Koh Kradan: mijn favoriete Thaise bounty-eiland

Na Ao Nang had ik behoefte aan een idyllisch eilandje. Zo’n plek met helder water, hagelwit zand en het liefst zonder verkeer.

Gewoon om een paar dagen ultiem te genieten.

Ik ben daarom naar Trang afgereisd om vervolgens de boot naar Koh Kradan te kunnen nemen. Helaas regende het continu. Ik heb het 6 dagen de kans gegeven, alleen stopte het niet. Toen besloot ik om terug naar Krabi te gaan.

In de hoop dat het weer zou omslaan.

Bijna had ik de knoop doorgehakt om richting Bangkok te vliegen, maar gelukkig heb ik anders besloten. Na een week begon de zon dan toch eindelijk te schijnen.

Dus ben ik wederom naar Trang gereisd en de dag daarop direct op de boot gesprongen om naar het eiland te gaan waar ik inmiddels al weken naar uitkeek: Koh Kradan.

Een ander begin dan ik me had voorgesteld

De meeste mensen die in de longtailboot zaten, stapten uit bij Koh Mook. Het bekendste en meest bezochte eiland van Trang. Alleen ik en een Duitse jongen bleven zitten. Meteen een teken dat we op weg waren naar een afgelegen plek. Iets wat me wel beviel.

van Trang naar Koh Kradan
Van Trang naar Koh Kradan in deze authentieke longtailboot

De Duitser, waarvan ik z’n naam ben vergeten, had al een accommodatie geboekt. Ik nog niet. Ik besloot daarom maar met hem mee te lopen om te kijken of het wat was.

Echter, om bij het resort te komen, moesten we een blubberige weg door de jungle afleggen, van een minuut of twintig. En flink wat blubber, aangezien het de laatste periode flink geregend had:

Koh-Kradan-jungle
De verrassing bij aankomst

En geloof me, met een backpack op je rug en teenslippers aan, is zoiets een behoorlijke kluif. Het was dan ook weinig verbazend dat we beiden een aantal keer op onze plaat gingen. Gelukkig zonder echte schade. En vanwege de vele muggen moesten we ook een behoorlijke vaart maken. Want stilstaan betekent opgegeten worden.

Achteraf zou trouwens blijken dat de kapitein ons op het verkeerde strand had afgezet, namelijk op Ao Niang, terwijl Paradise Beach veel dichterbij ligt. Waarom is me een raadsel.

Toen ineens werd het pad harder en waren de muggen langzaam verdwenen. Er leek een resort te liggen, en het was inderdaad de plek die de Duitse jongen had geboekt, namelijk het Paradise Lost Resort:

Koh-Kradan-Paradise-Lost-Resort
Paradise Lost Resort: relaxen middenin de natuur

Met de vele palmbomen en de nabijheid van het schitterende Sunset Beach, is dit een aanrader om te verblijven. Ook gezien de relatief gunstige prijs overigens.

Het zag er goed uit, dus checkte ik ook in. Tegelijkertijd werd de lucht witter en witter. Maar de dagen erna was het weer werkelijk fantastisch.

Voor de avonturiers onder ons: vlakbij mijn kamer zag ik uit het niets een slang opduiken in het gras. Een dunne, felgroene. Ik schrok behoorlijk, al zeiden de medewerkers dat deze soort ongevaarlijk is. Tja, zo’n uitspraak geloof je dan maar hè 😉 .

Opmerking september 2022: het Paradise Lost Resort heeft net als vele andere accommodaties COVID-19 niet overleefd 🙁 . Voor leuke accommodaties op Koh Kradan raad ik je aan om op Booking.com te kijken of om op het eiland navraag te doen. Niet alle accommodaties adverteren namelijk online.

 

Paradijs op Sunset Beach

Ik ben die middag meteen even de heuvel opgelopen om een kijkje te nemen bij Sunset Beach. Een korte maar leuke trek door de jungle leidt je erheen. En WOW, wat is dit een mooie spot zeg. Bij aankomst ligt er helaas wel plastic afval, al ben ben ik dit inmiddels wel gewend.

Koh-Kradan-Sunset-Beach-1
Toen ik net aankwam zag ik dit… Sunset Beach!

Wat er niet was, waren andere mensen. Meerdere dagen had ik deze prachtige ruige baai helemaal voor mezelf, uitgezonderd de laatste dag waarop er vier andere mensen te bekennen waren. Ruig omdat er overal rotsen liggen. Het aanwezige groen maakt het helemaal af.

Koh-Kradan-Sunset-Beach-3
Sunset Beach vanaf de andere kant gezien

Het is zo’n heerlijke plaats om in alle rust een boek te lezen, een verfrissende duik te nemen of wat foto’s te maken. Snorkelen is hier niet boeiend, daarvoor moet je bij Ao Niang en Paradise Beach zijn.

Ik was zoekende naar schaduw en plofte uiteindelijk naast een van de rotsblokken neer. Lekker met m’n e-reader. Volledig ontspannen.

Boven zijn verder nog twee viewpoints waar je werkelijke verbluffende uitzichten op het strand en het turquoise water hebt:

Koh Kradan Sunset Beach Viewpoint 1
Het uitzicht op Sunset Beach vanaf een van de uitkijkpunten

Ook wanneer de zon ondergaat, is dit de plek waar je even een kijkje moet nemen. Ik bedoel, ze heet natuurlijk niet voor niets Sunset Beach. Hier een aantal beelden:

Spray je wel goed in, want de muggen kennen hier geen genade.

 

Een voortreffelijk ontbijt bij het Kradan Beach Resort

Aangezien de menukaart bij het Paradise Lost Resort nogal aan de prijzige kant was, besloot ik op de tweede dag eens ergens anders te gaan ontbijten. Ik ben via een aangename bosweg naar het hoofdstrand (Paradise Beach) gelopen en gaan zitten bij het Kradan Beach Resort.

Koh-Kradan-bos
Ook dit is Koh Kradan

Niet vanwege de reviews op Agoda overigens, want die zijn dramatisch, al hadden die betrekking op de bungalows. Ratten en kikkers, zulk soort dingen.

Maar de avond ervoor had ik er al gegeten, en dit was erg goed bevallen. Behalve het goede eten, ook omdat enkele medewerkers spontaan gitaar begonnen te spelen en te zingen. Ik was totaal verbaasd. In positieve zin.

Ik besloot die ochtend om de pannenkoek met fruit te bestellen, hopende op een lekkere grote portie. Mijn hoop werd de waarheid. Echter, in plaats van een pannenkoek, kreeg ik vijf verse cupcakes:

Kradan Beach Resort ontbijt
Precies het ontbijt waar ik behoefte aan had 🙂

Over onverwachts gesproken.

Maar serieus, dit was echt superlekker. Zeker met de honing en het tropische fruit. Kosten: 100 baht (zo’n 2,50 euro). En dat is voor een eiland als Koh Kradan vrij goedkoop kan ik je zeggen.

 

Snorkelen bij Paradise Beach en Ao Niang

Koh Kradan staat bekend om haar mooie onderwaterwereld. Ik heb een snorkelmasker gehuurd bij het nationale park en ben de boel gaan verkennen. Ao Niang is het bekendste snorkelstrand, maar ik ben begonnen vanaf Paradise Beach en vervolgens doorgegaan naar Ao Niang. Beide stranden liggen naast elkaar en worden gescheiden door rotsblokken.

Voor ik overga op het snorkelavontuur, wil ik Paradise Beach speciaal benoemen. Dit is wederom een droomstrand. De witte zandstrook, het kristalheldere water, de longtailboten en de schommel… Het is hier gewoon een paradijs.

Een aangemeerde vissersboot op Paradise Beach
Koh Kradan Paradise Beach 2
Paradise
Koh Kradan helder water
Zó helder is het water dus
Koh-Kradan-longtailboot
De typische Thailand-foto die je van Google kent, kun je hier zelf maken

Als het eb is, kun je trouwens langs de rotsen en stenen naar Ao Niang Beach lopen. Zwemmen kan ook, en al snorkelend is dat eigenlijk de optie die ik je wil aanraden.

Koh Kradan Ao Niang Beach
Lopend langs de rotsen naar Ao Niang Beach
Koh-Kradan-Ao-Niang-Beach-2
Ook Ao Niang Beach is adembenemend

Want je ziet een hoop.

Niet zozeer de fonkelende koralen die ik tijdens een tour rond Koh Lipe heb gezien, maar wel duizenden vissen in allerlei soorten en maten. Soms komt er een school langs of word je gevolgd door een nieuwsgierig aagje. En je kunt ze uitdagen om een hapje van je te nemen, door stil te gaan staan. En ja, voelen doe je het zeker 😉 .

Verder zitten er heel veel zee-egels verstopt en heb ik een vis gezien die als een blad op de grond lag en er in sneltreinvaart vandoor ging. Ook nog een bijzonder groot donkerpaars exemplaar met oranje contouren rond z’n ogen. En open en dichtklappende planten. Zo’n snorkeldag, daar knap je altijd helemaal van op. Alles waar je boven water aan denkt, is kopje onder niet meer aan de orde.

Voor snorkelen vanaf het strand, is Koh Kradan buitengewoon goed. Echter, de tours waarbij je met een boot op pad gaat, zijn wat mij betreft boeiender. Zoals ik al zei heeft de snorkeltour bij Koh Lipe echt indruk op me gemaakt.

 

Het nationale park als low-budget-optie

Ik liet het al even doorschemeren: Koh Kradan is duur. Vervelend voor backpackers. Gelukkig is er een mogelijkheid om er toch redelijk low-budget te verblijven. Ga daarvoor naar het nationale park waar je kunt kamperen met het beste uitzicht dat je je maar kunt wensen. Ook kun je er een snorkelmasker huren voor de helft van de prijs in verhouding tot de meeste resorts.

Ik ben een Duits stelletje tegengekomen dat zelf een tent had meegenomen. Wat mij betreft een gedoe, al is het wel kostenbesparend. Voor slechts 30 baht per nacht konden ze in het nationale park terecht. Dit is minder dan 1 euro.

Het bijbehorende restaurant -Benefits Restaurant- is tevens een aanrader. Zowel qua budget als qua smaak. Het eten is lekker en je betaalt voor alles ongeveer de helft vergeleken met andere plekken op het eiland.

Ook wil ik je aanraden om kennis te maken met de aardige eigenaren van het restaurant. Je herkent ze aan het grote gat dat ze beiden in hun gepiercete oor hebben. Toen ik op een avond aan kwam lopen, nodigden ze me uit om mee te eten. Kippenvleugels, rijst en groenten. Samen met de twee Duitsers, een Frans meisje en enkele nationale park medewerkers was dit een mooie ervaring. Zo’n typisch backpackgevoel.

 

Nog enkele tips voor Koh Kradan

 • Koh Kradan is het makkelijkst te bereiken via Trang. Zelf ben ik er met de bus naartoe gegaan vanuit Krabi, maar vanaf Bangkok gaan ook directe vluchten. Dit ritje duurt 2 uur. De boottocht is ongeveer 40 minuten. Ik heb m’n trip geregeld bij Andaman Islands Tour & Travel. De eigenaresse Gift is een erg leuk en behulpzaam iemand. Ik kwam haar toevallig tegen op de gezellige avondmarkt in Trang.
 • Er zijn geen pinautomaten op Koh Kradan. Houd er verder rekening mee dat het eiland een stuk prijziger is dan het vasteland, maar ook dan bijvoorbeeld Koh Mook. Je betaalt al snel drie keer zoveel voor fried rice of een fles water. Echter, Benefits Restaurant is een uitzondering. Zij verkopen bovendien snacks, ananassen en dergelijke voor acceptabele prijzen.
 • Neem fruit, snacks en eventueel water mee vanuit Trang. Dit bespaart je geld.
 • Het zijn vooral stelletjes en gezinnen die ik op Koh Kradan heb gezien. Enkel bij de camping heb ik backpackers ontmoet. Je komt er echt om tot rust te komen en te genieten van de mooie natuur.
 • Op Paradise Beach komen iedere dag boten aan met mensen die een snorkeltour doen. Rond 13.00 uur zijn ze meestal alweer verdwenen.
 • Als je van sporten houdt, kun je goed hardlopen op Paradise Beach. Ikzelf heb opdrukoefeningen in mijn kamer gedaan, maar ook op het bospad tussen Paradise Lost Resort en Paradise Beach. Met wat creativiteit kan bijna alles 🙂 .
 • Je kunt eenvoudig de nabijgelegen eilanden Koh Mook en Koh Ngai bezoeken. Koh Mook is echt wat anders dan Koh Kradan, Koh Ngai vergelijkbaar, alleen naar mijn mening minder speciaal voor backpackers.

***

Al met al heb ik met Koh Kradan mijn gedroomde Thaise Paradijs gevonden. Wat een schitterend eiland is dit zeg. Geen motorgeluiden, wit poederzand, kristalhelder water en rust. Het is zo’n plek die zo nu en dan gephotoshopt lijkt.

Van Koh Kradan naar Koh Mook
Het moment waarop ik Koh Kradan verliet

Na vier nachten ben ik verdergegaan naar Koh Mook. Wederom een mooie ervaring, maar daarover vertel ik je later meer.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
3 Antwoorden
 1. Manisha

  Hoi Robbert,
  Leuk stuk over Ko Kradan! Ik ben volgende week op Ko Lanta en wil graag weten of je vanaf daar ook naar Ko Kradan kan, zonder eerst naar Trang te moeten? Gaan er boten misschien?
  Miss heb je een tip waar ik meer info kan vinden op internet, mbt vervoer? Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Manisha

 2. rob

  Het is handig, bij de planning van je reis rekening te houden met de route van de moesson. Aan de oostkust houdt het in november op met regenen, terwijl het in het ZW nog 2 maanden doorgaat.Ook is dit van belang bij snorkelen: als de zee nog ruw is heb je minder zicht.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw