Mabul Island: een duikparadijsje bij Borneo

In het noordoosten van Sabah op Maleisisch Borneo ligt het duikparadijs Mabul, het eilandje dat behalve de schitterende onderwaterwereld ook bekend is vanwege de pak ‘m beet 2.000 zeenomaden -de Baja Laut- die er leven.

Ben jij een duiker of wil je leren duiken, dan is deze regio een absolute must om naartoe te gaan. En wanneer je in Zuidoost-Azië aan het backpacken bent, is het nog niet eens zo lastig om er te komen.

Vlakbij ligt trouwens ook nog het wereldberoemde Sipadan, door velen omschreven als een walhalla voor duikers. Echter, op Sipadan heb je een speciale permit nodig, terwijl dit voor Mabul niet het geval is.

Kinderen van de zeenomaden aan het spelen in het water

En nog iets…

Wanneer je het woordje ‘eiland’ hoort denk je waarschijnlijk aan bountystranden. Laat ik je alvast uit de droom helpen: daar kom je niet voor naar Mabul. Ik adviseer je om er enkel naartoe te gaan wanneer je komt om te duiken of te snorkelen. De stranden liggen nogal eens vol met afval uit het dorp. Mabul bestaat overigens voornamelijk uit wat eenvoudige duikresorts, plus de dorpjes Mabul en Musu waar de locals wonen.

Lokale huisjes op Mabul, speciaal voor het personeel van het Mabul Smart Divers Resort

Bij aankomst zie je meteen authentieke houten huisjes die op palen gebouwd zijn en kan je avontuur gaan beginnen. Benieuwd geworden? Lees dan verder, want in dit artikel vertel ik je alles over deze boeiende duikbestemming.

 

Duiken rond Mabul

Ik zei het al even, duiken is dé reden waarom je naar Mabul afreist. En daar zal je geen spijt van krijgen. Rond Mabul kunnen vooral muck en macro divers hun hart ophalen. Er liggen zo’n 15 ondiepe duiklocaties, die ieder hun eigen soorten koralen en critters –oftewel opmerkelijke schepseltjes- hebben.

Onder water kom je indrukwekkende vissen tegen

Toffe duikspots bij Mabul zijn:

  • Froggy’s Lair: de beste plek om de vreemdste onderwaterwezentjes (critters) te spotten.
  • Artificial Reef: bij dit rif zal je onder meer voelsprietvissen zien.
  • Eel Garden: een onderwatertuin met verschillende soorten zeealen, maar bijvoorbeeld ook schildvissen en koraalgarnalen.
  • Sea Ventures: hier kan je naaktslakken, krokodillevissen, hengelaarsvissen, steenvissen en murenen verwachten.

Het buureiland Sipadan staat overigens meer bekend vanwege de vele schildpadden, ontelbaar veel langszwemmende vissen zoals barracuda’s en grote exemplaren waaronder hamerhaaien. In Sipadan doe je vooral wall dives.

Tours boek je eenvoudig online of bij je accommodatie of duikschool in Semporna. Scuba Junkie is een duikresort op Mabul waar je online je trip kunt reserveren.

 

Snorkelen rond Mabul

Behalve duiken is tevens snorkelen een optie rond Mabul. Je zal getrakteerd worden op kleurrijke koralen en zeeschildpadden. Ook heb je de kans om ronduit aparte wezens te spotten die je bij de muck diving-locaties tegenkomt.

Weet alleen dat zowel duiken als snorkelen in deze regio verre van goedkoop zijn, al valt snorkelen nog wel mee. Voor een dagtrip moet je denken aan prijzen rond de RM 140, omgerekend ongeveer 30 euro. Ga je liever op een meerdaagse excursie, dan wordt het al snel vrij prijzig. Denk bijvoorbeeld aan een 3D2N-trip die RM 665 kost. Omgerekend is dit zo’n 139 euro, voor 3 dagen dus. Hier zit trouwens wel alles bij inbegrepen, dus ook snorkel-uitrusting, eten en drinken.

Ga je echt voor low budget? Dan kan je beter naar de Perhentians of Tioman gaan om te snorkelen.

 

Support de lokale community

De Nemo Island Shell Fish Shop

Het is altijd fijn om wat terug te kunnen doen voor de locals toch? Helemaal als ze wel wat geld kunnen gebruiken. Een gaaf initiatief dat bewoners van Mabul Island hebben opgezet is de Nemo Island Shell Fish Shop, waar je allerlei souvenirs kunt kopen.

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn het voornamelijk schelpen die ze er verkopen. Sowieso is het leuk om hier eventjes naar binnen te lopen en een praatje te maken met de aardige vrouw die er werkt.

Lief 🙂

En als je dan in de winkel staat, kan het zomaar zo zijn dat er bij het openstaande raamluik een vet schattig kindje lachend naar je kijkt 😀 .

 

De zonsondergang vanaf de pier

Het bekijken van de zonsondergang is de perfecte afsluiter van je dagtour

Aan het eind van de middag is de pier -oftewel de aanlegsteiger- van Mabul dé spot waar mensen bijeenkomen om een schilderachtige zonsondergang te zien. Dus, als je na je duik- of snorkeltrip terugkomt en jezelf lekker hebt opgefrist, neem dan je camera mee en pak er een kokosnoot of biertje bij om van al het moois te genieten.

 

Combineer de Semporna-eilanden met elkaar

De Semporna-eilanden bestaan uit onder andere Mabul, Sipadan, Sibuan, Mataking, Kapalai, Mantabuan, Siamil en Pom Pom . Wanneer je een meerdaagse duiktour boekt of gaat leren duiken, bezoek je de beste plekken rond deze eilanden vaak allemaal.

Wat leuk is, is om een dagje te gaan eilandhoppen naar de diverse eilanden die in de buurt van Mabul liggen.

Behalve snorkelen is ook zwemmen in het kristalheldere water heerlijk om te doen

Er kunnen tochten worden geregeld naar bijvoorbeeld Sipadan, Mataking, Pom Pom en Kapalai. Bovendien kan je richting het Tun Sakaran Marine Park varen. Hier vind je acht eilanden en twee kleine riffen, meer dan 500 vissoorten en prachtige koralen.

 

Welke accommodaties op Mabul raad ik je aan?

Gezien de beperkte beschikbaarheid en de grote belangstelling voor accommodaties op Mabul, adviseer ik je om je slaapplek op voorhand te regelen. Boek je een volledig verzorgde trip in Semporna of online, dan is dit echter niet nodig.

Simpelweg naar Mabul reizen en daar wat boeken raad ik je niet aan. De kans is namelijk aanwezig dat er geen bed meer voor je is. In dat geval zal Semporna op het vasteland van Borneo waarschijnlijk je enige optie zijn. Op Mabul betaal je echter wel een stuk meer voor dezelfde (of lagere) kwaliteit kamers, al is dit op eilanden altijd het geval.

Het is wel echt de moeite om een of meerdere nachten op Mabul te blijven slapen. Zo leer je het eiland een beetje kennen, kan je een wandeling door de dorpjes maken en de zeenomaden leren kennen en genieten van mooie zonsondergangen.

Het verbluffende uitzicht vanaf het Mabul Smart Resort

Een fijne en wat exclusievere plek om te overnachten is Mabul Water Bungalows. Ook Spheredivers Scuba & Leisure en het Smart Divers Resort zijn accommodaties die ik je kan aanraden. Speciaal voor backpackers is er Mabul Backpackers, waar je in een stapelbed terechtkunt. Maar ik zeg het je alvast: verwacht hier geen luxe of zo.

 

Wat is de beste reistijd om Mabul te bezoeken

Goed nieuws, je kunt Mabul namelijk het hele jaar door bezoeken. In tegenstelling tot het vasteland van Maleisië kent men in deze regio geen uitgesproken regenseizoen en moessons. Op en rond Borneo geldt min of meer de regel dat er altijd wel een buitje kan vallen.

Toch wordt mei tot en met september doorgaans als beste reisperiode beschouwd om naar Mabul te gaan, al zou ik hier niet te zwaar aan tillen. Een vriendinnetje van me is er onlangs in november geweest en heeft het helemaal super gehad.

 

Hoe kom je op Mabul?

Het lokale leven op Mabul

Mabul ligt op 20 minuten varen van het populaire duikeiland Sipadan. Vanuit Semporna doe je er zo’n 45 minuten over.

Om in Semporna te komen kun je vanuit Kuala Lumpur in krap 3 uur naar Tawau vliegen. Vanuit daar reis je in 1,5 uur naar de stad. Vanuit Sandakan ben je met de bus krap 5 uur onderweg. Een andere optie is om de bus te pakken vanuit Lahad Datu bij de Danum Valley Conservation Area (2 uur reizen).

Haal het maximale uit je reis door Maleisië

Ga jij backpacken in Maleisië? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Maleisië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Maleisië en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw