Cruciale tips voor het kopen en inpakken van je backpack

Backpack kopen? Heb je geen idee welke backpack? En wat als je er dan eentje hebt aangeschaft, waar moet je dan op letten als je jouw rugzak gaat inpakken? In dit artikel vertel ik je mijn persoonlijke ervaringen en wat ik anders zou doen vergeleken met mijn eerste keer backpacken toen ik helemaal alleen het avontuur aanging. Tot slot allerlei andere tips & tricks voor het kopen en inpakken van je backpack.

Dus, zit je in de voorbereiding op het backpacken, heb je vragen en kun jij wel wat adviezen gebruiken? Lees dan even verder.

 

Backpack kopen tips – waar moet je op letten?

Stel je voor, je bent bij een outdoorwinkel zoals Bever Sport en bent aangekomen bij de afdeling met backpacks. Of misschien wil je een tweedehands backpack kopen via Marktplaats. Anyway, er zijn verschillende dingen die je in ogenschouw dient te nemen. Ten minste, als je zo comfortabel mogelijk wilt reizen 🙂 .

Hieronder enkele suggesties van mijn kant:

Waterdicht. Nee, een backpack hoeft niet volledig waterdicht te zijn. Echter, het is wel handig als de rugzak enigszins tegen water bestand is. Wat als je bijvoorbeeld via het regenseizoen reist, of een onverwachte plensbui over je heen krijgt. Of wat te denken van het water van de zee dat niet zelden in de (speed)boot terechtkomt (ja dit heb ik vaak meegemaakt)?

Het is trouwens vrij normaal dat de binnenkant van een backpack is voorzien van een waterdichte ruimte. Let hier even op voordat je ‘m aanschaft.

De opening. Deze ‘fout’ maakte ik toen ik mijn eerste grote reis ging maken. Wat bedoel ik met ‘fout’? Het feit dat mijn backpack enkel via de bovenkant open te maken was. Toen ik later met mijn (toenmalige) vriendin ging backpacken, had zij een backpack bij die via de voorkant open te maken was. Eigenlijk net zo als een koffer.

Super handig, je hoeft zo niet door heel je rugzak te voelen waar die zwembroek of bikini zich nu weer heeft verstopt. Nou is het ook weer geen ramp hoor, reizen met een backpack die enkel via de bovenkant open te maken is. Maar als je de mogelijkheid geboden wordt om het makkelijker te maken, waarom niet?

Compartimenten. Het is handig als een backpack meerdere compartimenten heeft. Denk bijvoorbeeld aan een rugzak met een tweede opslagruimte. Zo kun je bepaalde dingen van elkaar scheiden. Denk hierbij aan vieze versus schonen kleren of spullen.

Ik had overigens niet een dergelijke backpack. Bij mij was er gewoon één (grote) ruimte om de spullen in te laden. Ik scheidde mijn was altijd door het simpelweg in een plastic zak te doen. Dit kan uiteraard ook, maar de eerder genoemde optie, is wat hygiënischer (en overzichtelijker).

Overigens is het behalve verschillende compartimenten erg handig als een backpack over veel vakjes beschikt. Zo kun je dingen die je graag wilt scheiden, makkelijk los van elkaar verpakken. Op deze manier heb je alles snel bij de hand.

Tip: nu je jezelf toch aan het voorbereiden bent op je reis, ken jij de zes fabeltjes over backpacken al? En weet jij al over welke angsten je heen ‘moet’ stappen tijdens je trip?

De ritsen. Let er met name op of iedere ritssluiting twee ritsen bevat die naar elkaar toegaan. Op deze manier kun je een rits altijd van een slotje voorzien. Je kent ze wel, de kleine handige slotjes. Handig en aan te raden tegen diefstal.

De riem of -band voor je middel. Het bevestigingsgedeelte van een backpack dat je vastmaakt om je middel. Het gros van het gewicht zal op rond je heupen komen te liggen, let er daarom op dat de riem gewatteerd is en dat deze fijn om je lichaam zit.

Check ook altijd even de delen die om je schouder gaan. Zijn deze gewatteerd of voorzien van zacht materiaal? Dit is een must, anders kan het dragen van de rugzak al snel een snijdend gevoel geven. Comfort is het keywoord 😉 .

Backpack alternatief
Zo kan het ook …;) | Credits: peretzp, Flickr

Rugondersteuning. Oftewel, is je backpack voorzien van een frame aan de achterzijde? De meeste backpacks zijn vandaag de dag voorzien van een intern frame, iets dat een goede (en noodzakelijke) steun biedt voor je rug. Zo heb je geen vervelende onderdelen die in je rug steken of prikken.

Het frame dat in mijn backpack zat tijdens mijn eerste trip, was niet super. Ondanks dat ‘ie hard en stevig aanvoelde, voelde ik zo nu en dan een item uit in mijn rug steken. Niet erg prettig.

Wieltjes. Tegenwoordig zijn er ook backpacks waar wieltjes aan zitten. Handig als je een lange reis gaat maken en je rugzak zwaar is. Zo heb je het beste van twee werelden: de wieltjes van een koffer en het draaggemak van een backpack. Dit type backpack wordt ook wel de ‘hybride backpack’ genoemd.

Nadeel: extra gewicht van de wieltjes en het handvat. Dit kan oplopen tot 2 kg.

Compressiebandjes. Je vindt ze, als het goed is, aan de zijkant van je backpack. Ze bieden je de mogelijkheid om de rugzak te ‘comprimeren’ of in te snoeren. Hierdoor wordt je rugzak steviger en stabieler om met je mee te dragen.

Een rugzakuitbreider. Ben je het type backpacker dat onderweg veel spullen koopt en weinig wegdoet? Dan is een rugzakuitbreider een handig hulpmiddel of toe te voegen aan je koop. Het is een soort extra tas/rugzakje van bijvoorbeeld 10 liter, die je eenvoudig aan je backpack kunt bevestigen.

De grootte. Een lastige, aangezien iedere backpacker verschillende hoeveelheden met zich meedraagt. Echter, als ik terugkijk op mijn eerste reis dan zou ik het zeker anders aanpakken.

Mijn backpack was 60 liter, op voorhand iets dat ik zeker dacht nodig te hebben. Along the way bleek al vrij snel dat ik helemaal niet zoveel liter nodig had. Ik had teveel meegenomen, onderweg een hoop spullen weggegeven aan locals. Een groot gedeelte van mijn rugzak bleef vervolgens onbenut. Oftewel, een kleinere, bijvoorbeeld van 40 liter was ook prima geweest.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik andere backpackers ontmoette of zag met een kleine rugzak, en dat ik dacht:

 

“Wat lekker, dat wil ik ook.”

 

Dit is dan ook iets dat ik tijdens mijn volgende reizen anders heb aangepakt.

Echter, doe waar jij je goed bij voelt! Denk je onderweg veel te kopen? Ga je spullen weggooien of weggeven? Het merendeel van de backpackers heeft een rugzak van 50 tot 65 liter. Maar meer heb je echt niet nodig, trust me.

De kosten. Wat kost een backpack? Dit is een vraag die veel onervaren reizigers zich regelmatig stellen. Laat ik zeggen dat de prijs schommelt tussen de €100 en €250. Voor €130 heb je vaak al een prima backpack, bijvoorbeeld van Nomad, Lowe Alpine, Blackwolf Cedar Breaks of Berghaus.

Tip: zoals je ziet, heb je bij de aanschaf van een backpack verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Een handige website voor het vinden van de perfecte backpack, is deze. Je kunt filteren op verschillende opties zoals inhoud, prijs, merk, heupband en zo de backpack vinden die aan jouw wensen voldoet.

Backpack inpakken tips – waar moet je op letten?

Het gewicht. Het klopt dat de meeste vliegmaatschappijen toelaten om tot 20 kg aan spullen in je koffer of backpack mee te nemen. Als ik je één advies mag geven: pak licht. Mijn richtlijn is 10-12 kg.

De ruimte. Pak je spullen logisch en vooral praktisch in. Wist jij dat je zeeën van ruimte kunt besparen op kleding, door compressiezakken te gebruiken? Ik verbaas me hier steeds weer over.

Veiligheid. Om safe op reis te zijn, dat wil zeggen: jezelf behoeden tegen diefstal of zelfs ongewilde drugssmokkel, wil ik je adviseren om een flightbag aan te schaffen. Dit is niets anders dan een omhulsel voor je backpack, dat je met een slotje kunt afsluiten.

Toen ik voor de eerste keer mijn backpack inpakte, kwam ik uit op zo’n 12 kg. In eerste instantie voelde dit prima aan, maar voor langere tochten was dit toch niet altijd even prettig. Geloof het of niet, maar ik kwam nog maar met 6 kg terug in Nederland. Ik had denk ik wel de helft van mijn spullen weggegeven, denk hierbij aan kleding en boeken.

Weet verder dat veel spullen in het buitenland ook te verkrijgen zijn. En wat te denken van een klamboe of muggennet voor backpacken in Azië? Absolute onzin om mee te nemen! Indien ze nodig zijn, zijn ze in ieder hostel aanwezig.

Wat me in Azië trouwens vaak opvalt, is dat backpackers soms voor een zacht prijsje een replica aanschaffen op bijvoorbeeld Khao San Road in Bangkok. Zijn deze backpacks van goede kwaliteit?

Ik heb ze niet gebruikt, maar van verschillende reizigers heb ik gehoord dat ze binnen een korte periode waren gescheurd, of dat de schouderbanden waren afgebroken. Ik zou je deze optie dus niet adviseren, tenzij het een korte termijn oplossing is.

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

 

Ben jij klaar om een bij jou passende backpack te kopen? Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn tips!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
18 Antwoorden
 1. Eveline

  Hi!
  Ten eerste, leuk stuk! ik ben druk op zoek naar een mooie backpack. Ten tweede, ik heb juist wel een goede ervaring met een replica.
  Twee jaar geleden was ik in Nepal en vond daar een mooie backpack voor omgerekend 13.90 euro. Ik wilde uittesten of backpacken echt iets voor mij was en omdat backpacks vrij duur (voor een scholier/student) zijn was dit een mooie oplossing. Ik ben de eerste keer een maand weg geweest met de replica, en daarna nog een paar weekenden wezen liften en ook een studiereis mee weg geweest. De backpack is nog helemaal heel (gelukkig), helaas zit er geen rits in de bovenkant en is de tas niet zo groot als op het label staat; de 50L komt eerder in de buurt van een 35-40 liter haha, maar verder vind ik het een prima tas!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Eveline,

   Mooi dat je goede ervaringen hebt met een replica.

   Ik moet je zeggen dat ik nu ook een goedkoop ding heb van 30 liter, ik merk alleen wel dat bijvoorbeeld de rits niet super is. Op reis ben ik best wel wat mensen tegengekomen die grote namaakmodellen hadden (60 liter of meer) waarvan bijvoorbeeld de schouderbanden gescheurd waren…

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Kim,

   Dat zijn ze zeker.

   Je kunt ze bij heel veel winkels kopen, o.a. Bever, Coolblue en Bol. En inderdaad, er zijn waterdichte varianten.

   Groet,

   Robbert

   1. saskia

    Die compressie zakken lijken handig, maar het je daar niet een stofzuiger of iets dergelijks voor nodig om ze leeg te zuigen? of te wel als je op bestemming bent aangekomen ben je dan heel afhankelijk of er ergens een stofzuiger in de buurt is?… anders krijg je je eigen spullen niet eens meer terug in je tas als je geen extra ruimte hebt?

 2. Bert

  Hoi ,leuk stukje!
  Ik vind het nat als velen moeilijk om de goede maat backpack te vinden. Ik heb veel last van de schouders dus zo licht mogelijk reizen en het liefst met een handbagage maat zodat binnenlandse vluchten in Azië ook goedkoop blijven.
  Ik zie veel tweede hands Nomad eagle 55 liter voorbij komen maar denk dat deze veel te groot is .
  Als ik dit zo lees zou ik met een 38 tot 45 liter prima uit de voeten moeten kunnen voor een 4 weken phillipines en 2 weken Taiwan? En jouw 6 kg was dat incl backpack? Hand baggage is 7 kg .
  Ik verblijf tussen door ook nog bij kennissen op de Filipijnen.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Bert,

   Zo moeilijk is het niet hoor. Weet je wat het is: als je tig rugzakken gaat vergelijken, dan maak je het jezelf onnodig lastig. Zelf ben ik vrij makkelijk en heb ik gewoon een 30-litertje meegenomen. 40 Liter moet zeker prima zijn, ik denk eerlijk gezegd dat dat het ideale formaat is. Op dit moment reis ik inclusief de rugzak met zo’n 7 kilo.

   Groet, Robbert

 3. Super leuke Blog!

  Dit jaar ga ik Backpacken in Maleisie, voor het eerst met een echte backpack.
  De tips die ik kan meegeven over het inpakken van je bagage zijn.
  1) Packing Cubes (favorite)
  2) Opbergzakjes
  3) Schoenenzak
  4) Hangende toilettas
  5) Kabel organizer

  Dit neem ik zoiezo altijd mee, om al mijn kleding en spullen te ordenen. Zo hoef ik nooit meer iets uit te pakken.

 4. Super handige tips en ben er blij mee. Nu ben ik fotograaf en wil graag veilig en comfortabel mijn spullen meenemen. Niet te veel hoor. Twee kleine Fuji camera’s en 3 lenzen. Wat zou je aanraden. Ik ga in december 6 weken op pad in India en Cambodja. Alvast dank!

 5. Kirsten

  Hallokes

  Heb al veel aan jou blog gehad
  Ik ben zelf volop bezig met de voorbereiding
  Mijn man en ik gaan voor een maand bali-java-gili-nusa eilanden doen
  Omdat ik gelezen heb dat je veel daar kunt kopen en eigenlijk maar voor een goeie week kledij moet meenemen zijn wij waarschijnlijk van plan enkel handbagage mee te neme dit is ieders 7kg
  Mijn man is hierover nog aan het twijfelen of we toch niet 1 grote rugzak zoude meenemen
  Wat denk jij hierover ?
  Meenemen- niet menemen🤔

  Kirsten
  Ps: nog eens bedankt voor al je goede tips

 6. Ruben

  Hey Robbert,

  Mooie blog, erg bedankt voor alle nuttige info.

  Over 1 maand ga ik backpacken en ik houd nogal van spelletjes spelen. Ik zit er over na te denken om m’n Nintendo Switch mee te nemen op reis naar ZO-Azië. Ik kan dan ook eventueel samen met mensen die ik tegenkom spelen.
  Hoe denk jij hierover? Too risky? Onnodig?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Ruben,

   Too risky niet hoor. Ik bedoel als je een telefoon bij je kunt houden, kan dat ook met een Ninentdo Switch…

   Onnodig is een lastige, omdat het erom gaat waar jij behoefte aan hebt. Ikzelf zou zoiets nooit meenemen nee, maar dat ben ik hè 🙂 .

   Veel plezier alvast!

 7. Celine

  Hi Robbert,

  Bedankt voor de tips! Maart 2020 ga ik naar Australië voor onbepaalde tijd (heb alleen een heenticket) en heb afgelopen vrijdag een backpack gekocht van 50 liter van het merk Dreuter. Ik ben er enorm blij mee, maar vroeg mij toch iets af. Wat neem je mee als handbagage? nog een klein rugzakje gaat niet echt omdat je natuurlijk met je ‘grote’ backpack zit?

  Jij reist geloof ik niet met ruimbagage toch? mij lijkt het wel fijn om mijn backpack gewoon te kunnen dumpen bij inchecken en dat je nog eventjes je handen vrij hebt voor je een aantal maanden vast zit aan je backpack. Verder heb je voor dagtours of überhaupt als je iets wilt doen een andere tas nodig dan je backpack toch?

  Ik hoor het graag, bedankt alvast!

  Groetjes, Celine

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Celine,

   Voor dagtours kun je gewoon een klein rugzakje meenemen, voor het vliegtuig kan dit ook. Of een heuptas. Tegenwoordig neem ik m’n eigen backpack van 30 liter mee voor uitstapjes. De inhoud die ik niet nodig heb, laat ik dan lekker op m’n kamer of in een kluisje liggen.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw