Backpacken in Japan: 10 tips je niet niet wilt missen

Japan is de laatste jaren min of meer uit het niets op de backpackradar verschenen, terwijl het voorheen toch vooral een bestemming was voor rijkere vakantiegangers. Onder meer de vele hostels die als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn, maken het voor backpackers nu gelukkig ook een ‘haalbare’ kaart.

En da’s mooi, want je wilt dit Japan niet gemist hebben. Het is niet voor niets dat mensen helemaal hoteldebotel zijn als ze ervan terugkomen. Bijna alsof ze een nieuwe liefde hebben gevonden of zo haha.

De Japanse sfeer is uniek en vind je echt in geen enkel ander land. De combinatie van mystieke tempels, ongekende natuur, futuristische bezienswaardigheden, het bijzondere eten en de fijne, schone steden maken het tot een bestemming waar je gewoon een keer geweest wilt zijn.

Daarnaast is de cultuur met beleefdheid als centrale kernwaarde iets dat je zal verbazen. Zelfs de wc’s ademenen beleefdheid 😉 . Of wat dacht de van de in sneeuw gehulde Mount Fuji, het icoon van Japan? Of de vrouwen die in kleurrijke kimono’s en bijpassende paraplu de show stelen? En dan ben ik nog een hoop vergeten.

Sprookjesachtig mooi is het op het complex van de Daigoji Temple

Veel backpackers worden helaas nog altijd tegengehouden om te gaan, en dit is met name vanwege het hoge kostenplaatje dat eraan kleeft. En inderdaad, Japan is absoluut niet goedkoop, zeker wanneer je de vergelijking trekt met landen in Zuidoost-Azië.

Toch kan je ook in een land als Japan de kosten binnen de perken houden. Zo gaf ik er in 32 dagen 6.160 yen per dag uit, wat neerkomt op zo’n 43 euro. Dat valt best mee toch? Ik bedoel, zat mensen die het in Vietnam of Thailand uitgeven hoor. Daarnaast heb je op sommige plaatsen hostels voor 10 euro of minder. Nou, zoiets kan je in Nederland op je buik schrijven.

Ben jij klaar om de stap te zetten en in het overweldigende Japan te gaan backpacken? Check dan deze tien tips die ik voor je heb, inclusief travel hacks om geld te besparen.

 

1. Plan je reis, zodat je weet of een JR Pass nodig is

Miyajima is een prachtig eiland om in je reis op te nmen

Het vooraf plannen van je reis, ik ben er eerlijk gezegd geen fan van. Voor Japan is dit echter wél aan te raden, omdat je op die manier een inschatting kunt maken van de reiskosten die je kwijt bent. Zo weet je of het aanschaffen van de Japan Rail Pass (JR Pass) wel of niet raadzaam is.

Dus, stippel een (globale) route uit (gebruik hiervoor mijn gids), en kijk vervolgens wat je voor losse trein- en buskaartjes betaalt. Vergelijk de uitgaven ten slotte met de prijs van de JR Pass die je op het oog hebt, en trek de conclusie.

Hoe ik dit precies heb gedaan en wat bij mij de uitkomst was, lees je hier.

Gebruik Google Maps om te weten wanneer je trein of metro vertrekt, en om te kijken hoelang de reis duurt plus wat het kost.

Een andere aanrader om de vertrektijden en prijzen van de treinen te weten te komen, is door gebruik te maken van HyperDia. Zij tonen alle trajecten die er zijn.

 

2. Bussen zijn ook comfortabel

Japan en de Shinkansen worden vaak in één adem met elkaar genoemd. De luxe trein is voor velen het walhalla als het op transport aankomt, maar laat je hier niet door verblinden en kijk ook naar de andere mogelijkheden die er zijn. Zo is het reizen met de bus net zo goed supercomfortabel in Japan. Bovendien is het een stuk goedkoper dan de geroemde bullet train.

Om van de ene naar de andere stad te komen gebruik je de highway buses. Dit is als gezegd stukken goedkoper dan reizen met de Shinkansen en de Express trains. Wel ben je langer onderweg. Als je geen JR Pass hebt en niet in tijdnoot zit, raad ik je aan om de trein en bus met elkaar af te wisselen.

De busreis van Hiroshima naar Fukuoka duurt bijvoorbeeld 4,5 uur, terwijl je met de Shinkansen net iets meer dan een uur onderweg bent. Maar in plaats van 9.510 yen voor de Shinkansen betaal je slechts 4.250 yen voor de bus.

Dingen die goed zijn om te weten als je met de bus reist:

  • De bussen zijn doorgaans luxe en hebben vaak zelfs wifi. Onderweg maak je, afhankelijk van de afstand, een of meerdere stops.
  • Op veel langere trajecten zijn nachtbussen beschikbaar, zo kun je besparen op accommodatie.
  • Een bekende busmaatschappij is Willer Express en via hun website kun je online je ticket bestellen. Zij bieden tevens de Japan Bus Pass aan.
  • Een andere partij waar je terechtkunt voor het kopen van kaartjes is Japanbusonline.
  • Je kunt je busticket ook bij de busstations aanschaffen of bij de ticketcounters die je op JR-treinstations vindt, als het om een JR Highway Bus gaat.

PS. Wil je goedkoop naar bijvoorbeeld Shinjuku of Akihabara komen als je aangekomen bent op Haneda Airport of Narita Airport in Tokyo? Dan is de metro/trein of de Limousine Airport Bus een goede keuze. Hier kun je een kaartje kopen voor de bus. Duurder, maar nog altijd een schijntje vergeleken met de taxi, is deze vaak geboekte transfer met een shuttle-bus.

 

3. Koop eten in de convenience stores en ga voor aanbiedingen in supermarkten

Deze sushi met zeewier, rijst, tonijn en mayonaise is een favoriet van me, slechts 120 yen 🙂

Heb je geen trek om zelf te koken en weinig zin om te veel uit te geven aan een restaurant? En zoek je bovendien iets dat goed smaakt én vult? Bekijk dan deze tips:

  • Bij de convenience stores zoals 7-Eleven, Lawson en de Family Mart heb je erg lekker eten voor lage prijzen. Ze worden verkocht in zogeheten ‘bento boxes’, een box vol lekkers. Convenience stores worden in Japan trouwens ‘konbini’ genoemd.
  • In diezelfde convenience stores verkopen ze trouwens ook verrassend goede sushi in allerlei soorten en maten. En daarnaast heerlijke stokjes met vlees of bijvoorbeeld tofu. Je vindt ze bij de kassa in de speciale verwarmde bakken. Mijn favoriet: de gegrilde kippendijen met sojasaus.
  • Kijk ‘s avonds in de supermarkten (niet in de convenience stores die 24 uur per dag open zijn) voor afgeprijsde bento boxes met sushi of andere gerechten. Vaak wordt gestart met 10 tot 20% korting en later op de avond zelfs 50%. Supermarkten zijn sowieso goedkoper dan convenience stores trouwens.

 

4. Uit eten gaan hoeft niet duur te zijn

Heerlijke miso-ramen in Fuji City

Als je van plan bent om ergens sushi te gaan eten, dan zal je normaal gesproken tussen de 100 en 500 yen betalen voor twee sushi’s. Dit is low budget. Ga je sushi eten in een niet-sushi-train-restaurant, dan betaal je voor een lunch al gauw 2.000 yen en voor een diner 5.000 yen. Nogal prijzig dus.

Ramen is daarentegen goedkoop te noemen. In de meeste shops kun je al terecht voor 700 yen, met extra toppings zoals een ei of bacon voor 100 yen tot 200 yen.

Maareuh… Verwen jezelf af en toe ook gewoon eens een keer. Ik bedoel, je moet wel een keertje goede sushi gegeten hebben in een fameus conveyor belt sushi restaurant natuurlijk 🙂 .

 

5. Neem een tas mee, want prullenbakken zijn schaars

Bespaar jezelf de moeite en ga niet op zoek naar prullenbakken om je troep in te gooien. Want wat mij opviel in Japan is dat je amper prullenbakken op straat ziet. Vrijwel niet eigenlijk.

Ik heb me laten vertellen dat dit een cultuur-dingetje is. Zo van: je houdt je eigen afval bij je.

Het is daarom aan te raden om zelf een zak (en rugzakje) mee te nemen, zodat je eigen afval bij je kunt houden. In de meeste convenience stores staan trouwens wél prullenbakken, maar verder zie je ze dus nauwelijks.

Of houd het simpel een eet of drink je spullen op op de plaats waar je het hebt gekocht. Zo kun je het daar weggooien.

6. Check of je kamer rookvrij is

Gadverdamme, je hebt een kamer geboekt en ruikt een vieze rooklucht als je de deur opendoet. Geloof me, je zult niet de eerste zijn die dit overkomt in Japan.

In Japan maakt men namelijk onderscheid tussen rookvrije en niet-rookvrije kamers. En wanneer je geen roker bent, wil je niet op een plek terechtkomen die naar rook stinkt. En als je wel rookt zit je er waarschijnlijk ook niet op te wachten 😀 .

Als je een kamer boekt check dan dus goed of deze rookvrij is of juist niet. Websites/apps als Agoda en Booking.com geven dit duidelijk aan. Hostels zijn overigens wel altijd rookvrij, daar hoef je je geen zorgen over te maken.

 

7. Slaap sowieso een keer in een tatami-kamer

Dit is Rinn Shijo Takasegawa Kyoto, een van de mooiste plekjes waar ik geslapen heb

Tuurlijk, ik snap ook wel dat je vooral in hostels zult slapen. Dit jaagt je niet op hoge kosten en het zijn de beste plekken om andere backpackers te leren kennen. Hostels zijn in Japan bovendien van bizar hoge kwaliteit, soms heb je zelfs het idee er je eigen kamer te hebben.

Maar toch raad ik je aan om tenminste één keer voor de échte Japan experience te gaan en in een traditionele tatami-kamer te slapen.

Een tatami-kamer is een traditioneel ingerichte Japanse ruimte met tatami-vloermatten. Om de ruimtes te scheiden worden doorgaans schuifdeuren -‘fusuma’- gebruikt. Vaak staat er een lage tafel om (op de grond) aan te zitten. Je benen leg je onder de tafel.

In de koudere maanden zijn verwarmde lage tafels gebruikelijk. Onder de tafel staat dan een kachel en de open gedeeltes worden afgesloten met een dekentje om de warmte onder de tafel te houden. Je draagt geen schoenen in een tatami-kamer.

Officieel hoort daar trouwens ook slapen op een futon bij, al hebben de meeste accommodaties veelal matrassen aangepast aan de Westerse behoeften.

Enne, doe netjes je schoenen uit als je binnengaat. Dit is de regel in Japan. Meestal staan er huisslippers die zitten als sloffen voor je klaar.

Mocht je nog een tip zoeken qua tatami-overnachting, dan kan ik je L-BASE in Matsumoto aanraden. Echt een unieke plek met een superaardige eigenaar. Een andere top-accommodatie is Rinn Shijo Takasegawa in Kyoto, een van de mooiste accommodaties waar ik tijdens m’n Japan-reis heb overnacht, met name omdat je middenin de stad aan een fotogenieke rivier verblijft en niks van de drukte merkt.

Als je in een luxere ryokan geboekt hebt zit daar trouwens ook een tatami-kamer bij. En natuurlijk hetgeen dat een ryokan zo populair maakt, een onsen.

 

8. Download de app Photo Translator

Yep, deze app gaat je vaak uit de brand helpen, geloof me maar. Er zit bovendien een offline-optie op, waardoor je geeneens internet nodig hebt om de app te kunnen gebruiken.

Dus, wanneer je Japanse teksten of borden ziet, hou dan je camera ervoor en de boel wordt direct voor je vertaald. Zo weet je meteen wat je voor je ziet, handig wanneer je bijvoorbeeld in de supermarkt bent en geen idee hebt welke spullen er in de schappen liggen. Zo weet je de ingrediënten van je bento box of de vers bereide sushi. En geloof me, in Japan heb je veel verrassende dingen.

Andere plekken om de app te gebruiken zijn op een metro- of treinstation, bij een vending machine en zelfs in een Japans toilet waar de symbolen niet altijd voor zich spreken.

 

9. Ga vroeg uit de veren en voorkom teleurstellingen

Fushimi Inari Taisha om 13.00 uur bezoeken is geen aanrader

Ik zal het niet snel meer vergeten, de ronduit belachelijke drukte bij Fushimi Inari Taisha, zo’n beetje het bekendste schrijn van Kyoto. Het was gewoon niet normaal wat ik daar aantrof en het maakte de ervaring best wel teleurstellend. En ik heb het bij veel meer bezienswaardigheden meegemaakt.

Je hebt Japan nou eenmaal niet voor jezelf.

Hoe voorkom je enigszins om in de drukte terecht te komen, waarbij tourgroepen en mensen met selfiesticks je ervaring verpesten?

Dé manier om ze te ontwijken is door heel vroeg in de ochtend te gaan. Zo kun je ook plekken als Fushimi Inari Taisha, het Arashiyama Bamboo Grove en Kamikochi in alle rust ontdekken, en genieten van de unieke sfeer die er dan hangt.

Rond de klok van 5 uur ’s ochtends kan je vrijwel overal het openbaar vervoer pakken en nog voor de zonsopkomst bij de favoriete plek aankomen. Dus je weet wat je doen staat 😀 .

 

10. Japan is meer dan alleen Honshu

Ook dit is Japan (Ishigaki Island, Okinawa)

Je zou het bijna vergeten of misschien weet je het niet eens, maar Japan is een land van eilanden. Om precies te zijn 6.852, waarvan 430 bewoond.

En geef toe, als je aan Japan denkt, zou je dat niet zo snel zeggen toch?

De meeste mensen bezoeken het eiland Honshu, en denken daarbij op het vasteland van Japan te zitten. Hier vind je populaire plekken zoals Tokyo, Kyoto, Hakone, Mount Fuji, Takayama, Nara, Hiroshima en Fukuoka. Echter, met Hokkaido Shikoku en Kyushu zijn er nog drie andere hoofdeilanden te vinden.

Heb je de tijd, ga dan ook eens naar deze eilanden om het andere gezicht van Japan te zien. Om je hierbij te helpen heb ik Backpackgids Japan geschreven. In deze leuke en handige gids vind je onder andere insider-tips en avontuurlijke routes voor zowel Honshu, Hokkaido, Shikoku, Kyushu en Okinawa.

 

Heb jij nog een goede tip? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Japan

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Japan halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk Backpackgids Japan ontwikkeld. En als je naast Japan ook nog naar Zuidoost-Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw