Koh Phangan: de ultieme gids voor dit heerlijke eiland

Het was al tijdens mijn reis door Portugal dat ik het gevoel had dat Koh Phangan aan me trok. Een typische plek voor digital nomads, backpackers en andere soorten avonturiers. Ik boekte daarom een ticket naar Bangkok en ben na een aantal dagen in de Thaise hoofdstad doorgereisd richting Surat Thani om daar op de boot naar Koh Phangan te stappen.

En oh, wat is het toch een heerlijk eiland. Nu ik deze gids aan het schrijven ben, ben ik er alweer 1,5e maand. Je hebt er prachtige stranden, waarvan er een aantal behoorlijk afgelegen zijn. Ook zijn er een aantal toffe jungle-trekkings om te doen, meerdere van deze hikes komen uit bij paradijselijke strandjes.

Verder zie je er heel wat buitenlanders, het is bijvoorbeeld een populaire bestemming onder digital nomads. Als jij net als ik ondernemer bent, kan je lekker werken in een van de koffiezaakjes of tussen de andere digital nomads in een cowork-space. Helemaal super 🙂 .

Overigens is Koh Phangan voornamelijk geliefd als de Full Moon Party plaatsvindt. Vele backpackers verlaten vaak de dag na het feestgedruis het eiland alweer, doorgaans met een fikse kater. Zonde als je het mij vraagt, want er is zoveel meer te zien. Als je de tijd hebt, blijf dan wat langer hangen om de boel te verkennen.

Net zoals op zoveel Thaise eilanden geldt ook voor Koh Phangan dat het huren van een scooter -of eventueel een mountainbike- aan te raden is. Op die manier kan je zelf naar alle prachtige plekjes van het eiland rijden.

Het enige minpuntje dat me te binnen schiet? Die f*cking muggen die rond een uur of vijf ’s middags komen. Aaargh! Gek werd ik ervan. Ze zijn groot, hebben een tijgerpatroon en steken je helemaal lek, met ziekelijke jeuk tot gevolg. Ik had natuurlijke muggenspray op basis van eucalyptus en citronella gekocht, maar het spul werkte voor geen meter. Ik gebruik liever geen chemische troep, al heb ik voor de muggen op Koh Phangan nog geen natuurlijk middeltje gevonden (help me uit de brand 😀 ).

Heb jij Koh Phangan in Thailand op je lijstje staan? Lees dan deze gids rustig door, alle tips die ik voor je heb verzameld zal ik hierin met je delen. Inclusief bezienswaardigheden, leuke tentjes om wat te eten, uitgaan, vervoer, accommodaties en de beste reistijd.

Hoe ik van Bangkok op Koh Phangan belandde

*KABOEM*

Vanwege de gehorige kamers in mijn guesthouse in Bangkok en de overgevoeligheid die ik heb voor geluiden plus de wetenschap dat ik de volgende dag zou vliegen, had ik verre van goed geslapen. Zeg maar gerust belabberd. M’n ogen prikten van vermoeidheid maar het was toch tijd om eruit te gaan en mezelf klaar te maken. Op naar Surat Thani, de toegangspoort tot eilanden als Koh Phangan, Koh Samui en Koh Tao.

Regelrechte walhalla’s voor backpackers.

De dag ervoor had ik beslist om met de bus van Khao San Road naar Don Mueang Airport, de kleinere luchthaven van Bangkok met de lastige naam, te reizen. Scheelt toch weer wat geld hè 😉 . En om eens te ervaren hoe dit is. De grotere airport heeft trouwens een nog veel lastigere naam, die zal ik je voor nu besparen.

Onderweg naar Khao San Load, zoals de Thai het uitspreken, ben ik gestopt voor een ijsespresso bij KK Coffee Shop. Gewoon omdat het zaakje er veelbelovend uitzag. Een lief klein tentje met een koffiemachine die in verhouding tot de bar veel te groot leek, maar ronduit heerlijk espresso door de piston liet druppelen. Precies wat ik nodig had.

Niet dat ik in de illusie was er compleet van op te knappen, al hoopte ik stiekempjes wel op een kortstondige energie-shot. Die hoop werd de waarheid toen ik mijn lippen op het rietje zette en de eerste slok nam. Krachtig spul met een intense diep gebrande smaak. Best heftig op een lege maag, alsof mijn metabolisme direct in de hoogste versnelling ging. Echt honger had ik echter nog niet.

Sippend aan het ijskoude en krachtige en bovendien pikzwarte cafeïne-drankje naderde ik de bushalte nabij Khao San Road, om te wachten op bus A4. Ik was ruim op tijd en sprak wat met een Engelse backpacker die de avond ervoor ladderzat geworden was op datzelfde Khao San Road. Dit vertelde hij me en zo zag hij er ook uit. Hij had zichtbaar uitgedroogde lippen en er zaten donkere kringen met vocht onder z’n ogen. Hij moest de bus naar de grotere luchthaven hebben voor een vlucht naar Koh Samui. Die verscheen al vrij snel, en hij rende snel het nauwelijks stoppende blauwe gevaarte in.

Even later verscheen ook mijn bus, al was die helemaal leeg en gebaarde de bijrijder van alles en nog wat naar me. Het leek erop neer te komen dat ik beter niet kon instappen. Ik begreep er geen snars van en ging toch maar naar binnen.

Luttele minuten daarna stopte het voertuig bij Sanam Luang, een van de grotere stadsparken van Bangkok vlakbij het Royal Palace. Het park waar ik in het verleden zo vaak heb gesport en gechild. De twee mannen, een chauffeur en een bijrijder, maakten me met handen en armen en allerlei Thaise bewoordingen duidelijk om uit te stappen. Er zou zo een andere bus aankomen, begreep ik uit hun aanwijzingen.

Hmm… Dit strookte niet met wat Google Maps me had verteld.

De vrouw in het loket wees naar een krakkemikkige rode plastic stoel waar ik op kon zitten. Ik gaf aan liever te staan, al leek ze daar weinig van te begrijpen. Na een tijdje ben ik toch maar gaan zitten, de stoel had echter een gebroken zitvlak waardoor ik half onderuit ging. De adrenaline en de cafeïne hadden me 100% wakker gemaakt.

Eenmaal bekomen van de schrik merkte ik enige onrust bij mezelf, wat als er geen bus kwam?

10 minuten verder had ik nog altijd geen enkele bus gezien. Niet met nummer A4 in ieder geval. Het vertrouwen daalde, al stelde ik mezelf tegelijkertijd gerust door te zeggen dat de locals echt wel weten hoe het hier reilt en zeilt. Tegelijkertijd zag ik een eekhoorn op de boom van z’n eten genieten, wat me nog kalmer maakte. Ik wist niet dat die beestjes hier leven!

Op het zachte gras lagen twee daklozen voor een stroomkastje te slapen, een met een paraplu erbij om zich te weren tegen de immer felle zon. Het deed me realiseren dat ik me niet zo druk moest maken. Mocht er geen bus komen, dan kon ik nog altijd een taxi pakken. Er zijn duidelijk mensen met grotere problemen op deze wereld.

Zie jij de eekhoorn 😉 ?

Krap 10 minuten later arriveerde inderdaad de bus die ik moest hebben. Een ritje van omgerekend 1 euro. Niet slecht voor 3 kwartier reizen! En dan te bedenken dat dit een luxe uitvoering met airco was.

Eenmaal in het vliegtuig naar Surat Thani voelde het alsof het middenin de nacht was, ik had duidelijk een tekort aan slaap. Het lukte me serieus om met m’n hoofd gesteund op m’n hand te slapen. Na die korte powernap voelde ik me totaal herboren. Diezelfde avond ben ik naar de levendige San Chao Market geweest, nadat ik 20 uur niet gegeten had. Als je in Surat Thani bent moet je daar echt een kijkje nemen.

Aangezien ik weinig trek meer had om touroperators te vergelijken kocht ik een bus + ferryticket in het guesthouse waar ik verbleef. De kosten waren nog geen 400 baht, iets meer dan een tientje.

De volgende dag was het tijd voor de reis naar Koh Phangan, om 08.30 zou ik worden opgehaald. De reis zag er als volgt uit: songthaew + bus + bus + boot. In die eerste bus heb ik wederom een powernap gedaan, ditmaal met m’n hoofd op m’n tas.

Nooit geweten en geloofd dat ik zo goed ben in die powernaps 🙂 .

Op de gigantische boot die uitlaatgassen produceerde die aan een steenkolencentrale deden denken, heb ik wat gepraat met een stel reizigers uit Pakistan en een stuk of vijftig pull-ups gedaan aan de stangen die ik toevallig zag. Niet heel handig, want het zweet stroomde m’n poriën uit en mijn T-shirt was al snel helemaal nat.

En toen, 2 uur later, zette de eerste stappen op Koh Phangan. Eindelijk was ik op het eiland waar ik zo’n roeping van voelde. Het eiland waar ik ruim 10 jaar geleden voor het laatst was…

 

Bekende dorpjes op Koh Phangan

Koh Phangan bestaat uit verschillende kleine dorpen en voor je aankomt is het goed om te weten wat je per plek kan verwachten. Als je dit niet weet, is het namelijk lastig om te bepalen waar je wilt verblijven.

 

Thong Sala

Thong Sala is de plek waar je aankomt met de boot en min of meer het belangrijkste plaatsje van Koh Phangan.

Je hebt hier onder andere de gezellige Pantip Night Food Market om overheen te struinen en wat lekkers te eten en een boel shops, eetzaakjes en dat soort dingen. Ook vind je er een aantal grote supermarkten zoals de Makro en de Lotus. Handig wanneer je inkopen wilt doen.

Het is wat mij betreft echter niet het leukste deel van het eiland, simpelweg omdat het er nogal druk is. Die drukte ben je overigens zo kwijt, rijd bijvoorbeeld iets naar het noorden en je komt bij het leuke Srithanu uit, dat ik hieronder bespreek.

 

Srithanu

Srithanu, een deel op Koh Phangan waar toeristen dol op zijn

Aan de westkust van Koh Phangan ligt het sfeervolle Srithanu. Dit is het gedeelte waar je de meeste yogascholen, hippe eettentjes, detox-zaken en vooral spirituele mensen tegenkomt.

Het leuke is bovendien dat je er tevens zat lokale zaakjes hebt. Het is vooral de mix van trendy en meer lokaal die het hier wat mij betreft zo tof maakt.

Vlakbij ligt het fijne strand Haad Chao Phao Beach en ook het Laem Son Lake is de moeite waard om een kijkje te nemen.

Wel zeg ik erbij dat Srithanu wat ‘gehyped’ kan voelen, je moet hier bijvoorbeeld niet zijn als je het lokale Koh Phangan wilt ervaren. Dan zijn het noordelijke Chaloklum of Ban Mae Haad plekken die beter bij je passen.

 

Ban Tai

Indien je vanuit Thong Sala richting Haad Rin in het zuiden rijdt, kom je al snel in Ban Tai terecht. Ikzelf vind dit gebied helemaal niks en vooral erg druk en weinig authentiek. Wel heb je er heel wat voorzieningen, zoals koffiezaken, bars en restaurants.

 

Chaloklum

Chaloklum is een slaperig vissersplaatsje in het uiterste noorden van Koh Phangan, waar je nauwelijks andere toeristen zult spotten. Je kunt hier erg goede inktvis eten en over de leuke zondagmarkt struinen.

 

Thong Nai Pan

De gezellige ‘walking street’ bij Thong Nai Pan Noi

In het noordoosten ligt het laidback en afgelegen dorpje Thong Nai Pan. Het is er behoorlijk bergachtig en je komt er als je buiten het toeristische gedeelte van Koh Phangan wilt verblijven, al is een deel -Thong Nai Pan Noi- juist ingericht op de wat luxere vakantieganger. Je hebt er twee stranden, diverse strandbars en tal van eetzaken.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden op Koh Phangan

Wat zijn de hotspots op Koh Phangan? Wat is er zoal te doen en te beleven? Een hele hoop kan ik je alvast zeggen. Geniet van alle tips die ik in dit gedeelte voor je heb.

1. Spring op de scooter en rijd naar de stranden

Strand, strand, strand. Het barst ervan op Koh Phangan. Het is heerlijk om op een scooter te springen en dagenlang langs de mooie stranden van het eiland te rijden. Het noorden, het westen, het zuiden en het oosten; allemaal hebben ze hun eigen prachtige plekjes.

En als je het binnenland ingaat rijd je over wegen die door bergen en jungle met palmbomen snijden. Rondrijden op Koh Phangan is wat dat betreft echt een feestje.

Wat mij betreft liggen de mooiste stranden aan de hele oostkant van het eiland trouwens, maar dit is natuurlijk persoonlijk.

 

Zen Beach

Zen Beach, is inderdaad… ZEN 😀

Aan de westkant liggen meerdere fraaie stranden, waarvan Zen Beach er een is. Ze ligt vlakbij het reeds besproken Srithanu.

Behalve dat het een chill strand is, is het er ’s avonds tijdens de zonsondergang altijd erg gezellig met muziek, zitzakken om op te relaxen en veel mensen die erheen komen om een praatje met elkaar te maken.

 

Haad Chao Phao Beach

Een strand waar ik veel ben geweest is Haad Chao Phao Beach. Je hebt er namelijk een kleine buitenfitness, waarover ik je verderop meer vertel. Ik vond het dan heerlijk om na het sporten af te koelen in het zoute water en me daarna als herboren te voelen.

En het strand? Kijk naar de bovenstaande foto en vorm je eigen mening 🙂 .

Laatst ben ik dus weer teruggegaan naar Koh Phangan, om precies te zijn in maart-april 2023. Toen was het water helemaal turquoise en deed het me echt aan Koh Lipe denken. Check:

Haad Salad Beach

Haad Salad Beach, een paradijselijke plek met strandbars

Een aanrader is Haad Salad, waar het over het algemeen vrij rustig is. Als je een rustiger alternatief zoekt voor Zen Beach om de zonsondergang te zien, dan is dit een van de vele goede opties die je hebt.

Wat me hier opviel was het onwijs zachte en fijne poederzand. Net of je door de sneeuw loopt, maar dan warmer. Het beste zand van Koh Phangan 🙂 !

Ook vind je er een aantal leuke strandbars waar je met een biertje of kokosnoot in je hand van het mooie uitzicht op het heldere water kunt genieten.

Over de zonsondergang gesproken, langs de westkust heb je sowieso zat plekken en stranden om aan het eind van de middag -zo rond de klok van zes- naar de ondergaande zon te kijken.

 

Mae Haad Beach

Mae Haad Beach is een mooi en rustig strand

Wat ook gaaf is, is om naar het noordelijker gelegen Haad Mae Haad te gaan. Een plek voor rustzoekers met het Wang Sai resort en de bijbehorende bar, strandbedjes om op te chillen en verder vrij weinig voorzieningen in de buurt.

Dit strand is overigens door een zandbank verbonden met het eilandje Koh Ma. Leuk is om over de zandbank erheen te lopen. Je kunt hier bovendien goed snorkelen. Met een beetje geluk zie je er zelfs schildpadden. Een snorkel + masker huur je ter plaatse voor 50 THB per dag.

 

Secret Beach

Secret Beach van boven gezien

Secret Beach is ondanks wat je zou verwachten helemaal niet zo secret meer. De parkeerplaats is meestal afgeladen vol met scooters en op het strand is het gezellig druk. Bij de gelijknamige beach bar kan je een hapje eten en wat drinken met uitzicht op de oceaan.

 

Haad Yao Beach

Het uitgestrekte Haad Yao Beach

Haad Yao Beach in het noordwesten is zonder twijfel een van de beste plekken om te snorkelen op Koh Phangan. Bovendien is het een mooi en lang strand strand met wit zand en vrij helder water. Je hebt er ook enkele strandbars met ligstoelen voor een ultieme chill-middag.

Je rijdt er vanuit Srithanu in een paar minuten heen, het ligt ietsje verder dan Secret Beach. Er is bovendien een gezellig dorpje -Haad Yao- met wat eettentjes.

 

Haad Rin Beach

Haad Rin is het strand waar de Full Moon Party wordt gehouden, je vindt het strand aan de zuidkant van het eiland. Wanneer de Full Moon Party is, raad ik je niet aan om rond het drukke Haad Rin te overnachten. Betere en rustigere opties vind je aan de oost- en westkust van Koh Phangan.

Maar los van het feit dat hier de Full Moon Party plaatsvindt, is Haad Rin Beach een prachtig uitgestrekt strand met zacht, wit zand en helder water.

 

Thong Nai Pan Beach

Thong Nai Pan Yai Beach, een strand met local vibes

In het oosten van Koh Phangan ligt Thong Nai Pan, dat -als gezegd- uit twee verschillende stranden bestaat. Een ervan -Noi- is vrij toeristisch met een resort ervoor, het andere -Yai- is meer verlaten en mijn favoriet van de twee.

Thong Nai Pan Noi staat overigens bekend als exclusief en richt zich met name op mensen die op zoek zijn naar een wat luxere vakantie. Het dorpje bij Noi is trouwens ook gezellig om even heen te gaan, je hebt er een straatje met fijne vibes, leuke tentjes en kleine winkels.

Als je hierheen rijdt vanuit het westen, kan je het eventueel combineren met een bezoek aan het hieronder te noemen Haad Khom en Bottle Beach.

 

Haad Khom

Haad Khom is een lekker rustig hippiestrand

Vlakbij het startpunt van de trekking naar het later te bespreken Bottle Beach ligt het mooie en rustige strand Haad Khom. Er hangt hier een fijne sfeer en er zijn een paar restaurants en barretjes om wat te eten en te drinken.

Het voordeel vergeleken met Bottle Beach is dat je er zo met de scooter heen kunt rijden, al vind ik Bottle Beach persoonlijk nog net een stukje mooier.

 

2. Hike door de jungle naar paradijselijke stranden, watervallen en viewpoints

De meeste stranden zijn per scooter te bereiken, maar voor een paar (lees: de mooiste) zal je net iets meer moeite moeten doen. Je kunt er enkel per boot of een trekking door de jungle komen. Als je wat uitdaging en avontuur zoekt, zou ik zeker voor de laatste optie kiezen. Ik vond het geweldig 🙂 !

 

Bottle Beach

Bottle Beach bij aankomst na de jungle-trekking

Bottle Beach, wat aan de noordoostkant ligt, is mijn favoriete strand op het eiland. Al moet ik zeggen dat een keuze maken tussen al deze stranden verre van eenvoudig is.

Wat ik persoonlijke zo gaaf vind aan Haad Khuad, zoals de baai ook wordt genoemd, is dat het via een avontuurlijke trektocht door de jungle te bereiken is.

Vlakbij Haad Khom start de trail die je via de dichtbegroeide jungle naar Bottle Beach brengt. En als je daar eenmaal aankomt, kom je echt in een waar paradijsje terecht. Aan de andere kant is verder nog een viewpoint -het Bottle Beach Viewpoint-
met een tof uitzicht.

Je bent zo’n 1,5 uur aan het wandelen om op Bottle Beach te komen. Met de boot gaan is dus de andere optie, al wil ik je uitdagen om de hike te doen 🙂 .

 

Haad Yuan Beach

De hike is behoorlijk intens, maar de belonging immens 🙂

Haad Yuan Beach is een afgelegen strandje dat vanuit Haad Rin te bereiken is. Dit is mogelijk met de boot en te voet. Ik ben voor de laatste optie gegaan en het is een behoorlijke tocht om er te komen, maar ik hou ervan. Lekker door de natuur banjeren en een beetje zweten. Naja een beetje, je zult drijfnat worden haha.

Onderweg kom je ook langs het Haad Yuan Viewpoint waar je een weergaloos uitzicht op een zee van regenwoud en Haad Yuan Beach hebt.

Het strand zelf is net als het al genoemde Bottle Beach een klein paradijsje. Fijn, wit zand waarop palmbomen staan, helder water en het omringende heuvelachtige landschap dat begroeid is met felgroen regenwoud zorgen hier voor het perfecte plaatje.

 

Than Nam Rak Waterfall

Qua watervallen hoef je op Koh Phangan eerlijk gezegd niet al teveel te verwachten. Daarvoor kan je beter naar Indonesië of Vietnam gaan. Toch is de jungletocht naar de Than Nam Rak Waterfall een aanrader om te doen. Niet zozeer vanwege de waterval, maar vooral door het avontuur en het uitkijkpunt waar je uiteindelijk terechtkomt.

 

Phaeng Noi Waterfall

Een van de uitkijkpunten waar ik langs kwam

Kom je sec voor de waterval naar de Phaeng Noi Waterfall, ga dan alleen wanneer het veel geregend heeft. Anders zal het allemaal weinig voorstellen. Maar net als bij de Than Nam Rak Waterfall zijn ook hier de wandeling en de verschillende uitkijkpunten zeer de moeite waard.

Echter…

Als je bij de Money Moon Cafe & Bar omhoog loopt en de wildernis ingaat op zoek naar het Dom Sila Viewpoint, dan is het vrij lastig om daar te komen. Maps.me gaf hier helaas geen route aan en het is mij dan ook niet gelukt om er te komen. Wel was het een waar avontuur.

 

Khao Ra

De honden die ik tegenkwam tijdens de wandeling

Met 627 meter is Khao Ra het hoogste punt van Koh Phangan en boven heb je een tof uitzicht op de baaien van Chaloklum en Thong Nai Pan.

Een, zeker in het begin, vrij steile hike waarbij ikzelf het viewpoint niet heb gehaald. Dat werd namelijk bewoond door een stuk of acht honden die blaffend op me afkwamen. En ondanks dat ik ze stil kreeg en ze er schattig uitzagen, had ik zoiets van ik kan beter teruggaan. Onderweg kom je trouwens ook nog langs de Khao Ra Waterfall, al stelt die weinig voor.

Het verhaal gaat dat er hier een Thaise hippie woont die heel de dag door joints rookt. Ik heb hem niet gezien, maar misschien kom jij hem tegen?

 

3. Check de indrukwekkende sandbars

Paradise op de Hin Kong Sandbank

Zandstroken die tijdens laagtij middenin de zee ontstaan, ik vind het er altijd idyllisch en een beetje onwerkelijk uitzien.

Rond Koh Phangan heb je meerdere plekken om zulke sandbars te bewonderen, bijvoorbeeld de Hin Kong Sandbank waar je vanaf Hin Kong Beach zo op kunt lopen.

In het noorden heb je er ook een, om precies te zien aan de noordzijde van Mae Haad Beach. Ik zei het al toen ik dit strand besprak, je hebt er de zandstrook die naar het met jungle overwoekerde eilandje Koh Ma loopt.

Een andere plek waar ik zo’n zandbank gespot heb was vanaf het strand voor het Bodega Hostel. Wat trouwens een goede plek is om andere backpackers te ontmoeten.

Rijd de westkust af en stop bij diverse stranden, misschien kom je dan nog wel meer van dit soort bijzondere plekjes tegen.

 

4. Doe een drankje tijdens de zonsondergang bij een beach bar

Een van de schilderachtige zonsondergangen op Koh Phangan

Langs de westkust heb je een heleboel strandbars om aan het eind van de middag een drankje te doen en te genieten van de zonsondergang.

Een populaire spot hiervoor is de Amsterdam Bar, waar veel backpackers en andere vakantiegangers samenkomen.

Verder is het iedere dag gezellig op Zen Beach, waar je bij de Grasshopper Beach Bar met een cocktail in je hand en muziek van een dj jezelf buitengewoon goed zal vermaken.

Persoonlijk vond ik de SeaTara Restaurant & Bar ook wel een tof sfeertje hebben. Er draait regelmatig een dj ontspannende house-beats aan het eind van de middag.

Hou je meer van een rasta-bar-achtige setting? Dan is de Judah Bar een plek die bij je past.

 

5. Eet streetfood op de avondmarkten

De ingang van de Mama Market Srithanu

Indien je ’s avonds iets leuks wilt ondernemen, bezoek dan een van de bruisende night markets en pak er meteen wat streetfood mee. De Phantip Night Food Market in Thong Sala is de bekendste avondmarkt van het eiland en is iedere dag van 12.00 uur tot en met 22.00 uur geopend, al is de editie op zaterdagavond het best. Er is dan namelijk een uitgebreidere markt van de pier tot aan de stad.

Een andere leuke avondmarkt is de Mama Market Srithanu in Srithanu die iedere dag geopend is tussen 16.00 uur en 23.00 uur. Behalve de geijkte dingen heb je er bijvoorbeeld ook dumplings en ’s avonds is er livemuziek.

Mocht je een authentiekere markt zoeken waar je meer locals dan toeristen tegenkomt, dan is de Chaloklum Sunday Market die iedere zondag vanaf 17.00 uur wordt gehouden een betere optie om naartoe te gaan.

 

6. Feest op de Full Moon Party (of een van de andere feesten)

Als je niet vies bent van een goed feestje, dan mag een bezoek aan de fameuze Full Moon Party niet ontbreken. Iedere maand wordt dit uitbundige feest op het strand van Haad Rin gehouden en kan je helemaal los gaan. Backpackers vanuit heel de wereld komen er speciaal voor naar Thailand en ook veel locals nemen er speciaal dagen voor vrij. Bereid je voor op de welbekende buckets vol met sterke drank, mushrooms, vuurshows en allerlei soorten dance-muziek.

Naast de Full Moon Party worden er nog tal van andere feestjes op het eiland georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn de Half Moon Party, de Jungle Experience en de Black Moon Party.

 

7. Hou jezelf fit

Mijn favoriete sportplek op Koh Phangan

Je hoeft je niet druk te maken dat je je shape verliest als je op Koh Phangan verblijft, want er zijn meerdere sportscholen, waarvan Xantiva Health Club er bijvoorbeeld een is. Behalve sporten bieden zij tevens faciliteiten als een sauna, stoombad en zelfs de mogelijkheid om jezelf fysiek en mentaal uit te dagen in een ijsbad.

Buiten sporten kan trouwens ook. En nog helemaal gratis ook. Natuurlijk kan je kiezen voor een rondje hardlopen of simpelweg hiken, maar vlakbij Srithanu bij eerdergenoemde SeaTara Restaurant & Bar (hier) heb je een kleine outdoorgym met wat rekken om pull-ups te doen. Ik was er bijna iedere dag te vinden 🙂 . Aan het eind van de middag is er bij de SeaTara Restaurant & Bar bovendien vaak een dj die muziek speelt, wat het extra gezellig maakt.

Spring na het sporten de zee in om af te koelen en geniet daarna met een drankje naar keuze van de vaak zo schilderachtige zonsondergang.

Behalve fitness zijn er ook een boel Muay Thai-scholen om lessen te volgen. Een zo’n school is bijvoorbeeld Venom Muay Thai.

 

8. Ontdek de spirituele kant van Koh Phangan

Magische krachten

Op Koh Phangan barst het van de evenementen zoals ecstatic dance, mannen- en vrouwencirkels, healing-sessies, dynamische meditatie en dat soort dingen. Ik raad je aan om te kijken op de Facebookgroep Koh Phangan Conscious Community waar regelmatig info hierover wordt gedeeld.

Verder heb je tig yogascholen om lessen te volgen. Aanraders zijn The Yoga House Cafe, Samma Karuna en La Casa Shambala. Al kan je ook gewoon in je kamer een zelfstandige sessie doen via YouTube natuurlijk. Ik vond het super 🙂 .

 

9. Detox bij Wat Pho Steam Sauna, een stoombad middenin de jungle

Wat ik erg chill vond was het stoombad bij de Wat Pho Steam Sauna, een klein wellness-centrum omgeven door jungle. Heerlijk om hier een paar uur door te brengen en eventjes flink te zweten.

Nadat je in de loeihete cabine hebt gezeten kan je uitpuffen met een kruidenthee en uitzicht op de groene omgeving.

Zelf vond ik het fijn om heen te gaan op regenachtige dagen, als je verder vrij weinig anders kan doen.

Verwacht geen luxe trouwens, het is een vrij spartaans hok waarin je plaatsneemt haha.

De entree is 130 baht en je krijgt een sarong. Neem zelf een handdoek mee plus wat zoute snacks, bananen en water. Zoet en zout heb je nodig, ik had niets bij me en had -na zes keer erin te zijn geweest- een behoorlijke energiedip te pakken. Je verbrandt namelijk nogal wat.

Overigens zijn er een heleboel andere sauna’s en stoomgelegenheden op Koh Phangan. Verder kan je bij de Xantiva Health Club voor omgerekend een euro of 4 een dagpas kopen om toegang te krijgen tot het ijsbad, de stoomcabine en de sauna. Heerlijk toch?

 

10. Voel de magische energie bij Wat Maduea Wan

Dit is het uitzicht dat je bovenaan de trap hebt

Mocht je -net als ik in eerste instantie- denken dat Koh Phangan geen boeiende tempels heeft dan heb je het mis. Oké, het is verre van tempelmekka zoals Bangkok of Chiang Mai, maar je hebt er absoluut wel een aantal speciale plekjes.

Mijn favoriet is Wat Maduea Wan, een prachtig complex verscholen in de heuvels met een enorme monumentale, rode drakentrap met 194 treden, die je naar een mysterieuze tempel in de bossen brengt. Volgens een legende zou Boeddha hier zijn voetsporen hebben achtergelaten.

Beneden staan ook diverse boeddhistische gebouwen, waarvan dit een echte eyecatcher is

Het kan aan mij liggen, maar ik voelde er een soort magische energie hangen. Boven ben ik op een matje gaan zitten om te mediteren en van de rust te genieten, helemaal super.

Toeristen lijken deze plek verder niet te kennen. Ik ben er niemand anders tegengekomen. De enige persoon die ik heb gezien was een monnik die beneden op het complex met een veeg rondliep. Dat is echt een voordeel ten opzichte van de tempels in Bangkok en Chiang Mai, die allemaal overspoeld worden door toeristen.

 

11. En bekijk ook de kleurrijke Kuan Yin Temple

Een gedeelte van het pittoreske complex

Op ongeveer 3 kilometer van Wat Maduea Wan ligt de sprookjesachtig Kuan Yin Temple, ook bekend onder de naam Shrine of Our Lady Guanyin. Dit Chinese tempelcomplex ziet er vanwege de architectuur en de uitbundige kleuren weer helemaal anders uit, en is alleen daarom al een bezoekje waard.

De verschillende gedeeltes van de tempel zijn op een heuvel gebouwd die verder helemaal bedekt is met jungle. De groene wildgroei steekt zowat perfect af tegen de gekrulde oranje daken van de tempeltjes. Dwaal rond en telkens zie je weer iets prachtigs. Naast de gebouwen zelf, trekken het standbeeld van godin Guanyin met 1.000 armen en de fonkelend gouden Boeddha die je helemaal bovenop de heuvel tegenkomt de aandacht.

Sommige stukken van de Kuan Yin Temple hebben echt iets sprookjesachtigs

Ik kwam daar nog een zwarte tempelkat tegen die zich maar al te graag liet aaien en vervolgens de hele tijd voor m’n voeten liep haha.

Net als bij Wat Maduea Wan vond ik dat ook hier een speciale energie hing. Het regende bovendien een beetje, wat voor een geheimzinnig sfeertje zorgde. Je zult het zelf waarschijnlijk wel merken als je er bent.

Waar Wat Maduea Wan gratis is, betaal je voor deze tempel overigens 40 THB om toegang te krijgen.

 

12. Ga kajakken en snorkelen in het Ang Thong National Marine Park

Het bounty-eilandje Ko Wua Ta Lap bezoek je tijdens de tour door het Ang Thong National Marine Park

Wil je nog een vette dagtrip maken? Kies dan voor een uitstapje naar het adembenemende Ang Thong National Marine Park. Met een kajak peddel je door grotten en verborgen tunnels en je meert met een boot aan bij idyllische eilanden om te snorkelen. Ko Tai Plao is er daar een van. Behalve talloze vissen en mooi koraal heb je tevens de kans op het zien van walvissen, dolfijnen en apen.

Daarnaast breng je een bezoek aan het Emerald Lake op Ko Mae Ko, waar je een viewpoint hebt met een weergaloos uitzicht op de diepblauwe lagune.

Een andere tour die wordt aangeboden in het Ang Thong National Marine Park is een Sunset Cruise. Je bezoekt hierbij veelal dezelfde plekken, alleen ga je mee op een luxe zeiljacht en vertrek je op een tijdstip dat het wat rustiger is.

De tours in het Ang Thong National Marine Park kan je bekijken op Get Your Guide.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Koh Phangan is een walhalla voor foodies, je hebt er werkelijk alles wat je je maar kunt wensen. Heerlijke local food, hippe tentjes met lekkere smoothie bowls, vegan-zaakjes die creatieve gerechten voor je maken en meerdere hele fijne koffiezaken. Ik heb zo’n beetje heel het eiland rondgereisd om de leukste plekjes te ontdekken. Ik deel ze hier met je.

 

Koffie

Cappuccino bij Balance Specialty Coffee

Espresso, ijs-latte, cappuccino, frappé; het is allemaal te krijgen op het eiland. Zelf ben ik fan van een glas vol met ijs, met een aantal shots espresso eroverheen. Ik ben bij nagenoeg alle koffieshops geweest en bespreek hieronder mijn favoriete spots.

De beste koffietent is wat mij betreft Balance Specialty Coffee. De espresso is hier lekker krachtig en de bonen komen onder andere uit Ethiopië en zijn gebrand in Australië. De eigenaar Rambo is jarenlang barista geweest in Sydney en weet precies hoe hij een lekker bakje voor je moet maken. Het is bovendien een fijn zaakje om wat te werken op je laptop, ik zit er nu as we speak 🙂 .

Vlakbij ligt nog een leuke koffiebar: Young Son Cafe. Ook hier is de koffie goed, met bonen van over heel de wereld. Al is de afdronk wat zuurder dan bij Balance Speciality Coffee. Aan de overkant hebben ze een binnengedeelte waar je lekker kunt zitten en eventueel je laptop open kan klappen om een beetje te werken. De eigenaar is trouwens een superaardige man die een en al goedheid uitstaalt.

Wat ik trouwens tof vind aan beide zaakjes is dat ze gerund worden door Thai en ze kleinschalig zijn. Het is fijn om te zien dat niet alle ‘hippere’ tenten in handen vallen van buitenlanders met een hoop geld.

Als je een plek zoekt waar veel toeristen, digital nomads en buitenlandse bewoners van het eiland bijeenkomen, dan is Indigo Specialty Coffee & Bakery een chille tent om heen te gaan. Boven heb je een gekoelde ruimte om te werken en buiten is een relaxte veranda met kussens. De koffie is er trouwens prima, al vind ik die beter bij het al genoemde Balance en Young Son.

Koffie met een view heb je bij What’s cup! Vanaf het overdekte terras kijk je uit op de jungle en het schitterende strand van Haad Yao.

Het magistrale uitzicht bij What’s Cup!

En de smaak van de koffie bij What’s Cup? Die is oké, maar meer ook niet wat mij betreft. Dezelfde mening heb ik over Bubba’s Roastery. Common Grounds Coffee vond ik het meest tegenvallend, al is het wel een fotogeniek zaakje met een leuke sfeer.

Een uniek theehuis aan de voet van de Wang Sai-waterval is Tea House Koh Phangan. Drink er een kopje helende Chinese thee en laat je meenemen door de magie van de natuur.

 

Bowls & vegan food

Een kleurrijk ontbijt bij Karma Cafe

Bij alle koffietentjes die ik besproken heb, heb je tevens goede ontbijtjes. In dit gedeelte bespreek ik echter de plekken die gespecialiseerd zijn in bowls, vegan food en zulk soort dingen. Perfecte plaatsen om te ontbijten of te lunchen. Weet wel dat eten in zulke zaken een stukje meer kost dan de authentieke Thaise tentjes.

Een ontbijtplek met heerlijke açaí bowls, cacao bowls en ga zo maar door is Karma Kafe. Ik heb hier de ‘keto cacao smoothie bowl’ op met cacao, gojibessen, amandelen en allerlei zaden. Die was echt bizar lekker.

Vlakbij Karma Kafe ligt nog een andere aanrader: EAT.CO. Ook hier hebben ze Instagrammable bowls en lekkere verse sapjes. Er komen bovendien veel digital nomads naartoe om op hun laptop te werken.

Dan, The Yoga House Cafe, een tip die ik van mijn Israëlische buren heb gehad en die ik al even noemde bij de yogascholen. Behalve yoga-klassen kan je er lekker ontbijten of lunchen en de setting middenin de jungle maakt het extra tof.

Cookies Cafe is een andere aanrader, waar ze behalve flink gevulde smoothie-kommen tevens omeletten van eigen, biologische eieren maken.

Verder is Pure Vegan Heaven een must om naartoe te gaan voor een goed en voedzaam ontbijt, veelal gemaakt met ingrediënten uit hun eigen moestuin. De açaí bowls zijn hier echt voortreffelijk. Ze staan trouwens ook met een kraampje op de Phantip Food Market.

Liever aan het strand ontbijten of lunchen? Check dan het al besproken SeaTara Restaurant & Bar. Behalve bowls en andere ontbijtjes is het een chille plek om een hapje Israëlisch te eten. Probeer de falafel en ‘laffa’ (platbrood) met huisgemaakte humus maar eens. Na gegeten te hebben plons je direct de zee in. Beter kan niet. De zonsondergang is hier trouwens ook top.

Tot slot wil ik de kleine shop Refilling genoemd hebben. Dit is zo’n schattig en fijn winkeltje hè! Je kan hier niet eten, maar wel allerlei raw foods, zelfgemaakte zeepjes, shampoo’s zonder toevoegingen, natuurlijke tandpasta en dergelijke kopen. Ik kocht er telkens cacao-nibs en geroosterde kokosflakes voor in m’n ontbijt. Ze maken er zelfs zelfgemaakte chocola. Helemaal super.

 

Local food

De fried rice green curry bij Anutta

Natuurlijk mogen ook de lokale tentjes waar je voor een habbekrats écht Thais kunt eten niet ontbreken. Fried rice, curry’s, gebakken noedels, papajasalade; wat is jouw favoriete Thaise gerecht? Lees even verder voor de Thaise restaurantjes die er wat mij betreft bovenuit springen.

De eerste tip die ik voor je heb is Krua Khun Ying, zo’n typisch Thaise zaak met bamboetafels en -stoelen. De eigenaar met z’n hipsterkapsel is een superaardige kerel en ik kwam hier vooral voor de heerlijke fried rice met groenten en tofu en de mango- passiefruitshake.

Een andere aanrader is Anutta dat wordt gerund door een lieve Thaise familie. Wat ik er erg lekker vind zijn de groene en de panang curry. En niet te vergeten de fried yellow noodles. Probeer daarnaast hun huisgemaakte roti, als je eens wat anders wilt dan rijst of noedels. Over rijst gesproken, behalve witte hebben ze er ook bruine rijst. Fijn is verder dat er een relaxed sfeertje hangt en je er goed kan zitten.

Update april 2023: helaas is Anutta overgenomen door nieuwe eigenaren en is de de lieve, gastvrije familie vertrokken. De sfeer is er helemaal veranderd. Het huiselijke, warme is compleet verdwenen. Alsof de ziel eruit is weet je wel? De mensen die altijd vroegen hoe het met je ging, goed Engels spraken en simpelweg interesse toonden zijn ingeruild voor alles wat het tegenovergestelde is. De cannabis-shop ernaast is van dezelfde eigenaar, je snapt dat dit voor totaal andere vibes zorgt. De gebakken rijst vond ik er trouwens wel goed hoor, zo zat er een heleboel groenten in en was de portie ongekend groot. Al zeggen recente reviews op Google dat gerechten als curry’s nogal veel suiker bevatten. Tja, de foto’s aan de muur zijn het enige wat Anutta nog aan de familie doet herinneren.

Nog een leuke tent om Thais te eten is MamaKOP Restaurant. Vooral ’s avonds hangt er hier een gezellige sfeer. De curry’s vond ik er erg goed en naar het schijnt is ook de ‘khao soi’ de moeite waard. Pal ernaast ligt Sangsom Restaurant, qua sfeer ietsje minder maar wel lekker eten en lieve eigenaren.

Waar Anutta, MamaKOP Restaurant en Sangsom Restaurant zich vooral richten op toeristen is en je bij Krua Khun Ying zowel locals als buitenlanders ziet, is Che Noi Thai Food een echt authentiek Thais eettentje. Eigenlijk alles wat ik hier opheb vond ik lekker. Qua ambiance is het echter minder, maar dit is nou eenmaal zo bij typische lokale eetgelegenheden.

Meer richting het noorden in Haad Yao heb je Ying Thai Restaurant waar je voor een zacht prijsje lekker Thais eet. De eigenaresse is geboren op Koh Phangan en haar vader gaat iedere dag de zee op om verse vis te vangen, die zij vervolgens in de gerechten verwerkt. Echt een leuk tentje vind ik!

Rijd nog een stukje door naar Haad Salad en je komt vanzelf uit bij Thai Food by Noonin. Qua uitstraling misschien niet meteen uitnodigend, maar de kwaliteit van het eten zal je verbazen. Zeker even langsrijden 🙂 .

Iets verder heb je Cafe Thakrus zitten. Ik heb hier meerdere keren gewokte rijst met seafood op en vond het super. De porties zijn bovendien enorm, terwijl je normaal gesproken nooit zoveel krijgt als je Thais gaat eten.

 

Kokosnoten en fruitshakes

Een van de tig kokonootbars op het eiland

Stop verder zeker bij een straakraampje om een verse kokosnoot te bestellen. Ik heb het serieus nagenoeg iedere dag gedaan, heerlijk -en gezond!- om dit pure, zoete sap te drinken. De leukste kokosnootshop vind ik Phiang Chai Organic Coconut Oil in Haad Salad. De vrouw die er werkt is nog helemaal puur en totaal niet bezig met zoveel mogelijk geld verdien of zo. Je hebt er al kokosnoten voor 20 THB, en grote ook! Toen ik in Haad Salad verbleef ben ik er bijna iedere dag naartoe gegaan. Ze verkoopt tevens zelfgemaakte biologische kokosolie, ideaal als aftersun en voor in je haar. Zoek je een authentieke ervaring, dan moet je hier gewoon geweest zijn.

Zin in een fruitshake? Een vrouw die heerlijke shakes maakt is Tan bij Madame Tan’s Smoothie House. Een andere aanrader is het nabijgelegen P’Tik Fruit Juice & Smoothies (niet op Google te vinden, dit is de locatie). Hetzelfde geldt voor Tee’s Fresh Juice, superlekkere sapjes en smoothies hebben ze er.

Het vrolijk gekleurde kraampje van P’Tik

Al moet ik zeggen dat de shakes eigenlijk overal goed smaken. Met het veelal zoete fruit wat overal groeit, zeker mango, passiefruit, drakenfruit, papaja en ananas, kan het nauwelijks fout gaan. Mijn favoriet is de niet bepaald alledaagse mix van mango, passiefruit, munt, gember en kurkuma. Probeer het eens, of stel je eigen combinatie samen 😀 .

 

Hoe zit het met transport op Koh Phangan?

Omgevingen als deze maken rondrijden op de scooter echt geweldig

Koh Phangan is zo’n 125 km² groot en dé manier om jezelf te verplaatsen is met een scooter, doorgaans een Honda Click van 125cc. Die huur je voor 150 tot 250 baht per dag. Blijf je langer, weet dan dat de maandprijzen met 2.000 baht tot 3.500 baht erg interessant zijn. Je kan dit bij aankomst direct regelen in Thong Sala of via je accommodatie. Ik raad het laatste aan, dan weet je tenminste dat je paspoort -dat je achter moet laten- in veilige handen is. In plaats van je paspoort kun je tevens kiezen voor een borgbedrag, meestal 3.000 tot 5.000 baht.

Mocht je je niet veilig voelen op een scooter, dan heb je ook de mogelijkheid om een mountainbike te huren. Veel fietsverhuurders zijn er echter niet, al is Cycling Shop & Tour bij Hinkong Beach een prima zaak.

Daarnaast heb ik driewielers zien rondrijden, je staat dan net wat stabieler op de weg. Phangan Wheels verhuurt die voor 350 baht per dag.

Verder rijden er ‘songthaews‘ rond die als taxi dienen. Dit kan handig zijn wanneer je aankomt en naar je accommodatie moet, maar is simpelweg te duur om continu gebruik van te maken.

Tussen de verschillende stranden op het eiland varen bootjes. Zo is er de Thong Nai Pan Express die je onder andere bij Haad Yuan en Haad Rin Nok af kan zetten.

 

Kan je goed duiken rond Koh Phangan?

Zoals je misschien wel weet trekken de meeste backpackers naar het nabijgelegen Koh Tao om te duiken.

Echter, het gros van de duiksites die vanaf Koh Phangan worden bezocht zijn dezelfde als vanaf Koh Tao, waarbij Sail Rock de bekendste spot is. Duiken kan het hele jaar door, waarbij je hoogstwaarschijnlijk anemoonvissen, maanvissen, barracuda’s en roggen zult spotten.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Wat is het leven toch lekker met een goed boek op het strand hè 🙂

Je kan vrijwel alles prima op eigen houtje doen als je op Koh Phangan bent.

Maar om bijvoorbeeld naar het Ang Thong National Marine Park te gaan zal je een tour moeten boeken. Dit kan je bijvoorbeeld regelen via Get Your Guide.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan op Koh Phangan?

Lief 🙂

Koh Phangan is de perfecte bestemming om voor een langere tijd te zitten. Zelf ben ik er meerdere keren geweest, waarvan de laatste keer 1,5e maand. Ook heb ik mensen gesproken die er al jaren zaten.

Ik snap echter dat niet iedereen deze tijd ter beschikking heeft, zeker niet als je aan het rondtrekken bent. In dit geval raad ik je aan om in ieder geval 3 volle dagen op het eiland te blijven.

 

Kan je je visum verlengen op Koh Phangan?

Jazeker, en het is allemaal vrij gemakkelijk. Hier lees je mijn persoonlijke ervaring en de tips die ik voor je heb.

 

Waar op Koh Phangan raad ik je aan om te overnachten?

De chille kamer die ik had bij New Moon Bungalows

Een accommodatie die ik je echt kan aanraden is New Moon Bungalows. Ik ben er niet voor niets 1,5e maand geweest 🙂 . Je zit vlakbij Thong Sala, ideaal om boodschappen te doen. Verder ben je met 10 minuten rijden in de gezelligheid van Srithanu en alle mooie stranden die daar liggen. Een ander pluspunt is dat Balance Specialty Coffeeop steenworpafstand ligt. De Portugese eigenaren Artur en Monica zijn bovendien erg aardig en de betonnen huisjes zijn degelijk, schoon en hebben fijne matrassen. Voor de fijnproevers: ze maken er hun eigen honing en Portugees brood.

Zit je liever in een hostel waar je makkelijke andere backpackers ontmoet, dan is het al even genoemde Bodega Hostel in Ban Tai een aanrader om heen te gaan. Nice is dat je er een zwembad hebt en direct aan het strand zit. Weet wel dat hier voornamelijk party-backpackers op afkomen. In Haad Rin is het U Hostel Haad Rin een fijne plek en in Thong Sala is het Phatra Hostel een aanrader.

Een leuk boetiekhotel is het Shanti Boutique Hotel in Srithanu. Of geniet van de luxe bij het Zee Luxury Boutique Hotel in Hinkong.

En als je een eigen stek zoekt met keuken en al, dan is Benjamin’s Hut in datzelfde Srithanu een toppertje om heen te gaan. Rustzoekers kunnen terecht bij de The Great Escape Chalets in Thong Nai Pan Yai.

Zoek je, tot slot, een lekkere accommodatie aan (of vlakbij) het strand? Kijk dan bij Zama Resort Koh Phangan (Haad Chao Phao Beach), Alcove Bungalow (Hin Kong Beach), Castaway Beach Bungalows (Hin Kong Beach) of het meer afgelegen Thong Nai Pan Beach Residence (Thong Nai Pan Yai Beach). En een plek die ik absoluut niet mag vergeten in dit rijtje is het betoverende Kalulushi Bungalows (Wok Tum Bay). Ze hebben er een van de mooiere bungalows van het eiland, en je zit er middenin de natuur met een waanzinnig uitzicht op de turquoise kleurende zee.

 

Wat is de beste reistijd voor Koh Phangan?

Het schitterende Haad Yuan Beach

Eerlijk? Je kunt Koh Phangan het hele jaar door bezoeken, al wordt december tot en met maart als beste reisperiode beschouwd. Dit is de droge periode, waarbij het doorgaans niet té heet zal worden. In april, mei en juni kunnen de temperaturen zomaar boven de 40℃ uitkomen, al hoeft dat met alle stranden natuurlijk geen probleem te zijn.

Zelf ben ik er in de regentijd geweest, om precies te zijn in september en oktober. Het was doorgaans gewoon erg goed weer, met hier en daar wat regenachtige dagen. Zeker niet iets om je door te laten tegenhouden. September tot en met november is officieel laagseizoen, waarbij de accommodaties gunstiger geprijsd zijn.

 

Hoe kom je op Koh Phangan?

Koh Phangan is vrij eenvoudig te bereiken vanuit Surat Thani. Je kunt de boot pakken vanaf bijvoorbeeld de Donsak pier en bent dan zo’n 2 tot 2,5 uur onderweg om er te komen.

Andere opties zijn om de boot te nemen vanuit Chumphon (3 uur reistijd), vanaf Koh Tao (1 uur reistijd) of vanaf het nabijgelegen Koh Samui (0,5 uur reistijd).

Je ticket regel je in je accommodatie of online via 12Go Asia.

Zoek je een route voor Thailand inclusief Koh Phangan?

Ben jij op zoek naar een leuke route voor Thailand waarbij je onder andere Koh Phangan bezoekt?

Bestel dan Backpackgids Thailand, die ik in alle rust op Koh Phangan heb geschreven. Het is een zeer complete en inspirerende gids met liefst acht routes en andere waardevolle info. Je krijgt er bovendien een bonusgids bij met 64 insider-tips voor Thailand.

Een andere tip die ik voor je heb is om deze backpackroute door Thailand te bekijken. Koh Phangan komt er ook in voor 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw