22 tips om geld te besparen tijdens het backpacken

Geld besparen op reis – het is een thema waar je als backpacker hoe dan ook mee te maken krijgt. Ga je alleen (als vrouw), met je partner of samen met een reisgenootje backpacken, heb je misschien schulden en heb je behoefte aan verschillende budgettips voor tijdens het backpacken?

Lees dan mijn 22 suggesties door, zodat je de kosten per dag in Azië, Australië, Zuid-Amerika of waar dan ook laag kunt houden. En niet minder belangrijk: dat je -ondanks te letten op je budget- toch een onvergetelijke reis tegemoet gaat.

Even wat anders:

 

Is budgetbackpacken dan alles waar het om draait?

 

Mijn antwoord op de bovenstaande vraag is duidelijk: Nee. Veel backpackers die ik tijdens mijn reizen tegenkom, zijn veelal bezig met issues als goedkope accommodatie, de goedkoopste streetfood, de cheapste transportmogelijkheden en andere vormen van koopjes.

Zeker reizigers die voor de eerste keer gaan backpacken, weten vaak nog niet van het ‘hoe’ en ‘wat’ en besparen daardoor meer of minder dan achteraf nodig blijkt te zijn.

Toegegeven, als ik naar mezelf kijk, kan ik ook wel stellen dat ik een budgetbackpacker ben. Persoonlijk geef ik niet veel om luxe accommodaties en de meest comfortabele vervoersopties. Zodoende ben ook ik vaak op zoek naar de goedkopere alternatieven. Echter, ik doe dit alles met mate, dus niet continu. Reizen gaat uiteindelijk toch om het opdoen van ervaringen. En ja, dat kost soms geld.

Maar onnodig geld over de balk smijten, dat wil niemand toch? Laat ik je daarom de volgende vraag stellen:

 

Hoe ga jij als backpacken slim en verantwoord om met je geld zonder dat je reis daarbij aan kwaliteit inboet?

 

Dat en meer leg ik je uit in dit artikel 🙂 . Hier komen de 22 budget-reistips…

 

1. Spreek met locals

Praten met locals
Ik pratend met enkele locals in Cambodja

Los van het feit dat een local de beste spots van een gebied kent, is het ook gewoon interessant en leuk om een lokaal iemand te leren kennen. De insider tips die ze jou kunnen geven, zullen je doorgaans meer reisplezier, inspiratie en ook geldbesparing opleveren.

Als je geen idee hebt hoe je een local moet benaderen, denk dan vooral niet te moeilijk. Je kunt ook gewoon een simpele vraag stellen, bijvoorbeeld: “Kom je hier vandaan?” of “Weet je toevallig een goede en betaalbare plek om te eten?”.

 

2. Reis vooral niet te snel

Oftewel, breng meer tijd door in minder bestemmingen. Reizen gaat niet alleen om het volmaken van een bucketlist, maar ook om genieten en zonder stress te kunnen leven. Bijkomend voordeel is dat het (lees: reizen in een niet al te hoog tempo) je budget ten goede komt.

Met name transport is een post die een aanslag op je budget kan vormen. Hoe minder je er gebruik van maakt, hoe beter voor je portemonnee. Waarom het vliegtuig pakken als je naar een nabijgelegen nationaal park kunt? Precies!

 

3. Blijf een langere periode bij één hostel

Bij veel hostels daalt de prijs naarmate je meerdere dagen blijft. Maak hier gebruik van door dit op voorhand af te stemmen.

Weet je bijvoorbeeld dat je 1,5 week op een eiland gaat verblijven, dan kun je met de hosteleigenaar afspreken dat je minimaal één week bij zijn of haar accommodatie blijft overnachten. Vervolgens kun je onderhandelen over de prijs.

Zie afdingen niet als iets onbeschofts, probeer het gewoon. Mij heeft het meerdere malen kostenbesparing opgeleverd.

Extra tip 1: bel of mail het hostel in kwestie. De prijzen die bemiddelaars (zoals Hostelworld, Booking.com of Hostelbookers) aanbieden, zijn niet zelden voorzien van een kleine commissie.

Extra tip 2: check ook even of je hostel gratis ontbijt aanbiedt.

4. Volg de sociale media

Vandaag de dag wordt het steeds gebruikelijker om aanbiedingen, coupons en dergelijke via diverse sociale kanalen te verspreiden. Denk hierbij aan Facebook en Twitter. Volg of ‘like’ je favoriete platform en houd de diverse aanbiedingen in de gaten.

Een aantal van mijn persoonlijke favoriete websites met scherpe aanbiedingen zijn Ticketspy en De Wereld in 27 Vakantiedagen. Je kunt ook denken aan het volgen van accommodatieketens en eet- en uitgaansgelegenheden.

 

5. Eet streetfood

Dit is iets dat ik ook tijdens mijn eerste reis door Azië deed (vooral in Bangkok!)waar ik in acht maanden slechts €4.500 heb uitgegeven. En ik zal je eerlijk vertellen: ik vond streetfood doorgaans lekkerder dan het voedsel in de wat duurdere eetgelegenheden.

Buiten dat het smaakvol is, is het eten bij straatkraampjes uiterst goedkoop. Let op waar de locals eten, dit zijn doorgaans de goedkopere en meest lekkere spots om te eten. Het leuke aan streetfood is tevens dat je voor je neus ziet wat er wordt klaargemaakt. Een happening op zich!

 

6. Maak je eigen eten als dat mogelijk is

Als je in een accommodatie verblijft waarin een keukentje aanwezig is, maak hier dan gebruik van. In Australië is dit erg gebruikelijk, in Azië wat minder. Echter, ook daar heb ik dergelijke hostels meegemaakt, bijvoorbeeld Borneo Global Backpackers in Kota Kinabalu.

Feitje: in Azië is het doorgaans goedkoper om buiten de deur te eten. Dan weet je dat ook weer 🙂 .

7. Eet buiten de toeristische straten

Vaak vind je in steden de welbekende old towns of city centers. De prijzen voor eten en drinken kunnen hier een stukje hoger liggen dan vergeleken met de iets minder toeristische straten.

Loop gewoon een blokje om, kijk bij wijze van spreken één of twee straten verder en de budgetopties liggen waarschijnlijk voor het grijpen.

 

8. Doe de was zelf

Kies voor de handwas in plaats van je was bij een wasserette of in je ho(s)tel te laten doen. Dit levert je (veel) geldbesparing op.

Ga naar de supermarkt, schaf een wasmiddelblok aan en een schrobbertje om eventuele vlekken eruit te krijgen. Klaar is kees!

Beter nog, slaap in een appartement waar de wasvoorzieningen zijn inbegrepen!

 

9. Onderneem gratis activiteiten

Vergis je niet, er zijn zoveel activiteiten die geen geld kosten zijn. Ga naar een lokale markt, naar een national park, trek erop uit met de fiets, ga zwemmen bij een waterval, wandelen op een berg of ga hardlopen langs het strand ofwel in een park. En wat te denken van een zonsondergang vanuit je hangmat? Allemaal gratis…

Zo zijn er nog tig mogelijkheden. Doe er je voordeel mee!

 

10. Shop op de ‘juiste’ plaatsen

Dat wil zeggen, ga naar de marktjes waar locals hun boodschappen doen. Hier betaal je vaak een fractie vergeleken met de reguliere winkels.

 

11. Verkies cashgeld boven je bankpas

Als je uit eten gaat of een wilde stapavond voor ogen hebt, raad ik je aan om geen bankpas mee te nemen maar contant geld. Tenminste, als je op de budget wilt letten.

Voor cashgeld geldt: op=op. Met een pinpas op zak ben je sneller in de verleiding om geld te pinnen bij de dichtstbijzijnde bank. Zeker als je een drankje (teveel) op hebt.

 

12. Neem een Cash Passport mee

Dit is een soort creditcard en wordt ook wel ‘prepaid creditcard’ of ‘prepaid debit card’ genoemd. Voor vertrek kun je op de kaart een bedrag zetten. Vervolgens kun je bij meer dan twee miljoen pinautomaten wereldwijd snel, veilig en gemakkelijk je geld opnemen.

Wat is het voordeel ten aanzien van je budget? Je kunt enkel het bedrag besteden dat op de kaart staat en dus niet, net zoals bij een creditcard en sommige normale bankpassen, in het rood komen te staan. Daarnaast kun je transactiekosten omzeilen die voor creditcards (en soms normale bankpassen) gelden.

 

13. Let op de actuele wisselkoersen

Het gaat misschien wat ver om je bestemmingen te kiezen op basis van de geldende wisselkoers, maar je kunt tenminste jezelf even verdiepen in de geldende verhoudingen ten opzichte van de euro. Schommelt de koers veel of is deze stabiel?

Een voorbeeldje is bijvoorbeeld de ringgit in Maleisië, afgekort met ‘RM’. Toen ik twee jaar terug in Malesië was, kreeg je voor één euro precies vier ringgits. Gisteren kreeg je net iets meer dan vijf ringgits terug voor diezelfde euro (+25%!), terwijl dit vandaag 4,7 ringgit is. Niet bepaald stabiel dus. Echter, nog altijd een gunstige koers vergeleken met twee jaar geleden. Voor Europeanen althans 😉 .

14. Ga zelf op avontuur in plaats van een tour te boeken

Backpacken Myanmar
Ik op avontuur, gratis 🙂

Het boeken van een tour kan een welkome oplossing zijn als je niet weet hoe je ergens moet komen of als je andere backpackers wilt leren kennen. Weet wel dat georganiseerde tours doorgaans een prijskaartje hebben.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf naar de hotspots te gaan, met lokaal transport of met de scooter of fiets. Misschien zelfs te voet, indien op loopafstand.

Oké, het kost je misschien wat meer tijd, maar je bespaart -een hoop- kosten. Daarnaast is het een stuk avontuurlijker om dingen zelf te ontdekken.

Koop verder je tickets altijd bij de bron, dit is altijd goedkoper dan via bijvoorbeeld een travel agency.

  

15. Zorg dat je de basis van de taal kent

Als je enigszins de taalbeginselen kent van het land waar je naartoe gaat, verdien je meer respect van de locals. Dit respect kan weer leiden tot meer loyaliteit. Daarnaast kun je jezelf goed verstaanbaar maken en sta je sterker in onderhandelingsposities.

 

16. Neem je studentenkaart mee

Als je nog studeert, breng je studiepas dan zeker mee als je gaat backpacken. Verschillende musea, activiteiten, transportaanbieders en hostels bieden diverse kortingen aan als je kunt aantonen dat je student bent.

Behalve een studentenkaart, kun je ook een membership card overwegen. In Australië heb je bijvoorbeeld een ledenpas voor de hostelketen YHA waarbij je kortingen van ongeveer 10% op je reserveringen krijgt.

 

17. Internetten is vaak goedkoper in een internetcafé dan in een hostel

Althans, als je gebruik wilt maken van een computer. In hostels is het gebruik hiervan vaak een stuk duurder dan in een willekeurig internetcafé. Doe daarom altijd even een prijsvergelijk om je keuze te bepalen.

Behalve dat het goedkoper is, is de verbinding in internetcafés vaak vele malen beter. Je slaat dus twee vliegen in één klap.

Over internet gesproken: check altijd de free WiFi-spots. Dit kan in je hostel zijn, maar ook in een bar, bibliotheek of andere drukbezochte plek. Veelal ook in de McDonald’s en Starbucks overigens 😉 .

Extra tip: download de gratis app ‘Wi-Fi Finder” beschikbaar voor iOS en Android. Met deze handige applicatie kun je zowel gratis als betaalde WiFi-punten vinden. Ideaal!

18. Reis zoals de locals doen

Lokale bus

Oftewel, pak niet voor alles het vliegtuig, de toeristische minivans of de taxi. Doe wat de lokale mensen doen, maar gebruik van publieke bussen en treinen.

Zo pak ik in de Filipijnen regelmatig een ‘Jeepney‘ als transportmiddel. Een gave ervaring, zo tussen al locals in! En bovendien uitermate goedkoop.

Door het eerste advies toe te passen (‘Spreek met de locals’), kom je vaak meer te weten over de lokale transportmogelijkheden. Dit kost je doorgaans een stuk minder plus het is reizen op de meest authentieke manier.

Het duurt dan misschien wat langer en soms is het wat minder comfortabel, maar het is zeker het overwegen waard.

Zo heb ik in Bangkok niet zelden de lokale rode stadsbus genomen en ben ik na het tuben in Vang Vieng naar Pakse (Laos) met een lokale bus gereden.

Extra tip: als je met een groep bent, kan het nemen van een taxi of minivan wel voordelig zijn. Je kunt in dat geval namelijk de kosten verdelen. Dit geldt tevens voor het boeken van een tour: hoe groter de groep, hoe lager doorgaans de prijs.

19. Bezoek de toeristinformatiepunten

Bij de lokale tourist info offices kun je doorgaans een toeristenkaart bemachtigen waarmee je gratis of tegen een gereduceerd tarief bepaalde stadsattracties kunt bezoeken.

Ook komt het voor dat je gratis gebruik kunt maken van publiek transport, zoals stadsbussen of –trams en goedkoper kunt eten en drinken bij (goede) restaurants.

 

20. Kies voor Couchsurfing, AirBnB of Housesitting

Couchsurfing is gratis en daarnaast een leuke manier om met locals in contact te komen. Het zijn de lokale mensen die een slaapplek aanbieden aan backpackers zoals jij en ik. Supergaaf!

Als je kiest voor AirBnB, maak je gebruik van een appartement dat door een willekeurige particulier wordt verhuurd. Vaak tegen gunstige tarieven. Zeker in een duur land als Australië kan dit een interessante optie zijn.

Extra tip: als je voor een langere periode gaat backpacken en minimaal één week in een stad verblijft, kan deze optie vaak goedkoper zijn dan een private room in een ho(s)tel.

Lees ook: de keerzijden van het maken van een lange reis. Tenminste, als je voor langere tijd weggaat 🙂 .

Tot slot, Housesitting. Eigenlijk precies wat het woord zegt: je past op het huis van de eigenaar. In ruil daarvoor krijg je een bed (en soms zelfs eten en drinken!). Echt een ideale manier om geld te besparen.

Een alternatief is kamperen. Dit geldt met name voor Australië en in mindere mate voor (Zuidoost)-Azië. Simpelweg omdat je Down Under veel meer kampeermogelijkheden hebt en vanwege het feit dat accommodatie in Azië als cheap as hell is.

Kamperen kan in een nationaal park, op een camping of zelfs op het strand. Soms bieden hostels ook mogelijkheden aan om een tent op te zetten. Het vergt misschien wat meer voorbereiding, maar het is wel een erg goedkope optie. Daarbij geeft een tentje het ultieme gevoel van vrijheid, dit geldt voor mij persoonlijk tenminste.

Bij een hostel kamperen, ik deed het toen ik op El Nido was bij La Banane. Geen aanbeveling overigens, gezien de grote geluidsoverlast van de Fransen in de vroege morgen.

21. Ben flexibel als je gebruikmaakt van het vliegtuig

Goedkoop vliegen

Daarmee bedoel ik dat je jezelf niet koste wat kost vastpint op een bepaalde datum of tijdstip. De prijzen voor een vliegticket kunnen per dag en uur sterk fluctueren. Dit geldt zowel voor binnenlandse als uitgaande vluchten. Houd hier dus rekening mee.

De websites die ik persoonlijk altijd gebruik, zijn SkyscannerMomondo en Google Flights. Beide erg goede vergelijkingswebsites en overzichtelijk voor wat betreft data en prijs. Check wel altijd even of de ticketprijs direct bij de aanbieder hetzelfde is als via de voorgenoemde websites.

Extra tip 1: volg de ‘achtwekenregeling’, een door economisten berekende periode waarin vliegtickets het goedkoopste zijn. Dit is acht weken op voorhand.

Extra tip 2: het kan goedkoper zijn om niet naar je eindbestemming te vliegen, maar een tussenstation te kiezen en vanuit daar de bus of trein naar je eindpunt te nemen.

Extra tip 3: als je bij de douane bent en haast hebt, vermijd dan dat je achter gezinnen komt te staan. Zij bewegen zich doorgaans trager voort dan bijvoorbeeld zakenmensen.

Extra tip 4: als je benieuwd bent naar de faciliteiten in het vliegtuig, gebruik dan de website (of app) SeatGuru waar je alle voorzieningen van je vliegtuig kunt checken. Heeft jouw toestel bijvoorbeeld Wi-Fi, hoe zit het met je beenruimte en wat is de beste plaats in het vliegtuig? Dit soort zaken kun je hier eenvoudig vinden.

22. Als je een (reis)blogger bent, pluk dan de voordelen

Het is niet uitzonderlijk dat jij als blogger gratis -of tegen zeer gunstige tarieven- kunt overnachten in een hostel, guesthouse of zelfs een hotel. Part of de deal is natuurlijk wel dat jij een leuke blogpost over de desbetreffende accommodatie schrijft.

Behalve (gratis) overnachtingen, kun je ook aan gratis activiteiten denken die worden aangeboden door bijvoorbeeld travel agencies.

Bepaal voor jezelf wel altijd of de voordelen opwegen tegen de investering (lees: het schrijven van een artikel) die je moet doen. Ben je nog geen blogger? Dan kun je dit natuurlijk ook tijdens je trip worden 🙂 .

Ook handig: geld besparen in Australië? Lees dan de bespaartips voor backpacken Down Under.

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

 

Heb jij nog meer bespaartips? Laat het me hieronder weten 🙂

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. David

    Robbert, ik heb nog een bizar handige tip. Ik heb een experimentje gedraaid met VPN-verbindingen, waarmee ik mijn internetverbinding heel makkelijk via andere landen kon laten verlopen. Toen ik mijn internetverbinding via Oost Europa liet verlopen (bijv. via Roemenië of Moldavië) kreeg ik in veel gevallen behoorlijke kortingen op grote boekingssites als Expedia.com en Booking.com. In een enkel geval bespaarde ik zelfs meer dan 70% op een vlucht, en kortingen op hotels lagen vaak tussen 15% en 30%. Boekingssites registreren dus vanuit welk land je boekt, en dit kan je in je voordeel gebruiken door een buitenlands IP-adres aan te meten! Beetje technisch verhaal, maar meer info kan je hier vinden: https://www.vpngids.nl/geografische-blokkade/geld-besparen-vliegtickets-hotelovernachtingen/
    Hopelijk hebben andere lezers hier er ook iets aan!

      1. Lester

        Volgens mij is VPN gemeengoed aan het worden, zeker onder reizigers: vpnservice.nl/beste-vpn/onderweg/

        Of zijn er hier nog reizigers die dit niet kennen?

  2. Bjorn

    Hi Robbert,
    Super goede tips voor op reis, ik ben er echt heel blij mee. Zelf doe ik in Nederland 50 euro per/week pinnen en laat de pinpas thuis. Op vakantie (ligt er een beetje aan hoelang ik weg ben) zorg ik meestal dat ik 200 á 300 euro heb in contant geld en dit mag op maar ik mag niet bij pinnen. Dit is dan meestal voor 7 tot 10 dagen.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw