Het is vijf uur ’s ochtends en nog pikkedonker als Jurgen, een studievriend waarmee ik een tijdje samen reis, en ik gapend in de minivan richting Kuala Besut stappen. Gisteren hebben we de knoop doorgehakt om naar de Perhentian Islands te gaan. We hebben behoefte aan mooie stranden, iets wat we hier op Penang totaal niet hebben gezien. Met Teluk Bahang als absolute dieptepunt.
De tocht per speedboot uren later hakt er flink in, zo heb ik het nooit eerder meegemaakt. Ik voel me voor het eerst angstig op het water. Wij en alle inzittenden zijn compleet doorweekt van de overslaande golven en naast me kotsen twee mensen alle ellende eruit.
Als het witte strand van Perhentian Kecil -een van de Perhentians- omsingeld door helder water met dobberende, gekleurde houten bootjes een poosje daarna in zicht komt, is datgene waar ik vurig op had gehoopt werkelijkheid geworden: dit is het paradijs dat we zochten.
Je hebt er vast al wel eens over gedroomd: zo’n typisch eiland met witte stranden, palmbomen en een azuurblauwe zee. De Perhentian Islands, kortweg de Perhentians, aan oostkust van Maleisië voldoen volledig aan deze beschrijving. Toen ik hier voor het eerst kwam in 2012 zag ik het onmiddellijk: paradise it is!
Weet je wat ik er behalve het bounty-gevoel zo fijn vind? Dat je alles lekker kunt lopen, iets wat op een veel groter eiland zoals Tioman onmogelijk is. De onverharde paden houden verkeer bovendien ver weg, het zorgt voor heerlijke rust.
Toegegeven, het is er anno 2024 een stuk toeristischer geworden dan destijds, maar nog altijd is het een topbestemming als je van stranden, relaxen, snorkelen en bijvoorbeeld duiken houdt. Op zoek naar vertier? Gezellige avondjes met vuurshows brengen je in de echte eilandsferen.
Indien jij binnenkort naar de Perhentians gaat ben je hier op het juiste adres. In deze gids vertel ik je namelijk alles over de avonturen die ik er beleefd heb. Ik behandel met name Perhentian Kecil, het populairste eiland van de cluster. Verder geeft ik tips op het gebied van wat er te doen is, leuke accommodaties en eettentjes en bereikbaarheid. Ook bespreek ik de kosten die je kunt verwachten.
Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in Maleisische ringgit (RM) Op het moment van schrijven is de koers RM 5 = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.
Over de Perhentian Islands
Zoals je misschien al is opgevallen heb ik het over ‘Perhentian Islands’, wat inderdaad meervoud is. Het gaat dan ook om meerdere eilanden, die vlak voor de oostkust van Maleisië liggen: Perhentian Kecil en Perhentian Besar zijn hiervan de meest bekende. Alle eilandjes samen -vijf- hebben een oppervlakte van 15.35 km2. Lekker compact dus!
Perhentian Kecil is het eiland dat ik voornamelijk zal bespreken. Dit omdat het dé plek is die backpackers aantrekt. Ze is bedekt met tropisch regenwoud, er liggen fraaie en verborgen stranden, ’s avonds is er volop gezelligheid en door de bossen sluipen opzienbarende monitor lizards rond. Je kunt er bovendien erg goed snorkelen en duiken.
Perhentian Besar is een ietsje groter en duurder eiland waar eerder de wat oudere mensen en families op afkomen, of bijvoorbeeld stelletjes die op huwelijksreis zijn. Op Perhentian Besar vind je daarom talrijke resorts en luxere vakantiebungalows. Toch heb je er tevens budgetaccommodaties en diverse idyllische strandjes. Zodoende zal ik eveneens Perhentian Besar kort de aandacht geven.
‘Besar’ betekent overigens ‘groot’ en ‘kecil’ ‘klein’. Het zal je daarom niet verbazen dat Perhentian Kecil kleiner is dan Perhentian Besar.
Voor de rest horen er nog drie onbewoonde en piepkleine eilandjes bij de archipel: Susu Dara, Seringgi en Rawa.
Anno 2024, werkt men nog altijd met generatoren op beide eilanden. Hierdoor zal er niet de hele dag elektriciteit zijn, al wordt dit beter en beter. Voor meer zekerheid qua internet kun je in ieder geval beter een simkaart aanschaffen. Of misschien is dit wel het uitgelezen moment om een tijdje te detoxen? Het niet (continu) online zijn en het eilandleven vol overgave ervaren heeft zo z’n charme en is bovendien goed voor je. We zitten al genoeg achter schermen, ja toch?
Activiteiten en bezienswaardigheden op de Perhentian Islands
Wat te doen op de Perhentians, en in het bijzonder op Perhentian Kecil? Er zijn heel wat leuke en avontuurlijke dingen die je op het eiland kunt ondernemen. Hieronder deel ik mijn favoriete activiteiten, ook voor Perhentian Besar.
Relax en feest op het mooie Long Beach
Relaxen op Long Beach met een boekje erbij, dit is wat wij de eerste dagen deden. Af en toe even voetballen voor het water en de hoge golven induiken. Het is echt een ideale plek om tot rust te komen en dingen te doen waar je in hectische steden als bijvoorbeeld Bangkok of Kuala Lumpur niet aan bent toegekomen.
En als je boek uit is, dan loop je gewoon even naar een boekwinkel op Long Beach of Coral Bay om een nieuwe te halen. Vaak geldt het principe wat in bijna heel Zuidoost-Azië het geval is: je kunt jouw exemplaar ruilen tegen een andere, vaak plus een geringe bijbetaling.
Zo besloot ik mijn boek (de titel ben ik even kwijt) te ruilen tegen een die helemaal bij de setting paste: The Beach, het bekende verhaal geschreven door Alex Garland wat zich deels afspeelt op het Thaise Koh Phangan. Heerlijk om in weg te dromen wanneer je zelf op het strand ligt…
Wat ik verder regelmatig deed was hardlopen op het strand. Verfrissend, zo aan het eind van de middag bij de ondergaande zon. Daarna afkoelen in de zee, douchen en fris aan de avond beginnen.
Op Long Beach is in de avonduren veel (live)muziek en (budget)toeristen komen dan bijeen om gezellig wat te drinken. Vuurshows zoals op de foto hierboven te zien zorgen voor een gave sfeer, sfeer die je alleen op eilanden vindt.
Ten slotte is de wandeling van 30 tot 40 minuten naar de Windmill Pier gaaf om te doen. Let wel op, want de staat van de geërodeerde trap is erbarmelijk. Check daarom goed of het op het moment waarop je er bent verantwoord is om de klim in te zetten. Boven heb je een weids uitzicht op het turquoise water.
De laatste jaren is Long Beach overigens wel beduidend drukker geworden. Het is, net als toen ik er in 20212 was, hét strand waar backpackers naartoe gaan. Coral Bay is daarentegen een stuk rustiger.
Check de zonsondergang op Coral Bay
Coral Bay, aan de westkant van Perhentian Kecil, is de perfecte spot om de zonsondergang te bewonderen. Ga als de avond valt lekker zitten bij een van de strandbars, bestel een vis van de barbecue met een pilsje erbij en geniet vervolgens van het schouwspel dat zich voor je neus voltrekt.
De zonsopgang is aan te raden bij Long Beach. Ik heb deze gezien toen ik in de vroege ochtend het eiland verliet. Schilderachtig mooi!
Ga ook naar de minder bekende stranden
De bekendste stranden van Perhentian Kecil zijn Long Beach en Coral Bay. Maar rond het eiland liggen nog tal van andere minder bekende baaitjes die je zeker ’s gezien wilt hebben.
Ten noorden van Coral Bay vind je Romantic Beach, Landing Beach, Adam and Eve Beach en Turtle Beach. Stuk voor stuk aanraders. Allen kan je ze zowel per voet als per boot bereiken. De wandeling van Long Beach naar Adam and Eve Beach is bijvoorbeeld leuk om te doen. Terugkomend op Turtle Beach: hoewel de naam anders doet vermoeden, zal je hier geen schildpadden treffen.
Ga je de andere kant op, dan heb je onder andere Petani Beach en Mira Beach om een kijkje te nemen. Je komt erlangs bij de hike van Coral Bay naar het vissersdorp, die ik verderop bespreek.
Spring in een kajak
Een coole activiteit om op je lijstje te zetten is kajakken. Je huurt er een voor RM 60 tot RM 80 per dag, zowel op Long Beach als op Coral Bay.
Gaaf is om op Long Beach in een kajak te stappen en het hele eiland rond te drijven. Hiervoor moet je 3 tot 5 uur uittrekken.
Vanaf Coral Bay is het tof om ofwel richting het noorden ofwel richting het zuiden te peddelen. Onderweg kom je langs idyllische baaitjes en stukken weelderige jungle. Neem ook je snorkelspullen mee, want de koralen zullen al snel mooier worden wanneer je de kust achter je hebt gelaten.
Ga eilandhoppen en snorkelen
Een must-do als je op het eiland bent is snorkelen en eilandhoppen. Bij de Perhentian Islands heb ik mijn eerste snorkelervaring ooit gehad. Nu ik meer ervaring heb, kan ik zonder twijfel zeggen dat de Perhentians tot m’n favoriete spots behoort om de zeebodem af te speuren. Ze wordt niet voor niets tot een van de betere duik- en snorkelspots van heel Maleisië gerekend.
Je stapt in de ochtend op een bootje en wordt onderweg middenin de zee gedropt op tig interessante plekjes. Onder meer bij Shark Point en Tanjung Basi. Zo heb ik schildpadden, haaien en vissen gezien in alle kleuren van de regenboog. Ze kwamen vaak in grote hoeveelheden op me afzwemmen trouwens 😀 . En dan heb ik het nog niet eens gehad over de best wel kleurrijke koralen die je er vindt. Dit mag je niet gemist hebben.
Tip: je kunt op verschillende plekken een snorkeltrip boeken. Dit kost vandaag de dag RM 100 tot RM 150, afhankelijk van welke excursie je boekt. Wil je alleen een snorkelsetje huren, dan betaal je RM 20
Behalve een tour kun je bij Long Beach evengoed vanaf het strand in het water lopen en gaan snorkelen. Je hebt dan grote kans op het zien van verschillende vissen, al is het koraal niet bijster boeiend. Daarnaast is de onderwaartse stroming soms nogal heftig.
Snorkelen vanaf het strand kun je evengoed doen bij de diverse strandjes die je tegenkomt als je de jungle gaat verkennen (zie verder). Bij Coral Bay raad ik je snorkelen niet aan, hier ligt veel dood koraal wat tevens pijnlijk is voor je voeten. Voor je het weet verwond je jezelf en heb je wekenlang nodig om te herstellen.
Ga duiken
Naast snorkelen is ook duiken een activiteit waarvoor veel backpackers naar de Perhentian Islands komen. Mocht je je PADI nou nog niet hebben behaald, is dit de perfecte spot in Maleisië om ervoor te gaan. Behalve de prachtige onderwaterwereld rondom de eilanden, is Perhentian Kecil namelijk een relatief goedkope plek om je certificaat te halen of een losse duik te nemen.
Op Coral Bay, Long Beach en ook Perhentian Besar stikt het van de duikscholen om je duikbrevet te halen. Uitstekende duikscholen zijn Ombak Divers, Matahari Divers, Ohlala Divers, Turtle Bay Divers, Bubbles en Anti Gravity Divers.
Per duik betaal je doorgaans niet meer dan RM 100. De gangbare prijs voor je Open Water Course is RM 1.260, da’s minder dan 250 euro!
Vaar naar Turtle Beach voor onvergetelijke momenten
Pak ’s avonds de boot naar Turtle Sanctuary Beach op Perhentian Besar, om schildpadden eieren te zien leggen en om babyschildpadden te spotten die zich een weg naar de zee banen. Met een beetje geluk zie je verschillende schildpadden holletjes maken voor hun eieren. Het is zeer indrukwekkend om de reuze-schildpadden van zo dichtbij te kunnen zien. Er is tevens een opvangcentrum aanwezig voor de beestjes. Hier werken diverse vrijwilligers. Misschien iets voor jou?
Dit strandje is bovendien een veelgemaakte stop bij de verschillende duik- en snorkeltrips die vanaf beide Perhentians worden georganiseerd. Bovendien kan ik wel zeggen dat dit een van de mooiere stranden is die je in de omgeving zult zien. Snorkelen is er trouwens ook super om te doen.
Trek de jungle in
Buiten de openbaringen onder water kent Perhentian Kecil ook prachtige jungle om urenlang doorheen te banjeren.
Zo besloot ik op een dag om op avontuur te gaan en Long Beach voor een poosje te verlaten. Ik liep de intussen bekende weg naar Coral Bay en belandde in de dichte jungle. Dit is precies waar ik naar op zoek was: avontuur in de breedste zin van het woord.
Let onderweg goed op, je kunt namelijk verschillende vogelsoorten, varanen, apen en vleermuizen spotten. Zelf ben ik een sluipende varaan tegengekomen met het kenmerkende slangentongetje dat ze hebben, je ziet ‘m op de bovenstaande foto.
Het is vrij simpel om in deze jungle te komen trouwens. Je loopt het strand van Coral Bay af in de richting van het vissersdorpje op Perhentian Kecil. Als je niet weet waar je heen moet, vraag dan even de weg bij een van de bars op Coral Bay. Het kan eigenlijk niet missen.
Tijdens deze hike kom je als eerder gezegd langs verschillende verlaten strandjes, onder meer Petani Beach, Mira Beach, Impiani Beach en Aur Beach. Een ding staat vast: toeristen ga je hier niet tegenkomen. Wél zie je regelmatig locals die een lijntje uitgooien, hopend op een lekker maaltje.
Bezoek de Fisherman Village
Als je de weg door het regenwoud hebt afgelegd, kom je vanzelf uit bij het meest zuidelijke puntje van Perhentian Kecil. Je bent dan in de Fisherman Village van het eiland. Hier krijg je een kijkje in het leven van de locals, zo staat er een school, een moskee, een lokale supermarkt en diverse restaurantjes die gerund worden door families.
Maak zeker een praatje met de lieve bewoners, en eet wat bij een lokale eetgelegenheid. Wat me ook opviel, was het grote politiebureau dat je bij aankomst in het dorp aan je linkerkant ziet.
Tip: als je wilt kun je vrijwilligerswerk doen in het dorpje. De organisatie Fuze Ecoteer biedt verschillende projecten aan: van het geven van Engels tot aan het creëren van broedplaatsen voor schildpadden bij Turtle Beach.
Oh ja, wat ik deed is een grote pot pindakaas en Nutella kopen, aangezien ze in het vissersdorpje een stuk goedkoper waren dan bij Coral Bay of Long Beach. Dit geldt voor alle supermarktartikelen, dus sla je slag.
Heen en terug is het om en nabij de 6 kilometer en 2 uur wandelen.
Wil je niet lopen? Dan kun je tevens een watertaxi nemen vanaf Coral Bay. Dit kost je meestal RM 15.
Overweeg een uitstapje naar Pulau Redang
Pulau Redang, ofwel Redang Island, is omgeven met talrijke duikspots en daarmee een toplocatie voor onderwatersport. Het eiland zelf is vooral gericht op de luxere reiziger, heel anders vergeleken met Perhentian Kecil.
Wil je naar deze tropische oase dan loopt de route via het grotere broertje Perhentian Besar. Ga daar naar Mamas Chalet. Zij organiseren dagelijkse boot-trips naar Redang voor RM 90 per persoon. Je zult wel voldoende mensen moeten hebben.
Vanaf Perhentian Kecil kun je ook kiezen voor een dagtrip trouwens, al is zo’n excursie niet persé goedkoop. Reken op RM 700 tot RM 1.000 voor de hele boot, dus niet per persoon. Hierbij raad ik je aan om het eilandje Pulau Lang Tengah aan de planning toevoegen.
De overtocht duurt 1 uur.
Overigens bezoek je tijdens sommige snorkeltochten tevens Pulau Redang. Tijdens onze excursie stopten we er voor een lunch op het strand.
Ontdek Perhentian Besar
Nu is Perhentian Besar misschien geen paradijs voor (party)backpackers en meer gericht op stelletjes en vakantiegangers, maar als je de tijd hebt is het absoluut de moeite om er een kijkje te nemen.
Het mooie Teluk Dalam is een perfect strand indien je van rust en ontspanning houdt. Misschien zelfs wel de beste plek op dat gebied, al zullen Romantic Beach en Teluk Keke je evenmin teleurstellen. Main Beach is een tikkeltje levendiger, maar niet te vergelijken met Long Beach op Perhentian Kecil. Voor ik het vergeet: aan de noordkant bij de rotsen is het snorkelen daar top.
Een andere tip die ik voor je heb is het bekijken van schildpadden op het al besproken Turtle Beach.
Ga ook langs bij de zoetwaterbron Lata Air Berani, een spirituele plaats om een wens te doen terwijl je jezelf doucht met het water uit de bron.
Voor duikers en snorkelaars is Shark Point een niet te missen spot. Zoals de naam al verklapt kun je hier haaien van dichtbij zien. Wees niet bang, het zijn ongevaarlijke rifhaaien.
Om op Perhentian Besar te komen pak je een watertaxi. RM 25 is de gangbare prijs voor een enkeltje. Handig is om een retourprijs af te spreken, je kunt dan veelal een beetje korting bedingen. Tijdens de snorkeltocht kom je er trouwens ook.
Wat zijn aanraders qua eten en drinken op de Perhentian Islands?
In dit gedeelte deel ik mijn favoriete eettentjes op Perhentian Kecil en Besar. Bereid je voor op verse vis van de barbecue en heerlijke fruitshakes.
Eten en drinken op Long Beach (Perhentian Kecil)
Op Long Beach vind je tal van restaurantjes die vrijwel dezelfde menu’s serveren. Sommige van die eetgelegenheden hebben tevens een barbecue met vers gevangen vis op het hoofdmenu. Denk aan inktvis, garnalen en andere lekkernijen uit de zee. Ik heb er zelfs haai zien liggen, maar zoiets laat ik zelf liever aan me voorbijgaan.
Een aanrader is het Chillout Café, dat je iets verderop vindt. Ja, het is duurder dan gemiddeld, al vind je dit prijsverschil terug in de smaak. Het is een van de beste plekken om te eten op heel Long Beach, als je het mij vraagt.
Wanneer het donker begint te worden gaan op Long Beach de fakkels aan en ontstaat een gezellige en gemoedelijke sfeer. Er is altijd wel wat te doen. Verwacht trouwens geen tweede Koh Phangan, Koh Phi Phi (naar mijn mening erg overrated) of iets dergelijks. Het gaat er allemaal veel gemoedelijker aan toe.
Je hebt diverse bars om te chillen en een biertje of de onder backpackers beruchte monkey juice te drinken. Een aanrader is bijvoorbeeld Joe’s Perhentian. Al is het vooral een kwestie van zelf het strand afstruinen en kijken waar het feestje van de dag plaatsvindt.
Eten en drinken op Coral Bay (Perhentian Kecil)
Een aanrader om te gaan eten op Coral Bay is Ewan’s Place. Je hebt hier behalve goede bungalows ook heerlijke gerechten. Pluspunt is verder de snelle wifi en het zeer vriendelijke personeel.
Nog een absolute aanrader is Rosemarry Cafe. Mijn favorieten in deze tent zijn de ‘nasi rosemary’ en de krokante kipburger.
Al met al wil ik je aanraden om over Coral Bay te lopen en bij een spot te gaan zitten die je bevalt. Gewoon op de ouderwetse manier dus 🙂 . Keuze genoeg in elk geval.
Eten en drinken op Perhentian Besar
Nia Cafe is een van Besars beste plekken om een hapje te eten. Je zit er direct aan het strand. Leuk is bovendien dat het een door een lokale familie gerunde tent is. Probeer sowieso de ‘roti canai’ met banaan en chocola, echt superlekker!
Een eindje verderop is Cócteles Dani een aanrader voor een drankje. Ze maken er heerlijke cocktails en hebben ijskoude biertjes voor je. Uitkijkend op de zee is het genieten geblazen.
Waar op de Perhentian Islands raad ik je aan om te overnachten?
Ik adviseer je om je slaapplek op voorhand te boeken, aangezien het aanbod niet heel groot is maar de vraag juist wel. Moet je dit bij aankomst nog regelen, dan maak je het jezelf onnodig lastig. Al vind je meestal wel iets hoor.
Lang niet iet alle guesthouses kun je online boeken trouwens, zeker de echte low-budget-plekken niet. Het gaat hier om huisjes die veelal van ellende uit elkaar vallen, check de foto hierboven maar haha. Heb je echter weinig nodig, zal je je er wel redden. Loop een rondje op Long Beach en vraag of er een slaapplek beschikbaar is, zoals we dat back in the days deden 🙂 .
Echte hostels heb je niet op de Perhentians, al zijn er wel enkele plekken met slaapzaaltjes.
Op de eilanden betaal je relatief veel voor wat je krijgt. Waar je in Kuala Lumpur een prima kamer in een budgethotel hebt voor RM 80, kom je op Perhentian Kecil voor datzelfde bedrag in een krot terecht.
Accommodatie op Long Beach (Perhentian Kecil)
Wij kwamen uiteindelijk uit bij enkele Chempaka Chalets naast het bekende Rock Garden Resort, dat aan de uiterste rechterkant van Long Beach ligt als je met je hoofd naar de zee staat. Vandaag de dag betaal je er RM 80 per nacht. in 2012 was dit nog RM30…
Voor dit geld moet je, zoals ik al zei, niet te veel verwachten. Maar we hadden wel ons eigen hutje, twee matrassen, elektriciteit (vanaf de avond), een ventilator voor de verkoeling en een klamboe. Persoonlijk heb ik ook niet meer nodig, zeker niet als je binnen luttele seconden naar het strand loopt en kunt neerploffen op een strandstoel 🙂 . De kwaliteit is in 2024 niet bepaald vooruit gegaan. Je kunt er zelf een kijkje nemen om te beslissen of je er wilt tukken.
Verder kan ik je Matahari Chalets aanraden, althans indien je niet te veel wil uitgeven aan je verblijf en toch op een goede locatie wilt zitten. De prijzen voor bungalows beginnen bij RM 80. De kamers zijn echter verre van fijn, jarenlang achterstallig onderhoud is duidelijk te merken. Low-budget betekent op Perhentian Kecil ook echt low-budget. Ze hebben er tevens een slaapzaaltje om te pitten.
Aangezien de bovenstaande twee verblijven wel erg aan de spartaanse kant zijn, is het misschien beter om ietsje meer uit te geven zodat je enig comfort hebt.
Prima kamers aan het water vind je bijvoorbeeld bij OCEANBOYS INN.
Is slapen in een tentje op het strand wat je wilt? Check dan Long Beach Camp, een toffe ervaring!
De meest comfortabele accommodatie is zonder twijfel BuBu Villa. Hier dompel je jezelf onder in luxe en zal het je aan weinig tot niets ontbreken. Ook het verwandte Bubu Resort is een uitstekende keuze in het geval je comfort zoekt.
Accommodatie op Coral Bay (Perhentian Kecil)
Een betaalbare optie die ik je kan aanbevelen op Coral Bay is het eerdergenoemde Ewan’s Place. Je hebt er leuke hutjes op palen voor een redelijke prijs. Bijkomend voordeel is dat je ze uitstekende wifi en 24/7 elektriciteit bieden. En da’s lang niet overal zo.
Als alternatief is er het Maya Resort. Je verblijft in een eenvoudige bungalow op slechts 20 meter van het water. Je kunt tevens gebruikmaken van de grote binnentuin die bij de guesthouse hoort. Het personeel is erg behulpzaam, handig voor planning van je activiteiten of verdere reis door Maleisië.
Ook deze plekken zijn overigens niet via internet te boeken. De ietsje luxere accommodaties, zoals het Ombak Dive Resort en het Senja Bay Resort kun je wel online reserveren.
Mocht je nou niets anders willen dan pure luxe, dan is het Perhentian Marriott Resort & Spa een geweldig plek om je vakantie in stijl door te brengen. Ja je leest het goed, het Marriot op de Perhentians, wie had dat ooit gedacht?
Accommodaties op alternatieve locaties (Perhentian Kecil)
Verblijf je graag op een heerlijk rustig baaitje? In dat geval is D’Lagoon op Teluk Kerma in het noordoosten een absolute aanrader. Zowel qua verblijf als qua prijs. Vanaf je hutje loop je zo het water in om te snorkelen 🙂 .
Ook Chomel Chalet in het zuidwesten is een coole spot. De accommodatie heeft zowel dorms als knusse chalets en de eigenaren zijn erg aardig. Je hebt er je eigen privéstrandje en het is er rustig. Long Beach is zo’n 25 minuten wandelen.
Lijkt het je tof om in het vissersdorp te verblijven en het lokale leven te ervaren? Daar heb je het goed beoordeelde Perhentian AB Guest House. Voor budgetreizigers is de Fisherman Village sowieso een aanrader, aangezien alles er stukken goedkoper is. Je zit er daarentegen wel ver van de reuring op Long Beach.
Accommodaties op Perhentian Besar
Een prima guesthouse met zowel kamers als slaapzalen en daarmee ideaal voor backpackers is Ketapang House.
Heb je iets meer te besteden, dan is Suhaila Palace een heerlijke plek om te verblijven.
Direct je accommodatie boeken
Wil je zekerheid hebben en alvast op voorhand een leuke accommodatie reserveren? Boek dan direct via Booking.com. Check wel even goed of de slaapplek die je voor ogen hebt op Perhentian Kecil of Perhentian Besar ligt.
Bekijk alle accommodaties op de Perhentian Islands
Hoeveel dagen raad ik je aan om op de Perhentian Islands te blijven?
Om op de Perhentian Islands te komen moet je best een behoorlijke reis maken. Bovendien kom je erheen om te relaxen, schat ik zo in.
Trek daarom in elk geval 4 volle dagen uit om er te vertoeven en een aantal van de hierboven besproken activiteiten te ondernemen.
Zelf ben ik er overigens 2 weken gebleven, super 🙂 . Naderhand ben ik naar Kuala Lumpur getrokken om m’n reis te vervolgen richting het groene wonder van Maleisië: de Cameron Highlands.
Hoe zit het met transport op de Perhentian Islands?
Op beide eilanden zal je het meeste te voet doen.
Scooters en auto’s heb je er (gelukkig) niet, het zorgt voor een heerlijke stilte.
Het enige type vervoer om gebruik van te maken zijn de taxiboten die je naar je gewenste locatie kunnen varen. Zo’n rit kost je RM 15 tot RM 25.
Kun je pinnen op de Perhentian Islands?
Zoals op veel eilanden in Azië heb je ook op de Perhentians geen mogelijkheden om te pinnen. De dichtstbijzijnde pinautomaat vind je op het vasteland in Kuala Besut.
Ik raad je aan om in de plaats waar je vertrekt (bijvoorbeeld Kuala Lumpur) voldoende geld af te halen voor je verblijf. Creditcards worden, op een aantal uitzonderingen na, nagenoeg nergens geaccepteerd.
Nog wat tips voor de Perhentian Islands
- Houd je aan de waarschuwingsvlaggen op het strand, met name op Long Beach. Toen ik er was, zijn er namelijk meerdere Japanse toeristen meegenomen door de gevaarlijke stroming en uiteindelijk verdronken. Zelf merkte ik ook dat het behoorlijke risico’s heeft om te ver het water in te lopen. Het wordt namelijk vrij snel diep en de stroming onder water is sterker dan ik ooit heb gevoeld. Kijk daarom uit met zwemmen, zeker omdat de golven erg hoog kunnen zijn en je makkelijk ‘meegezogen’ kunt worden. Zorg in ieder geval dat je niet te diep gaat en altijd kunt blijven staan. Ik geef toe: springen in de hoge golven van Long Beach is geweldig, maar gezien het geringe toezicht en de risicovolle stroming niet zonder gevaar. De golven waren zó immens, waardoor ik zelfs uit het water ben geroepen door de lokale strandwacht.
- Men maakt op de meeste plekken gebruik van generatoren, waardoor je niet altijd de garantie hebt op 24/7 elektriciteit . In tal van restaurants en accommodaties is er overdag desalniettemin wel gewoon elektriciteit aanwezig. Doe in ieder geval even navraag bij het guesthouse waar je wilt gaan verblijven.
- Wifi is er lang niet bij iedere accommodatie of restaurant. Wel vind je op het eiland een aantal spots om te internetten, die overigens bizarre tarieven rekenen: minimaal RM 25 per uur. Indien je niet afhankelijk wilt zijn van wifi, kun je in bijvoorbeeld Kuala Lumpur een simkaartje kopen met een internetbundel. Qua bereik adviseer ik je om voor de providers Celcom of Hotlink te kiezen. Weet wel dat je niet overal goed bereik zult hebben.
- Zonnebrandcrème, strandspullen en bijvoorbeeld pindakaas en Nutella zijn erg prijzig op de Perhentians. Koop dit soort spullen daarom beter op het vasteland en anders in de Fisherman Village. Sowieso is alles daar goedkoper.
- Ook alcohol kun je vanaf het vasteland meenemen om geld te besparen.
- Weest voorbereid op muggen. Heel veel muggen. Dit verwacht je misschien niet zo snel aan zee, maar ze vliegen er in overvloed. Als de zon ondergaat beginnen ze te komen. Wanneer ik me niet had ingesmeerd, werd ik tijdens het avondeten langs alle kanten aangevallen door deze bloedirritante insecten.
- Download Maps.me voor de meest gedetailleerde kaart. Hierop vind je bijvoorbeeld de route van Coral Bay naar de Fisherman Village, terwijl die op Google Maps niet zichtbaar is.
Zijn de Perhentian Islands duur?
Een typisch iets wat je nogal eens hoort is dat de Perhentian-eilanden duur zijn. En inderdaad, je betaalt meer dan in bijvoorbeeld Kuala Lumpur voor wat je krijgt. Maar goed, nagenoeg ieder eiland wat ik ken is duurder vergeleken met vasteland. Niettemin hoeft het heus allemaal niet zo prijzig voor je uit te vallen hoor. Denk aan RM 120 tot RM 160 per dag als backpacker zijnde.
Qua accommodaties moet je denken aan prijzen startend vanaf RM 70 per nacht. Daarvoor beland je in een basic-hutje zonder enig comfort. Vanaf RM 130 krijg je ietsje meer luxe en voor dagtarieven van RM 300 ben je er zeker van geen kakkerlak in je kamer tegen te komen 😉 .
Persoonlijk vind ik het eten op Perhentian Kecil een stuk minder dan bijvoorbeeld op Penang of in Kuala Lumpur. Al geldt dit niet voor de seafood, die is ronduit fantastisch.
Maar de eenvoudige noodle- en rijstgerechten waren wat mij betreft van mindere kwaliteit dan in andere delen van het land. Gezien het feit dat je op een eiland bent, liggen ook de prijzen hoger. Ga uit van het dubbele vergeleken met Kuala Lumpur.
Houd je het bij de Maleise keuken, reken dan op RM 10 tot RM 15 voor een gerecht. Westerse gerechten zijn een tikkeltje prijziger, denk hierbij aan een hamburger met friet voor RM 25.
Alcohol is net zoals in de meestel delen van Maleisië duurder vergeleken met andere landen in Azië. Voor een blikje bier betaal je bij de meeste barretjes zo rond de RM 12. Een fles water kost je RM 4 en een fruitshake RM 6
Aangezien wij in de ochtend meestal geen zin hadden in rijst, maar gewoon in een simpele boterham met pindakaas of Nutella, kocht ik in een minimarkt op Long Beach meestal een brood met wat beleg. Echter, verwacht geen hoogstaande banketwerken: het is dat typische witte, kleffe brood wat je in Azië vindt. Weinig vullend en niet bepaald gezond. Toch was het op dat moment voor ons een goede afwisseling.
Wat is de beste reistijd voor de Perhentians?
De beste reisperiode voor de Perhentian Islands is in de maanden april tot en met september. De beide eilanden gaan meestal open vanaf half maart, als de moesson is geweest.
Het hoogseizoen loopt van juni tot en met september, de maanden maart, april en mei zijn ietwat rustiger. Ikzelf was er in maart en heb zeer goed weer gehad.
Houd er rekening mee dat de accommodatieprijzen in het hoogseizoen hoger liggen. Check de websites van diverse resorts om de verschillen tussen de seizoenen te checken.
Hoe mijn verblijf een bijzondere wending kreeg
Zoals ik je al eerder vertelde, ging ik samen met studievriend Jurgen vanuit Penang naar de Perhentians. Helaas kwam zijn opa te overlijden, waardoor hij na vijf dagen noodgedwongen terug naar Nederland moest vliegen.
Ik herinner me nog goed dat ik het allemaal best wel lastig vond. Maar goed, voor hem was het natuurlijk allemaal veel hectischer.
Hieronder een stukje uit m’n dagboek:
“Ik heb Jurgen om 12.00 uur op de boot gezet voor z’n vluchten naar Kuala Lumpur en Amsterdam. Een vervelend en droevig gevoel, omdat we goede reispartners zijn gebleken.
Nu ben ik dus weer even alleen en ik heb het daar best moeilijk mee. Het is weer even zo’n eenzaam gevoel waarin ik me best kut kan voelen. Echter ook daarin zal ik sterker worden. Dat is voor mezelf een mooi leerpunt tijdens deze reis.”
Oftewel: ik had het mentaal best even zwaar. Maar, zoals uit m’n dagboek al bleek, had dit meer te maken met het afscheid nemen dan het alleen zijn. Ik ben sowieso nooit echt de sterkste geweest in het vaarwel zeggen van mensen 🙂 .
De dagen daarop heb ik veel gelezen op het strand, geschreven in mijn dagboek, gesport en verhalen uitgewisseld met de barman van het Ombak Bay Resort. Af en toe liep ik daarheen om gebruik te maken van internet en om een drankje te doen, of een hapje te eten. Verder heb ik veel gesproken met de opgewekte eigenaar van ons guesthouse.
Door alleen te zijn, heb je ook tijd om over andere dingen na te denken. Ik begon met het terugkijken op m’n reis, zelfs op m’n leven en besloot alvast over mijn volgende bestemming na te denken.
Begrijp me niet verkeerd, zeker in de avonduren heb je voldoende mogelijkheden om in contact te komen met andere backpackers. Het is maar waar je voor kiest. Alleen verwacht niet dat je, net als in de bekende backpackgebieden, aan de lopende band door anderen wordt benaderd 🙂 . In bijvoorbeeld Bangkok of Kuala Lumpur gebeuren die dingen nou eenmaal sneller.
Hoe kom je op de Perhentian Islands?
Hieronder vertel ik je precies hoe je vanuit verschillende plekken naar de Perhentians reist.
Van Penang naar Kuala Besut
Je kunt net als ik de minibus pakken vanuit Georgetown op Penang. Deze rit duurt pak ”m beet 6 uur en kost rond de RM 160. Dit is inclusief een retourkaart voor de boot.
Met normale bus duurt de trip naar Kuala Besut 8 tot 9 uur, je betaalt zo’n RM 50 en komt dan aan op de busterminal van Kuala Besut. Naar de haven is het slechts 12 minuten lopen.
Een andere optie is vliegen naar Khota Bharu, in dit plaatsje ligt namelijk het dichtstbijzijnde vliegveld. Vanaf daar pak je de bus (2 uur reistijd) of taxi (1 uur reistijd) naar de haven van Kuala Besut. Kies je voor de bus, dan zal je eerst de bus van de airport naar het centrale busstation van Kota Bharu moeten nemen (een half uur reistijd) en daarna de bus naar Kuala Besut (1,5 uur reistijd). In totaal kost je dit RM 8, terwijl de taxi RM 70 bedraagt. Je kunt het natuurlijk ook ietsje relaxter aanpakken en een nachtje in Kota Bharu blijven, om de ochtend erop te vertrekken naar Kuala Besut.
Een andere optie is vliegen op Kuala Terengganu, wat op 2 uur rijden ligt van Kuala Besut. Al is dit minder gebruikelijk.
Vliegen kan, als je op tijd boekt, verrassend goedkoop uitvallen. Ik heb het zojuist gecheckt en vind tickets voor slechts 16 euro naar Kota Bharu.
Van Kuala Lumpur naar Kuala Besut
Wil je vanuit Kuala Lumpur reizen, dan kun je zowel een publieke bus als een minivan nemen. Vanaf het TBS-busstation rijden dagelijks op diverse tijdstippen bussen naar Kuala Besut. De kosten liggen tussen de RM 40 tot RM 50 en de rit duurt zo’n 7 tot 8 uur. Net als wanneer je vanaf Penang vertrekt kom je aan op de busterminal van Kuala Besut, die op loopafstand van de haven ligt.
Als alternatief voor de bus heb je de mogelijkheid om te vliegen naar Kota Bharu. Vanuit Kota Bharu rijden taxi’s (1 uur reistijd) en bussen (2 uur reistijd) naar de haven van Kuala Besut, waar je vervolgens op de boot stapt. Zie daarvoor het volgende kopje.
Van Kuala Besut naar de Perhentians
Vanaf de haven van Kuala Besut vertrekken speedboten naar de Perhentian-eilanden. De tocht duurt normaal gezien een half uur tot 40 minuten. Voorheen was er tevens een slow boat actief, maar deze varen vandaag de dag niet meer.
Goed om te weten: de kosten voor een enkeltje met de speedboot bedragen RM 35, deze koop je in de haven van Kuala Besut of alvast online (zie verder). Op de boot of haven dien je nog een nationale park-toeslag van RM 30 te betalen om toegang te krijgen tot de eilandengroep.
De speedboten varen ieder uur tussen 08.00 uur en 17.00 uur van Kuala Besut naar de Perhentians.
In ons geval duurde het allemaal iets langer, aangezien de golven op zee vrij heftig waren. Ik voelde me aan boord niet bepaald veilig meer. Het water kwam letterlijk over ons heen en we kregen te maken met harde klappen van de zee.
Het is niet voor niets dat ik dit in mijn dagboekje schreef:
“Het was echt mijn spannendste boottocht ooit, al went alles. Bizar hoge golven en angstige blikken van de andere mensen die ook in de boot zaten. We kwamen kletsnat aan.”
Compleet doorweekt zetten we voet aan wal op Coral Bay, eindelijk veilig 🙂 .
Omdat we gehoord en gelezen hadden dat de meeste backpackers op Long Beach verblijven, besloten we om die kant op te lopen. Deze wandeling dwars door het oerwoud duurt zo’n 10 minuten.
Direct je vervoer naar de Perhentians boeken
Handig is om je vervoer alvast online te boeken, en ik raad je aan dit te doen via 12Go Asia. In het zoekformulier hieronder kun je vanuit diverse bestemmingen de complete reis regelen:
Staat de gehele reis er niet op, dus een combinatie van bus en boot? Boek dan een losse reis naar Kuala Besut plus een losse reis van Kuala Besut naar de Perhentians.
Heb je vragen over de Perhentians? Of een ultieme tips? Laat het weten in de comments 🙂
Fijn al deze tips! 🙂 Ik wil aankomende zomer naar Maleisië. Ik ben opzoek naar een plek waar mijn vriend zijn PADI kan halen en ik mijn duikskills kan opfrissen met een korte cursus. Weet jij plekken op De Perhentian Islands of ergens anders in Maleisie waar ze werken met Nederlandse instructeurs of een Nederlandse duikschool? Eerder in Thailand vond ik dat erg prettig.
Hoi Willeke,
Voor zover ik weet zijn er geen Nederlandse duikscholen op de Perhentian Islands. Je zou wel even navraag kunnen doen bij Turtle Bay Divers (Perhentian Kecil) of Universal Diver (Perhentian Besar) of ze een Nederlander in dienst hebben…
Als je aan de oostkust bent, raad ik je verder Tioman, Tenggol Island, Lang Tengah Island en Redang Island. Ook voor deze plekken, ken ik geen Nederlandse scholen. Maar dat er genoeg moois te zien is, is zeker.
Fijne reis alvast 🙂 .
Hi Willeke,
Ik zit precies in dezelfde situatie als jou 🙂 Op zoek naar een duikvakantie in Azie (ik heb m’n duiklicentie al en mijn vriend nog niet). Een Nederlandse school zou heel plezierig zijn. Heb je inmiddels al iets geboekt / ben je al vakantie geweest? Vind je het leuk om het e.e.a. uit te wisselen?
Groetjes,
Femke
@Robert, dank voor je handige blog!
Tof verhaal! Leuke tips. Wij gaan 25 mei naar de Perhentians. Ter info: De Komodo verhaan leeft op de Komodo eilanden bij Flores (Indonesië) Die zijn in staat een mens te eten en zijn zo groot als een krokodil. Zo te zien kwam jij een leguaantje tegen die op zoek is naar voedsel. Perhentian is dus veilig 🙂
Klopt inderdaad wat je zegt. Ik dacht dat ik dit al had aangepast, maar alsnog even gedaan 🙂 . Volgens mij was het een monitor lizard, een andere soort varaan.
Erg interessant om dit te lezen. Zelf ben ik van plan om in Juni 2018 naar de Perhentians te gaan. Ik vroeg me af of het zomaar kan om niet van te voren accomodatie te boeken. Hoe doe jij dat meestal? Gewoon ergens heen gaan en een beetje rondvragen? Of loop je de kans dat er niets beschikbaar is?
Hoi Marc,
In juni moet dit wel lukken. In juli en augustus is dit wat lastiger.
Groet,
Robbert
Fascinerend om te lezen hoe verschillend dit eiland (Kecil bedoel ik dan) kennelijk kan worden ervaren. Wij waren er begin mei 2018 en vonden Coral Bay en zeker Long Beach echt verschrikkelijk. Volledig volgebouwd, knallende muziek tot diep in de nacht en zwemmen vanaf het strand tussen alle bootjes die daar hun ankers in de bodem hebben hangen. Noem dat maar een “waar paradijs”….
Het ergste was echter de enorme troep: de jungle wordt nog steeds volgestort met afval en het strand is één grote asbak waar je met je blote voeten doorheen loopt. Vroeger kon je vanaf Long Beach het water in lopen en snorkelen boven prachtig koraal, maar ook dat is helemaal weg. Ironisch genoeg moesten wij zelfs een ‘conservation fee’ betalen om dit alles te ‘mogen’ aanschouwen……
Zowel opvallend als veelzeggend vonden wij ook dat we er bijna geen buitenlandse backpackers meer zagen; het lijkt nu een soort feesteiland geworden te zijn voor de Maleisische jeugd. Ik gun ze dat van harte, maar het lijkt er niet op dat het gepaard gaat met veel gezond verstand om het eiland ook op de lange termijn nog de moeite waard te houden…..
Hier een impressie hoe de omgeving van Long Beach er inmiddels uit ziet:
https://youtu.be/ryJbDoYoFRA
En ziehier hoe het kennelijk ook al in 2012 was:
https://en.tripadvisor.com.hk/ShowUserReviews-g304004-d455575-r139472810-Long_Beach-Pulau_Perhentian_Kecil_Terengganu.html
Hoi Henkjan,
Thanks voor je update.
In 2012 was ik er zelf en vond het super. Helemaal niet rumoerig op het strand, zo nu en dan een gezellig avondfeestje met zitzakken etc.
Ieder z’n mening dus.
Hoi,
Wij zijn nu in penang en willen ook graag daarna naar de perhentians hoe en waar heb jij die minivan geboekt?
Groetjes Kim
Hoi Kim,
Gewoon bij een reisbureautje in Georgetown… Daarvan zijn er genoeg. Deze bus ging wel erg vroeg, al om 05.00 uur.
Succes!
Beste Robbert,
Leuk om je verhalen te lezen! Wij zijn van plan om in mei 2019 richting Maleisie te gaan en ook naar de Perhentain af te reizen. Echter zag ik dat er vanaf 5 mei de ramadan is….. Heb jij enige ervaring hoe de Perhentain zijn tijdens ramadan, genoeg restaurantjes waar je kunt lunchen of wat drinken? en wat zijn jouw ervaringen in de rest van Maleisie tijdens de ramadan?
gr.
Kevin
Hey Kevin,
Ikzelf ben niet tijdens de Ramadan naar de Perhentians geweest. Maar moet gewoon prima zijn hoor, helemaal omdat het daar supererg is ingesteld op toeristen. Onlangs was ik tijdens de Ramadan nog in Maleisië en alles was gewoon open. Zij -de Moslims- vasten, maar werken wel gewoon door.
Veel plezier!
Beste Robbert,
Super leuk om over je avonturen te lezen. Samen met mijn vriend ga deze zomer (juli) voor een kleine maand naar Maleisië en naar Thailand. Nu zit ik erg te twijfelen over welke eilanden het beste te bezoeken zijn. Zou je eerder de Perhentian islands aanraden, de eilanden rondom Phuket of eerder Koh Tao, Koh Phangan. Ik denk dat zelf een combinatie mogelijk zou kunnen zijn maar ben erg benieuwd naar jouw ervaringen hiermee.
Hoi Emma,
Ligt eraan wat je zoekt…?
Hoi Robbert,
Hoelang raad je aan om op de perhentians te verblijven?
Hoi Julia,
Een weekje. Al kun je dit het beste zelf ter plaatse bepalen hoor. Heb je het naar je zin, blijf je langer. En anders vertrek je eerder 🙂 .
Beste Robbert,
Aankomende zomer reis ik samen met mijn vriendin naar Maleisië. Na de perhentian islands gaan wij naar Georgetown. Kan je vanaf de perhentian islands ook een minivan boeken naar Georgetown? Of raad jij ander vervoer aan?
Groet
Hoi Menco,
Vanaf Kuala Besut kun je met een minivan naar Georgetown reizen. Een touroperator die deze reis aanbiedt is CTTS Holidays.
Succes!
Goedemorgen Robbert,
Ik schrijf momenteel mijn scriptie over Maleisië. Met de probleemanalyse dat Maleisië een daling heeft van 20% qua bezoekingspercentage ten opzichte van een aantal jaar geleden.
Zou ik jou eventueel een paar vragen kunnen stellen waar dit aan zou kunnen liggen en hoe dit verholpen kan worden door het gebruik van marketing en social media?
Ik hoop van je te horen!
Hartelijke groetjes,
Nina
Hoi Nina,
Ja hoor, contact me maar via e-mail.
Groet,
Robbert
Hoi Robert,
Ik vroeg me af hoe jij Turtle Beach ervaren hebt en hoe je er geraakt vanaf Perhentian Kecil. Is dat gewoon te voet of met een bootje? En kan je zo’n uitstapje daar ter plekke regelen?
Ik ga half september naar Maleisië!
Alvast bedankt voor je antwoord!
Groetjes,
Cato
Hey Cato,
Turtle Sanctuary Beach ligt op Perhentian Besar. Veel snorkeltours maken er een stop. Verblijf je op Perhentian Besar dan kun je via je guesthouse vaak makkelijk een watertaxi regelen.
Veel plezier!