Hoe ontmoet je andere backpackers tijdens je reis?

Backpacken in Azië? Reizen in Australië? Of misschien Zuid-Amerika? Whatever, een belangrijk aspect dat bij backpacken komt kijken, is het benaderen van andere reizigers tijdens je avontuur. Andere backpackers ontmoeten, hoe doe je dat?? Is hier een stappenplan voor of is het simpelweg gewoon geluk hebben?

Ik aan het roer met andere reizigers dik ontmoet heb (Filipijnen, 2012)
Ik aan het roer met andere reizigers die ik ontmoet heb (Filipijnen, 2012)

Als je voor de eerste keer gaat backpacken dan zullen dit soort vragen onherroepelijk door jouw hoofd spelen. En wat te denken van de volgende issues: “Hoe maak ik vrienden”, “wat voor indruk maak ik op hen?”.

Weet één ding: dit geldt voor iedere (beginnende) backpacker. Ikzelf ben ook niet bepaald het type dat snel op mensen afstapt, en toch heb ik tijdens mijn eerste reis meer dan 100 mensen leren kennen. Best frappant, vind je niet?

Hoe kan dit? Zeker in het begin is het allemaal wat onwennig. Je komt uit het vliegtuig, hebt een jetlag en stapt het eerste de beste hostel binnen om je roes uit te slapen. De dag (of avond) daarna zie je allerlei soorten backpackers in de lobby zitten. ‘Moet’ je hier bij gaan zitten? Dit doe je in het dagelijkse leven toch ook niet? Zomaar aanschuiven bij vreemden?

Het antwoord is NEE. Geloof me, ik ben ook niet een persoon die aan de lopende band mensen benadert om contacten te leggen. Wanneer je on the road bent, kom je vanzelf andere reizigers tegen. Er zijn talloze plaatsen waar je aan kunt denken, bijvoorbeeld een hostel, bar, bus of trein of tijdens het eten van streetfood. Echter, als je introvert bent en het initiatief wilt pakken, is ietwat uit je comfortzone stappen noodzakelijk. Maar dit is niet erg ☺ !

En, echt waar, er komt ook een tijd dat je blij zult zijn dat je even geen nieuwe mensen ontmoet. Bijvoorbeeld als je alleen wilt zijn om even tot jezelf te komen.

Dit maakte ik mee toen ik in 2012 in de Filipijnen was om mijn lange trip af te sluiten. Ik vond het eigenlijk prima om even alleen te zijn. In het hostel waar ik verbleef werd ik aangesproken door een groep van zeven andere backpackers. Ze vroegen of ik mee pizza ging eten.

Eerlijk gezegd had ik hier helemaal niet zo’n behoefte aan, ik was erg moe. Het vergt daarbij ook sociale inspanning, iets waar je niet altijd zin in hebt. Uiteindelijk ben ik meegegaan, maar was ik blij dat ik weer thuis was en kon gaan slapen.

Ga je voor de eerste keer reizen? Dan raad ik je landen als Thailand, Laos, Maleisië, CambodjaAustralië en Nieuw-Zeeland aan. Het ontmoeten van nieuw reisgezelschap is hier in mijn beleving erg makkelijk.

Lees ook: wil je voor de eerste keer gaan backpacken in Cambodja? Bekijk dan deze acht redenen om te gaan backpacken in dit prachtige land.

Voel je jezelf eenzaam in je eerste week? Laat je niet ontmoedigen! Mijn ervaring wijst uit dat de eerste één tot twee weken backpacken eenzaam kunnen zijn maar dat het daarna goed komt. Tenminste, als jij de behoefte hebt om met andere backpackers op te trekken.

 

Tips & Tricks om andere backpackers te ontmoeten

 

1. Backpacken accommodatie: boek een hostel

Als je alleen reist en op zoek bent naar reisgezelschap, slaap dan in een dorm (slaapzaal). Je komt hier hoe dan ook in gesprek met andere backpackers, ieder met zijn of haar eigen verhaal. Na de gebruikelijke ‘Hi’ is het zogenaamde ijs gebroken en ben je in gesprek.

 

2. Boek een trekking of tour

Een trekking doen, betekent tegelijkertijd dat je met andere backpackers te maken krijgt. Zeker bij een tour van meerdere dagen, leer je de andere groepsleden goed kennen en kun je afwegen of je met iemand wil verder reizen.

Vaker niet dan wel, zal je merken dat je besluit met iemand van de groep je reis verder voort te zetten.

 

3. Duik het nachtleven in

Dit klinkt inderdaad wat onwennig, alleen het uitgaansleven ingaan. Immers, komt het niet wat ‘vreemd’ over als jij alleen een cocktail staat te drinken aan een bar?

Het antwoord hier is NEE. Oké, persoonlijk is het niet zo mijn ding, maar in de backpackers-hotspots zie je talloze reizigers die er individueel op uit trekken en daarbij mensen ontmoeten. Zielig? Koos vriendloos? Nee, ik vind eerder dat je in dat geval lef hebt.

 

4. Reis alleen

Ja echt. Als je nieuwe mensen wilt ontmoeten in alleen reizen het simpele devies! Reis je met twee mensen (of meer), dan is het een gegeven dat je minder snel andere globetrotters gaat ontmoeten.

Je bent makkelijker te benaderen voor andere personen als je alleen bent. Kijk maar eens naar jezelf, spreek je sneller een individueel iemand aan of een groep?

Toen ik in 2013 met mijn toenmalige vriendin door Thailand ging backpacken, hebben we precies 0 andere reizigers leren kennen. Het jaar ervoor, toen ik alleen reisde, ontmoette ik aan de lopende band andere backpackers. Toeval?

5. Toon behulpzaamheid

Wees behulpzaam voor andere backpackers

Als je iemand ziet die de weg niet weet of andere soorten vragen heeft, help hem of haar dan. Toon bijvoorbeeld een kaart, reisgids of bied een slokje water aan. Er bestaat zoiets als ‘karma’. Doe jij iets goeds voor anderen, dan zal dit, op een dag, worden terugbetaald ☺ .

 

6. Wees niet té verlegen

Een simpele ‘hoi’ is vaak al voldoende om in contact te komen met anderen. Ben je verlegen en wat introvert, probeer het dan toch. Immers, anders moet de andere partij het doen. Eén van jullie zal hoe dan ook actie moeten ondernemen ☺ .

Weet dat het gros van de backpackers aardig, behulpzaam en open-minded zijn en het leuk vinden om nieuwe reiziger te ontmoeten!

Zo was ik in 2011 in Chiang Mai, aan het begin van één van mijn reizen, té verlegen. Het was 31 december, oftewel de avond waarop het nieuwe jaar wordt ingeluid. Ik verbleef in Julie Guesthouse, een hostel bij uitstek om andere mensen te leren kennen. Maar als je er niet op afstapt, blijft het natuurlijk lastig.

Uiteindelijk betrokken zij (de groep) mij in het geheel en heb ik een super nieuwjaar gevierd in de Old Town van Chiang Mai.

Maar als zij mij niet hadden benaderd, had ik het dan wel gedaan?

De les die ik hieruit heb geleerd, is dat ikzelf ook gewoon op anderen af moet stappen. Waarom zou je dit niet doen en dit aan de andere person(en) overlaten? Stap uit je comfortzone!

 

7. Stel je open op

Zorg dat je open en vriendelijk overkomt. Oftewel, laat je echte zelf zien. Door je op deze manier op te stellen, zal je merken dat mensen jou sneller benaderen.

Dit maakte ik bijvoorbeeld in Thailand en Maleisië mee. In Maleisië was het zelfs zo dat de man in kwestie zei dat hij me in de middag had zien lopen en ik hem een avontuurlijk persoon leek om zijn India-verhalen mee te delen. Dat gebeurde diezelfde avond dan ook ☺ .

Als je er gesloten -niet ontvankelijk- bijloopt, waarom zou iemand je dan aanspreken? Zou jij dit doen? Precies!

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

 

Wat zijn jouw ervaringen met het ontmoeten van andere backpackers? Help anderen en laat het hieronder weten 🙂 .

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
8 Antwoorden
 1. Ronald

  Hoi Robbert,

  leuk om lezen jouw blog. Onze dochter gaat morgen naar de 4000 eilanden dus gelijk jouw pagina gestuurd. Zit nu in Pakse bij vrienden die daar wonen, volgende winter gaan mijn vriendin en ik.

  Ik ben oud, hoewel ik me dat zeker niet voel! Ben fit, ontmoet graag andere mensen. Ik ben 2 keer naar de US geweest zo rond mijn 50, no problem. Hoe zit dat in Zuid Oost Azië? Lijkt erg een jongeren bestemming te zijn klopt dat?

  groetjes,

  Ronald

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Ronald,

   Leuk om te horen, 4000 Islands is super vind ik!

   Over je leeftijd: maak je hier geen zorgen over. Natuurlijk is het zo dat er meer jongeren dan ‘ouderen’ in Zuidoost-Azië gaan backpacken, maar ik ben meerdere malen met mensen van in de 40 en 50 opgetrokken. Ook hangt het heel erg af van waar je komt. Ga je bijvoorbeeld naar India, dan zal je waarschijnlijk meer leeftijdsgenoten tegenkomen dan op bijvoorbeeld Koh Phi Phi (Thailand).

   Als je nog vragen hebt, laat het zeker weten!

   Groet, Robbert

 2. Bas

  Hoi Robbert,

  Ik volg je blog al een tijdje, voordat ik eergister begon aan mijn eerste backpackavontuur. Ik zit in Hanoi en zie wel veel backpackers, maar die zijn toch vooral geïnteresseerd in zo veel mogelijk bier drinken, zo lijkt het. Dat is totaal niet waarvoor ik deze kant ben opgekomen… ervaar jij dit niet zo? Is het misschien ook iets van de grote steden en zie je dat in bijvoorbeeld Sapa minder?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Bas,

   Dat is op veel plaatsen zo, maar toch wel met name in de steden en op de (party)-eilanden. Hoe meer je naar bestemmingen gaat waar natuur centraal staat, hoe meer het type backpacker verandert. Dat is althans hoe ik het ervaar. Bijvoorbeeld hier in Bukit Lawang waar ik nu ben, maar ook in Sapa of het verdere noorden van Vietnam.

   Je gaat je weg vast wel vinden!

   Groet, Robbert

 3. Ingrid

  Dag Robbert of andere lezigers, ik heb een vraag. Wij willen in november voor 8 weken naar Australie. Hebben een route in gedachten maar willen ons niet van te voren helemaal vastleggen. Kan je gemakkelijk binnenlandse vluchten ter plekke bijvoorbeeld 2 dagen van te voren boeken? Zij die prijzen dan hetzelfde dan dat je het vanuit Nederland boekt of maakt dat niets uit?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Ingrid,

   Van tevoren boeken (bijvoorbeeld een maand) kan schelen, al hoeft dit niet heel erg uit te maken. Als ik nu bijvoorbeeld kijk voor een vlucht van Sydney naar Brisbane, dan kost deze me over 3 dagen 50 euro en over een maand 45 euro. Over 2 maanden is de prijs nog altijd 45 euro. Voor Sydney naar Melbourne is dit verschil 10 euro (43 tegenover 33 euro).

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw