10 geweldige dingen om te doen in Kyoto (+ tips)

Kyoto is een van de mooiste plaatsen die ik in Japan heb gezien. Deze culturele stad barst van het Werelderfgoed, wordt omringd door bergen en heeft rustgevende Zentuinen. Daarbij is het er ook nog eens erg gezellig en kun je er heerlijk eten. En met de rijke natuur is het er in de herfst of het kersenbloesem-seizoen extra sprookjesachtig.

Moderne gedeeltes met luxe merkwinkels en het futuristische station wisselen zich af met traditionele gedeeltes, waar je sfeervolle smalle steegjes en prachtige tempeltjes vindt. Je ziet er ‘rickshaws’ langsrijden of er wandelen Japanse stelletjes in een kimono rond.

De drie totaal uiteenlopende werelden van nostalgie, glimmende wolkenkrabbers en natuur komen in Kyoto op een of andere manier harmonieus bij elkaar, ze lijken perfect te passen.

Het enige nadeel wat ik kan bedenken zijn de duizenden toeristen die op Kyoto afkomen. De drukte die ik bij sommige plekken meemaakte was soms echt te bizar voor woorden. Toch kun je, als je het slim aanpakt, de grote massa ontwijken.

Aan de hand van deze minigids ga ik je helpen om alles uit je verblijf in Kyoto te halen. Ik deel tien indrukwekkende dingen om te doen en heb verder nog een hele hoop tips voor je, bijvoorbeeld qua eettentjes, fijne slaapplekken en nuttige info over de verschillende wijken en het vervoer.

Het kan niet niet anders dan dat ook jij enthousiast wordt, lees dus zeker verder 🙂 .

Activiteiten en bezienswaardigheden in Kyoto

Wat is er allemaal te zien en doen in Kyoto? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Lees verder, want ik vertel je er alles over.

 

1. Verblijf in een traditionele townhouse aan de rivier

Wil je in een unieke accommodatie slapen die bovendien op een perfecte locatie ligt? Ik verbleef in Rinn Shijo Takasegawa, echt een van de tofste plekjes waar ik tijdens m’n Japan-reis heb overnacht.

Het is een townhouse die op traditionele Japanse wijze is ingericht, en de ligging aan de langzaam stromende rivier maakt het extra pittoresk. Open de schuifpui en geniet van de rust om je heen, kook je eigen gerechten in de minikeuken of relax boven op een van de zachte bedden. In de reuring ben je ook zo, je bent bijvoorbeeld in luttele minuten op de levendige Nishiki Market.

Ik geef toe, goedkoop is het niet, maar als je eens wat anders wilt en een unieke ervaring zoekt, dan is dit een absolute aanrader.

Verder heb ik geslapen in Rinn Gion Kenninji, een hotel van dezelfde organisatie die in de historische wijk Gion ligt, bekend vanwege de geisha’s die er rondlopen.

 

2. Wandel door duizenden rode torii-poorten bij Fushimi Inari-taisha

De roodoranje torii-poorten van Fushimi Inari-taisha behoren tot de meest gefotografeerde plekken van Japan. Op dit heilige complex staan vijf schrijnen die door deze poorten met elkaar verbonden zijn. In Kamakura zag ik hiervan al een soort miniatuurversie, alleen is deze nog een stukje mooier.

Net als bij het daar gelegen Sasuki Inari Shrine, vind je ook hier tig standbeelden van vossen. Ze worden gezien als boodschappers van God en daarmee zijn ze heilig verklaard. Je kunt het vergelijken met de herten in Nara, waarover ik je later meer vertel. Sommige van de vossen hebben een sleutel in hun mond, een sleutel die toegang geeft tot de rijstschuren die ze beschermen.

Ik waarschuw je alvast: ga bij voorkeur voor 8 uur ’s ochtends of na 6 uur ’s avonds. Ik was er rond het middaguur en het was zó druk dat ik weg ben gegaan en later die middag terugkwam. Fushimi Inari is 24 uur per dag geopend en de toegang is gratis.

Ben je er nu toch tijdens de piektijd, dan vind je vaak nog wel een rustige spot als je verder naar boven loopt. Het pad is 4 kilometer lang en brengt je via een donker bos uiteindelijk bij de 233 meter hoge top.

In de buurt van Fushimi Inari-taisha staan trouwens enkele veel rustigere tempeltjes. Bezoek de Sekihoji Temple, waar je een bamboetuin vindt met daarin vele mystieke Boeddhistische beelden. Pas wel op, want het stikt er van de muggen.

Ook de Hotoji Temple vond ik tof om te bekijken, vooral door de lange trap die eindigt bij een stukje bamboebos. De Zuikoji Temple boeide me daarentegen niet zo.

 

3. Bekijk de betoverende Daigo-ji Temple

Is dit echt? Jazeker.

Als ik aan de Daigo-ji Temple terugdenk, lijkt het iets onwerkelijks. Alsof ik droomde of zo. Vooral de magische tuin achterin, bestaande uit felgekleurde struiken en bomen, een rode boogbrug, een vijver en de Bentendo Hall maakte indruk op me. Kijk naar de bovenstaande foto en oordeel zelf.

Gek genoeg is deze spot nog niet ontdekt door de massa (toen ik er in november was tenminste). De vraag is alleen hoelang dit nog gaat duren. Oké, het is er verre van rustig, maar vergeleken met bijvoorbeeld Fushimi Inari-taisha is het bij Daigo-ji vrij relaxed.

De entree tot het complex is met 1.500 yen (JPY) aan de hoge kant, en geeft toegang tot de drie voornaamste bezienswaardigheden: Sanboin, het Reihokan Museum en Shimo Daigo. Shimo Daigo boeide mij veruit het meest. Daar vind je de eerdergenoemde Bentendo Hall -of de Bentendo Temple- en een paar prachtige tuinen. De enorme Goju-no-tou Tower is hier een andere blikvanger. Dit is bovendien het oudste gebouw in Kyoto.

Achteraan, niet ver van de Bentendo Hall, ligt het Kami-Daigo-gedeelte. In ongeveer een uur loop je omhoog en zal je steeds minder mensen zien. Boven heb je een mooi uitzicht, bij helder weer zie je zelfs Osaka liggen.

 

4. Geniet van het uitzicht bij de Kiyomizu-dera Temple

In de beboste heuvels van Kyoto vind je het populaire Kyomizu-dera, een tempel die eigenlijk alle ingrediënten heeft die je in eerste instantie misschien afschrikken: enorme drukte, een hoog commercieel gehalte op de weg die erheen leidt en veel lawaai. Toch is ook dit een plek die indruk op me heeft gemaakt. Als het herfst of lente is, word je er getrakteerd op een mengelmoes van kleuren.

Vanaf het Kiyomizu-Gojo Station loop je in ongeveer 20 minuten naar de heuvel waarop Kyomizu-dera, de ‘Pure Water Temple’, zich bevindt. Ze dankt deze naam aan de ligging op de Otowa Waterfall. Kyomizu-dera is overigens vooral bekend vanwege het enorme houten gebouw, waar je een podium hebt met een overweldigend uitzicht op de stad. Om hier toegang tot te krijgen, betaal je 400 yen.

Echter, het gedeelte ervoor is ook echt de moeite waard, aangezien er diverse schrijnen en pagodes staan. Echter, het indrukwekkendste was in mijn geval het verbluffende uitzicht op de verder gelegen Koyasu Pagoda. Dit heiligdom zit verstopt tussen de bomen en wilde struiken, die tijdens mijn bezoek rood, oranje en geel kleurden. Alsof ik een schilderij voor me zag, zo mooi.

 

5. Maak een surrealistische foto in de Arashiyama Bamboo Grove

Samen met de torii-tunnel van Fushimi Inari-taisha is de Arashiyama Bamboo Grove de meest iconische spot van Kyoto. Het zijn vooral deze twee bezienswaardigheden die je in reisartikelen over Kyoto ziet terugkomen. Het bamboebosje is zo’n typische plek waar fotografen warm voor lopen. Je zult daarom geduld moeten hebben om je foto te kunnen maken. Maar dan heb je wel wat.

Verwacht trouwens niet dat je er uren ronddwaalt, want het is allesbehalve groot. Het is eerder een straat dan een bos. Bovendien is genieten vanwege de mensenchaos nogal lastig. Wil je de drukte zoveel mogelijk ontlopen? Vermijd dan de weekenden en ga het liefst voor 10.00 uur. De entree is overigens gratis.

Wandel zeker even verder naar de achterliggende tempeltjes en de serene Okochi Sanso Garden. In deze tuin is behalve mooie natuur een theehuisje waar je lekker kunt relaxen. Koffieliefhebbers kunnen terecht bij % Arabica, je vindt dit zaakje aan de Katsura River bij de Togetsu-kyo Bridge.

 

6. Zie de Kinkaku-ji, een tempel van 18-karaats bladgoud

Kinkaku-ji, oftewel het Gouden Paviljoen, is een oogverblindende Zentempel in het noorden van Kyoto. De bovenste twee verdiepingen zijn volledig bedekt met bladgoud, wat voor een schitterend aanzicht zorgt. Aan de voet van het heiligdom ligt een vijver waarin de spiegeling van de tempel te zien is. Erachter staat een felgroen bos dat perfect mixt met het blinkende goud.

De entree is 400 yen en ook hier komen de toeristen in grote getale op af. Wellicht word je tevens door groepjes scholieren aangesproken die hun Engels willen bijspijkeren. Het hoort er allemaal bij als je in Japan bent. Wanneer je tegen sluitingstijd (17.00 uur) gaat, is het er het meest rustig.

Een bezoek aan Kinkaku-ji is overigens goed te combineren met de Arashiyama Bamboo Grove. Je pakt de trein vanaf Saga-Arashiyama Station naar Kitaoji Station of je fietst erheen, een ritje van zo’n 9 kilometer.

 

7. Loop over het Filosofenpad

In de wijk Higashiyama ligt een kanaal waarlangs een wandelpad loopt, bekend als het Filosofenpad – of de ‘Philosopher’s Walk’. Het pad is vernoemd naar de voormalige Filosoof Kitaro Nishida, die deze route dagelijks liep om van z’n huis naar de Universiteit van Kyoto te komen. Hij zou hier al mediterend z’n beste inzichten gekregen hebben. Alleen dit verhaal maakt het toch al bijzonder om erheen te gaan?

De rust -zoals Kitaro Nishida hier dagelijks vond- is misschien ver te zoeken, prachtig is het er wel degelijk. Langs het kanaaltje staan bijvoorbeeld talloze kersenbomen die tijdens het Sakura-seizoen prachtig roze kleuren. Je kunt de wandeling beginnen bij Nanzen-ji en eindige bij Ginkaku-ji. Je bent dan ongeveer een half uurtje onderweg.

Leuker is echter om zo nu en dan een zijweggetje in te slaan om daar enkele tempels te bekijken. Honen-in is hier een voorbeeld van, ik liep er eigenlijk puur toevallig binnen. Op de weg naar het Filosofendpad staat trouwens tevens de schitterende Eikando Zenrinji Temple, die bizar mooi is in de herfst. Helaas ook bizar druk.

 

8. Ontdek de sake-scene in Kyoto

Sake is het beroemde rijstdrankje uit Japan en de wijk Fushimi -inderdaad, daar waar Fushimi Inari-taisha is- staat als een van de bekendere sake-producenten van Japan bekend. Je hebt er zo’n 30 brouwerijen en het is een gave ervaring om een tour (deze wordt vaak geboekt) te doen waarbij je een rondleiding krijgt in het Gekkeikan Okura Sake Museum, een gerenoveerde sake-brouwerij uit 1909.

Je krijgt hier meer te horen over de interessante geschiedenis en het brouwproces, en naderhand is het proeven geblazen. Ontdek zo welke variant jouw favoriet is, of -als nieuwkomer- natuurlijk of je sake überhaupt te nassen vindt. De gids geeft je specifieke tips om op te letten tijdens het proeven, wat het een extra bijzondere ervaring maakt.

Na de brouwerij ga je met de groep naar een andere proeverij om tot slot de combinatie tussen sake en typische Japanse snacks -‘otsunami’- te proberen.

Het is niet voor niets dat deze excursie met vijf sterren wordt beoordeeld. Ga het dus zelf ervaren.

 

9. Relax in de Kurama Onsen

Na dagen erop uit te zijn geweest en aan de lopende band tempels te hebben gezien, kan ik me voorstellen dat je ’tempelmoe’ bent geworden en behoefte hebt om ultiem te chillen. En waar kan dit beter dan in een Japanse onsen, oftewel een natuurlijke warmwaterbron?

De hot springs liggen verscholen op een dichtbeboste heuvel waarlangs een riviertje stroomt. Zittend in het stomende buitenbad met uitzicht op de bergen, kom je er helemaal tot rust.

Je betaalt 1.000 yen voor het buitenbad en 2.500 yen voor zowel de binnen- als buitensectie. Handdoeken en een ‘yukata’ zijn hierbij inbegrepen. Tatoeages zijn officieel niet toegestaan, al ziet men dit meestal wel door de vingers.

Hoe kom je er? Vanuit Demachiyanagi Station pak je de trein richting Kurama Station, een ritje van een half uur. Daar kun je een gratis shuttlebus (3 minuten) pakken of in 10 minuten naar de onsen lopen.

Mocht je nou toch nog een tempel willen zien, bijvoorbeeld voor je de warmwaterbronnen instapt, loop dan Mount Kurama op om de Kurama-dera Temple te bekijken. De Kurama Onsen ligt dichtbij en kun je naderhand bezoeken.

Ben je een absolute onsen-freak? Check dan het dorpje Kinosaki Onsen. Je kunt daar voor 1.200 yen een dagkaart kopen, waarmee je toegang hebt tot zeven heetwaterbronnen.

 

10. Doe een dagtripje naar Nara

Nara is vooral bekend vanwege de heilige herten die er in het wild leven. En ondanks dat ik bij de omgang met deze dieren m’n vraagtekens zet, vond ik het een erg mooie bestemming om geweest te zijn.

De Yoshikien Garden verandert in de herfst of tijdens te kersenbloesem-periode in een onwerkelijke sprookjestuin. Ook vind je er de Todaiji Temple met binnenin een van de grotere bronzen Boeddha’s ter wereld. Verder kun je een wandeling maken naar Kaduga Taisha, je loopt door een mysterieus aanvoelend bos vol met eeuwenoude lantaarns.

Nara is zo’n 3 kwartier reizen, als je de trein pakt vanaf Kyoto Station.

 

Wat zijn de populairste tours in Kyoto?

Hierboven heb ik al een aantal leuke tours aangeraden. Wanneer je echter in een dag langs meerdere bekende hoogtepunten wilt waarbij een local je rondleidt, is deze stadswandeling een aanrader om te doen.

Get Your Guide heeft daarnaast de vijf populairste tours en activiteiten in Kyoto voor je geselecteerd. Je ziet ze hieronder en kunt binnen enkele klikken jouw favoriete uitje boeken.

 

Nog wat tips voor Kyoto

De overdekte Nishiki Market

Ik heb al flink wat bezienswaardigheden voor Kyoto besproken, maar er is meer te beleven. Daarom heb ik als extraatje nog een aantal hoogtepunten voor je op een rijtje gezet:

  • Neem de trein naar het Kibuneguchi Station en wandel richting het Kifune Shrine. In tegenstelling tot de meeste heiligdommen in Kyoto is het hier vrij rustig. In de omgeving kun je bovendien erop uit om in de bergen te gaan hiken.
  • Wil je een Zentuin, oftewel een ‘Japanse rotstuin’ zien? De Ryoan-ji Temple, Ginkaku-ji Temple, Kodaiji Temple en Kennin-ji zijn hier goede plekken voor.
  • Twee andere tempels waar ik ben geweest zijn Sanjusangendo en Tofuku-ji. Sanjusangendo is van buiten niet zo bijzonder, maar binnenin het gebouw staan liefst 1.001 Kannon-beelden, wat behoorlijk indrukwekkend is. Tofuku-ji is een Zen-tempel die vooral tijdens de herfst prachtig is.
  • Indien je in Gion verblijft, is het leuk om ’s avonds een kijkje te nemen bij het sfeervol verlichte Yasaka Shrine. Daarnaast is het gaaf om meer over de mysterieuze Geisha-cultuur te weten te komen, daarvoor raad ik je aan om deze avondtour te boeken.
  • Ieder jaar wordt in juli bij het Yasaka Shrine het Gion Matsuri gehouden, het bekendste festival van Japan waarbij met name 17 en 24 juli spectaculair te noemen zijn. Op deze dag is Yamaboko Junko en kun je prachtig gedecoreerde praalwagens bewonderen.
  • De 924 meter hoge Mount Atago is een aanraders als je van hiken houdt, reken op 4 tot 6 uur wandelen. Verder is de trail van Takao naar Hozukyo een van Kyoto’s mooiste wandelingen. Je bent zo’n 6 uur aan het stappen. Ook de korte wandeling van de Ginkaku-ji Temple naar het viewpoint op Mount Daimonji-yama is een bekende activiteit. Deze duurt in totaal 1 uur.
  • Is moderne architectuur jouw ding? Dan spreekt het futuristische station van Kyoto je waarschijnlijk wel aan. Op de elfde verdieping is bovendien de Cube Food Court te vinden. Vlakbij het station staat verder nog de Kyoto Tower, waar je tegen een vergoeding van 900 yen in mag om naar boven te kunnen.
  • Manga-fanaten moeten hoe dan ook een kijkje nemen in het Kyoto International Manga Museum. Voor een samurai- en ninja-ervaring ga je naar het Samurai & Ninja Museum.
  • Iets dat populair is onder toeristen die graag cultuur snuiven, is het bijwonen van een traditionele theeceremonie. Een leuke is bijvoorbeeld deze in de Jōtoku-ji Temple.
  • Over cultuur snuiven gesproken, huur een dagje een kimono en verken de stad in stijl. Je krijgt er verder de typische Japanse sandalen bij en het is zowel voor mannen als vrouwen.
  • Zoek je naast Nara nog een toffe dagtrip? Trek dan naar Mount Koya, kort gezegd Koyasan. Dit is een van Japans heiligste plekken.
  • Winkelen doe je het beste op de overdekte Nishiki Market en in Teramachi Kyogoku. Daarbuiten, dus niet overdekt, vind je tevens veel bekende merkwinkels.
  • Als je boodschappen wilt doen, raad ik je aan om naar de Gyomu Super te gaan. Deze supermarkt is relatief goedkoop en ligt vlakbij het eerdergenoemde Menya Inoichi. Ook loop je er vanuit Rinn Shijo Takasegawa (zie puntje 1) in minder dan 10 minuten heen.

 

Wat zijn de leukste wijken in Kyoto?

Daigoji in één woord: betoverend

In Kyoto is het lang niet zo ingewikkeld om te bepalen waar te verblijven als in Tokyo. In de hoofdstad heb je immers zoveel keuze, terwijl het in Kyoto vooral boeiend is rond het centrum als je het mij vraagt. Met name in de delen bij Gion, Higashiyama en een deel van Downtown Kyoto.

Hieronder zet ik kort de leukere buurten voor je op een rijtje.

 

Centrum

Het centrum is het moderne deel van Kyoto, daar waar je neerstrijkt als je met de trein of bus gekomen bent. Typische bezienswaardigheden die je hier vindt zijn de Nishi Hongan-ji Temple, de Kyoto Tower en dus het treinstation zelf. Voor de rest vind je er tig accommodaties, winkels, restaurants en torenhoge wolkenkrabbers; eigenlijk alles wat je in een stadscentrum kunt verwachten.

Qua verblijf gaat hier niet mijn voorkeur naar uit overigens, Gion, Higashiyama en ook Downtown Kyoto vind ik in die zin meer sfeer hebben.

 

Downtown Kyoto

Het derde gebied is Downtown Kyoto, je wandelt vanuit het station in een krap half uurtje naar de winkelstraat Kawaramachi Street, waar een boel bekende merkketens vertegenwoordigd zijn. Verder vind je er de Nishiki Market, het Nijo Castle, het Museum van Kyoto en het Samurai & Ninja Museum. Een stukje noordelijker ligt bovendien nog het Sento Imperial Palace, een bekende trekpleister in de stad.

Al met al is dit een gezellig deel van de Kyoto, al hebben Gion en Higashiyama net iets meer charme. Desondanks heeft ook Downtown genoeg sfeer, bijvoorbeeld wanneer je richting de rivierkant loopt of in bepaalde straatjes met toffe koffiezaakjes -zoals Astrea Coffee- belandt.

 

Gion

Gion is het geisha-district en uitgaansgebied van Kyoto en ligt op ongeveer 2 kilometer van Kyoto Station, aan de andere kant van de Kamo River. Hier slenter je door iconische straten en worden shows gehouden waar geisha’s optreden. Je ziet ze tevens regelmatig door de wijk lopen.

Verder liggen hier het Yakasa Shrine, de Kiyomizu-dera-tempel, de zittende Boeddha bij Ryozen Kannon, de Sanjūsangen-dō tempel en het Maruyama Park. Twee leuke straten om overheen te wandelen zijn Hanamikoji Street en Shimbashi-dori, al is de eerstgenoemde vooral gericht op toeristen.

Zelf verbleef ik aan de andere zijde van de Kamo River in Rinn Shijo Takasegawa. Je loopt dan in luttele minuten naar Gion. Een knus straatje om een hapje te eten bij deze accommodatie is Pontocho.

 

Higashiyama

Eventjes buiten het centrum en grenzend aan Gion ligt het nostalgische Higashiyama, dat je met haar vele smalle steegjes, oude theehuizen, tempels en Japanse boetiekshops het historische gezicht van Kyoto laat zien. Qua tempels is de Kodaiji Temple een aanrader, behalve het boeddhistische heiligdom vind je er een fraaie zentuin.

 

Hoe zit het met transport in Kyoto?

Kyoto is gaaf om met de fiets te verkennen, het is zelfs een van de meest geliefde fietssteden van Japan. Huur er een voor 800 yen per dag en ga lekker op pad. Twee aanraders om dit te doen zijn THE GOOD DAY VELO BIKES & COFFEE en J-Cycle. Elektrische fietsen worden ook aangeboden. Een andere optie die je hebt is om deze fietstour te doen. Uniek hierbij is dat je wordt gegidst door een zen-monnik uit de stad. Gaaf toch?

Net als in Tokyo is er een uitstekend metro-netwerk om van de ene naar de andere wijk of bestemming te komen. En het is tevens lekker goedkoop. Er zijn diverse metrolijnen en prijzen voor een ritje liggen tussen de 150 en 365 yen. Van Kyoto Station naar Inari Station betaal je bijvoorbeeld 150 yen voor een ritje van 5 minuten. Je wandelt vervolgens in 5 minuten naar Fushimi Inari-taisha.

Daarnaast heb je uiteraard de bus als optie. Ik heb er echter geen gebruik van gemaakt, aangezien ik geen haast had en geen zin had in overvolle bussen. Bovendien is er door de aanwezigheid van de metro eigenlijk weinig meerwaarde aan de bus.

Of ga voor een tochtje in een riksja, het eeuwenoude vervoersmiddel. Je hebt speciale riksja-tours, waarvan deze erg populair is. Rijdend in het iconische vervoersmiddel ontdek je de wijk Higashiyama en het Gion-gebied.

Uiteraard is de taxi een andere mogelijkheid, al zal je die vanwege de hoge kosten waarschijnlijk niet zo snel pakken. Het starttarief is namelijk 600 yen, waarna je 465 yen per kilometer betaalt. Dit kan dus flink oplopen. Uber is aanwezig, maar qua prijs vergelijkbaar.

Je kunt overigens voor 1.100 yen een speciale pas aanschaffen waarmee je binnen Kyoto een dag onbeperkt gebruik mag maken van de bus en metro. Dit is absoluut een aanrader wanneer je van plan bent om in een dag veel te zien.

 

Welke restaurants raad ik je aan in Kyoto?

Ga ramen eten bij Menya Inoichi, een restaurantje bekroond met een Michelinster. Het kan goed zijn dat je een half uur moet wachten, maar dit is het waard. Wanneer je eenmaal op je stoel zit en je eerste hap neemt, is het genieten geblazen.

Sushirestaurants blijken in Kyoto, zoals je in Japan gewend bent, erg duur. Kikyo Sushi is qua prijs echter redelijk en ze hebben superlekkere sushi. En indien je lowbudget-sushi wilt eten kun je altijd nog terecht in een convenience store. Denk aan de Seven-11, Family Mart of Lawson.

Ben je fan van ‘yakitori’, het veelal malse gespiesde kippenvlees? Check dan Daikichi Horikawa Takatsuji en Hitomi.

Indien je trek hebt in een burger met friet zijn zowel Y’s Burger als Smile Burger twee eetzaakjes die je niet teleur zullen stellen.

 

Welke zaakjes zijn aanraders qua ontbijt in Kyoto?

Veg Out is een gaaf tentje om je dag in rust en met een flinke kom vitaminen op te starten. Ze hebben er onder meer lekkere smoothie bowls, huisgemaakte cake en goede matcha. Het is er vaak wel erg druk en niet uitzonderlijk dat je in de rij moet aansluiten. Maar hey, als je wat lekkers wilt moet je er moeite voor doen hè 😉 ?

Ook COCOLO KYOTO is een aanrader qua ontbijt trouwens. Ze hebben er tig soorten biologische muesli en granola en heerlijke bowls met noten, matcha, fruit, açai-bessen en wat je maar wilt.

Tot slot is Ohana8 een cafeetje dat je eigenlijk niet mag missen als het op ontbijt aankomt. Alles is er biologisch en puur, dus geen smaakversterkers of andere troep.

Overigens raad ik in het vervolg van deze gids diverse koffiezaken aan. Bij de meeste daarvan kan je ook ontbijten. Lees dus verder 🙂 .

 

Wat zijn leuke koffietentjes in Kyoto?

Hippe koffiezaakjes zijn booming in Japan en het is vooral Kyoto waar me deze trend is opgevallen. Ze liggen soms op de minst logische locaties, bijvoorbeeld naast een afgelegen parkeerterrein of verscholen in een kleine zijstraat. Dit maakt het ontdekken van de koffiescene er extra leuk.

Een aanrader als je aankomt op Kyoto Station is Kurasu Coffee, een klein tentje gerund door twee goed Engelssprekende Japanse dames. De grote hoeveelheid mensen die dit zaakje bezoekt is niet zonder reden. De koffie smaakt namelijk geweldig en je hebt er allerlei keuzes.

Wanneer je bij Fushimi Inari-taisha bent geweest, wandel dan eventjes binnen bij Vermillion Coffee. Na de ’torii-hectiek’ is het heerlijk om hier rustig bij te komen en te genieten van een latte, espresso of Americano.

Weekenders Coffee is een andere gave spot om een sterk bakje te drinken. De setting op een parkeerplaats klinkt misschien niet bepaald aanlokkelijk, toch is dit een erg coole plek om heen te gaan. De koffie is er simpelweg zeer goed. Zitten kun je er overigens amper, met wat geluk is het tweepersoonsbankje vrij. Zie het als een pitstop om daarna vol energie verder te gaan 😀 .

Ook Goodman Roaster Kyoto is een koffiespot die je niet mag missen. Beste bij je kop koffie de bananencake met espressoboter, de ultieme geniet-combi 🙂 .

M’n laatste tip is Astrea Coffee, een piepkleine maar sfeervolle koffietoko met een superaardige barista. Probeer hier de drip coffee en de chocola-banaan-toast.

 

Waar in Kyoto raad ik je aan om te overnachten?

Heb jij al een slaapplek geregeld in Kyoto? Indien je antwoord nee is, laat mij je dan een handje helpen. Ik heb namelijk een aantal leuke adresjes voor je verzameld.

Zoek je een fijn hostel met een gezellige gemeenschappelijke ruimte, dan adviseer ik je om naar het Piece Hostel Kyoto te gaan. Een vriend van me heeft er geslapen en was er dolenthousiast over. Nog een hosteltip die ik voor je heb is Guest House Ga-Jyun. Een te gek guesthouse met zowel slaapzalen als privékamers is Guesthouse Itoya Kyoto.

Als je een ruimer budget hebt en juist gesteld bent op je privacy, is het al genoemde Rinn Shijo Takasegawa een absolute topaccommodatie om te verblijven. De strak en efficiënt ingerichte townhouse aan de rivier brengt je helemaal in de fijne Japanse sferen. Ik vond het echt een experience om hier te verblijven.

Qua hotels is Rinn Gion Kenninji super. Tevens het Umekoji Potel KYOTO is een goede keuze. Of kies voor het relatief goedkope maar zeer comfortabele KéFU Stay & Lounge.

Ben je juist op zoek naar pure luxe? Ook dan heb je in Kyoto keuze genoeg. Drie uitmuntend beoordeelde vijfsterrenhotels in Kyoto zijn Soraniwa Terrace Kyoto Bettei, Garrya Nijo Castle Kyoto en Fauchon Hotel Kyoto.

Ten slotte is een of enkele nachtjes slapen en relaxen in een ryokan een ervaring die op je Japanse-bucketlist hoort. Dit is de meest traditionele vorm van Japans overnachten die stamt uit het Edo-tijdperk (1603-1868). Je verblijft in een tatami-kamer met futonbedden en hebt een onsen om in bij te komen. Ze liggen vaak op prachtige locaties. Twee aanraders in Kyoto zijn Yadoya Kikokuso en het luxueuze Ryokan Genhouin.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Kyoto te blijven?

Ik adviseer je om in elk geval 4 volle dagen in Kyoto te blijven. Er is zo ontzettend veel te zien, dat het zonde zou zijn als je er bijvoorbeeld maar 2 dagen bent. Daarbij moet je ook extra tijd incalculeren voor de dagtripjes naar bijzondere bestemmingen in de omgeving, denk aan Nara en Osaka.

Zelf heb ik een kleine week in Kyoto doorgebracht en ik vond het helemaal super. Al had je dat denk ik al begrepen 😉 .

 

Wat is de beste reistijd voor Kyoto?

Sprookjesachtig mooi is het op het complex van de Daigoji Temple, dit is de Nichigetsu-mon Gate

Zoals eigenlijk heel Japan kun je Kyoto het gehele jaar door bezoeken. Toch wil ik de herfst -september tot en met november- en de lente -maart tot en met mei- in het bijzonder genoemd hebben, omdat het er in deze jaargetijden allemaal extra sprookjesachtig uitziet. Al moet je er dan wel op de juiste momenten zijn.

Zelf verbleef ik er in de herfst -om precies te zijn eind november- en de kleuren die ik gezien heb waren ongekend mooi. Vooral bij de Daigo-ji Temple leek het net of ik in een sprookje beland was. Normaal gesproken heb je halverwege november tot en met halverwege december de mooiste herfstkleuren in Kyoto, ondanks dat december officieel de start van de winter is in Japan.

Het kersenbloesemseizoen -de lente- valt doorgaans van half maart tot en met half april. De bomen kleuren dan wit en roze, wat voor een betoverend sfeertje zorgt.

 

Hoe kom je in Kyoto?

Kyoto ligt in de Kansai-regio en is vanuit heel wat plekken eenvoudig te bereiken. Zo ben je er vanuit Osaka met de Shinkansen in minder dan een kwartier. Vertrek je in Tokyo, dan bedraagt de reistijd zo’n 2 uur.

Zelf ben ik er overigens per bus vanuit Kanazawa gekomen, een relaxed ritje van in totaal 3,5 uur. Met de snellere (en duurdere) trein kan ook, reken dan op ongeveer 2 uur reistijd.

De dichtstbijzijnde luchthaven is Osaka International Airport, die op 36 kilometer van Kyoto ligt.

 

Je reis vervolgen

Ikzelf ben na 5 nachtjes in Kyoto verdergegaan naar het veel rustigere Hiroshima. De treinreis met de Shinkansen duurt 1,5 uur. Je kunt tussendoor ook in bijvoorbeeld Osaka stoppen. Tokyo, de andere kant op, is zo’n 2 uur reizen met de Shinkansen. Wil je juist richting de Japanse Alpen, dan kun je met de trein (2 uur) of bus (3,5 uur) naar Kanazawa reizen.

 

Twijfel je over een Japan Rail Pass?

Zelf ben ik zoals gezegd na Kanazawa richting Kyoto gereisd, gewoon chill met de bus.

Dit deed ik overigens zonder Japan Rail Pass (JR Pass). Heb jij al een keuze gemaakt of deze wel of niet gaat aanschaffen? In deze gids vertel ik je er alles over.

 

Zoek je een route voor Japan?

Dan moet je dit echt even lezen 🙂 .

In samenwerking met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk de ultieme backpackgids speciaal voor Japan ontwikkeld. Ik kan wel zeggen dat het een prachtig product geworden is, vol met routes, insider-tips en inspiratie.

En van klanten krijg ik regelmatig een berichtje dat ze het ook nog eens lekker vinden weglezen. Altijd leuk om te horen natuurlijk 🙂 .

Hier vind je er meer informatie over.

 

Meer lezen over Japan

De avonturen die ik in Japan heb beleefd vind je allemaal terug op dit blog. Inclusief vele foto’s, veelal met warme herfstkleuren die voor dat extra fijne Japan-sfeertje zorgen.

Lees je graag meer over Japan? Alle Japan-artikelen vind je terug op deze pagina.

(Pssst: check sowieso deze 10 tips die je niet mag missen voor je vertrek).

 

Heb je vragen over Kyoto? Of misschien leuke tips? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Japan

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Japan halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk Backpackgids Japan ontwikkeld. En als je naast Japan ook nog naar Zuidoost-Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw