Hiroshima: een stad die me heeft geraakt (alle info + tips)

Het is 6 augustus 1945 als er zich in Japan een drama van ongekende omvang voltrekt. Om 08.15 uur wordt door de Amerikanen een 4,5e ton zware atoombom op Hiroshima geworpen, om een definitief eind te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel meteen kwamen hierdoor bijna 80.000 mensen om het leven. Vanwege het wegvallen van de alle communicatielijnen vanuit Hiroshoma, wist men in overige delen van Japan pas uren later wat er zich had afgespeeld. Zo was er op liefst 160 kilometer van de stad een enorme rookwalm zichtbaar. Later werd bekend dat ten gevolge van de atoombomaanval liefst 237.062 mensen zijn omgekomen.

Na deze complete verwoesting is Hiroshima vandaag de dag weer helemaal opgebouwd. Wanneer je een rondje door de stad maakt, herinneren diverse monumenten je echter direct weer aan die ene vreselijke dag.

Ik zou liegen als ik zeg dat Hiroshima een van de vrolijkste bestemmingen uit je Japan-reis zal worden, al mis je absoluut iets wanneer je er niet heengaat. Deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Japan hoort nou eenmaal ook bij het land en maakt indruk. Bovendien is het inmiddels herstelde centrum een hartstikke gezellige plek om te zijn. Daarnaast liggen er enkele eilanden in de buurt en het plaatselijke kasteel is een andere boeiende spot om bezichtigen. Verder kun je ronddwalen opeen geweldig tempelcomplex waar nauwelijks toeristen komen.

En er is nog meer…

Indien jij van plan bent om Hiroshima te bezoeken tijdens je rondreis door Japan, neem deze gids dan rustig door. Ik geef je namelijk alle praktische info die je nodig hebt, een boel leuke tips en deel mijn persoonlijke ervaringen met je.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Hiroshima

Wat is er te doen in Hiroshima? Waar staat Hiroshima vooral bekend om? En welke bezienswaardigheden mag je niet missen? En welke dagtrips zijn de moeite?

Ik vertel het je allemaal hieronder.

 

Bezoek het Peace Memorial Park & Museum

Een bezoek aan het Peace Memorial Park heeft me diep geraakt. Deze beladen plek vind je middenin de stad en behalve de monumenten is het tevens een mooie, rustgevende spot vol groen die prettig is om rond te wandelen.

Aan de rivierzijde staat de Atoombomkoepel, oftewel de Atomic Bomb Dome. Een imposant gebouw dat, na het bombardement, als een van de weinige gebouwen grotendeels overeind is gebleven. Ze staat symbool voor de trieste geschiedenis van de stad en is dan ook een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Hiroshima. Dit vredesmonument is tevens door UNESCO als waardevol erkend en behoort sinds 1996 tot Werelderfgoed.

Voor een prachtig uitzicht over Hirosima en het Peace Memorial Park raad ik je aan om de naastgelegen Hiroshima Orizuru Tower in te lopen. De entree is 1.700 yen (14,15 euro), al krijg je op vertoon van je paspoort fikse korting. Je betaalt dan namelijk 900 yen (7,50 euro).

Een andere plek die indruk maakt is het Children’s Peace Monument, opgericht om de duizenden kinderslachtoffers te herdenken die door de atoombom zijn omgekomen. Een daarvan is Sadako Sasaki. Zij stierf jaren na de ramp aan leukemie, veroorzaakt door radioactieve straling. Als je voor het beeld staat en er rustig naar kijkt, word je eventjes heel stil en voel je de droevigheid in jezelf toenemen.

Verder is de Memorial Cenotaph een opvallend monument in het park. Opvallend door de boogvorm, maar voornamelijk vanwege de ontelbare hoeveelheid namen van de geïdentificeerde slachtoffers die erop staan.  

Loop ook zeker het Peace Memorial Museum binnen, waar van alles over de aanval en de dagen erna wordt verteld en uitgebeeld. De foto’s van verbrande en gewonde slachtoffers, ingestorte gebouwen en gevonden voorwerpen na de aanslag zullen een enorme impact op je hebben.

 

Bewonder het kasteel van Hiroshima

Vlakbij het Peace Memorial Park ligt het Hiroshima-kasteel. Een schitterend en sereen bouwwerk wat in 1958 na de atoombomaanval volledig is herbouwd. Het complex wordt omringd door een gracht en een mooie tuin. Een korte wandeling door diezelfde tuin brengt je bij het hoofdgebouw, wat uit vijf verdiepingen bestaat. Als je wilt kun je tegen een kleine bijdrage binnen een kijkje nemen. Van bovenaf heb je daar een uitgestrekt uitzicht over de stad.

Toegegeven, vergeleken met het kasteel van Matsumoto is het Hiroshima Castle misschien net iets minder indrukwekkend. Echter, met de geschiedenis in m’n achterhoofd kan ik er alleen maar respect voor hebben dat men deze fotogenieke replica heeft weten te bouwen.

 

Struin door de gezellige binnenstad

Hondori Street is bezaaid met winkels en eettentjes

Vanaf het station of vanuit het Peace Memorial Park wandel je gemakkelijk naar het gezellige centrum van Hiroshima. Je hebt er onder andere het overdekte Hondori Shopping District met tal van winkeltjes en eetzaken. En wanneer je een lekkere koffie wilt drinken, dan raad ik je aan om naar Obscura Coffee Roasters te gaan. Probeer tevens de traditionele lokale snack ‘okinomiyaki’. Een aanrader hiervoor is het restaurantje Hassei.

Door heel Hiroshima zie je trouwens trams rijden. Het is daarmee supermakkelijk om van A naar B te komen, mocht je niet continu willen lopen.

 

Beland in een oase van rust in de Shukkei-en Garden

Even verderop, aan de Enko-rivier, ligt de Shukkei-en Garden. Een kleinschalig parkje waar je tot rust kunt komen of een ontspannende wandeling kan maken. In de goed onderhouden tuin vind je fraaie vijvers, bruggetjes, bankjes om te relaxen en talloze wandelpaden. In de piekperiodes van de herfst en lente is het er door de felle kleuren op z’n mooist.

 

Verken Mitaki-dera, een van de tofste tempelcomplexen in Japan

Niet zo bekend maar een must om te bezoeken, is wat mij betreft de Mitaki-dera Temple. Een vriend van me die toevallig ook in Japan was gaf me deze tip. En zonder te overdrijven kan ik wel zeggen dat dit voor mij een van de meest bijzondere complexen is die ik in Japan heb bezocht.

Na een wandeling op de Mitaki-heuvel kwam ik terecht in een sprookjesachtige wereld. Vele beeldentuinen, watervalletjes en een oranje pagode zorgden voor verwondering. De felle herfstkleuren over het gehele complex maakten het plaatje helemaal af.

Vanaf een kronkelpadje bovenin het complex hoorde ik dromerige muziek, en ik probeerde erachter te komen waar het geluid precies vandaan kwam. Ik zocht naar speakertjes die mogelijk tussen de planten verstopt stonden, enkele momenten later bleek echter dat er een vrouw blokfluit aan het spelen was. Ik ging erbij zitten en voelde een zekere rust over me neerdalen. Het paste helemaal bij de setting van Mitaki-dera.

Behalve wat locals heb ik er geen toeristen gezien. Dit komt het ’tempelgevoel’ alleen maar ten goede.

Ik kan nog slechts een ding zeggen: ga zelf ervaren hoe magisch deze plek is.

 

Leer ‘kyudo’: traditioneel Japans boogschieten

Boogschieten klinkt in eerste instantie misschien wat stoffig, maar als je een middagje aan het traditionele kyudo hebt gedaan zal je er een compleet andere mening over hebben. Wedden 😉 ?

Kyudo verschilt van normaal boogschieten zoals we dat hier kennen. Zo gaat het vooral om de fysieke, morele en geestelijke ontwikkeling, waarna het doel raken vanzelf komt. De sport heeft zodoende een meditatief karakter, waardoor Japanners ook wel over zenkunst spreken. Daarbij gaat het niet sec om schieten, maar blijken tevens de bewegingen van essentieel belang.

Het is niet zonder reden dat deze activiteit met bijna vijf sterren wordt beoordeeld door mensen die je voor gingen. Ga het daarom zelf ervaren en maak er een te gekke dag van.

 

Beklim Mount Haigamine

Mocht je ’s avonds nog iets leuks willen ondernemen, klim dan in 1,5 uur naar de top van Mount Haigamine (737 meter). Daar heb je het Haigamine Observatory Deck met een panoramisch uitzicht op het verlichte stadje Kure en de haven. Als stelletje is dit zo’n typisch romantische spot die je niet gemist wilt hebben.

Om er te komen pak je de metro naar het Kure Station. Daar kun je vrijwel direct aan de klimtocht beginnen.

 

Stap op de boot naar Miyajima, een eiland vol bezienswaardigheden

Vanaf Miyajima-guchi Station wandel je naar de haven waar je de ferry naar het prachtige Myajima neemt. Ongeveer 10 minuten later ben je er al en sta je ineens tussen de herten. Het is een heerlijk daguitstapje vanuit Hiroshima en je hebt echt wat gemist als je er niet naartoe gaat.

Dé bezienswaardigheid waarvoor de meeste toeristen hier komen is het Itsukushima Shrine, en dan met name vanwege de gigantische torii-poort die er vlakbij staat. Het misschien wel de bekendste torii van heel Japan.

Als je het mij vraagt heeft het eiland echter veel meer te bieden dan alleen deze gate. Zo zijn er meerdere tempels, een aantal kleurrijke parken en je kunt er zelfs een berg beklimmen.

Een pittoreske plek is de Daisho-in Temple met een mysterieuze Boeddhatuin waar alle beeldjes een gekleurde muts ophebben. Loop daarna zeker naar boven om allerlei mooie gebouwen, beelden en een pelgrimsgrot te zien.

Verder is de roodoranje Gojunoto-pagode een blikvanger. Dit boeddhistische heiligdom is 27 meter hoog, bestaat uit vijf verdiepingen en heeft diverse unieke gouden details in het bovenstee gedeelte verwerkt zitten. De pagode is vanuit het centrum eenvoudig te bereiken.

Vlak naast Daisho-in loopt een pad wat leidt naar de 500 meter hoge top van Mount Misen. De weg is steiler dan ik had gedacht, maar eenmaal boven heb je een panoramisch uitzicht over Hiroshima. Onderweg kom je weinig mensen tegen en zie je behalve natuur een aantal indrukwekkende boeddhistische bouwwerken langskomen. Op de top is het overigens wel behoorlijk druk.

 

Ga hiken in de Sandankyo-kloof

Sandankyo is een prachtig stuk natuur en een perfecte plek om lekker te hiken en de frisse berglucht in te ademen. Of spring in een kajak en ga het uitnodigende water op.

Heb je het wel gehad met het stadse leven en het aftikken van bezienswaardigheden, dan is dit een dagtrip die je helemaal op zal fleuren.

In het gebied zijn een aantal wandelingen uitgestippeld en in de kloof liggen meerdere mooie plekjes. Een daarvan is Nagabuchi, het grootste natuurlijke bad van Sandankyo Gorge. En vergeet ook de Nidandaki Falls en de Sandandaki Falls niet. Wil je alle bezienswaardigheden meepakken, reken danop ongeveer 4 tot 5 uur hiken.

Je komt er door de bus te pakken en de reistijd is 1 uur. Let op, want er gaat er slechts één per dag! Ben je er in de herfst, dan ziet het er allemaal extra betoverend uit. Eenmaal terug in Hiroshima voel je je helemaal zen.

 

Maak een dagtrip naar Onomichi

Een andere vermakelijke dagtrip is die naar het groene en door bergen omgeven stadje Onomichi, met de trein doe je er zo’n 1,5 uur over om er te komen. Hier vind je warmwaterbronnen, tempels, kastelen en Mount Senkoji.

Het gaafste om er te doen is wat mij betreft de tempelwandeling, je wandelt 2,5e kilometer door downtown Onomichi en komt langs 25 tempels. Al zal je er na een stuk of tien wel genoeg van hebben, schat ik zo in 😉 . Heb je langer de tijd, dan is de Shimanami Kaido een mooie route om te fietsen.

 

Hoe zit het met transport in Hiroshima?

De tram is immens populair in Hiroshima

Wanneer je in het centrum van Hiroshima verblijft kun je de meeste bezienswaardigheden makkelijk te voet bereiken.

Daarnaast rijden er zowel bussen als trams waarmee je van A naar B komt. Een ritje met de tram kost je gemiddeld 220 JPY, of je kiest voor een dagkaart waarvoor je 700 JPY betaalt. Voor de bus zal je om en nabij de 300 JYP voor een enkeltje kwijt zijn.

Zelf heb ik overigens het meest gebruikgemaakt van de metro, bijvoorbeeld om naar de Mitaki-dera-tempel te komen. In en rond Hiroshima vind je 22 metrostations en tickets koop je al vanaf 190 JPY.

Een andere leuke manier om Hiroshima en omstreken te ontdekken is met de fiets. Dit kost je rond de 2.000 JPY per dag of 500 JPY meer voor een e-bike. Ook zijn er deelfietsen beschikbaar, dit wordt aangeboden door Peacecle. Of boek deze populaire fietstour, waarbij je met een lokale gids op pad gaat.

Tot slot heb je de mogelijkheid om een taxi te pakken, al is dat eerlijk gezegd niet nodig. Ze starten op 620 JPY en vervolgens betaal je 280 JPY per kilometer.

 

Welke tentjes in Hiroshima zijn aanraders qua eten en drinken?

Ga zeker een koffietje doen bij Obscura Coffee Roasters

Laat ik beginnen met het tippen van een paar leuke koffiebars. Het al genoemde Obscura Coffee Roasters is wat mij betreft een van de leukere die je in de stad vindt. Een andere aanrader is Bagtown Coffee, ze branden er zelf hun koffie, de geur als je binnenkomt is ronduit geweldig. Tot slot is AKAM COFFEE WORKS een tof koffietentje met kundige barista’s (en heerlijke koekjes 🙂 ).

Voor een gezond ontbijtje, zoals een rijkelijk gevulde Açaí bowl, zijn ONE EARTH en Triple twee absolute aanraders. Bij Triple hebben ze verder nog een heleboel vegetarische opties voor de lunch.

Vind jij ramen ook zo lekker trouwens? In Hiroshima is Okkundou Mazemen wat dat betreft een goede spot. Tevens Gyūkotsu Soup no Mise Kiwameya is een bezoekje waard.

Grote kans dat je een avondje sushi wilt eten wanneer je in Hiroshima bent. Zelf ben ik dol op sashimi, en jij? Twee restaurants die qua sushi goed bekendstaan zijn Yoshi Sushi en Tsuru Sushi. Over sashimi gesproken, Guttsuri-ann vlakbij de haven is echt top. Wat overigens ook gaaf is, om deze sushi- en bar-tour te doen.

En, heb je trek in ‘okonomiyaki’, de iconische hartige pannenkoek waar Hiroshima bekend om is? Of wil je deze lekkernij gewoon eens een keer proberen? Bij Hassei en Jirokichi vind je de betere okonomiyaki van Hiroshima.

Wanneer je, tot slot, graag Indiaas tafelt is Puja Indian Cuisine een toppertje om een hapje te eten. Kip tikka, naanbrood, allerlei soorten curry’s; het is hier allemaal erg lekker moet ik je zeggen.

 

Waar in Hiroshima raad ik je aan om te overnachten?

De leukste locatie om in Hiroshima te verblijven is in het centrum. Daarbuiten vond ik het een stuk minder sfeer hebben. Je hebt er voldoende hostels, denk bijvoorbeeld aan het gezellige Hostel Mallika en WeBase Hiroshima.

Qua hotels kan ik je THE SHARE HOTELS KIRO Hiroshima aanbevelen. Verder is ook het HOTEL PROMOTE HIROSHIMA een fijne plek om te overnachten.

Indien je graag een eigen appartementje hebt, zijn ORIGAMINN 403 en het GRAND BASE Hiroshima Peace Memorial Park een aanrader om een paar nachten te boeken.

Een uniek plekje op het nabijgelegen Kanawa Island is The Island. Je verblijft er in een schitterende en luxe safaritent pal aan het water.

Ikzelf verbleef ook in deze Airbnb, op loopafstand van het kasteel en het Peace Memorial Park. Een prima een betaalbare studio waarin ik bovendien lekker zelf kon koken (en jij dus ook 😉 ). Vlakbij ligt het Yokogawa Station, daar kun je een directe trein nemen naar Miyajima-guchi Station om Miyajima te bereiken. De wijk, net buiten het centrum, vond ik als gezegd een beetje sfeerloos.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Hiroshima te blijven?

Het centrum van Hiroshima is een gezellige boel

Zelf ben ik 4 nachten in Hiroshima geweest, al is 3 volle dagen eerlijk gezegd wel voldoende. Trek hiervan 1 dag uit om Miyajima te bezoeken. De andere 2 dagen gebruik je voor de bezienswaardigheden in het centrum en om het magische Mitaki-dera-tempelcomplex te ontdekken.

Wil je nog een andere dagtrip doen, bijvoorbeeld naar de Sandankyo-kloof, blijf dan gewoon een dag langer.

Mocht je nou maar slechts 1 dag hebben en toch zoveel mogelijk willen zien? Overweeg in dat geval deze privé-tour, waarbij je zowel langs de hoogtepunten van Hiroshima als Miyajima komt.

 

Hoe kom je in Hiroshima?

Zelf ben ik vanuit Kyoto met de trein naar Hiroshima gegaan. Deze rit duurt minimaal 1,5 uur, afhankelijk van welke trein je pakt. Er rijden ook bussen, al ben je dan al snel 7,5 uur onderweg.

Reis je met de trein van Osaka naar Hiroshima? Reken dan op minimaal 1 uur en 20 minuten reistijd. Vanuit Tokyo ben je zo’n 4 uur onderweg om in Hiroshima te komen.

Indien je geen Japan Rail Pass hebt, koop je je kaartje op het bus- of treinstation of online via 12Go Asia.

Overigens is er ook een luchthaven, Hiroshima Airport. Vanuit bijvoorbeeld Tokyo vlieg je er in 1 uur en 20 minuten heen.

 

Let op als je verder reist met de bus

Op de meeste plekken in Japan vind je het busstation vlakbij het treinstation. In Hiroshima is dat echter niet het geval, en zal je naar het Hiroshima Bus Center moeten gaan. Dit busstation ligt zo’n 2 kilometer verderop in de SOGO Hiroshima Store op de derde verdieping. Ik ben vanuit hier doorgegaan naar Fukuoka.

 

Twijfel je over een Japan Rail Pass?

Zelf heb ik in Japan gereisd zonder de Japan Rail Pass (JR Pass). De meeste reizigers kiezen er echter voor om deze reispas wel te kopen.

Heb jij al een keuze gemaakt of deze wel of niet gaat aanschaffen? In deze gids vertel ik je er alles over.

 

Zoek je een route voor Japan?

Dan moet je dit echt even lezen 🙂 .

In samenwerking met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk de ultieme backpackgids speciaal voor Japan ontwikkeld. Ik kan wel zeggen dat het een prachtig product geworden is, vol met routes, insider-tips en inspiratie.

En van klanten krijg ik regelmatig een berichtje dat ze het ook nog eens lekker vinden weglezen. Altijd leuk om te horen natuurlijk 🙂 .

Hier vind je er meer informatie over.

 

Meer lezen over Japan

De avonturen die ik in Japan heb beleefd vind je allemaal terug op dit blog. Inclusief vele foto’s, veelal met warme herfstkleuren die voor dat extra fijne Japan-sfeertje zorgen.

Lees je graag meer over Japan? Alle Japan-artikelen vind je terug op deze pagina.

(Pssst: check sowieso deze 10 tips die je niet mag missen voor je vertrek).

 

Heb je vragen over Hiroshima? Of misschien leuke tips? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Japan

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Japan halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk Backpackgids Japan ontwikkeld. En als je naast Japan ook nog naar Zuidoost-Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw