Laos is zo’n typische bestemming die backpackers in hun reis opnemen als ze Zuidoost-Azië gaan verkennen. Ikzelf belandde er in 2012 voor het eerst, toen ik met de slow boat van het Thaise Chiang Khong naar Luang Prabang vaarde. Een ervaring die niet mag ontbreken tijdens je avontuur trouwens. Dus mocht je in het noorden van Thailand zitten, dan weet je wat je te doen staat 😉 .
Destijds was het vooral de beruchte ’tubing’ in Vang Vieng die een aanzuigende werking had op reizigers van over heel de wereld. Met een band en een fles drank aan je lippen de rivier afdrijven en onderweg stoppen om te feesten in bars op de oevers. Samen met de Full Moon Party op Koh Phangan was het zo’n beetje de wildste spot van Zuidoost-Azië. Maar niet zonder gevaar… Na tientallen doden (zo’n twintig op jaarbasis!) door roekeloze praktijken greep de overheid in, en werd het allemaal een stuk minder losbandig. En simpelweg veiliger.
De reputatie van backpackersplaatsje waar reizigers de dood vinden blijft desondanks aan Vang Vieng kleven, veroorzaakt door tragische gebeurtenissen eind 2024. Hierop ga ik later in.
Je zou Laos grofweg in twee delen kunnen splitten: het bergachtige noorden en de plattelanden in het zuiden. Luang Prabang, de 4000 Islands en Vang Vieng zijn de meest toeristische trekpleisters. Verder is er aan mogelijkheden om van de gebaande paden af te gaan geen gebrek.
Om een lang verhaal kort te maken: wanneer je gaat backpacken in Laos zal je onvergetelijke ervaringen opdoen. Ongerepte natuur, vele mysterieuze grotten, magische tempels, gezellige dorpen en de relaxte sfeer maken het land al decennia lang een favoriet onder reizigers.
Het is zo’n plek waarvan het overgrote deel nog is zoals het ooit was, onaangetast door massatoerisme.
Wat tevens een pluspunt is in mijn ogen, is de compactheid van Laos. Bizarre reistijden -denk aan busreizen van langer dan 20 uur- waarmee je in bijvoorbeeld Vietnam te maken hebt, zijn hier (gelukkig) niet aan de orde.
Vind ik Laos dan in alles uitblinken? Nope. Het eten heeft mij niet kunnen bekoren. Zeker in het geval dat je vanuit Thailand komt, zal de -in mijn ogen- vrij saaie Laotiaanse keuken effe wennen zijn. De kruidige Thaise gerechten wissel je in voor gerechten zonder echt pit erin. Al hebben ze in Laos wél overheerlijke baguettes, die ooit door de Fransen werden meegebracht.
Heel wat mensen kiezen ervoor om na afloop van het noorden van Thailand met de boot naar het Laotiaanse Luang Prabang te reizen, de reis die ik eveneens maakte en hierboven al kort beschreef. Daarnaast kun je vanuit buurlanden Vietnam en Cambodja vrij gemakkelijk oversteken naar Laos.
Hoe je er ook heengaat, het is wel zo handig om te weten op wat voor kosten je kunt rekenen, welke bezienswaardigheden er zoal zijn en waar je aan moet denken voordat je naar Laos vertrekt. Daarover vertel ik je van alles in deze minigids. Door de regels heen deel ik bovendien mijn persoonlijke ervaringen met je.
Backpacken in Laos: de kosten
Wat zijn nu de typische uitgaven die je als backpacker in Laos kunt verwachten? In dit gedeelte bespreek ik de kosten voor de volgende vier zaken:
- Accommodatie
- Eten en drinken
- Vervoer
- Tours en activiteiten
Ten slotte geef ik je een schatting van het benodigde dagbudget, dit doe ik op basis van mijn eigen ervaringen en die van andere backpackers.
Maar eerst nog even dit:
Ik hoor mensen vaak zeggen dat Laos duurder is dan andere landen in Zuidoost-Azië. Echter, nadat ik er zelf ben geweest, vind ik het eerlijk gezegd wel meevallen. Gemiddeld genomen kan het best duurder voor je uitpakken, maar wanneer je even goed zoekt dan hoef je in Laos helemaal niet meer geld kwijt te zijn vergeleken met de omringende landen. Zeker na de devaluatie van de Laotiaanse kip (zie verder) is Laos gemiddeld genomen zelfs goedkoper geworden dan een land als bijvoorbeeld Thailand.
Goed om te weten: De prijzen die ik vermeld zijn telkens in Laotiaanse kip (LAK). De wisselkoers die je aan kunt houden is 23.000 LAK = 1 euro.
De LAK is de laatste jaren overigens flink onderuit gegaan, zo kreeg je in 2020 nog minder dan 10.000 LAK voor 1 euro.
Mocht je de exacte dagkoers willen weten, dan kun je een kijkje nemen op Xe.com.
Accommodatie
De gemiddelde prijs voor een bed in een dorm (slaapzaal) ligt zo tussen de 65.000 LAK tot 230.000 LAK (€3 tot €10 dus). Waarbij 230.000 LAK eerlijk gezegd niet zoveel voorkomt. Het kan, voornamelijk buiten de grotere plaatsen, lastig zijn om een dorm te vinden. Gelukkig blijken de privékamers eveneens vrij gunstig geprijsd in Laos. Sterker nog: als je samen met iemand reist, ben je in het geval van een eigen kamer vaak zelfs goedkoper uit vergeleken met een slaapzaaltje.
Indien je een eigen kamer inclusief airco en eigen badkamer wilt, reken dan op 200.000 tot 400.000 LAK in een hostel, guesthouse of budgethotel. Een standaardkamer met tweepersoonsbed, een ventilator en een gedeelde badkamer kost gemiddeld 150.000 LAK. Het kan goedkoper, zo heb ik al eens in een kamer van omgerekend slecht 1 euri getukt 😀 .
Een kamer in een comfortabel hotel in Luang Prabang zal je snel 1.150.000 LAK kosten. In Vientiane kun je al voor de helft van die prijs terecht in een prima hotelletje.
Bungalows op de 4000 Islands heb je al vanaf 115.000 LAK per nacht, inclusief uitzicht over de Mekongrivier. Valt goed mee hè?
Boek hier je accommodatie in Laos
Indien je kiest voor een gedeelde badkamer, zal je kamer al gauw 25 tot 30 procent goedkoper. Een goede optie, als je geld wilt besparen op accommodatie, maar geen trek hebt in een dorm omdat je gesteld bent op je privacy.
Wanneer je in Luang Prabang aankomt vanuit Thailand, kun je het gevoel hebben dat de accommodatie een stukje duurder is dan je gewend was in bijvoorbeeld Chiang Mai. Echter, even rondlopen en wat prijsvergelijk doen, doet wonderen. Ik heb in dit stadje bijvoorbeeld in een dorm geslapen voor 3 euro.
Eten en drinken
Net als in andere Aziatische landen is Laos evengoed een streetfoodspot pur sang. Denk aan sticky rice, andere rijstgerechten, noodles of baguettes besmeerd met paté of en dikke laag Nutella. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 20.000 en 30.000 LAK. Baguettes kunnen nog goedkoper, voor 15.000 LAK heb je vaak al een heerlijk stokbroodje met beleg. Ook de groene papaja-salade voor 22.000 LAK is een must om te proberen trouwens.
Ga je eten in een restaurant dan liggen de prijzen ietwat hoger, maar dit verschil is nauwelijks noemenswaardig. Reken op bedragen van 30.000 LAK tot 60.000 LAK voor dingen als rijst, noodles en soepen. Voor een Westers gerecht, denk aan een hamburger met friet of een pizza, betaal je gemiddeld 70.000 LAK tot 150.000 LAK.
Ook voor een betaalbaar biertje zit je goed in Laos. De grote flessen Beerlao -het landelijke biermerk- van 0,66 liter kosten zo’n 15.000 LAK in een minimarkt en ietsje meer in een bar of restaurant. En mocht je het nog niet weten, Beerlao is heerlijk bier 😀 . Wijn is een qua prijs ander verhaal, voor een flesje betaal je al snel 240.000 LAK of meer. Maar goed, da’s in Azië vrij normaal gezien de importheffingen. Blikjes frisdrank zitten zo rond de 5.000 LAK, datzelfde geldt voor een 1,5e liter fles water.
Voor de rokers onder ons: een pakje Marlboro kost gemiddeld 40.000 LAK, reken op de helft voor een lokaal pakje peuken.
Eén ding wil ik je wel zeggen: de lokale (ongefilterde) koffie in Laos vind ik niet om te zuipen. Laat ik maar gewoon eerlijk zijn. Ik heb het over de Lao Coffee. Overal te koop voor ongeveer 8.000 LAK. Nu heb ik deze koffie alleen in Luang Prabang geproefd; ik was meteen genezen. Misschien dat jij betere ervaringen hebt, dan hoor ik ’t uiteraard graag van je. Tegenwoordig zijn er godzijdank steeds meer koffiezaakjes met espressomachines, waar de koffie subliem is. Reken op 30.000 LAK tot 45.000 LAK voor een goede bak espresso of een Americano.
Lees ook: 8 dingen die ik heb geleerd in Laos.
Vervoer
Veel van de bestemmingen in Laos zijn prima om te wandelen. Persoonlijk heb ik er veel minder gebruikgemaakt van tuk-tuks, taxi’s en dergelijke dan in bijvoorbeeld Thailand of de Filipijnen.
Een vervoersmiddel dat je veel ziet is de zogenaamde Jumbo, een soort motorbike-tuk-tuk. Denk aan bedragen tussen de 30.000 LAK 90.000 LAK per rit, afhankelijk van de af te leggen afstand. De prijzen spreek je voor vertrek af. Vergeet niet te onderhandelen, de chauffeur zal steevast hoger inzetten dan het reisje eigenlijk waard is. Het bekende verhaal 😉 .
Ook zie je regelmatig toeristen en locals rijden op de fiets. De huur hiervan is 20.000 tot 40.000 LAK per dag voor een normale stadsfiets met bakje aan de voorkant. Voor een (goede) mountainbike ben je teminste het driedubbele kwijt.
Binnen de stad kun je ook ervoor kiezen om een scooter te huren. Dit zal je meestal rond de 175.000 LAK per dag kosten.
Evenals in Chiang Mai en op talloze Thaise eilanden heb je ook in Laos songthaews: de kleine busjes waarin je met meerdere mensen achterin plaatsneemt. De kosten die je kunt verwachten zijn 30.000 LAK tot 60.000 LAK per ritje. Ze worden in Laos met name gebruikt voor vervoer tussen stadjes of gebieden die net buiten de stad liggen. Aangezien ze niet bepaald comfortabel zitten, raad ik je aan om voor een tocht van meerdere uren een grote bus of minivan te nemen.
Voor transport buiten de stad zijn bussen de way to go. Je hebt de keuze uit minivans, dag-, of nachtbussen. Voor een minibus van Luang Prabang naar Vang Vieng ben je rond de 400.000 LAK kwijt (6 uur reistijd). Met een grote bus (VIP) duurt het een uurtje langer en is de prijs vergelijkbaar. Reken op 200.000 LAK tot 770.000 LAK voor een nachtbus, afhankelijk van het gekozen traject en het type comfort. Van Vientiane naar Luang Prabang betaal je maximaal 550.000 kip voor een 10 uur durende reis met zo’n nachtbus. Nope, niet goedkoop. Zeker niet voor Laos-begrippen.
Je kunt eventueel kiezen voor een lokale bus, die kosten amper wat. Denk aan 1 tot 2 euro voor lange afstanden, dik tien keer zo goedkoop vergeleken met de luxere airco-bussen. Comfort hoef je dan niet te verwachten, wel de lokale belevenis 🙂 .
De trein is trouwens evengoed mogelijk en bovendien retesnel. Voor hetzelfde traject van Luang Prabang naar Vang Vieng doe je er in plaats van de 6 uur durende reis per minivan minder dan 1 uur over met de trein! En de kosten? Die zijn met 420.000 LAK ongeveer hetzelfde.
Verder is de boot een optie. Zo kun je van Luang Prabang naar Pak Beng (10 uur reistijd) voor 190.000 LAK tot 210.000 LAK. Van Ban Nakassang naar Don Det in de 4000 Islands (10 minuten reistijd) is 125.000 LAK tot 165.000 LAK waar je aan moet denken.
Tot slot kun je natuurlijk ook gebruikmaken van het vliegtuig, al is dit niet iets dat veel wordt gedaan. Niet zo gek, aangezien de hierboven genoemde opties allemaal erg betaalbaar zijn en de afstanden over land redelijk goed te bereizen vallen. Binnenlands vliegen is overigens niet persé duur. Helemaal niet zelfs. Zo kost een vlucht (45 minuten reistijd) van Luang Prabang naar Vientiane je om en nabij de 45 euro. Met de minivan ben je 10 uur onderweg en betaal je minimaal 400.000 LAK, oftewel dik 18 euro.
Tours en activiteiten
De bedragen voor de verschillende tours en activiteiten zullen niet zo 1,2,3 hoger uitvallen dan 100.000 LAK, tenzij je een daguitstapje boekt.
Zo betaal je 65.000 LAK voor de Kuang Si Watervallen in Luang Prabang, 60.000 LAK voor tuben in Vang Vieng en 35.000 LAK om toegang te krijgen tot het eiland Don Khon vanaf Don Det (4000 Islands).
De entree tot diverse tempels in Luang Prabang is maximaal 40.000 LAK maar vaak ook gratis. Pha That Luang en Wat Si Sakhet in Vientiane kosten je 30.000 LAK. Het Buddha Park in Xieng Khuan bedraagt 40.000 LAK.
Het is me trouwens opgevallen dat men in Laos voor heel veel attracties een kleine vergoeding vraagt (20.000 LAK tot 35.000 LAK). Dit kan het passeren van een brug zijn, het bezoeken van één enkele tempel of het oplopen van een berg. Denk bijvoorbeeld aan Mount Phousi in Luang Prabang waar je 20.000 LAK betaalt, of Wat Phou met 50.000 LAK als entreeprijs.
Overigens ontkom je er op veel sites niet aan meer dan de locals te moeten betalen. Een fenomeen dat je eveneens in veel omringende landen terugziet.
Wil je een kookcursus doen in Luang Prabang dan is 50 euro een gangbaar bedrag. Een stadstour langs de hoogtepunten van Vientiane (8 uur) kost je om en nabij de 90 euro, en een stadstour door Luang Prabang (4,5 uur) 30 euro.
Je tours en activiteiten alvast boeken?
Ik raad je aan om je tours en activiteiten in Laos zelf te regelen of om online alvast iets vast te leggen.
In het laatste geval is Get Your Guide top.
Budget per dag Laos
Ik geef in Laos doorgaans tussen de 330.000 en 550.000 LAK per dag uit, omgerekend een bedrag tussen de 15 en 25 euro. Een prima richtlijn wanneer je in hostels pit, streetfood eet en de meeste dingen op eigen houtje onderneemt. Ik kan me bijvoorbeed uitstekend vermaken door dagmarkten te bezoeken en de omgeving zelf te verkennen. Ook deel ik zo nu en dan kamers en bungalows met andere reisgenoten. Hierdoor is het gewoonweg niet zo duur.
Wil je iets ruimer zitten in de mogelijkheden reken dan op maximaal 770.000 LAK, oftewel 35 euro per dag. Meer is echt niet nodig. Je slaapt dan in (budget)hotels, eet vaker in restaurants en doet zo nu en dan een tour.
Ga je voor een luxere reis? Dan is minimaal 1.540 LAK en daarmee 70 euro op dagelijkse basis. Slapen doe je in hotels, je boekt regelmatig excursies en je eet steevast in restaurants.
Backpacken in Laos: bestemmingen en bezienswaardigheden
In dit gedeelte bespreek ik meerdere toffe plaatsen die je tijdens je reis door Laos kunt bezoeken. Ik heb een combinatie van bekendere met meer off the beaten path-plekken voor je uitgekozen.
Pak de slow boat vanuit Noord-Thailand naar Luang Prabang
Oké, strikt genomen hoort deze niet in dit lijstje thuis aangezien je vanuit Thailand vertrekt. Maar omdat de boottocht vanuit het Thaise Chiang Khong naar Luang Prabang over de Mekong een échte backpack-ervaring is, wil ik hem toch effe noemen 🙂 .
Zelf ben ik na Chiang Mai die kant op gegaan en had het niet willen missen. Op de boot is het met alle andere backpackers een gezellige bende, en de kans is groot dat je er onmiddellijk vrienden zult maken. Was in mijn geval tenminste wel zo 🙂 .
De gehele reis duurt zo’n 16 uur. Schrikbarend? Wees niet bang, je maakt gelukkig een stop in het piepkleine Pak Beng. Daar zal je lekker een nachtje pitten om de volgende dag de trip vol energie voort te zetten.
Bezoek Luang Prabang, de gouden stad
De voormalige hoofdstad Luang Prabang is een pittoreske koloniaal stadje, en een feestje om doorheen te slenteren. Met de verschillende marktjes, tal van tempels en restaurantjes aan de Mekong, is ze zo’n plaats waar je langer blijft plakken dan je in eerste instantie had gedacht.
Dit gold ook voor mij, alleen kwam dat meer door de enorme voedselvergiftiging die ik in er opliep 🙁 . Mijn god wat heb ik afgezien! En als klap op de vuurpijl slikte de plaatselijke pinautomaat ook nog ’s mijn pinpas in.
Los van mijn tegenslagen die er op m’n pad kwamen, vind ik -en velen met mij- Luang Prabang met stip de coolste stad van Laos.
Aanraders om naartoe te gaan zijn de Night Market, Mount Phousi en in de avonduren is Utopia een iconische bar die veel andere backpackers aantrekt. Het afsluiten van de avond doen de meesten door een balletje te gooien bij de Bowling Alley, een stukje nostalgie in de Golden City.
Ben je een tempel-liefhebber? Het meest opzienbarende Boeddhistische bouwwerk is Wat Xieng Thong.
En voor ik het vergeet: een bezoekje aan de in de jungle gelegen Kuang Si-watervallen is een must als je in Luang Prabang bent.
Tevens is de aalmoes-ceremonie met de voorbijlopende stoet monniken in de vroege ochtend indrukwekkend om mee te maken.
Boek hier je accommodatie in Luang Prabang
Ga op avontuur in Vang Vieng
Tuben in Vang Vieng, ooit een van Zuidoost-Azië’s meest beruchte activiteiten onder backpackers. Intussen is het al lang niet meer zo wild als destijds trouwens, en heeft men de regelgeving flink aangescherpt. Dit door de combinatie van alcohol- of drugsgebruik met de nogal leipe wateractiviteiten in en rondom de Nam Song-rivier. Jaarlijk vielen er zo’n twintig doden.
Vandaag de dag is alles in Vang Vieng een tikje rustiger geworden, het dorpje wordt niet meer overspoeld met sec dronken toeristen. Dit was wel het geval toen ik er in 2012 voor het eerst neerstreek. Gelukkig zijn de dingen wat dat betreft positief veranderd. De levensgevaarlijke glijbanen en swings die backpackers de dood injoegen, zijn bijvoorbeeld al jaren verdwenen. En begrijp me niet verkeerd: er is nog altijd een heuse party-scene, alleen lang niet meer zo extreem als voorheen. Wél is Vang Vieng ook in 2024 dé uitgaansplek van Laos.
‘Speciale menu’s’ met marihuana, opium en paddo’s zie je evenals destijds volop aanwezig. Ook flessen rum voor pak ‘m beet 2 euro heb je zo te pakken. Wees desondanks op je hoede, eind 2024 stierven er namelijk meerdere backpackers door methanol-vergiftiging. Daaromtrent zal ik je later in deze gids meer vertellen.
Ben je van plan om de rivier af te drijven op zo’n tube? Vergeet nadien niet om de gehuurde band voor 18.00 uur terug te brengen, anders krijg je een boete van 20.000 LAK. Breng je ‘m pas na 20.00 uur terug, dan is de straf 60.000 LAK. Vrij fors dus, aangezien deze boete hetzelfde is als de huur van de tube (60.000 LAK).
Je zou bijna vergeten dat er meer te beleven valt dan alleen tuben op de rivier en stappen in Vang Vieng. Gaaf is om er een scooter te huren en de mooie natuur in de omgeving te ontdekken. Maak dus niet de fout door iedere dag brak in je nest te moeten doorbrengen, zou zonde zijn!
Ga sowieso naar de Tham Nam Cave, oftewel de Water Cave. Hier kun je binnenin de griezelig donkere grot gaan tuben en buiten ziplinen.
Een andere aanrader is om vanuit het centrum in 20 minuutjes naar de prachtige Blue Lagoon te rijden, de beste plek om te zwemmen in de omgeving van Vang Vieng. De kosten bedragen 20.000 LAK. Mocht je nou toch een kater hebben, dan is dit een ideale omgeving om rustig bij te komen en jezelf een tikje op te frissen. Zoek je een vleugje spanning? Je kunt vanaf een boom het water inspringen, of met een touw boven het water slingeren.
Met je ticket voor de Blue Lagoon heb je trouwens ook toegang tot de nabijgelegen Tham Phu Kham Cave, oftewel: de Golden Cave.
Tot slot is de spectaculaire ballonvaart een belevenis waar je nog lang over na zult praten. Omsingeld door bergen stijg je in een mandje de lucht in, en zal je al zwevend genieten van werkelijk waanzinnige uitzichten op de jungle-rijke vallei. Nope, goedkoop is het niet, maar ik weet zeker dat je onder de indruk zult raken.
Ik ben met een minibus van Luang Prabang naar Vang Vieng gereisd, een behoorlijk hobbelige rit. Helemaal het laatste stuk. Bereid je hier dus op voor, vooral indien je -net als ik op dat moment- niet 100 procent fit bent. Met de naweeën van ernstige buikgriep zo’n reis maken is niet bepaald een pretje kan ik je zeggen 😉 .
Boek hier je accommodatie in Vang Vieng
Relax op de 4000 Islands
Si Phan Don, oftewel de 4000 Islands is een chille bestemming mocht je willen relaxen, een boekje willen lezen in je hangmat of op zoek zijn naar lekker (Indiaas) eten. Je bent er evengoed op je plek als je zo nu en dan een kleine activiteit wilt ondernemen en ’s avonds graag reisverhalen uitwisselt met andere lui, rond een kampvuur op het strand. Tot slot kun je er genieten van het prachtige uitzicht over de Mekong bij zonsondergang.
Op de 4000 Islands hangt een backpack-vibe die je niet snel ergens anders tegenkomt.
Waarschijnlijk kom je uit op het eiland Don Det, daar verblijft het gros van de toeristen en vind je zodoende de meeste levendigheid. Verder zijn er nog twee andere eilandjes in de buurt, Don Khong en Don Khon. Combineer ze alledrie. Spring ook in een kajak om een poging te doen om de zeer zeldzame Irrawady-dolfijn te spotten.
Er zijn dus niet 4.000 verschillende eilandjes om te bezoeken, mocht je dat denken 🙂 . In het droogseizoen verdwijnt veel water in de Mekong, en komen er honderden (en misschien wel duizenden) kleine eilandjes tevoorschijn. Vandaar dus de naam ‘4000 Islands’.
Tip: als je in Pakse bent (de uitvalsbasis voor verder transport naar de 4000 Islands), ga dan naar het Bolaven Plateau met de prachtige Tad Fane Waterfall. Over het Bolaven Plateau vertel ik je verderop meer.
Boek hier je accommodatie op de 4000 Islands
Ga off the beaten track bij Nong Khiaw
Op ongeveer 3 uur rijden -of 7 uur varen (update 2024: dit is door de bouw van een dam jammergenoeg niet meer mogelijk)- vanuit Luang Prabang ligt het kleine dorpje Nong Khiaw. Je zult hier bijna geen andere backpackers aantreffen, maar voornamelijk locals. Nong Khiaw is een bestemming die minder gebruikelijk is om heen te gaan, maar eentje waar je zeker geen spijt van zult krijgen.
Je kunt er in leuke bamboehutjes verblijven aan de rivier omringd door weelderige natuur. Een aanrader is om door de groene heuvels te gaan wandelen. Loop sowieso even naar het Nong Khiaw Viewpoint om van het prachtige uitzicht te genieten.
Indien je echt eens wat anders wilt beleven, ga dan naar Sabai Sabai om jezelf te reinigen in de kruidenstoomcabine. Naderhand voel je jezelf als herboren. Serieus! Voor slechts 30.000 LAK heb je toegang. En pak naderhand nog even een ontspannende massage.
Tot slot is de 100 Waterfalls Trekking cool om te noteren, met name wanneer je wel wat beweging kunt gebruiken. Na ongeveer een uur kajakken meer je aan in een klein dorpje. Je maakt verder een prachtige wandeling waarbij je uiteindelijk belandt bij de waterval. Het uitzicht vanaf de top over de landschappen is, zonder te overdrijven, geweldig.
Wil je verder weg van de bewoonde wereld? Pak dan vanuit Nong Khiaw de boot naar het slaperige dorpje Muang Ngoi, het is ongeveer een uurtje varen. Dit plaatsje is uitsluitend over water te bereiken. Je hebt daarom geen last van bussen en andere motorvoertuigen, waardoor het heerlijk rustig is.
Boek hier je accommodatie in Nong Khiaw
Ga ziplinen in het Bokeo Nature Reserve (de Gibbon Experience)
Altijd al Gibbons in het wild willen zien? De kans hierop is helaas klein, al heb je in het Bokeo Nature Reserve wel de mogelijkheid. Je vindt dit natuurreservaat vlakbij Huay Xai en je komt hier voor de fameuze Gibbon Experience.
En ook al zal je deze beesten waarschijnlijk niet spotten, horen doe je ze sowieso. En de ervaringen die verder je opdoet zal je niet snel meer vergeten.
Je trekt meerder dagen diep de jungle in, waarbij de verschillende afdalingen door de bergen met de kabelbaan de absolute hoogtepunten zullen zijn. Overnachten doe je in een boomhut met uitzicht op een fotogenieke vallei, en ’s ochtends word je wakker met de Gibbon-geluiden naast je. Wat kun je je nog meer wensen?
Je kunt het Bokeo Nature Reserve eventueel combineren met Luang Namtha, een van de vele bestemmingen in Laos om de wildernis in te gaan. Met regenwoud, rijstvelden, afgelegen dorpjes en rivieroevers met traditionele houten huisjes is dit een boeiend deel van Laos.
Bezoek Boeddhistische heiligdommen in Vientiane
Toegegeven, Vientiane is niet de meest spannende plaats van Laos. Zelfs een tikkeltje saai eerlijk gezegd. Maar hé, het is wel de hoofdstad natuurlijk. Zou het niet een beetje vreemd zijn als hier niets te beleven valt? Inderdaad. Je hebt er absoluut een aantal fraaie bezienswaardigheden om rond te neuzen. En dan heb ik het met name over diverse schitterende tempels. Hieronder noem ik er een aantal voor je.
Allereerst is er het Buddha Park (Xieng Khuan), een prachtige tuin met meer dan 200 verschillende beelden. Je vindt er zowel Boeddhabeelden als beeldjes van Hindoegoden.
Net buiten het centrum ligt de prachtige gouden tempel, Pha That Luang, veelvuldig ingezet als het nationale symbool van Laos. De andere naam voor dit bouwwerk is ‘de Grote Heilige Stoepa’. Binnenin vind je talloze mooie beeldjes en buiten een gigantische liggende gouden Boeddha.
Tot slot is ook Wat Si Muang het bezoeken waard. Een tempel waar, zeker in de ochtend, veel locals naartoe komen om te bidden of offers brengen. Het is een van de meest bezochte tempels die je in de stad vindt, eentje die de Laotiaanse cultuur uitademt.
Boek hier je accommodatie in Vientiane
Trek de jungle in bij Nam Et-Phou Louey
In het zuidoosten van Laos ligt Nam Et-Phou Louey, een beschermd natuurgebied om gave meerdaagse trektochten te maken.
Behalve hiken door de dichtbegroeide jungle kun je er tevens voor kiezen om een avontuurlijke nachtsafari te boeken. Je vaart over de rivier en gaat in alle rust op zoek naar unieke dieren, waaronder de Aziatische Goudkat.
De absolute uitdager is echter de wandeltocht naar de top van Mount Phou Louey, die 5 dagen duurt. Met 2.257 meter behoort de berg tot de hoogste die je in Laos vindt.
Deze bijzondere bestemming wordt door de meeste toeristen overgeslagen. Ze is simpelweg niet al te bekend en ligt tamelijk afgelegen. Zet jij wel de stap naar deze onontdekte parel van Laos?
Bezoek het prachtige Bolaven Plateau
Als je Laos bezoekt kant het bijna niet anders dan dat je een natuurliefhebber bent. Het Bolaven Plateau, gelegen in het diepe zuiden, is in die zin misschien wel de beste bestemming van het land. Het landschap wordt hier gevormd door heuvels, bossen, hoge bomen, vulkanen, kliffen en watervallen.
Wat erg gaaf is om in deze regio te doen, is een motorbike huren en de omgeving zo op eigen houtje te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld de Bolaven Loop rijden. Zo kom je bij allerlei adembenemende plekjes uit, waaronder de Tat Fan Waterfall, de Tat Yuang Waterfall en een aantal inheemse dorpjes waar de locals je met een brede glimlach zullen ontvangen. Rijd ook naar Tad Lo, je komt bij drie watervallen en hebt de mogelijkheid om er in een traditioneel bamboehutje te overnachten (doen!).
Het Bolaven Plateau is trouwens goed te combineren met een bezoek aan de 4000 Islands. Het gebied ligt namelijk vlakbij Pakse.
Boek hier je accommodatie nabij het Bolaven Plateau
Spring op een motorbike en rijd de Thakhek Loop
De bekendste scootertocht van Laos is zonder twijfel de Thakhek Loop. Het is een spectaculaire rondrit van zo’n 450 kilometer door de binnenlanden die begint en eindigt in het stadje Thakhek. Een supervet avontuur waarbij je het authentieke Laos te zien krijgt.
Je passeert langs rijstvelden waarin locals met de welbekende puntige hoeden werken, rijstvelden die worden omringd door enorme kalksten rotsformaties. Het landschap wisselt continu, want even later zijn het weer mangrovebossen, watervallen en stromende riviertjes die je ziet.
Wat verder erg tof is, is het varen door de Kong Lor Cave. In een traditionele boot ga je door de liefst 7 kilometer lange grot, om daarna in een pittoresk vallei uit te komen. Op bepaalde plekken is deze cave 100 meter hoog en ruim 90 meter breed, vrij bizar als je het mij vraagt. De tocht duurt ongeveer een uur. Overnachten kun je eventueel doen bij het SpringRiver Resort, wat pal aan de Nam Hinboun River ligt. Ga er de volgende dag op uit om de indrukwekkende omgeving van Khammouane te ontdekken.
Aangezien je zelf rijdt, ben jij degene die bepaalt hoelang je over de Thakhek Loop doet. Normaal gesproken zal dit ongeveer 4 dagen zijn.
Boek hier je accommodatie in Thakhek
Ga van de gebaande paden en ontdek Muang Sing
Muang Sing is niet bepaald bekend, al wint ze de laatste jaren aan populariteit. Het plaatsje ligt in een indrukwekkende vallei, en in de bergen rondom deze vallei liggen meerdere dorpjes waarin traditionele bergstammen leven.
Muang Sing ligt tevens midden in de ‘Gouden Triangle’. Deze driehoek is de bijnaam voor het punt waar Thailand, Laos en Myanmar bij elkaar komen. Wist jij dat de Gouden Driehoek berucht is om de opiumproductie? Het is hier dan ook een fluitje van een cent om aan opium te komen, ondanks de hoge straffen die erop staan.
Muang Sing ligt vlakbij de Chinese grens en die van Myanmar. Mede daardoor wonen er vele verschillende etnische volkeren in de bergen in het Nam Ha National Park.
Door de combinatie van sereniteit, natuur en aanwezigheid van diverse bergstammen is het gebied een van de betere gebieden van Zuidoost-Azië om een trektocht te maken. Onderweg bezoek je je dorpen van stammen als de Akha, Hmong, Thai Leu, Thai Neua en Thai Dam.
Boek hier je accommodatie in Muang Sing
Bekijk ruïnes en tempels rond Champasak
Champasak met haar vele Franse koloniale huisjes bezoek je als je interesse hebt in mooie tempels en eeuwenoude ruïnes. Leuk is om een fiets te huren en er op uit te gaan om ze te bekijken. In het dorpje zelf kun je heerlijk relaxen, de ligging aan de Mekong-rivier is daar namelijk ideaal voor.
Dé trekpleister in de omgeving is Wat Phou, een Khmer-tempelcomplex van meer dan 1000 jaar oud dat tevens op de UNESCO Werelderfgoedlijst pronkt. De rit erheen gaat dwars door de rijstvelden en is al een belevenis op zich. Mensen vergelijken de plek wel eens met Angkor Wat in Cambodja, al zijn de tempels daar beter intact gebleven. Desalniettemin is er door de jaren heen flink wat gerestaureerd en kun je je er zonder moeite een dag vermaken. Boven heb je bovendien een cool uitzicht over alle ruïnes en de Mekong.
Een andere aanrader om te bekijken is Wat Muang Kang. Fiets erheen langs de Mekongrivier en geniet vervolgens van de fascinerende details op het heiligdom. Dit is trouwens de oudste actieve tempel die je in de Champassak-regio vindt, wat goed te zien is. De verf bladdert hier en daar van de muren af, al geeft ouderdom Wat Muang Kang juist net dat extra magische tintje.
Tot slot kun je nog een uitstapje maken naar Don Daeng Island al is er behalve luieren niet bijster veel te beleven. Wel raad ik je aan om een fiets te huren en op ontdekking te gaan. Op het strand zie je waterbuffels slapen, uitgestrekte rijstvelden komen langs en je ontmoet onwijs vriendelijke locals. Het leven gaat hier meerdere versnellingen lager dan je gewend bent. Een pluspunt is dat er nauwelijks verkeer is, geen overlast van ronkende motoren dus!
Boek hier je accommodatie in Yangon
Veiligheid in Laos: pas op voor methanol-vergiftiging
Ik wil je bij deze waarschuwen wanneer je het lokale nachtleven induikt. In november 2024 kwam naar buiten dat er zes backpackers stierven door een methanol-vergiftiging, allen in Vang Vieng.
In backpackhostel The Nana werd een feestje gehouden en nadien is het met twaalf toeristen de verkeerde kant op gegaan. Van hen zijn er dus uiteindelijk zes overleden.
Onderzoek bij een van de slachtoffers liet een zeer hoog percentage methanol zien, een sluipmoordenaar die langzaam je hersenen opzwelt met mogelijk fatale afloop. 30 milliliter, een mondje vol, en je legt normaal gesproken het loodje.
Methanol zou je het giftige zusje van alcohol kunnen noemen en ontstaat door een (onbewuste) destilleerfout. Je lever zet het goedje om in twee toxische stoffen: mierenzuur en formaldehyde.
Laat eigenhandig gebrouwen drankjes daarom links liggen, is het advies. Maar ja, hoe weet je nou precies of iemand met de boel geknoeid heeft of niet? Wellicht is een (duurdere) drank aangelengd met het goedkopere zelfgebrouwen goedje. Da’s een lastige natuurlijk…
Eerder waren er al soortgelijke duistere verhalen op Bali en de Gili-eilanden te betreuren, veelal door het eigenhandig gestookte drankje ‘arak’.
De beste reistijd voor Laos
De beste periode om naar Laos te gaan is in de maanden november tot en met februari. Maart en april kunnen evengoed, al is het in deze tijd een stuk warmer – temperaturen van 40°C blijken niet uitzonderlijk. Tevens is dan de ‘rookperiode’ wat betekent dat de boeren hun akkers verbranden met veel vervuilde lucht tot gevolg.
De regentijd loopt van mei tot en met september, het kan dan behoorlijk benauwd worden. Verwacht verder niet heel de dag regen of zo, het zijn vaak heftige korte buien. In andere woorden: je hoeft het regenseizoen beslist niet te mijden.
Wat ik je ten slotte wil zeggen is dat er in het noorden en zuiden twee volslagen verschillende klimaten heersen. Zo kun je tussen november en januari zelfs vriezende temperaturen verwachten in de noordelijke hooglanden. In februari en april is het er een pak warmer, maar lang niet zo drukkend warm als in het zuiden.
Visum voor Laos
Het visum voor Laos kost, afhankelijk van je nationaliteit, tussen de 30 USD en 42 USD en is geldig voor 30 dagen. Bij aankomst over land kun je hem bij de grens regelen. Ik heb dit gedaan bij de grensovergang met Thailand bij Chiang Khong.
Let wel op dat je behalve de 35 USD cash tevens een pasfoto bij je hebt, en je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is. Een uitreisticket wordt doorgaans niet gevraagd.
Als je met het vliegtuig komt krijg je bij aankomst het visa on arrival. Dit kan bij de luchthavens van Vientiane, Luang Prabang, Pakse en Savannakhet.
Tegenwoordig heb je eveneens de optie om het visum online te regelen via de website van de Laotiaanse overheid. Je betaalt 50 USD. Ik zou eerlijk gezegd voor deze optie kiezen, wel zo makkelijk.
Laos heeft geen consulaat in Nederland. Je kunt je visum ook regelen via een commerciële partij, maar dit raad ik niet aan aangezien je het immers eenvoudig zelf via de Laotiaanse overheid kunt fixen. Scheelt je weer geld.
Geld in Laos
De valuta in Laos is de kip, afgekort tot ‘LAK’. 22.000 kip staat ongeveer gelijk aan 1 euro. Er wordt niet met munten betaald, maar enkel met briefgeld. Het kleinste bankbiljet is 500 kip, het grootste 100.000 kip. Oftewel: een waarde van minder dan 5 euro. Op veel plekken kun je bovendien betalen met dollars of Thaise baht.
Hoe zit het met pinnen in Laos? Allereerst is het goed om te weten dat dit niet mogelijk is op de 4000 Islands. De dichtstbijzijnde mogelijkheid is in Ban Nakasang of iets verder in Pakse. Wel kun je bij een aantal bars geld afhalen met je creditcard tegen een commissie van 6%.
Verder heb je in de meeste gebieden zat pinautomaten. Houd er rekening mee dat het maximale bedrag per transactie 2 miljoen LAK is. Daarbij zijn er vrijwel altijd transactiekosten van 30.000 LAK plus de kosten die je eigen bank rekent. Wil je die laatste kosten ontlopen, open dan een rekening bij Wise. Je bespaart er gedurende je reis een hoop mee.
Vaccinaties en inentingen voor Laos
Vaccinaties zijn niet verplicht wanneer je gaat rondreizen in Laos. Enkel indien je in de 7 dagen voor je bezoek in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt, is een vaccinatie tegen diezelfde aandoening vereist. Gele koorts komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.
Geadviseerd worden er wel een aantal: DTP, hepatitis A en ook BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.
Als je langer dan 2 weken in Laos gaat backpacken wordt eveneens een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Zelf heb ik die overigens nooit genomen.
Blijf je langer dan 3 maanden? Dan raad de Nederlandse overheid de volgende vaccinaties aan: hepatitis b, tuberculose en rabiës.
Malaria komt in grote gedeeltes van Laos voor. Ik slik hier nooit malariatabletten, maar zorg bij schemering lange mouwen en eventueel een hardlooplegging aan te hebben. Of ik trek me lekker terug op m’n kamer. Met name op de 4000 Islands stikt het van de muggen als de avondschemering begint. De keuze is natuurlijk helemaal aan jou, aangezien ik geen medisch expert ben. Je kunt altijd even langswippen bij je huisarts om een advies in te winnen.
Een route voor voor Laos
Ben je op zoek naar een leuke reisroute voor Laos voor een week of drie, vier? Check deze eens zou ik zeggen:
- Luang Prabang (3 nachten)
- Nong Khiaw (3 nachten)
- Muang Ngoi (2 nachten)
- Vang Vieng (3 nachten)
- Vientiane (2 nachten)
- Thakhek (1 nacht)
- Thakhek Loop (3 nachten)
- Pakse (1 nacht)
- 4000 Islands (4 nachten)
- Pakse (tussenstop)
- Bolaven Plateau (1 nacht)
- Via Pakse naar Cambodja (1 nacht in Pakse)
Mocht je de tempels van Vientiane niet willen zien, dan kun je vanuit Vang Vieng rechtstreeks richting Thakhek gaan.
Wil je niet zelf rijden op een motorbike en/of heb je minder tijd tot je beschikking? Laat de Thakhek Loop en het Bolaven Plateau dan achterwege.
Ik zou Luang Prabang, Vang Vieng en de 4000 Islands in elk geval niet skippen.
Zelf ben ik naderhand per bus naar de jungle van Ban Lung in Cambodja gereisd, aanrader!
Reisverzekering regelen voor Laos
Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Oftewel: sluit een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO, waar ik het al jarenlang geregeld heb. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.
Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.
Vliegticket regelen voor Laos
Zelf boek ik mijn vluchten doorgaans via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.
De laatste tijd maak ik daarnaast steeds meer gebruik van Trip.com, hun app is ook superchill trouwens. Het voordeel aan Trip.com is dat je slechts eenmaal je gegevens hoeft in te vullen en daarna iedere vlucht die je op ’t oog hebt binnen een halve minuut geboekt hebt. Ze geven je bovendien rewards na iedere boeking.
Lees ook: hoe ik een goedkope vlucht boek.
Paklijst voor Laos
Benieuwd wat ik meeneem naar Laos? Ik kan kort zijn: niet veel, want ik reis met een backpack van slechts 30 liter. Lekker makkelijk, zo hoef ik nooit bagage in te checken. Maar het belangrijkste is het lage gewicht. Van het gezeul met een volgepakte rugzak van 65 liter tijdens mijn eerste reis heb ik geleerd.
Hier vind je mijn lichtgewicht paklijst, gebruik hem als handvat voor je eigen reis. En maak het jezelf zo comfortabel mogelijk 🙂 .
Accommodatie boeken in Laos
Je slaapplek in Laos boek je via een paar klikken op Booking.com.
Boek hier je accommodatie in Laos
Vervoer regelen voor Laos
Tickets voor de bus, minivan of trein koop je eenvoudig via 12Go Asia. Zij bieden talloze opties voor nagenoeg alle trajecten binnen Laos.
Een andere optie die je hebt is om het via je accommodatie of een travel agency te doen, al ben je dan doorgaans ietsje meer kwijt.
Tours en activiteiten regelen voor Laos
Tours en activiteiten in Laos regel je ofwel op locatie ofwel online. Get Your Guide behoort tot de betere platforms, zij bieden tig leuke uitstapjes aan en werken samen met lokale organisaties.
Hieronder vind je de zes populairste tours en activiteiten in Laos, volgens datzelfde Get Your Guide:
Heb je vragen over je rondreis door Laos? Of een coole tip? Laat het weten in de comments 🙂 !
Hi Robbert,
sorry maar je kon je eigen niet vermaken in Pattaya maar in Vientiane wel?
Ik ben meerdere male in Vientian geweest voor mijn visum Thailand en er is zo goed als NIETS te beleven daar. Het word ook wel de “Most boring Capital of the world” genoemd!
Ik heb met vele personen gereisd naar Vietian en zijn alle weer blij weer terug te zijn in Pattaya.
Blijf objectief Robbert en romantiseer niet te veel, blijf geloofwaardig
Greet
Hoi Greet,
Nogal een vreemde vergelijking die je maakt. Pattaya vind ik inderdaad walgelijk, Vientiane is weer compleet wat anders. Maar in dit artikel geef ik juist aan dat het een vrij saaie stad is, waar overigens wél enkele mooie dingen zijn om te zien.
Groet, Robbert