Luang Prabang: de gouden stad van Laos (alle info + tips)

Luang Prabang, vroeger bekend als Muang Xieng Thong –oftewel: de Gouden Stad-, wordt over het algemeen als een van de hoogtepunten gezien van het mooie Laos. Dit is niet zo vreemd, aangezien de voormalige hoofdstad een buitengewoon prettige plek is om doorheen te wandelen, om lekker wat te eten aan de Mekongrivier of om simpelweg rond te struinen over gezellige avondmarkt. Daarnaast is het dé uitvalsbasis om de imponerende Kuang Si-watervallen te bezoeken.

Bovendien kun je er genieten van de heerlijke bakkersproducten die, ten gevolge van de Franse bezetting in het verleden, op talloze plekken te krijgen zijn. Denk hierbij aan baguettes, kaneelgebakjes, cakes en andere lekkere dingen. En ik kan je zeggen, dat is best fijn als je alleen maar noodles en rijst gewend bent 🙂 .

Het is al met al een stadje met charme. Ik zeg bewust ‘stadje’ omdat zowat alles op loopafstand te bereiken is. Eenmaal aangekomen, kom je terecht in een unieke atmosfeer; je hebt soms het idee een flinke sprong terug in de tijd gedaan te hebben. Deze charme trekt natuurlijk bezoekers, waardoor het plaatsje steeds populairder wordt. Neem dit met een korreltje zout, want nog altijd is Luang Prabang een zeer authentieke bestemming die nog niet door de grote massa is ontdekt. We hebben het immers over Laos, en niet over Thailand of zo.

Dat Luang Prabang bijzonder is staat voor mij wel vast. En niet alleen voor mij, want ze staat sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Echter, ik heb er tevens een aantal minder leuke dingen meegemaakt. Daarover vertel ik je in dit artikel meer. Behalve mijn persoonlijke verhaal, bespreek ik ook de mooiste bezienswaardigheden en leuke activiteiten die je in en rondom deze boeiende stad kunt bezoeken en ondernemen. Verder heb ik nog een hoop tips voor je op het gebied van eettentjes, fijne accommodaties en hoe je er precies komt.

Mijn mindere ervaringen in Luang Prabang

Na de epische boottocht van Chiang Khong naar Luang Prabang werd mijn verblijf er op enig moment helaas minder leuk. Hoe kwam dit? Daarvoor waren verschillende redenen. Om precies te zijn heb ik drie slechte ervaringen meegemaakt in dit mooie rivierstadje.

 

1. Pinpas kwijt

Allereerst het volgende voorval. Toen ik kips (de lokale valuta) wilde gaan pinnen in de hoofdstraat, slikte de pinautomaat mijn pasje in. Ik was mijn bankpas dus per direct kwijt. Geen hoofdkantoor in de buurt, alleen een geldautomaat.

Tja, wat moest ik toen?

Positief blijven, en vooral in een goede afloop geloven 😉 .

Ik liep terug naar het m’n hostel en vroeg bij de receptie of ze me konden helpen. Wellicht dat zij een idee hadden waar ik naartoe kon bellen. Gelukkig hadden ze een nummer. Helaas kon ik de bank niet bereiken aangezien die gesloten was.

De dag erop belde ik meteen met de bank om te vragen of ik mijn pinpasje op een of andere manier terug kon krijgen. Ik was zo blij toen ze me vertelden dat het inslikken van bankpassen regelmatig voorkomt en ik langs kon komen om te kijken of die van mij gevonden was.

Ik nam meteen een taxi, aangekomen bij de bank kon ik even plaatsnemen in de wachtruimte. Vervolgens werd al snel duidelijk dat ze m’n bankkaart hadden. Man, wat was ik opgelucht. Blijer kon ik me niet voelen.

In principe valt dit dus wel mee. Ik had m’n pasje immers weer terug. Helaas gebeurde er nog een aantal dingen.

 

2. Een steentje in m’n hand

Dan was er nog wat; in m’n handpalm zat namelijk een steentje. Ja je leest het goed. Dit was zo, omdat ik vlak voor vertrek uit Nederland tijdens een harde sprint op de grond was gevallen. In de wond is -bleek toen- een klein steentje blijven zitten. In het begin had ik hier geen last van, maar dit begon te komen in Luang Prabang.

Het werd behoorlijk pijnlijk; ik merkte dat m’n lichaam het steentje probeerde af te stoten. Alleen lukte dit niet, omdat er inmiddels huid omheen was gaan groeien. Het gevolg was erge pijn in heel m’n hand. Zie het als een splinter, alleen dan ter grootte van een steentje. Nou, dan weet je het wel denk ik 😉 .

Dus zat er nog één ding op: naar de dokter gaan. In het guesthouse waar ik verbleef, vroeg ik of er een artsenpost in de buurt was. Dit bleek gelukkig zo te zijn, althans dat dacht ik .

Ik liep naar een lokaal ziekenhuisje, maar hier bleek niemand te werken. Het pand leek al jaren leeg te staan, waardoor ik niet geholpen kon worden. Later hoorde ik dat je voor serieuze problemen het best naar Bangkok kon gaan. Nou, daar zat ik dan in Luang Prabang.

Door de aanhoudende pijn in m’n hand, zat ik er sterk aan te denken om het eigenhandig op te lossen: een sneetje maken en de steen eruit halen. Achteraf ben ik blij dat ik dit niet heb gedaan. Later heb ik ‘m namelijk in Don Det kunnen verwijderen. Het steentje was inmiddels vergenoeg naar buiten gekomen.

 

3. Voedselvergiftiging

Behalve het verliezen van m’n bankpas en de gigantische pijn aan m’n hand, heb in Luang Prabang een voedselvergiftiging opgelopen. En niet zo’n kleine ook. Nog altijd heb ik het vermoeden dat dit komt van de stokbroden die ik op de markt kocht. Die heerlijke baguettes met Nutella.

Dit denk ik, omdat er zwermen vliegen op de etenswaren zitten. In ieder geval wel toen ik er was. Ze landden op bijna al het eten dat verkocht werd aan toeristen en met name op de stokbroden. Het beleg was destijds gelukkig grotendeels afgedekt, zodat ze hier niet op konden.

Maar na een paar dagen was het dus zover: ik liep een voedselvergiftiging op en ik kon nauwelijks nog op m’n benen staan. Liggen in een dorm en zo dicht mogelijk bij het toilet blijven is wat ik deed.

En het vervelende was dat het maar niet ophield. De maagklachten bleven aanhouden ondanks medicatie. Eerlijk gezegd heb ik nooit eerder zo’n last gehad.

 

Hoe het verder ging…

Mijn maagproblemen bleven aanhouden, wat ertoe leidde dat ik ziek in bed bleef omdat ik nauwelijks weg kon blijven bij het toilet. Mijn reisgenoten gingen verder, tuben in Vang Vieng. Ik vertelde ze dat ik een aantal dagen later wel zou komen. Als ik wat opgeknapt zou zijn.

Een dag of drie daarna, nam ik een minibus naar Vang Vieng. Ik was nog verre van beter, maar ik kon in ieder geval al in een auto zitten.

Helaas begon ik pas op de 4000 Islands echt beter te worden, de bestemming waar ik na Vang Vieng heen ben gegaan.

Al met al heeft de voedselvergiftiging er dus behoorlijk ingehakt. Het heeft twee weken heeft geduurd voor ik beter was! Ook heb ik op de 4000 Islands het steentje uit mijn handpalm kunnen verwijderen. Eindelijk was ik weer vrij van alle pijntjes en kon ik mijn reis voortzetten in de natuur in plaats van in bed.

 

Maar…

Dat ik in Luang Prabang toevallig wat onaangename dingen heb meegemaakt, wil niet zeggen dat het stadje zelf niet leuk is. Integendeel zelfs. Luang Prabang heeft een hoop moois te bieden.

Maar wat is er nou te doen in Luang Prabang? Daarover ga ik het met je hebben in het vervolg van dit artikel

 

Backpacken in Luang Prabang: bezienswaardigheden en activiteiten

Hieronder bespreek ik in tien bezienswaardigheden en activiteiten voor je verblijf in wat misschien wel de mooiste stad van Laos is.

 

1. Bezoek de betoverende Kuang Si Waterfall

De Kuang Si Waterfall is wat mij betreft de mooiste bezienswaardigheid rondom Luang Prabang

Hét hoogtepunt van Luang Prabang is wat mij betreft de Kuang Si-waterval. Je vindt deze -helaas behoorlijk toeristische- trekpleister op zo’n 30 kilometer ten zuiden van het stadje.

Ik had er al veel positiefs over gehoord, eigenlijk alleen maar goede dingen. Daar aangekomen, bleek dat andere backpackers niets teveel hadden gezegd. Zo betoverend groen als het water hier is, de mooie bosrijke omgeving en de avontuurlijke wandelingen die je dwars door het oerwoud kunt doen, maken de Kuang Si-waterval tot een must als je in Luang Prabang bent.

Wees wel voorbereid op zeer koud water, al went dit enigszins als je erin bent gesprongen.

Wat ik en m’n reisvrienden vervolgens deden, was omhoog lopen naar de top waar we met een prachtig uitzicht beloond werden. Als je vervolgens langs de andere kant afdaalt, kom je bij een andere prachtige waterval waar je even kunt afkoelen in de bijbehorende waterpool.

In het begin zei ik ‘toeristische trekpleister’, maar leuk om te weten is dat als je doet wat wij deden, op avontuur gaan in de jungle, er weinig toeristen te zien zijn. Bereid je wel voor op gladde en natte weggetjes met hier en daar een behoorlijke klim.

Tip: neem hier ook een kijkje bij het Kuang Si Falls Butterfly Park dat ongeveer 300 meter voor de ingang van de Kuang Si-waterval ligt. De entree is 40.000 LAK.

Praktische informatie

Om er te komen huurden wij een mountainbike, al is dit best een zware tocht. Het fijne is wel dat je kunt stoppen waar je wilt, onder andere bij diverse prachtige rijstvelden die je onderweg tegenkomt. Een tuk-tuk vanuit het centrum kost tussen de 30.000 en 40.000 LAK.

De entree tot de watervallen is overigens 20.000 LAK. Je kunt er tevens voor kiezen om deze tour te boeken waarbij je naast de watervallen ook een olifantenopvangplaats en de Pak Ou Caves bezoekt.

Tip: als je met de mountainbike gaat, let dan wel op de kwaliteit ervan. Ik had een niet zo fijne, waarvan de trapper steeds losschoot. Niet erg prettig als je bijna 30 kilometer heen en 30 kilometer terug moet fietsen.

 

2. Ga ’s avonds een potje bowlen (en dansen!) bij de Luang Prabang Bowling Alley

Ondanks dat het nachtleven in Luang Prabang niet bepaald bruisend te noemen is, is er sowieso één spot die ik met je wil delen: de Luang Prabang Bowling Alley. Het is een ideale plek om andere reizigers te leren kennen en om, hoe gek het misschien ook klinkt, een avondje op stap te gaan. Behalve een potje bowlen wordt er flink gefeest. Het is dé spot waar mensen bijeenkomen om een avondje uit te gaan.

Houd wel rekening met enorme drukte, zeker na elven. Dit maakt het ook meteen weer tot een gezellige plaats, bijna een soort dorpshuis voor reizigers. Je kunt er tot 2.30 uur terecht.

Wij gingen er steevast heen om een balletje te gooien als de iconische backpackersbar Utopia sloot. Utopia bestaat trouwens niet meer, vandaar dat ik daar verder niets over heb gezegd.

 

3. Vermaak je op de ochtend- en avondmarkt

Streetfood eten op de bruisende avondmarkt

Ga zeker naar de gezellige marktjes te in Luang Prabang: de morning market en de night market.

Op de ochtendmarkt is een fantastische manier om kennis te maken met de locals van Luang Prabang. Zij komen hier namelijk hun inkopen doen. De geur van verse kruiden, zoet fruit en vers eten zal je vrijwel direct lekkere trek geven. Groenten, fruit, vis, insecten, rijst, noodles en specerijen: alles is hier te vinden. Uiteraard voor aantrekkelijke prijzen. De markt ligt tussen Inthasome Road en Sathoutan.

In de avond is er de night market, middenin de old quarter van Luang Prabang. Je vindt hier vele handgemaakte spulletjes, de bekende tanktops en uiteraard heel veel eten. Wat mij betreft is het vooral de relaxte sfeer die deze markt zo bijzonder maakt. Als je iets wilt kopen, vergeet dan zeker niet af te dingen. De prijzen zijn aangepast aan toeristen.

Vanaf de 07.00 uur is hier een ochtend- en middagmarkt: de Hmong market. Ze verkopen hier van alles, waaronder veel eten. Het is dan ook een populaire spot om te ontbijten of te lunchen. Denk hierbij aan baguettes, rijstgerechten, gebakjes, fruitshakes en dergelijke. Deze markt is open tot 17.00 uur wanneer de avondmarkt begint. Nogmaals: let wel op wat je eet, want ik ben hier behoorlijk ziek geworden.

Een leuke foodie-tour om te doen is deze. Je gaat hierbij ’s ochtends met een gids op zoek naar lekkere hapjes op de ochtendmarkt en zult zelfs een praatje maken met een monnik.

 

4. Huur een fiets en bezoek tempels

Wat Xieng Thong, een indrukwekkende tempel in Luang Prabang

In Luang Prabang vind je heel wat verschillende tempels, 66 verschillende om precies te zijn. Genoeg om te bezoeken dus. Als je net als ik een mountainbike of stadsfiets huurt, kom je er onderweg meerdere tegen.

Hieronder enkele suggesties:

Een aanrader is Wat Xieng Thong, ook wel de ‘tempel van de gouden stad’ genoemd. Ze is gebouwd in 1559-1560 en staat bekend als meest populaire -en tevens mooiste- tempel van Luang Prabang. Je vindt dit bouwwerk op de kruising van de Mekong- en de Khanrivier. Het leuke is dat je hier in de vroege ochtend monniken hun rituelen ziet uitvoeren. De entree is 20.000 LAK.

Ook Wat Xieng Mouane (1853) op de Sotika Kuman Road is een bezoekje waard. Het speciale is dat hier veel jonge monniken komen om, behalve voor religieuze doelen, verschillende ambachten te leren. Zo heb je hier een speciaal opleidingscentrum waar men wordt opgeleid om de tempels in Luang Prabang te kunnen onderhouden en restaureren. Denk hierbij aan houtsnijwerk, schilderen en het maken van Boeddhabeelden. Leuk om eens te zien. De toegang tot dit complex is gratis.

Wat Wisunalat ligt in het oude centrum van Luang Prabang en werd gebouwd in 1513. Ze is tevens de oudste tempel die je in het stadje vindt. De Winsunalat-tempel werd -zoals veel andere tempels- in 1887 compleet verwoest door oorlog met de Chinezen, maar gelukkig in 1898 weer gerestaureerd. Voor dit bouwwerk vind je overigens nog een andere bezienswaardigheid: That Pathum; de stoepa die eruitziet als een watermeloen. De entree is 10.000 LAK.

Tot slot is Wat Sensoukaram -oftewel de ‘red temple’- een mooie en bovenal niet-toeristische tempel om naartoe te gaan. De rode muren met gouden decoraties buiten en de Boeddhabeelden en imposante pilaren binnen, maken dit Boeddhistische bouwwerk uit 1718 tot een indrukwekkende plek om te zijn. De entree is gratis.

Als je geïnteresseerd bent in een stukje geschiedenis, is ook het Royal Palace in Luang Prabang de moeite waard. In dit museum kom je meer te weten over het oude Laotiaanse koningkrijk. De entree bedraagt 30.000 LAK. Je vindt hier trouwens tevens de prachtige Wat Haw Pha Bang.

Tip: je bezoekt boeddhistische heiligdommen, zorg dus dat je je schouders en knieën bedekt hebt. Doe verder altijd je schoenen uit als je naar binnengaat.

5. Leer rijst planten bij de Living Land Company

Als je eens wat anders wilt doen ga dan farmen op een biologische boerderij: de Living Land Company. Zij leveren allerlei vers verbouwde producten aan hotels, winkels en restaurants in Luang Prabang. Dichterbij de bron kun je dus niet zitten.

Je krijgt onder andere te zien hoe rijst nou eigenlijk wordt geproduceerd. Naast rijst, zie je ook hoe ze hier allerlei soorten biologisch fruit en groenten verbouwen. Verder legt een perfect Engelssprekende gids alles haarfijn uit.

En het leuke is: je kunt zelf ook in de blubber gaan staan om mee te helpen. Zo krijg je de mogelijkheid om rijst te planten. Je voelt je op dat moment heel even een échte local. Tegelijkertijd groeit je respect ten aanzien van de lokale bewoners met de seconde; je ervaart namelijk hoe hard ploeteren het werken in de rijstplantages is.

Behalve het planten van de rijst, kun je op de boerderij bovendien allerlei rijstproducten proeven. Onder meer de bekende (en lekkere) sticky rice.

Deze activiteit staat in Laos als een van de meest authentieke ervaringen die je maar kunt opdoen. Een échte aanrader dus als je in Luang Prabang bent.

 

6. Geniet van het uitzicht vanaf Mount Phousi

Het fraaie uitzicht vanaf Mount Phousi

Voordat de zon ondergaat, is het erg gaaf om Mount Phousi te beklimmen. Na precies 329 treden kom je aan bij de top en kun je genieten van een schilderachtige uitzicht over de stad, groene bergen en de rivieren. Dit gecombineerd met de ondergaande zon, zorgt voor een fabelachtig geheel.

Behalve het uitzicht, vind je hier tevens een Boeddhistische pagode: Wat Chom Si. Op de weg naar beneden kom je vervolgens nog langs allerlei indrukwekkende Boeddhabeelden.

Ik zeg er wel meteen bij dat het hier erg druk kan worden, zeker met de zonsondergang. Busjes met toeristen komen en gaan rond dit tijdstip. Zoek je wat meer rust? Ga dan eerder op de dag. De kosten bedragen overigens 20.000 LAK.

In plaats van op eigen houtje gaan heb je tevens de mogelijkheid om een tour te boeken waarmee je met een groep op pad gaat.

 

7. Kajak naar de Pak Ou Caves, de Boeddhagrotten van Luang Prabang

De Pak Ou Caves liggen aan de Mekongrivier en zijn zodoende met de boot bereikbaar. Maar het vetste is om per kajak te gaan. Boek daarvoor deze dagtrip. Je vertrekt vanaf de Nam Ou Riverside en behalve de grotten zal je tevens naar een prachtige lunchlocatie peddelen, om tijdens een lekker hapje te genieten van een rustgevend uitzicht op de Mekong.

Het begin van de tocht naar de grotten over de Nam Ou River is misschien nog wel het leukst aan deze activiteit. De omgeving is prachtig met onder meer gigantische kalkstenen rotsformaties.

De Pak Ou Caves zijn overigens twee grotten die met elkaar verbonden zijn: Ting en Tham Theum. Binnenin staan letterlijk duizenden gouden Boeddhabeeldjes, die door de jaren heen door alle bezoekers zijn neergezet. Het zorgt voor een speciaal sfeertje.

Terugkomend op de Mekong, een erg vet uitstapje dat ik je aanraad is de Sunset Cruise. Je stapt aan boord van een traditionele houten boot en geniet van een heerlijke hotpot -een Chinese fondue- tijdens de zonsondergang.

 

8. Woon een aalmoes-ceremonie bij

De aalmoes-ceremonie in Luang Prabang

Zorg dat je wekker uiterlijk om 05.00 uur afgaat, zodat je getuige kunt zijn van monniken die door de straten van Luang Prabang lopen om hun offers op te halen. Dit wordt ook wel de ‘aalmoezen-ceremonie’ genoemd.

Zo rond 05.30 uur wandelen de monniken langs de mensen die iets aan hen willen geven. Meestal is dit eten, dat je bij de omringende kraampjes kunt kopen of zelf meeneemt. Verwacht hierbij niet al teveel aanspraak van de monniken, tijdens het lopen zijn ze aan het mediteren en zullen ze je daarom meestal niet bedanken of groeten.

Behalve toeristen, doen veel locals uit de stad hier een offer. Ze hebben hierbij de overtuiging dat ze door deze liefdadigheid een beter leven na de dood krijgen. Het is erg indrukwekkend hoe de inwoners van Luang Prabang de monniken dagelijks voorzien van voedsel.

Jij kunt hier dus ook voor even deel van uitmaken. Blijf wel respectvol, maak bijvoorbeeld geen foto’s en praat niet overdreven hard. Helaas komt het nogal eens voor dat toeristen als aasgieren de weg oplopen om te fotograferen.

 

9. Wandel over de bamboebrug en ontdek het lokale Luang Prabang

De bamboebrug in Luang Prabang, een typische spot die backpackers aantrekt

Tijdens het droge seizoen loopt er een brug over de Namkhan rivier, die je naar het authentieke deel van Luang Prabang brengt. Je komt er locals tegen die hout bewerken, sieraden maken of aan het weven zijn. Of een stel kinderen dat in eerste instantie wegkijkt en je daarna verlegen begroet.

Gaaf is trouwens ook om er in de avond te wandelen, wanneer het donker is. De Bamboo Bridge, zoals ‘ie officieel heet, is dan namelijk sfeervol verlicht waardoor het er allemaal extra fotogeniek uitziet.

In het natte seizoen is de brug vanwege het hoge waterpeil steevast onbegaanbaar en vaak zelfs helemaal weggespoeld. De dorpelingen herbouwen de bamboebrug weer wanneer het waterlevel daalt, dit doen ze met de opbrengsten van de entree die bezoekers betalen om de brug over te steken, namelijk 10.000 LAK.

 

10. Trek de jungle in en bezoek afgelegen dorpjes

Een trekking door de jungle is misschien niet meteen waar je aan denkt bij Luang Prabang, maar rondom het stadje stikt het van nevelwouden om lekker te hiken.

Zo is er deze driedaagse tour waarbij je ’s ochtends vroeg met een gids de Xeuang-rivier oversteekt om daarna de jungle in te trekken. Behalve tropisch regenwoud wandel je ook langs rijstvelden en zal je bij een Hmong-familie slapen, een echt authentieke ervaring.

De andere dagen bestaan uit een mooie wandeling door een vallei met beekjes, die omringd is met torenhoge bergen. Later die dag ontmoet je de liefste kinderen in de plaatselijke schooltjes. Tot slot hike je naar de bergpieken die het landschap domineren, waar je uitzichten hebt die tot de beste van Laos behoren.

Indien 3 dagen je iets teveel van het goede is maar je toch deze avontuurlijke en culturele ervaring wilt opdoen, kun je ook voor deze tweedaagse variant kiezen.

Als je een pure jungletocht wilt meemaken zijn er overigens betere bestemmingen. In Laos is Luang Namtha wat dat betreft een must.

 

Wat zijn de leukste tours in Luang Prabang?

Get Your Guide biedt heel wat gave tours aan in Luang Prabang en omstreken. Hieronder heb ik de populairste voor je neergezet.

 

Hoe zit het met transport in Luang Prabang?

Je kunt bijna alles te voet doen, gezien de compactheid van de stad. Een stadsfiets kost je dagelijks ongeveer 15.000 LAK, een mountainbike 30.000 LAK.

Een andere optie die je hebt is het huren van een scooter, reken in dat geval op 75.000 LAK per dag.

Verder kun je gebruikmaken van de tuk-tuks of minibusjes die je naar omringende gedeeltes brengen. Tuk-tuks beginnen met prijzen van 20.000 per ritje, afhankelijk van met hoeveel mensen je bent.

 

Welke eettentjes zijn leuk in Luang Prabang?

Eten en drinken met uitzicht over de Mekong en de achterliggende jungle en bergen

Ondanks dat voedsel me juist problemen heeft opgeleverd in Luang Prabang, bewaar ik goede herinneringen aan de verschillende restaurantjes die er te vinden zijn. Met name aan de rivier is het heerlijk om iets te eten en te drinken.

Ik heb het meerdere keren gedaan. Aan een tafeltje gaan zitten en vervolgens met een curry of verse vis genieten van het prachtige uitzicht over de Mekong, het berglandschap en de kalkstenen rotsen. Wat kun je je nog meer wensen?

Ook in het pittoreske centrum zitten trouwens een aantal goede tentjes. En natuurlijk mag je de streetfood op de ochtend- en avondmarkt niet gemist hebben.

Wat zijn nu mijn tips qua restaurants, koffietentjes en ontbijtzaakjes?

Een aanrader om te gaan eten is Khaiphaen. Het fijne is dat men de authentieke Laotiaanse gerechten vers maakt zonder toevoegingen. Puur eten dus. Leuk is verder dat het tevens een leerschool is voor koks.

Iets duurder, maar relatief rustig, mooi gelegen en kwalitatief goed, is het Viewpoint Restaurant. Of bestel er een pot kruidenthee en ga in een zachte stoel zitten met een boekje. Zulke dagen zijn ook super 🙂 .

Op zoek naar wat anders dan rijst en noodles? Ga dan voor de heerlijke pizza bij Pololo. Dit Italiaanse restaurant ligt overigens niet aan de Mekong, maar is een bezoekje meer dan waard. Ook bij Zurich Bread Factory & Cafe weten ze wat pizza bakken is trouwens 🙂 .

Een mix van Westers en Aziatisch eten vind je bij de BOUANG Asian Eatery, dat in het centrum ligt. Ook voor bijvoorbeeld een lekkere burger met friet kun je er terrecht.

En, mocht je van een lekker bakkie koffie houden, dan adviseer ik je om even binnen te lopen bij The Mekong Espresso. Een andere koffiebar direct aan de Mekong is DaDa Cafe. De cappuccino is hier echt subliem, je kunt zelfs de sterkte kiezen.

Een aanrader qua ontbijt in Luang Prabang is het Two Little Birds Cafe, dat in het centrum ligt. Ze hebben er onder andere erg lekkere smoothie bowls en toast met avocado-spread.

 

Waar in Luang Prabang raad ik je aan om te overnachten?

Zowel in het oude gedeelte als ten noorden van het centrum vind je betaalbare en bovendien goede accommodaties. Een aanrader is Aurora Backpackers Hostel. Een ander chill hostel is het Barn Laos Luangprabang Hostel.

Mocht je een eigen kamer willen voor niet te veel geld, dan is het View Khemkhong Guesthouse een leuke plek om te verblijven. Of boek een paar nachtjes bij het uitmuntend beoordeelde Mali House.

Een heel tof boutiekhotel met comfortabele kamers is My Dream Boutique Resort. Ook bij Luang Prabang Museum Inn & Travel heb je over comfort niets te klagen. Villa Oasis is een andere accommodatie in diezelfde prijsklasse, gelegen in een rustige straat op loopafstand van de hoofdstraat.

Indien je liever in een luxere accommodatie verblijft dan heb ik drie absolute aanraders voor je: het Avani+ Luang Prabang Hotel, het Satri House Hotel en het Le Sen Boutique Hotel.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Luang Prabang te blijven?

Ik adviseer je om sowieso 3 dagen in Luang Prabang te blijven. De kans is waarschijnlijk groot dat je er vervolgens langer zult blijven hangen, omdat de sfeer er zo relaxed is.

Het is gewoon een heerlijk backpackersplaatsje, en ook de ideale bestemming om even pas op de plaats te maken. Daarmee bedoel ik: je rust pakken van het soms zo hectische reisleventje. Lees anders ook even mijn stuk over slow travel. Of beter nog: doe dit terwijl je aan de Mekong zit en kom helemaal tot rust 🙂 .

 

Wat is de beste reistijd voor Luang Prabang?

De prachtige setting bij de Kuang Si Falls

Het droge seizoen loopt van november tot en met mei en wordt als beste reisperiode voor Luang Prabang gezien. De fijnste maanden daarin zijn november tot en met februari. Vanaf maart wordt het een stukje warmer en tevens benauwder.

Juni tot en met september is het regenseizoen in Luang Prabang en daarmee niet de beste tijd om naar het stadje te komen. Wel is het er in die maanden een stuk rustiger dan in het hoogseizoen, bovendien hoeft het absoluut niet te betekenen dat het er aan de lopende band regent.

 

Hoe kom je in Luang Prabang?

Zit je in Chiang Mai of Chiang Rai en wil je vanuit daar naar Luang Prabang? Ik raad je aan om net als ik de slow-boot vanuit de grensovergang bij Chiang Khong (Thailand) en Huay Xai (Laos) te nemen. Deze tocht duurt twee dagen en kost ongeveer 21.000 LAK. Onderweg stop je in het plaatsje Pakbeng om te overnachten. Aangekomen bij de haven van Luang Prabang, pak je een tuk-tuk naar het centrum (10 kilometer, 50.000 LAK). Het is een geweldig avontuur dat je als backpacker gewoon een keer meegemaakt wilt hebben.

Vanuit Vientiane en Vang Vieng kun je een (mini)bus nemen, dit duurt respectievelijk 9 tot 11 uur en 6 tot 8 uur.

Tot slot is ook vliegen een optie, Luang Prabang heeft namelijk een airport. Vanuit bijvoorbeeld Bangkok vlieg je er al in minder dan 1,5 uur heen.

Via 12Go Asia of Bookaway boek je je ticket voor de bus of minivan voor vrijwel ieder traject.

 

Welke bestemmingen zijn aan te raden na Luang Prabang?

Vang Vieng (6 uur reistijd), Luang Namtha (8 uur reistijd), Vientiane (7 uur reistijd), Nong Khiaw (3 uur reistijd) en Thailand (2 dagen reistijd per boot) zijn populaire bestemmingen om na afloop van Luang Prabang heen te gaan. Ikzelf ging met een minivan naar Vang Vieng en het werd een behoorlijk hobbelig ritje 😉 .

Als je de boot pakt naar Thailand of Nong Khiaw, koop je ticket dan gewoon rechtstreeks bij de pier. Dit is het goedkoopst.

Voor al je andere vervoerstickets adviseer ik je om die te kopen via 12Go Asia of Bookaway.

 

Zoek je een leuke route voor Laos?

Laos is al jarenlang een van de minder bekende bestemmingen in Zuidoost-Azië, maar is écht een pareltje om bezocht te hebben. Zowel qua natuur, cultuur als avontuur. Het enige wat ik er niet zo boeiend vind is het lokale eten, maar da’s natuurlijk persoonlijk.

Mocht jij nou een leuke route voor Laos zoeken, laat mij je dan een handje helpen. In Backpackgids Azië heb ik een aantal leuke routes door Laos voor je uitgestippeld waarmee je direct op pad kunt en een geweldige reis tegemoet gaat.

 

Wat zijn jouw ervaringen in Luang Prabang. Of heb je vragen? Laat het weten in de comments 🙂 ! 

Haal het maximale uit je reis door Laos

Ga jij backpacken in Laos? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Laos halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Laos en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw