12 tips voor een bezoek aan Osaka

Osaka is een van de bekendste miljoenensteden van Japan, na Tokyo zelfs de grootste van het land. Maar in tegenstelling tot de vele culturele bezienswaardigheden die je in het nabijgelegen Kyoto vindt, is Osaka meer een stad vol met wolkenkrabbers, uitbundige gevelreclames en drukke zakenlui.

Alleen, wanneer je Osaka de kans geeft, kom je er al snel achter dat de stad meer te bieden heeft.

Zo zijn er levendige markten, pittoreske straatjes, fancy hostels, goede uitgaansmogelijkheden en kun je er een sprookjesachtig kasteel bewonderen. Bovendien staat ze bekend als een van de betere food-bestemmingen van Japan en hangt er een gezellige vibe door de aanwezige studenten. Want inderdaad, Osaka is behalve een business-hotspot tevens een bekende studentenstad.

Als jij binnenkort ook een bezoekje aan Osaka gaat brengen, lees dan even verder want ik deel 12 toffe dingen die je in en net buiten de stad kunt doen.

 

1. Neem een kijkje in het bruisende Dotonbori

Als je in Osaka bent moet je gewoon naar Dotonbori, ook Dotombori genoemd. Dit is de meest uitgesproken buurt die je in de stad zult aantreffen. Alles hangt hier vol met neonreclames, er zijn talloze over-de-top-winkels en je kunt er heerlijke streetfood eten. Pal door de wijk stroomt het gelijknamige kanaal, wat met name ’s avonds voor mooie plaatjes zorgt.

Probeer zeker de lokale specialiteiten Takoyaki en Onomiyaki. Takoyaki zijn gefrituurde balletjes van deeg, vaak met een stukje octopus als vulling. Okonomiyaki is een gegrilde hartige pannenkoek, met bijvoorbeeld groenten, kaas, garnalen of inktvis. Het geheel kan worden afgetopt met een sausje naar keuze.

Verder vind je in Dotonbori de iconische Glico Man, een rennende meneer afgebeeld op een gigantisch LED-scherm. Het is een zonder twijfel de meest gefotografeerde man van Osaka en daarmee een bezienswaardigheid op zich.

Ga bij voorkeur wel in de avond, dan is alles helemaal verlicht en komt Dotonbori écht tot leven.

 

2. Wandel door het sfeervolle steegje Hozenji Yochoko

Vlakbij Dotonbori ligt Hozenji Yochoko, een smal en vreedzaam steegje waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van Dotonbori. In de avond is het er met de sfeervolle verlichting extra mooi. Ze staat bovendien bekend als walhalla voor foodies.

Zo zijn er in deze pittoreske laan meerdere piepkleine eetzaakjes te vinden waar je bijvoorbeeld goede sushi kunt proberen. Een aanrader is Hozenji Yokocho Seitaro.

 

3. Ga karten door de straten van Osaka

Vind je karten ook zo vet? En dan niet op een kartbaan maar in plaats daarvan dwars door de stad. Geloof het of niet, maar in Osaka kan het. De rit duurt zo’n 2 uur en behalve avontuur krijg je op deze manier in korte tijd een hoop van de metropool te zien. Verder word je onderweg op een leuke manier geïnformeerd door een gids die de rit leidt.

Twee goede organisaties die deze activiteit aanbieden zijn Street Kart Osaka en Akiba Kart Osaka.

 

4. Bezoek het kasteel van Osaka

De geschiedenis van het Osaka Castle is niet bepaald over rozen gegaan.

Het oorspronkelijke kasteel van Osaka werd namelijk tussen 1583 en 1586 gebouwd, maar werd tijdens de Boshin-oorlog in 1868 vrijwel volledig verwoest. In een eerdere periode stak het toenmalige Tokugawa-shogunaat het kasteel al in brand. En ook in de Tweede Wereldoorlog liep het compleet vernieuwde bouwwerk ernstige schade op.

De replica van het kasteel die er nu staat heeft men in 1995 gebouwd. En ondanks dat het om een replica gaat, is het bouwwerk sprookjesachtig mooi.

De witte muren met het groene dak en de gouden details zorgen voor een fotogeniek geheel. En de tuin die om het gebouw heen ligt maakt het helemaal af. Met name in het seizoen wanneer de kersenbomen bloeien is de setting er extra fraai. Het is misschien wel een van de beste plekken in Japan om kersenbloesem te bewonderen.

Binnenin het kasteel vind je trouwens nog een museum waar je alles over de geschiedenis te weten komt. Je kunt tevens naar boven gaan en daar genieten van een indrukwekkend vergezicht over de stad.

 

5. Bezoek ook het Himeji Castle, een nog mooier kasteel

Het mooiste kasteel ligt echter niet in Osaka zelf maar ongeveer een half uurtje van de stad af. Om precies te zijn heb ik het over het Himeji Castle dat in het gelijknamige plaatsje ligt. Dit is een ronduit betoverend bouwwerk met spierwitte muren en grijszwarte daken, omgeven door groen en gelegen op een heuvel. Van grote afstand zie je het kasteel hoog boven de stad uittorenen.

De omgeving is hier, zoals eigenlijk overal in Japan geldt, het mooist in de herfst en tijdens het kersenbloesemseizoen in de lente.

 

6. Kom tot rust bij het Sumiyoshi Taisha Shrine

Sumiyoshi Taisha stamt uit de 3e eeuw en is daarmee een van Japan’s oudste schrijnen. Bovendien is dit het belangrijkste schrijn van de meer dan 2.000 Sumiyoshi-schrijnen die Japan rijk is. Sumiyoshi-heiligdommen zijn gewijd aan de ‘kami’ die reizigers, zeelieden en vissers beschermen.

Een van de blikvangers op het complex is de Sorihashi Bridge, een rode brug met een opmerkelijk hoge boog, hangend over een vijver, die leidt naar het belangrijkste heiligdom.

Dit is de ideale plek als je even wilt ontsnappen aan de hectiek van Osaka en behoefte hebt aan rust.

Het park ligt op slechts 2 minuten lopen van het Sumiyoshi Taisha Station.

 

7. Eet streetfood op de Kuromon Market

Als streetfood jouw ding is en je graag een traditionele markt bezoekt, dan is de overdekte Kuromon Market een must om naartoe te gaan. Ze verkopen vooral veel verse vis, malse biefstukpuntjes, oesters, yakitori en nog veel meer lekkers.

Weet wel dat je niet de enige bezoeker zult zijn, maar dit hoort nou eenmaal bij Aziatische markten. En die chaos heeft ook zo z’n charme toch?

 

8. Doe de Osaka Bar Hopping Tour

Osaka zal in het begin vrij overweldigend aanvoelen. En als je van een avondje stappen houdt, kan het best lastig zijn om te bepalen welke bars, eetzaakjes en dergelijke je wilt bezoeken.

Een echte aanrader is om de Osaka Bar Hopping Tour te doen, je komt zo op plekjes waar je anders nooit was gekomen. Een goed Engelssprekende gids geeft zal je het ultieme avondje uit bezorgen. En als je alleen reist is dit bovendien een leuke manier om met andere backpackers in contact te komen.

 

9. Maak het kind in je los komen in Universal Studios

Even buiten Osaka vind je het gigantische themapark Universal Studios. De bekendste films van Universal staan hier centraal, zo zijn er attracties gewijd aan Jurassic Park, Spiderman en Jaws. Ook is er Minion World en Universal Wonderland, een plek waar vooral kinderen zich prima zullen vermaken.

Het mooiste stuk is wat mij betreft echter the Wizarding World of Harry Potter. Het lijkt net alsof je hier letterlijk in de wereld van de kleine tovenaarsleerling stapt, met het Hogwarts Castle als absolute hoogtepunt.

 

10. Hike naar de top van Mount Ikoma

De 642 meter hoge Mount Ikoma is een spot die ik je aanraad als de drukte van Osaka wilt ontvluchten en het lekker vindt om een middagje te wandelen. Een toffe track om te hiken is de Zushidani Hike. Je kunt overigens ook met de kabelbaan naar boven gaan.

Behalve een mooi uitzicht vanaf de top heb je er het Ikoma Sanjo Amusement Park -een kinderpretpark- en twee leuke tempels om een kijkje te nemen: Hozan-ji en Kouhou-ji.

 

11. Trek de natuur in bij Minoo Park

Heb je het wel gezien in de stad en heb je simpelweg behoefte aan natuur? Buiten Osaka ligt het Minoo Park, een beboste vallei waar je mooie wandelingen kunt maken en volledig tot rust zal komen. Een blikvanger is de 33 meter hoge Minoo Waterfall.

Behalve natuur zijn er ook wat tempels te vinden, waarbij met name de Ryuanji Temple een belangrijke spot is. Het bouwwerk maakt deel uit van de Shugendo-beweging, een eeuwenoude Japanse bergreligie.

In de herfstperiode kleurt het er rood, groen, geel, oranje en is het een van de betere spots in de regio om de mooie herfstkleuren te bewonderen.

De reistijd met de trein is ongeveer 25 minuten en je stapt uit op Minoo Station.

 

12. Maak dagtripjes naar Nara, Kobe en Naoshima

In de buurt van Osaka liggen meerdere plaatsjes die leuk zijn om voor een dagje te bezoeken. Ik noemde Himeji en Minoo Park al, maar je hebt nog veel meer mogelijkheden.

Zo is er Nara, de voormalige hoofdstad van Japan en tegenwoordig vooral bekend vanwege de loslopende herten, dat minder dan een uur reizen is met de trein. Behalve de schattige én ondeugende herten, heb je er schitterende tuinen (zie de foto hierboven) en verschillende indrukwekkende tempels, waaronder een met een 15 meter hoge Boeddha.

Een andere bestemming die je kunt overwegen is Kobe. Heel veel bezienswaardigheden heb je hier overigens niet, maar wanneer je de wereldberoemde Kobe-biefstuk wilt proberen dan is dit zeker een aanrader. En als je er dan toch bent, ga dan tijdens de zonsondergang naar Mount Rokko. Het uitzicht op de stad is dan erg mooi. Met de trein ben je er al in 25 minuten.

Houd je van kunst? Dan is het eilandje Naohsima een toffe spot om heen te gaan. Een enorme gele pompoen, Boeddha-beelden gemaakt van industrieel afval, het Art House Project, diverse musea en een kunstzinnig badhuis zijn typische trekpleisters van het eiland. Het is alleen wel een kleine expeditie om er te komen. Je reist in dit geval via Okayama (1 uur met de trein), waar je de trein naar Uno neemt (45 minuten). In Uno pak je de ferry vanaf Miyanoura Port (20 minuten).

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Wil je de besproken Bar Hopping Tour of bijvoorbeeld de gave Shinsekai Streetfood Tour doen? Ik raad je aan om dit via je accommodatie te regelen, of alvast online via Get Your Guide.

 

Waar raad ik je aan om te overnachten?

Leuke wijken om je ho(s)tel te boeken, zijn Namba en Shinsaibashi. Shinsaibashi is het winkelgebied van Osaka en wat rustiger dan de hectiek van Namba en het bijbehorende Dotonbori. Namba is dé plek voor een gezellig avondje uit. Ze liggen alle twee op loopafstand van elkaar. Verblijf je liever in het zakelijke gedeelte van Osaka, dan is Umeda je beste keuze.

Qua accommodaties heb je in Osaka heel wat opties. Vier leuke en kwalitatief goede hostels om ter verblijven zijn Home Hostel, &AND Hostel Namba, Hostel Yu en Guesthouse Matsu.

Verblijf je liever in een capsulehotel, dan raad ik je Capsule Hotel Astil Dotonbori en Cabin & Capsule Hotel J-SHIP aan.

Of slaap je misschien liever in een hotel? In dat geval zijn Via Inn Shinsaibashi, Sotetsu Fresa Inn Osaka Shinsaibashi en Daiwa Roynet Osaka-Uehonmachi fijne plekken om te verblijven. Of helemaal gaaf: verblijf bij de ingang van het Universal Studios bij The Park Front Hotel.

 

Osaka als dagtrip?

Vanuit Kyoto ben je met de trein al in een half uur in Osaka. Je kunt er daarom ook voor kiezen om de stad als dagtrip te bezoeken. Zeker als je sec geïnteresseerd bent in bezienswaardigheden is dit aan te raden, die zijn er in Osaka zelf namelijk niet heel veel.

Echter, wil je de stad echt leren kennen en heb je de tijd, dan raad ik je aan om er gezellig een dag of drie te verblijven.

Haal het maximale uit je reis door Japan

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Japan halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk Backpackgids Japan ontwikkeld. En als je naast Japan ook nog naar Zuidoost-Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw