Jakarta: een minigids voor de beruchte hoofdstad van Indonesië

Eerlijk gezegd is Jakarta vooral een drukke, stressvolle stad waar je waarschijnlijk niet al te lang wilt zijn. Verkeer sjeest van alle kanten op je af, nagenoeg overal staan kilometerslange files en de luchtverontreiniging is om van te janken. Terwijl er grote ratten voor je het riool inschieten vraag je je wellicht al snel af: wat doe ik hier?

Laat ik je een ding zeggen: grote steden zijn in Indonesië nou eenmaal niet zo boeiend als je het mij vraagt. Verre van zelfs. Je moet telkens op je hoede zijn voor auto’s en scooters, en het is vooral chaos waarin je terechtkomt. Het leven speelt zich verder grotendeels binnen af in gekoelde shoppingmalls. Eer dat je enigszins gewend bent, ben je zo een week verder. De hoofdstad is daar geen uitzondering op. Makassar, Medan, Semarang, Surabaya en Banda Aceh zijn andere voorbeelden, al spant Jakarta toch echt de kroon.

Het is natuurlijk niet voor niets dat de Indonesische overheid bezig is met het realiseren van een nieuwe hoofdstad. Deze heet Nusantara en wordt gebouwd op Kalimantan. Het zou volgens hen de “beste stad ter wereld” moeten worden.

Maar goed, de kans is groot dat je in Jakarta zult landen tijdens je bezoek aan Indonesië. En om je een eindje op weg te helpen in deze chaotische miljoenenstad heb ik deze gids geschreven. Ik vertel je bijvoorbeeld welke wijken de moeite waard zijn, wat er te doen is en heb verder tips voor accommodaties en eetplekjes. Al zal ik ook niet ontkennen dat de beste tip is om Jakarta zo snel mogelijk te verlaten voor veel mooiere bestemmingen op Java.

Over Jakarta

File, file, file

Jakarta is als gezegd de hoofdstad van Indonesië en bovendien de grootste stad van Zuidoost-Azië. Er wonen ruim 11 miljoen mensen, en wanneer je het hele stedelijke gebied meetelt kom je zelfs dik boven de 30 miljoen uit. Na Tokyo is het daarmee grootste stad ter wereld. Qua inwoners per vierkante kilometer is het cijfer in Jakarta 50% hoger dan in New York. Ja, je leest het goed! En dan te bedenken dat er 100 jaar terug slechts 150.000 mensen leefden.

In de 16e eeuw werd Jakarta gesticht en bekend onder de naam ‘Batavia’. Toentertijd was het de thuisbasis van de VOC. Juist daarom kun je de old town bij Kota Tua eeuwenoude Nederlandse architectuur bewonderen. Daarover vertel ik je verderop meer.

De laatste decennia is de wereldstad letterlijk uit haar voegen gebarsten; er is een enorme overbevolking en de verkeerschaos is nauwelijks nog in woorden uit te drukken. Ritjes die 1 uur ‘zouden moeten’ duren kunnen zomaar 3 tot 4 uur in beslag nemen. De geplande nieuwe hoofdstad Nusantara op Kalimantan moet aan dit alles verandering brengen. Al gaat de bouw daarvan helaas ten koste van een groot deel van de weelderige jungle van het eiland.

In zo’n gigantische stad is het natuurlijk lastig om te bepalen waar te verblijven. Ik raad je aan om de wijken Menteng (Jalan Jaksa), Kota Tua (Old Batavia), Ancol en eventueel het Sudirman Central Business District als opties op de lijstje te zetten.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Jakarta

Oké, Jakarta is waarschijnlijk geen stad waar je lang wilt zitten. Maar voor de dagen dat je er wel bent, wil je vast weten wat er allemaal te zien en doen is? Waar staat Jakarta vooral bekend om? En welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Ik vertel het je allemaal hieronder.

 

Ontdek Jalan Jaksa en omgeving

Jalan Jaksa is de straat in het centrum waar je de meeste backpackers tegenkomt, gelegen in het district Menteng. Met de vele barretjes en restaurantjes is het er een gezellige boel en absoluut een van de leuke stukjes van Jakarta om als reiziger neer te strijken.

Vanuit Jalan Jaksa wandel je eenvoudig naar culturele bezienswaardigheden als het Merdeka Square, het Lapangan Banteng Park, Monumen Nasional, het National Museum en de Cathedral Jakarta. Bij de laatstgenoemde plek kun je een glimp van het christendom opvangen in het overwegend islamitische Jakarta. In de buurt liggen ook de Istiqlal-moskee en Pasar Baru, waarover ik verderop nog iets meer vertel.

 

Verken het koloniale Old Batavia

Fietsende meisjes op het Stadhuisplein (Taman Fatahilah)

De old town van Jakarta, oftewel Old Batavia, herinnert je aan het koloniale Jakarta dat destijds -inderdaad- Batavia heette. Indien je meer over de geschiedenis van zowel Nederland als Indonesië wilt weten, moet je hier sowieso even een kijkje nemen. Van 1619 tot 1799 was dit het hoofdkwartier van de VOC, en tot Indonesië onafhankelijk werd de hoofdstad van Nederlands-Indië.

Typische bezienswaardigheden die je hier wilt bekijken zijn Taman Fatahilah -het Stadhuys-, Gedoeng Jasindo, het Museum of Fine Arts and Ceramics, het Puppet Museum en de Sunda Kelapa Harbour. Bij Taman Fatahilah heb je een Nederlands getint pleintje waar veel jongeren op kleurrijke fietsen te zien zijn. Naderhand is het gaaf om nog iets te drinken in het daar gelegen Cafe Batavia.

Old Batavia ligt zo’n 9 kilometer ten noorden van Jalan Jaksa wordt ook ‘Kota Tua’ genoemd. Je komt er met een ‘ojek’ of door de bus te pakken en uit te stappen op Kota Station. Leuk is om het gebied met een ouderwetse fiets te verkennen, die huur je ter plekke voor enkele euro’s. Al kun je het ook prima te voet doen, Old Batavia is namelijk vrij compact.

 

Struin over Pasar Baru

De lokale markt bij Pasar Baru is een andere leuke plek om heen te gaan. Dit is de oudste markt van heel Jakarta waar je van alles kunt vinden: kleding -onder andere traditionele batik-, handgemaakte spulletjes, camera-artikelen, cosmetica en heerlijk eten.

Je vindt de markt in de gelijknamige wijk, die een wirwar aan steegjes met shops, warungs en eenvoudige hotels is. Verder zijn er meerdere overdekte winkelcentra te vinden.

 

Bewonder de Istiqlal Mosque

De Istiqlal Mosque is dé religieuze plek van Jakarta

Qua religieuze bezienswaardigheden is de Istiqlal Mosque zeker een plek om gezien te hebben. Deze gigantische moskee -een van de grootste in Zuidoost-Azië- werd in 1978 geopend met als speciale doel om de Indonesische onafhankelijkheid te gedenken.

En nee, het is absoluut niet de bijzonderste moskee van Indonesië, maar van binnen is het behoorlijk imposant. Zo kunnen er liefst 200.000 mensen in, het bouwwerk is daarmee van ongekende omvang.

Je bezoekt dit gebedshuis het best in de ochtend, aangezien er dan nog weinig toeristen rondlopen en je zo het meest van de lokale sfeer zult proeven. Passende kleding krijg je ter plaatse.

Zoek je juist een klassieke moskee, dan is de Pintu Seribu Mosque -de moskee met 1.000 deuren- in Tangerang een indrukwekkende trekpleister om te bezichtigen.

 

Maak een dagtrip naar de Thousand Islands

Een dagtrip naar de Seribu Islands, lokaal ‘Pulau Seribu’ genoemd, is de perfecte activiteit om de hectiek van Jakarta achter je te laten. Deze eilandjes zijn bekend als ‘de duizend eilanden van Jakarta’ en behoren tot de eilandengroep Duizendeilanden. ‘Seribu’ betekent dan ook ‘duizend’ in het Indonesisch, al zijn het strikt genomen 110 eilandjes, vlak voor de kust van Jakarta.

Je vaart er -afhankelijk van het eiland dat je kiest- in een half uur tot 2,5 uur heen en hoogtepunten zijn onder andere Pulau Macan, Pulau Sepa, Pulau Pramuka en de Desa Laguna. Voor snorkelen of lekker chillen op een mooi strand zit je hier helemaal op je plek.

Om er te komen pak je een boot vanaf de Ancol Marina Port in het noorden van Jakarta. Meestal is dit naar Pulau Pramuka (1,5 uur reistijd) of Pulau Pari (1 uur reistijd). Om op Pulau Macan te komen ben je maximaal 2,5 uur onderweg, afhankelijk van het aantal stops dat wordt gemaakt.

Bij de haven van Ancol heb je trouwens ook nog Ancol Beach, al moet je hier geen droomstrand verwachten of zo. Wel is het een levendige spot waar locals graag bijeenkomen.

 

Tour door de sloppenwijken

De sloppenwijken laten je een heel ander beeld van Jakarta zien

Iets wat ik je sowieso aanraad om te doen is een zogenaamde hidden tour door de sloppenwijken van de stad te doen. Zo kom je te weten in wat voor een bizarre toestand veel locals hier leven. Onderweg kom je de meest lieve mensen tegen die je met een lach begroeten. Voor veel backpackers is dit het indrukwekkendste om te doen in Jakarta, ga het daarom zeker zelf ervaren.

Een organisatie die zulke excursies organiseert is Jakarta Hidden Tours.

 

Kom van alles te weten over Indonesië in Taman Mini Indonesia Indah

In het oosten van Jakarta ligt Taman Mini Indonesia Indah, een plek waar je op een leuke manier alles te weten komt over Indonesië en haar rijke cultuur. Het is letterlijk een miniatuur van Indonesië, waarbij een hoop eilanden van het land te bewonderen zijn. Denk aan de zadelhuizen van Tana Toraja, de hindoe-tempels van Bali en woningen van de Dajaks. Heel bijzonder en interessant!

Je zult een van de weinige Westerlingen zijn en veel scholieren zien rondstruinen die over hun land komen leren. Er is tevens een kabelbaan om gebruik van te maken, al kun je ook een fiets huren. Locals rijden er rond in hun auto of op de scooter.

 

Museum MACAN

Mocht je nog een (boeiend) museum met moderne kunst willen bezoeken, dan is MACAN een aanrader om naartoe te gaan. In 2017 werd dit allereerste museum voor hedendaagse kunst geopend in het westen van Jakarta, wat een heuse culturele doorbraak genoemd mocht worden. Je vindt er zowel werken van Indonesiërs als buitenlandse kunstenaars.

En dat het een populaire trekpleister is, is een understatement. Bereid je voor op drukte en een boel selfie-makende locals. Ga bij voorkeur in de ochtend en vermijd de weekenden, om het zo rustig mogelijk te hebben.

 

Ontdek de levendige koffie-scene

De Monolog Coffee Company

Houd je van (ijs)koffie? Dan zit je in Jakarta (en überhaupt in Indonesië) helemaal goed. Wereldwijd is dit namelijk een van de grootste koffieproducenten.

In Jakarta kun je de lekkerste koffies drinken in een van de vele gezellige koffiezaken. Klets wat met een reisgenootje of neem een laptop mee om te werken. Ik houd ervan 🙂 .

Mijn persoonlijke aanraders zijn: Giyanti Coffee Roastery, Point Coffee, Anomali Coffee, Maximo Coffee Lounge, 1/15 Coffee, Monolog Coffee Company, en Nitro Coffee.

Wanneer je de drukke straten eenmaal achter je hebt gelaten en je eindelijk binnen bent, voelt dat als een verademing.

 

Ga een avondje stappen

Jakarta heeft op het gebied van bars en discotheken een hoop te bieden. Verwacht overigens niet dat het goedkope avondjes worden, want voor veel van de nachtclubs betaal je 100.000 IDR tot zelfs 300.000 IDR om binnen te komen. Qua drankjes zit je ook al snel aan de 100.000 IDR per consumptie. Nederlandse taferelen dus.

Bovendien moet je er in zulke zaken vaak netjes gekleed bijlopen, als typische backpacker kun je het daarom wel vergeten. Al gelden de strikte regels zeker niet overal, check dit van tevoren eventjes online.

Enkele bekende clubs zijn Dragonfly, Jenja en Exodus Club. Doe je het liever iets rustiger aan dan is een rooftop-bar eerder wat je zoekt. Check in dat geval Social House, Skye of Shy Rooftop. Qua biercafés is Beer Garden SCBD een aanrader.

 

Hoe zit het met transport in Jakarta?

Je zult redelijk wat wandelen in de stad, al is dit bepaald geen pretje. Je loopt namelijk vrijwel altijd langs de weg, en oversteken met soms wel zes stroken verkeer naast elkaar inclusief scooters die ertussendoor zigzaggen, is nogal eens een hels karwei.

In Jakarta kun je jezelf verder met de bus verplaatsen, al is dat qua verkeer niet bepaald een aanrader. In die zin kun je beter de apps Gojek en Grab downloaden en een motorbike-taxi boeken. De bestuurders weten zich meestal vrij rap door het verkeer te wurmen.

De snelste manier om je te verplaatsen is echter met de metro of trein, te vergelijken met die in Singapore en Kuala Lumpur. Ze zijn bekend onder de namen ‘MRT’ en de ‘LRT’. Verder is er de zogeheten ‘KRL’ (Commuter Line) die vooral Greater Jakarta dient.

Er rijden trouwens tevens riksja’s in Jakarta, wat een leuke en authentieke ervaring is om een keer meegemaakt te hebben. Ze worden lokaal ook wel ‘bajaj’ genoemd.

 

Welke eettentjes in Jakarta zijn aanraders?

‘Nasi goreng’, ‘satay ayam’, ‘soto ayama’, ‘gado gado’, ‘pecel’, ‘lalapan’ en ‘martabak manis’; het zijn stuk voor stuk Indonesische lekkernijen die je een keer geprobeerd moet hebben.

Maar welke ‘warungs’ -lokale eetzaakjes- en restaurants zijn nu échte aanraders in Jakarta, en dan met name rond het toeristische gebied Jalan Jaksa? En welke plek raad ik je aan qua ontbijt? Lees verder voor mijn tips.

Laat ik beginnen het Warung Sate Tongseng Sri Rejeki, een schattig tentje met als specialiteit ’tongseng’ van geitenvlees.

Mocht je dit iets te intens vinden, want dat is geitenvlees best wel vind ikzelf, ga dan gewoon voor de simpele maar oh zo lekkere nasi goreng of een ander traditioneel Indisch gerecht. Die kun je eigenlijk overal wel krijgen, al zijn Waroeng Hijau, Nasi Goreng Malaya en Nasi Goreng ARMEM drie echte toppers om te eten.

Padang food is overigens ook een aanrader om ‘ns te proberen wanneer je in Jakarta bent. Het is een specialiteit uit Sumatra waar ik een dikke fan van ben. Ga het zelf eens proeven bij Rumah Makan Jasa Bundo, Rumah Makan Medan Baru en bij het ietsje verder weg gelegen Rumah Makan SURYA Masakan Padang.

En dan Nostalgic, een eettent vol sfeer met zowel Indonesische als Westerse hapjes.

Indien je trek hebt in een lekker taartje of een stuk gebak, is de Chicory European Patisserie een plek om op je lijstje te zetten. De koffie is er trouwens ook super.

Als vegetariër of veganist heb je in Jakarta overigens net zo goed zat opties om uit te kiezen. Favorieten onder zowel locals als reizigers zijn BURGREENS, Resto Indo Vegan en het noordelijker gelegen Healthy Veggie.

Qua gezonde ontbijtjes met onder meer smoothie bowls raad ik je aan om naar Cocobowl, Nalu Bowls, BLUEZONE CENTER of 101+ Juice te gaan. Al liggen deze ontbijtzaakjes allemaal vrij ver van het centrum af. Je kunt natuurlijk ook gewoon iets lekkers eten bij een koffiezaakje, die zijn er genoeg. Kijk hiervoor eventjes terug bij de koffieshops die ik heb getipt in het gedeelte over activiteiten en bezienswaardigheden in Jakarta. Of ga voor een sandwich bij de onder de locals populaire ontbijtshop Belly Bandit Menteng. Ze hebben er tevens hamburgers met friet, al is dat ’s ochtends misschien wat heftig 😉 .

 

Waar in Jakarta raad ik je aan om te overnachten?

Qua accommodaties heeft Jakarta je eigenlijk alles wel te bieden. Van levendige en goedkope hostels tot de meest luxueuze hotels die je je maar kunt voorstellen.

Heb jij al nagedacht over je slaapplek in de hoofdstad van Indonesië? Als je graag wat hulp hebt, laat mij je dan een handje helpen. Hieronder heb ik een aantal leuke adresjes voor je verzameld, allemaal gelegen in het centrum, op maximaal 9 kilometer van Jalan Jaksa.

Een van de populairste hostels van Jakarta is het Wonderloft Hostel. Erachter ligt bovendien het sfeervol koloniale plein van Kota Tua. Een andere hosteltip die ik voor je heb is het Capsule Hotel New Batavia.

Goede en relatief goedkope kamers vind je bij Loewys Home Tanjung Duren Jakarta Barat. Een leuke B&B op ongeveer 4 kilometer van Jalan Jaksa is Bed and Breakfast Tomang. Ook daar verblijf je trouwens voor een aantrekkelijk prijsje.

Zoek je juist een eigen studio? Dan is Lamandau House een aanrader. De combinatie van koloniale en moderne architectuur zorgen hier voor een te gek sfeertje.

Heerlijke luxe vind je bij het Park Hyatt Jakarta in de buurt van Jalan Jaksa. Een aantal kilometer verderop ligt een ander luxeparadijsje: Raffles Jakarta.

Ben je op doorreis? Dan kun je beter in de buurt van het vliegveld overnachten. Een prima hostel is Traveller Home en qua hotels raad ik je het Anara Airport Hotel aan.

 

Wat is de beste reistijd voor Jakarta?

Dit is de Perumnas Klender Market in Oost-Jakarta

In Jakarta heerst een tropisch klimaat, waardoor het erg benauwd kan worden. De beste maanden om een bezoek te brengen zijn mei tot en met september, wanneer het droge seizoen is.

De natte periode loopt van oktober tot en met april, waarbij de meeste regen in december tot en met maart valt.

 

Hoe kom je in Jakarta?

De meeste mensen komen per vliegtuig in Jakarta. Je landt dan op Jakarta International Airport (Soekarno-Hatta).

Reis je met de trein, dan zijn er bijvoorbeeld verbindingen met Yogyakarta (6 uur reistijd), Bandung (2 uur en 45 minuten reistijd), Malang (12 uur en 15 minuten reistijd), Solo (7,5 uur reistijd), Surabaya (9 uur reistijd), Bogor (1,5 uur reistijd) en Sidareja (6,5 uur reistijd). De reistijden die ik heb aangegeven zijn telkens de minimale.

Per bus is overigens een andere mogelijkheid. Door het verkeer ben je dan alleen een stuk langer onderweg.

Kaartjes voor de trein en (mini)bus koop je online via 12Go Asia.

Er vertrekken zelfs veerboten vanuit Pontianak op Kalimantan. Deze slopende reis duurt liefst 45 uur. Ook in Makassar (Sulawesi) kun je de boot nemen, de trip duurt nagenoeg even lang.

 

Hoe kom je van Jakarta International Airport naar het centrum?

Grote belangstelling bij Taman Fatahilah in Old Batavia

De airport heeft drie terminals en internationale vluchten komen doorgaans binnen op terminal 2 of 3. Tussen de terminals ben je met de airport-trein telkens 5 minuten onderweg.

Om vervolgens in het centrum -bijvoorbeeld rond Jalan Jaksa- te komen, adviseer ik je om de trein nemen. Deze heet de ‘Airport Rail Link’ en vertrekt van het Jakarta Airport Railway Station, die in 5 minuten met een gratis trein vanaf iedere terminal te bereiken is. De reistijd is zo’n 40 minuten richting Sudirman Station. Vervolgens loop je naar het metrostation Dukuh Atas BNI (5 minuten lopen) en pak je de metro naar Bundaran HI (2 minuten reistijd), bekend vanwege de iconische rotonde en het monumentale standbeeld. Dit is ongeveer 1,5e kilometer van Jalan Jaksa.

Daarnaast is de bus een optie. Hiervoor moet je zijn de desk van DAMRI-bus en kies je Gambir als eindpunt. Je bent dan 45 minuten tot 2 uur onderweg, afhankelijk van de verkeerssituatie. Vanuit daar loop je gemakkelijk naar Jalan Jaksa.

Met de taxi kan ook, alleen betaal je dan meer. Bovendien ben je door de verkeersdrukte -net als in het geval van de bus- langer onderweg dan met de trein.

 

Reis met de trein naar Bandung

Als je vanuit Jakarta naar Bandung wilt, doe dit dan met de trein. De route is supermooi en duurt ongeveer 2 uur en 45 minuten uur.

 

Zoek je een route voor Indonesië of Java in het bijzonder?

Om avonturiers zoals jou te helpen met het maken van een geweldige reis door Indonesië, heb ik speciale backpackgidsen ontwikkeld. Ze staan vol met toffe routes, insider-tips en meer handige info.

Zo hoef je je niet meer bezig te houden met een lastige bezigheid als het uitstippelen van je route. Want ik weet uit ervaring dat dit een behoorlijke klus is.

Ze zijn bovendien erg leuk om te lezen, krijg ik regelmatig te horen 🙂 .

Anyway, als je op zoek bent naar routes en inspiratie voor Indonesië in z’n geheel, is Backpackgids Indonesië een aanrader. Je krijgt onder meer complete reisschema’s voor Java en alle andere eilanden. Specifiek voor Bali, de Gili’s en de Nusa-eilanden heb ik ook nog Backpackgids Bali gemaakt. Beide gidsen zijn digitaal en komen met een bonus vol insider-tips erbij. Na aankoop krijg je direct toegang.

Leuk voor mij is dan weer dat je mij en m’n blog met je aankoop ondersteunt. Twee vliegen in één klap dus 🙂 !

 

Meer lezen over Java en Indonesië?

Alle avonturen die ik beleefd heb in Indonesië zijn te vinden op deze website, inclusief ontelbaar veel tips die jou gaan helpen tijdens je reis in dit geweldige land.

Ikzelf heb de grootste eilanden van het land gezien, waarbij ik het zelfs helemaal tot de Molukken heb geschopt. Echt heel bijzonder daar. Indonesië is sowieso een land naar m’n hart. Omdat ik er zo vaak kom en meestal voor langere tijd, spreek ik zelfs de taal een beetje.

Anyway, lees je graag meer leuks over Indonesië om de voorpret van je reis naar een hoger level te tillen? Check dan al mijn Indonesië-artikelen op deze pagina. Daarnaast raad ik je aan om de speciale Java-pagina te bekijken.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw