9 tips om geld te besparen tijdens backpacken in Australië

Tips voor je budget in Australë nodig? Jouw beschikbare geld is een thema waar je onherroepelijk mee te maken gaat krijgen als je een rondreis door Australië gaat maken. Je hebt vast al gehoord of vernomen dat backpacken in Australië erg duur is (kan zijn) en alleen maar duurder wordt.

Eerder sprak ik al over de kosten voor het backpacken in Australië. Maar hoe kun je de kosten in de hand houden? Zeker als dit je eerste keer backpacken in Australië wordt, kan dit een lastige vraag zijn. In dit artikel deel ik negen tips die je kunt gebruiken om geld te besparen tijdens je trip door Aussie. Dus of je nou naar de oostkust of het westen gaat of een roadtrip langs de Great Ocean Road gaat maken, grab these tips!

 

Budgettip 1: Ga carpoolen

Als je goedkoop wilt reizen, dan is het aan te raden om samen met een aantal andere reisgenootjes een auto of camper te huren om hier zelfstandig Australië me te ontdekken.

Hierdoor kun je de kosten delen plus je hebt direct een plaats beschikbaar om te slapen (in het geval van een camper).

Geen travel buddies? Kijk dan eens op de vele aanplakborden in de hostels. Je ziet hier doorgaans verschillende aanvragen van andere backpackers die een reisgenoot zoeken om samen een roadtrip te doen. Je kunt natuurlijk ook zelf een dergelijke aanvraag doen!

Lees ook: over hostels gesproken, weet jij al waar je gaat verblijven als je Down Under gaat reizen?

Budgettip 2: Maak gebruik van publieke bussen

555 shuttlebus

Oftewel ‘public buses’. Weet wel dat bussen aan de Australische Oostkust (veel) goedkoper zijn dan aan de Westkust. In West-Australië is het (soms) zelfs goedkoper (en makkelijker) om gebruik te maken van het vliegtuig.

Waarom is dit zo? In West-Australië is simpelweg minder concurrentie tussen busmaatschappijen dan in Oost-Australië. Een algemene regel in de economie luidt dat hoe meer aanbod, hoe lager de prijs. Zodoende 🙂 .

Hoe vroeger je een ticket reserveert, hoe goedkoper je uit bent. Kijk bijvoorbeeld op de websites van Greyhound en Premier.

 

Budgettip 3: Dinsdag filmdag

Liefhebbers van de bioscoop wil ik adviseren om gebruik te maken van de ‘cheap tuesdays’ of de ‘super tuesdays’ die door de grotere bioscopen worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan ketens als HOYTS en Event Cinemas. Kortingen tot liefst 33% zijn gangbaar op deze speciale dinsdagen.

Voor de echte filmfreaks is het ‘HOYTS Rewards Program’ aan te raden. Hierbij maak je voor $12 gebruik van diverse voordelen.

Sommige bioscopen wijken af van de geijkte dinsdag als budgetoptie. Zo hebben alle ‘Village Cinemas’ in Victoria de zogeheten ‘We Care Mondays’. Je kunt er op maandagen een film bekijken voor $9.

Budget backpacken Australië?

Ben jij benieuwd wat jouw dagelijkse kosten in Australië gaan zijn? Lees dan mijn artikel over de kosten die per dag te verwachten zijn als backpacker.

Budgettip 4: Drink goon-wijn

Als je graag een wijntje drinkt maar wel op je budget moet of wilt letten, drink dan goon wine. Voor 4 liter betaal je doorgaans rond de $14, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een sixpack met biertjes. De wijn kun je gebruiken om bijvoorbeeld in te drinken voordat je het nachtleven ingaat, waar de drankjes al snel $7 of hoger geprijsd zijn.

De wijn zit overigens in een ‘goon bag’, die je als kussen kunt gebruiken. Je kunt de zak uitspoelen, opblazen, en klaar is kees!

Last but not least: verwacht geen topwijn en bereid je voor op een heftige kater indien je (te) veel gedronken hebt. De onderstaande quote die ik tegenkwam, zegt misschien wel genoeg:

If alcohol causes some form of memory loss, Goon causes blackouts.

Al met al heeft goon wine zeker voordelen (met name de prijs en de bekendheid onder backpackers) maar ik heb je gewaarschuwd 🙂 !

 

Budgettip 5: Ga WWOOFen

Als je van plan bent om reizen te combineren met werken, kies er dan voor om te WOOFen op een boerderij (organic farm). ‘WWOOFing’ staat voor ‘Willing Workers on Organic Farms’. Op deze boerderijen komen mensen van alle uithoeken uit de wereld om voor 4 tot 6 uur per dag ‘gratis’ overnachting, eten en drinken te kunnen krijgen.

Overigens hoef je geen specieke voorkennis te hebben over het werken op een boerderij. Je kunt namelijk ook ‘eenvoudig’ werk doen als aardbeienplukken, schoonmaken, dieren eten geven etcetera.

Een unieke ervaring om bijvoorbeeld in contact te komen met locals en andere reizigers. Maar ook met dieren! Lees op de website van WWOOF meer over WWOOFing en meld je hier aan.

 

Budgettip 6: Schaf een membership card aan voor hostelketens

Ben je het type backpacker dat het liefst niet teveel geld besteedt aan accommodaties? Overnacht dan bij hostelketens als YHA, HI of VIP. Je krijgt hier, bij bezit van een ledenpas, tot $3 korting per nacht. Als je voor een langere tijd gaat backpacken, kan dit je behoorlijk wat geldbesparing opleveren.

Maak gebruik van de andere voordelen van deze hostel memberships. Zo kun je voor een schappelijk bedrag een jaar lang genieten van diverse kortingen. Voor YHA kun je op deze pagina terecht.

 

Budgettip 7: Ga voor ‘package deals’

Australië is hét land bij uitstek als het gaat over tours en activiteiten. Als reiziger heb je de keuze uit een immens aanbod hierin. Echter, de prijzen kunnen nog al eens tegenvallen.

Daarom is het aan te raden om meerdere tours tegelijk te boeken bij één operator. Dit kan bijvoorbeeld via je hostel of één van de vele reisbureaus die je Down Under vindt. Op deze manier kun je eenvoudiger een korting bedingen wat je vaak 100-en Dollars aan besparing kan opleveren.

 

Budgettip 8: Tank op de goedkoopste dagen

Als je een auto of camper hebt gehuurd of gekocht voor een roadtrip, tank dan op de dagen dat je het meeste geld bespaart. Ook wel bekend als ‘the cheapest day to buy fuel’.

Op dinsdag en woensdag bespaar je tussen de $0,05 en $0,15 per liter. De prijzen per liter stijgen volgens MotorMouth met name op donderdag, vrijdag, zaterdag en tijdens de vakantieperioden.

 

Budgettip 9: Schaf een rail pass aan

Het gebruik van de trein als transportmiddel in Australië is niet goedkoop. We raden daarom aan on een ‘rail pass’ aan te schaffen waarmee je meer dan 50% kunt besparen op reiskosten vergeleken met de situatie waarin je gebruikmaakt van losse enkele ritten.

Meer geld besparen?

Onlangs schreef ik een artikel met gratis tips voor de Gold Coast. En wat te denken van deze 22 budgettips voor backpackers? Beide aanraders om te lezen als je naar Australië afreist en op de centen moet letten 🙂 .

Want more?

Backpackgids AustraliëLees dan onze pronkstukjes Backpackgids Australië en 101 Tips & Tricks!

Hierin geven we je onder meer:

Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Heb jij wat aan de tips gehad? Deel dit artikel dan. Heb je toevoegingen? Feel free to share!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw