Backpack kopen en inpakken: cruciale (en verrassende!) tips

Haha, heb je dat korte filmpje wel ’s voorbij zien komen van die gast op het vliegveld die me toch een backpack op z’n rug heeft waar je bang van wordt? Die is echt te hilarisch voor woorden.

Het is het klassieke voorbeeld van iemand die voornemens was niet teveel mee te nemen, maar uiteindelijk zowat z’n hele inboedel ingepakt heeft.

Mocht je niet weten waar ik het over heb, check de video hier (kijk uit, want je pist in je broek van het lachen đŸ˜€ ).

Let ook op z’n gedrag, zo van: is er iets?

Maareuh, nu over naar jou…

Je reis staat immers voor de deur, je hebt alleen nog geen backpack. En die heb je toch echt nodig. Je zult het nu misschien niet denken, maar hij is straks je beste reismaat.

Welke ga je kopen? Waar moet een goede backpack aan voldoen? Hoeveel liter? Waar moet je in hemelsnaam allemaal op letten? En hoe zit het met inpakken?

Laten we het alsjeblieft niet teveel ophypen: het kopen van een backpack is heus niet zo ingewikkeld als sommigen je willen doen geloven. Ik bedoel, het is niet voor niets dat ik al jaren de wereld rondtrek met een nietszeggende rugzak van de Decathlon, die me slechts een paar tientjes kostte.

Met alle keuze die er tegenwoordig is wordt het je eerder moeilijk dan makkelijk gemaakt. Iedere tas lijkt daarnaast een eigen verhaal te hebben. Hey, het is en blijft een tas hè! Laten we eerlijk zijn.

Yep, zelf ben ik er inderdaad vrij simpel in. En ik zou die simpelheid graag ook op jou over willen brengen, zodat je zo min mogelijk stress en gedoe hebt.

Niettemin begrijp ik dat je wellicht ietsje meer comfort nodig hebt dan ik, en een basic-rugzak zoals die van mij niet aan je wensen voldoet. Daar zal ik zeker rekening mee houden. Ik zal je echter evengoed zeggen waarom jij (waarschijnlijk) niet de grote of luxe backpack nodig hebt die je denkt nodig te hebben.

Ik backpack al sinds 2011 en weet intussen wel een beetje hoe het allemaal werkt zal ik maar zeggen đŸ˜‰ .

In deze gids ga ik je helpen met het vinden van de voor jou meest geschikte backpack, en zal ik je verder een aantal handige tips geven waardoor je voorkomt in de geijkte valkuilen te stappen.

Het is overigens geen artikel vol affiliate-links naar websites met tassen. Gewoon een oprecht verhaal waarmee ik je vragen hoop weg te nemen.

Waarom zou je reizen met een backpack en niet met een koffer?

Koffer? No way đŸ˜€ !

Wat mij betreft is de vraag hierboven vrij eenvoudig te beantwoorden: een koffer is eerder voor (korte) vakanties en een backpack voor (lange) reizen. Op reis kom je nou eenmaal op plekken waar lekker over straat dolen met een koffer naast je simpelweg lastig of zelfs onmogelijk is.

Denk bijvoorbeeld aan een eiland, het is dan echt geen pretje om met je koffer over het zand te wandelen. Je zult hem dan moeten tillen en even later ben je compleet doorweekt van het zweet. En wat te denken van oneven straten met klinkertjes die het een nachtmerrie maken om een koffer mee te trekken?

Maar zelfs voor een normale vakantie zou ik steevast een backpack kiezen. Ik moet er niet aan denken om tijdens een citytrip in Lissabon of Rome met een rolkoffer over die onmogelijke straatjes te struinen. Inderdaad, de al genoemde klinkerstraatjes die je in Zuid-Europa veel ziet.

Een voordeel is bovendien het vrij hebben van je beide handen. Zo kun je jezelf makkelijk navigeren met een app als Maps.me, en hoef je niet telkens te stoppen om op je telefoon te kijken.

Ook kan je met een backpack zonder moeite op een scooter rijden, terwijl je met een koffer al snel tot taxi’s veroordeeld bent. Kost je meer geld en het is minder avontuurlijk. Precies niet wat je zoekt, denk ik zo.

En dan is er nog een slinkse: doordat je een backpack op je rug hebt is de kans (veel) groter dat je ‘m als handbagage mee kunt nemen in het vliegtuig. Zelfs als ‘ie 50 liter is! Met een koffer van gelijksoortige grootte gaat je zoiets normaal gesproken niet lukken.

 

Backpack kopen: waar moet je op letten?

Stel je voor, je bent bij een outdoorwinkel zoals Bever en staat bij de sectie met backpacks. Of misschien wil je een tweedehands backpack kopen via Marktplaats, of ben je aan het rondneuzen op Bol.com.

Hoe dan ook zijn er verschillende dingen om op te checken vooraleer je overgaat tot de koop. Mits je zo comfortabel mogelijk wilt reizen natuurlijk. Daar ga ik wel vanuit đŸ™‚ .

Je rugzak is on the road een soort van je huis en moet dus tegen een stootje kunnen en comfortabel zitten. Er is niets zo irritant als je tijdens wandelen wrijving en pijn voelt, en je naderhand met oppervlakkige wonden zit. Stevigheid en comfort zijn in mijn ogen de belangrijkste zaken om rekening mee te houden.

Ken je die boxershorts, broeken of andere kledingstukken waarvan je jezelf wijsmaakt dat ze prima zitten, terwijl het tegenovergestelde waar is? Ze zitten te strak, te laag, zijn schurend… Je doet ze nog een paar keer aan en daarna gooi je ze voor goed in de kast.

Dit willen we in elk geval niet hebben voor wat betreft je backpack, je hebt er op reis namelijk iedere dag mee te maken. Laat ik daarom overgaan naar de dingen om op moet letten bij het kopen ervan.

 

De grootte

De belangrijkste vraag is doorgaans: hoeveel liter moet je backpack zijn?

Een lastige, aangezien iedere backpacker verschillende paklijsten en wensen heeft. Echter, als ik terugkijk op mijn eerste reis dan zou ik het zeker anders aanpakken.

Mijn backpack was destijds 60 liter, vooraf dacht ik dit nodig te hebben. Echt een gevaarte van een ding, het was zwoegen geblazen.

Eenmaal onderweg bleek al vrij snel dat ik helemaal niet zo’n joekel hoefde te hebben. Ik had teveel meegenomen en onderweg een hoop spullen weggegeven aan locals. Een groot gedeelte van mijn rugzak bleef vervolgens onbenut. Oftewel, een kleinere, bijvoorbeeld van 40 liter, was net zo goed prima geweest.

Ik kan me nog goed herinneren andere backpackers met jaloersmakende kleine (en lichte) rugzakjes te zien rondlopen. Soms zelfs Eastpacks die we op de middelbare school hadden!

Wat chill zeg, dat wil ik ook.

Is wat ik toen telkens dacht.

De grootte van mijn rugzak is zodoende een van de eerste dingen die ik tijdens mijn volgende reizen onmiddellijk anders heb aangepakt.

Vandaag de dag reis ik als gezegd met een backpack van slechts 30 liter, je ziet ‘m op de foto hieronder:

Mijn beste vriend van de laatste jaren: de 30 liter backpack van de Decathlon

En ik ben echt niet iemand die indruk wil maken om zo min mogelijk mee te nemen hoor. Die figuren heb je er namelijk ook bij, die met een piepkleine rugzak de aandacht willen en er een soort wedstrijd van maken wie er het meest basic uitziet. Nope, ik wil gewoon zo comfortabel mogelijk op pad, en weet inmiddels dat ik weinig nodig heb. Daarover later meer.

Vlak voor mijn reis in 2023 kreeg ik van een outdoorwinkel een rugzak aangeboden van Deuter. De inhoud was 40 + 10 liter. Nadat ik het ding op m’n rug zette vond ik het té kolossaal. Hij was langwerpig en smal, waardoor ik me bovendien afvroeg of ik er wel mee door de poortjes op het vliegveld zou komen. Ondanks het coole design en de vele opties van de tas -hij was vele male luxer dan die van de Decathlon- besloot om mijn oude te behouden.

Kortom: comfort > design.

Mijn vader en z’n vriendin kwamen me begin 2024 opzoeken op Bali en besloten mijn stijl te volgen: ze kochten eveneens een kleine backpack van 30 liter, die ze mee konden nemen als handbagage. Respect đŸ™‚ . Hoewel ietsepietsje onwennig, vooral voor de vriendin van mijn pa, waren ze op reis allebei enorm blij die keuze gemaakt te hebben. Geen gezeul, geen gedoe – gewoon lekker makkelijk.

Wat ik je hiermee maar wil laten zien is dat iedereen lichtgewicht kan backpacken, hoe oud en van welk geslacht je ook bent.

Echter, doe vooral waar jij je goed bij voelt đŸ™‚ . Denk je onderweg veel te kopen? Ga je spullen weggooien of weggeven? Het merendeel van de backpackers heeft een rugzak van 50 tot 65 liter. Persoonlijk zou ik desondanks voor maximaal 40 liter gaan. Da’s echt voldoende, geloof me. Op reis kun je telkens je spullen wassen, je hoeft absoluut niet voor twee weken kleren in te pakken. Of je nou voor drie weken of een heel jaar weggaat maakt geen verschil. Al denken mensen dat vaak wel.

 

Design

Allereerst: comfort gaat boven de looks. Een backpack is niet bedoeld om de blits te maken. Al snap ik je indien je er liever een hebt die er leuk uitziet.

Ik zou er in elk geval een kopen die ietsje breder is, en beslist geen lange dunne slurf. Waarom? Zo’n lange dunne tas valt veel meer op als je ‘m draagt. Een iets bredere zie je aan de voorkant nauwelijks. Voordeel: de laatstgenoemde krijg je makkelijker mee het vliegtuig in als handbagage đŸ™‚ .

Ze zullen je er in elk geval niet uitpikken om hem op de weegschaal te zetten, mocht je je om een of andere reden nog bij de incheckbalie moeten melden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je niet online kunt inchecken of als je verplicht je instapkaart bij hen moet afhalen.

 

Waterdichtheid

Nee, een backpack hoeft niet volledig waterdicht te zijn. Desalniettemin is het handig indien de rugzak enigszins tegen water bestand is.

Wat als je bijvoorbeeld in regenseizoen reist of plots getrakteerd wordt op een onverwachte plensbui? Of wat te denken van woeste golven die over het dek slaan en in de speedboot terechtkomen (ik heb het vaak meegemaakt)?

Het is trouwens vrij normaal dat de binnenkant van een backpack is voorzien van een waterdichte ruimte. Let hier even op alvorens je ‘m aanschaft.

 

De opening

Deze ‘fout’ maakte ik toen ik mijn eerste grote reis ging maken. Wat bedoel ik met ‘fout’? Het feit dat mijn backpack enkel via de bovenkant open te maken was, zoals bij een normale rugzak het geval is.

Heb je een vrij grote backpack, laten we zeggen 50 liter of meer, dan kan het nogal eens een hels karwei zijn om de spullen eruit te vissen die je zoekt.

Toen ik later met mijn (toenmalige) vriendin ging backpacken, had zij een backpack bij die ze via de voorkant open kon ritsen. Eigenlijk net zoals een koffer. Echt handig moet ik zeggen!

Je hoeft zo niet door heel je rugzak te voelen waar die zwembroek of bikini zich nu weer heeft verstopt. Nou is het ook weer geen ramp hoor, reizen met een backpack die enkel via de bovenkant open gemaakt kan worden. Alleen, wanneer je de mogelijkheid geboden wordt om het makkelijker te maken, waarom niet?

De huidige backpack die ik gebruik is trouwens alleen op de klassieke manier open te krijgen. Maar ja, die is met 30 liter zo klein dat het volstrekt overdreven zou zijn indien er nog een extra rits aan de voorkant zou zitten.

 

Compartimenten en vakjes

Het is handig als een backpack meerdere compartimenten heeft. Denk bijvoorbeeld aan een rugzak met een tweede opslagruimte. Zo kun je bepaalde dingen van elkaar scheiden. Denk hierbij aan vieze versus schonen kleren.

Ik had voor mijn eerste reis overigens niet zo’n backpack. Bij mij was er gewoon één grote ruimte om de spullen in te laden. Ik scheidde mijn was altijd door het simpelweg in een plastic zak te doen. Dit kan uiteraard ook, maar de eerdergenoemde optie is ietsje hygiënischer en overzichtelijker bovendien.

Zelf reis ik met een laptop, een extra vak om mijn laptop -die ik van een case voorzie om bescherming te bieden- vind ik daarom wel zo fijn.

Overigens is het behalve verschillende compartimenten onwijs handig als een backpack over veel vakjes beschikt. Zo kun je dingen die je graag wilt scheiden, makkelijk los van elkaar verpakken. Op deze manier heb je alles snel bij de hand.

 

De ritsen

Let erop of iedere ritssluiting twee ritsen bevat die naar elkaar toegaan. Op deze manier kun je een rits altijd van een slotje voorzien. Je kent ze wel, de kleine handige TSA-slotjes. Handig en aan te raden tegen diefstal.

Maar heel eerlijk: wil men echt je spullen jatten, dan snijden ze de tas wel open of nemen ze ‘m zelfs helemaal mee.

 

De riem of -band voor je middel

Dit is het bevestigingsgedeelte van een backpack dat je vastmaakt om je middel voor stabiliteit. Het gros van het gewicht zal rond je heupen komen te liggen, check daarom of de riem gewatteerd is en of deze fijn om je lichaam zit.

Backpack alternatief
Zo kan het ook …;) | Credits: peretzp, Flickr

Check tevens de delen die om je schouder gaan. Zijn deze gewatteerd of voorzien van zacht materiaal? Dit is een must, anders kan het dragen van de rugzak al snel een snijdend gevoel geven.

 

Rugondersteuning

Oftewel, is je backpack voorzien van een frame aan de achterzijde? De meeste backpacks zijn vandaag de dag voorzien van een intern frame, het zorgt voor noodzakelijke steun voor je rug. Zo heb je geen irritante onderdelen die in je rug steken of prikken.

Het frame van m’n backpack tijdens mijn eerste trip was van matige kwaliteit. Ondanks dat ‘ie hard en stevig aanvoelde, stak er zo nu en dan een item in m’n rug. Niet bepaald prettig.

 

Wieltjes

Je hebt backpacks met wieltjes. Handig indien je een lange reis gaat maken en je rugzak aan de zware kant is. Zo heb je het beste van twee werelden: de wieltjes van een koffer en het draaggemak van een backpack. Dit type backpack wordt ook wel de ‘hybride backpack’ genoemd.

Een nadeel is niettemin het extra gewicht van de wieltjes en het handvat. Dit kan serieus oplopen tot 2 kilo.

Ik zou zeggen: beter niet teveel meuk inpakken zodat je backpack lekker licht is đŸ™‚ .

 

Compressiebandjes

Je vindt ze, als het goed is, aan de zijkant van je backpack. Ze bieden je de mogelijkheid om de rugzak te ‘comprimeren’ of in te snoeren. Hierdoor wordt je rugzak steviger en stabieler om met je mee te dragen.

 

Een rugzakuitbreider / carry-on

Ben je het type backpacker dat onderweg veel spullen koopt en weinig wegdoet? Dan is een rugzakuitbreider (ook een ‘carry-on’ genoemd) een handig hulpmiddel om toe te voegen aan je koop.

Het is een extra tas/rugzakje van bijvoorbeeld 10 liter, die je eenvoudig aan je backpack kunt bevestigen. Je kunt hem eveneens gebruiken voor daguitstapjes

Maar vergeet niet: het is allemaal extra gewicht en ruimte.

Hoe doe ik het voor dagtrips zonder carry-on? Ik neem gewoon mijn eigen rugzak mee en laat de zwaardere spullen die erin zitten op mijn kamer liggen. Da’s heel eerlijk niet echt ideaal.

Bij de Decathlon hebben ze piepkleine en niets wegende rugzakjes van 10 liter. Ze kosten letterlijk een paar euro. Ik raad je aan er zo een te kopen en in de tas te stoppen.

 

Man versus vrouw

Zit er een verschil in backpacks gericht mannen en backpacks gericht op vrouwen?

Yep, er zijn (kleine) verschillen in ontwerp. In die zin is een vrouwen-backpack zoveel mogelijk aangepast aan de anatomie van het vrouwelijke lichaam, ze zijn veelal een tikkeltje smaller en lichter dan die voor mannen. Andersom geldt hetzelfde voor mannelijke backpacks.

Verwacht echter geen hele grote verschillen of zo.

Het gros van de backpack is trouwens gewoon unisex.

 

Gewichtsverdeling

Je wilt te allen tijde voorkomen al het gewicht op ofwel je heupen, ofwel je middenrug ofwel je schouders te laten rusten. Op den duur zorgt dit voor discomfort en eventueel zelfs tot kwaaltjes.

Check daarom of er een goede gewichtsverdeling is over je gehele rug. Om goed te testen zal je de rugzak van voldoende gewicht moeten voorzien, anders heeft het geen zin.

 

De kosten

Wat kost een backpack? Dit is een vraag die veel onervaren reizigers zichzelf regelmatig stellen. Laat ik zeggen dat de prijs schommelt tussen de 100 en 250 euro. Voor 130 euro heb je vaak een uitstekende backpack, bijvoorbeeld van Osprey, Lowe Alpine of Deuter.

De rugzak die ik heb is als gezegd van Decathlon en kost slechts 40 euro.

Wat me in Azië trouwens vaak opvalt is dat backpackers soms voor een zacht prijsje een replica aanschaffen op bijvoorbeeld Khao San Road in Bangkok. Zijn deze backpacks van goede kwaliteit?

Ik weet het in alle eerlijkheid niet. Maar onthoud: de backpacks van de dure merken die je in Nederland koopt, komen meestal uit landen als Taiwan, Vietnam enzovoorts. Een kopie hoeft lang niet altijd zo dramatische te zijn als je vaak hoort. Zeker anno 2024 niet meer.

Backpack kopen: zo doe ik het

Ik moet je bekennen dat ik alle bovenstaande punten momenteel niet meer allemaal afvink.

Wat ik je al zei: mijn tas is zo klein dat het al vrij snel goed is. Qua pasvorm en draagcomfort kan er dan sowieso weinig fout gaan. Als er maar voldoende vakjes inzitten, er een compartiment voor m’n laptop is en hij lekker zit en stevig aanvoelt. En het belangrijkst: hij moet compact zijn.

Het merk boeit me verder ook niet.

En zo ben ik in 2022 luttele dagen voor mijn reis naar Koh Phangan de Decathlon binnengestapt en viel mijn blik op de 30 liter rugzak die ik je al liet zien. En hupsakee, klaar was ik. Op ’t moment van schrijven heb ik hem nog steeds, prima ding!

 

Backpack inpakken: waar moet je op letten?

Ik waarschuw je: let goed op wat je allemaal inpakt

Laat me je een ding zeggen: wat je denkt nodig te hebben is vrijwel nooit wat je werkelijk nodig hebt. Je zult niet de eerste zijn die zeventig procent van de inhoud niet gebruikt. Daar loop je dan met je zware vriend. Naja, op den duur zal het je vijand worden. Zonde!

De meeste mensen denken daarnaast vanuit angst: wat als ik misschien te weinig ruimte heb? Laat zulke gedachtes lekker varen en pak vooral slim in.

Wat zijn nu de essentiële dingen om op te letten? Hieronder een aantal tips.

 

Het gewicht

De meeste vliegmaatschappijen laten je toe om tot 20 kilo aan spullen in je koffer of backpack mee te nemen. Als ik je een advies mag geven: pak licht. meer dan 12 kilo op je rug is echt geen pretje kan ik je verzekeren.

De richtlijn die ik aan de meeste backpackers meegeef is 10 kilo. Al reis ik zelf met slechts 6 tot 7 kilo, inclusief laptop!

Een dik voordeel hiervan is dat ik steevast m’n tas als handbagage mee kan nemen. Op die manier hoef ik nooit bagage bij te boeken wanneer ik bijvoorbeeld binnen Azië vlieg, en hou ik geld over om aan toffe dingen te besteden.

 

Hoe je inpakt

Pak je spullen logisch en vooral praktisch in. Wist jij dat je zeeĂ«n van ruimte kunt besparen op kleding door compressiezakken -‘packing cubes’- te gebruiken? Rol je je kleding vervolgens op in plaats van op te vouwen, dan sla je twee vliegen in een klap.

Zelf gebruik is ze overigens niet, omdat ik gewoonweg niet genoeg spullen meebreng om ze voor mij interessant te maken.

Heb je echter best een hoop kleding bij je, dan zal je er fantastische resultaten mee bereiken. Ik verbaas me hier steeds weer over.

Mocht je koudere gebieden op de planning hebben staan, dan hoef je echt niet heel je tas vol te laaien met wollen kleren hoor. Thermale kleding is de uitkomst: het houdt je warm en is licht. Bovendien kun je op tal van plakken warme kleding huren of voor een habbekrats kopen in een tweedehandswinkel. Dit laatste deed ik bijvoorbeeld toen ik door Nieuw-Zeeland aan het roadtrippen was. Superhandig!

 

Veiligheid

Een flightbag aanschaffen? Het kan, maar is eerlijk gezegd niet nodig. Het is een omhulsel voor je backpack, af te sluiten met een slotje.

In het verleden gebruikte nagenoeg iedere backpacker zo’n flightbag, vandaag de dag zie je het nauwelijks nog.

Enkel een slotje werkt prima als je het mij vraagt. Persoonlijk gebruik ik ook die niet meer trouwens, aangezien ik m’n tas altijd als handbagage mee heb. In talrijke hostels bieden ze bovendien kluisjes om je spullen te stallen. Heb ik een eigen kamer en vertrouw ik de boel, laat ik m’n spullen lekker daar liggen.

Gaat je tas mee in het bagageruim en ben je bang voor beschadigingen aan de buitenkant of breekbare spullen die je erin hebt zitten? Dan is een beschermhoes wel aan te raden. Aan de andere kant: welke breekbare spullen ben je van plan mee te nemen in je ruimbagage? Als je slim bent geen (of heel weinig!).

 

Backpack inpakken: zo doe ik het

Hangmat meenemen? Je zou wel gek zijn!

Toen ik voor de eerste keer mijn backpack inpakte kwam ik als gezegd uit op pak ‘m beet 12 kilo. In eerste instantie voelde het prima, maar voor langere tochten was het een regelrechte lastpak. Maanden later kwam ik met nog slechts 6 kilo terug in Nederland. Ik had denk ik wel de helft van mijn spullen weggegeven, voornamelijk kleding en boeken.

Weet verder dat veel spullen in het buitenland gemakkelijk te verkrijgen zijn. En wat te denken van iets als een klamboe? Absoluut onnodig om mee te nemen! Indien je er een nodig hebt, is die in je accommodatie wel aanwezig. Hetzelfde geldt voor een hangmat. Zware onzin om zelf mee te brengen.

Wandelschoenen? Ik doe alle hikes, inclusief vulkaanbeklimmingen, op hardloopschoenen met een goed profiel. Nooit problemen mee gehad!

 

Mijn inpakgeheimen

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe het kan dat ik met een kleine backpack van slechts 30 liter reis en wat ik allemaal meeneem tijden het backpacken? En vooral ook: wat ik juist thuis laat?

Check dan mijn superlight-inpaklijst en doe er je voordeel mee!

 

Weet jij welke backpack je gaat kopen?

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor đŸ™‚ !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
18 Antwoorden
  1. Eveline

    Hi!
    Ten eerste, leuk stuk! ik ben druk op zoek naar een mooie backpack. Ten tweede, ik heb juist wel een goede ervaring met een replica.
    Twee jaar geleden was ik in Nepal en vond daar een mooie backpack voor omgerekend 13.90 euro. Ik wilde uittesten of backpacken echt iets voor mij was en omdat backpacks vrij duur (voor een scholier/student) zijn was dit een mooie oplossing. Ik ben de eerste keer een maand weg geweest met de replica, en daarna nog een paar weekenden wezen liften en ook een studiereis mee weg geweest. De backpack is nog helemaal heel (gelukkig), helaas zit er geen rits in de bovenkant en is de tas niet zo groot als op het label staat; de 50L komt eerder in de buurt van een 35-40 liter haha, maar verder vind ik het een prima tas!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Eveline,

      Mooi dat je goede ervaringen hebt met een replica.

      Ik moet je zeggen dat ik nu ook een goedkoop ding heb van 30 liter, ik merk alleen wel dat bijvoorbeeld de rits niet super is. Op reis ben ik best wel wat mensen tegengekomen die grote namaakmodellen hadden (60 liter of meer) waarvan bijvoorbeeld de schouderbanden gescheurd waren…

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Kim,

      Dat zijn ze zeker.

      Je kunt ze bij heel veel winkels kopen, o.a. Bever, Coolblue en Bol. En inderdaad, er zijn waterdichte varianten.

      Groet,

      Robbert

      1. saskia

        Die compressie zakken lijken handig, maar het je daar niet een stofzuiger of iets dergelijks voor nodig om ze leeg te zuigen? of te wel als je op bestemming bent aangekomen ben je dan heel afhankelijk of er ergens een stofzuiger in de buurt is?… anders krijg je je eigen spullen niet eens meer terug in je tas als je geen extra ruimte hebt?

  2. Bert

    Hoi ,leuk stukje!
    Ik vind het nat als velen moeilijk om de goede maat backpack te vinden. Ik heb veel last van de schouders dus zo licht mogelijk reizen en het liefst met een handbagage maat zodat binnenlandse vluchten in Azië ook goedkoop blijven.
    Ik zie veel tweede hands Nomad eagle 55 liter voorbij komen maar denk dat deze veel te groot is .
    Als ik dit zo lees zou ik met een 38 tot 45 liter prima uit de voeten moeten kunnen voor een 4 weken phillipines en 2 weken Taiwan? En jouw 6 kg was dat incl backpack? Hand baggage is 7 kg .
    Ik verblijf tussen door ook nog bij kennissen op de Filipijnen.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Bert,

      Zo moeilijk is het niet hoor. Weet je wat het is: als je tig rugzakken gaat vergelijken, dan maak je het jezelf onnodig lastig. Zelf ben ik vrij makkelijk en heb ik gewoon een 30-litertje meegenomen. 40 Liter moet zeker prima zijn, ik denk eerlijk gezegd dat dat het ideale formaat is. Op dit moment reis ik inclusief de rugzak met zo’n 7 kilo.

      Groet, Robbert

  3. Super leuke Blog!

    Dit jaar ga ik Backpacken in Maleisie, voor het eerst met een echte backpack.
    De tips die ik kan meegeven over het inpakken van je bagage zijn.
    1) Packing Cubes (favorite)
    2) Opbergzakjes
    3) Schoenenzak
    4) Hangende toilettas
    5) Kabel organizer

    Dit neem ik zoiezo altijd mee, om al mijn kleding en spullen te ordenen. Zo hoef ik nooit meer iets uit te pakken.

  4. Super handige tips en ben er blij mee. Nu ben ik fotograaf en wil graag veilig en comfortabel mijn spullen meenemen. Niet te veel hoor. Twee kleine Fuji camera’s en 3 lenzen. Wat zou je aanraden. Ik ga in december 6 weken op pad in India en Cambodja. Alvast dank!

  5. Kirsten

    Hallokes

    Heb al veel aan jou blog gehad
    Ik ben zelf volop bezig met de voorbereiding
    Mijn man en ik gaan voor een maand bali-java-gili-nusa eilanden doen
    Omdat ik gelezen heb dat je veel daar kunt kopen en eigenlijk maar voor een goeie week kledij moet meenemen zijn wij waarschijnlijk van plan enkel handbagage mee te neme dit is ieders 7kg
    Mijn man is hierover nog aan het twijfelen of we toch niet 1 grote rugzak zoude meenemen
    Wat denk jij hierover ?
    Meenemen- niet menemenđŸ¤”

    Kirsten
    Ps: nog eens bedankt voor al je goede tips

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Kirsten,

      Ikzelf reis ook alleen met een 30 liter rugzak en dit bevalt prima đŸ™‚ .

      Welke dingen wil je man meenemen die jij thuis zou laten?

  6. Ruben

    Hey Robbert,

    Mooie blog, erg bedankt voor alle nuttige info.

    Over 1 maand ga ik backpacken en ik houd nogal van spelletjes spelen. Ik zit er over na te denken om m’n Nintendo Switch mee te nemen op reis naar ZO-AziĂ«. Ik kan dan ook eventueel samen met mensen die ik tegenkom spelen.
    Hoe denk jij hierover? Too risky? Onnodig?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Ruben,

      Too risky niet hoor. Ik bedoel als je een telefoon bij je kunt houden, kan dat ook met een Ninentdo Switch…

      Onnodig is een lastige, omdat het erom gaat waar jij behoefte aan hebt. Ikzelf zou zoiets nooit meenemen nee, maar dat ben ik hè đŸ™‚ .

      Veel plezier alvast!

  7. Celine

    Hi Robbert,

    Bedankt voor de tips! Maart 2020 ga ik naar AustraliĂ« voor onbepaalde tijd (heb alleen een heenticket) en heb afgelopen vrijdag een backpack gekocht van 50 liter van het merk Dreuter. Ik ben er enorm blij mee, maar vroeg mij toch iets af. Wat neem je mee als handbagage? nog een klein rugzakje gaat niet echt omdat je natuurlijk met je ‘grote’ backpack zit?

    Jij reist geloof ik niet met ruimbagage toch? mij lijkt het wel fijn om mijn backpack gewoon te kunnen dumpen bij inchecken en dat je nog eventjes je handen vrij hebt voor je een aantal maanden vast zit aan je backpack. Verder heb je voor dagtours of Ă¼berhaupt als je iets wilt doen een andere tas nodig dan je backpack toch?

    Ik hoor het graag, bedankt alvast!

    Groetjes, Celine

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Celine,

      Voor dagtours kun je gewoon een klein rugzakje meenemen, voor het vliegtuig kan dit ook. Of een heuptas. Tegenwoordig neem ik m’n eigen backpack van 30 liter mee voor uitstapjes. De inhoud die ik niet nodig heb, laat ik dan lekker op m’n kamer of in een kluisje liggen.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw