Wat kost backpacken in Australië?

Zoals je ongetwijfeld weet, is voor carrièretijgers Amerika het beloofde land. Voor backpackers gelden qua droombestemmingen doorgaans echter andere opvattingen. Zo is Australië voor vele reizigers het walhalla, al lijkt backpacken Down Under in eerste instantie vaak onhaalbaar of onbereikbaar door de hoge kosten. Het is een beetje hetzelfde verhaal met Nieuw-Zeeland trouwens.

Is dit beeld over Aussie terecht? Heb jij enig idee over de uitgaven voor het rondreizen door Australië? Weet jij wat de kosten per maand zoal zijn? En hoeveel dagbudget je nodig hebt? Zeker als je besloten hebt voor het eerst door Australië te gaan backpacken, kunnen dit lastige vraagstukken zijn.

Waar ik in Thailand vaak op €600 (= €20 per dag) leef en tijdens mijn eerste reis door Azië slechts €4.500 heb uitgegeven in acht maanden, zijn dit soort uitgaven in Australië helaas niet mogelijk. Bereid je voor op minimaal een twee- tot driedubbel dagbudget.

Maar…

Het hoeft niet persé buitensporig duur te worden hoor. Bovendien is Australië misschien wel het bekendste land ter wereld waar je een working holiday kunt doen. Oftewel: werken en reizen ineen. Zo kan je je reis letterlijk zelf verdienen terwijl je in Australië verblijft. Bovendien leer je op die manier vaak andere leuke mensen kennen waarmee je eventueel samen op pad kunt gaan.

Anyway

In dit onderzoek geef ik je diverse voorbeelden voor wat betreft de uitgaven die je in Australië kunt verwachten. Daarnaast krijg je per onderwerp (accommodatie, eten & drinken, vervoer en tours & activiteiten) een inzicht in de kosten per maand en per dag. Overigens zijn de (dagelijkse) uitgaven in dit artikel geraamde bedragen. Afwijkingen zijn logischerwijs altijd mogelijk, maar ik heb me gericht op -laten we zeggen- de ‘gemiddelde backpacker’.

Na het lezen van deze minigids weet je dus wat voor kosten je kunt verwachten als je in Australië gaat backpacken. En dat is wel zo fijn 🙂 .

Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in euro’s en Australische dollars. Ik ben uitgegaan van de koers 1,60 AUD = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

Kosten accommodatie

Net als Azië en Zuid-Amerika is ook Australië een erg populaire bestemming onder backpackers. Met name aan de oostkust zie je ze een hoop. Je zult al snel merken dat je op het gebied van accommodatie in Australië een ruime keuze hebt. Hostels, luxe hotels, boetiekjes, couchsurfing, Airbnb enzovoort.

Voor het gemak bespreek ik enkel en alleen de hostels, aangezien de hotelprijzen voor backpackers (doorgaans) te hoog liggen en hostels daarbij specifiek gericht zijn op rugzaktoeristen. Goed om te weten is dat er de afgelopen jaren steeds meer hostels zijn bijgekomen. De prijzen zijn daarom over het algemeen iets lager dan pak ‘m beet 10 jaar geleden, toen je omgerekend standaard minimaal 20 euro moest lappen voor een nachtje in een stapelbed.

YHA is trouwens een van de grotere hostelketens in Australië die je in iedere stad terugvindt, maar zeker niet het goedkoopste. In Melbourne kost de goedkoopste dorm op een willekeurige dag in december 2021 AUD 27 per nacht. Dit is €16,90. Als je je aanmeldt als YHA Member kun je overigens genieten van diverse kortingen, zowel op accommodatie als op activiteiten.

Tip: je weet het denk ik al, maar voor hostels raad ik je aan om de websites of apps van Booking.com, Agoda of Hostelbookers te gebruiken. Zo vind je snel de beste deals.

 

Wat kost een goedkoop hostel in Australië ongeveer?

Om het overzichtelijk te maken, besteed ik aandacht aan de steden Sydney, Melbourne, Cairns en Perth. Voor het doen van een prijsvergelijk, heb ik gebruikgemaakt van Booking.com en gezocht op op een willekeurige datum – in dit geval 3 december 2021 tot 4 december 2021. Een nachtje dus.

Als ik in Sydney ga kijken, is de goedkoopste dorm €8 per nacht en wel bij The Village Surry Hills. Hiervoor krijg je een bed in een kamer met zes stapelbedden.

In Melbourne zit je ook op €8 per nacht per nacht bij The Village Melbourne.

In Cairns is de prijs per nacht bij The Jack Backpackers exact hetzelfde als in Sydney en Melbourne, oftewel €8.

Perth, tot slot, is het vergelijkbaar met de bovengenoemde steden. De goedkoopste optie is €9 bij The Hive Hostel.

Dit al met al prijzen die we kennen uit Zuidoost-Azië. Niet slecht hè 😉 ?

 

En wat kosten de duurdere hostels zoal?

In Sydney is dit Cambridge Lodge, waar je voor een slaapzaal met vier bedden €24 per bed betaalt. Dit is dus meteen al drie keer zoveel als een slaapplek in The Village Surry Hills die ik hierboven noemde.

Melbourne is de duurste optie zelfs hoger geprijsd dan The Village Surry Hills. Denk je dat je voor dit bedrag een eenpersoonskamer krijgt? Dan heb je het mis, je slaapt bij het Melbourne Hostel ‘gewoon’ in een twaalfpersoons-slaapzaal en wel voor €27 per nacht.

Als je gaat backpacken in Cairns, is een vierpersoonskamer (dorm) bij Travellers Paradise het meest prijzig van alle mogelijkheden die er zijn, namelijk €21.

De duurste optie in Perth? Volgens kun je bij Hostel G Perth in een dorm terecht voor €20. Not too bad dus zou ik zeggen.

 

Accommodatie in Australië: de kosten per maand en per dag

Nu je een beeld hebt van de accommodatiekosten in Australië, is het van belang om te weten wat je gemiddeld ongeveer kwijt gaat zijn.

 

Welke gemiddelde kosten kan ik verwachten voor overnachtingen?

Reken gemiddeld €10 tot €15 voor een bed in een slaapzaal (dorm). De algemene regel is: hoe minder stapelbedden er in de ruimte staan, hoe hoger de prijs per bed. Een eigen kamer met een een- of tweepersoonsbed in een hostel kost je ongeveer €30 tot €70 per nacht, waarbij je bij de goedkopere kamers meestal een gedeelde badkamer hebt.

Overigens, als je wilt gaan kamperen in Australië, kost je dit gemiddeld genomen €12 per kampeerplek. Je kunt ook wildkamperen, dit is gratis. Kamperen rondom of in de steden is prijziger, soms zelfs meer dan €25 per nacht.

 

Dus, wat is de conclusie per dag en per maand?

Ga je alleen backpacken in Australië? Dan kies je waarschijnlijk in de meeste gevallen voor het slapen in dormitories oftewel slaapzaaltjes. Je bent dan qua overnachten ongeveer €10 tot €15 per dag kwijt. Ik pak het gemiddelde van deze twee bedragen, oftewel €12,50 per dag.

Ik ga er in dit voorbeeld vanuit dat je telkens in een dorm slaapt en sporadisch in een eigen kamer. Gemiddeld zal dit zo’n €12,50 per dag zijn en daarmee €375 per maand. Dit bedrag kan lager, als je telkens in de goedkoopste dorms verblijft. Heb je een camper en ga je veel gratis kamperen, dan zal dit bedrag bovendien ook een stuk lager liggen. Al heb je dan natuurlijk weer hogere transportkosten.

Goed om te weten: bij sommige hostels is ontbijt inbegrepen. Meestal is dat enkel toast met wat jam, thee en koffie. Maar ach, beter dan niets.

Alvast je accommodatie boeken?

Reserveer dan direct een leuke slaapplek via Booking.com.

 

Kosten eten en drinken

Dit is Reuben Hills, een leuke lunchzaak in Sydney (met goede koffie 🙂 )

In dit gedeelte bespreek ik de kosten voor eten en drinken, en ik maak onderscheid tussen cafés, bars en supermarkten.

 

Café of bar

Buiten de deur eten, oftewel uit eten gaan, kan zeker in Australië een (groot) nadelig effect hebben op je besteedbare budget waardoor je in je overige uitgaven moet gaan snijden. Met name de drankjes (denk aan een biertje) zijn vaak wat duurder dan in Nederland. Hieronder een overzicht van gebruikelijke dingen die je in een willekeurig café/bar bestelt (met de bijbehorende gemiddelde prijzen):

 • Koffie: AUD 3,50-4,50 (€2,20-€2,80)
 • Thee: AUD 2 (€1,25)
 • Bier: AUD 9-12 (€5,65-€7,50)
 • Huiswijn: AUD 6-8 (€3,75-€5)
 • Hamburger AUD 12-20 (€7,50-€12,50)
 • Pasta AUD 18 (€11,25)
 • Fish & Chips AUD 15-20 (€9,40-€12,50)
 • Maaltijdsalade AUD 18-20 (€11,25-€12,50)

 

Supermarkt

Tijdens je reis kom je logischerwijs niet alleen in restaurants of barretjes om je maag te vullen. Vandaar dat ik je tevens een indruk wil geven van de supermarktprijzen. Het gaat hier om gemiddelde prijzen die (kunnen) variëren op basis van locatie en seizoen:

 • Brood (1 stuk) AUD 2,50 (€1,55)
 • Zalm (1 kg) AUD 29 (€18,10)
 • Garnalen (1 kg) AUD 25-30 (€15,60-€18,75)
 • Waterfles (1 liter) AUD 2 (€1,25)
 • Melk (1 liter) AUD 5 (€1,25)
 • Steak (250 gr) AUD 9 (€5,60)
 • Melk (2 liter) AUD 5 (€3,10)
 • Cornflakes AUD 4,50 (€2,80)
 • Appels (1 kg) AUD 4,70 (€2,95)
 • Aardappelen (2 kg) AUD 3 (€1,90)
 • Tomaten (1 kg) AUD 4,70 (€2,95)
 • Coca Cola (2 liter) AUD 3,50 (€2,20)
 • Eieren (12 stuks) AUD 6 (€3,75)
 • Wijn (0,75 liter) AUD 15 (€9,30)
 • Bier (0,5 liter) AUD 4,70 (€2,95)
 • Sigaretten (een pakje Marlboro) AUD 27 (€16,90)

 

Eten en drinken Australië: de kosten per maand en per dag

Voor eten en drinken in Australië geldt: de kosten zijn vrij hoog, maar met een beetje creativiteit kun je ook als budgetbackpacker overleven.

Allereerst heb je voor wat betreft eten in Australië bij veel hostels de mogelijkheid om je eigen gerechten te koken. Maak daar gebruik van, want dit bespaart je een hoop kosten. Veel producten zijn in de supermarkt vergelijkbaar geprijsd met die in Nederland, al is zuivel gemiddeld genomen wat duurder. Naar een eetcafé gaan kan echter al snel erg prijzig worden. Leuk voor een keertje misschien, maar de meeste backpackers doen dit niet al te vaak.

Echter, in veel gebieden vind je verschillende backpack-barretjes waar je terechtkunt voor een goedkope maaltijd en drankje. Bovendien zijn er happy hours speciaal voor backpackers. Je krijgt dan doorgaans 50% korting.

 

Wat is het goedkoopste –maar wel fatsoenlijke- eten?

Wil je het goedkoopst uit zijn, dan kook je voor jezelf. Denk bijvoorbeeld aan het bereiden van noodles met wat toegevoegde groenten. Dit kost je zo’n €2. Een diepgevroren pizza is geprijsd vanaf €2,50.

 

Wat kost een gemiddelde maaltijd en drankje?

Als je zelf kookt, reken dan op ongeveer €4 per gerecht. In dit geval heb ik het over pasta of rijst met wat groenten.

Eet je buiten de deur, maar doe je dit bij een pub die zich richt op backpackers, dan hoeven de kosten nog niet eens zo hoog te zijn. Denk hierbij aan €5-8 voor een diner en €4 voor een goede lunch. Drankjes kosten hier tussen de €1,50 en €3. Ga je naar een gemiddeld restaurantje, reken dan op €12,50 tot €20 voor een maaltijd.

Mocht je een keer bij de McDonald’s willen eten, weet dan dat je rond de €7,50 kwijt zult zijn voor een gemiddelde maaltijd.

 

Wat zijn de dagelijkse en maandelijkse kosten voor wat betreft eten en drinken?

Laat ik vooropstellen dat ik uitga van kosten die je zult maken om in je levensonderhoud te voorzien, oftewel je dagelijkse eet- en drinkbehoeften. Dus niet de kosten die je maakt voor een avondje uit.

Alles in ogenschouw nemende, kom ik op basis van de bovengenoemde bedragen uit op een gemiddeld bedrag van €15 per dag, zo’n €465 aan maandelijkse kosten voor eten en drinken in Australië. Een voorwaarde hierbij is wel dat je bij budgetaanbieders eet en dat je regelmatig zelf kookt. Ga je iedere dag uit eten bij restaurants, dan vallen de kosten logischerwijs een stuk hoger uit.

En nogmaals: de kosten voor avondjes op stap gaan komen hier dus nog bij.

 

Kosten vervoer

Is een roadtrip door de Hunter Valley iets voor jou? Tip: een Toyota Estima is een superfijne auto voor een roadtrip – achterin kun je slapen als je de stoelen weghaalt en er een matras neerlegt

Australië heeft een uitgebreid transportnetwerk van bussen en treinen waar je als backpacker gebruik van kunt maken. Behalve van het openbaar vervoer, is Australië de ultieme bestemming om een auto of camper te huren of te kopen en bijvoorbeeld een roadtrip te maken. Gezien de grootte van het land, zal je zo nu en dan wellicht ook een beroep doen op het vliegtuig.

Overigens, als je van roadtrips houdt, dan is Australië dé bestemming bij uitstek waar je talloze mogelijkheden vindt om heerlijk door het land te cruisen. Je hebt vast al eens gelezen of gehoord over de memorabele Great Ocean Road.

Hieronder een aantal voorbeelden van transportkosten die je in Australië kunt verwachten. Ik bespreek het vliegtuig, auto en camper en de bus en trein.

 

Vliegtuig

Wanneer je binnenlands gebruik wilt maken van het vliegtuig, variëren de kosten net als in de meeste landen bijvoorbeeld afhankelijk de dag of tijd van het jaar die je kiest om te vliegen. Voorheen boeide het trouwens vrij veel of je je vlucht kort van tevoren (duur) of lang op voorhand (goedkoop) boekte. Tegenwoordig maakt dit echter weinig meer uit. Fijn, want zo hoef je niet alles voor je reis te plannen en vast te leggen.

Om je een voorbeeldje te geven van de kosten van een binnenlandse vlucht, heb ik gekozen voor een retourvlucht van Sydney naar Adelaide. De belangrijkste kenmerken van deze vlucht zijn:

 • Reisduur: minimaal 1 uur en 50 minuten
 • Enkel
 • Zo’n 2 maanden op voorhand geboekt
 • Reisdatum: 5 december 2021

De goedkoopste (directe) vlucht die hierbij opduikt is via Jetstar en bedraagt €66. Dit lijkt, wat mij betreft, dus aardig mee te vallen. De gebruikte websites zijn Momondo.nl en Skyscanner.nl.

Voor soortgelijke vluchten met dezelfde voorwaarden (Sydney-Cairns, 3 uur en Sydney-Melbourne, 1 uur 30 minuten) vind ik uiteenlopende prijzen. Voor de eerstgenoemde reis betaal je minimaal €71, terwijl je voor Sydney-Melbourne minimaal €36 voor een enkeltje kwijt bent. Wil je van Sydney naar Tasmanië vliegen? Op 5 december kost dit €64 voor een vlucht van 1,5 uur.

Tip: de grootste binnenlandse vliegmaatschappijen in Australië zijn: Qantas, Jetstar, Virgin, Tiger Air Australia. Lees mijn uitgebreide stappenplan voor het vinden van een goedkoop vliegticket.

Auto en camper

Naast het vliegtuig heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om een auto of camper te huren en een roadtrip te maken. De zoektocht voor het vergelijken, begint bij Vroomvroomvroom.com.au, een website waar je allerlei soorten verhuurwebsites op het gebied van prijs tegen elkaar kunt afzetten.

De criteria die ik heb gebruikt zijn:

 • Verhuurperiode: 1 december 2021 tot en met 31 december 2021
 • Afhalen en terugbrengen in Sydney Airport
 • Leeftijd 30-69 jaar

De minimumprijs in Australische dollars is hierbij AUD 1.680 wat neerkomt op ongeveer €1.050. Voor dit bedrag krijg je bijvoorbeeld een Kia Cerato, een basisauto maar verder prima. Wil je wat luxer, dan kun je kiezen voor een Mitsubishi Eclipse. Je betaalt dan alleen wel meteen AUD 2.522 oftewel €1.576,25 .

Trouwens, de benzineprijs is in Australië zo rond de €1 per liter. Dat valt voor ons Nederlanders dan weer mee 🙂 .

Wil je liever een camper huren in plaats van een auto? Deze keuze valt te begrijpen, je hebt dan immers gelijk je accommodatie bij de hand. Ik hanteer dezelfde criteria als ik deed voor het zoeken van een huurauto. Hierbij duikt onder meer een Toyota Estima op voor AUD 1.930,71, wat omgerekend neerkomt op €1.206,70.

Voor de zekerheid heb ik ook nog even bij de bekende verhuurder Jucy (Jucy.com/au/en) gekeken voor de prijzen van auto’s en campers. In dezelfde periode kom zijn de laagste prijzen voor een auto AUD 1.938 en dus €1.211,25 en voor een campervan (Toyota Estima) AUD 1.989 en daarmee €1.243,15. De prijzen van Jucy zijn dus vergelijkbaar met die van VroomVroomVroom.

Let op: alle bedragen zijn exclusief verzekering.

 

Bus en trein

Iedere stad kent haar eigen lokale busmaatschappijen. De twee grootste nationale operators zijn Greyhound en OzExperience. Beide bieden zogeheten hop-on-hop-off-tickets aan, en dat voor diverse trajecten.

Bij Greyhound noemen ze deze kaart trouwens de ‘Whimit Pass’. Tussen Melbourne en Cairns kost deze kaart AUD 369 voor 30 dagen. Ze bieden tevens een Whimit Pass aan voor de gehele oostkust die voor 90 dagen geldig is. Deze bedraagt AUD 599 en dus €374,40..

Australië is tevens bekend om haar iconische treinreizen, inclusief overnachtingen en eten & drinken. Helaas zijn ze ook nogal prijzig. Een bekende is de GHAN die je in 3 dagen van Adelaide via Alice Springs naar Darwin brengt (vanaf AUD 1.919 = €1.199,40). Maar ook de Indian Pacific die vanuit Sydney via Adelaide naar Perth gaat (of vice versa natuurlijk). Deze vierdaagse rit van 4.352 km kost je minimaal AUD 1.819, zo’n €1.136,90. Let erop dat de vermelde prijzen bij het shoulder season horen en het om een vroegboekkorting gaat. Boek je kort vooraf, dan is de het bedrag meteen zo’n AUD 500 (€312,50) hoger.

Voorheen waren er voor de GHAN en Indian Pacific speciale backpackers-kortingen. Helaas is dit niet meer het geval, waardoor reizen met deze treinen een stuk duurder is geworden. De meeste backpackers zal je deze treinen dan ook niet zien nemen.

Tip: voor meer treinreizen in Australië, check de website van Great Trains.

Vervoer in Australië: de kosten per maand en per dag

Nu je een beeld hebt van de transportkosten in Australië, is het van belang om te weten wat de gemiddelde kosten zijn en wat je per dag ongeveer kwijt bent.

 

Welke gemiddelde kosten kan ik zoal verwachten voor wat betreft transport in Australië?

De huur van een auto kost je tussen de €25 en €50 per dag. Voor een busje met slaapmogelijkheden betaal je tenminste €30 tot €60 per dag. Zeker rond de westkust van Australië zal je eerder geneigd zijn om een auto te huren, aangezien de mogelijkheden qua openbaar vervoer in dit gedeelte een stukje minder zijn dan bijvoorbeeld rond de Australische oostkust.

Voor trein en bus maak je doorgaans gebruik van trajectkaarten die ik hierboven heb beschreven. Je betaalt er eenmalig voor.

 

Wat ben ik gemiddeld per maand en dag kwijt?

Om tot een bedrag per dag te komen, zal ik een voorbeeldsituatie schetsen. Stel ik besluit om in 2 maanden het volgende te doen:

 • Voor 1 maand met de bus langs de oostkust reizen. Ik schaf de eerdergenoemde Whimit Pass voor de oostkust geldig voor 60 dagen aan. Deze is namelijk maar AUD 100 (€62,50) duurder dan de 30-dagen-kaart. Wil ik nog wat langer uittrekken voor de oostkust, dan heb ik dus de mogelijkheid. Dit kost me AUD 469 en dus €293,15. Dit komt per saldo neer op €146,60 per maand.
 • Vanuit Sydney pak ik het vliegtuig naar Adelaide, dit kost €66 als ik boek via Skyscanner.nl. Teruggerekend per maand is dit €33.
 • Van Adelaide maak ik een zesdaagse roadtrip naar Port Augusta en weer terug. Ik huur hiervoor een Toyota Estima waarin ik kan slapen. De totale kosten bedragen AUD 324 en dus €202,50 via verhuurder Jucy. Omgerekend naar maandelijkse kosten is dit €101,25.
 • Daarna vlieg ik van Adelaide naar Alice Springs. De kosten bedragen €115. Per maand is dit €62,50.
 • Vervolgens wil ik de GHAN van Alice Springs naar Darwin pakken. Vanwege de hoge kosten (bijna €1.200) besluit ik echter om te vliegen. Dit is met €180 overigens ook niet mals. Per maand is dit €90.
 • Vanuit Darwin vlieg ik via Melbourne terug naar Amsterdam. Deze kosten neem ik echter niet mee, aangezien dit de terugvlucht naar Nederland is.

In deze situatie, gerekend over 2 maanden, ben ik voor transport dus 293,15+33+101,25+62,50+90 = €579,90 per maand kwijt. Dit komt neer op €18,70 per dag.

Lees ook: ken jij deze goedkope transportopties in Australië al?

 

Kosten tours en activiteiten

Een koalabeertje in de Taronga Zoo in Sydney

Dit gedeelte is qua kosten wat lastiger in te schatten, aangezien er tienduizenden dingen te ondernemen zijn, die niet allemaal geld hoeven te kosten. Je zou dus kunnen zeggen dat het op activiteitengebied op jezelf aankomt: kies je voor een mix van georganiseerde tours en plekken op je eigen houtje ontdekken of wil je alles georganiseerd (en dus duurder) doen?

Gratis, zei ik inderdaad. Zo kun je in Sydney de Free Walking Tour doen bijvoorbeeld via I’m Free. Een andere aanrader is de Bondi to Coogee Coastal Walk. Een schitterende wandeling van om en nabij de 6 km waarbij je onder meer langs Bronte en Gordon’s Bay komt. Maar ook simpelweg rondstruinen langs of liggen op het strand kost je helemaal niets.

De meeste dagtrips kosten tussen de AUD 50 en AUD 300. In euro’s betekent dit minimaal €31,25 en €187,50.

Hieronder een overzicht van de prijzen van veel gekozen activiteiten in Australië:

 • Dreamworld Theme Park AUD 99 (€61,90)
 • Nationale parken AUD 7-14 (€4,40-8,75)
 • Australian Zoo kinderen/volwassenen AUD 35/59 (€21,90/€36,90)
 • Een duik bij het Great Barrier Reef AUD 125 (€78)

 

Tours en activiteiten in Australië: de kosten per maand en per dag

Tot besluit van dit gedeelte, willen we weten wat je per dag ongeveer uit gaat geven aan activiteiten.

Wat kosten activiteiten grofweg in Australië?

Reken op €31,25 tot €40 voor eenvoudige dagtripjes, zoals snorkelen, het bezoeken van een dierentuin of een uitje naar de Blue Mountains. Voor de grotere georganiseerde tours ben je al snel €250 of meer kwijt, denk hierbij bijvoorbeeld aan een driedaagse tour op Fraser Island, Kangaroo Island of naar Uluru.

 

Wat betaal ik per maand en per dag voor activiteiten?

Wederom ga ik hier uit van het voorbeeld waarin ik 2 maanden door Australië reis. In periode besluit ik om zes kleine activiteiten te doen: een duik bij het Great Barrier Reef, een tweedaagse trip naar de Whitsundays en een driedaagse trip vanuit Alice Springs naar Uluru. De kosten voor de activiteiten bedragen €221, de duik is €78, het tripje naar de Whitsundays €234 en de driedaagse Uluru-trip kost me €250. In totaal betaal ik voor activiteiten in twee maanden dus €783.

Teruggerekend is dit €391,50 per maand. Dit komt neer op €12,65 per dag.

 

Alvast je tours en activiteiten boeken?

Tours en activiteiten kan je eenvoudig lokaal regelen, maar bijvoorbeeld ook alvast online via Get Your Guide.

 

Kosten backpacken Australië: conclusie

In de tabel hieronder heb ik alle kosten uit dit onderzoek nog ’s voor je samengevat:

Per maand Per dag
Accommodatie €375  €12,50
Eten & drinken €465 €15
Vervoer €579,90 €18,70
Tours & activiteiten €391,50 €12,65
Totaal €1.811,40 €58,85

Op basis van de bovengenoemde vier variabelen zijn de gemiddelde dagelijkse kosten in Australië €58,85. Maandelijks betekent dit dus €1.811,40. Let op, dit is gemiddeld genomen en dus geen mini- of maximum. Ook heb ik zaken als het vliegticket vanuit Europa, eventuele visumkosten en avondjes uit hier niet in meegenomen. Ook zal je waarschijnlijk nog een lokale simkaart aanschaffen. Hiervoor heb je tig mogelijkheden. Via Boost Mobile kun je bijvoorbeeld een prepaid-simkaart kopen met 40gb internet voor AUD 30 (€18,75).

Goed om te weten: ga je niet werken of studeren in Australië, dan heb je alsnog een visum nodig om het land binnen te kunnen komen. Om precies te zijn het Australische Visitor Visa. Dit kan eenvoudig en gratis via de Australische overheid.

Maar let op…

Met name de kostenpost ‘tours & activiteiten’ zal de afwijking in daguitgaven sterk beïnvloeden. Misschien ben jij juist die backpacker die niet veel georganiseerde activiteiten onderneemt. Dit zal hoe dan ook je dagelijkse uitgaven behoorlijk omlaag brengen. Datzelfde geldt zeer zeker ook voor transport. Stel dat je bijvoorbeeld een campertje koopt en voor nagenoeg hetzelfde bedrag verkoopt, dan scheelt je dit héél erg veel geld. Je hebt dan niet de kosten van Greyhound, al moet je natuurlijk wel je benzine betalen. Neem je daarentegen de GHAN of Indian Pacific, dan zullen de kosten snel oplopen.

Hoe zit het met de budget-backpackers die naar Australië willen? Ook voor minder dan de berekende €58,85 per dag kun je door Australië gaan backpacken, je zult dan simpelweg minder (betaalde)activiteiten ondernemen, veel kamperen, dagen aan de prachtige stranden van Australië doorbrengen, het gros van de tijd je eigen eten koken, met meerdere mensen reizen in plaats van alleen etcetera. En wanneer je -zoals hierboven aangegeven- een auto of camper koopt en deze tegen ongeveer dezelfde prijs verkoopt, zal je heel erg veel op transport besparen. Je kunt in dat geval eerder denken aan €40 op dagelijkse basis of zelfs minder.

Er zijn ook creatieve oplossingen om het backpacken door Australië te kunnen bekostigen behalve enkel en alleen kosten besparen. Zo kun je bijvoorbeeld het combineren van werken en reizen overwegen. Dit is een veelgemaakte keuze onder backpackers.

Lees ook: Wat te doen in Australië? En deze 40 veelal bijzondere weetjes over Australië. Handig als je een algemene indruk van Australië wilt krijgen en je geld goed wilt besteden 🙂 .

Nou, ik ben benieuwd. Wat vind jij van de kosten voor backpacken in Australië?

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
23 Antwoorden
 1. Ingrid

  Hoi Robbert,
  Ik ben ook even naar je FB pagina gegaan en krijg er steeds meer zin in: duiken op Barrier Reef, langgekoesterde wens.
  20 oktober- 20 november.
  Tip was: rustig Cape Tribulation en mooier rif dan bij Cairns, is dat wat jou betreft ook zo?
  Ik kom er maar niet achter: kun je in die periode nog wel in zee zwemmen of is het bijna overal onmogelijk, vanwege haaien, kwallen etc.?

  Groet en veel plezier met je volgende reis!
  Ingrid

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Ingrid,

   Dat moet inderdaad super zijn, zelf heb ik overigens geen PADI, dus ik kan daar niet echt over meepraten 🙂 .

   Het box-jelly-fish-seizoen loopt van november tot en met mei. In deze periode is zwemmen gevaarlijk, daarbuiten niet, behalve dan dat je bij Myall Beach altijd op moet passen voor het koraal.

   Ik ben inmiddels vertrokken, jij ook een fijne trip.

 2. Mike

  Voor camperhuur in Australië kunt u terecht bij Cheap Campers. Zij hebben mij vorig jaar geholpen met een camperhuur in Australië. Zeer bekwaam en vriendelijk personeel! 🙂

 3. Heidi

  Hi!!
  Ik ga alleen naar Australie toe, maar ik wil graag zo af en toe een georganiseerde tour doen. Heb jij de tours in een hostel zelf geboekt of via een website of iets dergelijks?
  In Azie deed ik het vaak in het hostel zelf en kon je dezelfde dag nog mee. Ik vond dit ook erg fijn!
  Groetjes
  Heidi

 4. Laar

  Hoi Robbert,

  Thanks voor deze blog, ik ga over een paar maanden naar Australië! Zou graag in een hotel willen werken waar mijn accommodatie bij inbegrepen is. Weet jij op welke sites ik moet zoeken om dit te kunnen vinden? En zijn die advertenties op Gumtree te vertrouwen?

 5. Ilse

  Hoi!
  Ik wil naar Australie op te wonen/werken/reizen. Daarbij langere tijd op één plek wonen, liefst in Sydney en vanuit daar reizen maken / verder reizen.
  Ik probeer een indicatie te maken hoeveel spaargeld ik daarvoor nodig heb om mee te nemen..
  Is het zo dat als je daar gaat werken, je genoeg verdiend om rond te komen (dus dat je je spaargeld bijna niet nodig hebt)?
  Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

 6. Gijs

  Hee Robbert,

  Ik ben van maart 2016 tot en met eind juli 2016 op een werkvisum naar Australië geweest. Kan de rest van de 8 maanden nog weer gebruiken op mijn 1e werkvisum of moet ik dan mijn 2e werkvisum aan vragen?

  Groet,

  Gijs

 7. Danique Drost

  Heyy, ik ben van plan om volgend jaar naar Australië te gaan voor een working holiday. Ik vroeg mij alleen af wat een verstandig grootte is voor een backpack? Zodat ik niet teveel overbodige spullen mee neem.
  Groetjes Danique

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Danique,

   Zelf reis ik met 30 liter. Wellicht wat klein voor de gemiddelde backpacker, maar 40 zou voldoende moeten zijn!

   Groet, Robbert

 8. Julia

  Hoi!!
  Ik ga van februari tot ongeveer eind juni backpacken in Australië. Nu vraag ik mij af hoe groot mijn backpack ongeveer moet zijn, zodat er genoeg in past.
  Alvast bedankt!
  Groetjes Julia

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Julia,

   Zelf ben ik net terug uit Nieuw-Zeeland en het ging voor mij prima met een 30 liter backpack. Echter, voor veel reizigers zal dit misschien net wat te weinig zijn, maar 40-liter is echt wel voldoende. Bovendien heb je zo niet zo’n megading op je rug hangen.

   Maar goed, het ligt er natuurlijk aan: wat wil je allemaal meenemen?

   Groet, Robbert

 9. Sophie

  Hoi Robbert,

  Wat een fijne informatie! Ik ben mijn reis naar Autralie aan het plannen en wil graag ook een deel met de trein doen. Jij noemt in je blog bedragen voor de Ghan en Pacific die ik nergens terug kan vinden. De bedragen die ik vind, zijn vaak veel hoger en voor hele luxe treinen. Dus, waar moet ik zijn voor de tarieven die jij noemt? Alvast bedankt voor je antwoord!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Sophie,

   Bedankt!

   De prijzen komen van de website van de Great Southern Rail. Ik heb het artikel in 2017 geüpdatet, maar inmiddels zijn de bedragen weer iets gestegen. Zo betaal je van Adelaide naar Alice Springs nu minimaal 829 AUD in plaats van 799 AUD (in het geval van een ‘advanced purchase’).

 10. Larissa

  Beste Robbert,

  Onlangs heb de reisgidsen voor Australië aangeschaft, omdat ik in oktober wil gaan rondreizen. Ik zit niet vast aan de tijd, dus ik kan wat routes combineren. Welke raad je aan om dan te doen? En ik zit eraan te denken om O&N te vieren in Sydney, is dit een aanrader of moet ik dit juist vermijden?

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Larissa

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw