Wat kun je allemaal doen in Australië?

Ga jij binnenkort Down Under backpacken? Heb je al een idee wat te doen in Australië? Welke bezienswaardigheden zou jij graag bezoeken?

Zeker als je voor het eerst gaat backpacken in Australië, is het niet vreemd als je dit allemaal nog niet echt weet. Al is het alleen maar omdat het zo’n enorm land is met erg veel mogelijkheden.

 

Maar… Waar liggen je interesses zoal? Hoeveel tijd heb je beschikbaar? En wat is je budget?

 

Als je besluit om een rondreis door dit prachtige land te gaan maken, is het wel zo handig om te weten waar je interesses liggen. Op deze manier voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet en daarbij niet uitkomt met je tijdschema en je financiën. Aangezien Australië een vrij prijzig land is, wil je je geld uitgeven aan activiteiten die voor jou de moeite waard zijn. Uiteindelijk gaat het er dus om dat jij de ‘juiste’ keuzes maakt.

Vandaar dat ik in dit artikel een algemeen beeld van Australië wil geven door verschillende hoogtepunten voor je te bespreken, onderverdeeld in aparta thema’s. Zo kan je, ook al heb je niet alle tijd van de wereld, prioriteiten stellen voor je aankomende avontuur.

Heb je deze tijd wel? Dan nog is het fijn om te weten wat Australië zoal te bieden heeft. Alle reden om even verder te lezen dus 😉 .

Allereerst wil ik je wat meer duidelijkheid geven over de grootte van het land. Immers, ik kan wel zeggen dat ze reusachtig is, maar zonder concrete cijfers kun je jezelf waarschijnlijk niet echt een beeld vormen. Hieronder enkele Australië-feitjes:

Australië is 185(!) keer zo groot als Nederland
Je vindt Down Under meer dan 10.000 stranden
De kustlijn in Australië is bijna 50.000 kilometer

Dat zijn nog eens cijfers hè?!

Nu begrijp je waarschijnlijk beter waarom het beter is om voorafgaand aan je reis goed voor jezelf in kaart te brengen waar je interesses liggen en wat je zoal wilt gaan doen.

Begrijp me niet verkeerd trouwens: het is niet de bedoeling dat je alles gaat overplannen en daarbij geen ruimte overlaat voor spontane acties. Maar enige planning is wel handig, zeker als je niet alle tijd van de wereld hebt.

Vergeet niet dat het misschien een eenmalige ervaring wordt, aangezien Australië niet om de hoek ligt en je over een tijdje misschien niet meer de tijd en mogelijkheden hebt om te gaan backpacken. Het kan zijn dat je dan andere verplichtingen hebt, zoals een baan, je gezin enzovoorts.

Teveel zien in een korte periode is niet fijn, maar te weinig natuurlijk ook niet. Ook doe je graag die dingen die bij jou passen. Vandaar dat ik je graag wat op weg wil helpen.

 

Wat te doen in Australië – activiteiten per thema

Om ervoor te zorgen dat je voorafgaand aan je reis prioriteiten kunt stellen die je in Australië wilt zien, heb ik diverse hoogtepunten, bezienswaardigheden en activiteiten onderverdeeld in verschillende thema’s:

Steden en omgeving
Eten en drinken
Zon, zee, strand en eilanden
Avontuur
Dieren en natuur
Aboriginals

Natuurlijk zijn er meer thema’s te bedenken, maar het is maar om je een grof overzicht te geven wat Australië jou allemaal te bieden heeft.

Hieronder de tips:

 

1. Steden en omgeving

Sydney

Als je het type backpacker bent dat ervan houdt om het stadsleven te ontdekken, dan heb je heel wat mogelijkheden. Australië kent moderne, culturele en diverse bruisende steden, elk met hun eigen bezienswaardigheden en unieke eigenschappen. Enkele aanraders zijn:

Wat kun je zoal verwachten in deze steden? Denk aan winkelcentra, sportevenementen, stranden, wandelingen langs de kust, botanische tuinen, musea, barretjes, theaters, cultuurevenementen en mogelijkheden om eiland-dagtripjes te doen. En natuurlijk heel veel andere backpackers verhalen mee uit te wisselen 🙂 .

 

2. Eten en drinken

Gelukkig kun je als liefhebber van heerlijk eten en drinken uitermate goed terecht in een land als Australië. Helemaal als je houdt van lekkere wijnen en lokale gerechten ben je Down Under op de juiste plek.

Zo kun je de beste seafood, steaks, barbecuegerechten of biologische groenten en fruit eten. Door het hele land, onder meer in Sydney en Melbourne, heb je diverse food-tours die je kunt boeken om wat dit betreft niets tekort te komen. Ook vind je in Australië meerdere lokale en internationale marktjes die het bezoeken waard zijn.

Behalve eten, staat het land natuurlijk ook bekend om haar vele wijngaarden en de verschillende winery tours die je er kunt doen. Hierbij maak je kennis met de smaakvolle lokale wijntjes die men hier produceert.

Goede regio’s om dergelijke tripjes te doen, zijn onder meer Barossa Valley, Coonawarra, Riverland & Adelaide Hills (allen South Australia), Granite Belt (Queensland), Margaret River (Western Australia), Mudgee, Hunter Valley & Riverina (allen New South Wales).

 

3. Zon, zee, strand en eilanden

Behalve de bovengenoemde opties, is Australië tevens een populaire bestemming voor backpackers die graag aan de kust of op een eiland verblijven. Logisch natuurlijk, aangezien het land zelf één groot eiland is. Je vindt er prachtige kustlijnen, kristalheldere wateren, witte stranden en mogelijkheden voor onderwateractiviteiten. Hieronder enkele bijzondere to-do’s:

  • Leer surfen of wakeboarden bij Gold Coast of Byron Bay.
  • Zwemmen met dolfijnen (Nelson Bay, Monkey Mia, Bunbury, Rockingham) en walvissen spotten (Gold Coast, Cape Naturaliste, Cape Leeuwin en Warrnambool).
  • Ga voor avontuur met een 4X4 rijden over Fraser Island. Zwem hier in het meest heldere meer dat je ooit hebt gezien: Lake McKenzie. Ook Moreton Island is gaaf om met een 4WD te verkennen.
  • Afwijken van de geijkte paden.
  • Duiken en snorkelen (en eilandhoppen) bij de Whitsunday Islands rond het Great Barrier Reef en bij bijvoorbeeld Rottnest Island of  Kangaroo Island.
  • Een strand vol schelpen zien bij Shell Beach bij Denham.
  • Genieten van de zonsondergang bij Cable Beach in Broome.
  • Bekijk het roze Lake Hillier bij de kust van Esperance.

Lees ook: de 28 mooiste stranden van Australië om meer inspiratie op te doen.

4. Avontuur

Australië kent te gekke mogelijkheden om de schoonheid van het land op een avontuurlijke manier te verkennen door bijvoorbeeld het doen van een roadtrip. Drie aanraders zijn bijvoorbeeld de Great Ocean Road, zelfstandig de Outback in Queensland verkennen of een trip naar en langs de magische rotsformatie Uluru.

Lees ook: 10 te gekke roadtrips die je in Australië kunt doen.

Als je voor Uluru en omgeving kiest, dan maak je kennis met de woestijn van Australië, wild wild west in z’n puurste vorm. Je hebt er verschillende mogelijkheden om te kamperen, een kampvuur te bouwen, simpelweg naar de sterrenhemel te kijken of kangoeroes en kamelen te spotten in het wild. Alleen al het rode landschap is een openbaring op zich. Een unieke ervaring die je eigenlijk niet mag missen. Zeker niet als je de avonturier in jezelf los wilt maken 🙂 .

Behalve de bovenstaande opties, heb je nog tal van andere mogelijkheden om in Australië als avonturier door het leven te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hike- en klimuitdagingen in nationale parken of op de Sydney Harbour Bridge, kajakken, wandelingen langs de kust, kamperen in de ongerepte natuur, wildwater-raften en diverse 4WD-avonturen. Voor 4WD kun je onder meer terecht op het ruige Fraser Island.

Dit alles is nog maar een greep uit avontuurlijke aanbod dat Australië te bieden heeft. Heerlijk toch?

 

5. Dieren en natuur

Bij welk land denk jij meteen aan dieren? Precies, Australië.

Je hebt er fantastische plekken om wildlife te spotten en prachtige ongerepte natuur te ontdekken. Je hebt Down Under meer dan 500 nationale parken en naar schatting 200.000 diersoorten. Heb ik zo al niet genoeg gezegd?

Onder meer het zien van koala’s, diverse soorten kangoeroes (Pebbly Beach, Soalhaven), schildpadden, walvissen, talloze vogelsoorten, dolfijnen, dingo’s, kamelen, en zoutwaterkrokodillen behoort tot de mogelijkheden. Erg indrukwekkend om te bezoeken, is de Kangaroo Sanctuary in Alice Springs.

Behalve dieren, is Australië trotse ‘eigenaar’ van het eeuwenoude gigantische tropische regenwoud: de Daintree Rainforest met onder meer de Daintree Village, Cape Kimberley, de Alexandra Lookout en Mossman Gorge.

Lees ook: 28 Nationale parken in Australië waar je geweest moet zijn.

6. Aboriginals

Tot slot is ook de Aboriginalcultuur een goede reden om naar Australië te gaan. De Aboriginals zijn het oudste en meest primitieve volk ter wereld. Down Under zijn deze bewoners al meer dan 50.000 jaar aanwezig. Ben jij geïnteresseerd en wil je meer weten over hoe deze mensen leven en leefden? Je hebt wat dat betreft verschillende mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan:

  • Het spotten van ‘Aboriginal Rock Art’ op verschillende rotsen (bijvoorbeeld bij Ubirr en Nourlangie Rock in het Kakadu National Park).
  • Het bezoeken van musea waar ‘Aboriginal paintings’ hangen (bijvoorbeeld in Sydney en Melbourne).
  • Kennismaken met ’s-Werelds oudste keuken. Ben jij in voor bushtucker-food?
  • Leer het instrument van de Aboriginals bespelen: de didgeridoo.
  • Aboriginaldorpen bezoeken (onder andere Tjapukai of Pamigirri bij Cairns) om de échte Aboriginals te leren kennen.
  • Eeuwenoude ceremonies bijwonen, zoals rituelen en zangsessies.
  • Leren overleven in het oerwoud met een Aboriginalgids (bijvoorbeeld in de Kimberley Region).
  • Een Aboriginalfestival bezoeken (Spirit Festival of Garma Festival).

De aan te raden gebieden waar je alles over Aboriginals komt te weten, zijn Uluru & Kata Tjuta, Kimberley, de Daintree, Coorong, Gippsland, Cairns en Sydney (Sydney Cultural Tours). Het Kakadu National Park bij Darwin is ook de moeite waard. Je kunt hier zelfs een nachtsafari met Aboriginals doen.

 

Reisroutes die je kunt volgen

Om alles nog wat duidelijker te maken, heb ik hieronder enkele routes die je kunt volgen. Per traject adviseer ik twee tot drie weken. Reis je voor onbepaalde tijd, kies dan voor een combinatie of blijf langer op een bepaalde plek. Overigens zijn het geen volledig uitgeschreven routes, hiervoor raad ik je Backpackgids Australië aan.

Hieronder enkele suggesties:

  • Melbourne en de Great Ocean Road.
  • Melbourne en Tasmanië.
  • Brisbane, Gold Coast en Byron Bay.
  • Brisbane en de Queensland Outback.
  • Perth, Broome en Margaret River.
  • Darwin, Purnululu National Park en Broome.
  • Darwin, Uluru, Cairns.
  • Sydney naar Brisbane via de Pacific Highway.
  • Sydney Adelaide en Uluru.
  • Sydney, Blue Mountains en Hunter Valley.

 

Ben jij klaar voor je reis door Australië en heb je al een beetje een idee waar je interesses liggen? Ik hoop dat ik je met de bovenstaande thema’s wat op weg heb geholpen, zodat je voor jezelf kunt bepalen waar jij tijd gaat besteden. Door goede keuzes te maken, zorg je ervoor dat je die dingen doet waarin je écht bent geïnteresseerd.

Het liefst zou je natuurlijk alles zien, maar dat is gezien de gigantische omvang van Australië niet mogelijk. Tenzij jij natuurlijk zeeën van tijd tot je beschikking hebt…

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Waar liggen jouw interesses voor je Australië-reis?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw