebben de meesten wel een flesje in huis wat je over kunt nemen.
  Daarom wil ik dit ook in Cambodja gaan doen, vandaar.

  Groet Robert

 3. remko

  hi robbert,

  any chance to give the location of the school you where playing soccer with the kids. trying to go there and entertain those happy kids myself.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Remko,

   Ik vermoed dat je gewoon Nederlands bent gezien je e-mailadres, vandaar dat ik je in het Nederlands antwoord.

   De exacte locatie zou ik helaas niet meer weten. Wel heb ik de organisatie voor je achterhaalt die deze projecten opzet: Projects Abroad. Je kunt een e-mail sturen naar degene die ons toen heeft geholpen: roernbunroen@projects-abroad.org.

   Veel succes, het is nog altijd een van mijn mooiste ervaringen, het ontmoeten van de vele kids daar.

 4. Hey! Leuke blog! Wij gaan in november / december naar Cambodja en Thailand. Nu ben ik het qua vervoer een beetje aan het uitstippelen. We willen op 24 nov vanuit Phnom Penh naar Bangkok en ons idee was met de bus te gaan. Daarna wilden we de nachttrein pakken van Bangkok naar Chiang Mai. Alleen vraag ik me af of dit haalbaar is. De busreis vanuit PP duurt zo’n 12-13 uur geloof ik, en de nachttrein gaat om 18.10u weer.. Zou dit lukken.. Heb jij hier misschien ervaring mee? Tips? Hoor het graag! Bedankt! Groetjes Laura

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Laura,

   Hmmm… Ik zou daar niet op gokken, zeker omdat busreizen nog wel eens langer willen duren dan men aangeeft. Als ik jullie was zou ik gewoon een vliegticket boeken naar Bangkok. Zeker aangezien je de datum nu al weet, zijn er zat goedkope opties.

   Groet, Robbert

 5. Sophie

  Hoi!
  Ik wil half juli een maand naar Cambodja (als dame alleen), voornamelijk om te relaxen (burn out) en te genieten van mooie natuur/dieren en stranden.
  Ik ben alleen niet zo van ter plekke alles uitzoeken en wil eigenlijk mijn reis al flink uitstippelen (verblijf, vervoer, …)
  Heb je daar nog tips voor?
  Hoe kom ik t snelst op de door jou genoemde pareltjes van rust en is dat vanuit huis al zo goed als helemaal uit te zoeken? Cambodja is voor mij helemaal onbekend 😁
  Na een maand neem ik een ticket naar bangkok en ga een maandje naar koh phangan/koh samui. Bekender terrein.
  Bedankt!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Sophie,

   Heb je mijn e-book ‘Fantastische Routes Door Azië’ al? Daar stippel ik alles voor je uit.

   In Cambodja is het overigens vrij eenvoudig hoor. Vrij compact en overal zijn wel bussen te pakken.

   Groet, Robbert

 6. Brouckaert

  Beste robert
  Fantastische blog!!!
  Volgend jaar zou ik met mijn gezin 9&11jr backpacktrip doen.
  Alleen twijfelen we tussen Vietnam of Cambodja of combi Thailand/ cambodja. Is de bustrip naar grens Cambodja aan te raden met kids? Welk land geniet jou voorkeur naar gezin toe? Volk, bezienswaardigheden, veiligheid… alvast bedankt!!!!
  Nu op trip in Canada, zodra thuis koop ik die boeken, handig instrument!!
  Groeten
  Dieter

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Dieter,

   Persoonlijk kan ik geen keuze maken tussen Vietnam en Thailand. Ik vind het beide geweldige landen. Ik denk dat het belangrijk is om je af te vragen waarvoor je komt. Voor wat betreft stranden zou ik bijvoorbeeld zeer zeker Thailand verkiezen boven Vietnam. Maar voor een tour door de bergen scoort Vietnam weer hoger.

   Groet, Robbert

 7. Sofie

  Hoi Robbert,

  Wat een ontzettend leuke blog, ik krijg direct zin in onze (backpack)reis naar Cambodja die we in augustus/september gaan maken. Mijn omgeving maakt mij enorm bang voor grote overstromingen door het slechte weer in het regenseizoen. Mag ik vragen in welk seizoen/welke maand jij in Cambodja bent geweest en wat je mij kunt adviseren? Is het bijvoorbeeld onmogelijk om in de maanden augustus en september naar Cambodja af te reizen?

  Groeten, Sofie

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Sofie,

   Mooi 😀 .

   Het regenseizoen hoeft echt niet zo desastreus te zijn hoor, laat je niet bang maken. Doorgaans gaat dit om een enkele hevige bui per dag, maar dit kan ook in het droge seizoen voorkomen. Vorig jaar was ik er in januari. Voordeel is dat bijvoorbeeld Angkor Wat minder druk bezocht wordt in de maanden die jij noemt, al zal het nog altijd druk zijn 😉 .

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw