Backpacken in Laos: 8 dingen die ik heb geleerd

Backpacken in Laos is een ervaring die mij altijd zal bijblijven. Echter, mijn rondreis door Laos heeft me ook verschillende dingen geleerd. Vandaar dat ik dit artikel heb geschreven waarin ik diverse reistips voor Laos met je wil delen.

Dus, ben jij een backpacker, ga je naar Laos en heb je behoefte aan persoonlijke tips? Lees dan verder, want hier komen ze:

 

1. Let op wat je eet in Luang Prabang

Als je vanuit bijvoorbeeld Thailand aankomt in het sfeervolle stadje Luang Prabang, wil ik je adviseren om goed op te letten wat je eet. Ben je bijvoorbeeld op de morning market of night market, pas dan op met de baguettes. En dat zeg ik, helaas, uit eigen ervaring.

Goed om te weten: wist jij dat Laos een kolonie van Frankrijk is geweest tussen 1893 en 1953? Vandaar dat er verschillende Franse lekkernijen te krijgen zijn. Denk hierbij aan baguettes en andere bakkersproducten (onder meer ‘cinnamon bread’).

Waarom oppassen? Het zal je al snel opvallen dat de markt, en met name de baguettes, worden overspoeld door allerlei vliegen. Niet erg hygiënisch en gevaarlijk voor wat betreft het overdragen van bacteriën.

Je voelt ‘m al aankomen. Ikzelf ben hier erg ziek geworden, zo had ik behoorlijke maagproblemen waar ik ruim 1,5 week last van heb gehad waardoor ik mijn reis richting Vang Vieng uit moest stellen. Mijn gevoel is dat dit door het niet geheel ongevaarlijke eten dat ik op de markt had gekocht.

Lekker zo’n giga-baguette met Nutella, dat zeker. Wees echter attent wat je koopt!

 

2. Mountainbiken naar de Kuang Si Waterval kan, maar let op!

Kuang Si Waterval
Oftewel fietsen naar de Kuang Si Falls. Dit is niet wat de meeste backpackers doen, zij gaan met een (gedeelde) taxi naar het pareltje van Luang Prabang. Toch is fietsen een aanrader. De rit erheen met de mooie omgeving en de watervallen zijn me erg bijgebleven.

Maar waarom met de mountainbike? Dit is simpelweg een gave ervaring als je met een groepje backpackers bent. Zo kom je onderweg onder meer langs prachtige rijstvelden waar je even een stop kunt maken om te genieten van het uitzicht. Weet wel dat deze tocht zo’n 29 kilometer is.

Persoonlijk vond ik het erg gaaf, maar ik begrijp dat voor de niet sportievelingen onder ons dit wat teveel van het kan zijn. Helemaal als je zo’n fiets bij je hebt als ik had, wat een drama-ding was dat zeg. Let daarom echt goed op wat je huurt en begin niet zomaar als een kip zonder kop aan deze trip.

Samen met enkele reisgenootjes ben ik namelijk ernstig in de problemen gekomen omdat mijn trapper afbrak en het zadel in een erbarmelijk slechte staat was. En ik kan je zeggen dat het niet alleen mijn mountainbike was die beter af zou zijn bij een fietsenmaker.

Je kunt zelf wel bedenken dat een dergelijke lange afstand met een afgebroken trapper erg lastig af te leggen is en tot ergernissen leidt. Ik weet me nog goed te herinneren dat ik op de terugweg in het donker niet meer vooruit te branden was en dat ik flink aan het schelden was. Het is ook niet niks, na een dag avontuur bij de watervallen nog eens 29 kilometer fietsen op aan afgetrapte mountainbike. Nee, dat raad ik je niet aan 🙂 .

 

3. De 4000 Islands zijn best goedkoop

Houd voor ogen dat als je naar het zuiden van Laos gaat om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de 4000 Islands dat daar geen pinautomaten aanwezig zijn. Zorg er daarom voor dat je, voordat je de boot naar Don Det neemt, voldoende Kip (de munteenheid van Laos) bij je hebt.

Wist jij dat Laos geen muntgeld heeft maar enkel briefgeld? En dat het gebruikelijker is om in cash te betalen dan met creditcard of pinpas?

Tip: je kunt in Don Det bij verschillende restaurants/shops trouwens wel geld afhalen met je creditcard. Weet wel dat de commissie een stukje hoger ligt dan je gewend bent. Zit je krap bij kas en moet je op je budget letten? Lees dan deze 22 budgettips eens door.

Tot slot is het mij opgevallen dat Don Det (4000 Islands) niet perse duurder hoeft te zijn dan het vasteland. De kosten vielen me er heel erg mee, zeker voor wat betreft accommodatie. Dit in tegenstelling tot veel andere eilanden in Azië. Je hebt er al bungalows voor €5 en soms zelfs minder. En het leuke is: je kunt de kosten splitten als je met meerdere personen bent.

Wel is Luang Prabang wat duurder dan bijvoorbeeld Vang Vieng en Vientiane. Echter, ook Luang Prabang kent goede budgetopties qua accommodatie. Gewoon even ‘shoppen’ en het komt goed!

Tip: als je op Don Det bent, eet dan eens een Samosa. Dit is een Indiase lekkernij die in het dorpje veelvuldig te krijgen is. Ikzelf vond de Samosa met kip (hartig) of die met kokosnoot (zoete variant) erg lekker.

 

4. Betaal niet te veel voor je Laos-visum

Visa
Het visum on arrival voor Laos is 30 dagen geldig en kosten $35. Je kunt deze zowel bij de grensovergangen (Cambodja en Thailand) als op de luchthaven in Laos regelen. Zorg wel dat:

  • Je paspoort na vertrek uit Laos nog minimaal 6 maanden geldig is.
  • Je het benodigde bedrag in Dollars bij je hebt (wisselen kan bijvoorbeeld in Thailand aan de grens).
  • Je één pasfoto bij de hand hebt.

Kom je vanuit Thailand per boot naar Luang Prabang? Regel dan zelf je visum bij de grens en laat je niet oplichten door bijvoorbeeld een tuk-tuk-chauffeur die jou wil ‘helpen’. Via hen betaal je doorgaans veel te veel voor de zogenaamde ‘service’ die zij verlenen.

 

5. Vang Vieng: pas op met drugs en alcohol

Vang Vieng Tubing
Credits: recoverling, Flickr

Vang Vieng, het walhalla voor de party-gerichte backpackers onder ons. Je kent ze misschien wel, de bekende tanktops met het tube-logo op de borst. Echter, als je het mij vraagt, is Vang Vieng ook meteen de meest ‘gevaarlijke’ plek in Laos. Zo overleden hier in 2011 liefst 27 toeristen als gevolg van de fatale combinatie die tuben-drugs/alcohol heet.

En dan is er nog het nachtleven in Vang Vieng. Denk hierbij aan bekende barretjes als Sakura en de Kangaroo Sunset Bar. De tijden zijn hier wat veranderd. Waar in het recente verleden nog veelvuldig reclame gemaakt werd voor de bekende ‘mushroom pizza’s’, ‘mushroom shakes’ en ‘special tea’ is dat nu minder het geval. Echter, de drugsrijke producten zijn nog altijd te krijgen, evenals het in Vang Vieng populaire opium en wiet.

Het enige dat ik je wel meegeven is om hier mee op te passen. Je zal niet de eerste backpacker zijn die wordt meegenomen naar het politiebureau om de keuze te krijgen tussen een gevangenisstraf of een boete (van $600 of meer)!

Let verder ook op met de gratis ‘welkomstdrankjes’ die je bij binnenkomst in de barretjes gelegen op de rivier krijgt. Meestal is dit de lokale whisky ‘Lao Lao’ die wat mij betreft harder binnenkomt dan een reguliere sterke drank. Bovendien is deze lokale alcoholversnapering ongereguleerd! Proberen kan zeker geen kwaad, maar let wel op.

Overigens zijn er geruchten geweest dat het tuben, na het grote aantal doden in 2011, zou stoppen. Dit is niet het helemaal het geval. Onlangs (december 2015) zijn er trouwens nog vier mensen verdronken. Wanneer stopt het?

Tip: ga zeker niet alleen tuben maar breng ook een bezoekje aan de Phoukham Cave en de bijbehorende Blue Lagoon.

 

6. Pinnen in Luang Prabang doe je het best overdag

Je denkt misschien, wat is dit voor onzin. Maar ik heb in Luang Prabang meegemaakt dat mijn bankpas werd ‘ingeslikt’ door de desbetreffende geldautomaat waar ik geld wilde pinnen. Overigens was ik niet de enige, ik ben meerdere backpackers tegengekomen die tegen dit probleem aan zijn gelopen.

Het probleem was dat dit in de avond gebeurde, waardoor de bank waar ik naar belde reeds gesloten was. Ik had dus pas de dag daarop zekerheid voor wat betreft het terugkrijgen van mijn bankpas. Dit is uiteindelijk gelukt, maar de onzekerheid waarin ik verkeerde, bespaar ik je liever.

Daarom adviseer ik je om overdag geld af te halen/te pinnen. Mocht het dan zo zijn dat de ATM jouw pas inslikt, dan kun je in ieder geval direct contact opnemen met de bank waar je de problemen hebt ondervonden.

 

7. Malariatabletten zijn je eigen keuze

Weet dat in bijna heel Laos Malaria voorkomt.

Ikzelf heb er voor gekozen om me iedere dag bij schemering goed in te smeren met een lokale insecten crème en daarbij in ieder geval lange mouwen aan te trekken. Dit is, gezien het aantal muggen, een absolute must.

Waarom koos en kies ik hiervoor? Ik heb zoveel slechte verhalen gehoord over de bijwerkingen van Malarone (vreemde psychotische dromen en zelfs haaruitval) dat ik wel even twee keer ben gaan nadenken. Daarbij komt dat de kans op besmetting met het virus op Don Det niet bijster groot is, al sterft het er wel van de muggen.

Tot op de dag  van vandaag heb ik daarom nog nooit Malariatabletten geslikt. Maar begrijp me niet verkeerd: deze keuze is helemaal aan jou en ik wil je absoluut geen medisch advies geven. Wel is het een feit dat het rotzooi is die ik liever niet in m’n lichaam heb, zeker als er andere manieren zijn om me te beschermen.

Let op: op Don Det is geen ziekenhuis of iets dergelijks aanwezig. Indien er iets met je gebeurt, word je overgebracht naar het dichtstbijzijnde hospitaal in Pakse (3,5 uur reistijd). Wel is er een kleine apotheek in Don Khone voor kleine blessures en infecties.

8. Durf een monnik aan te spreken

Monnik Laos

Dit is niet verboden, al denken mensen dat soms. Sterker nog, monniken waarderen het als je een praatje met ze maakt. Dit is voor hen een manier om kennis te maken met een andere taal en om meer te vertellen over hun dagelijkse leven. Zo kunnen ze hun Engels bijvoorbeeld een beetje bijspijkeren, iets wat men over het algemeen graag doet.

Indien je een vrouw bent, let dan wel op dat je niet te dichtbij een monnik gaat staan of zitten. Raak de desbetreffende persoon al helemaal niet aan. Bovendien geldt voor zowel mannen als vrouwen dat het niet gewaardeerd wordt als je wijst richting een Boeddha of deze aanraakt.

Wil je een foto nemen van een monnik? Doe dit dan op afstand en niet vlak voor z’n neus. Dit wordt als asociaal beschouwd. Toeristen gaan hier nogal eens de fout in, bijvoorbeeld tijdens de aalmoezen-ceremonie in Luang Prabang. Té dichtbij komen om ten koste van alles die ene upclose-foto te hebben. Hoe zou jij het vinden als iemand ongevraagd ineens met een camera in je comfortzone komt staan?

Backpacken in Azië?

Dan is, Backpackgids Azië, hét 6-delige reispakket voor backpackers jouw beste vriend. We lossen onder meer de onderstaande issues voor je op:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? Meer dan 70 routes!
Hoe kan ik kosten besparen zonder dat mijn reis aan kwaliteit inlevert?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Heb jij wat aan deze tips gehad? Share! Tips? laat het hieronder weten 🙂 .

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
3 Antwoorden
  1. rob

    Nu ik dit schrijf, en lees over foto’s maken: ik had een foto van hem kunnen vragen. Ik moet misschien toch jouw spoor volgen richting een website, die me stimuleert, veel meer te registreren. Ik hou wel een dagboekje bij, maar als niemand me leest is er ook niet veel lust om daar alert op te zijn. en het spoor van jouw site naar, tja, hoe kwam ik hierop, weet het al niet meer. Ook belangrijk.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw