Backpacken in Laos: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Als je gaat backpacken in Laos kan ik je sowieso een ding zeggen: je zult er geen spijt van krijgen. De ongerepte natuur, de vele mysterieuze grotten, de magische tempels en de fijne atmosfeer zorgen ervoor dat ze een zeer geliefde bestemming is onder reizigers. Het is zo’n typisch land waarvan het overgrote deel nog is zoals het ooit was, en veel plekjes zijn hier nog niet of nauwelijks ontdekt door toeristen.

Heel wat mensen kiezen ervoor om na afloop van het noorden van Thailand met de boot naar het Laotiaanse Luang Prabang te reizen. Ook zijn Vietnam en Cambodja bekende toegangspoorten tot dit authentieke land.

Hoe je er ook heengaat, het is wel zo handig om te weten op wat voor soort kosten je kunt rekenen, welke bezienswaardigheden er zoal zijn en waar je aan moet denken voordat je naar Laos vertrekt. Daarover vertel ik je van alles in deze minigids. Ook deel ik mijn persoonlijke ervaringen met je.

 

De thema’s van dit artikel zijn…

Kosten backpacken Laos
Bezienswaardigheden Laos
Voorbereiding backpacken Laos

 

Backpacken in Laos: de kosten

Wat zijn nu de typische uitgaven die je als backpacker in Laos kunt verwachten? In dit gedeelte bespreek ik de kosten voor accommodatie, eten & drinken, vervoer en tours & activiteiten. Tevens geef ik je een schatting van het benodigde dagbudget, dit doe ik op basis van mijn eigen ervaringen.

Maar eerst nog even dit:

Ik hoor mensen vaak zeggen dat Laos duurder is dan andere landen in Azië. Echter, nadat ik er zelf ben geweest, kom ik tot de conclusie dat dingen die anderen vertellen lang niet altijd zo zijn. Gemiddeld genomen kan het best duurder zijn, maar als je even goed zoekt dan hoef je in Laos helemaal niet meer geld kwijt te zijn dan in de omringende landen.

Wisselkoers: in dit artikel zijn de prijzen in Laotiaanse kip. De wisselkoers die je aan kunt houden is 10.000 kip = €1. Mocht je de exacte dagkoers willen weten, dan kun je een kijkje nemen op Xe.com.

Accommodatie

De gemiddelde prijs voor een dorm (slaapzaal) ligt zo tussen de 20.000 en 40.000 kip (€2 tot €4 dus). Het kan, zeker buiten de grotere plaatsen, lastig zijn om een dorm te vinden. Gelukkig zijn de private rooms vrij gunstig geprijsd in Laos. Sterker nog: als je samen met iemand reist, ben je in het geval van een eigen kamer vaak zelfs goedkoper uit vergeleken met een slaapzaaltje.

Indien je een eigen kamer inclusief airco en eigen badkamer wilt, reken dan op 80.000 tot 130.000 kip. Een standaardkamer met tweepersoonsbed en een ventilator kost gemiddeld 30.000 tot 60.000 kip. Het kan nog goedkoper, zo heb ik al eens in een kamer van slechts 20.000 kip geslapen.

Bungalows op de 4000 Islands heb je al vanaf 50.000 kip per nacht, inclusief uitzicht over de Mekongrivier. Eilanden hoeven dus niet altijd duur te zijn.

Indien je kiest voor een gedeelde badkamer, dan is je kamer al snel 25 tot 30% goedkoper. Een goede optie, als je geld wilt besparen op accommodatie, maar geen trek hebt in een dorm.

Wanneer je in Luang Prabang aankomt vanuit Thailand, kun je het gevoel hebben dat de accommodatie een stukje duurder is dan je gewend was in bijvoorbeeld Chiang Mai. Echter, even rondlopen en wat prijsvergelijk doen, doet wonderen. Ik heb in dit stadje bijvoorbeeld in een dorm geslapen voor 30.000 kip.

 

Eten en drinken

Net als in andere Aziatische landen, kun je ook in Laos terecht voor streetfood. Denk aan sticky rice, andere rijstgerechten, noodles of baguettes. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 10.000 en 20.000 kip. Baguettes kunnen nog goedkoper, voor 6.000 kip heb je vaak al een heerlijk stokbroodje met beleg. Ook de groene papaja-salade voor 5.000 tot 10.000 kip is een must om te proberen trouwens.

Ga je eten in een restaurantje, dan liggen de prijzen ietwat hoger maar dit verschil is nauwelijks noemenswaardig. Denk aan bedragen van 15.000 tot 25.000 kip. Voor een Westers gerecht, zoals een hamburger met friet of een pizza, betaal je gemiddeld 30.000 tot 70.000 kip.

Ook voor een betaalbaar biertje zit je goed in Laos. De grote flessen Beerlao -het landelijke biermerk- van 0,64 liter kosten tussen de 8.000 en 10.000 kip in een bar of minimarkt. En mocht je het nog niet weten, Beerlao is heerlijk bier 😀 . Wijn is een qua prijs ander verhaal, voor een flesje betaal je al snel 125.000 kip of meer. Maar goed, dit is in Azië vrij normaal. Blikjes frisdrank zitten zo rond de 5.000 kip, datzelfde geldt voor een 1,5e liter fles water.

Voor de rokers onder ons: een pakje Marlboro kost gemiddeld 20.000 kip, reken op de helft voor de nagemaakte of lokale variant.

Eén ding wil ik je wel zeggen: de koffie in Laos vind ik niet om te zuipen. Laat ik maar gewoon eerlijk zijn. Ik heb het over de Lao Coffee. Overal te koop voor ongeveer 8.000 kip. Nu heb ik deze koffie alleen in Luang Prabang geproefd; ik was meteen genezen. Misschien dat jij betere ervaringen hebt, dan hoor ik ’t uiteraard graag van je. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer koffiezaakjes met grote espressomachines waar de koffie heerlijk is.

Vervoer

Veel van de bestemmingen in Laos zijn prima bestemmingen om te wandelen. Persoonlijk heb ik er veel minder gebruikgemaakt van tuktuks, taxi’s en dergelijke dan in bijvoorbeeld Thailand of de Filipijnen.

Een vervoersmiddel dat je veel ziet, is de zogenaamde Jumbo. Dit zijn motorbike-tuktuks. Denk aan bedragen tussen de 10.000 en 50.000 kip, afhankelijk van de af te leggen afstand. De prijzen spreek je voor vertrek af. Vergeet niet te onderhandelen, de chauffeur zal altijd hoger inzetten dan het ritje eigenlijk waard is.

Ook zie je regelmatig toeristen en locals rijden op de fiets. De huur hiervan is 10.000 tot 15.000 kip per dag voor een normale stadsfiets met basket aan de voorkant. Voor een mountainbike ben je het dubbele kwijt.

Binnen de stad kun je ook ervoor kiezen om een scooter te huren. Reken op 40.000 tot 80.000 kip per dag voor een standaard semi-automaat motorbike.

Net als in Chiang Mai, heb je in Laos ook songthaews: de kleine busjes waar je met meerdere mensen achterin kunt zitten. De kosten die je kunt verwachten, zijn 10.000 tot 25.000 kip per ritje. Ze worden in Laos met name gebruikt voor vervoer tussen stadjes of gebieden die net buiten de stad liggen. Aangezien ze niet bepaald comfortabel zitten, raad ik je aan om voor een tocht van meerdere uren een grote bus of minivan te nemen.

Voor transport buiten de stad, kun je gebruikmaken van bussen. Dit kunnen minivans zijn, maar ook dag-, of nachtbussen. Voor een minibus van Luang Prabang naar Vang Vieng ben je tussen de 100.000 en 130.000 kip kwijt (6 uur rijden). Met een grote bus (VIP) duurt het een uurtje langer maar is het met 130.000 kip niet goedkoper.

Je kunt ook nog kiezen voor een lokale bus, maar veel meer dan 20.000 kip bespaar je dan niet. Nachtbussen zijn inclusief bed én zeer betaalbaar. Van Vientiane naar Luang Prabang betaal je maximaal 120.000 kip voor een 10 uur durende reis.

Verder is ook de boot een optie. Zo kun je bijvoorbeeld van Luang Prabang naar Nong Khiaw (110.000 kip, 7 uur) of vanuit Nong Khiaw naar Muong Ngoi (25.000 kip, 1 uur) varen met een longtailboot. Koop je kaartje altijd bij de pier en niet via een tussenpersoon, dit is het goedkoopste.

Het huren voor een motorbike zal je meestal tussen de 70.000 en 90.000 kip per dag kosten.

Tot slot kun je natuurlijk ook gebruikmaken van het vliegtuig, al is dit niet iets dat veel wordt gedaan. Niet zo gek, aangezien de hierboven genoemde opties allemaal erg betaalbaar zijn en de afstanden over land redelijk goed te bereizen vallen. Binnenlands vliegen is overigens niet perse duur. Zo kost een vlucht (minder dan 1 uur) van Luang Prabang naar Vientiane  €50. Met de bus ben je 10 uur onderweg en betaal je minimaal 90.000 kip, oftewel €9.

 

Tours en activiteiten

De bedragen voor de verschillende tours en activiteiten zullen niet zo snel hoger zijn dan 100.000 kip. Zo betaal je 20.000 kip voor de Kuang Si Watervallen in Luang Prabang, 60.000 kip voor tuben in Vang Vieng en 35.000 kip voor om toegang te krijgen tot het eiland Don Khon vanuit Don Det (4000 Islands). De entree tot diverse tempels in Luang Prabang is maximaal 30.000 kip maar vaak ook gratis.

Het me trouwens opgevallen dat men in Laos voor heel veel attracties een kleine vergoeding vraagt (20.000-35.000 kip). Dit kan het passeren van een brug zijn, het bezoeken van één enkele tempel of het oplopen van een berg. Denk bijvoorbeeld aan Mount Phousi in Luang Prabang waar je 20.000 kip betaalt, of Wat Phou met 35.000 kip als entreeprijs.

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten in Laos zelf te regelen, op die manier ondersteun je de locals ook een beetje.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Laos

Ik geef in Laos doorgaans tussen de 150.000 en 250.000 kip per dag uit, oftewel maximaal €25. Ik kan me goed vermaken door dagmarktjes te bezoeken en de omgeving zelf te verkennen. Ook deel ik zo nu en dan kamers en bungalows met andere reisgenoten. Hierdoor is het leven al snel vrij goedkoop. Wil je iets ruimer zitten in de mogelijkheden, reken dan op maximaal 350.000 kip (€35) per dag, meer is echt niet nodig.

Backpacken in Laos: bestemmingen en bezienswaardigheden

In dit gedeelte bespreek ik tien toffe plekken die je tijdens je reis kunt bezoeken. Ik heb een combinatie van bekendere met meer off the beaten path-plekken voor je uitgekozen.

 

1. Bezoek Luang Prabang, de gouden stad

De Kuang Si Falls zijn een van de meest bijzondere watervallen die je in Azië zult tegenkomen

De voormalige hoofdstad Luang Prabang is een heerlijk stadje om doorheen te lopen. Met de verschillende marktjes, de vele tempels en restaurantjes die aan de Mekong liggen, is ze zo’n typische plek waar je langer blijft dan je in eerste instantie had gedacht.

Dit gold ook voor mij, alleen had dat meer te maken met de enorme voedselvergiftiging die ik in er heb opgelopen 🙁 .

Aanraders om naartoe te gaan, zijn de night market, Mount Phousi en in de avonduren is Utopia een leuke bar waar veel andere backpackers komen. Het afsluiten van de avond doen de meesten door een balletje te gooien bij de Bowling Alley. Ben je een tempel-liefhebber? Het meest populaire Boeddhistische bouwwerk is Wat Xieng Thong.

Een bezoekje aan de prachtige Kuang Si Watervallen is ook een must als je in Luang Prabang bent. Tevens is de aalmoes-ceremonie in de vroege ochtend indrukwekkend om mee te maken.

 

2. Ga op avontuur in Vang Vieng

Ook de ballonvaart tijdens de zonsopkomst is een echte aanrader

Integendeel tot wat veel mensen beweren, bestaat het tuben nog steeds in Vang Vieng. Wees echter wel op je hoede, want voorheen zijn hier meerdere mensen overleden. Dit door de combinatie van alcohol- of drugsgebruik met de nogal ruige wateractiviteiten in en rondom de Nam Song-rivier.

Vandaag de dag is alles echter een stuk rustiger geworden en wordt het dorpje niet meer overspoeld met enkel en alleen dronken toeristen. Dit was wel het geval toen ik er in 2012 voor het eerst kwam. Gelukkig zijn de dingen wat dat betreft positief veranderd. En begrijp me niet verkeerd, er is nog altijd een party scene, alleen niet meer zo extreem als voorheen.

Vergeet bij terugkomst overigens niet om de gehuurde band voor 18.00 uur terug te brengen, anders krijg je een boete van 20.000 Kip. Breng je ‘m pas na 20.00 uur terug, dan is de straf 60.000 kip. Vrij fors dus, aangezien deze boete hetzelfde is als de huur van de tube (60.000 kip).

Maar er is meer dan alleen tuben in Vang Vieng. Zorg dat je niet iedere dag brak bent en breng zeker een bezoekje aan de Tham Nam Cave, oftewel de Water Cave, waar je in de grot kunt gaan tuben.

Een andere aanrader is om vanuit het centrum een tuktuk te nemen (25 minuten, of zelf te fietsen: 45 minuten) naar de prachtige Blue Lagoon, de beste plek om te zwemmen in de omgeving van Vang Vieng. De kosten bedragen 10.000 kip. Mocht je nou toch een kater hebben, dan is dit een ideale omgeving om rustig bij te komen en jezelf wat op te frissen. Zoek je wat spanning? Je kunt vanaf een boom het water inspringen, of met een touw over het water swingen.

Met je ticket voor de Blue Lagoon heb je trouwens ook toegang tot de nabijgelegen Tham Phu Kham Cave, oftewel: de Golden Cave.

Ik ben overigens met een minibus van Luang Prabang naar Vang Vieng gereisd, dit was een behoorlijk hobbelige rit. Zeker het laatste stuk. Bereid je hier dus op voor, zeker als je -net als ik op dat moment- niet 100% fit bent.

 

3. Ontdek de 4000 Islands

Don Det zonsondergang
Ik luierend in een hangmat aan de Mekong-rivier

Si Phan Don, oftewel de 4000 Islands is een heerlijke bestemming als je behoefte hebt aan relaxen, boeken lezen in je hangmat en lekker (Indiaas) eten. Ook ben je hier op je plek als je zo nu en dan een kleine activiteit wilt ondernemen en in de avonduren met andere backpackers rond het kampvuur op het strand wilt zitten. Tot slot kun je er genieten van het prachtige uitzicht over de Mekong bij zonsondergang.

Zonder te overdrijven, kan ik wel zeggen dat hier een backpack-vibe hangt die je niet snel ergens anders zult voelen.

Waarschijnlijk kom je uit op het eiland Don Det. Verder zijn er nog twee andere eilandjes waar je heen kunt gaan, Don Khong en Don Khon. Maak zeker uitstapjes naar deze plekjes. Zo kun je gaan kajakken en een poging doen om de zeer zeldzame Irrawady-dolfijn te spotten.

Er zijn dus niet 4.000 verschillende eilandjes om te bezoeken, mocht je dat denken 🙂 . In het droogseizoen verdwijnt veel water in de Mekong, en komen er honderden (en misschien wel duizenden) kleine eilandjes tevoorschijn. Vandaar dus de naam ‘4000 Islands’.

Tip: als je in Pakse bent (de uitvalsbasis voor verder transport naar de 4000 Islands), ga dan naar het Bolaven Plateau met de prachtige Tad Fane Waterfall.

 

4. Ga off the beaten track bij Nong Khiaw

De zonsondergang in Nong Khiaw

Op ongeveer 3 uur rijden -of 7 uur varen- vanuit Luang Prabang ligt het kleine dorpje Nong Khiaw. Je zult hier bijna geen andere backpackers aantreffen, maar voornamelijk locals. Nong Khiaw is zo’n typische bestemming die minder gebruikelijk is om heen te gaan, maar eentje waar je zeker geen spijt van zult krijgen.

Je kunt er in leuke bamboehutjes verblijven aan de rivier middenin de groene natuur. Een aanrader is om door de groene heuvels te gaan wandelen. Loop zeker even naar de Nong Khiaw Viewpoint om van het prachtige uitzicht te genieten.

Als je echt eens wat anders wilt doen, ga dan naar Sabai Sabai waar je jezelf als herboren voelt nadat je in de kruidenstoomcabine bent geweest. Voor slechts 25.000 kip heb je toegang, een aanrader. Ook kun je jezelf hier laten masseren.

Tot slot is ook de 100 Waterfalls Trekking leuk om te doen, zeker als je toe bent aan wat beweging. Na ongeveer een uur kajakken, meer je aan in een klein dorpje. Je maakt verder een prachtige wandeling waarbij je uiteindelijk uitkomt bij de waterval. Het uitzicht vanaf de top over de landschappen is, zonder te overdrijven, geweldig.

Wil je nog verder van de bewoonde wereld? Pak dan vanuit Nong Khiaw de boot naar het slaperige dorpje Muang Ngoi, ongeveer een uurtje varen. Dit plaatsje is alleen over water te bereiken. Je hebt daarom geen last van bussen en andere motorvoertuigen, waardoor het heerlijk rustig is. 

 

5. Ga ziplinen in het Bokeo Nature Reserve

Heb je altijd al Gibbons in het wild willen zien? De kans hierop is helaas klein, al heb je in het Bokeo Nature Reserve wel de mogelijkheid. Je vindt dit natuurreservaat vlakbij Huay Xai. En ook al zal je deze beesten waarschijnlijk niet zien, horen doe je ze sowieso. En de ervaringen die verder je opdoet zal je niet snel meer vergeten.

Je gaat meerder dagen de jungle, waarbij de verschillende afdalingen door de bergen met de zipline de absolute hoogtepunten zullen zijn. Overnachten doe je in een boomhut met uitzicht op een fotogenieke vallei, en ’s ochtends word je wakker met de Gibbon-geluiden naast je. Wat kun je je nog meer wensen?

Je kunt het Bokeo Nature Reserve eventueel combineren met Luang Namtha, een van de vele bestemmingen in Laos om de wildernis in te gaan. Met regenwoud, rijstvelden, afgelegen dorpjes en rivieroevers is dit een uniek stukje van Laos. 

 

6. Bezoek Boeddhistische heiligdommen in Vientiane

Deze indrukwekkende liggende gouden Boeddah vind je bij Pha That Luang

Toegegeven, Vientiane is niet de meest bijzondere plaats van Laos. Zelfs een beetje saai eerlijk gezegd. Maar hé, het is wel de hoofdstad! Zou het niet een beetje vreemd zijn als hier niets te zien is? Inderdaad. Wat mij betreft zijn er meerdere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te gaan bekijken. En dan heb ik het met name over diverse schitterende tempels. Hieronder noem ik er een aantal voor je:

Allereerst is er het Buddha Park (Xieng Khuan), een prachtige tuin met meer dan 200 verschillende beelden. Je vindt hier zowel Boeddhabeelden als beeldjes van Hindoegoden.

Net buiten het centrum ligt de prachtige gouden tempel, Pha That Luang, die ook wel als nationaal symbool van Laos wordt gebruikt. De andere naam voor dit bouwwerk is ‘de Grote Heilige Stupa’. Binnenin vind je talloze mooie beeldjes en buiten een gigantische liggende Boeddha.

Tot slot is ook Wat Si Muang het bezoeken waard. Een tempel waar, zeker in de ochtend, veel locals naartoe komen om te bidden of offertjes te brengen. Het is dan ook een van de meest bezochte tempels die je in de stad vindt, eentje die de Laotiaanse cultuur uitademt.

 

7. Trek de jungle in bij Nam Et-Phou Louey

In het zuidoosten van Laos ligt Nam Et-Phou Louey, een beschermd natuurgebied waar je gave meerdaagse trektochten kunt doen. Behalve hiken door de dichtbegroeide jungle kun je er tevens voor kiezen om een avontuurlijke nachtsafari te boeken. Je vaart over de rivier en gaat in alle rust op zoek naar unieke dieren, waaronder de Aziatische Goudkat. De absolute uitdager is echter de wandeltocht naar de top van Mount Phou Louey, die 5 dagen duurt. Met 2.257 meter behoort de berg tot de hoogste die je in Laos vindt.

Deze bijzondere bestemming wordt door de meeste toeristen overgeslagen. Ze is simpelweg niet al te bekend en ligt vrij afgelegen. Maar wanneer je hier een paar dagen bent geweest, zal je een unieke ervaring rijker zijn.

 

8. Bezoek het prachtige Bolaven Plateau

Een van de vele watervallen in het Bolaven Plateau | Credits: ronan crowley, Flickr

Als je Laos bezoekt kant het bijna niet anders dan dat je een natuurliefhebber bent. Het Bolaven Plateau, gelegen in het diepe zuiden, is wat dit betreft misschien wel de beste bestemming van het land. Het landschap bestaat hier voornamelijk uit heuvels, bossen, hoge bomen, vulkanen, kliffen en watervallen.

Wat erg gaaf is om in deze regio te doen, is een motorbike te huren en de omgeving zo op eigen houtje te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld de Bolaven Loop rijden. Zo kom je bij allerlei schitterende plekjes uit, waaronder de Tat Fan Waterfall, de Tat Yuang Waterfall en een aantal inheemse dorpjes waar de locals je met een brede glimlach zullen ontvangen. Rijd ook naar Tad Lo, waar je drie watervallen tegenkomt en bovendien in een bamboehutje kunt overnachten.

Het Bolaven Plateau is trouwens goed te combineren met een bezoek aan de 4000 Islands. Het gebied ligt namelijk vlakbij Pakse.

 

9. Ga op avontuur en rijd de Thakhek Loop

De mysterieuze Kong Lor Cave | Credits: Erwan Deverre, Flickr

De bekendste scootertocht van Laos is zonder twijfel de Thakhek Loop. Het is een spectaculaire rondrit van zo’n 450 kilometer door de binnenlanden van Laos, die begint en eindigt in het stadje Thakhek. Een supervet avontuur waarbij je het authentieke Laos te zien krijgt.

Je komt langs rijstvelden waarin locals met de welbekende puntmutsen aan het werk zijn, rijstvelden die worden omringd door enorme kalksten rotsformaties. Het landschap wisselt continu, want even later zijn het weer mangrovebossen, watervallen en stromende riviertjes die je ziet.

Wat verder erg tof is, is het varen door de Kong Lor Cave. In een traditionele boot ga je door de liefst 7 kilometer lange grot om daarna in een pittoresk vallei uit te komen. Op bepaalde plekken is deze cave 100 meter hoog en ruim 90 meter breed, vrij bizar als je het mij vraagt. De tocht duurt ongeveer een uur. Overnachten kun je eventueel doen bij het SpringRiver Resort, wat pal aan de Nam Hinboun River ligt. Ga er de volgende dag op uit om de indrukwekkende omgeving van Khammouane te ontdekken.

Aangezien je zelf rijdt, ben jij degene die bepaalt hoelang je over de Thakhek Loop doet. Normaal gesproken zal dit ongeveer 4 dagen zijn.

 

10. Bekijk ruïnes en tempels rond Champasak

De magische setting van Wat Phou | Credits: Xavi, Flickr

Champasak met haar vele Franse koloniale huisjes bezoek je als je interesse hebt in mooie tempels en eeuwenoude ruïnes. Leuk is om een fiets te huren en er op uit te gaan om ze te bekijken. In het dorpje zelf kun je heerlijk relaxen, de ligging aan de Mekong-rivier is daar namelijk ideaal voor.

Dé trekpleister in de omgeving is Wat Phou, een Khmer-tempelcomplex van meer dan 1000 jaar oud dat tevens op de UNESCO Werelderfgoedlijst vermeld staat. De rit erheen gaat dwars door de rijstvelden en is al een belevenis op zich. Mensen vergelijken de plek wel eens met Angkor Wat in Cambodja, al zijn de tempels daar beter intact gebleven. Desalniettemin is er door de jaren heen flink wat gerestaureerd en kun je je er makkelijk een dag vermaken. Boven heb je bovendien een prachtig uitzicht over alle ruïnes en de Mekong.

Een andere aanrader om te bekijken is Wat Muang Kang. Fiets erheen langs de Mekongrivier en geniet vervolgens van de schitterende details op het heiligdom. Dit is trouwens de oudste actieve tempel die je in de Champassak-regio vindt, wat goed te zien is. De verf bladdert hier en daar namelijk van de muren af, al geeft ouderdom Wat Muang Kang juist net dat extra magische tintje.

Tot slot kun je nog een uitstapje maken naar Don Daeng Island al is hier behalve relaxen niet heel veel te beleven Wel raad ik je aan om een fiets te huren en op ontdekking te gaan. Op het strand zie je waterbuffels slapen, je komt langs rijstvelden en je ontmoet de meest vriendelijke locals die je je maar kunt inbeelden. Een pluspunt is dat er geen auto’s rijden, het is er daarom lekker rustig.

 

Voorbereiding backpacken in Laos: wat je moet weten

In dit afsluitende gedeelte geef ik je nog wat tips die handig zijn voordat je naar Laos afreist. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering.

 

1. Beste reistijd Laos

De beste periode om naar Laos te gaan, is in de maanden november tot en met februari. Maart en april kunnen ook, maar het is in deze tijd een stuk warmer – temperaturen van 38 graden Celsius zijn dan niet uitzonderlijk. Tevens is in deze maanden de ‘rookperiode’ wat betekent dat de boeren hun akkers verbranden met veel rook tot gevolg.

De regentijd loopt van mei tot en met september, het kan dan behoorlijk benauwd worden. Verwacht verder niet dat het heel de dag regent, het zijn vaak heftige korte buien.

 

2. Visum Laos

Het visum voor Laos kost, afhankelijk van je nationaliteit, tussen de $30 en $35 en is geldig voor 30 dagen. Bij aankomst over land, kun je deze bij de grens regelen. Ik heb dit gedaan bij de grensovergang met Thailand bij Chiang Khong. Als je met het vliegtuig komt, kun je bij aankomst een visa on arrival krijgen. Dit kan bij de luchthavens van Vientiane, Luang Prabang, Pakse en Savannakhet.

Let wel op dat je behalve de $35 ook een pasfoto bij je hebt en dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is.

Laos heeft geen consulaat in Nederland. Je kunt je visum ook regelen via een commerciële partij, maar dit raad ik niet aan aangezien je al snel onnodig teveel betaalt. Daarbij: je kunt het visum eenvoudig aan de grens krijgen, dus waarom zou je het thuis regelen?

 

3. Geld Laos

De valuta in Laos is de kip. 10.000 kip staat ongeveer gelijk aan €1. Er wordt niet met munten betaald, maar enkel met briefgeld. Het kleinste bankbiljet is 500 kip, het grootste 100.000 kip. Oftewel: een waarde van maximaal €10. Op veel plekken kun je ook betalen met Dollars of Thaise Baht.

Hoe zit het met pinnen in Laos? Allereerst is het goed om te weten dat dit niet mogelijk is op de 4000 Islands. De dichtstbijzijnde mogelijkheid is in Ban Nakasang of iets verder in Pakse. Wel kun je bij een aantal bars geld afhalen met je creditcard tegen een commissie van 6%.

Verder kun je in de meeste gebieden wel pinnen. Houd er rekening mee dat het maximale bedrag per transactie 2 miljoen kip is (€200).

 

4. Vaccinaties en inentingen Laos

Backpacken in Laos betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan Laos in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en ook BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in Laos blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

Malaria komt in grote gedeeltes van Laos voor. Ik slik hier nooit Malariatabletten, maar smeer me altijd in met goede insectencrème en zorg dat ik bij schemering een jeans en lange mouwen aantrek. Met name op de 4000 Islands stikt het van de muggen als de avondschemering begint. De keuze is natuurlijk helemaal aan jou, aangezien ik geen medisch expert ben. Mocht je twijfelen, volg dan het advies van je huisarts op.

 

5. Reisverzekering Laos

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.
 

6. Vliegticket Laos

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

Haal het maximale uit je reis door Laos

Ga jij backpacken in Laos? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Laos halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Laos en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
 1. Greet

  Hi Robbert,

  sorry maar je kon je eigen niet vermaken in Pattaya maar in Vientiane wel?
  Ik ben meerdere male in Vientian geweest voor mijn visum Thailand en er is zo goed als NIETS te beleven daar. Het word ook wel de “Most boring Capital of the world” genoemd!
  Ik heb met vele personen gereisd naar Vietian en zijn alle weer blij weer terug te zijn in Pattaya.
  Blijf objectief Robbert en romantiseer niet te veel, blijf geloofwaardig

  Greet

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Greet,

   Nogal een vreemde vergelijking die je maakt. Pattaya vind ik inderdaad walgelijk, Vientiane is weer compleet wat anders. Maar in dit artikel geef ik juist aan dat het een vrij saaie stad is, waar overigens wél enkele mooie dingen zijn om te zien.

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw