Eerste keer Backpacken Australië: 10 handige tips

Eerste keer backpacken Australië – je hebt je baan opgezegd, je studie afgerond of je relatie beëindigd. Whatever, je hebt besloten om te gaan reizen in het land van de kangoeroes en koala’s. Als jij binnenkort voor het eerst Down Under gaat reizen, zit je vast nog met een hoop vragen. Het is erg belangrijk om een doordacht reisschema op te stellen voordat je aan je reis gaat beginnen.

Inderdaad, Australië is een dure bestemming, waardoor de kosten voor het backpacken door Australië een significante invloed zullen hebben op jouw beschikbare budget en dus de mogelijkheden die je hebt. Behalve financiële motieven, is ook de factor ‘beschikbare tijd’ een goede reden om goed voorbereid aan je trip te beginnen. Je wilt immers niet dat je reis uitloopt op een teleurstelling, wel dan?

In dit artikel deel ik tien handige tips die je kunt gebruiken in de voorbereiding voor je eerste rondreis door Australië. Lees je even goed in, ze zullen je goed van pas komen.

 

1. Vorm een beeld van de grootte van Australië

Australië is groot. Heel groot. Zorg dat je hier voorafgaand aan je reis een goede inschatting van hebt gemaakt. Immers, dit is belangrijk om je beschikbare tijd op een juiste manier te verdelen over de verschillende bestemmingen en bezienswaardigheden die je wilt gaan zien in Australië.

Zeker als je voor de eerste keer gaat backpacken, kan het makkelijk voorkomen dat je de afstanden in Australië onderschat. De te overbruggen afstanden duren vaak uren, zo niet dagen. Bijkomend gevolg is dat je op voorhand teveel bestemmingen in je reisschema stopt, waardoor je uiteindelijk een plan hebt dat niet realiseerbaar is.

Weet ook dat er tussen de grote steden in Australië veel minder kleine dorpjes liggen dan in bijvoorbeeld Europa. Als je de stad eenmaal verlaat, lijkt het soms net of je letterlijk into the wild bent gegaan. Het kan soms even duren voordat je een plaatsje of nederzetting tegenkomt.

 

2. Gebruik Google Maps voor je route door Australië

Google Maps is ideaal om de afstanden en geschatte reistijden tussen bestemmingen in kaart te brengen. Stel dat je bijvoorbeeld met de auto van Adelaide naar Darwin wilt reizen, dan kun je dit eenvoudig in Google Maps invoeren.

Google Maps Adelaide naar Darwin

De belangrijkste resultaten zijn:

  • 3.029 kilometer
  • 33 uur rijden over de Stuart en National Highway

Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Google Maps zal je duidelijkheid geven en tevens behoeden om Australië even in twee weken te willen ‘doen’. Een ander voordeel is dat je nu beter weet of hetgeen wat jij voor ogen hebt, binnen je tijdsplanning past.

 

3. Rijd alleen afstanden waar jij je comfortabel bij voelt

Wil je een roadtrip maken door Australië? Heb je nog weinig tot geen ervaring? Kies er dan voor om, zeker als je voor de eerste keer naar Australië gaat, een relatief korte trip te maken.

Als je nog nooit een roadtrip hebt gedaan en weinig auto hebt gereden, raad ik je aan om enkel een traject te pakken waar je met een ‘normale’ auto kunt rijden. Met normaal bedoel een huis-tuin-en-keuken-auto, dus geen grote 4×4-bolide waar jij je waarschijnlijk niet erg comfortabel in voelt.

4. Probeer zoveel mogelijk zelf te ontdekken

Als je voor de eerste keer gaat backpacken in Australië, kan alles nogal overweldigend aanvoelen. Wees niet bang om dingen zelf te ondernemen. Oké, hiervoor moet je misschien uit je comfortzone stappen, maar so what?

Een alternatief is om een georganiseerde tour te doen. Aan te raden als je het lastig vindt om andere reizigers te ontmoeten of als je onzeker bent of je de activiteit wel zelfstandig kunt ondernemen.

Mijn advies voor nieuwe Australië backpackers is om 1/3 georganiseerd te doen en 2/3 zelf. Op deze manier zal je jezelf meer uitdagen en qua onafhankelijkheid groeien. Los van persoonlijke groei, komt het je budget ten goede.

 

5. Maar kies soms ook voor een tour

Want sommige tours bieden je nou eenmaal ervaringen die je niet gaat hebben als je de activiteit zelfstandig gaat doen. Immers, gidsen, touroperators en locals hebben doorgaans een diepgewortelde en unieke kennis over het gebied of de activiteit die zij aanbieden.

Als je voor een rots met Aboriginal Art staat, een lokale wijn proeft of een onbekend dier ziet, is het leuk en informatief om wat verdere achtergrondinformatie te krijgen. Hier kom je zelf niet zo 1,2,3 achter.

Daarbij, sommige activiteiten kun je simpelweg niet zelfstandig doen. Denk bijvoorbeeld aan jungletrekkings, riviertochten en een wandeling door een donkere grot. Dit soort georganiseerde activiteiten verrijken hoe dan ook jouw Australië-ervaringen. 

 

6. Kies het type transport dat bij jou past

Qua vervoer heb je in Australië verschillende mogelijkheden. Mijn advies is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de auto (voor een roadtrip), de bus of de trein. Dit, omdat je via deze opties veel meer van het prachtige, diverse en kleurrijke Australische landschap te zien krijgt.

Natuurlijk, met het vliegtuig ben je veel sneller van A naar B. Maar wat is je doel? Houd dit goed voor ogen. Zeker als je geen strak schema hebt, zou ik je willen adviseren om zo vaak mogelijk over land te reizen.

Lees ook: behalve transport, is het ook van belang dat je weet waar je gaat verblijven als je Down Under gaat reizen. Weet jij dit al?

7. Verdeel je beschikbare tijd op de juiste manier

Oftewel timing is key. Of je nu drie weken of zes maanden door Australië gaat reizen, een goede verdeling van je tijd is altijd belangrijk. Je wilt niet te kort maar ook zeker niet te lang op een bepaalde bestemming blijven.

Persoonlijk ben ik sowieso een voorstander van langzaam reizen, maar té lang op een plaats blijven, kan na verloop van tijd ook tegen gaan staan. Dit wil je hoe dan ook voorkomen.

De lastige vraag hier is: wat is nu de ‘juiste’ periode om op een bepaalde plek te blijven? Dit is logischerwijs per persoon verschillend. Maar als ik een minimum aantal dagen moet noemen voor bijvoorbeeld de Great Ocean Road, dan zeg ik drie tot vier. Voor wat betreft Uluru adviseer ik vier tot vijf dagen. Ga je naar Kangaroo Island, ga dan in ieder geval vijf dagen. Het liefst wat langer, maar als je aan tijd gebonden bent, dan zijn dit goede richtlijnen.

Lees ook: Wat te doen in Australië? Handig als je niet alle tijd van de wereld hebt en je jezelf geen goed beeld kunt vormen van de verschillende activiteiten die je Down Under kunt doen.

8. Zorg dat je enige focus hebt

Een goede focus helpt je in de voorbereiding op het backpacken door Australië. Als je van te voren (enigszins) duidelijk hebt wat voor doelen je tijdens je Australië-trip wilt behalen, kun je de potentiële bestemmingen daarop afstemmen.

Wil je bijvoorbeeld leren surfen bij één van de vele stranden in Australië, gaan duiken of snorkelen, verschillende nationale parken bezoeken, Aboriginal Rock Art zien, een bepaalde diersoort spotten, het stadsleven verkennen of misschien wel naar de afgelegen gebieden in de Outback gaan?

Dit soort zaken is raadzaam om op voorhand in kaart te hebben gebracht. Op deze manier breng je orde aan, baken je af en voorkom je dat je tussen de bomen het bos niet meer ziet.

 

9. Ken de verschillende seizoenen in Australië

Veel mensen denken dat, omdat Australië in het zuidelijk halfrond ligt, de seizoenen omgekeerd zijn aan die van het noordelijk halfrond. Dit geldt inderdaad voor het zuiden van Australië, maar zeker niet voor het noorden.

Zo zijn de maanden december tot en met maart erg aangenaam om Sydney te bezoeken. Dit geldt echter niet voor bijvoorbeeld het Great Barrier Reef en het noorden van Australië te. In diezelfde tijd is het daar namelijk regenseizoen.

Concreet gezegd is mei tot en met november de beste reistijd voor noordelijk Australië, september tot en met december de meest aangename periode voor het zuidoosten en Tasmanië bezoek je bij voorkeur van november tot en met april. Voor de Red Centre raad ik je zowel het voor- als najaar aan.

Voor een uitgebreid overzicht van de betere reistijden in Australië, zie de onderstaande infographic:

Klimaat Australië

 

Een volgende vraag die je jezelf moet stellen is:

 

“Passen mijn wensen überhaupt wel bij wat mogelijk is?”

 

Als je bijvoorbeeld van plan bent om met walvishaaien te gaan zwemmen in Ningaloo, weet dan dat je tussen eind maart en midden juli daar moet zijn. Wil je gaan duiken in het Great Barrier Reef? Dan is de beste periode augustus tot en met december.

 

10. Weet hoe je het juiste Australië visum kunt aanvragen en wijzigen

Ben je van plan om te gaan studeren of werken in Australië of reis je met een toeristenvisum zonder dat je daarbij arbeid verricht?

Ook als je wilt studeren in Australië, dien je een visa te hebben. Het zogeheten studentenvisum dat geldig is voor de duur van je studie. Let op: dit visum geeft je niet automatisch het recht om te mogen werken in Australië. Dit dien je apart te regelen. Bovendien mag je naast je studie maximaal 20 uur per week arbeid verrichten.

Het toeristenvisum (drie, zes of 12 maanden geldig) kun je niet verlengen, maar enkel wijzigen in een ander visum. Let op: met dit visum mag je geen betaald werk verrichten. Wil je toch werken Down Under, dan dien je het werkvisum Australië aan te vragen of je toeristenvisum om te zetten.

Tot slot, het Working Holiday Visum Australië. Dit visum is geldig voor één jaar en kun je met weer één jaar verlengen en biedt je de mogelijkheid om leuke baantjes te combineren met reizen. Meer handige informatie vind je in het artikel over de aanvraag van het werkvisum voor Australië.

Lees ook: de dingen die je beter niet doet als je naar Australië gaat. En bekijk ook deze veelal opmerkelijke feitjes over Australië.

TIP voor Australië-backpackers

Banner Backpackgids Australië

Wil jij maximaal voorbereid op reis en wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan doordat je bijvoorbeeld in de knoop komt te zitten met je reisschema?

Heb je meer handige Australië tips nodig? Zoek je inspiratie?

Check dan onze Aussie-gidsen, maak gebruik van de aanbieding en laat je inspireren.

Hierin geven we je onder meer:

Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
3 Antwoorden
  1. Laura

    Hoi Robbert,

    Ik heb een vraag over de reis naar Australië. Ik heb een lange tussenstop op Bangkok, maar liefst 11 uren. Heb jij tips wat te doen? Is het verstandig om de stad in te gaan?

    Groet,
    Laura

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Laura,

      Dat zou je inderdaad kunnen doen. Khao San Road en omgeving is ongeveer een uurtje rijden. Ik zou daar lekker wat gaan rondlopen, terrasje pakken op Soi Rambuttri en wellicht Wat Pho of Wat Arun bezoeken.

      Succes!

  2. Marian

    TIP: De border police controleert nu ook je social media! Ik ben 10-2019 geweigerd nadat ik mijn telefoon moest afgeven en deze 2 uur werd gecontroleerd. Als reden werd gesteld dat men aannam? dat ik had gewerkt. Dit klopte, maar dat was op een working holiday visum. Voor het bezoek 10-2019 had ik een geldig toeristenvisum en was niet van plan te gaan werken maar vrienden te bezoeken.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw