Backpacken in Australië: 15 handige tips voor het avontuur van je leven

Backpacken in Australië, wat is voor jouw de reden om je in dit avontuur te storten?

Wil je werken op een boerderij en daarna roadtrippend de bruisende oostkust ontdekken? Ben je benieuwd naar wereldberoemde steden als Sydney en Melbourne? Of is het juist surfen wat je zo aantrekt? Of misschien die bijzondere dieren die Down Under leven? En wat te denken van jezelf in het wilde westen wanen in de onherbergzame, dieprode Outback?

Wat het ook moge zijn, je hebt in elk geval besloten om te gaan reizen in het land van de kangoeroes en koala’s. Als jij binnenkort voor het eerst Down Under gaat, zit je echter vast nog met een hoop vragen. En da’s helemaal niet vreemd, want je gaat letterlijk naar de andere kant van onze aardkloot.

Daarnaast is Australië ongekend groot, je kunt het je nauwelijks voorstellen. Zeker niet wanneer je ons kleine kikkerlandje gewend bent. Verder heb je misschien al gehoord over de hoge, en volgens sommige schrijvers zelfs onmogelijke, kosten die op je liggen te wachten. En misschien nog wel het belangrijkst: hoe haal je nu het maximale uit de tijd die je hebt? Door alle mogelijkheden die Australië biedt kan het allemaal nogal overweldigend aanvoelen, waardoor het maken van goede beslissingen een lastig karwei wordt.

Om jou te helpen om alles uit je backpackavontuur in Australië te halen, heb ik deze gids voor je geschreven. Ik geef je vijftien ultieme tips die goed van pas zullen komen, en een springplank bieden om zonder zorgen aan je reis te beginnen. En niet minder belangrijk: om er een te gekke tijd van te maken.

Want zeg nou zelf, het zou zonde zijn als je gedroomde trip op een teleurstelling uitloopt, ja toch? Lees je daarom goed in, dan komt het helemaal goed.

 

1. Weet dat Australië GROOT is

Uluru, de heilige Aboriginal-heuvel gelegen op 1.400(!) kilometer van Sydney

Australië is groot. Heel groot. Zorg daarom dat je er in ieder geval een beeld van hebt. Immers, dit is belangrijk om je beschikbare tijd op een juiste manier te verdelen over de verschillende bestemmingen en bezienswaardigheden die je wilt gaan zien.

Om je een indruk te geven: Australië is circa 190 keer zo groot als Nederland. 1-9-0- keer!

Zeker als je voor de eerste keer gaat backpacken, kan je de afstanden in Australië makkelijk onderschatten. De te overbruggen trajecten duren vaak vele uren, zo niet dagen. Bijkomend gevolg is dat je op voorhand teveel bestemmingen in je reisschema stopt, waardoor je uiteindelijk met een onrealistisch plan zit.

Om je een paar voorbeelden van reisafstanden en -tijden te geven:

  • Van Adelaide naar Darwin: ruim 3.300 kilometer en 33 uur rijden.
  • Van Melbourne naar Sydney: 875 kilometer en 7 uur rijden.
  • Van Melbourne naar Adelaide: 725 kilometer en 8 uur rijden.
  • Van Adelaide naar Perth: bijna 2.700 kilometer en 28 uur rijden.

Weet ook dat er tussen de grote steden in Australië veel minder kleine dorpjes liggen dan in bijvoorbeeld Europa. Als je de stad eenmaal verlaat, lijkt het soms net alsof je into the wild bent gegaan. Het kan in die gevallen een poosje duren vooraleer je een plaatsje of nederzetting tegenkomt, met enig teken van leven.

 

2. Enige planning is wel aan te raden

Nadenken over je route… Zeker doen!

Op de bonnefooi vertrekken zonder ook maar iets te hebben voorbereid, ik ben iemand die zo in het leven staat. Niettemin is het voor wat betreft Australië absoluut aan te raden om over een route na te denken en een globaal plan te hebben.

Of je nu drie weken of zes maanden door Australië gaat rondreizen, een goede verdeling van je tijd is altijd belangrijk. Je wilt niet te kort maar net zo min te lang op een bepaalde bestemming blijven. Vooral als je relatief kort de tijd hebt, is een zo optimaal mogelijk reisschema wenselijk.

Persoonlijk ben ik sowieso een voorstander van langzaam reizen. Té lang op een plaats blijven, kan na verloop van tijd echter ook tegen gaan staan. Een situatie waar je liever zo min mogelijk in verzeild raakt.

De lastige vraag hier is: wat is nu de ‘juiste’ tijd om op een bepaalde plek te blijven? Dit is logischerwijs per persoon verschillend. Maar als ik een minimum aantal dagen moet noemen voor bijvoorbeeld de Great Ocean Road, dan zeg ik drie tot vier. Voor wat betreft Uluru adviseer ik vier tot vijf dagen. Ga je naar Kangaroo Island, ga dan sowieso vijf dagen. Het liefst wat langer, maar als je aan tijd gebonden bent, dan zijn dit goede richtlijnen.

Niettemin is het simpele devies om tevens gewoon lekker ter plekke aan te voelen hoelang je er wilt blijven. Alles van tevoren uitstippelen in rigide dag-tot-dag-schema’s is onrealistisch. Bovendien zijn vaak juist de spontane plekken en gebeurtenissen de ervaringen die je bij zullen blijven.

Een handig hulpmiddel bij het maken van je reisroute is Backpackgids Australië. Hierin heb ik tal van leuke routes uitgestippeld, afgestemd op verschillende behoeftes.

Lees ook: Wat te doen in Australië? Handig als je niet alle tijd van de wereld hebt en een overzicht zoekt van de bezienswaardigheden en activiteiten Down Under.

3. Lees je in over de kosten

Yep, Australië is een vrij duur land om te backpacken. Desalniettemin kun je het zo gek maken als je zelf wilt, en hoeft het heus niet te betekenen dat je als een arme sloeber weer naar huis gaat. Laat je in die zin niet gek maken door allerlei horrorverhalen die op internet te lezen zijn.

Al met al zal je qua dagelijkse uitgaven moeten rekenen op 60 AUD tot 120 AUD, waarbij 100 AUD de norm is. Omgerekend betekent dit zo’n 60 euro per dag.

Meer weten? In deze uitgebreide gids vertel ik je alles over de kosten die je kunt verwachten in Australië.

 

4. Deze dingen neem je (niet) mee

Mijn beste vriend van de laatste jaren: de 30-liter backpack van de Decathlon

Allereerst: een vermoeiende inpaklijst met talloze overbodige spullen laat ik achterwege.

Pak in elk geval niet allerlei zware en ruimte-innemende truien en broeken in. Hou het licht en makkelijk. Voor de eventuele koude dagen kun je bovendien bij tweedehands-zaken terecht met prima spul. Denk aan de Salvation Army-shops, het Leger des Heils in Australië.

Items waar je over twijfelt laat je lekker thuis. Want let maar op: die gebruik je toch niet.

Ik spreek uit ervaring. Zo reis ik zelf al jarenlang met een 30-liter backpack, nadat ik voor mijn eerste reis een joekel van ik dacht 65 liter had. Totale waanzin!

Benieuwd naar mijn lichtgewicht-checklist voor je reis? Die vind je hier.

Neem verder een universele stekker mee zodat je opladers in de stopcontacten passen. In Ozzie maken ze gebruik van het stekker type 1, te herkennen aan drie dunne pinnen, geplaatst in een driehoek.

Het kopen van een simkaart is een andere tip die ik voor je heb. Zo hoef je je geen zorgen te maken over internet, tenzij je in een echt afgelegen gebied zit natuurlijk. Optus en Telstra zijn populaire netwerken, en je kunt uit tal van prepaidkaarten kiezen. Denk aan bedragen rond de 20 AUD voor 28 dagen en 80 gigabyte.

Indien je een roadtrip op de planning hebt staan, is het hebben van een tolwegenpas aan te raden. Zo worden je tolritten automatisch betaald. Je schaft ‘m hier aan.

 

5. Bepaalde dingen doe je beter niet

Lekker verkoelen in een rivier middenin de woestijn, klinkt aanlokkelijk hè? NIET doen, want er kan zomaar een krokodil zich verdekt hebben opgesteld om jou te grazen te nemen.

Ben verder voorbereid op een vleugje sarcasme, daar zijn Aussies namelijk niet vies van. Heb je hier geen of weinig gevoel voor, kan je jezelf onnodig irriteren.

Let ook op je attitude wanneer je Aboriginals tegenkomt. Ze zijn in het verleden lange tijd onderdrukt en nog steeds heb je soms het idee dat men ze negeert. De pijn is goed voelbaar. Wees daarom respectvol en lees je in, zodat je niet als die typische onwetende backpacker met zo iemand in gesprek gaat. Ze staan daar doorgaans trouwens helemaal voor open. Zomaar een foto nemen van een Aboriginal? Hoe zou jij het vinden wanneer iemand ineens met een camera in je mik staat?

En dan iets heel anders: seks in hostels. Australië is er berucht om. Het is er niet ongebruikelijk dat er iemand in hetzelfde stapelbed als jij boven je ligt te krikken. Wil je awkward-momenten tussen jou en je kamergenoten liever vermijden en is de nood hoog, boek dan voor die ene keer ff een privékamer, wil je 🙂 ?

Check sowieso even deze 15 don’ts voor Australië. Naast een aantal van de bovengenoemde dingen staan er nog een hoop handige tips in die handig zijn om te weten.

 

6. Probeer veel zelf te ontdekken, maar doe soms ook een tour

Het ongelofelijke Whitehaven Beach

Als je voor de eerste keer gaat backpacken in Australië zal het nogal eens overweldigend aanvoelen. Wees desondanks niet bang om dingen zelf te ondernemen. Oké, hiervoor moet je misschien uit je comfortzone stappen, maar so what?

Zo nu en dan een tour boeken is echter net zo goed aan te raden. Want bepaalde tours bieden je nou eenmaal ervaringen die je niet gaat hebben indien je de activiteit op eigen houtje doet. Immers, gidsen, touroperators en locals hebben doorgaans een diepgewortelde en unieke kennis over het gebied of de activiteit die zij aanbieden.

Wanneer je voor een rots met Aboriginal Art staat, een lokale wijn proeft of een onbekend dier ziet, is het leuk en informatief om wat verdere achtergrondinformatie te krijgen. Hier kom je zelf niet zo 1,2,3 achter.

Daarbij, sommige activiteiten kun je simpelweg niet zelfstandig doen. Denk bijvoorbeeld aan jungletrekkings, riviertochten en een wandeling door een donkere grot. Of de (party)-boottocht naar de Whitsunday-eilanden en het paradijselijke Whitehaven Beach, een belevenis die vrijwel iedere backpacker op het wensenlijstje heeft staan.

Zeker in het begin van je reis is een tour aan te raden, omdat je zo gemakkelijk met andere lui in contact komt. In steden zijn bijvoorbeeld de Free Walking Tours aanraders. Verder is er een organisatie genaamd Welcome to Travel, gericht op reizigers van 18 tot en met 39 jaar. Het kan absoluut handig zijn om hier tijdens de start van je reis gebruik van te maken. Zo leer je meteen een hoop mensen kennen, en ze helpen bovendien met een boel praktische zaken.

 

7. Kies het type vervoer dat bij jou past

Qua vervoer heb je in Australië verschillende mogelijkheden. Mijn advies is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de auto (voor een roadtrip) of de bus. Dit, omdat je zo veel van het prachtige, diverse en kleurrijke Australische landschap te zien krijgt. De trein is minder gangbaar in Australië, en is vooral gericht op luxere reizen. De GHAN en Indian Pacific zijn de bekendste aanbieders.

Qua reizen met de bus is de ‘Whimit Travel Pass’ van Greyhound erg populair. Je kunt hiermee voor een bepaalde periode onbeperkt gebruikmaken van het busnetwerk. Zo is er de kaart van 30 dagen voor de oostkust die 415 AUD kost. Je hebt opties van 15 tot 120 dagen en voor verschillende gebieden.

Natuurlijk, met het vliegtuig kom je veel sneller van A naar B. Maar wat is je doel? Houd dit goed voor ogen. Zeker als je geen strak schema hebt, zou ik je willen adviseren om zo vaak mogelijk over land te reizen. Voor de lange afstanden is vliegen echter veel comfortabeler, en soms zelfs goedkoper dan de bus! 18 uur in de bus van Sydney naar Byron Bay voor 70 AUD of iets langer dan een uurtje vliegen voor 40 AUD?

Overigens is liften heel gebruikelijk in Australië. Je zult dan ook veelvuldig backpackers en hippies langs de weg zien staan met hun duim opgestoken.

 

8. Rijd alleen afstanden waar jij je comfortabel bij voelt

En las zo nu en dan een welverdiende pauze in

Wil je een roadtrip gaan maken? Heb je nog weinig tot geen ervaring? Kies er dan voor om, zeker wanneer je voor de eerste keer naar Australië gaat, een relatief korte trip te maken. Kijk in ieder geval tijdens het rijden waar jij je goed bij voelt.

Als je nog nooit een roadtrip hebt gedaan en weinig auto hebt gereden, raad ik je aan om enkel een traject te pakken waar je met een ‘normale’ auto kunt rijden. Met normaal bedoel een huis-tuin-en-keuken-auto, dus geen grote 4×4-bolide of een enorme camper.

PS. Een internationaal rijbewijs is officieel nodig voor Australië, al kun je de vertaling -wat het in feite is- ook in Australië zelf regelen.

9. De oostkust is het populairst

Sydney is een handig startpunt voor je reis langs de oostkust

Mocht je op zoek zijn naar een heleboel andere (jonge) backpackers en feestvierende Australische studenten, dan is de oostkust 100% een walhalla voor je. Feestjes, gezelligheid, bruisende steden, de betere surfplekken en de geijkte hotspots vind je hier allemaal. Met name het al genoemde Byron Bay is een backpackers-spot bij uitstek, al is lang niet iedereen er dol op.

Zowel Sydney als Melbourne zijn goede bestemmingen om aan je trip te beginnen, om vervolgens langs de kustlijn langzaam je weg richting het noorden te maken.

Het westen is daarentegen een pak rustiger en ongerepter (en ook minder ingericht op openbaar vervoer), terwijl de woestijn in het midden en zuiden van het land wederom een volstrekt andere belevenis zal geven. En dan is er tevens nog het veelal vergeten Tasmanië, zo nu en dan ‘het Nieuw-Zeeland van Australië’ genoemd. Dit is een gedroomde bestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

 

10. ‘Goon’ is fun (en pijnlijk)

Je hebt de verhalen over goon vast al eens meegekregen. De cheap ass wijn die al jarenlang favoriet onder backpackers is. Je hebt dozen van 4 liter voor 13 AUD, een spotprijs. Vergelijk het maar eens met de prijs voor een paar blikjes bier, en je snapt al snel waarom goon zo populair is.

Eenmaal aan het drinken ligt er zonder twijfel een mooie, gezellige (en wilde!) avond voor je in ’t verschiet.

Aan goedkoop kleeft niet zelden echter wel een nadeel, zo ook aan deze intussen beroemde wijnvariant. Dromen zijn trippend en de volgende ochtend word je verrot wakker. Of misschien ben jij er wel tegen bestand? Eerlijkheid gebied te zeggen dat het simpelweg ook gewoon de hoeveelheid alcohol is die je naar binnen giet, doe je dit met dure wijn zal je net zo goed een fikse kater hebben.

 

11. Ken de verschillende seizoenen in Australië

Veel mensen denken dat, omdat Australië in het zuidelijk halfrond ligt, de seizoenen omgekeerd zijn aan die van het noordelijk halfrond. Dit geldt inderdaad voor het zuiden van Australië, maar zeker niet voor het noorden. Nogmaals: Australië is immens, hierdoor heb je met diverse klimaatzones te maken.

Zo zijn de maanden december tot en met maart erg aangenaam om Sydney te bezoeken. In bijvoorbeeld het Great Barrier Reef en het noorden van Australië is het helemaal anders. In diezelfde tijd is het daar namelijk regenseizoen.

Concreet gezegd is mei tot en met november de beste reistijd voor noordelijk Australië, september tot en met december de meest aangename periode voor het zuidoosten en Tasmanië bezoek je bij voorkeur van november tot en met april. Voor de Red Centre raad ik je zowel het voor- als najaar aan.

Voor een uitgebreid overzicht van de betere reistijden in Australië, zie de onderstaande infographic uit Backpackgids Australie:

Klimaat Australië

Een volgende vraag die je jezelf moet stellen is:

“Passen mijn wensen überhaupt wel bij wat mogelijk is?”

Indien je bijvoorbeeld van plan bent om met walvishaaien te gaan zwemmen in Ningaloo, weet dan dat je tussen eind maart en midden juli daar moet zijn. Wil je gaan duiken in het Great Barrier Reef? Dan is de beste periode augustus tot en met december.

De laatste opmerking die ik over het weer in Australië wil maken is: het is zo onvoorspelbaar als wat. Het is niet voor niets dat Melbourne gekend is als ‘de stad met vier seizoenen per dag’. Bereid je daarom voor op veranderlijk weer, voor zover je kunt natuurlijk.

 

12. “Hey mate” is de meest gebruikelijke aanspreekvorm

Hey mate 😀

Tijdens het backpacken in Azië kom ik nogal eens Engelsen tegen, die zeggen dan meestal iets in de trant van: “Hey man, how you doing?” Vervolgens heb ik de neiging om te vertellen hoe ik me daadwerkelijk voel, terwijl dit geenszins de bedoeling is. Het heeft zo nu en dan voor grappige situaties gezorgd, waarbij ik aangekeken werd of ik gek was.

Maar euh, die gozer vraagt tog net aan me hoe ik me voel?

Het is simpelweg de slang die men in Engeland hanteert. Zie het als een beleefde manier van gedag zeggen.

In Australië is het gebruikelijk dat ze “Hey mate, how ya going” tegen je zeggen bij het groeten. Je krijgt na een poosje zodoende het gevoel alsof iedereen je vriend is. Desalniettemin vind ik het zelf soms een tikkeltje oppervlakkig overkomen (zomaar mate naar iedereen scanderen), al heeft het natuurlijk ook wel iets warms.

Andere slangs die Aussies vaak gebruiken zijn de volgende:

  • Ta: dankjewel
  • Arvo: middag
  • Mozzie: mug
  • Maccas: McDonald’s
  • Banger: worstje
  • Thong: slippers
  • Bathers: zwembak
  • Sheila: vrouw
  • Stubby: een biertje
  • Sunnies: sunglasses
  • Heaps: veel
  • Dear: duur

Overigens, wat je regelmatig leest is dat Australiërs de meest gastvrije en lieve mensen zijn die je je maar kunt voorstellen. Zelf heb ik nooit zoveel met zulke beweringen. Geloof me, Australiërs kunnen net zo goed bot of niet bepaald leuk uit de hoek komen.

 

13. Er leven griezels van dieren, maar laat je niet gek maken

Brrr… een krokodil in het Kakadu National Park

Slangen die je opwachten in de wc-pot, haaien die aan de kust zwemmen, meterslange pythons die je in kunnen slikken, harige vogelspinnen, dodelijke kwallen, wilde dingo’s en talloze krokodillen; Australië heeft deze griezelige dieren allemaal, al is het goed om je niet onnodig druk te maken.

Ja, er gaan nogal wat sensatieverhalen in de ronde, al blijkt uit statistieken dat de bovengenoemde dieren niet of nauwelijks voor doden zorgen. Dit artikel verklapt het meest dodelijke beestje. Een, jawel… bij!

Desondanks blijven de genoemde dieren natuurlijk eng om in het echt tegen te komen, dat hoeven we niet te ontkennen. Als je het mij vraagt tenminste 😉 .

 

14. Het is in de hostels niet altijd zoals je zou verwachten

Hostels… het zijn de uitgelezen plekken om een praatje te maken en andere backpackers te leren kennen, ja toch?

Deels is dit zeker zo, al wil ik je wel een realistische spiegel voorhouden. De meeste backpackers komen namelijk voor een werkvakantie naar Australië en kiezen ervoor om in een hostel te verblijven. Huizen blijken ook in Australië schaars, zodoende is de keuze voor een hostel rap gemaakt. Overdag werken ze, en ’s avonds komen ze uitgeput terug en willen ze vooral uitrusten. Socializen is er dan niet meer bij. Of je ziet kliekjes van mensen die elkaar al langere tijd kennen, waardoor het lastig is om in contact te komen. Je zit in een andere categorie (reiziger) dan zij (werkers).

Lees daarom altijd goed de recente reviews van het hostel dat je op ’t oog hebt. Zo krijg je een goede indruk van of het juist een meer werkgericht of een sociaal hostel is. Check of er kroegentochten, wandelingen, spelletjesavonden en andere dingen worden georganiseerd en je zit meestal wel goed.

 

15. Regel het juiste visum

Ben je van plan om te gaan studeren of werken in Australië of reis je met een toeristenvisum zonder dat je daarbij arbeid verricht?

Grofweg heb je als toerist drie type visums om uit te kiezen, afhankelijk van de plannen die je voor ogen hebt. Hieronder bespreek ik ze kort.

Het toeristenvisum (3, 6 of 12 maanden geldig) kun je niet verlengen, maar enkel wijzigen in een ander visum. Let op: met dit visum mag je geen betaald werk verrichten, wel vrijwilligerswerk trouwens. Wil je toch werken Down Under, dan dien je het werkvisum Australië aan te vragen of je toeristenvisum om te zetten. Overigens hoef je geen uitreisticket te overhandigen bij binnenkomst in Australië, je kunt dus met een enkeltje erheen vliegen.

Verder is er het populaire Working Holiday Visa. Dit visum is geldig voor 1 jaar en kun je tot maximaal 3 jaar verlengen. Het biedt je de mogelijkheid om werken te combineren met reizen.

Ook als je wilt studeren in Australië, dien je een visa te hebben. Het zogeheten studentenvisum dat geldig is voor de duur van je studie. Let op: dit visum geeft je niet automatisch het recht om te mogen werken in Australië. Je dient het apart te regelen. Bovendien mag je naast je studie maximaal 20 uur per week arbeid verrichten.

PS. In het geval je een werkvakantie hebt gedaan, vergeet naderhand dan niet om je superannuation en belastingen terug te vragen. Meer daarover lees je in deze gids.

 

Handige linkjes voor je reis door Australië

  • Alle Australië-artikelen die ik geschreven heb en regelmatig update vind je hier.
  • Schaf Backpackgids Australië aan voor de planning van je trip. De gids staat vol met insider-tips en routes.
  • Voor het boeken van ferry’s, vliegtuigen en bussen adviseer ik je 12Go Asia.
  • Qua dagtrips is Get Your Guide een aanrader. Zij bieden voor vrijwel iedere bestemming leuke tours aan.
  • Accommodaties boek je binnen luttele seconden via Booking.com.

 

En… heb jij zin in je backpackreis door Australië?

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
3 Antwoorden
  1. Laura

    Hoi Robbert,

    Ik heb een vraag over de reis naar Australië. Ik heb een lange tussenstop op Bangkok, maar liefst 11 uren. Heb jij tips wat te doen? Is het verstandig om de stad in te gaan?

    Groet,
    Laura

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Laura,

      Dat zou je inderdaad kunnen doen. Khao San Road en omgeving is ongeveer een uurtje rijden. Ik zou daar lekker wat gaan rondlopen, terrasje pakken op Soi Rambuttri en wellicht Wat Pho of Wat Arun bezoeken.

      Succes!

  2. Marian

    TIP: De border police controleert nu ook je social media! Ik ben 10-2019 geweigerd nadat ik mijn telefoon moest afgeven en deze 2 uur werd gecontroleerd. Als reden werd gesteld dat men aannam? dat ik had gewerkt. Dit klopte, maar dat was op een working holiday visum. Voor het bezoek 10-2019 had ik een geldig toeristenvisum en was niet van plan te gaan werken maar vrienden te bezoeken.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw