Backpacken in Japan? Inderdaad, Japan staat bekend als één van de duurdere landen in Azië om te backpacken. Echter, het hoeft niet perse zo prijzig te zijn als dat de sommige mensen je willen doen geloven. Maar dat het je geld gaat kosten, ja dat staat vast.

Japan is een land dat je eigenlijk wel ‘moet’ bezoeken als je in Azië bent. Als je denkt dat je bijvoorbeeld in Thailand een cultuurshok meemaakt, dan zit je mis. Althans, in Japan is dit effect (vele malen) groter.

Maar er is meer.

Qua eten biedt het land bijvoorbeeld alles. Alle gerechten die je ooit nog had willen proberen, vind je er. Daarnaast zullen Japanners altijd de moeite nemen om je te helpen, ook al spreken ze niet of nauwelijks Engels. Tot slot vind je door heel het land prachtige natuur en vele hot springs. Deze vormen een wezenlijk onderdeel van de lokale cultuur, hierover later meer.

Alright, ik zal niet te ver afwijken van het thema, namelijk de kosten voor backpacken in Japan.

 

Japan duur? Dat valt best mee!

De reactie van de meeste mensen, inclusief ikzelf, als een andere backpacker meedeelde dat hij of zij in Japan gaat reizen, is het eerste wat je doorgaans denkt: lekker eten, mooie natuur, geweldige stranden, MAAR: duur. Met name als ik Tokyo hoorde, gingen de ‘alarmbellen’ af. Immers, als backpacker heb je niet altijd zoveel te besteden. Bovendien is het fijn om lang met je budget te kunnen dan, als ik voor mezelf spreek tenminste.

Echter, na vele ervaringen gehoord te hebben, kan ik je één ding zeggen:

“Japan is niet ZO duur als jij misschien denkt en anderen je vertellen, laat jezelf voor wat betreft de kosten dus niet afschrikken!”

Voor de duidelijkheid, Japan is duurder dan landen als India, Indonesië, Thailand, Cambodja etcetera. Nee, Japan is geen land waar je van €15 per dag rond kunt komen zoals in bijvoorbeeld de voorgenoemde bestemmingen wel kan.

Maar….

Japan is (een stuk) goedkoper dan verschillende plekken in het Westen. Van veel reizigers heb ik gehoord dat zij minder budget nodig hebben gehad dan ze op voorhand hadden geschat.

 

Een overzicht van de kosten in Japan

Hieronder bespreek ik verschillende relevante kosten voor jou als backpacker in Japan. Achtereenvolgens behandel ik de uitgaven voor accommodatie, eten & drinken, transport en activiteiten. De prijzen heb ik uitgezocht op het moment van schrijven, in mei 2015, en zijn geüpdatet in december 2016.

Goed om te weten: de wisselkoers die ik heb gebruikt om de prijzen in euro’s weer te geven, is 1 euro = 123 yen.

1. Accommodatie

De gemiddelde kosten voor een bed in een dorm zijn ongeveer 2.000 yen, wat overeenkomt met ongeveer €16, maar zelfs 1.500 yen (€12) is soms al mogelijk. Voor deze prijs, zit je doorgaans op een goede locatie in een degelijk hostel.

Behalve een hostel, kun je er ook voor kiezen om te verblijven in een Ryokan, een typische Japanse vorm van een pension. De stijl is geheel in het Japans en daarom een echte aanrader eens je in dit bijzondere land bent. Op deze manier krijg je een hoop mee van de verschillende Japanse tradities en de typische gastvrijheid.

Overnachten in deze accommodatievorm is een stukje duurder dan slapen in een hostel, maar wanneer je de prijzen in het Westen erbij pakt, is het allemaal zo slecht nog niet. Zeker gezien het comfort dat je gaat krijgen. Je hebt ze al voor 4.000 yen, wat ongeveer €30 is. Echter, de gangbare prijzen beginnen zo rond de 7.000 yen (€57).

Japan staat verder bekend om haar capsulehotels. Dit zijn een soort cellen van 2 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog vaak voorzien van een televisie. Er past precies een bed in, en je kunt ze doorgaans afsluiten met een deur of gordijn. De gemiddelde prijs ligt zo rond de 3.000 yen, omgerekend €24. Voor de claustrofobische backpacker raad ik deze vorm van accommodatie niet aan overigens 😉 .

Tip: als je doorgaans in een hostel verblijft, dan kun je genoeg besparen om zo nu een dan jezelf te verwennen met een verblijf in een Ryokan. Vergeet niet dat backpacken ook ‘bedoeld’ is om nieuwe dingen mee te maken. Ja, tevens originele vormen van overnachten kunnen daarbij horen 🙂 .

Zit je echt krap bij kas en heb je weinig comfort nodig? Overweeg dan om te overnachten inj een Manga Kissa. Dit zijn internetcafés waar je Japanse strips -Manga dus- kunt lezen. En dat is niet het enige, want slapen in een eigen kleine cabine is mogelijk. Je hebt speciale packages van 3 tot 5 uur en bijvoorbeeld 6 tot 8 uur. Verwacht overigens geen bed, maar wel een stoel die je naar achteren kunt klappen. In sommige cafés bieden ze tevens minibankjes aan. De kosten? Voor een 3 tot 5 uur-pakket in Media Cafe Popeye in Fukuoka betaal je zo’n 1.200 yen (€9,75). Een gedeelde Badkamer en toilet zijn overigens inbegrepen.

Tot slot wil ik je adviseren om in een prijzig land als Japan gebruik te maken van AirBnB. Behalve dat je voor een vaak mooie prijs in een leuk plekje terechtkomt, kan de eigenaar je meer vertellen over de omgeving en je wegwijs maken.

 

Boek alvast je accommodatie

Heb jij plannen om naar Japan te gaan, of ben je er misschien zelfs al? Boek dan alvast een leuke plek om te slapen via Booking.com.

 

2. Eten & Drinken

Japan is een land bij uitstek dat bekendstaat om het goede eten. Je vindt er de crème de la crème op het gebied van gerechten in Azië. Het mooie is bovendien dat het helemaal niet veel hoeft te kosten. Wat wil een backpacker nog meer?

Om je een idee te geven: als je van Sushi houdt kun je in de verschillende sushi-train-restaurants 6 sushi’s krijgen voor omgerekend slechts €2. Logischerwijs heb ik het hier over de instapprijzen, kies je duurdere vis, bijvoorbeeld sashimi, dan wordt het wat prijziger maar nog altijd goed betaalbaar.

Tip: kijk na 20.00 uur bij de supermarkten voor lekkere sushi die tegen een grote korting wordt aangeboden, vanwege de beperkte houdbaarheid.

Als je geen visliefhebber bent, dan heb je legio andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een BBQ (ingebouwd in de tafel) waar je jouw eigen diner zelf kunt klaarmaken (€13) of kiezen voor de eenvoudige optie: een lekker bordje noodles (€4). Neem zeker een kijkje bij een CoCo Ichibanya Curry House voor goede aanbiedingen en fantastische lokale gerechten.

Qua drank liggen de prijzen relatief hoog. Een koffie of thee in een bar of restaurant kost rond de €4. Bier en frisdrank ook zo rond die koers, al kan een biertje ook €6 bedragen.

Houd je net als ik van groenten en fruit? Dan kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Een kilo appels kost bijvoorbeeld al snel €6 (ja je leest het goed), een mango zo’n €3. Avocado’s zijn met €1,20 dan weer relatief betaalbaar.

Andere typische kosten op het gebied van eten en drinken zijn:

 • Een fles water in de supermarkt (0,5 liter): €1
 • Een kopje koffie bij Starbucks (240 centiliter): € 2,25
 • Ramen (noodlesoep) bij een straatkraampje: €5
 • Lunch in een lokaal restaurantje: €8-12
 • Avondeten in een lokaal restaurantje: €15-20
Tip: een flesje water, fris of snacks raad ik je aan te kopen bij de 7/11, Lawsons of DonQuihote. Bovendien kun je er relatief goedkope (bereide) maaltijden vinden voor minder dan €2,50. Er zijn trouwens ook 100-yen-shops waar je allerlei producten voor 100 yen kunt vinden, waaronder eten, drinken en andere dagelijkse benodigdheden.

3. Transport

Transport in Japan kan je een hoop geld kosten. Dit hoeft echter niet. Als je van plan bent om meer dan 2 langeafstand-reizen te plannen in Japan, dan raad ik je ten zeerste aan om een JR Rail Pass aan te schaffen. Met deze kaart kun je onbeperkt gebruikmaken van alle reizen beschikbaar gesteld door JR Rail, JR Ferry en JR Buses door heel Japan. Je kunt deze kaart gewoon online aanschaffen. Op het moment van schrijven zijn de kosten (in dollars) als volgt:

 • 7 dagen: $249
 • 14 dagen: $397
 • 21 dagen: $508

Om je een schatting te geven, zonder Rail Pass zijn de prijzen voor de volgende trajecten per trein (Shinkansen Train) de volgende:

 • Tokyo – Osaka: €150
 • Tokyo – Hiroshima: €205
 • Osaka – Hiroshima: €100
 • Osaka – Tokyo: €150

Je ziet dus, als je in een week 2 of meer van dit soort reizen op de planning hebt staan, dat het al loont om de JR Rail Pass aan te schaffen. Echter, als je van plan bent om langer op bepaalde bestemmingen te blijven, dan is dit vervoerbewijs niet iets dat aan te raden is.

Je hebt trouwens ook de mogelijkheid om gebruik te maken van bussen, vaak een goedkoop alternatief vergeleken met de bovenstaande treinen, al ben je doorgaans wel een stuk langer onderweg. Zo kun je van Osaka naar Tokyo voor ongeveer €40, een stuk goedkoper dan de trein dus. Het nadeel is dat deze trip al snel 10 uur kan duren, terwijl dit met de trein slechts 2 uurtjes is.

Voor bussen binnen de stad, ben je doorgaans een euro of 2 kwijt per 30 minuten, niet slecht wat mij betreft. Verder kun je in steden als Tokyo en Kyoto voor een leuk prijsje de metro pakken. Zo betaal je voor een dagticket in Tokyo (Metro Subway Lines) zo’n €6,50.

Wellicht wat minder interessant voor jou als backpacker, is gebruikmaken van de taxi. Maar deze prijzige optie is er natuurlijk wel. Ga voor een ritje van 25 minuten uit van gemiddeld €22. Weet ook dat er in bijvoorbeeld Tokyo een nachttoeslag is tot wel 30%.

 

4. Activiteiten

Voor culturele activiteiten kun je in musea terecht voor prijzen die variëren van 50 yen (€0,40) tot 1.500 yen (€12). Als voorbeeld: een bezoekje aan het Hiroshima Peace Memorial Museum is 50 yen (0,40), het Manga Museum in Tokyo 800 yen (€6,50) en de entree voor het Tokyo National Museum bedraagt 620 yen (€5).

Tip: op 3 november is het Culture Day, ook wel Bunka no Hi genoemd, een nationale feestdag in Japan. Tijdens deze dag kun je de meeste musea en voorstellingen gratis bezoeken. Maak daar gebruik van 🙂 .

Wees ‘voorzichtig’ voor wat betreft tours en activiteiten in de grotere steden. Deze kunnen je budget sneller doen slinken dan je eigenlijk wilt. Zo kost de gemiddelde toegang tot een club je al snel €18.

Verder, ik heb het al eerder vermeld, zijn de Japanse hot springs een absolute aanrader. Ze worden in Japan ook wel ‘onsens’ genoemd en je vindt ze werkelijk door heel het land. De kosten zijn zeer redelijk, waarbij de goedkopere onsen 300 yen (€2,40) kost en de ‘duurdere’ om en nabij de 1.000 yen (€8). Valt mee toch?

Tot slot is Japan het land van de games. Zo kun je in Akihabara in Tokyo je ei helemaal kwijt als je een liefhebber bent van het spelen van spelletjes. De kosten zijn hier 100 yen (€0,80) Yen per spel, waarbij het spel pas is afgelopen als je daadwerkelijk bent verslagen. Ben jij bijvoorbeeld in voor een marathonsessie Tekken?

 

Een paar laatste woorden…

De mensen in Japan zijn zeer vriendelijk en beleefd, zo zal je dat niet 1,2,3 ergens anders meemaken. Het eten is geweldig (en betaalbaar), je hebt originele accommodaties om te verblijven en een overvloed aan entertainment. Daarbij heb ik het nog niet eens gehad over de geweldige natuur die Japan jou te bieden heeft.

Ben je op zoek naar manieren om kosten laag te houden, dan is Japan niet het beste land om uit te kiezen. Echter, er zijn best wat at manieren op geld te besparen. Qua transport ben je bijvoorbeeld met de eerder genoemde JR Rail Pass relatief voordelig uit. Als je wilt vliegen, boek je het best je vluchten voorafgaand aan je trip. Verder zijn er nachtbussen waardoor je geen accommodatie hoeft te betalen. Tot slot kun je zelf koken, bereide maaltijden halen en niet al te veel uitgaan, om de kosten in de hand te houden.

Een andere algemene bespaar-tip is om het hoogseizoen, de maanden april en mei, te vermijden. Ook de periode september tot en met oktober, wanneer de lente valt, is qua kosten niet aan te raden.

Wat zijn de dagelijkse kosten als je in Japan gaat backpacken? Ben je iemand die op zijn of haar budget let maar toch graag van alles wil doen en zien? Reken dan op zo’n 65 euro per dag als je alleen reist. Er zijn mensen, niet ik overigens, die dit in Zuidoost-Azië uitgeven 😉 . Het kan goedkoper, maar dan zal je bijvoorbeeld aan couchsurfing moeten doen. Zit je wat ruimer qua uitgave-mogelijkheden, denk dan eerder aan 90 tot 100 euro per dag in het geval van een soloreis.

 

Ga jij de stap zetten?

Backpackgids Azië De goede bestemmingen weten is één, maar hoe verbind je deze met elkaar? Hoe maak je met andere woorden een compleet reisschema om je reis door Indonesië en Azië tot een succes te maken?

Daarvoor hebben wij Backpackgids Azië ontwikkeld. Een 6-delig reispakket waarbij allerlei vraagstukken volledig voor je worden opgelost.

Denk bijvoorbeeld aan:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? Meer dan 70 routes!
Hoe kan ik kosten besparen zonder dat mijn reis aan kwaliteit inlevert?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Wat voor cruciale dingen mag ik beslist niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Over de auteur

mm

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van de succesvolle boekenreeksen 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

8 reacties

 1. rich

  Hey Robbert,

  Awesome advies! Ik ga volgende week vanuit Indonesie naar Japan en was inderdaad ook bezorgd om de kosten. Ik ben eigenlijk alleen nog wel heel benieuwd naar wat voor routes je hebt in Japan. Zijn er bepaalde steden die je moet bezoeken bijvoorbeeld. Ik wil waarschijnlijk 7 dagen rondreizen (2 weken is ook een optie), graag hoor ik je tips aan!

  Veel reisplezier nog! En succes met bloggen 😀

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Rich,

   Voor wat betreft routes zit ik eraan te denken om een speciale gids voor Japan te maken. Ik zal je een berichtje sturen als deze af is.

   Fijne reis!

   Beantwoorden
   • Kim

    Beste Robbert,

    Heb je toevallig al die speciale gids voor Japan? Ik wil er dit jaar 3 weken gaan rondreizen en alle tips zijn welkom 🙂
    groetjes, Kim

   • mm
    Robbert

    Hoi Kim,

    Helaas is die er (nog) niet. Dit staat zeker op de planning, maar nu kan ik je daarmee nog even niet verder helpen…

    Groet,

    Robbert

   • Louise Glas

    Hoi! Ik lees net je blog over Japan. Wat ik mij afvroeg is of het een veilige stad is om als meisje alleen naartoe te reizen?

   • mm
    Robbert

    Land bedoel je denk ik? Japan is een van de veiligste landen waar je maar naartoe kunt gaan. Wees dus niet bang 🙂 .

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*