Een roadtrip door Australië: 8 tips om jou op weg te helpen

Roadtrip Australië in het vooruitzicht? Gaaf hoor! Als je van plan bent om Down Under te gaan backpacken, dan mag het maken van een roadtrip eigenlijk niet ontbreken. Behalve dat je er kosten mee bespaart, zal een dergelijke trip jou het ultieme gevoel van vrijheid en avontuur geven.

In dit artikel bespreek ik acht tips die jou kunnen helpen als je van plan bent om het land, of bepaalde delen hiervan (bijvoorbeeld de Great Ocean Road, op eigen houtje met de auto of camper te ontdekken.

Weet jij bijvoorbeeld dat de wegen buiten de gebieden rond de kust niet zo goed ontwikkeld zijn en dat geduld daarom gewenst is? En dat je in bepaalde delen van de Outback geen voorzieningen hebt, waardoor het bijvoorbeeld niet mogelijk is om te tanken?

Lees even verder, neem de tips tot je en doe er je voordeel mee ter voorbereiding op je trip door Australië.

Tip: als jij nog niet eerder in Australië bent geweest en hulp nodig hebt bij je voorbereidingen, lees dan even mijn 10 tips voor de eerste keer backpacken in Australië.

1. Zorg dat je links rijdt

Dit is een van de belangrijke aspecten waar je rekening moet houden. Waar je in Europa doorgaans gewend bent om rechts te rijden, rijden de mensen in Australië aan de linkerkant van de weg.

Dit betekent tegelijkertijd dat het stuur aan de rechterzijde van de auto zit. Overigens is rond de 70% van de Australische auto’s automatisch, een aanrader omdat schakelen met je linkerhand zeer onwennig zo niet onmogelijk zal zijn.

Een ander verschil met hier, is dat Australië bulkt van de rotondes. Je ziet ze eigenlijk overal (behalve in de woestijn, true). De voorrangsregels zijn hetzelfde als je gewend bent: je dient de bestuurders op de rotonde voorrang te verlenen.

Let op: de auto’s op een rotonde komen via de rechterkant. Dit is het -logische- gevolg van het feit dat men in Australië links rijdt. Net evens anders dan je gewend bent.

Om een en ander voor je te verduidelijken, heb ik hierboven een handige afbeelding voor je toegevoegd. Daarop zijn duidelijk de regels te zien.

2. Neem voldoende water en benzine mee als je een Outback-trip gaat doen

Denk niet dat water en brandstof altijd te verkrijgen is als je in de Outback bent. De bekende ‘roadhouses’ zijn niet altijd aanwezig. Indien dit wel het geval is, weet dat dat ze in de vroege morgen, late avond en soms zelfs op zondagen gesloten zijn.

Tip: als je een lange roadtrip gaat maken en je zit in de situatie dat je tank nog altijd voor bijvoorbeeld 40% vol is, ga dan toch je tank vullen bij het eerste tankstation dat je tegenkomt. Zo voorkom je dat je jezelf in onnodige moeilijkheden brengt. Het is niet uitzonderlijk dat tankgelegenheden op 200 km van elkaar verwijderd zijn.

Qua water raad ik je aan om in ieder geval 8 liter mee te nemen inclusief dingen om te eten. Weet dat het in de Outback soms wel warmer dan 50 graden Celsius kan worden. Dit zijn beslist geen temperaturen waarin je zonder water wilt komen te staan.

Ook is het handig om genoeg cash bij de hand te hebben. Verwacht niet dat je in de middle of nowhere kunt pinnen J.

Verwacht trouwens ook niet (al) te veel van je mobiele telefoon, het bereik kan soms erg slecht zijn. Naar men zegt heeft de provider Telstra de beste dekking in de meer afgelegen gebieden van Australië.

Tip: ben je van plan om een roadtrip door Uluru te gaan doen? Lees dan 7 dingen die je nog niet weet over dit pareltje van Australië.

3. Maak gebruik van voldoende tussenstops

De af te leggen afstanden kunnen zeker in Australië erg groot zijn, ga daar maar vanuit. Zeker in de Outback kan het soms wat eentonig aanvoelen, omdat je veelal te maken hebt met ongewijzigde landschappen. Maak daarom gebruik van verschillende vrachtwagenstop-plaatsen en roadhouses waar je een pauze kunt nemen om even te eten en met name om uit te rusten.

Roadhouses beschikken vaak over verschillende vormen van accommodatie, variërend van eenpersoonskamers, hostelaccommodatie tot campings. Maak hier gebruik van! Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om na iedere 300 km een tussenstop te maken (indien dit mogelijk is natuurlijk 🙂 ).

Benieuwd naar onze roadtrips waarmee je optimaal voorbereid begint aan jouw reis Down Under? Maak dan gebruik van Backpackgids Australië.

 

4. Wees oplettend voor dieren

Zoals je weet is Australië hét langs als het om dieren gaat. Je vindt hier onder meer kangoeroes, koala’s, emoes, kamelen, wombats maar ook simpelweg konijnen en vee.

Met name in de afgelegen gebieden, zoals de Outback, is het helemaal niet ongebruikelijk om onderweg één van dit soort dieren tegen te komen. De dieren zijn zich van geen gevaar bewust en lopen nietsvermoedend over de weg, erg gevaarlijk dus.

Voornamelijk kangoeroes kunnen een risico vormen, omdat ze direct vanuit het niets op de weg kunnen springen direct voor je auto. Ook voor emoes moet je goed opletten, aangezien zij niet of nauwelijks benul hebben van hun omgeving en zich zomaar op de weg kunnen begeven.

Een algemeen advies is om, zeker als je weinig rijervaring hebt, op de gangbare wegen te blijven waarbij je langs boerderijen rijdt die omheind zijn. De kans op overlopende dieren is hierdoor kleiner. We raden verder af om tijdens schemering, nacht of vroege morgen door de Outback te gaan rijden. Dit zijn tijdstippen dat veel dieren actiever worden, met name door de aangenamere temperaturen.

 

5. Kijk uit voor ‘road trains’

Met de term road train worden in Australië grotere vrachtwagencombinaties aangeduid. Het is dus simpelweg een vrachtwagen met meerdere aanhangers. En met groot bedoelen we heel groot: ze kunnen soms wel 53,5 meter (!) lang zijn. Ze vormen een risico in de Outback, en wel hierom:

Ze stoppen simpelweg voor niemand. Als de chauffeur dit al overweegt, dan duurt het veel langer dan dat jij met je auto bent afgeremd. Het devies is hier dan ook om deze ‘monstertrucks’ alle ruimte te geven die ze nodig hebben en de bestuurder met respect te behandelen. Ze worden niet voor niets ‘Kings of the Outback Roads‘ genoemd.

Tijdens je trip zal je, helaas maar waar, hier en daar ook dode dieren op of langs de weg zien liggen. Zij zijn doorgaans het slachtoffer geworden van een aanrijding door een van deze road trains.

 

6. Maak gebruik van het openbaar vervoer in de grote steden

Indien je in één van de (grote) steden in Australië bent, raden we je aan om gebruik te maken van de veelal excellente opties die het openbaar vervoer je te bieden heeft. Veel steden, zoals Melbourne, Sydney, Perth en Adelaide, bieden zelfs gratis shuttleservices aan. Maak hier gebruik van! Als het al geld kost, is het vaak erg goedkoop.

Het is in ieder geval niet aan te raden om hier zelf te gaan rijden, en al helemaal niet in het Central Business District van de stad in kwestie. In dat gedeelte is het, met name in de ochtend- en avondspits, erg druk. Daar wil je jezelf als autobestuurder begeven.

 

7. Auto kopen versus auto huren

Weeg voor jezelf goed af of je een auto wilt kopen of huren. Misschien voel je jezelf onzekerder als je een voertuig koopt, bijvoorbeeld omdat je in geval van nood geen verhuurorganisatie kunt bereiken die jou kan ondersteunen.

Een voordeel van het kopen van een auto is echter dat je het gros van je geïnvesteerde bedrag terug gaat krijgen bij de verkoop. Eerlijkheid gebied natuurlijk wel te zeggen dat je ‘moeite’ moet doen om de bolide weer ergens te kunnen slijten.

Als dit je eerste roadtrip wordt en je je route al concreet hebt uitgestippeld, raden we je aan om een auto of campervan te huren. Je bent dan direct verzekerd, hebt niet het gedoe met kopen en verkopen en hebt altijd een nummer dat je kunt bellen in geval van nood.

Tip 1: een handige website voor het vergelijken van autoverhuurbedrijven is Discover Cars.

Tip 2: weet jij al wat je als backpacker in Australië per dag ongeveer kwijt bent? Lees het in mijn artikel over het benodigde dagbudget voor Australië.

Als je voor lange, onbepaalde tijd gaat backpacken en je al enige ervaring hebt op het gebied van roadtrips, adviseren we je om een auto te kopen. Je kunt dit doorgaans relatief goedkoop doen in backpacker markets die je in de meeste steden vindt. Je kunt natuurlijk ook online je auto aanschaffen. Handige websites zijn: Gumtree, CarSales, Carpoint, AutoTrader en CarsGuide.

In het geval dat je een camper of caravan hebt gekocht, probeer deze dan in het noorden of westen van Australië weer te verkopen. De verkoopprijzen liggen daar hoger dan in de overige gebieden.

In het artikel over de kosten van backpacken in Australië heb ik meer voorbeelden gegeven over wat het huren van een auto of camper in Australië kost.

Tip: nu ik het toch over geld heb, let op de tolwegen in Australië! Je vindt ze enkel rondom Sydney, Brisbane en Melbourne. Dat de wegen betaald zijn, is te zien aan de doorgaans blauwe wegborden.

De betaling hiervan gebeurt vrijwel altijd elektronisch in het geval van een gekochte auto, camper en dergelijke (voor Sydney heb je bijvoorbeeld deze eMU-pass nodig). Huur je een voertuig, dan is het je eigen verantwoordelijkheid om de verschuldigde tol binnen 3 dagen te betalen. Op de verkeersborden staan de telefoonnummers om contact op te nemen met de tol-instantie.

Verzuim niet, aangezien je anders via het verhuurbedrijf een boete plus administratiekosten krijgt!

8. Houd je aan de snelheid

De boetes voor te hard rijden zijn in Australië namelijk niet mals. In bijvoorbeeld Queensland zijn ze als volgt:

✘ Rijd je minder dan 13 km/u te hard, dan krijg je $157 boete.
✘ Zit je tussen de 13 km/u en 20 km/u te hard, dan is de boete $235.
✘ Meer dan 20 km/u te hard maar minder dan 30 km/u, betekent $392 boete.
✘ Tussen de 31 km/u en de 40 km/u te hard = $549 boete.
✘ Rijd je 41 km/u of meer te hard? Dan is de straf $1099 boete plus rijontzegging!

Verkeersboetes-Queensland

Goed om te weten: iedere deelstaat kent qua verkeersovertredingen z’n eigen regels, maar de hoogtes van de straffen zijn vergelijkbaar.

Op zoek naar handige tips? Uitgestippelde roadtrips nodig?

Collage boeken voor bannerOf wil je een ander gedeelte van Australië zien? Laat je dan inspireren door onze zelfontwikkelde reisgidsen van Backpackgids Australië.

Hierin geven we je onder meer:

Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze te gekke Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Heb jij ervaringen met een roadtrip door Australië? Deel ze met me 🙂 .

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Sophie

    Hoi Robbert,

    Weet jij of je een auto mag huren als je net je rijbewijs hebt gehaald en of je voor het huren van een camper een speciaal rijbewijs nodig hebt?

    Groetjes,
    Sophie

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Sophie,

      Als de camper een ‘gewoon’ personenbusje is, dan mag je er gewoon in rijden. Volgens de Nederlandse wet wordt de camper een vrachtwagen bij een gewicht hoger dan 3.500 kg. Meer dan acht zitplaatsen zorgt er weer voor dat het om een bus gaat. In beide gevallen heb je daarvoor een speciaal rijbewijs nodig. De specifieke regelgeving in Australië hieromtrent, kun je lokaal navragen.

      Maar rijd je bijvoorbeeld in een Volkswagenbusje, is er niks aan de hand.

      Groet,

      Robbert

      1. Sophie

        Hoi Robbert,

        Bedankt voor je antwoord! Ik heb nog een vraagje. Dit is de eerste keer dat ik zoiets (solo) ga ondernemen en heb dus nog helemaal geen ervaring met backpacken en slapen in hostels ed. Ik vroeg mij af hoe het werkt met je backpack in zo’n hostel als je met z’n alle op een slaapzaal slaapt. Als je bijvoorbeeld een dagje opstap bent of aan het werk bent, wat doe je dan met je backpack? Heb je die altijd bij je of kan je die (veilig) achterlaten in je hostel?

        groetjes,
        Sophie

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw