Hakone: een onsen-walhalla vlakbij Tokyo (alle info + tips)

Op zo’n 1,5 uur reizen vanuit Tokyo ligt het onsen-stadje Hakone. Het is een van Japans populairste warmwaterbron-bestemmingen, en daarmee het perfecte oord om na een dagje wandelen ultiem te relaxen in een helend bad. Bezoek daarvoor een onsen of verwen jezelf met een paar nachtjes in een traditionele ryokan. Heerlijk toch, wanneer je net uit het hectische Tokyo komt?

Verder is Hakone, gelegen in het in het Fuji-Hakone-Izu National Park, bekend vanwege de heuvelachtige omgeving en de stinkende zwavelgassen die vanuit de vallei oprijzen. De stank moet je echter voor lief nemen, want samen met de omringende grillige bergen zorgen de mistige dampen voor onwerkelijke plaatjes. In de daargelegen borrelende baden kookt men zelfs eitjes! Ook vind je er Lake Ashi, diverse watervallen en verschillende viewpoints vanwaar je de in sneeuw gehulde Mount Fuji kunt bewonderen. Bij helder weer tenminste 🙂 .

Heel veel bezienswaardigheden zijn er overigens niet in Hakone, al zal je je er als natuurliefhebber makkelijk een paar dagen vermaken. In deze gids geef ik je alle info die je nodig hebt, van wat er te doen is tot tips op het gebied van restaurants, vervoer en overnachten.

Welke dorpjes zijn er in Hakone?

Hakone in de herfst

Strikt genomen is Hakone een stadje, maar doorgaans bedoelt men er een regio mee die uit diverse dorpjes bestaat. Het gebied heeft een oppervlakte van 92,82 km², het kan daarom enigszins lastig zijn om te weten waar je je accommodatie boekt. Om je te helpen zal ik een aantal van deze dorpjes bespreken.

Een prima plek om iets te boeken is Gora, wat het centrum van Hakone is en hoog in de bergen ligt. Vlakbij, in Sounzan Station, begint ook de Hakone Ropeway, waarover ik je later meer vertel.

Hakone Yumoto is een ander dorpje en de eerste stop in Hakone wanneer je met de trein vanuit Tokyo gereisd komt.

Bij Lake Ashi ligt het plaatsje Togendai, de perfecte uitvalsbasis om een tochtje over het pittoreske meer te maken.

Miyanoshita is een onsendorp met uitzicht op het Haya-rivierdal. Het historische Fujiya Hotel is hier te vinden, een van de meest iconische hotels van Japan.

Tot slot is ook Kowakidani het noemen waard. In de buurt van het station ligt het later te noemen to Hakone Open Air Museum.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Hakone

Wat is er allemaal te zien en doen in Hakone? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Ik vertel het je allemaal hieronder.

 

Uitzicht op Mount Fuji

Mount Fuji, Lake Ashi en het Hakone Shrine; drie blikvangers van Hakone

Naast de hot springs is het opvangen van een glimp van de magische Mount Fuji een reden waarom reizigers naar Hakone trekken. Het is weer helemaal wat anders dan het volgebouwde Tokyo waar bergtoppen ver te zoeken zijn.

Je zult hiervoor echter wel geluk moeten hebben, want het komt vaker wel dan niet voor dat het zicht op de berg vrijwel volledig geblokkeerd wordt door de aanwezige wolken.

Een route die je hiervoor kunt afleggen is de nostalgische Hakone Hachiri Trail. De wandeling gaat over delen van de 32 kilometer lange Tokkaido-weg en brengt je onder meer bij het Amasake Tea House, Lake Ashi, de Genbe River en de Yamanaka Castle Ruins. Bij de laatstgenoemde spot zie je bij helder weer Mount Fuji het landschap domineren.

Ook vanaf Lake Ashi is de beroemde berg nogal eens zichtbaar. Een stukje verder bespreek ik dit meer wat uitgebreider.

 

Het Hakone Open Air Museum

Het monumentale openluchtmuseum van Hakone is een bijzondere plek met allerlei fascinerende sculpturen. Er zijn zowel werken van Japanse als Westerse kunstenaars, die binnen en buiten worden tentoongesteld.

Misschien klinkt je dit wat saai in de oren, maar ik beloof je dat je je er niet zult vervelen. Zelfs wanneer je niets om kunst geeft zal een lekkere wandeling door het uitgestrekte beeldenpark je goed doen.

De omgeving met de achterliggende bergen zorgt bovendien voor een prachtige setting. Met name in de herfst en het kersenbloesemseizoen is het er door de aanwezige kleuren fabelachtig mooi.

Vanaf het Chōkoku-no-mori Station loop je er in enkele minuten naartoe.

 

Lake Ashi

Lake Ashi -voluit: Lake Ashinoko- is een van de plekken waarvandaan je, bij goed weer, Mount Fuji kunt zien liggen. Dit kan tijdens een boottochtje maar net zo goed vanaf de oevers. Toch is de boottocht echt de moeite waard, de omgeving die uit vele bergpieken bestaat is ronduit verbluffend. Toeristisch is het helaas wel.

Leuk is verder om naar de rode torii en het Kuzuryu Shrine te wandelen. De wandeling brengt je door het bos langs vele lantaarns en uiteindelijk bij het schrijn met een negenkoppige draak. Het Kuzuryu Shrine staat trouwens ook bekend als het Hakone Shrine.

Tot slot raad ik je aan met de kabelbaan of te voet naar het viewpoint op Mount Komaga te gaan. Je hebt daar een weids uitzicht op het meer en met wat geluk zie je verschillende bergtoppen, waaronder die van Mount Fuji. Ook staat hier het Mototsumiya Shrine.

 

Onsen

Als gezegd is Hakone vooral bekend vanwege de vele onsen die de regio telt. Vanuit sommige van deze warmwaterbronnen heb je zelfs uitzicht op Mount Fuji, veel beter kan je het niet wensen toch? De prijzen om binnen te komen variëren van 500 JPY tot 2.000 JPY per dag.

Dit zijn enkele aanraders:

  • Yunessun: een hot spring-park met unieke baden zoals koffie-, wijn- en groene thee-baden.
  • Tenzan Onsen: een van de populairste onsen in Hakone.
  • Hakone Kamon: een vrij luxe onsen met liefst 20 binnen- en buitenbaden, inclusief saunamogelijkheden.
  • Hakone Yuryo: een waar onsen-resort dat omringd wordt door bossen. Ze bieden bovendien een löyly-sauna aan, een Finse variant waarbij de saunameester een opgieting doet en er vervolgens veel stoom vrijkomt.
  • Yunosato Okada: een prima badhuis waar de meeste baden buiten te vinden zijn. Er is tevens een sauna aanwezig.
  • Kanrei: een kleine onsen die omgeven is door bamboebossen en pal aan de Jakotsu-rivier ligt.
  • Sengokuhara Onsen: deze onsen hoort bij Hotel Green Plaza en biedt uitzicht op de majestueuze Mount Fuji.

 

Owakudani

Het landschap van Owakudani heeft iets onwerkelijks

Vanuit Owakudani Station loop je in zo’n 10 minuten naar de Owakudani-vallei die gevuld is met stomende geisers en borrelende vijvers. En in die vijvers kun je eieren koken, eieren die veel Japanners maar al te graag eten. Door de zwavel hebben ze een zwarte kleur en smaken ze -geloof het of niet- extra goed. Het is niet voor niets dat er rijen mensen voor de zwavelbaden staan om zo’n eitje te bemachtigen.

Owakudani betekent vrij vertaalt ‘het kokende dal’. Gezien wat ik net heb verteld snap je meteen waarom. De geur is overigens tamelijk indringend en op sommige momenten ronduit smerig, al wil je het absoluut niet gemist hebben. De foto hierboven zegt denk ik wel genoeg.

Vanuit Owakudani heb je de mogelijkheid om met de Hakone Ropeway door te reizen naar Lake Ashi. Over die kabelbaan vertel ik je verderop meer in het gedeelte over transport.

 

De Chisuji Falls

In Hakone liggen meerdere watervallen en de Chisuji Falls in Kowakudani behoren zeer zeker tot de mooiste. Verwacht trouwens geen mega-waterval, want hij is vrij klein van stuk. Desalniettemin is het een idyllische plek om rust te vinden, te bereiken in slechts 10 minuten lopen door het bos.

 

Hakone als dagtrip vanuit Tokyo

Aangezien Hakone een vrij prijzige bestemming is, kun je er als backpacker ook voor kiezen om een dagtrip te maken vanuit Tokyo. Ga dan wel vroeg in de ochtend, zodat je de hele dag hebt om het berggebied te ontdekken.

Een andere optie is om een tour te boeken. Je reist met de bus en zult per kabelbaan bij diverse hoogtepunten stoppen. Deze excursie wordt vaak geboekt.

 

Hoe zit het met transport in Hakone?

De Hakone Ropeway boven de spuwende geisers van Owakudani

De Hakone Free Pass is een voor toeristen ontwikkelde kortingskaart om Hakone te ontdekken. Wanneer je deze aanschaft, kun je ongelimiteerd gebruikmaken van bepaalde bussen, treinen, boten en kabelbanen. De prijs voor een tweedaagse pas is 6.100 JPY vanaf Shinjuku Station en 5.000 JPY vanaf Odawara Station. Voor 3 dagen betaal je in beide gevallen slechts 400 JPY meer.

Een handige manier om Hakone te verkennen is met de al vaker aangehaalde Hakone Ropeway. Deze kabelbaan verbindt Sounzan Station met Togendai Station en stopt op de stations van Owakudani en Ubako. Voor een enkele rit (30 minuten) betaal je 1.500 JPY en voor een retour ben je 2.500 JPY kwijt.

Als je de hierboven genoemde Hakone Free Pass hebt aangeschaft, is het gebruik van de Hakone Ropeway helemaal gratis.

 

Welke eettentjes zijn aanraders in Hakone?

Goede sushi vind je bij Tokyo Sushi in de buurt van Gora. Voor lekkere ramen is Ninja Cafe Fuma hier een prima plek om heen te gaan.

Qua koffie is Coffee Camp in Gora een aanrader. Ze hebben er bovendien lekkere broodjes rosbief, mocht je trek hebben. Een andere koffietip die ik voor je heb is Café Ryusenkei, met name vanwege de stijlvolle caravan waarin je plaatsneemt.

Tussen Gora en Kowakidani is CafeDouce nog een fijne spot om wat te eten. Bijvoorbeeld een lekkere curry of een huisgemaakt taartje.

Verder is het leuk om een hapje en een drankje te doen in het The Hakone Open-Air Museum Café.

 

Waar in Hakone raad ik je aan om te overnachten?

Goed om te weten is dat de accommodatieprijzen in Hakone gemiddeld relatief hoog liggen. Een reden hiervoor is dat nogal wat accommodaties over een eigen warmwaterbron beschikken. Veel hostels vind je er verder niet.

Als je nog op zoek bent naar een leuke slaapplek, bekijk dan de tips die ik voor je heb. Ik heb namelijk een aantal fijne adresjes voor je verzameld.

Een tof hostel vlakbij station Yumoto is GuestHouse Azito. Ideaal wanneer je alleen reist, relatief goedkoop wilt overnachten en graag andere backpackers ontmoet. Een andere aanrader is hier K’s House Hostels.

Slaap je liever in een hotel? Dan zijn het Field Hakone Resort in Sengokuhara Onsen en het historische Fujiya Hotel in Miyanoshita een aanrader.

En indien je budget het toelaat, is het een gave ervaring om er in een traditionele ryokan te slapen. Zoiets moet je gewoon een keertje meegemaakt hebben in Japan. Aanraders zijn Matsuzakaya Honten nabij Kowakudani, Hakone Kyuan in Gora en Seikansou in Hakone Yumoto.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Hakone te blijven?

Een hele dag in Hakone is in principe voldoende om het gebied te verkennen, dit doe je eenvoudig met de trein over de Hakone-Tozan Railway of de kabelbaan.

Desondanks is het absoluut aan te raden om er in elk geval een nachtje te blijven en het ‘onsen-gevoel’ te ervaren. Nu je toch in Japan bent moet je het er lekker van nemen, ja toch 🙂 ?

 

Wat is de beste reistijd voor Hakone?

Hakone is eigenlijk het hele jaar prima te bezoeken.

De mooiste periodes zijn wat mij betreft echter het kersenbloesemseizoen -eind maart tot en met half april- en de herfst, met november als beste maand. De kleuren van de blaadjes zorgen dan namelijk voor een bijna sprookjesachtig effect, bijvoorbeeld langs de oevers van de de Haya-rivier en Lake Ashi.

In de winter -december tot en met februari- heb je de grootste kans op het zien van Mount Fuji.

 

Hoe kom je in Hakone?

Hakone is als gezegd vrij eenvoudig te bereiken vanuit Tokyo. Dit kan met de bus of trein.

Vanaf Shinjuku Station in Tokyo duurt het ongeveer 1,5 uur om naar het Hakone-Yumoto Station te komen, via een directe verbinding over de Odakyu Electric Railway in de zogeheten Romancecar. Daar start een trip over de Hakone-Tozan Railway, een fotogenieke treinreis door de bergen die eindigt in Gora. Reis je met deze trein, dan is reserveren verplicht.

De bovengenoemde trein -de Romancecar- valt niet onder het JR-netwerk, daarvoor pak je de trein naar Odawara. Daar heb je bussen en andere treinen die je verder naar de Hakone-regio brengen, bijvoorbeeld naar het Hakone-Yumoto Station. De reeds besproken Hakone Free Pass is vanaf Odawara Station te gebruiken. Buiten Odawara Station ligt het schitterende Odawara Castle, een bezienswaardigheid die je meteen mee kunt pakken.

Er vertrekken tevens bussen vanaf Shinjuku Station naar het gebied bij Lake Ashi. Deze rit duurt meestal 2 uur.

 

Je volgende bestemming

Na Hakone kun je doorreizen naar bijvoorbeeld Fuji City (1,5 uur reistijd) of de andere kant op richting Kamakura (1 uur en 15 minuten reistijd), al is het logischer om daar vanuit Tokyo heen te gaan voor je Hakone bezoekt.

 

Twijfel je over een Japan Rail Pass?

Zelf heb ik in Japan gereisd zonder de Japan Rail Pass (JR Pass). Heb jij al een keuze gemaakt of deze wel of niet gaat aanschaffen? In deze gids vertel ik je er alles over.

 

Zoek je een route voor Japan?

Dan moet je dit echt even lezen 🙂 .

In samenwerking met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk de ultieme backpackgids speciaal voor Japan ontwikkeld. Ik kan wel zeggen dat het een prachtig product geworden is, vol met routes, insider-tips en inspiratie.

En van klanten krijg ik regelmatig een berichtje dat ze het ook nog eens lekker vinden weglezen. Altijd leuk om te horen natuurlijk 🙂 .

Hier vind je er meer informatie over.

 

Meer lezen over Japan

De avonturen die ik in Japan heb beleefd vind je allemaal terug op dit blog. Inclusief vele foto’s, veelal met warme herfstkleuren die voor dat extra fijne Japan-sfeertje zorgen.

Lees je graag meer over Japan? Alle Japan-artikelen vind je terug op deze pagina.

(Pssst: check sowieso deze 10 tips die je niet mag missen voor je vertrek).

 

Heb je vragen over Hakone? Of misschien leuke tips? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Japan

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Japan halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk Backpackgids Japan ontwikkeld. En als je naast Japan ook nog naar Zuidoost-Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw