Rottnest Island: een paradijsje zonder auto's - Backpackblog.nl

Rottnest Island: een paradijsje zonder auto’s

Als je een bucketlist hebt en naar Australië gaat, dan raad ik je aan om backpacken op Rottnest Island daar vandaag nog op te zetten. Het is een prachtige plek die je zowel meerdere dagen als met een dagtripje kunt bezoeken.

Ze wordt lokaal ook wel ‘Rotto’ of ‘Wadjemup’ genoemd en ligt op slechts 18 kilometer vanuit Perth, vlakbij de prachtige westkust van Australië. De tocht met de ferry duurt -afhankelijk van waar je vertrekt- een half tot anderhalf uur, ideaal dus.

Wat je precies in dit artikel gaat vinden

Rottnest Island: de trieste geschiedenis, quokka’s en geen auto’s
Bezienswaardigheden en activiteiten op Rottnest Island
Extra tips voor Rottnest Island

Rottnest Island: de trieste geschiedenis, quokka’s en geen auto’s

Wat veel mensen niet weten, is dat Rottnest Island tussen 1838 en 1931 een plek was waar 3.700 Aboriginals gevangen werden gehouden en onvoorstelbaar wreed en respectloos zijn behandeld. Van hen is 10% door verhongering, marteling en ziekte om het leven gekomen. De voormalige gevangenis, ‘The Quod’, wordt tegenwoordig gebruikt als accommodatie voor de bezoekers van het eiland.

Je zult wel denken, “Rottnest Island, wat een aparte naam“. De verklaring achter deze naamgeving is dat de Nederlandse reiziger Willem De Vlamingh tijdens de ontdekking in 1696 een dier spotte dat volgens hem op een grote rat leek. Vandaar dat hij het eiland ‘Rattennest’ noemde. Later werd dit ‘Rottnest’.

Dit diertje bleek overigens helemaal geen rat te zijn, maar de ‘quokka’. Ze wordt ook wel het meest blije dier ter wereld genoemd. En niet geheel onterecht: de beestjes hebben altijd een lach op hun gezicht staan. Het zijn kleine buideldiertjes ter grootte van een volgroeid konijn, ze lijken op een soort minikangoeroes.

Quokka Rottnest Island
Er leven nog ongeveer 12.000 quokka’s op Rottnest Island

Je hoeft niet je best te doen om de quokka te zien, ze lopen bijna overal rond. Op het eiland leven er nog ongeveer 12.000. Daarbij zijn ze verre van schuw; ze komen zonder angst naar je toe! Voer de beestjes niet met ongeschikt voedsel zoals brood, chips en dergelijke. Ze kunnen hier namelijk ziek van worden.

Met meer dan 60 stranden en 20 baaitjes waar je heerlijk kunt snorkelen, duiken, kajakken, vissen en zwemmen, is Rottnest Island de ideale bestemming als je even geen trek meer hebt in het hectische stadsleven.

Het zijn niet alleen de stranden waardoor je het idee hebt dat de dichtstbijzijnde stad duizenden kilometers verderop ligt. Dé reden is dat je geen auto’s ziet en hoort op het eiland, het is er dan ook heerlijk rustig.

Dit geeft het ultieme gevoel van vrijheid; je kunt lopen waar je wilt zonder bang te hoeven zijn voor motorvoertuigen. Oké, er rijden een paar tourbussen en een klein toeristentreintje, maar dat is het dan ook wel. Het voornaamste transportmiddel is hier de fiets.

Wil je meer weten over Rottnest Island in Australië? Lees dan even verder, ik geef je een overzichtje wat er zoal op dit mooie eiland te beleven valt en tot slot nog enkele aanvullende tips.

Lees ook: als je interesse hebt in meer Australische eilanden, bekijk dan mijn artikelen over Kangaroo Islandde WhitsundaysFraser Island en mijn blog waarin ik 18 geweldige eilanden in Australië bespreek.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Rottnest Island

Wat er zoal te doen is op Rottnest Island?

Uiteraard draait het op dit eiland voornamelijk om prachtige stranden en baaitjes met de bijbehorende watersportactiviteiten. Maar dit is zeker niet het enige dat deze mooie plek jou te bieden heeft. In dit gedeelte geef ik je een overzichtje van de bezienswaardigheden en to-do’s die de moeite waard zijn.

1. Bezoek de mooie stranden

Little Parakeet Bay | Credits: davidcjones, Flickr

Zoals ik hierboven al heb verteld, zijn er op Rottnest Island ruim 60 stranden -63 om precies te zijn- en 20 verschillende baaitjes. Genoeg om te ontdekken dus! Huur zeker een fiets op het eiland om langs de verschillende strandjes te rijden. Neem tevens water en snacks mee, want niet overal zijn voorzieningen aanwezig.

Tip: er is een verharde weg die, door het ontbreken van auto’s, uitermate geschikt is om overheen te mountainbiken. Een rondrit is ongeveer 25 kilometer, en onderweg kun je bij de diverse prachtige strandjes stoppen voor ontspanning of om wat te eten en drinken.

Het bekendste is zonder twijfel The Basin, een prachtige natuurlijke waterpoel. Waarschijnlijk zal ook jij verbaasd zijn hoe mooi dit stukje natuur is. Tevens is de onderwaterwereld hier prachtig: het puilt uit van de (felle) koralen en daarbij is de zee kristalhelder. Dit is trouwens ook meteen de meest populaire zwemspot van het eiland, het kan er daarom aardig druk worden.

The Basin is een fabelachtig mooie baai

De grootste baai op Rottnest Island is Salmon Bay. Juist vanwege de grootte, kun je hier altijd wel een rustig plekje voor jezelf vinden. Snorkelen raad ik je aan te doen bij Salmon Point. Samen met het nabijgelegen Little Salmon Bay en Parker Point is dit een van de betere snorkelspots van heel Rottnest Island.

Little Salmon Bay mag er ook zijn | Credits: method.cosmo, Flickr

Op een heuvel achter Salmon Bay vind je trouwens de Wadjemup Lighthouse waarover ik je verderop nog wat meer vertel.

Verder is ook Parakeet Bay een uniek plekje, een écht paradijsje dat wordt omgeven door zandduinen. Je kunt zelfs vanuit de duinen de heldere zee inspringen. Wil je snorkelen, doe dit dan bij het rif van Parakeet Point. Je ziet hier regelmatig quokka’s lopen, maar -ondanks de naam- geen parkieten vliegen 😉 . Vanuit deze baai kan je te voet naar haar kleinere zusje lopen: Little Parakeet Bay.

Als je naar Thomson Bay gaat, zie je direct hoe dichtbij Perth eigenlijk ligt. De skyline van de stad is namelijk zichtbaar vanaf het strand. Dit is dan ook het baaitje waar de ferry’s van het vasteland aankomen. Ga hiernaartoe als je op zoek bent naar wat levendigheid en activiteiten.

Zo heb je vijf jetties (steigers) om overheen te lopen of te vissen en meren er altijd wel bootjes aan. Ook vind je hier het Visitor Center waar je algemene informatie kunt krijgen. Tot slot ook heel veel restaurantjes, cafés en talloze shops.

Tip: ga hier snorkelen en zie een van de drie eeuwenoude scheepswrakken onder water liggen. Je kunt onder andere terecht bij Henrietta Rocks.

Tot slot: ben je op zoek naar een strandje waar je goed kunt surfen? Ga in dat geval naar Strickland Bay dat aan de westkant van Rottnest Island ligt. Doe dit bij voorkeur in de Australische wintermaanden, juni tot en met augustus, de golven zijn dan op hun best.

2. Drijf in de zoutwatermeren

Behalve de zee, vind je op Rottnest Island meerdere zoutwatermeren. Sterker nog: 10% van het eiland bestaat uit zoutmeren. Aanraders om naartoe te gaan, zijn Baghdad, Lake Vincent, Herschel Lake en Serpentine Lake. Aangezien hier stranden en zeewater omheen liggen, drogen ze niet uit in de zomer.

Uitdroging komt in de zomermaanden (vaak) wel voor bij de zoutmeertjes die niet aan de zee grenzen. Een van deze meertjes, is het bijzondere Pink Lake. Inderdaad, een meer dat roze kleurt. Dit komt waarschijnlijk door een bepaalde (ongevaarlijke) bacterie die in het meer leeft, al staat dit nog niet zwart op wit. De hoge concentratie zout zorgt ervoor dat je (bijna) blijft drijven zonder te zwemmen.

3. Zie de zonsondergang bij Point Clune

De zonsondergangen die je in Western Australia kunt zien, behoren -zonder overdrijven- tot de mooiste ter wereld.

Een uniek plekje om de zonsondergang op Rottnest Island te bekijken, is Point Clune. Dit gebiedje bestaande uit kalkstenen grotten en kliffen, ligt tussen Fays Bay en Geordie Bay Beach.

Vanaf Point Clune heb je een prachtig uitzicht van Geordie Bay tot Parakeet Bay. Wanneer de zon ondergaat, zorgt dit voor een magisch effect

Maar niet alleen op dit punt is de zonsondergang de moeite waard. Eigenlijk overal waar je een stop maakt, is het uitzicht fantastisch. Als fotograaf kom je hier in ieder geval niets tekort, ook niet als doodgewone backpacker trouwens 😉 .

4. Geniet van het uitzicht bij een van de lighthouses

De Wadjemup Lighthouse | Credits: method.cosmo, Flickr

Aan de noordkant van Rottnest Island vind je de Bathurst Lighthouse, een van de twee vuurtorens die op het eiland staan. Je kunt hier vanuit het eerder benoemde Thomson Bay naartoe lopen.

Het uitzicht over de oceaan en Pinky Beach is zeer zeker de moeite waard, helemaal bij het ondergaan van de zon. Dit strandje is trouwens heerlijk om te relaxen en te snorkelen, de duinen zorgen er namelijk voor dat het bijna windvrij is.

De andere vuurtoren die op Rottnest Island staat, is de eerder genoemde Wadjemup Lighthouse. Het 360-graden uitzicht vanaf de top is onbetaalbaar.

5. Bezoek de Oliver Hill Battery

Dit is een belangrijke plek op het eiland die tussen 1937 en 1945 -gedurende de WO II-  werd gebouwd om een gedeelte van Australië te kunnen beschermen tegen mogelijke bombardementen door oorlogsschepen.

Wat je hier behalve twee kanonnen te zien krijgt, zijn bunkers en ondergrondse tunnels die naar de verschillende installaties van de wapens leiden.

Het is een aanrader om een tour te doen, zeker als je geïnteresseerd bent in verdere achtergrondinformatie en een niet te missen stukje geschiedenis van Rottnest Island tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze excursie wordt trouwens georganiseerd door vrijwilligers die op het eiland werken.

Om er te komen, kun je -behalve de fiets- gebruikmaken van de Olivier Hill Train. Met deze trein kom je tevens in de ondergrondse tunnels waar je waardevolle informatie van de gidsen te horen krijgt. Pas op als je claustrofobisch bent, de gangen kunnen soms nogal smal zijn om doorheen te wandelen.

Tip: als je interesse hebt in meer geschiedenis van het eilandje, ga dan naar het Rottnest Island Museum. Je komt hier onder andere meer te weten over het trieste verleden van in totaal 3.700 Aboriginals die hier vroeger gevangen werden gehouden en beestachtig zijn behandeld. Zeer indrukwekkend en aangrijpend.

Backpacken op Rottnest Island: extra tips & tricks

Beste reistijd Rottnest Island. Je kunt Rottnest Island eigenlijk het hele jaar bezoeken. In de winter, juni tot en met augustus, is het er het qua toerisme het meest rustig. Andere voordelen van deze periode zijn de lagere prijzen, een grote kans op het spotten van walvissen en ultieme surfmogelijkheden.

Helaas is het in de winter soms net wat te koud om te zwemmen al is het water rond Rottnest Island warmer dan in andere gebieden. Dit komt door de ‘Leeuwin Current’: een warmwaterstroming. Reken in de maanden juni, juli en augustus op een gemiddelde watertemperatuur van zo’n 19 graden Celsius. Overdag is dit zo’n 18 tot 21 graden Celsius.

In de zomermaanden (december tot en met februari) wordt het nog wat warmer met 27 tot 30 graden Celsius. De lente (september tot en met november) is nagenoeg hetzelfde, al zijn de nachten dan wat koeler.

Als ik toch een favoriete periode moet geven, dan zeg ik maart tot en met april. Het is dan herfst en met 20 tot 25 graden Celsius heerlijk strand- en fietsweer.

Bereikbaarheid Rottnest Island. Je kunt een boot nemen vanuit diverse plekken: Fremantle (25 minuten, $62 retour), Hillarys Boat Harbour (45 minuten, $67,50 retour) of Perth (90 minuten, $82 retour).

Als je wat ruimer in de financiën zit, dan kun je vanaf de Jandakot Airport in Perth een Rottnest Air Taxi (15 minuten) nemen naar het eiland. Dit kost $120 voor een retourtje.

Vervoer Rottnest Island. De huur van een fiets met versnellingen kost rond de $30 per dag. Tevens dien je een borg te betalen, meestal tussen de $25 en $50. Mocht je al een fiets hebben, dan kun je deze op de ferry meenemen naar Rottnest Island.

Behalve de fiets, kun je gebruikmaken van een gratis hop-on-hop-off-island-bus. Deze bus stopt onderweg op 18 verschillende plekjes.

Oriëntatie Rottnest Island. Op Rottnest Island is een Visitor Center waar je brochures, kaartjes en verdere informatie kunt vragen aan de medewerkers. Je vindt ‘m direct bij de aanlegsteiger als je aankomt op Thomson Bay. Ook kun je hier terecht voor het boeken van diverse tours en de huur van een fiets.

Accommodatie Rottnest Island. Rottnest Island heeft niet heel erg veel budget-mogelijkheden om te overnachten, wat dat betreft is kamperen de beste optie. Je betaalt dan ongeveer $36 per plek maar dient wel kampeerspullen bij je te hebben. Voor een slaapplek in een 10-persoons dorm betaal je bij Kingstown Barracks al $51. Dit is de goedkoopste optie qua hostels (helaas).

Als je met meerdere mensen bent, kan het huren van een chaletje leuk zijn. De kosten voor een vierpersoons-chalet variëren van $114 tot $200.

Eten en drinken Rottnest Island. Ga zeker naar de Rottnest Bakery voor een heerlijke donut, baguette en om een worsten- of puddingbroodje te eten. Een aanrader is de ‘cinnamon-roll’ die behalve kaneel een hoop fruit bevat. En dat voor $4,50 🙂 .

Haal je kopje koffie tegenover de bakkerij bij The Lane Cafe, een eetgelegenheid die tevens wat goedkoper is. Ze schenken er de beste koffie van heel Rottnest Island. Niet alleen de koffie is hier lekker trouwens, de hamburgers zijn ook uitstekend.

Meer Australië-inspiratie nodig? Lees dan mijn artikel over wat er zoal te doen is in Australië.

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Ben jij al wel eens op Rottnest Island geweest?

Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel GRATIS mijn geheime aanpak in ‘De gouden formule om geld te verdienen met je blog’, zowel voor startende als meer ervaren bloggers:

Mijn reisgidsen

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw

Korting op Airbnb