Ang Thong National Marine Park: alle info + tips

Als je nog een leuke dagtrip zoekt vanaf Koh Phangan of Koh Samui, dan is het Ang Thong National Marine Park een aanrader om heen te gaan. Deze archipel in Golf van Thailand bestaat uit 42 eilanden en is vooral bekend vanwege het verbluffende uitzicht dat je hebt op het smaragdgroene water met de vele mini-eilandjes, die compleet overwoekerd zijn met jungle. Verder is kajakken langs de ruige kalksteenrotsen hier de moeite waard. En wat dacht je van een klautertocht naar een afgelegen grot op 300 meter hoogte? Snorkelen is een andere activiteit, als is dit er niet zo boeiend als je het mij vraagt.

Tegen negenen stap je op een traditionele houten boot en vaar je vanaf Koh Phangan in ongeveer 2 uur naar het nationale park. Vanaf Koh Samui duurt het met 1,5 uur ietsje korter. Onderweg word je rustig wakker met een koffietje en het verzorgde ontbijt. Daarna is het tijd voor de eerste stop om te snorkelen en zal je de gehele dag in Ang Thong doorbrengen. Snorkelen, hiken, kajakken en chillen zijn de hoofdingrediënten van vandaag.

Lijkt dit je wat?

In deze gids vertel ik je alles over de dagtrip naar het Ang Thong National Marine Park, zodat je weet wat je kunt verwachten en welke bezienswaardigheden er zijn.

Snorkelen bij Koh Wao

De voor Thailand zo kenmerkende kalksteenrotsen die ruig uit het water omhoogsteken kom je onderweg veel tegen

Tijdens de boottocht stop je na een dik uur als eerste bij het grillige rotseiland Koh Wao om een uur de onderwaterwereld te verkennen, al zal ik het niet mooier maken dat het is. Heel veel boeiends ga je hier namelijk niet zien.

Heb je bijvoorbeeld een snorkeltour bij Koh Lipe gedaan of vanaf het strand gesnorkeld rond Koh Kradan, dan zal het niet of nauwelijks indruk op je maken. Hetzelfde had ik trouwens toen ik een dagtrip deed vanaf Koh Lanta naar Koh Haa en Koh Rok, al was de onderwaterwereld daar op bepaalde plekken zeker wel indrukwekkend.

Desondanks is het natuurlijk altijd lekker om vanaf het platform in het water te springen en jezelf te verfrissen in het zoute water.

En niet getreurd, want de andere plekken waar je verderop de dag stopt maken alles helemaal goed. Enne, misschien stoppen ze in jouw geval op een betere plek. Je weet het natuurlijk nooit.

Bijzonder: ergens op Koh Wao ligt een mysterieuze grot verscholen waar volgens verhalen een draak zou slapen…

 

Koh Mae Ko: kajakken en het Emerald Lake

Het fotogenieke strand van Koh Mae Ko

Als het snorkelen erop zit spring je terug aan boord om de energielevels bij te vullen met een goed verzorgde buffetlunch. Rijst, groenten, kip en vers fruit staan op het menu. Ondertussen vaar je door naar het eiland Koh Mae Koh, waar een aantal grotten liggen die je per kajak zult ontdekken. Je peddelt langs coole rotspartijen om vervolgens via een watergrot bij het met tropisch regenwoud bedekte eiland uit te komen.

Je hebt er een kleine shop om iets te drinken te kopen en er is zelfs een toilet aanwezig.

Maar Koh Mae Ko is meer dan alleen een klein eilandje met verborgen grotten en goede kajakmogelijkheden. Een ander hoogtepunt is namelijk de Emerald Lagoon, die in het Thais als ‘Talay Nai’ bekendstaat en als inspiratiebron diende voor het boek The Beach van Alex Garland. Als je nog een aanrader zoekt om te lezen, dan is deze bestseller er absoluut één.

Uitzicht op de Emerald Lagoon vanaf het viewpoint

Vanaf het strand start een wandeling van zo’n 10 minuten, over veelal smalle en steile treden naar de top van de karstkliffen. Eenmaal op de top, kijk je uit op een spectaculair groen gekleurd meer, dat langs ondergrondse tunnels wordt gevoed met vers zeewater en ligt ingeklemd tussen de met jungle begroeide kalksteenrotsen.

Vergeet ook niet om om te draaien, want aan de andere kant zie je een groep eilanden van het nationale park liggen. En die aanblik is een foto waard kan ik je zeggen.

Naderhand klauter je weer naar beneden om daar nog eventjes op het strand te chillen en eventueel te snorkelen. Tot slot maak je jezelf klaar voor de volgende en laatste bestemming.

 

Ko Wua Ta Lap en het prachtige uitzicht

Dit prachtige uitzicht is de ultieme beloning na een inspannende klim

Ten slotte meer je aan bij Koh Wua Ta Lap, het eiland met de moeilijkste naam van vandaag. En ook het eiland met het wat mij betreft gaafste uitzicht. Vanaf het hoogste viewpoint, dat je in ongeveer een half uur tot 1 uur lopen (lees: klimmen) bereikt en op 500 meter hoogte ligt, heb je een weergaloos uitzicht op de met zee bezaaide eilandjes.

Ken je Raja Ampat in Indonesië? Het heeft er iets van weg.

Tof is verder dat je onderweg een boel bijzondere brillangoeren tegenkomt die je vanuit de bomen aanstaren. En soms liggen ze voor pampus op een tak haha. Mocht je er nooit eerder van hebben gehoord: brillangoeren zijn apen en in het Engels heten ze dusky leaf monkeys.

Houd er wel rekening mee dat er erg steile stukken bijzitten. Elke 100 meter is er gelukkig een een dek om uit te puffen en foto’s te maken van het uitzicht. En van de apen 😀 .

Een andere bezienswaardigheid is de Bua Bok Cave, met indrukwekkende verzamelingen stalagmieten en stalactieten. Tijdens het lopen hoor je het geluid van fladderende vleermuizen en allerlei apengeluiden.

Om bij de grot te komen moet je echter wel even door de jungle klimmen, hij ligt namelijk op zo’n 300 meter hoogte. Vergeleken met de hike naar het viewpoint dat over een goed aangelegd pad gaat, is deze expeditie een stuk spartaanser. Zo zijn er gedeeltes met touwen waaraan je jezelf omhoog moet trekken. Zoek je avontuur en wat uitdaging, dan is deze trektocht precies waar je naar verlangt. Je bent 50 minuten onderweg om boven te komen.

Voor beide hikes geldt: neem water mee.

Beide plekken zien is vanwege de tijd helaas onmogelijk. Je zult dus een keuze moeten maken. 90% van de mensen kiest voor het viewpoint. Je blijft een uurtje of twee op het eiland.

Na gehiket te hebben op Ko Wua Ta Lap en al het moois te hebben gezien is het heerlijk om nog even een frisse duik te nemen in het heldere water. Daarna is het tijd om weer aan boord te gaan en met een drankje en een stuk tropisch fruit terug richting Koh Samui of Koh Phangan te varen.

Echte avonturiers kunnen er trouwens ook voor kiezen om op Koh Wua Ta Lap te overnachten. Je hebt er namelijk een handjevol bungalows (boek hier) en tenten (boek hier) om te slapen. Voordeel: je kan dan zowel de grot als het viewpoint zien en hebt tevens de optie om een kajak huren. Verder is de sfeer zonder alle toeristen compleet anders en zal je meer connecten met de natuur. Op het eiland vind je tot slot een eenvoudig restaurant en het hoofdkwartier van het nationale park met enkele rangers die toezicht houden.

Waar boek je de tour?

Ko Wua Ta Lap is zo’n typisch eiland uit je dromen

Je kunt voor zowel Koh Phangan als Koh Samui je trip regelen via de website van Ang Thong Marine Park zelf. Op Koh Samui starten prijzen rond 1.250 THB, op Koh Phangan vanaf 1.750 THB.

Een andere optie die je hebt is Get Your Guide. Zij bieden diverse dagexcursies aan.

Tot slot kun je altijd bij een reisbureau op de eilanden binnenwandelen. Op Koh Phangan is Orion Cruise de bekendste partij die dagelijks tours naar het nationale park aanbiedt.

Wil je overnachten op Koh Wua Ta Lap? Bespreek dit met je touroperator. Ze zullen je dan de volgende dag (of wanneer jij wilt) weer ophalen.

Het kan overigens voorkomen dat je in plaats van Koh Wao bij Koh Tay Plow stopt om te snorkelen. Dit heeft met de stroming, de weersomstandigheden en de keuze van de touroperator te maken.

En de bootkeuze is afhankelijk van de groepsgrootte. Zijn er relatief weinig mensen, dan zal je normaal gesproken per speedboot vertrekken. Is de groep groter, dan vaar je in een grotere, traditionele houten boot.

Check ook even of het kajakken bij de tour zit inbegrepen. In sommige gevallen betaal je daar namelijk 200 THB extra voor.

 

Zijn er extra kosten voor het nationale park?

Het hoofdkwartier van het Mu Ko Ang Thong National Park zit op Ko Wua Ta Lap

Naast de tour betaal je nog eens 300 THB voor het nationale park op Koh Wua Ta Lap. Houd daar dus rekening mee als je boekt. Kinderen betalen overigens 150 THB.

Soms zit deze toeslag wel bij de prijs in, dit kun je eenvoudig checken bij de organisatie waar je boekt.

 

Wat neem je mee?

Snorkelspullen, eten en drinken zijn allemaal voor je geregeld. Veel hoef je dus niet meer mee te brengen, maar ik raad je de volgende dingen zeker aan:

  • Voldoende cash om de entree tot het nationale park te kunnen betalen.
  • Schoenen of sandalen om te hiken. Op slippers is dit geen pretje, omdat je ook door de jungle komt en sommige gedeeltes uit ladders met touwen bestaan. En met slippers wil je echt niet op ladders klimmen.
  • Een waterdichte tas voor tijdens het kajakken, al hebben ze die aan boord ook voor je.
  • Zonnebrand, het liefst biologische die niet schadelijk is voor het koraal.

 

Kun je Ang Thong ook vanaf Koh Tao bereiken?

Vanaf Koh Tao is het minder gebruikelijk om het Ang Thong National Marine Park te bezoeken, het eiland ligt er simpelweg te ver van weg. Om precies te zijn 3 uur varen met de speedboot.

Het is wel mogelijk hoor, al zal je dan een boot moeten charteren, waardoor het een erg dure aangelegenheid wordt. Unseen Tours verzorgt deze privétours.

 

Heb jij nog vragen over deze dagtrip? Stel ze in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw