Ketambe: wilde orang-oetans spotten op Sumatra

Ketambe op Sumatra is het authentiekere alternatief voor het eerder besproken Bukit Lawang, en ligt net als haar bekendere broertje in het fameuze Gunung Leuser National Park. Ja, de kans op het daadwerkelijk zien van de orang-oetan is hier kleiner dan in Bukit Lawang, maar dit heeft een goede reden. De apen leven hier simpelweg écht in het wild.

Het is erg gaaf om hier een meerdaagse excursie door de jungle te doen. Behalve orang-oetans heb je tevens kans op het zien van gibbons of de thomas leaf monkeys. Maar ook bijvoorbeeld neushoornvogels.

Let wel op: net als in Bukit Lawang komen hier veel vieze bloedzuigers voor. En ik kan het weten, want ik werd er ’s ochtends mee wakker; ze hadden zich vastgezogen aan m’n benen. Behoorlijk smerig kan ik je zeggen.

Zou jij deze bijzondere plek ook wel eens willen bezoeken? En wil je graag back to basics gaan? Lees dan verder, want in dit artikel vertel ik je er alles over, inclusief een te gekke jungle-trekking van 3 dagen.

Het authentieke dorpje Ketambe

Het dorpje Ketambe bestaat uit een weg met eenvoudige huisjes en prachtige jungle

In tegenstelling tot het doorgaans met toeristen overspoelde Bukit Lawang, zal je in Ketambe niet of nauwelijks andere toeristen tegenkomen. Ook het voeren van apen en ze zelfs bij naam noemen, zal je hier niet zien. Dit zorgt al met al voor een authentiekere ervaring dan in Bukit Lawang.

Begrijp me niet verkeerd hoor: ik vond Bukit Lawang supergaaf, alleen als ik er met terugwerkende kracht op terugkijk dan realiseer ik me maar al te goed dat het voeren van de orang-oetans een absolute no-go zou moeten zijn. Ja, ik vond het natuurlijk erg indrukwekkend om deze imposante beesten van zo dichtbij te kunnen aanschouwen, al is dit niet hoe de natuur het bedoeld heeft.

En nu zeg ik niet dat dit bij alle tours in Bukit Lawang het geval is hoor, al heeft de bekendheid van deze bestemming er simpelweg voor gezorgd dat men steeds een stapje verder is gegaan. Check daarom altijd goed met welke gids of tourorganisatie je op pad gaat, waar je dan ook bent 🙂 .

Mocht behalve een trekking juist op zoek zijn naar wat gezelligheid, dan is het denk ik beter om in Bukit Lawang te verblijven. Daar is het simpelweg veel meer op toeristen gericht en zal je sneller andere backpackers ontmoeten, bijvoorbeeld in een barretje. Dit hoef je in Ketambe in ieder geval niet te verwachten.

 

Een meerdaagse tour door het Gunung Leuser National Park

Je hebt verschillende mogelijkheden qua jungle-trekkings in Ketambe. Zo kan je een of meerdere dagen op pad gaan. Ik raad je absoluut aan om voor een meerdaagse tocht te kiezen, op die manier krijg je het échte Ketambe te zien. Voor de pure avonturiers zijn er zelfs zesdaagse trips beschikbaar.

In het gedeelte hieronder bespreek ik de driedaagse tour, zodat je een beetje weet wat je te wachten staat. Dit is bovendien de tour die door reizigers het vaakst wordt gekozen.

Ben je klaar om mee de wildernis in te gaan? Let’s go!

 

Dag 1

De eerste dag begint met een wandeling door het ongerepte regenwoud van het Gunung Leuser National Park. Kijk er niet van op als je na een uur al oog in oog stad met een orang-oetan. Het gevoel wat je daaraan overhoudt is maar moeilijk te beschrijven. Een soort geluk van binnenuit.

Na een uur of twee kom je aan op het basiskamp waar je diezelfde avond zult overnachten. Je krijgt een welverdiende lunch, over het algemeen bestaande uit rijst, vers fruit en groenten. De porters die mee zijn zetten ondertussen de tenten op.

Lianen, de typische kronkelplanten, zal je veel tegenkomen in het oerwoud van Ketambe

Vervolgens relax je wat en ga je ’s middags naar de trail labyrinth om wildlife te spotten. De kans is groot dat je orang-oetans, thomas leaf monkeys en tropische vogels tegenkomt. Behalve de dieren is het struinen door de dichtbegroeide jungle al een ervaring op zich. Tel daar de oerwoudgeluiden, zoals duidelijk horende gibbons, bij op en je voelt je helemaal gelukkig.

Hout sprokkelen om een kampvuurtje te stoken 🙂

Aan het eind van de middag wandel je terug naar het basiskamp waar het avondeten staat te wachten. Daarna duik je met een voldaan gevoel in je tentje. Die is zelfgemaakt en van plastic, en ziet er zo uit haha:

In zo’n tentje zal je slapen

Geweldig toch?

Zorg er trouwens wel voor dat je je huid goed bedekt hebt, want anders heb je een reëele kans dat je de ’s morgens bloedzuigers op je lichaam hebt zitten.

 

Dag 2

Ontwaken met geluiden van apen, vogels en andere dieren om je heen. Klinkt het als een droom? Deze ochtend zal je het meemaken. Na rustig wakker te worden zijn de porters alweer bezig met het maken van een ontbijtje. Verse bananenpannenkoekjes liggen op je te wachten.

Ik heb altijd zo’n respect voor deze gozers en voel me altijd een beetje ‘schuldig’ dat ze bijna alles doen. Als je soms ziet hoe zwaar ze het hebben en altijd vrolijk blijven, dan denk ik wel eens: goh wat klagen wij Nederlanders vaak om niks hè?

Anyway, na het ontbijt is het tijd om het avontuur te vervolgen. Eerst zal dit vooral in de diepe jungle zijn. Onderweg krijg je een lunchpakketje die je op een willekeurige plek in de wildernis kunt opeten.

De gids zal regelmatig naar boven kijken om apen te spotten, zij hebben hier vaak een perfect oog voor

Daarna zal je de plaatselijke Gurah-rivier moeten doorkruisen om uiteindelijk bij meerdere warmwaterbronnen uit te komen. Hier kan je jezelf verfrissen in zowel warme als koude baden die bekendstaan om hun zuiverende werking. Behalve de hot springs is er tevens een waterval om af te koelen.

Terwijl je relaxt en geniet van de weelderige natuur, zetten de gids en porters de al even genoemde plastic tenten op, waar je later die dag in zult slapen.

In de middag kan je met een porter gaan vissen om een verse vis voor de barbecue te vangen. Zulk soort dingen geven mij altijd het ultieme gevoel van vrijheid en avontuur. Na de barbecue zal je overnachten in het opgezette basiskamp, met het meditatieve geluid van de waterval naast je.

 

Dag 3

Vandaag is de laatste dag in de jungle aangebroken. Langzaam ontwaak je en fris je jezelf op in de rivier. Kijk intussen goed om je heen, want je kan zomaar een orang-oetan in de bomen zien slingeren.

Een nog jonge orang-oetan in het Gunung Leuser National Park bij Ketambe

Na het ontbijt is het tijd om terug te keren richting Ketambe. Geniet nog even van de stilte want eenmaal terug in de bewoonde wereld zijn het vooral geluiden van motorbikes en auto’s die je hoort. Eenmaal aangekomen wacht er een auto op je die je terug zal brengen naar het dorp. Daar zal je eerder zo primitief voelende huisje aanvoelen als een enorme luxe. Het lijkt net alsof je wekend bent weggeweest, en eenmaal onder de douche zal je je realiseren hoe speciaal het allemaal was 🙂 .

Op deze afsluitende dag zal je een andere route lopen dan dag 1 en dag 2. Reken erop dat je zo’n 6 tot 7 uur aan het hiken bent.

 

Geen garanties

Het zien van orang-oetans kan niet gegarandeerd worden. Je zult ze waarschijnlijk wel tegenkomen hoor, maar dit is het wild en niet de dierentuin zoals je Bukit Lawang zou kunnen omschrijven. In Ketambe roept en voedt men de dieren niet, waardoor ze veel meer hun natuurlijke gedrag laten zien.

 

Wat neem je mee?

Al het eten en drinken is geregeld. Toch vind ik het zelf altijd fijn om een kleine snack bij me te hebben. Pinda’s zijn een aanrader, ze zijn namelijk compact, voedzaam en vullend.

Verder adviseer ik je het volgende:

  • Goede schoenen met grip. Dit kunnen bijvoorbeeld wandelschoenen of hardloopschoenen zijn. Je komt nogal eens langs steile stukken, een beetje grip is dan wel zo prettig.
  • Muggen- en insectenwerende spray of crème.
  • Zwemkleding.
  • Zowel een korte als lange broek. Als lange broek zou ik voor een legging gaan, daar kan je ook prima in slapen.
  • Een of twee T-shirts en een shirt met lange mouwen.
  • Voldoende sokken en ondergoed.
  • Een handdoek. Een aanrader is een microvezelhanddoek.
  • Eventueel een regenjas of poncho, het kan namelijk behoorlijk gieten in de jungle.
  • Toiletartikelen. Denk aan wc-papier, deo en een tandenborstel.

 

Waar kan je een tour boeken?

Er zijn diverse bedrijfjes waar je je trip door het regenwoud kunt boeken. Aanraders zijn bijvoorbeeld Ketambe Jungle Trekking with Alex, Ketambe Trek & Orangutans Tour, Jhony Jungle Trekking.

Je kunt ook gewoon je trekking bij je accommodatie regelen trouwens. De plekken die ik in het kopje met accommodaties noem bieden allemaal hun eigen jungletochten aan.

 

Wat kost een tour in Ketambe?

Reken op 250.000 IDR (15 euro) tot 500.000 IDR (30 euro) per dag. De uiteindelijke dagprijs is afhankelijk van de grootte van de groep, of je wel of niet overnacht en het nodig hebben van een extra porter. Maar op deze manier weet je in ieder geval wat je kunt verwachten.

Houd er bovendien rekening mee dat je 150.000 IDR (9 euro) betaalt om toegang te krijgen tot het Gunung Leuser National Park.

 

Is er nog meer te doen in Ketambe?

Behalve met een gids de jungle intrekken, kan je ook zelf een wandeling maken. Pas er alleen wel op dat je niet verdwaalt, want je zal niet de eerste zijn die dit overkomt.

Verder heb je de mogelijkheid om een dag te gaan raften. Doorgaans is de rivier vrij kalm, al zitten er wat wildere stukken tussen. Zo’n tour duurt een uurtje of zes en je komt vooral langs -helaas maar waar- palmolieplantages. Voorheen was dit tropisch regenwoud, maar net als op zoveel plekken heeft men hier de bossen gekapt om palmolie te kunnen produceren.

Leuk is dat je aan het eind van de middag opgewacht zult worden door talloze enthousiaste locals. Wees voorbereid, want ze willen maar al te graag met je op de foto 😀 .

 

Waar in Ketambe raad ik je aan om te overnachten?

Qua accommodaties in Ketambe moet je vooral denken aan eenvoudige guesthouses en homestays. Een aanrader om te overnachten is het Leuser Guesthouse.

Wat verder tof is, is om in een jungle-huisje in het Pondok Wisata Guesthouse te slapen. En als je helemaal wilt disconnecten van de wereld, ga dan naar Thousend Hills Ketambe.

Friendship Guesthouse is de bekendste plek en prima om te verblijven. Hier zal je waarschijnlijk de meeste andere reizigers treffen. Daar kan je vragen naar Sabri, hij is een geweldige gids.

 

Kan je pinnen in Ketambe?

Het korte antwoord is: nee. Zorg daarom dat je voldoende cash bij je hebt. De dichtstbijzijnde pinautomaat is in Kutacane, waar bovendien de plaatselijke luchthaven ligt (zie het kopje hieronder).

 

Hoe kom je in Ketambe?

Ten opzichte van Bukit Lawang ligt Ketambe aan de andere kant van het Gunung Leuser National Park, al moet je weten dat dit nationale park gigantisch is. Vanuit Medan ben je al snel 8 tot 10 uur onderweg. Op 45 minuten rijden van Ketambe ligt overigens nog het kleine vliegveldje Kutacane. Susi Air biedt gelimiteerde vluchten aan in een klein propellervliegtuigje vanuit Banda Aceh en Medan.

Ikzelf heb een keer met Susi Air gevlogen en dat was een behoorlijk spannende ervaring, aangezien ik nog nooit in zo’n klein ding had gevlogen en ik een redelijke angst heb voor dit soort vliegtuigjes. Dit was overigens op de Molukken, waar ik van Banda Neira naar Ambon vloog.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw