Een bezoek brengen aan de Whitsundays is iets dat nagenoeg iedere backpacker die naar Australië trekt op zijn of haar verlanglijstje heeft staan. Deze tropische eilanden aan de oostkust van Queensland mogen met recht een schat op aarde worden genoemd.
De Whitsunday Islands hebben alles waar je als eilandliefhebber naar op zoek bent: prachtige koralen, imposante rotsen, regenwoud, de witste stranden, unieke dieren (zoals zes soorten schildpadden) en de Koraalzee die blauwgroen kleurt. Een van de stranden is natuurlijk het bekende Whitehaven Beach.
In dit artikel geef ik je onder meer een antwoord op de volgende vragen: welke eilanden zijn er zoal? Wat kun je er doen? Wat is de beste reistijd? Hoe kom je er? Welke bezienswaardigheden zijn er?
Ik begin met een korte introductie, vervolgens benoem ik diverse eilandjes en tot slot geef ik je een aantal waardevolle tips die je kunt gebruiken bij je bezoek aan de eilanden.
Hieronder vind je een inhoudsopgave, zodat je direct naar het gedeelte kunt gaan waar jij naar op zoek bent:
Wat je in dit artikel gaat vinden
De Whitsundays: een korte introductie
Enkele verbluffend mooie eilanden
Extra tips voor de Whitsundays
De Whitsundays: een korte introductie
De eilandengroep bestaat uit liefst 74 eilandjes en ligt even van de kust in Queensland bij de plaatsjes Mackay en Bowen én ligt middenin het populaire Great Barrier Reef. Rondom nagenoeg ieder eilandje vind je prachtig blauw, helder water en parelwitte stranden. Vaak gecombineerd met heuvels en bosachtige landschappen.
Aangezien de eilandjes midden in het Groot Barrièrerif liggen, heb je hier werkelijk geweldige mogelijkheden om te gaan duiken of snorkelen en te genieten van de meest felgekleurde koralen die je jezelf kunt voorstellen.
Veel van de eilanden zijn, deels of geheel, benoemd tot nationale parken en behoren tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Behalve chillen op het strand, is er dus ook een veelvoud aan flora en fauna te zien. Goed om te weten is dat slechts acht van de 74 eilandjes onbewoond zijn.
Laat je niet afschrikken door verhalen dat de Whitsundays per definitie overlopen met toeristen. Ja, natuurlijk is het een trekpleister, maar met zoveel verschillende eilandjes heb je altijd de mogelijkheid om naar een plek te gaan waar niet of nauwelijks andere mensen zijn. Laat je droppen met een ferry, zet je tent op, ga op avontuur in het regenwoud en voel je letterlijk Robinson Crusoe 😉 .
Enkele verbluffend mooie eilanden
In dit gedeelte bespreek ik een aantal prachtige eilandjes die tot de Whitsundays behoren. Nu is 74 wat veel, dus heb ik een selectie gemaakt. Ik bespreek ze hieronder:
Het voornaamste eiland is, je kon het al raden, Whitsunday Island. Hier ligt dan ook het populaire Whitehaven Beach. Niet voor niets werd dit strand in 2015 door de bezoekers van Tripadvisor uitgeroepen tot mooiste strand van Australië. Behalve dat ze het meest populair is, is dit ook meteen het grootste eiland van de archipel.
Naast het kristalheldere water en het ultrawitte strand van wel zeven kilometer lang, kun je op dit eiland ook genieten van diverse mooie uitzichten over de groene omgeving en het blauwe water. Een aanrader is de Hill Inlet Lookout, dat tot het Whitsunday Islands National Park behoort.
Als je de perfecte foto van Australië wilt maken, is dit dé plek waar je moet zijn. De combinatie van het turquoise water, de groene heuvels en de witte zandvlaktes, maken dit tot -wat mij betreft- een van de mooiste stukjes natuur die je Down Under zult vinden.
Verder kun je wandelen door de mooie omgeving en, mocht je dat willen, kamperen. Vergeet vanaf het strand niet naar de ongelofelijke sterrenhemel te kijken 🙂 .
Dan Hamilton Island, gelegen in het hart van de Whitsundays. Ze is het meest ontwikkelde eiland van allemaal, je vindt er dan ook de meeste toeristen. Je hebt hier onder meer de Hamilton Island Yacht Club, het startpunt voor een memorabele zeilcruise over het Great Barrier Reef.
Het prettige is dat op Hamilton Island een vliegveld ligt, zodat je de grote stad snel kunt inruilen voor prachtige bountystranden. Vanuit Sydney vlieg je er in tweeënhalf uur heen en vanaf Melbourne duurt het drie uur. Vlieg je vanuit Brisbane, dan duurt de vlucht slechts één uur en 45 minuten.
Hayman Island ligt op het meest noordelijke puntje van de eilandengroep en is tevens het meest dure gebied van alle 74 eilandjes. Leuk om met een tour even langs te varen, maar verwacht hier niet al te veel backpackers die op het strand liggen.
Echter, veel rugzaktoeristen zijn hier wel aan het werk. Ze zijn actief in het enige resort op het eiland: One&Only, een luxe vijfsterrenresort waar je allerlei werkzaamheden kunt verrichten. Dit is natuurlijk een heerlijke omgeving als je op zoek bent naar werk in Australië.
Na het Whitsunday-eiland is Hook Island trouwens het grootste. Ze bestaat uit ruige landschappen, heeft een oppervlakte van ruim 50 vierkante kilometer en is grotendeels benoemd tot nationaal park. Behalve snorkelen, duiken en een aantal mooie stranden, kun je vanaf diverse viewpoints genieten van een adembenemend mooi uitzicht.
Mocht je naar Hook Island willen gaan, dan kun je op verschillende plekken kamperen. Dit is onder andere mogelijk bij Maureens Cove, Crayfish Beach en Curlew Beach. Je kunt hier helemaal één worden met de natuur! Maureens Cove is trouwens ook een buitengewoon goede snorkelplek gezien het prachtige koraal.
Verder is ook Daydream Island het noemen waard. Op dit kleine eilandje, dat vrij eenvoudig te bereiken is vanaf Airlie Beach, vind je namelijk een unieke koraalvijver, ook wel ‘het openluchtaquarium’ van de Whitsundays genoemd. Hierin zwemmen onder meer pijlstaartroggen, nemo-visjes en haaien. Op het eiland lopen overigens ook Walibi’s en vliegen papagaaien rond.
Weet wel dat hier over het algemeen meer families dan backpackers komen, al werken er wel meerdere in het Daydream Island Resort & Spa tijdens hun working holiday.
Long Island staat bekend om de té gekke wandelparcours die je af kunt leggen door de bosrijke omgeving. Natuurlijk is het ook mogelijk om lekker met een boekje in een hangmat te gaan liggen, deze vind je tussen de vele palmbomen. Ook hier kun je uitermate goed snorkelen en duiken, maar dit kan ik bij ieder eiland wel zeggen 😉 .
Leuk om als backpacker te weten, is dat hier dorms (slaapzalen) aanwezig zijn bij Barefoot Lodge. Per nacht betaal je $30, ongeveer €19.
Een ander pittoresk -en tevens heuvelachtig- eiland, is South Molle Island. Ze is grotendeels nationaal park; met de vele natuur biedt ze zeer goede mogelijkheden om lekker te hiken. Wat dit eiland onderscheidt van de andere, is het uitzicht over de verschillende Whitsundays vanaf de top van Mount Jeffreys.
Net als op Long Island, heb je ook hier mogelijkheden om als backpacker enigszins betaalbaar te overnachten. Dit kan bij het bekende Koala Adventure Island Resort.
Tot slot Henning Island, het zuidelijk gelegen eiland met een bijzonder verhaal. Ze is namelijk vernoemd naar William Henry Henning, een medewerker van het schip ‘de Salamander’. In 1866 zette deze scheepskracht voet aan wal om wat foto’s te maken van het mooie landschap. Vervolgens kwam hij een soort boze kluizenaar (de eilandbewoner) tegen die totaal niet van toeristen hield. Dit bleek meteen zijn laatste ontmoeting, want de kluizenaar schoot William Henning dood.
Wees trouwens niet bang dat er op dit moment nog dergelijke kluizenaars wonen, dit is niet meer het geval. Gelukkig.
Het gehele eiland is overigens benoemd tot nationaal park. Je hebt hier avontuurlijke kampeermogelijkheden bij Northern Spit.
Backpacken op de Whitsunday Islands: extra tips
Beste reistijd Whitsundays. De meest prettige periode om naar de Whitsunday-eilanden te gaan, is in de maanden juni tot en met september. Ik zeg er meteen bij dat in mei en oktober het weer ook prima is. De periode november tot en met maart raad ik je af, aangezien je in deze maanden de grootste kans hebt om de gevaarlijke kwallen (‘marine stingers’) tegen te komen. Daarbij is het in deze tijd van het jaar erg heet en valt er relatief veel regen, hierdoor kan het behoorlijk benauwd worden.
Bereikbaarheid Whitsundays. Je kunt bij de eilandjes komen via het populaire Airlie Beach, ook wel ‘het hart van het Groot barrièrerif’ genoemd. Vanuit daar worden tours georganiseerd.
Een organisatie die ik je kan aanbevelen voor een dagtrip, is Ocean Rafting. Zij brengen je in één dag langs de mooiste plekjes, zonder dat je daarbij het gevoel hebt gehaast te zijn. Ben je meer naar een partyboot op zoek, kies dan voor Atlantic Clipper. Tot slot is het goed om te weten dat je vanuit de grote steden kunt vliegen naar Hamilton Island.
Accommodatie Whitsundays. Behalve kamperen, vind je op de meeste eilanden niet een overvloed aan backpackershostels (al zijn ze er wel). Je kunt er daarom ook voor kiezen om te overnachten in het nabijgelegen Airlie Beach. Mocht je op zoek zijn naar levendigheid, dan zit je hier goed. In dit kustplaatsje vind je namelijk een bruisend nachtleven. Een aanrader is het hostel Magnum Backpackers. Behalve Airlie Beach is ook het plaatsje Bowen een goede optie om te slapen.
Er zijn overigens ook meerdere bootcruises die tochten organiseren van bijvoorbeeld 3D2N: drie dagen en twee nachten. Accommodatie is dan inbegrepen.
Kamperen is mogelijk op Whitsunday Island, Henning Island en Hook Island. Neem in dat geval je kampeerspullen, eten & drinken en je eigen snorkeluitrusting mee. Houd er wel rekening dat vooraf boeken en het hebben van een ‘permit’ in de meeste gevallen verplicht is!
Werken op de Whitsundays. Als je op een van de eilandjes werkzaamheden wilt verrichten, bijvoorbeeld om je werkvisum te kunnen verlengen, dan zijn er diverse mogelijkheden. Van fruitplukken tot meehelpen op een schip. Ook werken in diverse resorts is mogelijk. Kijk hiervoor op bijvoorbeeld jobsearch.gov.au.
Bultruggen spotten. Oftewel de ‘Humpback Whale’. Deze gigantische beesten zijn wel 12 tot 16 meter! Je maakt de meeste kans om ze te zien in je maanden juni tot en met september.
Ga jij backpacken door Australië?
Check dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:
Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .
Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?
Heb jij nog tips voor de Whitsunday Islands?