7 tips voor een bezoek aan Fukuoka

Fukuoka is niet bepaald een bestemming die mensen als eerste op hun Japan-lijstje zetten. Het is simpelweg geen hele mooie stad, zoals Kyoto, Tokyo en Takayama dat bijvoorbeeld wel zijn. Als je het mij vraagt tenminste. Toch heb ik, met name in de omgeving, enkele dingen gezien die ik absoluut niet had willen missen.

Wat is er zoal te beleven in en rond Fukuoka? In dit artikel vind je m’n beste tips.

 

1. Ga shoppen in een van de grootste winkelcentra ter wereld

De bekendste spot van Hakata -het bruisende centrum van Fukuoka- is waarschijnlijk Canal City, een van de grootste overdekte winkelcentra ter wereld. Je vindt er honderden winkels, allerlei eetzaakjes, hotels, bioscopen enzovoorts. Zo’n beetje alle bekende merkketens hebben hier een vestiging zitten.

Maar Japan zou Japan niet zijn als dit alles het enige was. Daarom heeft men in het complex een soort rivier aangelegd, waarop iedere dag is er een kleurrijke fontein-show te zien is. En er is zelfs een Harry Potter Café, hoe vet is dat?

 

2. Neem een kijkje bij de Tochoji Temple

In en rond het centrum staan diverse tempels. Echt heel spannend is het echter allemaal niet, al vond ik de Tochoji Temple wel mooi om gezien te hebben. En dan met name de roodoranje pagode die uit vijf verdiepingen bestaat. Het complex is in 806 gebouwd door de beroemde boeddhist Kukai en is de oudste Shingon-tempel van Kyushu, het eiland waarop Fukoaka ligt.

Binnenin de Tochoji Tempel vind je trouwens tevens de grootste zittende houten Boeddha Japan, de Fukuoka Daibatsu. Het beeld is bijna 11 meter hoog.

Vlakbij Tochoji staan nog enkele andere tempels, al zijn die wat mij betreft niet zo boeiend. Zo was het hoogtepunt bij de Shofukuji Temple niet de tempel zelf, maar drie katten die helemaal zen voor de ingang zaten đŸ˜€ .

 

3. Bezoek het Kushida Shrine

Kushida is het belangrijkste schrijn van Fukuoka en werd naar verluidt opgericht in het jaar 757. Dit bouwwerk is gewijd aan Ohata Nushina-Mikoto, een heilige uit die tijd. Het is bijzonder om te zien hoe zo’n traditionele, culture plek middenin het moderne gedeelte van de stad ligt.

Op het kleine complex kun je een aantal gave dingen bekijken. Bijvoorbeeld een imposante 1000 jaar oude notenboom die vlak voor het hoofdgebouw staat. Het mooiste vind ik echter niet zozeer het schrijn zelf, maar de torii’s die je op de bovenstaande foto ziet.

 

4. Eet streetfood bij een ‘yatai’

Iedere avond rond 18.00 uur komen locals bijeen om streefood te eten Dit gebeurt in een sfeervolle setting langs de Naka-rivier, die dwars door de stad loopt. Om precies te zijn op Nakasu Island. Bij zo’n 20 kraampjes -‘yatai’- kun je een aantal lekkere dingen uitproberen. De lokale specialiteit Hakata ramen, allerlei barbecue-gerechten of een hot pot gevuld met groenten en vlees naar keuze.

Als je van streetfood houdt zou ik hier zeker gaan kijken. Het is immers niet iets wat je heel vaak ziet in Japan. Helaas is het er overigens niet persé goedkoop. Het is voornamelijk de lokale ervaring waarvoor je deze plek bezoekt.

 

5. Ga een middagje naar het leuke plaatsje Dazaifu

Dazaifu is een plaatsje behorende bij de prefectuur Fukuoka. De bekendste bezienswaardigheid is er het Dazaifu Tenmangu Shrine, dat gewijd is aan de Japanse geleerde Sugawara no Michizane.

Behalve dit heiligdom is het leuk om het complex verder te ontdekken en er door de bossen te hiken. Zo kom je in een veel rustigere omgeving terecht. Een must is de wandeling door prachtige torii-tunnel die je bij het Tenkai Inari Shrine brengt. Net als bij Kyoto’s Fushimi Inari en Sasuke Inari in Kamakura wordt hier de ‘inari’ -de God van de Rijst- geĂ«erd. Vossen zijn de boodschappers van deze god, vandaar dat je en en rond dit schrijn tig beelden van vossen terugvindt.

Je komt bij het Dazaifu Tenmangu Shrine via een wandeling over de gezellige hoofdstraat. Je vindt daar leuke eetzaakjes en souvenirwinkeltjes. Ook is er een opmerkelijk vormgegeven Starbucks, waar mensen in rijen staan om foto’s te nemen. Probeer zeker de lokale zoete snack Umegae Mochi, een soort dumpling gevuld met ‘anko’, oftewel red bean paste.

Dazaifu is eenvoudig te bereiken. Vanaf Hakata Station is het ongeveer 3 kwartier treinen.

 

6. Bekijk een van de mooiste Boeddha’s die je ooit gezien hebt

Ik kan natuurlijk niet voor jou spreken, maar ik vind de liggende Boeddha in de Nanzoin Temple 100% een van de mooiste Boeddha’s die ik ooit heb gezien. Misschien zelfs wel dĂ© mooiste.

Het enorme bronzen beeld is liefst 41 meter lang, 11 meter hoog en weegt ongeveer net zoveel als een jumbojet. Ze werd gebouwd om het as van de Boeddha en Boeddha’s aanhangers Ananda en Maudgalyayana een plekje te kunnen geven. En de ligging, verstopt in de groene heuvels achter een verlaten station, maakt het allemaal extra bijzonder. Bovendien ben ik er amper andere mensen tegengekomen.

Behalve de Boeddha is er nog van alles te zien op het verwilderde complex. Zo leidt een trap je naar een enigszins angstaanjagend beeld van Fudoumyouou, een god die mensen beschermt tegen het kwaad. Daarachter ligt een mysterieus gedeelte met allerlei bemoste beelden, een grot en een kleine waterval.

Pak de trein naar het Kido Nanzoin-mae Station en ervaar zelf hoe magisch deze plek is.

 

7. Waan je in Afrika en doe een safari

Oké, strikt genomen is de African Safari niet in Fukuoka maar in Beppu. Echter, wanneer je een auto huurt rijd je er in 2 uur heen, waardoor het een ideale dagtrip is. Of je gaat ernaartoe wanneer je je reis vervolgt naar Beppu. Dit is in ieder geval een plek die je niet zo snel in Japan zou verwachten en trouwens ook het grootste safaripark van het land.

Het mooie is dat de dieren er vrij rondlopen in hun natuurlijke leefomgeving en gelukkig niet in kooien gevangen zitten. Je zult dus niet een dierentuin-gevoel eraan overhouden. Bizons, herten, beren, leeuwen, cheeta’s, olifanten, gazellen, kamelen, neushoorns en giraffen zullen allemaal langskomen.

Je kunt zowel met je eigen auto als met een safaribus -in de vorm van een dier- het gebied verkennen. Het enige minpuntje is dat je sommige beesten vanuit de bus te eten mag geven. Zoiets hoort dan weer niet, of wel dan?

 

Hakata: dé wijk van Fukuoka

Hakata wordt vaak in een adem met Fukuoka genoemd en is het bruisende centrum van de stad. Het treinstation van Fukuoka is er zelfs naar vernoemd. En indien je behoefte hebt aan gezelligheid, dan is Hakata waar je moet zijn. De eerste vier plekken die ik in dit artikel noemde, kun je daar bijvoorbeeld vinden.

Van oudsher is Hakata overigens een havenstad. In 1889 zijn Hakata en Fukuoka samengegaan onder de huidige naam van de stad, namelijk Fukuoka.

 

De kasteelruĂ¯nes van Fukuoka

In het Maizuru Park staan de overblijfselen van het Fukuoka Castle. Ooit het grootste kasteel van Kyushu, tegenwoordig nog slechts muurtjes. Tijdens het Meiji-tijdperk in 1870 besloot men om het kasteel uit een vorm van protest tegen het geldende systeem te reduceren tot ruĂ¯nes.

Zeker als je de kastelen van Hiroshima, Matsumoto, Osaka en eventueel Kanazawa gezien hebt, zal het je niet of nauwelijks boeien. Mocht je het kasteel bezoeken, wandel erna dan even het nabijgelegen Ohori-park in om lekker tot rust te komen. Vlakbij vind je tevens het Fukuokaken Gokoku Shrine.

 

Waar in Fukuoka raad ik je aan om te overnachten?

Je hebt tal van mogelijkheden om te overnachten in Hakata, bijvoorbeeld Hostel TOKI voor de gezelligheid of Costel Minoshima wanneer je behoefte hebt aan een comfortabele privé-kamer.

Maar ik kan je ook aanraden om bij Guesthouse Hakozaki Garden in te checken. Dit bijzondere -en rustige- hostel is een voormalige dokterspraktijk en heeft een heerlijke authentieke Japanse sfeer. En ik kan je aanraden om een sake met de aardige eigenaar te drinken đŸ˜€ . Als je er toch bent, neem dan zeker een kijkje bij het nabijgelegen Hakozaki Shrine.

 

Vervolg je reis naar…

Vanuit Fukuoka kan je eigenlijk overal heen, ook internationaal. Zelf eindigde ik er m’n Japan-trip en ben ik doorgegaan naar Kuala Lumpur. Het fijne aan Fukuoka is dat de luchthaven dichtbij het centrum ligt. Vanaf Hakata Station is de afstand slechts 2,8 kilometer. Dit is in steden als Tokyo of Osaka helemaal anders. Daarom is Fukuoka de ideale bestemming om je reis door Japan te eindigen. Zo had ik een vroege vlucht, dan is het wel zo fijn om geen uur te hoeven uittrekken om op de airport komen.

Binnen Japan kun je kiezen om Hiroshima (1 uur met de trein) te bezoeken, of verder zuidwaarts naar het onsen-stadje Beppu (1 uur en 45 minuten met de trein) of Nagasaki (2 uur met de trein) te reizen. Een andere optie is om de ferry richting Busan in Zuid-Korea te pakken, deze oversteek duurt 6,5 uur.

Ga jij backpacken in Japan?

Backpackgids-Japan-bannerDan moet je dit echt even lezen đŸ™‚ .

In samenwerking met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Japan ontwikkeld. Ik kan wel zeggen dat het een prachtig product geworden is, vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Je kunt onder meer het volgende verwachten:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes inclusief tips om de routes in te korten en uit te breiden. Zo heb je oneindig veel mogelijkheden.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Japan-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw