15 handige tips om geld te besparen tijdens backpacken in Australië

Yep, Australië is een relatief duur land om te backpacken, daarover hoeven we niet heel lang te praten. 100 Australische dollars per dag uitgeven is verre van uitzonderlijk. Een dollar of 60 kan echter net zo goed, het ligt er maar net aan hoe jij reist en of je een beetje weet hoe je op een slimme manier geld kunt besparen. Met slim bedoel ik: zonder dat het je reisplezier kost.

Zeker indien je voor de eerste keer Down Under gaat zal je lang niet alle ins en outs kennen, en is het goed om je te verdiepen in de nodige travel hacks die positief zijn voor je beschikbare budget. Zo kun je langer reizen of hou je simpelweg een leuk bedrag over om aan iets anders te besteden.

Want continu in de stress zitten vanwege geldzaken is niet bepaald wat je wilt als je in Australië vertoeft, wel dan? Je wilt vooral genieten en niet teveel met negatief gedoe bezig zijn denk ik zo.

Daarom ga ik het met je hebben over geld besparen tijdens backpacken in Australië. En nogmaals: zonder dat het de kwaliteit van je backpackreis aantast. Ik deel vijftien praktische tips met je, waardoor je niet onnodig dollars over de balk smijt.

Of je nou naar de oostkust, het westen of de mysterieuze woestijn van de Outback gaat, de tips die ik in dit artikel voor je heb komen in iedere situatie van pas. Doe er dus je voordeel mee.

 

1. Doe de voorbereidingen ook echt thuis

De Whitsundays zijn een favoriet onder backpackers

Zelf ben ik nooit zo van het voorbereiden van m’n reizen, omdat ik alle tijd heb en meestal lekker per dag beslis wat ik doe. Lang niet iedereen heeft natuurlijk die tijd, en wil simpelweg het maximale halen uit de weken of maanden die hij/zij heeft.

Daarnaast is het voor een vrij duur land als Australië, ook al ben je geen planner, absoluut wel verstandig om vooraf de belangrijkste dingen in kaart te brengen.

Denk daarbij aan een globale route, hoe je wilt reizen (bus/auto/camper) en je beschikbare dagbudget. Moet je die zaken allemaal in je hostel gaan zitten uitvogelen, ben je veel tijd kwijt. Door de vele mogelijkheden die je Down Under hebt, kun je zomaar dagenlang bezig zijn om te kijken wat zoal bij je wensen past. Die dagen kosten je onnodig geld (en tijd), een hostel bedraagt gemakkelijk 30 AUD per dag namelijk.

Verder brengt enige voorbereiding je in die oh zo fijne reisstemming, iets wat er veel minder is wanneer je totaal niks uitzoekt. Sterker nog, het kan in je hoofd een heel gedoe worden, aangezien je weet dat je van alles en nog wat zult moeten doen na je aankomst.

Boek sowieso je eerste nachten in een hostel, kijk daarvoor op Booking.com. Check bovendien hoe je (goedkoop) van het vliegveld naar je hostel komt (zie tip 2).

Om je te helpen met het voorbereiden van je reis heb ik Backpackgids Australië gemaakt. De gids bevat een boel leuke routes en handige insider-tips.

 

2. Bij aankomst: pak het ov vanaf het vliegveld

Vanaf het vliegveld in steden zoals Melbourne en Sydney heb je tig opties om in de stad te komen. De taxi, shuttle-bussen en regulier openbaar vervoer.

Wil je het goedkoopst uit zijn, kies dan telkens voor de laatste optie. Het is helemaal niet nodig om een taxi of shuttle-bus te nemen namelijk. Een publieke bus kost je vaak maar een paar dollar, terwijl je voor de andere diensten tientallen dollars moet dokken.

Zo is er de SkyBus vanaf Melbourne Aiport naar het centrum voor 22 AUD, terwijl de publieke bus 5,30 AUD kost.

Voor deze tip geldt: zoek dit van tevoren eventjes goed uit (zie tip 1).

 

3. Ga met meerdere lui op roadtrip

Roadtrip, iemand?

Als je relatief goedkoop wilt rondreizen is het aan te raden om samen met een aantal andere reisgenootjes een auto of camper te huren (Discover Cars is een aanrader voor het huren van een auto) of te kopen, en Australië al roadtrippend te ontdekken.

Hierdoor kun je de kosten delen plus je hebt direct een plaats beschikbaar om te slapen, in het geval van een camper of een tot camper omgebouwde stationwagen. Een tentje meebrengen om te kamperen is ook mogelijk.

Zodra je de weg op bent begint het zich direct voor je uit te betalen. Verblijven in een hostel kost namelijk al snel 30 AUD tot 40 AUD per dag, en je belandt dan in een kamer volgepakt met stapelbedden. Uiteindelijk zal het behoorlijk aantikken. ’s Weekends worden de prijzen soms zelfs vrolijk verdubbeld. Ze bieden overigens vaak wel kortingen voor lange verblijven, maar alsnog is het een pak geld wat je gevraagd wordt. Daarbij ben je op reis, en zal een langer verblijf niet zozeer zijn waar je naar op zoek bent.

Vind je het lastig om mensen te ontmoeten? Kijk dan eens op de vele aanplakborden in de hostels. Je ziet hier doorgaans verschillende aanvragen van andere backpackers die een reisgenoot zoeken om samen een roadtrip te maken. Je kunt natuurlijk ook zelf een dergelijke aanvraag plaatsen of in Facebookgroepen kijken.

Over hostels gesproken, irriteer jij je af en toe ook zo aan bepaalde zaken?

Zelfs als je in je eentje op roadtrip gaat hoef je helemaal niet zoveel kwijt te zijn trouwens. Vooral wanneer je de auto of camper koopt en deze aan het eind van je reis voor (nagenoeg) hetzelfde bedrag verpatst. Qua transportkosten is het dan enkel de brandstof die je betaalt. Ik deed het op deze manier in Nieuw-Zeeland en reisde heerlijk low-budget.

Ben je van plan om een auto te kopen in Australië? Dan is het laagseizoen van maart tot en met augustus financieel het aantrekkelijkst.

 

4. Kampeer gratis en voor weinig in nationale parken

Gratis kamperen op Binalong Bay

Mocht je willen kamperen (wie wil het niet?), maak dan sowieso gebruik van de gratis campings. Nee, veel luxe hoef je daar niet te verwachten, denk bijvoorbeeld aan een afzichtelijke parkeerplek zonder wc. Al kost het je geen drol. In tegenstelling tot in Nieuw-Zeeland heb je voor deze slaapplekken geen self contained-voertuig nodig. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er ’s avonds op je ramen getikt wordt door een rondspeurende agent.

Verder heb je heel wat fraai gelegen kampeerplekken in nationale parken, waarvoor een goedkope permit vereist is. Meestal bedraagt die ergens tussen de 4 AUD en 10 AUD. Je verblijft op de mooiste plekjes omgeven door groen, deze campings kun je vergelijken met de DOC-campings in Nieuw-Zeeland.

Andere campings met luxere voorzieningen kosten je al snel 35 AUD tot 45 AUD per nacht. Af en toe zijn die fijn om van een beetje comfort te genieten, ontzeg jezelf die chille momenten niet als je de behoefte voelt.

Goed om te weten is dat je bij de nationale parken per persoon betaalt en bij de commerciële campings doorgaans per plek. Reis je in je uppie, dan zal zo’n commerciële camping daarom extra prijzig voor je zijn.

Om campings te vinden adviseer ik je de app CamperMate te downloaden. Per camping vind je reviews van mensen die je voorgingen, ik heb er onwijs veel aan gehad.

 

5. Pak voordeel als je tankt

Als je een auto of camper hebt gehuurd of gekocht voor een roadtrip, dan is dinsdag over het algemeen de goedkoopste dag om te tanken. Op deze dag bespaar je tussen de 5% en 15% per liter. De prijzen per liter stijgen met name op donderdag, vrijdag, zaterdag en tijdens de vakantieperioden.

Daarnaast bieden de supermarkten Coles en Woolworths leuke kortingen op tanken wanneer je bij hen je boodschappen doet. Shop je voor minimaal 30 AUD dan kun je rekenen op 0,04 AUD tot 0,08 AUD korting per liter, als je bij een van de door hen beheerde tankstations tankt.

Ten slotte moet je weten dat de benzineprijzen in Australië behoorlijk uiteenlopen. Soms kun je ergens voor 1 AUD per liter terecht, terwijl je in een andere regio 2,50 AUD betaalt. Enige research doen kan dus handig zijn, de app Petrol Spy is hier ideaal voor. Sommigen kiezen er zelfs voor om jerrycans te vullen en een voorraadje mee te nemen.

 

6. Koop een goedkope simkaart

Wanneer je Australië binnenkomt wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk een simkaart fixen, om geen gedoe te hebben qua internet. Zelfs anno 2024 moet je in bepaalde hostels extra betalen voor wifi, het is nauwelijks voor te stellen maar toch is het zo. Daarbij zal je op sommige momenten iets willen uitzoeken, terwijl er geen wifi voor handen is.

Optus en Telstra zijn de bekendste netwerken, al heb je net als in Nederland ook tal van prijsvechters die qua dekking niets onderdoen voor hun duurdere concurrenten.

Zo is er Aldi, de welbekende supermarktketen, die met een eigen simkaart is gekomen. Bovendien maken zij gebruik van het Telstra-netwerk, bekend om de beste dekking door heel het land. Tevens in de Outback. Aldi Mobile biedt prepaid-opties aan vanaf 19 AUD.

Niettemin hoeven de bekende grote partijen Optus en Telstra niet persé (veel) duurder te zijn. Zo nu en dan hebben ze scherpe aanbiedingen, zoals Telstra die hun prepaidkaarten met 50% korting aanbiedt.

 

7. Doe boodschappen aan het eind van de dag en kook zelf

Net zoals je bij de Albert Heijn gewend bent, vind je aan het eind van de dag afgeprijsde producten in de supermarkt. Het scheelt soms wel 50%. En aangezien boodschappen in Australië net als bij ons nogal duur zijn, is het handig om juist op die momenten je slag te slaan.

Verder heb je tal van locals die hun zelf verbouwde groenten en fruit voor een mooi prijsje aan de wegkant verkopen. De items liggen in een kistje en je kunt pakken wat je wilt. Meestal gaat dit op basis van goed vertrouwen, en laat je het gevraagde bedrag in cash achter.

Aldi is trouwens de goedkoopste supermarkt. Voor omgerekend een paar euro kun je prima maaltijden in elkaar flansen. De meeste hostels hebben keukens, en voor de roadtrippers onder ons is een gaspit zo geregeld.

 

8. Voor koffie-liefhebbers: neem een espressopotje mee

Sinds tijden mijn beste maat op reis 😀

Koffie is populair in Australië. Struin je door een stad als Melbourne dan vliegen de hippe koffiebars je om de oren, je zult merken dat het echt een dingetje is Down Under. Desondanks is iedere dag je koffie buiten de deur halen een dure aangelegenheid: je betaalt namelijk al snel 5 AUD tot 7 AUD voor een cappuccino.

Bij de 7-Eleven kost een kop verse bonenkoffie je overigens ‘slechts’ 2 AUD. Die zou je daarom zeker regelmatig kunnen overwegen.

De beste keuze is wat mij betreft zelf een espressopotje of een aeropress kopen en die meebrengen. Zo kun je iedere dag zelf je eigen, heerlijke kop koffie klaarmaken en merk je er qua kosten amper iets van. En ben je op roadtrip, wat is er dan lekkerder dan ’s ochtends vroeg voor je camper in je klapstoel zitten met een warm bakkie?

 

9. Maak gebruik van gratis barbecues

Naast een koffieland is Australië beroemd om het barbecueën. En het leuke is dat er door heel het land barbecues staan die je gratis kunt gebruiken, vaak in nationale parken en op campings. Ze werken veelal op gas en je hoeft het apparaat alleen maar aan te zetten en je spullen erop te gooien.

Laat de boel erna wel weer netjes achter, da’s wel zo sociaal.

Via Meat in a Park kun je eenvoudig zoeken of er een barbecue bij jou in de buurt te vinden is.

 

10. Verspil geen geld aan pinnen en geld overboeken

Ga jij net als zovelen een werkvakantie in Australië doen? Het benodigde visum kost met 635 AUD al genoeg, en om geld van je Nederlandse naar je Australische rekening over te maken (of andersom) ben je vervolgens weer een hoop kwijt.

De kosten die je bank rekent… Het is om moedeloos van te worden.

Gelukkig is er Wise, een partij die voor overboekingen amper iets in rekening brengt. Ikzelf maak er op reis regelmatig gebruik van en het bespaart me een heleboel euro’s.

Via Wise kun je bovendien een pinpas aanvragen. Zo omzeil je de pin-tarieven die je Nederlandse bank rekent (en die zijn hoog!), aangezien Wise geen commissies hanteert. Bovendien krijg je via hen de eerlijke wisselkoers, en niet een woekerkoers zoals je Nederlandse bank doet.

 

11. Koop spullen in tweedehandswinkels

Mijn 30-liter backpack die ik al jaren gebruik

Ik heb het al vaker gezegd, maar het is echt onnodig om een zware backpack mee te nemen, volgepakt met spullen waarvan je de helft waarschijnlijk niet gebruikt. Doe jezelf een lol en hou het lekker licht.

Wordt het kouder in het gedeelte waar je verblijft en heb je weinig tot geen warme kleding bij je, kijk dan eens bij een tweedehandswinkel. Het barst ervan, en ze hebben vaak heel wat leuke spullen. Zo koop je een dikke trui voor een prikkie, en kun je die aan het eind van je reis weggeven of bij zo’n zelfde soort winkel droppen. Echt superhandig!

Voorbeelden van zulke shops zijn de Salvation Army, Red Cross, Op shop, Mrs.Secondhand en Vincent dePaul.

 

12. Drink goon (maar ben voorbereid op ’t ergste)

‘Goonen’ rond het kampvuur

Goon, de in vele opzichten beruchte wijn. Voor 4 liter betaal je doorgaans rond de 14 AUD, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een sixpack met biertjes. Voor backpackers is de keuze daarom vrij snel gemaakt.

De wijn, meestal verpakt in een zak (cheaper kan niet) of doosje, kun je gebruiken om bijvoorbeeld in te drinken voordat je het nachtleven ingaat, waar een pilsje al snel 7 AUD kost. Cocktails zelfs 15 AUD tot 25 AUD! Of natuurlijk gewoon voor een lekker avondje rond het kampvuur.

Verwacht geen topwijn en bereid je voor op een heftige kater indien je (te) veel gedronken hebt. De onderstaande quote die ik tegenkwam, zegt misschien wel genoeg:

If alcohol causes some form of memory loss, Goon causes blackouts.

Al met al heeft goon zeker (lees: financiële) voordelen, maar ik heb je gewaarschuwd 😉 !

Nog een laatste dingetje: de echte broke backpackers spoelen de zak uit, blazen ‘m op en gebruiken hem vervolgens als kussen om op te slapen.

 

13. Doe vrijwilligerswerk in ruil voor kost en inwoning

Mocht je het plan hebben om reizen te combineren met werken op vrijwillige basis, kies dan voor WOOFFing op een boerderij. ‘WWOOFing’ staat voor ‘Willing Workers on Organic Farms’. Op de boerderijen komen mensen van alle uithoeken uit de wereld bijeen, om in ruil voor 4 tot 6 uur werk per dag overnachting, eten en drinken te krijgen.

Je hoeft geen specifieke voorkennis te hebben over het werken op zo’n boerderij. Je kunt namelijk ook ‘eenvoudige’ klusjes doen, waaronder aardbeienplukken, schoonmaken, dieren eten geven etcetera.

Het is al met al een unieke ervaring om in contact te komen met locals en andere reizigers. En met bijzondere dieren 🙂 .

Bekijk de website van WWOOF voor meer info. Een vergelijkbare partij is HelpX.

Voor vrijwilligerswerk heb je overigens geen werkvisum nodig, je kunt gewoon met een toeristenvisum aan de slag. Lekker makkelijk dus. En goedkoop 🙂 .

 

14. Check aantrekkelijke kortingen op activiteiten

Staat de Great Ocean Road op jouw lijstje?

In Australië heb je onwijs veel keuze voor wat betreft tours en activiteiten. Helaas vallen de prijzen nogal eens tegen. Denk aan een trip naar de Whitsundays, avontuur met een 4×4 op Fraser Island of pinguïns spotten op Phillip Island. Voor je het weet ben je vele honderden euro’s lichter.

Ik raad je aan om zo nu en dan een kijkje te nemen op de websites van Groupon en Scoopon, aangezien je daar vaak leuke deals kunt scoren. Enige flexibiliteit in wat je wilt doen en zien is dan wel aan te raden.

 

15. Doe gratis activiteiten (die zijn écht leuk!)

Bondi Beach in Sydney, helemaal gratis

Het woordje ‘gratis’ heeft voor sommigen een negatieve bijsmaak. Immers, als het gratis is zal wel shit zijn, ja toch?

In Australië is er echter een hoop leuks te beleven, en inderdaad gratis en voor niets.

In de grote steden heb je bijvoorbeeld de Free Walking Tours, ideaal om meer over de stad in kwestie te weten te komen en om meteen nieuwe mensen te leren kennen.

Verder kun je lekker aan de wandel gaan in nationale parken. Je bent er doorgaans niet meer kwijt dan een dollar of tien als je met de auto komt, en niks indien je er met het openbaar vervoer heengaat.

Ten slotte is het goed om te weten dat er honderden gratis museums zijn om een bezoekje te brengen.

Nee, het hoeft allemaal niet zoveel te kosten hoor. En soms dus zelfs helemaal niets.

 

Enne tot slot… Sla niet door in het bezuinigen

Nu je alle bovenstaande bespaartips heb gelezen is het zaak om niet de focus te leggen op het besparen an sich. Uiteindelijk zijn de belevenissen die je op je reis opdoet het belangrijkste, vergeet dat nooit uit het oog.

Word dus geen krentenkakker die weigert iets betaalds te ondernemen, of bij iedere betaalde activiteit na moet denken of het wel verstandig is. Zou zonde zijn!

Reiservaringen geven je reis juist kleur, en uiteindelijk ook je leven. Het zijn die ervaringen die je voor altijd bijblijven. En nee, die kosten niet altijd geld, maar af en toe wel.

In het artikel met meer dan 60 tips voor de eerste keer backpacken heb ik deze opmerking trouwens eveneens gemaakt. Het dwangmatig focussen op besparen is helaas een valkuil waarin nogal wat backpackers stappen.

 

Heb jij wat aan de tips gehad of leuke toevoegingen? Deel het in de comments!

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw