Als je gaat backpacken in Laos kan ik je sowieso één ding zeggen: je zult er geen spijt van krijgen. Met haar prachtige natuur, grotten, tempels en de fijne atmosfeer, is ze een zeer geliefde bestemming onder backpackers.

Veel reizigers kiezen ervoor om na afloop van het noorden van Thailand met de boot naar het Laotiaanse Luang Prabang te reizen. Ook zijn Vietnam en Cambodja bekende toegangspoorten tot dit bijzondere land.

Het is natuurlijk wel handig om te weten op wat voor soort kosten je kunt rekenen, welke bezienswaardigheden er zoal zijn en waar je aan moet denken voordat je naar Laos vertrekt.

In deze miniguide kom je meer te weten over dit soort onderwerpen en deel ik tevens mijn persoonlijke ervaringen met je.

 

De thema’s van dit artikel zijn…

Kosten backpacken Laos
Bezienswaardigheden Laos
Voorbereiding backpacken Laos

 

Backpacken Laos – de kosten

Wat zijn nu de typische uitgaven die je als backpacker in Laos kunt verwachten? In dit gedeelte bespreek ik de kosten voor accommodatie, eten & drinken, vervoer en tours & activiteiten. Tevens geef ik je een schatting van het benodigde dagbudget, dit doe ik op basis van mijn eigen ervaringen.

Maar eerst nog even dit:

Ik hoor mensen vaak zeggen dat Laos duurder is dan andere landen in Azië. Echter, nadat ik er zelf ben geweest, kom ik tot de conclusie dat dingen die anderen vertellen lang niet altijd zo zijn. Gemiddeld genomen kan het best duurder zijn, maar als je even goed zoekt dan hoef je in Laos helemaal niet meer geld kwijt te zijn dan in de omringende landen.

Wisselkoers: in dit artikel zijn de prijzen in Laotiaanse Kip. De wisselkoers die je aan kunt houden is 10.000 Kip = €1.

Accommodatie in Laos

De gemiddelde prijs voor een dorm (slaapzaal) ligt zo tussen de 20.000 en 40.000 Kip (€2 tot €4 dus). Het kan, zeker buiten de grotere plaatsen, lastig zijn om een dorm te vinden. Gelukkig zijn de private rooms vrij gunstig geprijsd in Laos. Sterker nog: als je samen met iemand reist, ben je in het geval van een eigen kamer vaak zelfs goedkoper uit vergeleken met een slaapzaaltje.

Indien je een eigen kamer inclusief airco en eigen badkamer wilt, reken dan op 80.000 tot 130.000 Kip. Een standaardkamer met tweepersoonsbed en een ventilator kost gemiddeld 30.000 tot 60.000 Kip. Het kan nog goedkoper, zo heb ik al eens in een kamer van slechts 20.000 Kip geslapen.

Bungalows op de 4000 Islands heb je al vanaf 30.000 Kip, inclusief uitzicht over de Mekongrivier. Eilanden hoeven dus niet altijd duur te zijn 🙂 .

Indien je kiest voor een gedeelde badkamer, dan is je kamer al snel 25 tot 30% goedkoper. Een goede optie, als je geld wilt besparen op accommodatie, maar geen trek hebt in een dorm.

Wanneer je in Luang Prabang aankomt vanuit Thailand, kun je het gevoel hebben dat de accommodatie een stukje duurder is dan je gewend was in bijvoorbeeld Chiang Mai. Echter, even rondlopen en wat prijsvergelijk doen, doet wonderen. Ik heb in dit stadje in een dorm geslapen voor 2.000 Kip.

 

Eten en drinken in Laos

Net als in andere Aziatische landen, kun je ook in Laos terecht voor streetfood. Denk aan sticky rice, andere rijstgerechten, noodles of baguettes. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 10.00 en 15.000 Kip. Baguettes kunnen nog goedkoper, voor 6.000 Kip heb je vaak al een heerlijk stokbroodje met beleg.

Ga je eten in een restaurantje, dan liggen de prijzen ietwat hoger maar dit verschil is nauwelijks noemenswaardig. Denk aan bedragen van 15.000 tot 25.000 Kip. Voor een Westers gerecht, zoals een hamburger met friet of een pizza, betaal je gemiddeld 40.000 tot 70.000 Kip.

Ook voor een betaalbaar biertje zit je goed in Laos. De grote flessen Beerlao van 0,64 liter kosten tussen de 8.000 en 10.000 Kip in de lokale supermarktjes. In een bar of cafeetje zijn de flesjes ongeveer twee keer zo duur. Mocht je het nog niet weten, Beerlao is heerlijk bier (vind ik dan). Wijn is een qua prijs ander verhaal, voor een flesje betaal je al snel 125.000 Kip of meer. Maar goed, dit is in Azië vrij normaal. Blikjes frisdrank zitten zo rond de 5.000 Kip, datzelfde geldt voor een 1,5 liter fles water.

Voor de rokers onder ons: een pakje Marlboro kost gemiddeld 140.000 Kip, reken op de helft voor de nagemaakte of lokale variant.

Eén ding wil ik je wel zeggen: de koffie in Laos vind ik niet om te zuipen. Laat ik maar gewoon eerlijk zijn 😉 . Ik heb het over de Lao Coffee. Overal te koop voor ongeveer 8.000 Kip. Nu heb ik deze koffie alleen in Luang Prabang geproefd; ik was meteen genezen. Misschien dat jij betere ervaringen hebt, dan hoor ik ’t uiteraard graag van je.

Vervoer in Laos

Veel van de bestemmingen in Laos zijn prima bestemmingen om te wandelen. Persoonlijk heb ik er veel minder gebruikgemaakt van tuktuks, taxi’s en dergelijke dan in bijvoorbeeld Thailand of de Filipijnen.

Een vervoersmiddel dat je veel ziet, is de zogenaamde Jumbo. Dit zijn motorbike-tuktuks. Denk aan bedragen tussen de 10.000 en 50.000 Kip, afhankelijk van de af te leggen afstand. De prijzen spreek je voor vertrek af. Vergeet niet te onderhandelen, de chauffeur zal altijd hoger inzetten dan het ritje eigenlijk waard is.

Ook zie je regelmatig toeristen en locals rijden op de fiets. De huur hiervan is 10.000 tot 15.000 Kip per dag voor een normale stadsfiets met basket aan de voorkant. Voor een mountainbike ben je het dubbele kwijt.

Binnen de stad kun je ook ervoor kiezen om een scooter te huren. Reken op 40.000 tot 80.000 Kip per dag voor een standaard semi-automaat motorbike.

Net als in Chiang Mai, heb je in Laos ook Songthaews: de kleine busjes waar je met meerdere mensen achterin kunt zitten. De kosten die je kunt verwachten, zijn 10.000 tot 25.000 Kip per ritje. Ze worden in Laos met name gebruikt voor vervoer tussen stadjes of gebieden die net buiten de stad liggen. Aangezien ze niet bepaald comfortabel zitten, raad ik je aan om voor een tocht van meerdere uren een grote bus of minivan te nemen.

Voor transport buiten de stad, kun je gebruikmaken van bussen. Dit kunnen minivans zijn, maar ook dag-, of nachtbussen. Voor een minibus van Luang Prabang naar Vang Vieng ben je tussen de 100.000 en 130.000 Kip kwijt (zes uur rijden). Met een grote bus (VIP) duurt het een uurtje langer maar is het met 130.000 Kip niet goedkoper.

Je kunt ook nog kiezen voor een lokale bus, maar veel meer dan 20.000 Kip bespaar je dan niet. Nachtbussen zijn inclusief bed én zeer betaalbaar. Van Vientiane naar Luang Prabang betaal je maximaal 120.000 Kip voor een tien uur durende reis.

Verder is ook de boot een optie. Zo kun je bijvoorbeeld van Luang Prabang naar Nong Khiaw (110.000 Kip, zeven uur) of vanuit Nong Khiaw naar Muong Ngoi (25.000 Kip, één uur) varen met een longtailboot. Koop je kaartje altijd bij de pier en niet via een tussenpersoon, dit is het goedkoopste.

Tot slot kun je natuurlijk ook gebruikmaken van het vliegtuig, al is dit niet iets dat veel wordt gedaan. Niet zo gek, aangezien de hierboven genoemde opties allemaal erg betaalbaar zijn. Binnenlands vliegen is niet bepaald goedkoop te noemen, reken op minimaal €70 voor een enkele vlucht. De keuze is dan wat mij betreft vrij snel gemaakt.

 

Tours en activiteiten in Laos

De bedragen voor de verschillende tours en activiteiten zullen niet zo snel hoger zijn dan 100.000 Kip. Zo betaal je 20.000 Kip voor de Kuang Si Watervallen in Luang Prabang, 55.000 Kip voor tuben in Vang Vieng en 30.000 Kip voor om toegang te krijgen tot het eiland Don Khon vanuit Don Det (4000 Islands). De entree tot diverse tempels in Luang Prabang is maximaal 30.000 Kip maar vaak ook gratis.

Het me trouwens opgevallen dat men in Laos voor heel veel attracties een kleine vergoeding vraagt (20.000-30.000 Kip). Dit kan het passeren van een brug zijn, het bezoeken van één enkele tempel of het oplopen van een berg (bijvoorbeeld Mount Phousi in Luang Prabang waar je 20.000 Kip betaalt).

Budget per dag Laos

Ik geef in Laos doorgaans tussen de 140.000 en 180.000 Kip per dag uit, oftewel maximaal €18. Ik kan me goed vermaken door dagmarktjes te bezoeken en de omgeving zelf te verkennen. Ook deel ik zo nu en dan kamers en bungalows met andere reisgenoten. Hierdoor is het leven al snel vrij goedkoop. Wil je iets ruimer zitten in de mogelijkheden, reken dan op maximaal 250.000 Kip per dag, meer is echt niet nodig.

Backpacken Laos – bestemmingen en bezienswaardigheden

In dit gedeelte bespreek ik enkele van mijn favoriete to-do’s en bezienswaardigheden voor Laos. De volgorde is willekeurig.

 

1. Bezoek Luang Prabang, de gouden stad

Kuang-Si-Watervallen

De Kuang Si Falls zijn een van de meest bijzondere watervallen die je in Azië zult tegenkomen

De voormalige hoofdstad Luang Prabang is een heerlijk stadje om doorheen te lopen. Met de verschillende marktjes, de vele tempels en restaurantjes die aan de Mekong liggen, is ze zo’n typische plek waar je langer blijft dan je in eerste instantie had gedacht.

Dit gold ook voor mij, alleen had dat meer te maken met de voedselvergiftiging die ik in er heb opgelopen 🙁 .

Aanraders om naartoe te gaan, zijn de night market, Mount Phousi en in de avonduren is Utopia een leuke bar waar veel andere backpackers komen. Het afsluiten van de avond doen de meesten door een balletje te gooien bij de Bowling Alley. Ben je een tempel-liefhebber? Het meest populaire Boeddhistische bouwwerk is Wat Xieng Thong.

Een bezoekje aan de prachtige Kuang Si Watervallen is ook een must als je in Luang Prabang bent. Tevens is de aalmoes-ceremonie in de vroege ochtend indrukwekkend om mee te maken.

Tot slot kun je ook verder naar het noorden reizen om een trekking te doen in de provincie Bokeo bij Luang Namtha; dé plek in Laos om de wildernis in te gaan. Met jungle, rijstvelden, afgelegen dorpjes en rivieroevers is dit een uniek stukje van Laos. 

 

2. Ga op avontuur in Vang Vieng

De ‘tubes’ in Vang Vieng | Credits: recoverling, Flickr

Integendeel tot wat veel mensen beweren, bestaat het tuben nog steeds in Vang Vieng. Wees echter wel op je hoede, want ieder jaar weer overlijden hier meerdere mensen als gevolg van alcohol- of drugsgebruik in combinatie met de activiteiten in en rondom de Nam Song rivier.

Vergeet bij terugkomst de gehuurde band voor 18.00 uur terug te brengen, anders krijg je een boete van 20.000 Kip. Breng je ‘m pas na 20.00 uur terug, dan is de straf 60.000 Kip. Vrij fors dus, aangezien deze boete hoger is dan de huur van de tube (55.000 Kip).

Maar er is meer dan alleen tuben. Zorg dat je niet iedere dag brak bent en breng zeker een bezoekje aan de Tham Nam Cave, oftewel de Water Cave, waar je in de grot kunt gaan tuben.

Een andere aanrader is om vanuit het centrum een tuktuk te nemen (25 minuten, of zelf te fietsen: 45 minuten) naar de prachtige Blue Lagoon, de beste plek om te zwemmen in de omgeving van Vang Vieng. De kosten zijn 10.000 Kip. Mocht je nou toch een kater hebben, dan is dit een ideale omgeving om rustig bij te komen en jezelf wat op te frissen. Zoek je wat spanning? Je kunt vanaf een boom het water inspringen, of met een touw over het water swingen.

Met je ticket voor de Blue Lagoon heb je trouwens ook toegang tot de nabijgelegen Tham Phu Kham Cave, oftewel: de Golden Cave.

Ik ben overigens met een minibus van Luang Prabang naar Vang Vieng gereisd, dit was een behoorlijk hobbelige rit. Zeker het laatste stuk. Bereid je hier dus op voor, zeker als je -net als ik- ziekig bent.

 

3. Ontdek de 4000 Islands

Don Det zonsondergang

Ik luierend in een hangmat aan de Mekong-rivier

Si Phan Don, oftewel de 4000 Islands is een heerlijke bestemming als je behoefte hebt aan relaxen, boeken lezen in je hangmat en lekker (Indiaas) eten. Ook ben je hier op je plek als je zo nu en dan een kleine activiteit wilt ondernemen en in de avonduren met andere backpackers rond het kampvuur op het strand wilt zitten. Tot slot kun je er genieten van het prachtige uitzicht over de Mekong bij zonsondergang.

Zonder te overdrijven, kan ik wel zeggen dat hier een backpack-vibe hangt die je niet snel ergens anders zult voelen.

Waarschijnlijk kom je uit op het eiland Don Det. Verder zijn er nog twee andere eilandjes waar je heen kunt gaan, Don Khong en Don Khon. Maak zeker uitstapjes naar deze plekjes. Zo kun je gaan kajakken en een poging doen om de zeer zeldzame Irrawady-dolfijn te spotten.

Er zijn dus niet 4.000 verschillende eilandjes om te bezoeken, mocht je dat denken 🙂 . In het droogseizoen verdwijnt veel water in de Mekong, en komen er honderden (en misschien wel duizenden) kleine eilandjes tevoorschijn. Vandaar dus de naam ‘4000 Islands’.

Tip: als je in Pakse bent (de uitvalsbasis voor verder transport naar de 4000 Islands), ga dan naar het Bolaven Plateau met de prachtige Tad Fane Waterfall.

 

4. Ga off the beaten track bij Nong Khiaw

Nong Khiaw rivier

Nong Khiaw met uitzicht op de Nam Ou-rivier | Credits: David McKelvey, Flickr

Op ongeveer drie uur rijden -of zeven uur varen- vanuit Luang Prabang ligt het kleine dorpje Nong Khiaw. Je zult hier bijna geen andere backpackers aantreffen, maar voornamelijk locals. Nong Khiaw is zo’n typische bestemming die minder gebruikelijk is om heen te gaan, maar eentje waar je zeker geen spijt van zult krijgen.

Je kunt er in leuke bamboehutjes verblijven aan de rivier middenin de groene natuur. Een aanrader is om door de groene heuvels te gaan wandelen. Loop zeker even naar de Nong Khiaw Viewpoint om van het prachtige uitzicht te genieten.

Als je echt eens wat anders wilt doen, ga dan naar Sabai Sabai waar je jezelf als herboren voelt nadat je in de kruidenstoomcabine bent geweest. Voor slechts 20.000 Kip heb je toegang, een aanrader. Ook kun je jezelf hier laten masseren.

Tot slot is ook de 100 Waterfalls Trekking leuk om te doen, zeker als je toe bent aan wat beweging. Na ongeveer een uur kajakken, meer je aan in een klein dorpje. Je maakt verder een prachtige wandeling waarbij je uiteindelijk uitkomt bij de waterval. Het uitzicht vanaf de top over de landschappen is, zonder te overdrijven, geweldig.

Wil je nog verder van de bewoonde wereld? Pak dan vanuit Nong Khiaw de boot naar het slaperige dorpje Muang Ngoi, ongeveer een uurtje varen. Dit plaatsje is alleen over water te bereiken. Je hebt daarom geen last van bussen en andere motorvoertuigen, waardoor het heerlijk rustig is. 

 

5. Vaar door de Kong Lor Cave

Kong Lor Cave

De mysterieuze Kong Lor Cave | Credits: travelswithmyself, Flickr

Middenin Laos ligt een van de meest bijzondere –in ieder geval een van de de grootste- grotten die je in dit land gaat zien, de Tham Kong Lo oftewel de Kong Lor Cave. Deze imposante kalkstenengrot is maar liefst 7,5 kilometer lang, op bepaalde plekken 100 meter hoog en ruim 90 meter breed.

Je kunt de plek enkel bezoeken met een bootje, aangezien er water door de grot loopt. Dit is niet zomaar water, maar de Hinboun-rivier De tocht duurt ongeveer een uur waarna je een stop maakt bij een mooie vallei om even wat te eten, drinken en sightseeën. Na 15 tot 30 minuten vaar je terug naar het begin en eindigt de tour.

Tip 1: probeer met meer mensen te gaan, het huren van een bootje is dan goedkoper.

Tip 2: huur een scooter en trek eropuit om de prachtige omgeving in Khammouane te ontdekken.

6. Bezoek Boeddhistische heiligdommen in Vientiane

Pha That Luang Laos

Pha That Luang

Toegegeven, Vientiane is niet de meest bijzondere plaats van Laos. Zelfs een beetje saai eerlijk gezegd. Maar hé, het is wel de hoofdstad! Zou het niet een beetje vreemd zijn als hier niets te zien is? Inderdaad. Wat mij betreft zijn er meerdere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te gaan bekijken. En dan heb ik het met name over diverse schitterende tempels. Hieronder noem ik er een aantal voor je:

Allereerst is er het Buddha Park (Xieng Khuan), een prachtige tuin met meer dan 200 verschillende beelden. Je vindt hier zowel Boeddhabeelden als beeldjes van Hindoegoden.

Net buiten het centrum ligt de prachtige gouden tempel, Pha That Luang, die ook wel als nationaal symbool van Laos wordt gebruikt. De andere naam voor dit bouwwerk is ‘de Grote Heilige Stupa’. Binnenin vind je talloze mooie beeldjes en buiten een gigantische liggende Boeddha.

Tot slot is ook Wat Si Muang het bezoeken waard. Een tempel waar, zeker in de ochtend, veel locals naartoe komen om te bidden of offertjes te brengen. Het is dan ook een van de meest bezochte tempels die je in de stad vindt, eentje die de Laotiaanse cultuur uitademt.

Voorbereiding backpacken Laos: wat je moet weten

1. Beste reistijd Laos

De beste periode om naar Laos te gaan, is in de maanden november tot en met februari. Maart en april kunnen ook, maar het is in deze tijd een stuk warmer – temperaturen van 38 graden Celsius zijn dan niet uitzonderlijk. Tevens is in deze maanden de ‘rookperiode’ wat betekent dat de boeren hun akkers verbranden met veel rook tot gevolg.

De regentijd loopt van mei tot en met september, het kan dan behoorlijk benauwd worden. Verwacht verder niet dat het heel de dag regent, het zijn vaak heftige korte buien.

 

2. Visum Laos

Het visum voor Laos kost, afhankelijk van je nationaliteit, tussen de $30 en $35 en is geldig voor 30 dagen. Bij aankomst over land, kun je deze bij de grens regelen. Ik heb dit gedaan bij de grensovergang met Thailand bij Chiang Khong. Als je met het vliegtuig komt, kun je bij aankomst een visa on arrival krijgen. Dit kan bij de luchthavens van Vientiane, Luang Prabang, Pakse en Savannakhet.

Let wel op dat je behalve de $35 ook een pasfoto bij je hebt en dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is.

Laos heeft geen consulaat in Nederland. Je kunt je visum ook regelen via een commerciële partij, maar dit raad ik niet aan aangezien je al snel onnodig teveel betaalt. Daarbij: je kunt het visum eenvoudig aan de grens krijgen, dus waarom zou je het thuis regelen?

 

3. Geld Laos

De valuta in Laos is de Kip. 10.000 Kip staat ongeveer gelijk aan €1. Er wordt niet met munten betaald, maar enkel met briefgeld. Het kleinste bankbiljet is 500 Kip, het grootste 100.000 Kip. Oftewel: een waarde van maximaal €10. Op veel plekken kun je ook betalen met Dollars of Thaise Baht.

Hoe zit het met pinnen in Laos? Allereerst is het goed om te weten dat dit niet mogelijk is op de 4000 Islands. De dichtstbijzijnde mogelijkheid is in Ban Nakasang of iets verder in Pakse. Wel kun je bij een aantal bars geld afhalen met je creditcard tegen een commissie van 6%.

Verder kun je in de meeste gebieden wel pinnen. Houd er rekening mee dat het maximale bedrag per transactie 1 miljoen Kip is (€100).

 

4. Vaccinaties en inentingen Laos

Backpacken in Laos betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan Laos in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en ook BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in Laos blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

Malaria komt in grote gedeeltes van Laos voor. Ik slik hier nooit Malariatabletten, maar smeer me altijd in met goede insectencrème en zorg dat ik bij schemering een jeans en lange mouwen aantrek. Met name op de 4000 Islands stikt het van de muggen als de avondschemering begint. De keuze is natuurlijk helemaal aan jou, aangezien ik geen medisch expert ben. Mocht je twijfelen, volg dan het advies van je huisarts op.

 

5. Reisverzekering Laos

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Hopelijk heb ik je wat op weg geholpen met de tips uit dit artikel 🙂

Over de auteur

mm

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van de succesvolle boekenreeksen 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

2 reacties

 1. Greet

  Hi Robbert,

  sorry maar je kon je eigen niet vermaken in Pattaya maar in Vientiane wel?
  Ik ben meerdere male in Vientian geweest voor mijn visum Thailand en er is zo goed als NIETS te beleven daar. Het word ook wel de “Most boring Capital of the world” genoemd!
  Ik heb met vele personen gereisd naar Vietian en zijn alle weer blij weer terug te zijn in Pattaya.
  Blijf objectief Robbert en romantiseer niet te veel, blijf geloofwaardig

  Greet

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Greet,

   Nogal een vreemde vergelijking die je maakt. Pattaya vind ik inderdaad walgelijk, Vientiane is weer compleet wat anders. Maar in dit artikel geef ik juist aan dat het een vrij saaie stad is, waar overigens wél enkele mooie dingen zijn om te zien.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*