Waarom snorkelen rond Koh Lipe in het Tarutao National Marine Park geweldig is

Koh Lipe, een eilandje gelegen in de Andamanse Zee, staat bekend als een plek waar je vanaf het strand goed kunt snorkelen. Omdat dit mij toch wel een beetje teleurstelde, besloot ik om een snorkeltour te boeken om zo de betere plekken van de Tarutao-archipel te kunnen zien.

Gekleurde koralen, vele vissen, barbecueën op het strand én een duik in het donker om lichtgevend plankton te kunnen bewonderen. Dat is wat me beloofd werd.

In dit artikel neem ik je mee tijdens het avontuur en vertel ik je alles over deze mooie dag.

 

Vertrek vanaf Pattaya Beach

Ik en m’n zusje lopen rond de klok van 1 naar de verzamelplek bij het tour-bureautje op de walking street. Als iedereen er is, slechts 4 anderen in totaal, lopen we naar Pattaya Beach om in de longtailboot te stappen. De lucht is nog wat flets:

Maar dat zou later op de dag meer dan goed komen.

Onze eerste bestemming is Jabang en minder dan een half uurtje varen. De golven zijn nogal hevig en slaan zo nu en dan gedeeltelijk over boord. Ik maak m’n snorkelmasker nog even goed schoon en ben er klaar voor.

 

De koralen en sterke stroming van Jabang

De gidsen vertellen ons dat de stroming vandaag erg sterk is door de aanwezige wind. Dit komt de zichtbaarheid onder water doorgaans niet ten goede.

We zullen zien.

Ik laat me van de trap in de zee vallen en ga eens onder water kijken. Ik zie vissenscholen langs me heen zwemmen, maar merk dat het zicht niet optimaal is door opstuivend zand.

Echter, als ik doorzwem, kom ik bij een mooi stuk kleurrijk koraal uit:

Jabang-koraal

En nog een:

Een eindje verder zie ik eigenlijk vrij weinig meer, en besluit terug te gaan. Ik kom nog wat flinke scholen vis tegen die op gepaste wijze afstand van me houden.

We varen door naar de volgende bestemming, middenin de zee vlakbij Koh Hin Ngam Noi.

Al met al vond ik dit gedeelte niet heel bijzonder, behalve het schitterende koraal dat ik je hierboven heb laten zien. Wellicht ben ik wat verwend geweest tijdens het snorkelen rond Karimunjawa, maar zo kan ik wel goed vergelijken. Bovendien was het een erg compact en druk stukje, afgezet met touw om aan vast te houden. Dit geeft toch net wat minder dat vrije gevoel.

 

Openbaringen bij Koh Hin Ngam Noi

Omdat de trip enigszins teleurstellend begonnen is, vraag ik me af wat we nu te zien krijgen. Vlakbij een eiland dat volledig bestaat uit zwarte en deels witte stenen, Koh Hin Ngam Noi, maken we een stop voor zo’n 3 kwartier.

M’n zusje is misselijk en zegt nog even te wachten. Ik duik van de boot af en zie allerlei prachtige dingen. Ik kom meteen boven en roep naar haar: “kom, dit ga je geweldig vinden.”

Snorkelen-Koh-Hin-Ngam-Noi-7

Snorkelen-Koh-Hin-Ngam-Noi-9

Kristalachtige rotsblokken met daarop een soort beestjes die hun mond(?) dichtklappen als ik (te) dichtbij kom, héél veel zee-egels die rustig op hun prooi zitten te wachten en felle kleuren zoals paars en blauw:

Snorkelen-Koh-Hin-Ngam-Noi-8

Verder zijn er vele diepteafwisselingen die het snorkelen extra bijzonder maken.

Wat me nog het meest opvalt, zijn de lichte stukken koraal met daarop allerlei kleurtjes. Het lijken wel kristallen zo mooi is het:

Snorkelen-Koh-Hin-Ngam-Noi 2

Wanneer ik terug naar onze boot zwem, kom ik ineens langs letterlijk een berg met vissen. Ik ga erheen en verbazingwekkend genoeg nemen ze geen afstand van me, maar komen ze juist naar me toe. Helemaal tot tegen mijn masker aan. Echt een superervaring!

De bekende nemovisjes zijn trouwens ook van de partij:

Snorkelen-Koh-Hin-Ngam-Noi-3

En wat te denken van deze, op z’n minst gezegd, aparte verschijning:

Snorkelen-Koh-Hin-Ngam-Noi-4

Of deze tropische vis:

Als ik in de boot stap, bespreken we allemaal even hoe mooi het hier was. We zetten de trip voort naar het nabijgelegen Koh Hin Ngam Noi.

 

Koh Hin Ngam Noi: een zwart eiland

Wat direct opvalt, is dat dit eiland niet een typisch bountyparadijsje met witte stranden en palmbomen is. Sterker nog, de kleur is compleet zwartgrijs met hier en daar wat wit. Geen zand, maar stenen. Nog eens wat anders.

Ik stap uit de boot en glijd bijna uit over de gladde stenen die in het water liggen. Dan realiseer ik me dat m’n slippers nog op het dek liggen. Daarom loop ik terug om ze te pakken, aangezien met blote voeten over de warme stenen lopen wellicht niet zo’n goed idee is.

Helaas is het er behoorlijk druk en is het zo’n typische plek waar vele boten stoppen tijdens een snorkeltrip. Toch ben ik blij om er eventjes geweest te zijn, aangezien je zoiets niet iedere dag ziet:

Koh-Hin-Ngam-Noi

We blijven hier niet te lang en gaan door naar Koh Yang om weer van het onderwaterleven te kunnen genieten.

 

Bijzondere ervaringen bij Koh Yang

Het verlaten strand en het groene water is wat me bij Koh Yang in het oog springt:

Maar het strand, daar zou ik helemaal niet bij uitkomen. Bij de boot was namelijk zoveel te zien, bijna bizar.

Een van de gidsen zegt nog even dat het niet de koralen zijn waarvoor je hier komt, maar de hoeveelheid vissen. En daar blijkt geen woord van gelogen.

Als ik onder water kijk, zie ik zoveel vissen dat ik het nauwelijks kan geloven. En ze zwemmen allemaal om ons heen. Zo dichtbij, het lijkt wel nep:

Snorkelen-Koh-Yang-4

Wanneer er vanaf de boot een stukje ananas in het water wordt gegooid, komen er wel honderden op af. Aangezien ik ertussen dobber, nemen ze ook van mij een hapje. Dat voel je dus best wel erg 🙂 .

Verrassend genoeg kan ik ze zelfs aanraken. Eigenlijk niet zo onlogisch, aangezien er ontelbaar veel te zien zijn en zo vlakbij me zwemmen:

Snorkelen-Koh-Yang-2

Wanneer ik besluit een beetje afstand te nemen, gaan ze vrolijk achter me aan. Kennelijk smaakte ik goed.

Inmiddels heb ik toch al best wat snorkelervaring heb opgedaan, maar zo’n grote vissenmassa van zo’n korte afstand, heb ik nog niet eerder meegemaakt. Echt heel bijzonder. Het ontbreken van kleurrijke koralen op deze locatie heb ik in ieder geval geen moment gemist.

Verderop ligt nog een zeekomkommer op de grond:

Je zou denken dat het wat anders is hè?

En daarna kom ik deze blauwe vis nog tegen:

Snorkelen-Koh-Yang-5

Het is tijd om wat te gaan eten, we varen daarom naar Koh Adang voor een hopelijk heerlijke barbecue op het strand. Een van de gidsen heeft alvast wat ananas en watermeloen voor ons gesneden.

 

Relaxen op het idyllische Koh Adang

Even later komen we aan bij het rustige eiland Koh Adang vanaf waar je Koh Lipe trouwens kunt zien liggen. Dat het een idyllisch eiland is, laten deze foto’s wat mij betreft wel zien:

Koh-Adang-strand

M’n zusje en de andere groepsgenoten rusten wat uit, ik besluit om over de lange zandstrook naar het meest noordelijke puntje te lopen. Er is hier niemand te bekennen, de ideale plek om tot rust te komen.

Als ik terugkom bij de groep, zie ik dat de gidsen bezig zijn met het aanmaken van de barbecue:

Koh-Adang-bbqGelukkig, want we hebben nogal honger na deze actieve middag 🙂 .

Even later is het ‘lopende buffet’ geopend. Tot mijn (blije) verrassing geen rijst, maar heel veel kipfilet, een soort knakworstjes en groenten. Het smaakt super, de kip is de beste die ik sinds tijden op heb. Misschien ben ik niet helemaal objectief, maar dit is hoe ik het nu ervaar. Niet voor niets eet ik 6 stuks. De aanwezige hond eet gezellig mee.

De zon begint onder te gaan, wat voor een spectaculaire lucht zorgt:

Koh-Adang-zonsondergang

We maken ons op voor het slotgedeelte van deze fijne dag. Snorkelen met lichtgevend plankton. Ik ben benieuwd. We vertrekken in het donker naar een bestemming ergens in de zee.

 

Glowing plankton: een magisch effect

Het is nog maar de vraag of we het lichtgevende plankton vandaag te zien krijgen. Dit hangt met name af van de weersomstandigheden. De voortekenen zijn echter goed, zo geven de gidsen aan.

We zijn er, vlakbij Koh Lipe. Om te testen moeten we met onze handen door het water bewegen. En inderdaad, er ontstaan een soort vuurvliegjes. Dit is dus het glowing plankton. Speciaal om te zien.

We besluiten om een duik te nemen. Immers, dit bijna surrealistische natuurverschijnsel moet kopje onder nog specialer zijn dan boven. Het enige wat ik kan zien, is oneindige donkerte. Als ik begin te bewegen, word ik omringd door kleine lichtpuntjes. Alsof ik sterren zie. Ik zal niet zeggen dat het net een droom is, maar ietwat onwerkelijk is het toch zeker.

Voldaan stappen we in en varen we terug naar Koh Lipe. Het was een mooie dag.

 

Snorkelen bij Koh Lipe: waar boek je?

Zelf heb ik even gegoogeld naar de beste snorkeltrips rond Koh Lipe. Toen kwam ik al vrij snel uit bij Paradise Tours Koh Lipe. Ik ben erheen gelopen en heb kennisgemaakt met de aardige Zweedse eigenaresse Freja.

De tour die wij hebben gedaan, is de ‘Plankton & Sunset Tour’. Een aanrader, ook indien je net als ik al best wat snorkelervaring hebt. De groepen zijn klein, maximaal 8 mensen. En belangrijker: je gaat geweldige dingen zien en beleven.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw