9 leuke tips voor een bezoek aan Banda Aceh

Banda Aceh, vaak verkort tot simpelweg ‘Aceh’ of ‘Atjeh’, is gelegen in het hoge noorden van Sumatra. De stad is vooral bekend geworden vanwege de tsunami die in 2004 meer dan 170.000(!) mensenlevens kostte. Kun je het je voorstellen? Verder kennen we Aceh ook vanwege de strenge naleving van de islam, zo is de sharia-wetgeving er van kracht.

Voor mij was het trouwens een behoorlijk spannend avontuur om er te komen. Nadat ik in Bukit Lawang de jungle had verkend, besloot ik om terug te reizen richting Medan en daar het vliegtuig naar Aceh te pakken. Allemaal prima op zich nog. Echter, tijdens de vlucht begon het Air Asia-toestel zo erg te shaken dat talloze mensen in het gangpad nauwelijks op hun benen konden blijven staan. Tegelijkertijd  waren er door heel het vliegtuig allerlei angstkreten te horen. Zelfs het vliegtuigpersoneel leek het er moeilijk mee te hebben. Wetende dat de Aceh-regio een tsunami gebied is met veel vulkanische activiteit én ik in het op vliegtuigveiligheid niet bepaald hoog scorende Indonesië ergens op 10 kilometer hoogte in de lucht zweefde, deed me op dat moment denken dat het wel eens goed mis kon gaan.

Gelukkig viel het allemaal mee en landden we uiteindelijk veilig 🙂 .

Een persoonlijke noot: zelf ben ik dus in Banda Aceh geweest en ik vond de mensen er superlief. En als vrouw word je hier net zo goed geaccepteerd als je geen hoofddoek draagt. Wel wordt geacht dat je gepaste kleding aanhebt als je een moskee bezoekt, maar dit lijkt me vrij logisch. Hetzelfde heb je bijvoorbeeld bij tempels in Thailand.

Anyway, laat je dus niet afschrikken door de (vaak negatieve) beeldvorming die van buitenaf wordt gecreëerd. Ook is het goed om te weten dat Banda Aceh wat mij betreft meer is dan enkel en alleen een opstapplaats om op het eiland Pulau Weh te komen.

Wil jij Aceh binnenkort ook eens bezoeken? Lees dan dit artikel, want ik geef je negen tips voor deze in vele opzichten bijzondere stad. En de tips komen niet alleen van mij, ik ken namelijk iemand die er woont en nog een aantal leuke lokale insider-tips voor me had. Enjoy 🙂 .

 

1. Neem een kijkje bij de Baiturrahman Grand Mosque

De magische setting bij de Baiturrahman Grand Mosque

De Baiturrahman Grand Mosque is een immens bouwwerk dat je hoe dan ook gezien wilt hebben. Al is het alleen maar omdat ze de tsunami heeft overleefd. Ook als niet-moslim ben je hier helemaal welkom, al is het doorgaans niet toegestaan om naar binnen te lopen. Maar goed, de buitenzijde is net zo goed de moeite waard. De locals zullen je met een glimlach begroeten en zijn trots wanneer je een kijkje komt nemen bij dit fotogenieke heiligdom.

Overigens is deze Baiturrahman-moskee is tijdens de Aceh-oorlog in 1873 in brand gestoken door Nederlanders. In 1879 is men begonnen met het herbouwen.

 

2. Bezoek het indrukwekkende Aceh Tsunami Museum

Ik zei het hierboven al even: in 2004 richtte de tsunami in Banda Aceh en omstreken enorme schade aan, waarbij ruim 170.000 mensen het leven lieten. En omdat woorden in sommige gevallen niet alles zeggen, raad ik je aan om naar het Aceh Tsunami Museum te gaan. Daar kan je met eigen ogen zien wat voor impact deze natuurramp heeft gehad.

Vlak naast het Tsunami-museum vind je trouwens nog een begraafplaats waar Nederlandse militairen begraven liggen die omgekomen zijn tijdens de Aceh-oorlog, die van 1873 tot 1914 plaatsvond.

 

3. Relax op Lampuuk Beach

Het turqouise water van Lampuuk Beach

Meestal geldt dat je naar een eiland moet reizen om bij helder water en mooie zandstranden uit te komen. Goed nieuws: in Aceh is dit niet zo. Want even buiten het centrum, zo’n 30 minuten rijden, ligt het oogstrelende Lampuuk Beach. Je vindt hier een lange goudgele kustlijn en helderblauw water om lekker in te verkoelen.

Aan het eind van je stranddag kan je er tevens van een kleurrijke zonsondergang genieten. Leuk is om dit te doen bij Joel Bungalows, waar je overigens ook kunt overnachten.

Voordat ik het vergeet: pas wel op met de hoge golven die hier vaak voorkomen. Bij het strand zijn geen reddingsmedewerkers aanwezig en het kan er behoorlijk heftig aan toegaan. Weet ook dat het er met name in de weekenden meestal vrij druk wordt. Lampuuk Beach is namelijk erg populair bij de locals die er dan hun weekend komen vieren.

Mocht je nog een ander mooi strand zoeken, dan is Pasir Putih Beach de moeite om heen te gaan. Je vindt dit witte strand met de kenmerkende bomen in het water op ongeveer een uurtje rijden van de stad.

 

4. Ga surfen bij Lhoknga Beach

Naast Pantai Lampuuk (‘pantai’ betekent ‘strand’) ligt het surfmekka van Banda Aceh: Lhoknga Beach. Je loopt in 30 minuten van het ene naar het andere strand. Zelf ben ik toevallig achter deze plek gekomen, omdat ik bij het vlakbij gelegen Eddie’s Homestay (zie puntje 7) verbleef.

Voor beginners is het watergeweld er wellicht wat veel van het goede, maar wanneer je wat ervaring hebt zit je hier helemaal goed. Ook kitesurfen is er een populaire activiteit trouwens. De beste golven om te surfen vind je hier tussen november en maart-april.

Op Lohknga zal je overigens weinig andere mensen tegenkomen. Lampuuk is simpelweg het meest populair van de twee.

Wil je surflessen volgen? Dit kan bijvoorbeeld bij Yudis Place of de Lampuuk Surf School.

 

5. Verkoel bij enkele watervallen

Seuhom Waterfalls
De omgeving bij Air Terjun Seuhom brengt je helemaal tot rust

In de omgeving van Banda Aceh liggen meerdere watervallen waar je lekker kunt afkoelen. Gaaf is om een scooter te huren en er zelf heen te rijden. Bij voorkeur buiten de weekenden, omdat het er dan -zoals voor zoveel bezienswaardigheden geldt- vaak druk wordt.

Een zo’n waterval is Air Terjun Kuta Malaka, al wil ik je wel alvast zeggen dat je een gedeelte bergopwaarts over een onverharde weg moet rijden om er te komen.

Een andere aanrader is om naar het dorpje Pudeng te rijden en daar te stoppen bij Air Terjun Pudeng. Deze waterval ligt in de  bergen die grotendeels met tropisch regenwoud begroeid zijn.

Tot slot is ook Air Terjun Seuhom een bezoekje waard. Je vindt er tevens wat eetzaakjes en (helaas) ook afval, al is dat misschien anders als jij er bent.

Oh en voor de duidelijkheid: ‘air terjun’ betekent ‘waterval’.

 

6. Proef de lokale specialiteiten

Ikan bakar, oftewel gegrilde vis, met rijst, pepertjes & ketjap en limoen – heerlijk 😀

Als het op eten en drinken aankomt zijn het twee dingen waar de Aceh-regio bekend om staat: ‘mie aceh’ en ‘kopi aceh’. Bij mie aceh gaat het om pittig gekruide noodles, mijn favoriet in Indonesië. En kopi aceh is de lokale trots op het gebied van koffie. Heerlijk hoor, als de koffie uit een fatsoenlijk apparaat komt tenminste. Anders vind ik het persoonlijk niet te zuipen :D.

Indonesiërs doen koffiepoeder in een glas en voegen er vervolgens kokend water aan toe. Een filter komt er dus niet aan te pas. Je zou het eens kunnen proberen, maar ik ben er geen fan van. Gelukkig vind je in en rond de stad zat leuke koffiezaakjes met goede apparaten. Twee aanraders om koffie te proberen zijn de zaakjes Solong Coffee Ulee Kareng en Moorden Coffee Shop.

Mocht je bij Eddie’s Homestay (zie puntje 7) overnachten, loop dan zeker even langs SAHO Coffee and Roastery voor superlekkere koffie.

En mocht je een typisch lokaal tentje zoeken om te eten, wandel dan eventjes binnen bij Lem Bakrie. Maar let op, want Aceh food is over het algemeen vrij pittig, pittiger dan op Java bijvoorbeeld 😉 .

 

7. Slaap bij het gezellige Eddie’s Homestay

Je kan ervoor kiezen om in het centrum van Aceh te verblijven, maar is het niet veel toffer om voor een authentieke ervaring te gaan en de drukte te ontwijken? Als je daar wel oren naar hebt, pak dan een taxi naar het dorpje Lhoknga waar je het gelijknamige strand vindt waarover ik in het vierde puntje al wat heb verteld.

In Lhoknga heb je allerlei leuke homestays, waarvan Eddie’s Homestay er een is. En ik kan je zeggen dat dit een van de gaafste homestays is waar ik tijdens mijn reizen ben verbleven. Eddie is een oprechte en aardige kerel die je graag meer over Banda Aceh en de omgeving vertelt. Soms ook behoorlijk nieuwsgierig trouwens, al is dit een beetje Indonesiërs eigen heb ik het idee 😀 .

In het gezellige huis wordt overigens heerlijk gekookt door diezelfde Eddie, en voor een redelijke prijs ben je altijd welkom om mee te eten. Ga je sec voor de prijs, dan kan je beter bij de lokale warungs in het dorpje eten. Verder zijn de kamers fijn, de bedden heerlijk en is er goede wifi. Bovendien verblijven er meestal nog andere reizigers waarmee je een praatje kunt maken. Wat tenslotte nog erg vet is, is dat er een kleine outdoor-gym is met pull-up bars.

Zelf ben ik er een dag of vijf geweest waarna Eddie me heeft afgezet op de ferry naar Pulau Weh. Daarover vertel ik je meer in het kopje hieronder.

 

8. Ontdek de wonderbaarlijke onderwaterwereld bij Pulau Weh

Behalve snorkelen, duiken en rondrijden, is ook Wisata Gua Sarang een toffe spot om te bezoeken

Vanaf de Ulee Lheue Ferry Terminal kan je een (fast) ferry naar het eiland Pulau Weh nemen. Mijn ervaringen op Weh Island zijn helaas niet heel bijzonder, al komt dit vooral door de vele regen die met bakken uit de hemel viel toen ik er was. De aanwezige stranden waren min of meer weggespoeld en de lucht kleurde vaker grijs dan blauw.

Desalniettemin is dit absoluut een bestemming die de moeite waard is als je van duiken en/of snorkelen houdt. Want in tegenstelling tot veel andere bestemmingen in Azië is het koraalrif hier nog wonderschoon.

En zelfs als je niet aan onderwatersportactiviteiten doet, is een bezoek aan dit eiland de moeite waard. Pulau Weh is namelijk vrij groot (156,3 vierkante kilometer) en daarmee ideaal om met de scooter te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld naar Pria Laot rijden waar je een mooie waterval hebt om te zwemmen. Pas alleen wel op, want het komt regelmatig voor dat apen de weg blokkeren en redelijk vijandig kunnen overkomen. Dit was bij mij zo in in ieder geval 😀 . Een rondje hardlopen zat er daarom niet in haha.

Met de fast ferry (‘express bahari’) ben je 1 uur onderweg en met de normale ferry 2 uur.

 

9. Ervaar het ultieme eilandgevoel op de Banyak-archipel

Ga je liever voor parelwitte stranden en kristalhelder water in plaats van sec voor de onderwaterwereld? En ben je liever op een minder bekend eiland dan het vrij bekende Pulau Weh?

Dan heb ik nog wat leuks voor je.

Op enkele uren varen van Aceh liggen namelijk heel wat paradijselijke eilandjes: Palambak, Panjang, Rangit, Sikandang, Biawak, Malelo en Tailana. Samen vormen ze de Banyak-archipel, en je kunt er vanuit de Singkil Port onder andere met een publieke boot komen. Deze trip duurt 4 uur. Een speedboot charteren is ook mogelijk, maar helaas vrij prijzig. Wel ben je dan slechts 1,5 uur onderweg.

Over Tailana Island gesproken: als je hier een paar dagen verblijft, voelt het net alsof je een maand van de bewoonde wereld bent afgeweest. Behalve chillen met een kokosnoot in het witte zand, zijn snorkelen en duiken hier leuke dingen om te doen. Goed om te weten is dat er eenvoudige bungalows op het strand staan om te overnachten, zo kan je voor het ultieme eilandgevoel gaan.

 

Hoe zit het met transport in Banda Aceh?

Als je aankomt op Sultan Iskandar Muda International Airport, de luchthaven van Banda Aceh, kan je voor 100.000 IDR (6,10 euro) een taxi pakken naar het centrum of 140.000 IDR (8,50 euro) naar de Ulee Lheue Ferry Terminal. Om naar Lhoknga te komen zal je rond de 150.000 IDR (9,15 euro) kwijt zijn.

Behalve reguliere taxi’s heb je de optie om gebruik te maken van de apps Gojek en Grab om een (motorbike)taxi te scoren. Meestal ben je dan goedkoper uit. In de stad heb je bovendien ‘becaks’ om je van A naar B te brengen, dit zijn een beetje de tuk-tuks van Indonesië.

 

Welke accommodaties in Banda Aceh raad ik je aan om te overnachten?

Ik heb Eddie’s Homestay in Lhoknga natuurlijk al genoemd, al kan je er ook voor kiezen om in Aceh zelf te verblijven. Veel hostels heb je er overigens niet, maar gelukkig heb je er zat goedkope kamers. Een plek die ik je wat dat betreft aanraad is Mulia Homestay. Heb je iets meer te besteden, dan is RedDoorz Syariah een aanrader.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw