Reistips Australië: 7 dingen die je nog niet wist over Uluru

Heb je reistips voor Australië nodig? Ga jij naar Uluru? Denk jij dat dit ‘gewoon’ een rots is in het midden van de woestijn? Dan heb je het mis! Uluru heeft je zoveel meer te bieden dan alleen een mooi uitzicht. In dit artikel beschrijf ik zeven verschillende dingen die mij hebben verbaasd, waar ik op voorhand in ieder geval niet op was gekomen als ik aan Uluru dacht. Doe je voordeel met deze reistips voor het prachtige Uluru gelegen in de Red Centre van Australië.

 

1. Kata Tjuta is er ook!

Het is altijd Uluru dat in de schijnwerpers staat, over Kata Tjuta hoor je eigenlijk niet zoveel. Echter, Kata Tjuta is belangrijker als het bijvoorbeeld gaat om ceremonies uitgevoerd door Aboriginals.

Je kunt er weergaloze trekkings doen, waaronder de Valley of the Winds Hike. Helaas heb ik deze niet gedaan, maar van andere reizigers heb ik gehoord dat de tocht één van de hoogtepunten uit hun Australië-reis is geweest.

 

2. Je mag Uluru beklimmen, maar eigenlijk ook weer niet

Het beklimmen van Uluru behoort tot de mogelijkheden, maar de lokale Aboriginals (de Anangu) maken duidelijk dat ze liever hebben dat toeristen dit niet doen. Eén van de redenen hiervoor is dat ze zich verantwoordelijk voelen wanneer er wat misloopt.

Waarom is het dan toch dat mensen Uluru beklimmen? Dit komt omdat de overheid van Australië dit stuk land aan de Anangu heeft teruggegeven met als wisselgeld dat het gebied open was voor toeristen, inclusief de klim op Uluru. Hiermee zijn de Aboriginals akkoord gegaan, al hebben ze verschillende borden geplaatst om de berg ‘zeker niet te beklimmen’.

Plaatselijke gidsen geloven dat de Uluru-klim in 4 tot 6 jaar helemaal niet meer bestaat en officieel verboden zal worden.

Leestip: Uluru beklimmen, beter van niet dus! Benieuwd naar meer don’ts in Australië? Lees dan het artikel eens door waarin ik 10 dingen benoem die je beter niet kunt doen of verwachten als je in Australië gaat backpacken.

3. De meeste toeristen zijn oudere stelletjes

Je komt allerlei mensen tegen bij Uluru, van kinderen tot andere backpackers. Echter, oudere koppels hebben de overhand, zo kan ik met zekerheid zeggen. De meesten van hen zijn overigens uit Australië zelf, en zien Uluru als een trip om te doen wanneer ze met pensioen zijn. Laat je hier niet door afschrikken, zoals ik eerder aangaf vind je hier ook andere backpackers en is Uluru (en omgeving) een must-see.

 

4. Er is maar 1 optie om te overnachten

Geloof het of niet, maar het Ayers Rock Resort is de enige accommodatie die dichtbij het nationale park gelegen is. Zij bieden allerlei vormen van accommodaties aan, van campings tot luxe zes-sterren verblijfmogelijkheden.

Je hebt overigens wel meer mogelijkheden om in de buurt van Uluru te verblijven, zo zijn er op ongeveer een uur rijden vanaf het nationale park verschillende mogelijkheden om te kamperen. Op grotere afstand liggen hostels en hotels.

 

5. Het kan zijn dat je gemaakte foto’s moeten worden goedgekeurd

Mij persoonlijk is het niet gebeurd, maar ik heb mensen met spiegelreflexcamera’s ‘aangehouden’ zien worden door het mediateam van Uluru. Vervolgens bladeren zij door de foto’s om te beslissen welke wel of niet mogen worden gepubliceerd.

Dit zal met name voorkomen, als men het idee heb dat je handelt als professional. Oftewel dat jij de foto’s voor bepaalde (commerciële) doeleinden wilt publiceren.

Men doet dit overigens uit respect naar de lokale bevolking, de Anangu, die niet willen dat er foto’s gepubliceerd worden van hun ‘heilige’ grond vergezeld door daglicht.

Overigens vind ik deze policy wat gedateerd, tegenwoordig zijn er immers zoveel fotografen, bloggers etcetera. Natuurlijk moet er respect zijn voor de lokale bevolking, de vraag is alleen waar de grens getrokken moet worden.

 

6. Kamelen? Jazeker!

Je gelooft het misschien niet, maar in de Outback-woestijn leven kamelen. Dit klinkt misschien als een grap, je denkt wellicht dat de kamelen zijn overgebracht enkel om toerisme te vermaken. Niets is echter minder waar. Kamelen hebben een lange, rijke historie in de Outback!

De eerste kamelen werden in het midden van de 19e eeuw naar de Outback gehaald. Waarom? Omdat ze simpelweg veel minder water nodig hebben paarden en koeien. Daarom waren ze ideaal om te transporteren naar de Australische woestijn. Weet daarom dat het niet vreemd is als je tijdens een rit door de Outback ineens een aantal kamelen tegenkomt 🙂 .

 

7. Uluru is romantischer dan je denkt

Ondanks dat je het misschien niet zo snel denkt, is Uluru een ware ‘schat’ als het gaat om romantische bestemmingen. Je vindt er heel veel natuurlijk schoon en hebt er talloze activiteiten die je kunt doen.

Wat te denken bijvoorbeeld van de rit op de motor in de richting van de zonsondergang. Of je het nou georganiseerd doet of zelf rijdt, het is een ervaring op zich. Zo kun je, na een romantische motortocht samen met je geliefde, getuige zijn van de ondergang van de zon bij Ayers Rock. En dat met een heerlijk glas Australische wijn. Pittoreske plaatjes gegarandeerd 😉 .

Als je een romantische trip naar Australië op de planning hebt staan met je partner, zet Uluru dan dus zeker op je lijstje.

Lees ook: Wat te doen in Australië? Zo weet je wat Australië je nog meer te bieden heeft. Want, er is meer dan alleen het iconische Uluru 🙂 .

Als expert backpacken in Australië?
Collage boeken voor banner

Wil jij maximaal voorbereid op reis en wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan doordat je bijvoorbeeld in de knoop komt te zitten met je reisschema?

Heb je meer handige Australië tips nodig? Zoek je inspiratie?

Check dan onze Aussie-gidsen, maak gebruik van de aanbieding en laat je inspireren.

Hierin geven we je onder meer:

Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid en wil jij je hart volgen? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel mijn geheime aanpak in mijn programma Blog Secrets, zowel voor startende als meer ervaren bloggers.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw